2019-06-03
平時Weekday要番工,食個早餐都特別趕。到左快樂既Weekend,又想懶洋洋訓晏啲。「飲早茶」呢個term已經離我很遠,既然飲唔到早茶,不防來個「飲夜茶」丫~ 夜晚有得食點心,特別有feel!最重要係呢度坐得舒服,店員服務又好好,有禮貌笑咪咪,食都食得特別開心。雲南野菌餃 $20野菌炒過後特別會釋放出香味,餃皮煙煙韌韌,意想不到的連齋餃都咁好食。唔需要撈肥豬肉都可以做到「香口」既感覺~鮮蝦燒賣皇 $29燒賣好大粒,蝦肉與豬肉已混合打均,比起一粒粒蝦肉我更愛呢個做法。最緊要係呢度既點心上桌時一定係熱辣辣,超級熱既!味道好加分!白灼通菜 $35出街食飯食得多,慣左要叫碟菜平衡吓。通菜條條都咁嫩綠,切到齊齊整整,舖到靚一靚先上碟,食碟菜都咁講究,呢啲就係生活態度啦~ 哈哈~ 腐乳醬係另上既,超級濃郁,正!炸醬魚蛋撈麵 $53炸醬麵既肉絲切得幾粗口,咬口一流。魚蛋正正常常,麵質梘水味重左啲,但梘水味本身係有Fans既,有人就係鐘意呢陣味。惹味金錢肚 $55個牛腩汁好正,十分濃郁,仲要辣辣地,金錢肚炆得夠曬淋,同埋份量都幾多吓。下面墊碟果幾條菜心都索曬腩汁日月精華,記得食埋佢呀。紫米露 $2
雲南野菌餃 $20
鮮蝦燒賣皇 $29
白灼通菜 $35
炸醬魚蛋撈麵 $53
惹味金錢肚 $55
紫米露 $22
同嫲嫲飲茶,每次佢都會食紫米露。有時食野未必係食份味道,仲係食份情感~ 見到某啲野食,就會記起一些人和事。呢度既紫米露幾香椰汁味,紫米外皮少少脆、內裡軟熟,幾好食~