2021-06-26 2357 views
🌹父親節是我重視的節日,早早預訂了收藏,Kerry Hotel 內的中菜廳《紅糖》,為老公慶祝,他比較喜歡吃中式點心。🌹第一次踏足嘉里酒店,令我驚喜,地方闊落及開揚,比一般酒店算大,搭電梯上餐廳,出電梯後就會見到紅糖鐵閘,入去前我先打卡。預訂時要求窗邊位置,如願可以坐到一個好位置,景觀很不錯,能望到海景。紅糖以紅磚色調為主,每張檯之間距離恰當,感覺舒適,望住海景歎杯茶吃美食,與最愛的人輕鬆渡過父親節。🌹翻看餐牌點食物,叫來7款點心已足夠,每款點心味道很好,賣相造型皆不錯,而服務員💁‍♂️亦很有禮,開心體驗!💕💕冬菇流沙包⭐️⭐️⭐️⭐️冬菇造型精緻,惟內餡不是流沙X.O.醬豉油皇炒腸粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豉油配腸粉,惹味香梨咸水角⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️造型可愛,香口惹味「紅糖」金魚餃⭐️⭐️⭐️⭐️造型精緻,味道一般雪山和牛餐包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄餡正日本大根蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️造型可愛,充滿蘿蔔香,外皮鬆脆紅糖甜品拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️三款甜品,造型美麗,不甜膩個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

冬菇流沙包⭐️⭐️⭐️⭐️
冬菇造型精緻,惟內餡不是流沙

X.O.醬豉油皇炒腸粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

造型精緻,味道一般

雪山和牛餐包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮薄餡正

日本大根蘿蔔絲酥餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
造型可愛,充滿蘿蔔香,外皮鬆脆

紅糖甜品拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三款甜品,造型美麗,不甜膩

個人評分

食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
服務⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-06-20
$686 (Lunch)
Father's Day
2021-06-09 636 views
第一次去嘉里酒店,環境好新好靚,無論室內定室外草地或海景都大把打卡位,聽聞佢地啲野食唔錯,今次就先入佢地中菜廳試試佢地嘅點心。紅糖金魚餃~金魚真係造得好精緻,用黎畀小朋友影相真係一流,不過主要都係用黎影相。咬落去個皮有啲厚,亦唔太食得出係咩餡料😅。蛋煎糯米雞~蛋皮煎得好脆口,糯米好軟熟,真正做到外脆內軟,好好味!脆炸鮮奶紫薯盒~齋睇已經覺得好鬆化,完全估唔到咬入去係流心鮮奶,唔會好甜同埋漏,好驚喜!燒鵝酥~天鵝造型好可愛,咬入去又係好鬆化同埋有好juicy嘅燒鵝,必食!XO醬炒蘿蔔糕,XO醬味道既香又濃,蘿蔔糕超軟滑,有種入口即溶嘅感覺。脆蝦紅米腸粉,腸粉好軟糯,加上脆蝦,食落好有層次感,但略嫌唔係好夠味!

2021-05-26 650 views
上司請食飯,慶功兼聚會影維港夜景靚相,此餐廳位於紅磡碼頭海旁附近的酒店內,五星級的酒店中菜廳,當然有五星級的服務,加上一望無際的維多利亞夜景,未用餐已經令人心曠神怡,一行四人點了六菜一湯,粟米羹的蟹肉份量很多,啖啖蟹肉加粟米陳醋青瓜海蜇頭味道非常清新爽脆,七味椒鹽豆腐炸得外脆內軟,脆軟之間帶點辣非常惹味,龍蝦煎米粉,龍蝦肉質彈牙,醬汁鮮香與煎米粉份外合襯,蝦醬骨鹹香得嚟香脆可口,三杯斑腩炆得入味,整體菜式高質,服務非常細心,整個過程吃得非常愉快和享受,不錯
Type of Meal
Dinner
  • 七味椒鹽豆腐
2021-05-16 678 views
平時好少食中菜,辛苦左一個星期,就去咗附近嘅嘉里酒店食好西前兩次去都係嗌套餐,今次決定散叫自己鍾意食嘅嘢!楓糖黑豚肉叉燒甚少食中餐嘅我,每次都一定會嗌叉燒!呢個叉燒係用梅頭肉,非常之淋,加上甜甜的楓糖漿,食完一舊又一舊沖繩涼瓜炒和牛脷呢道菜味道正正常常,苦瓜亦都唔係特別太苦,牛脷係薄切去炒梅菜蝦乾蒸茄子又到每次食飯必叫嘅茄子🍆,呢度簡單嘅菜出奇地幾好食,茄子蒸得幾淋,上面嘅梅菜蝦乾亦都唔係好鹹,配搭得啱啱好蝦醬和牛鬆炒飯因為飲得太多酒,突然之間好想食炒飯,其實食唔出有蝦醬味,係一個正正常常嘅炒飯,冇乜特別琥珀合桃酥蛋白杏仁茶甜品是必須的環節!最後叫咗兩個甜品,兩個都係我最鍾意食嘅 正常發揮嘅甜品,兩個都唔係好溜,唔錯整體來講,食物質素正常,未見有驚喜,勝在有海景,成個人都relax晒!服務方面唔錯,都好有禮貌!價錢方面,值唔值就見仁見智,呢餐飯大約$2200,間唔中一餐都可以接受嘅
平時好少食中菜,辛苦左一個星期,就去咗附近嘅嘉里酒店食好西
前兩次去都係嗌套餐,今次決定散叫自己鍾意食嘅嘢!

楓糖黑豚肉叉燒

沖繩涼瓜炒和牛脷

呢道菜味道正正常常,苦瓜亦都唔係特別太苦,牛脷係薄切去炒

梅菜蝦乾蒸茄子

蝦醬和牛鬆炒飯

琥珀合桃酥

蛋白杏仁茶

甜品是必須的環節!最後叫咗兩個甜品,兩個都係我最鍾意食嘅
正常發揮嘅甜品,兩個都唔係好溜,唔錯

$1000 (Dinner)
  • 楓糖黑豚肉叉燒
2021-05-08 614 views
今日係我地2口子既結婚一週年,第一年食好啲是常識吧今日我地選擇左係我地擺酒既地方-Kerry Hotel 嘉里酒店慶祝我哋嘅第一年嘉里酒店入邊其實都有幾間唔同嘅餐廳今次我哋選擇中菜《紅糖》,通常結婚慶祝大部份人都係食西餐或者日本餐,我哋今次試吓反傳統😅😅 🦐金果青檸明蝦球 $338呢個係我一直都好想試,因為本人好鍾意食蝦,食落去個口感好特別蝦外層有一層既食落去有啲粒粒外表我估嗰層應該係今個青檸嘅汁,口感非常好,好鍾意咬落嗰種感覺,味道啱啱好唔會太過重味,連不嬲唔係好鍾意食蝦嘅老公都話好好味,所以必推🐟欖菜荷葉鹽焗鱈魚球 $368 呢個令我喜出望外,非常之好食個鯉魚連皮厚切,個皮煎得岩岩好,唔會好un唔會咬唔開🤣咬落去仲有少少脆,最緊要係佢啲魚肉可以鎖緊啲肉汁完全唔會好乾,仲要哇有魚香味,其實真係唔簡單,最特別嘅係佢外邊加咗先荷葉同埋潮州欖菜去包鯉魚嘅外層,用已經炒熟既鹽焗熟嘅方法,所以仲有淡淡的荷葉香味仲要唔會太鹹👍🏽👍🏽🥩酥炸和牛面頰 $268食肉獸點可以唔食肉類🙈,因為我哋太鍾意食和牛所以今次都係叫咗和牛系列🙉,和牛出邊包住左一層好脆既表門(但係我就唔知嗰層究竟係咩黎🤪)正常酥炸會
今日係我地2口子既結婚一週年,第一年食好啲是常識吧

🦐金果青檸明蝦球 $338

🐟欖菜荷葉鹽焗鱈魚球 $368
呢個令我喜出望外,非常之好食

🥩酥炸和牛面頰 $268

食肉獸點可以唔食肉類🙈,因為我哋太鍾意食和牛所以今次都係叫咗和牛系列🙉,和牛出邊包住左一層好脆既表門(但係我就唔知嗰層究竟係咩黎🤪)正常酥炸會令你覺得個和牛會唔會老晒咬落去無肉汁,因為食和牛都係想食到佢啲肉汁連肉既口感,呢一味餸冇令我失望咁啱可以做到我想要嘅口感仲要外邊加咗食落有脆既感覺,成件真係可以形容為外脆內軟(呢個含有少少酒精,所以如果對酒敏感嘅就要留意)

🍚龍蝦湯西施泡飯 $488
最貴係呢樣🙈🙈其實佢餐單上係寫比四位用🙈🙈但係因為我另一半嘅食量好驚人🤣所以最後我哋都照嗌咗呢個黎試,本身我都冇咩期望因為喺外邊食嘅龍蝦湯泡飯,都係多飯少肉🤣但係呢度個龍蝦肉一碗入邊都有好多,仲要粒粒都係大大粒,唔會食咗都唔知自己有食到龍蝦🦞🤣啖啖肉,啲飯唔係用普通嘅白飯,啲飯食落去好似係米通嘅感覺,唔係林啤啤嘅口感👍🏽👍🏽啲湯非常之正,好重龍蝦味所以一定要湯連飯食晒,啲精華喺晒啲湯度🤣🤣

🍊奶黃小柑桔 $78
呢個嘅賣相非常之靚,好精緻🍊,不過因為本身我並唔係咁鍾意甜嘢,外表有陳皮包住入邊係奶黃,個外表好重柑桔味道,個外表嘅口感就好似食緊糯米糍嘅感覺,入邊嘅奶黃唔係流心果隻,不過都非常之好味

🐠錦鯉杏汁糕 $78 (含果仁)
本身我對含有杏汁既食物係非常之抗拒,但係對呢個又OK,可能因為本身行汁味唔會太過多同埋加咗果仁口感好似食緊啫喱

環境:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻(記得訂位一定要訂窗口位)
服務:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
食物:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
(5👏🏻為滿分,以上純屬個人感覺評分)

2021-05-03 633 views
公眾假期加埋家人生日,就約咗一行七人去Kerry Hotel 嘅紅糖Lunch, 環境一流,舒服清靜,同埋講真依家香港唔係好多酒店有近距離嘅海景,因為公眾假期所以佢哋要分兩場,第一場11am至12:30pm, 第二場1:30至3pm, 個人就覺得佢哋硬件好,軟件就有待改善,第一我哋因為帶咗生日蛋糕,就問佢哋可唔可以豁免切餅費$150,因為通常如果你叫甜品,一般酒店都可以豁免,但係當我哋一開始問服務小姐嘅時候,好嘅就係佢好有禮貌,但係佢點都話唔得,到最後我哋要叫佢問吓經理先答啦!轉頭返嚟就話只要我哋叫甜品拼盤就可以豁免切餅費,第二,因為我哋去嘅係第二場,1:30開始,我哋1:31落單,想叫每人一個金魚餃,點知轉個頭返嚟就話:「唔好意思冇晒」😱,講真我就係響網上見到條金魚餃,最想試就係佢,終於講咗好耐先至叫到一隻,所以提提大家有心想試嘅話,可能book枱嘅時候就要order定
紅糖金魚餃 - 好真好精緻
松露南瓜海鮮炒飯
脆蝦紅米腸粉
紅糖甜品拼盤
2021-05-01
$400 (Lunch)
Birthday
紅糖甜品拼盤
  • 紅糖金魚餃
  • 一品燒鵝酥
2021-04-09 2602 views
上次因工作關係,到過Kerry Hotel渡過三日training,非常愉快,回憶總是最好的,可惜卻一直遲遲未有機會再踏足呢間酒店嘅餐廳。 本身有諗過嚟呢度staycation,其後疫情反覆又太多其他選擇,最後都係無去到,可能我不夠愛這裡,雖然我念念不忘Red sugar嘅景色,當晚training 係呢度free flow 香檳,食住呢間餐廳唔錯嘅小食,望住個海,非常寫意。 因此F小姐約我來到吃午飯嘅時候,我一點猶疑也沒有就答應了。 當然呢個選擇完全冇錯,呢餐可以話係近期吃過最驚喜嘅午餐。 中午12點多,餐廳都非常多人,F小姐預留了非常好嘅海景位,四個人,剛剛好,當中還有很久不見的M小姐,一次瘦過一次,真係又靚又叻。 呢兩位靚女好襯第一個前菜,三個前菜分別係玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍,一品燒鵝酥和楓糖黑豚肉叉燒。 點解會襯?你淨係睇過一品燒鵝酥靚到一個點,同同枱食飯兩位靚女一樣搶鏡非常。燒鵝酥吃落去都唔失禮,不過真係要細心欣賞呢件咁靚嘅製成品,用上接近150摺所造成嘅燒鵝酥身軀又鬆脆又可口,入面淡淡都係粗壯嘅燒鵝肉,剩係呢件都值回票價。 還要讚係燒鵝下嘅裝飾品,

還要讚係燒鵝下嘅裝飾品,貌似一塊樹葉但係原來係一塊像薯片咁嘅脆片,靚到不行,咬下去一刻都唔捨得。

另外賣相同樣精緻嘅玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍,鮮甜嘅龍蝦肉加上那件好似啫喱咁嘅水晶,就好似藝術品一樣,相信無人會有異議。

叉燒相對最普通,呢個基本上係中餐必備嘅選擇,但係梅頭肉真係非常好味,而且用上較特別嘅楓糖醬來調味,絕對係平凡中帶點驚喜。

到呢個紅糖金魚餃出現嘅時候,我真心覺得呢間餐廳令我欣喜嘅程度直逼澳門嘅8,當然你會覺得我有啲誇張,但係點心嘅靚嘅程度絕對唔輸蝕,配合呢度嘅環境,特別好似今日陽光普照,喺呢度飲茶特別開心。

金魚餃真係靚到不得之了,入面係好大件嘅鱈魚肉,加上少有配搭嘅欖菜,口味有新鮮感。

另外雙籽鱈魚蟹肉餃,冇頭先個金魚餃咁搶眼,但係味道都好出色,雙籽又增加了味道嘅多元性,幾出色嘅實驗之作。

有睇開我食評都知我對炸嘢其實一般,但係呢個蘿白絲酥餅同香梨鹹水角,都令我對煎炸野改觀。

蘿白絲酥餅,個樣好有復活節氣氛,外層又唔油膩,入面全部係清甜嘅日本大根,底下嘅泥竟然係OREO,配搭好有驚喜,而味道又好好。

香梨鹹水角,又係出色到不行,基本上係我當日嘅Favourite,入面係滿瀉到爆炸嘅豬肉蝦肉同埋各種唔同嘅菇,熱辣辣嘅外層咬落去又唔會太過熱氣,正到不得了,絕對像全盛時期嘅8。如果一大班人嚟柴娃娃飲茶,見到心花怒放嘅點心一定好高興。

小籠包大家食得多,呢個應該都會有驚喜,小籠包入邊唔會全部都係肉肉肉,主角反係矜貴嘅羊肚菌,唔會令到你覺得太過油膩。

食咗咁多點心,當然要食返少少菜,呢度嘅菜式咁講究就算食時菜都要有啲特色,桃膠山藥魚湯泡時蔬,淨係聽個名已經知道有幾特別,料靚唔使講,最重要係個魚湯,鮮甜美味。

最後嘅龍門炒鴛鴦米,更加食得出除咗點心之外,炒野都非常之有功價,簡單吃得出來嘅美,同樣容易令人犯罪吃得多了。

甜品又係有三款,奶黃小柑桔,青蘋果菊花凍及琥珀合桃酥,學九品芝麻官入邊嘅對白,又係靚到dump一聲嘅dump dump dump dump,基本上真係唔捨得食。

我最鍾意嘅一定係青蘋果菊花凍,好適合夏天吃嘅甜品,至於奶黃小柑桔就樣子可愛,口感一流,琥珀合桃酥就送咖啡茶最後嘅小甜品

如果美麗真是有罪,大概呢度嘅點心同我前邊兩位美女朋友一樣,太易令人看多吃多了吧。

食完念念不忘,想試其他嘢食,本身上個禮拜已經想再嚟同屋企人食飯,可惜已經full左,如果你睇完有興趣,仲唔快D黎睇下美麗點樣有罪?

紅糖
紅磡紅鸞道38號香港嘉里酒店7樓
2021-03-26
位於紅磡Kerry Hotel的「紅糖」,坐擁地利優勢,Free Flow 無敵海景,偶爾有快艇飛馳,把海面畫成一道雪白的足跡。尤其是在陽光充沛的日子,和煦的陽光照入餐廳,有種暖和安逸的感覺。近月午間多數是約朋友食點心,今次亦不例外,而且更有意想不到的驚喜。「玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍、 一品燒鵝酥與及楓糖黑豚肉叉燒」先由最清新怡人的果凍起動,酸甜夾雜的味道,令味蕾煥然一新,馥郁的玫瑰花香,使人心曠神怡,咬落毫不死實的質感,我鐘意,內裡是南澳洲龍蝦肉,帶來了爽勁,第一口已經印象難忘。再來是小巧可愛的燒鵝酥,外層酥皮緊密細緻,原來足足有144摺,全都是心機及手功,餡料是燒鵝肉,濃郁味香,真是內外兼備的點心。至於叉燒是用上近年常見的黑豚肉,選用脢頭位,質地鬆軟有肉味,用上楓糖漿更是有點破格,與平日的麥芽糖是多了一份芳香。「紅糖金魚餃」又是一道望見已經不忍下箸的點心,賣相神似得令人咋舌,澄麵粉搓得均勻,柔韌不黏牙,魚鱗在陽光下,發出鱗光,象真度極高,餡料是欖菜及智利鱈魚肉(分別是有炸過及無炸過),魚肉嫩滑可口,又有欖菜的加持,好味到一個點。「羊肚菌雞湯小籠包」相比之前的鹹點,賣相上無疑有點比下

「玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍、 一品燒鵝酥與及楓糖黑豚肉叉燒」

「紅糖金魚餃」

「羊肚菌雞湯小籠包」

相比之前的鹹點,賣相上無疑有點比下去,但包皮的確柔韌富彈性,而且夾起都不易穿破,望落飽滿,食落滿口雞肉香味,與及羊肚菌的幽香。

「雙籽鱈魚蟹肉餃」

一隻餃子,有著兩種口味,以紅黑雙色蟹籽區分,但味道一點違和感都沒有。

「蘿蔔絲酥餅」

又是一道萌到爆的點心,選用日本大根作餡,已經贏了一半,把造型搓揉成QQ的甘筍,再灑上由Oreo碎的「泥土」,賣相一流,咬落酥化又有陣陣蘿蔔幽香,正。

「香梨鹹水角」

又是一道令人拍案叫絕的點心,明明似甜品,原來係鹹水角,最難得炸得色澤金黃,餡料有蝦米、豬肉碎、韭菜及沙葛,外層炸得脆卜卜,入口毫無油膩感,值得一讚。

「桃膠山藥魚湯泡時蔬」

始終都想來點菜蔬清清味蕾,新鮮淮山配上桃膠,一個幾有創意的組合,加上清甜又絕無腥味的魚湯,莧菜甜稔當造,真是令人吃過不停。

「龍門炒鴛鴦米」

單尾點了炒鴛鴦米,其實是米粉跟粉絲,又有

叉燒絲、蝦仁、唐芹、芽菜及芝麻;老實講,師傅掌火功夫一流,米粉、粉絲及芽菜都是易出水的食材,而且時間不一,但三者竟然可以炒得條條乾身,細微處見真章,這個單尾是難得的滿意。

「奶黃小柑桔、青蘋果菊花凍與及琥珀核桃酥」

三色甜品依然是充滿玩味,小柑桔原來是奶黃包,鬆軟可口。

菊花凍陣陣芳香,令人齒頰留餘韻。

琥珀核桃又是驚喜位,內裡的蓮蓉及朱古力,帶來很豐腴的口感。

整個午餐就在手功點心中度過,不論在造型、味道及創意上,都能帶給大家驚豔的感覺,實在值得回味。
2021-03-30 1347 views
數數手指已經很久沒跟氣質美人F小姐見面,尤記得初相識時已被她曼妙的舞姿吸引著!難得忙透的她這天能抽空會晤我這個*嫻*人真的太開心了!選址在Kerry Hotel Hong Kong久未到訪的紅糖 Hung Tong相聚,一起在美美的海景下享受一頓栩栩如生的點心午餐。甫坐下當然先除掉口罩及消毒雙手,然後安全衛生地為迎接美食作好準備。人齊的時候我們第一套前菜亦已上枱!三款前菜分別是紅糖品味嚐鮮龍蝦美饌中的玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍、一品燒鵝酥及楓糖黑豚肉叉燒!第一口先品嚐的當然是這個賣相精緻的玫瑰水晶南澳洲龍蝦凍,像果凍般滑溜的玫瑰水晶完全沒有魚膠粉的感覺,吃下滑溜富口感之餘還勁鮮甜味美,內裏還有的滿滿的鮮甜龍蝦肉,配以酸微微調味將龍蝦的鮮味完全吊了出來,吃罷胃口完全被打開了我可以繼續迎接另外兩款美食嚕!接下來已忍不住將這件閃令令的楓糖黑豚肉叉燒放入嘴巴!材料用上超淋滑的梅頭肉來炮製這個叉燒,另外還加上甜美可人的楓糖漿來調味,那份香甜跟我們吃慣的蜜糖或麥芽糖又別具一番風味。最後才忍心地吃下這件可愛的一品燒鵝酥,這件燒鵝酥顧名思義內裏用的正是油美可口的燒鵝肉,聽聞酥皮足足也以144摺弄成大家想像到

最後才忍心地吃下這件可愛的一品燒鵝酥,這件燒鵝酥顧名思義內裏用的正是油美可口的燒鵝肉,聽聞酥皮足足也以144摺弄成大家想像到有多鬆脆可口吧!配合那燒鵝的香氣不難深深的吸引著我味蕾,嘿嘿這個燒鵝酥絕對絕對逃不過被我吞噬的命運!

而配襯天鵝的那塊樹葉其實是片炸至鬆脆不油膩的脆片,吃下去卡嚓一聲非常清脆更令這件點心玩味更濃!

驚喜真的一浪接一浪撲來!緊接著的是這娓活靈活現的紅糖金魚餃$78/位,坦白講金魚餃我真的吃過不少!但這一娓是我吃過之中最驚喜及最喜歡的!

放在碟上平面觀看已經充滿立體感,令我有種想放它回會大海暢遊的衝動!可惜它看上去實在太美味了還是進入我的胃子內暢遊吧!

最令我驚喜的一點就是他的金魚尾,夾起會發現原來它擁有充滿動感的尾巴太可愛了!大家別以為它只有可愛的外表實情是內涵也非常之吸引,內裡盡是滑溜油潤的鱈魚但配搭的竟是欖菜,吃下那火花是我從來沒想像過的那麼匹配!

接下來繼續品嚐新口味的點心!這一客羊肚菌雞湯小籠包$72/3隻就絕對會令你印象深刻!

平時吃開的小籠包大家都會注重皮又多薄或者是湯汁有多少,而這個小籠包除了上述的也是水準之上外,內裏的湯汁更配上了矜貴的羊肚菌,吃下去多了一份清清的菌香鮮而不膩味道很讚!

來到享受這個雙籽鱈魚蟹肉餃$88/3件,很喜歡這兒的澄皮弄得爽滑又不黏牙,用上嫩滑鱈魚加鮮甜的蟹肉作餡又怎能不好吃呢!

來到熱辣辣的香炸點心環節!先有充滿田園風味的日本大根蘿蔔絲酥餅,另外還有胖胖可愛的香梨鹹水角大家喜歡哪一款呢?照我話兩款也這麼可愛一於全部收歸肚子便最好了哈哈.....,..

胖嘟嘟的香梨鹹水角$72/3件,咬下去外皮非常輕脆且一點也不油膩,內裏盛載着滿滿的餡料如豬肉、蝦肉和菇菌等,吃下口感和味道也是水準之作非常可口呢!

這個蘿蔔絲酥餅$78/3件用了日本大根來炮製,外層弄得鬆脆不油膩已是不用懷疑的事,加上內裏那絲絲清甜的蘿蔔,即時完完全全俘虜了我的心!見微知著連墊底的*泥*其實也是吃得的Oreo,相信大人和小朋友也會十分喜歡這個點心。

吃了這麼多款精緻的點心真的十分很滿足!但也不忘點客蔬菜來平衡一番,特意選來這個香甜的桃膠山藥魚湯泡時蔬$248!

口感滿滿又滋潤養顏的桃膠作為女仕的我當然十分受落,加上還有健脾開胃爽口的新鮮淮山和嬌嫩無比的莧菜,配合香甜奶白的魚湯吃下去很有養生的感覺呢!

有兩位男士在場當然要點客富足的龍門炒鴛鴦米$248,但車媽媽實在吃得有點滿足只能試上一口!

鴛鴦米粉炒得夠乾身內裏還有爽口鮮甜的大蝦和火腿絲,配少許XO醬或豆瓣醬一起吃真的很迷人哦!

選擇吃一口鴛鴦米絕對是明智之選!因為我還要留肚吃這三款精緻到不行的甜品,三款甜品包括是奶黃小柑桔、琥珀合桃酥及青蘋果菊花凍!

率先品嚐這個青蘋果菊花凍$72/位,清香帶微酸的青蘋果配合清新可人的菊花,再配合像寒天般幼滑口感吃下去真是很Refreshing喔!

緊接著要品嚐這個圓美的奶黃小柑桔$72/3件,外皮煙韌軟糯的小柑桔內裏包裹著酥香的奶黃餡,相信喜歡甜美可人的您必定會愛上它。

最後還有入型入格的琥珀合桃酥$78/3件,除了合桃外還有香甜蓮蓉和朱古力作餡,吃下去比合桃酥多了一份朱古力的甘醇,而且還口感豐富教我很滿足呢!

我們就這樣快樂地過上兩個多小時又到說再見的時候了!已經很期待再跟氣質美人快樂暢聚喔!
2021-03-26
Type of Meal
Lunch
2020-12-14 1640 views
去Kerry Hotel Staycation有1000蚊dining credit,緊係要試下紅糖。上次試咗晚餐,今次食點心。紅糖已五星級酒店中菜來講都唔算貴,點心通常都係$70左右。1. 松露野菌餃 - 呢個點心最為普通。啲皮蒸得有啲淋,同唔知點解得三粒 ,同上碟時斜埋一邊。呢個唔影響味道但影響賣相。通常五星級酒店上菜時d點心外觀都應該好靚。2. 黑豚肉叉燒腸粉 - 腸粉皮都算薄滑。叉燒都食得出係黑豚肉。3. XO醬蘿蔔糕 - 呢個係我最鍾意嘅點心。煎得唔油膩又夠香脆,XO醬都好香。就算放凍咗都好食。4. 紅糖蝦餃王 - 呢款我仔仔最鍾意。蝦夠爽夠大隻,個皮有彈性。5. 蛋煎糯米雞 - 呢個好西利,佢個蛋皮真係包著成個糯米雞,煎得好靚,口感好好。但味道都係普通糯米雞味。如果你去嘉里酒店,我都推薦你去食紅糖餐廳。餐廳環境舒服,服務貼心。由中環搭船過去一落船就到酒店,交通方便。我建議早啲book位可以坐窗邊睇維港全海景。

紅糖已五星級酒店中菜來講都唔算貴,點心通常都係$70左右。

松露野菌餃

黑豚肉叉燒腸

XO醬蘿蔔糕

紅糖蝦餃王

蛋煎糯米雞

2020-12-12
$350 (Lunch)
黑豚肉叉燒腸
XO醬蘿蔔糕
紅糖蝦餃王
蛋煎糯米雞
2020-12-13 972 views
紅糖又嚟到紅糖食晚餐食咗個蛇羹,一個生炒糯米飯,一個雙冬羊腩煲,上湯豆苗. 甜品係紅糖甜品拼盤。今次提早訂位所以可以攞到窗口位,維港海景靚景。 好期待蛇羮,生炒糯米飯及雙冬羊腩煲。 生炒糯米飯超高水準,有驚喜,味道非常好,糯米一粒粒,有冬菇,臘肉臘腸,如果有膶腸就完美了。雙冬羊腩煲: 羊腩係新鮮黑草羊羊腩及好靚的腩位。 不過我還是覺得媽媽的羊腩最好吃。蛇羮合格,但冇驚喜。上湯豆苗要另外加80元,但上湯好淡,絕對唔抵食。 not value for money. 甜品是拼盆,一次過試三樣: 有楊支甘露,合桃酥及吉士包合桃酥最好味埋單每人差唔多1000。
紅糖
又嚟到紅糖食晚餐

今次提早訂位所以可以攞到窗口位,維港海景靚景。

好期待蛇羮,生炒糯米飯及雙冬羊腩煲。

蛇羮合格,但冇驚喜。

甜品是拼盆,一次過試三樣: 有楊支甘露,合桃酥及吉士包

合桃酥最好味

埋單每人差唔多1000。
2020-12-04
$976 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
2020-11-14 738 views
今個星期三11月11日中午到了紅磡嘉里酒店中菜紅糖飲茶,估唔到我會星期五又來吃晚飯. 星期三午餐吃點心,吃了XO醬炒腸粉,蝦餃,和牛包,荔芋盒. 高水準餐廳經理周先生(Isacc)問食物如何?我本想試海鮮餃,但冇貨, Isacc解釋話廚師有要求唔靚嘅貨,寧願唔賣。The chef won’t sell those dishes if the ingredients are not in good quality. That’s great to keep the quality. 好的堅持!Issac極力推薦下我星期五晩再來吃晚飯,吃了Issac極力推薦(Highly recommended)欖菜荷葉鹽焗鱈魚球 (Baked Cod Fish and Chinese Olive Pickle with Salt in Lotus Leaves)。味道有驚喜!金果青檸明蝦球(Stir-fried Prawns with Mango and Lime)酸酸甜甜好好味。我鍾意飲的杏汁燉白肺湯(Double boiled pork lung soup with Almond)好足料!沖繩涼瓜

餐廳經理周先生(Isacc)問食物如何?我本想試海鮮餃,

金果青檸明蝦球
沖繩涼瓜炒和牛脷
(Sautéed Waygu beef tongue with Okinawa bitter melon). 有鑊氣

甜品就由Cindy介紹的乾清棗皇糕
(Steam royal red date cake with coconut milk),果然冇介紹錯,好有質素,好濃的棗味
還有Cindy好醒目,我點了一碗白飯已預先分成兩半碗.
下次一定試Cindy推介原個椰皇燉花膠鮑魚(Double boiled Young coconut soup with abalone and fish maw). 亦期待下次試試蛇羹和生炒糯米飯

晚飯,高水準中菜廳,色香味俱全high quality food and good service。Excellent!

The only downside of the restaurant is a bit noisy as full house (even though there is enough distance between tables. Perhaps it’s not high ceiling enough)。
2020-11-13
$842 (Dinner)
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 欖菜荷葉鹽焗鱈魚球
  • 金果青靈檸明蝦球
  • 乾清棗皇糕
  • 杏汁燉白豬肺湯
2020-08-22 2016 views
長輩生日當然揀食中餐,酒樓已經食到好悶,加上食物質素同價錢都唔抵食,閒閒哋一個小菜都百幾蚊,所以揀咗酒店級嘅中菜,貴係貴啲不過換來舒服好食嘅體驗。紅糖座位唔太密,又唔係太多人食,環境唔會好嘈,可以舒舒服服傾吓計坐下。燈光雖然比較暗,但係影相都影到海景。每一碟餸雖然份量唔係太多,但質素係好ok的。服務員都好親切,會成日過嚟執枱換碟。叉燒食落有驚喜,係個雜菜煲普通咗啲,不過老人家要食菜就算唔係生日,想揀間坐得好,又好食嘅中菜會再考慮呢度唯一要彈嘅就係份量真係比較少
就算唔係生日,想揀間坐得好,又好食嘅中菜會再考慮呢度
唯一要彈嘅就係份量真係比較少
2020-07-09 3702 views
今晚訂左窗口位同父母一齊食高級中菜慶生座位闊落,景觀開揚望住靚靚海景服務也不錯,會主動斟茶,對客態度溫柔因為是酒店內高級中菜,而且價錢不便宜,所以本人會對它的水準自然會提高應該每人都是吧!茶芥每人$28,有加一收費。我們4人點了:京烤片皮鴨(全隻)$788 - 包2食 粉皮薄,鴨皮香脆,沒有多餘肥膏,肉 嫩,聞落香噴噴 鴨崧生菜包,沒有什麼驚喜,味道一般。而且目測相中的片皮鴨已經是一隻份量??菠蘿咕嚕肉$218 - 菠蘿好酸,咕嚕肉略嫌不夠外脆肉嫩七味椒鹽豆腐$98 - 豆腐外脆內嫰滑,可惜椒鹽頗咸,重手左!琥珀千層峰$98 - 賣相吸引其實是豬耳仔,口感似有咬口的啫喱,好好食!龍蝦湯西施泡飯(4位用)$488 - 龍蝦湯味香濃好飲飯焦香口,湯料有蟹肉,帶子粒,龍蝦肉粒等等,熱辣辣鮮甜好好味紅糖甜品拼盤$108 - 賣相精緻小核桃同小奶黃包熱熱的,好味不太甜但楊枝甘露略酸芒果味欠奉總結整體味道偏咸,調味方案有待改良!
今晚訂左窗口位同父母一齊食高級中菜慶生
座位闊落,景觀開揚望住靚靚海景
服務也不錯,會主動斟茶,對客態度溫柔

應該每人都是吧!

茶芥每人$28,有加一收費。

我們4人點了:

京烤片皮鴨(全隻)$788 - 包2食
粉皮薄,鴨皮香脆,沒有多餘肥膏,肉 嫩,聞落香噴噴

鴨崧生菜包,沒有什麼驚喜,味道一般。
而且目測相中的片皮鴨已經是一隻份量??

菠蘿咕嚕肉$218 - 菠蘿好酸,咕嚕肉略嫌不夠外脆肉嫩

琥珀千層峰$98 - 賣相吸引
其實是豬耳仔,口感似有咬口的啫喱,好好食!

龍蝦湯西施泡飯(4位用)$488 - 龍蝦湯味香濃好飲

紅糖甜品拼盤$108 - 賣相精緻
小核桃同小奶黃包熱熱的,好味不太甜
但楊枝甘露略酸芒果味欠奉

總結整體味道偏咸,調味方案有待改良!
片皮鴨
龍蝦湯西施泡飯
紅糖甜品拚盤
龍蝦湯泡飯
2020-07-06
$525 (Dinner)
Birthday
2020-07-03 2024 views
今天老闆請食飯,有人建議到嘉里酒店紅糖。無敵大海景清靜舒服,環境一流服務亦非常好。沒想過午餐是那麼雅緻!每位客人分別上每一道菜,侍應亦會介紹每一份食物!可惜沒有每一道菜影相!毎一道菜都具備有水準,上佳美味!第一道菜已經被吸引⋯⋯蟲草花貢菜!淡淡的麻油香味帶出蟲草花的清甜及貢菜的特別味道。第二道菜是點心拼盆。精緻的擺盤令你垂涎欲滴,還有三種不同的辣椒醬供用。第三道菜是野葛菜生魚湯。充足熱度,清甜,沒有腥味!讚!第四道菜是兩選可以選擇黑豚肉叉燒或銀雪魚豆腐,我希望可以選雙拼,但我最終選擇了我最喜愛的銀雪魚第五道菜是上湯西生菜苗,沒有影相,嫩綠爽脆,只是略嫌份量很少,因為我是愛菜之人第六道菜是一碗足料海鮮炒飯!不油不膩,份量剛剛好!最後是甜品,夏天佳品⋯⋯木瓜雪耳南北杏糖水!所有食物都熱到足夠這是我最喜愛的!環境舒適一流值得推薦!

沒想過午餐是那麼雅緻!

毎一道菜都具備有水準,上佳美味!

第三道菜是野葛菜生魚湯。充足熱度,清甜,沒有腥味!讚!

第四道菜是兩選可以選擇黑豚肉叉燒或銀雪魚豆腐
,我希望可以選雙拼,但我最終選擇了我最喜愛的銀雪魚

第六道菜是一碗足料海鮮炒飯!不油不膩,份量剛剛好!

最後是甜品,夏天佳品⋯⋯木瓜雪耳南北杏糖水

所有食物都熱到足夠這是我最喜愛的!環境舒適一流值得推薦!

蟲草花貢菜
點心拼盤