2018-10-21 164 views
中華匯館 老公很少有讚嘆的食店老公一向不吃豬 但是為了中華會館的鹿兒島黑毛豬叉燒竟然破戒 威力驚人我非常詫異 亦決心一試 剛好有台灣朋友到港 說起非常喜歡點心決定訂位大門一點都不出眾 很容易錯過 進去後 卻是另一個世界 古色古香的味道不至於古舊 餐具非常精緻 而且侍應都是一派溫文有禮老公來過數次 坐的是包廂 讚嘆有經驗的侍應懂得搭嘴時搭嘴 噤聲時噤聲 添茶的時候 總在神不知鬼不覺之間 為你收好餐具添茶上菜 餐飲的體驗 整個提升 說起來當日點的點心都非常精緻 也是一般茶樓吃不到的質素及款式 期待已久的黑毛豬叉燒 鹿兒島的豬肉 不同凡響 吃上去跟傳統的叉燒明顯地感到分別 非常有咬口 叉燒有豬頸肉的質感 自當一絕 蜜糖在口中化開 味道久久不散是最記憶猶新的一道菜說好了下次也要帶爸媽來
中華匯館 老公很少有讚嘆的食店

是最記憶猶新的一道菜
說好了下次也要帶爸媽來
Lunch
2018-10-03 189 views
之前聽同事推介過位於中環既哩間中華匯館無論環境、服務同食物都好高質,今日終於去左試。內在環境唔算大,全部客人都幾高質,會安安靜靜咁傾計,一d都唔嘈。店員上菜亦會簡介一下菜式既特點,係有一個講野比較唔清晰,長期聽唔到佢講咩...杏汁燉白肺 嗅落杏汁味已經好香濃,飲落杏香甘醇,豬肺仲好滑添!金湯海皇羹 好香濃海鮮味仲帶甜,絕不馬虎👍🏻👍🏻酸辣羹 偏重味,酸酸甜甜好開胃頭盤嗌左金磚豆腐同話梅南瓜,未食過豆腐可以炸得咁滑,帶有椒鹽香味,話梅南瓜口感好爽,不過太酸,男仔未必咁岩食鹿兒島茶美豚叉燒 叉燒黎自日本鹿兒島,豬肉口感嫩滑唔使咬就溶左咁,做得好入味好好食,又香又juicy 剁椒東星班 $280除左水煮,第一次食辣既魚,估唔到味道又幾特別,辣辣地好香口,更能帶出魚既鮮味,魚肉好嫩滑。黃燜汁鱔皇鍋粑 $180第一次食炸鱔,口感好鬆化,鍋粑又脆,加上秘製既汁,味道同口感都好好,幾有驚喜!南瓜汁鮮帶子 新鮮帶子刺身配上特調既南瓜汁加上黑魚子,舌尖既享受!帶子係半生熟好鮮甜八寶鴨 $580內有粟子、薏米、鴨肉、蓮子,烹調過程煩覆係屋企絕對整唔到。鴨肉做得好林又多汁,淨係食八寶鴨都好飽肚唔使嗌白飯。脆

杏汁燉白肺
嗅落杏汁味已經好香濃,飲落杏香甘醇,豬肺仲好滑添!

金湯海皇羹
好香濃海鮮味仲帶甜,絕不馬虎👍🏻👍🏻

酸辣羹
偏重味,酸酸甜甜好開胃

剁椒東星班 $280

黃燜汁鱔皇鍋粑 $180

南瓜汁鮮帶子

八寶鴨 $580

脆肉鮮淮山銀杏 $180
淮山養顏銀杏潤喉,岩曬屋企人,脆肉瓜炒得好脆,味道清清地,配上濃味既八寶鴨岩岩好。

芝麻卷
芝麻味濃郁,甜而不膩,煙煙韌韌,口感味道都一流。
合桃酥
超級鬆化,好香牛油香味,唔會太甜,屋企人都好中意。
2018-09-20 187 views
今日難得陪下屋企人,黎左中環食佢地最愛嘅中菜~餐廳裝潢古典氣息濃烈,佈置及餐具亦非常別緻,當晚更見到有不少外國客人 慕名而來。清炒河蝦仁 ❤️蝦仁鮮甜彈牙,調味亦做得唔錯,即是唔加醋食,都非常好食! 配搭松子, 食落更有口感~黑松露野菌炒清蒸石班球❤️黑松露香氣四溢, 炒得非常爽口嘅野菌配搭質感嫩滑嘅石斑球, 食落層次豐富,而且非常夠味!八寶鴨❤️一味非常考功夫嘅中式菜,需要將薏米、瑤柱、蛋黃 鴨肉等食材塞進鴨肚內一同烹調,煙韌的薏米吸滿的各種配料同肉汁嘅精華,味道濃郁非常。以為咁大隻鴨年紀總有一點,但食落去一啲都唔老,嫩滑嘅肉質同時亦有肉汁,啖啖肉足夠滿足食肉獸!蝦籽柚皮❤️柚皮入口即化,好綿滑而且無半點嘅青澀味,伴着面層 鮮香嘅蝦籽一齊食, 有鮮味有肉香!甜點:馬拉糕芝麻糕❤️值得一讚嘅甜點馬拉糕非常鬆軟, 帶著淡淡嘅奶黃味同蛋黃香,仲要係新鮮熱辣!芝麻糕有非常香嘅芝麻味,而且甜度適中食落一啲都唔會膩~
今日難得陪下屋企人,黎左中環食佢地最愛嘅中菜~

清炒河蝦仁 ❤️

黑松露野菌炒清蒸石班球❤️

八寶鴨❤️

蝦籽柚皮❤️

甜點:馬拉糕芝麻糕❤️
2018-09-17
2018-09-19 172 views
出開嚟中環做嘢,順便約朋友食飯 朋友推薦咗呢間中華匯館,話lunch同同事食過幾好食。話梅南瓜 南瓜沾有好香嘅話梅味, 而且質感爽脆, 味道酸酸甜甜, 作為前菜非常開胃👍🏻花雕醉乳鴿 以35年嘅花雕烹調,乳鴿肉質帶有濃濃的酒香味,爽滑而唔黐牙,嫩滑的鴿肉,再配以凍食,令人有愈食愈上癮的感覺😋椒鹽九肚魚外皮炸得薄脆,但入面嘅九肚魚肉依然保持到嫩滑嘅肉質,加上蒜粒同辣椒調味,辣辣地好惹味!鴨汁章魚飯章魚切到細細粒,非常有咬口!飯炒得粒粒分明,好有獲氣好香口,加入鴨汁食落唔會太乾身~

話梅南瓜

花雕醉乳鴿
嫩滑的鴿肉,再配以凍食,令人有愈食愈上癮的感覺😋

椒鹽九肚魚

鴨汁章魚飯
2018-09-18 158 views
香港有好多高級食肆,一般平民都未必有機會入到,就好似呢間中華匯館,唔係跟朋友黎,我真係未必敢入!門口已經好神秘,但入到去,其實又唔係太嚴肅;呢餐食物由朋友選家定,我就唔苦惱喇!先黎前菜3小點 $108金磚豆腐外脆內軟滑,唔油鹿兒島茶美豚义燒,冇肉騒味,鬆軟,多汁手工菜蜂巢鳳尾蝦,內為全隻大蝦,外包芋泥再炸,配上甜酸汁,Q彈又有口感.芝士白汁帶子撻 $36芝士白汁帶子撻,外層酥皮好鬆化;內為白汁,有带子粒,多汁juicy.黑魚子鮑魚芋盒 $98下層係芋角,內為冬菇餡,芋蓉之上為鮑魚同黑魚子,味道濃,鮑魚多汁,一咬,散滿口腔.冬菇飽 $36冬菇味餡料香而多,做法係兒先切碎冬菇,再蒸熟,有客order先煎.上軟下脆口,好香,仲好熱.香檳石榴棵睇落好傳統嘅點心;外皮係加香檳搓成,所以粉紅色,但香檳味唔會太重,甜甜地.香草鹅肝脆雲吞 $36皮薄鬆脆,內為鵝肝,下墊沙律醬及碎香草,沙律醬帶酸,但唔油膩;鹅肝唔腥;外皮煎得香中華薈飯 $320高級炒飯版本,配料有花膠海參,飯帶濕身,但配料好惹味.椰汁珍珠桃膠露 $48呢個係凍食甜品,啲珍珠好爽,椰汁味重又唔太甜.杏仁茶 $48每日新鮮製造,係熱食甜品
先黎前菜3小點 $108
金磚豆腐外脆內軟滑,唔油
鹿兒島茶美豚义燒,冇肉騒味,鬆軟,多汁
芝士白汁帶子撻 $36
黑魚子鮑魚芋盒 $98
冬菇飽 $36
香檳石榴棵
香草鹅肝脆雲吞 $36

中華薈飯 $320
高級炒飯版本,配料有花膠海參,飯帶濕身,但配料好惹味
椰汁珍珠桃膠露 $48
呢個係凍食甜品,啲珍珠好爽,椰汁味重又唔太甜
杏仁茶 $48
每日新鮮製造,係熱食甜品,中間仲有啲好似蛋白,好香好甜
金沙奶皇馬拉糕 $28
中間夾住嘅係咸蛋黃,濃香唔油, 熱食係最好最鬆軟

多謝朋友邀請,咁大個女好似第一次食到咁高級嘅菜;呢到環境好寬敞,服務貼心,食物新鮮;雖然唔算平,但絕對值得一嚐!
2018-09-02
2018-09-18 129 views
這家店的裝潢走進來就是格調,統一的翠玉綠色,看著就身心愉快。餐牌的照片與設計也很美觀和特出,每一樣都想點呢!前菜四樣,喝綠菜的叉燒和醉乳鴿我都很喜歡。口水雞也辣得有點力道,但還是忍不住一口接一口。椒鹽豆腐的外脆內滑嫩,真是考驗我們的友情,大家都在爭奪。杏汁豬肺湯,濃濃的杏仁香,後帶清新的白菜甜味,還不錯。這道一絕的話梅豬手,我們不只搶吃了,還想衝廚房搶飯呢。軟糯的豬手,話梅香入味到骨頭去了。燒鵝好有香氣的油雞縱,那個香是會上癮的,然後配著爽脆的法邊豆吃,好菜。而麵醬三香條就很濃郁醬香,要配口米飯吃。最後的鴨汁鱆魚飯,味道不是很濃,但味道是悠游的在口腔裡,但朋友覺得有點淡。

餐牌的照片與設計也很美觀和特出,每一樣都想點呢!

前菜四樣,喝綠菜的叉燒和醉乳鴿我都很喜歡。

口水雞也辣得有點力道,但還是忍不住一口接一口。

椒鹽豆腐的外脆內滑嫩,真是考驗我們的友情,大家都在爭奪。

杏汁豬肺湯,濃濃的杏仁香,後帶清新的白菜甜味,還不錯。

燒鵝

而麵醬三香條就很濃郁醬香,要配口米飯吃。

2018-09-18 642 views
媽咪最近生日,而佢一向就鍾情中菜。但我想同佢食得好啲,所以就去左中環既中華匯館,食中式既fine dining。我地叫左杏汁燉白肺湯 (HKD 120),蟹肉瑤柱栗米羹 (HKD 100)。主食就叫左香煎北海道帶子 (HKD 180),銀絲焗釀鮮蟹蓋 (HKD 220),椒麻和牛肩肉 (HKD 220),西施牛尾 (HKD 180),麵醬三香條 (HKD 180),羊肚菌腐皮素卷 (HKD 180)。而甜品就要左芝麻卷 (HKD 28) 核桃餅 (HKD 28) 桂花紅豆糕 (HKD 28)。前菜有鹿兒島茶美豚叉燒,黑魚子流心蛋,蜂巢鳳美蝦同麻辣口水雞。叉燒同口水雞既肉質好軟熟,好稔,而流心蛋加黑魚子既味道同口感都好豐富。至於個鳳美蝦飲質好鮮甜而炸得唔油膩。個白肺湯好好味,食落去有濃厚既杏仁口感,白肺又多又足料,正。而個蟹肉羹味道唔錯,蟹肉又多又鮮甜。個帶子好大粒,上面仲有黑魚子,而點埋佢個南瓜汁,真係好好味呀。而個蟹蓋賣相唔錯,而且好好肉地,味道又好又鮮甜,黎到呢刻,見到媽咪食得咁開心已經好滿足。個牛肩肉炸得好香口,但唔肥膩,佢個秘製醬汁味道都唔錯。而個牛尾酸酸甜甜,令到我既味蕾好撞

個白肺湯好好味,食落去有濃厚既杏仁口感,白肺又多又足料,正
。而個蟹肉羹味道唔錯,蟹肉又多又鮮甜

杏汁燉白肺湯

蟹肉瑤柱栗米羹

個帶子好大粒
,上面仲有黑魚子,而點埋佢個南瓜汁,真係好好味呀

香煎北海道帶子

銀絲焗釀鮮蟹蓋

個牛肩肉炸得好香口,但唔肥膩,佢個秘製醬汁味道都唔錯。而個牛尾酸酸甜甜,令到我既味蕾好撞擊
。真係好好味!!!

椒麻和牛肩肉

西施牛尾

至於個三香條同腐皮卷就係素食黎既。三香條有茄子,青豆條同豆腐乾條,味道都算幾清淡同健康。至於個腐皮卷炸得好脆口,內裏有好多羊肚菌。

麵醬三香條

至於個甜品,我個人就比較喜歡芝麻卷,但係核桃餅乾同桂花糕都好好味

芝麻卷, 核桃餅, 桂花紅豆糕
2018-09-10
$800 (Dinner)
杏汁燉白肺湯
  • 鹿兒島茶美豚叉燒
  • 懷舊芝麻卷
  • 杏汁燉白肺
2018-09-17 121 views
位於士丹利街的中華滙館裝潢古典優雅、餐具滿有清朝的感覺、瓷碟上的圖案畫得精緻細膩。先來三小碟-鹿身島蜜汁义燒烤得好香、肉質軟嫩而爽滑、蜜味剛好。 話梅浸南瓜唔會太淋、有酸酸甜甜好清新。海蜇涼冰冰夠爽脆清炒河蝦仁河蝦仁好新鮮、雖說是清炒但又好夠味、加入類似松子仁、口感更豐富。銀絲焗釀鮮蟹蓋原隻蟹蓋釀滿鮮蟹肉、味道極之鮮美、好滿足啊!鮮鮑魚石窩雞好大隻鮑魚在裡面、厚身柔滑惹味、好足料、雞肉亦好滑!花旗蔘燉野生鱷魚肉沙爹牛肉炒腸粉 腸粉配沙爹牛肉醬原來幾夾、十分惹味、以石窩上夠熱辣辣。甜點要了合桃酥、烤得香脆可口。桂花紅豆糕好特別、上層是清香的桂花感、下層則是粒粒紅豆。

先來三小碟-
鹿身島蜜汁义燒烤得好香、肉質軟嫩而爽滑、蜜味剛好。

話梅浸南瓜唔會太淋、有酸酸甜甜好清新。

海蜇涼冰冰夠爽脆

清炒河蝦仁

銀絲焗釀鮮蟹蓋
原隻蟹蓋釀滿鮮蟹肉、味道極之鮮美、好滿足啊!

鮮鮑魚石窩雞
好大隻鮑魚在裡面、厚身柔滑惹味、好足料、雞肉亦好滑!

花旗蔘燉野生鱷魚肉

沙爹牛肉炒腸粉
腸粉配沙爹牛肉醬原來幾夾、十分惹味、以石窩上夠熱辣辣。

甜點要了合桃酥、烤得香脆可口。

桂花紅豆糕好特別、上層是清香的桂花感、下層則是粒粒紅豆。

$1000 (Dinner)
2018-09-16 136 views
今日星期日,因為要同班老細食飯,所以特登向中環揀咗一間高級嘅中菜。今次我哋就選擇咗中華滙館。呢間餐廳位於史丹頓街,附近美食林立,點解會選擇佢呢?其實係因為上網見到好多唔同佢哋嘅介紹,心目中都有幾味菜想試吓,所以就揀咗呢間餐廳啦。話梅南瓜前菜我哋叫咗南瓜,呢一款南瓜就特別啦,因為佢係用咗話梅汁同埋橙汁製作而成嘅,當你食下每一口南瓜嘅時候,橙汁味道同埋話梅味道就會全部擁晒出嚟,而且溫度適中,不冷不熱,攞嚟做開胃菜就一流啦。鹿兒島茶豚肉叉燒跟住我哋就叫咗一個鹿兒島黑毛豬叉燒。呢個叉燒就犀利啦,佢嘅黑毛豬係用上抹茶作為佢嘅治料,所以肉質非常之爽口,肉味非常之香,一啲都唔肥膩。配上香口嘅蜜糖醬,簡直一流,令人到而家都一試難忘。炸田雞腿跟住我哋就叫咗一個炸田雞腿,田雞腿炸得非常之鬆脆,溫度剛剛好,令到田雞腿入邊嘅肉汁全部鎖住,食田雞腿好似食雞髀咁樣,值得一試啊。懷舊八寶鴨再嚟我哋就叫咗一個八寶鴨,八寶鴨入邊用咗唔同嘅配菜去釀製,八寶鴨要花好多心機同埋時間去製作,完全吸收晒佢醬汁嘅味道,連鴨皮都好適合食埋落肚,呢隻鴨簡直冇得頂呀。上湯腐竹浸娃娃菜跟住我哋就叫咗個鮮腐竹娃娃菜,新鮮嘅腐竹完全吸收左濃湯

話梅南瓜

鹿兒島茶豚肉叉燒

炸田雞腿

懷舊八寶鴨

上湯腐竹浸娃娃菜
跟住我哋就叫咗個鮮腐竹娃娃菜,新鮮嘅腐竹完全吸收左濃湯嘅味道,娃娃菜亦都好容易入口,同剛才食嘅八寶鴨濃烈嘅味道相映成趣。

蒜蓉炒粉絲
之後,我哋仲叫咗一個蒜蓉炒粉絲,粉絲非常之乾身,唔會非常油膩,唔食飯食返個粉絲都不失為一個好嘅選擇。

皇金馬拉糕
芝麻糕
合桃酥
最後,甜品我哋叫咗馬拉糕,芝麻糕,合桃酥,馬拉糕整得非常之好,一層層嘅馬拉糕中間隔着淡淡的鹹蛋黃,好清新啊。芝麻糕做得非常之爽口,合桃酥都做得好脆口。呢間餐廳無論前菜主菜同埋甜品都做得非常之好,而且環境清靜,但係交通方便,食開中環唔同中餐嘅你可以嚟呢度試吓。
2018-09-03
$500 (Dinner)
2018-09-16 1678 views
今日夜晚同屋企人去咗中華滙館食飯, 呢間餐廳位於中環核心地段,正正就係蘭桂坊嘅下面,史丹頓街。餐廳入邊嘅裝修非常之講究,有傳統中菜嘅氣派。除咗餐廳環境之外,佢嘅碗碗碟碟都非常之講究,貼合返佢餐廳嘅名字,非常之中華。一嚟到我哋先點一杯橙汁開一開胃,橙汁係鮮榨嘅,非常之好飲。話梅南瓜 $60前菜我哋叫咗一個橙汁加話梅味製成嘅南瓜,溫度剛剛好,係廚師自己精心研發嘅,非常開胃。鹿兒島茶美豚叉燒 $280跟住我哋叫咗一個非常之特別嘅叉燒,呢份叉燒特別之處係用咗鹿兒島嘅黑毛豬造成,呢款黑毛豬平日係用綠茶作為佢哋嘅治料, 所以肉質非常之香口,令到厚切嘅叉燒更加出色。炸田雞腿再嚟就係炸田雞腿,師傅炸得田雞嘅時間啱啱好,令到田雞腿入邊嘅肉汁全部留住,好juicy。懷舊八寶鴨 $580跟住我哋就叫咗隻八寶鴨嚟食,八寶鴨經過長時間嘅製作,入邊所有嘅餡料嘅味道已經完全滲入鴨肉入邊,而且鴨皮都已經做得非常之軟,咁俾心機呀做法完全唔同出邊坊間唔同,好值得一試。上湯腐竹配娃娃菜下一味係上湯先腐竹配娃娃菜,湯嘅味道完全進入左娃娃菜入邊,呢味清清地嘅菜完全好適合喺食完濃味嘅八寶鴨之後,中和返口入邊嘅味覺。炒粉絲跟住就要

一嚟到我哋先點一杯橙汁開一開胃,橙汁係鮮榨嘅,非常之好飲。

話梅南瓜 $60

炸田雞腿

懷舊八寶鴨 $580

上湯腐竹配娃娃菜

炒粉絲
跟住就要一個炒粉絲,粉絲上高嘅香料淡淡的配合返粉絲,令到啱啱食完咁豐富嘅八寶鴨之後都唔會覺得太飽。

黃金馬拉糕
最後甜品我哋有一個黃金馬拉糕,馬拉糕入邊配上淡淡嘅鹹蛋黃,熱食一流。
2018-09-03
$500 (Dinner)
2018-09-16 129 views
週末特別多一家大細齊齊嚟飲茶食點心, 樂也融融。今個禮拜我都同家人一齊嚟感受一番。 呢度嘅點心選擇都唔少, 有傳統嘅蝦餃燒賣, 亦有平時少見嘅特色之選。筍尖鮮蝦餃 $72鮮甜蝦肉同爽嫩筍尖係經典絕配, 加上蝦餃皮柔韌有彈性, 口感同味道都極佳。香檳石榴果 $58 石榴果以獨立蒸籠上檯, 外層晶瑩剔透, 賣相精緻吸引, 用料真材實在, 好睇又好食。鹿兒島茶美豚叉燒 $280呢個叉燒可以以極度肥美嚟形容, 油脂入口即溶, 口感豐富到不得了。香草鵝肝脆雲吞 $54雲吞皮極薄, 餡料唔算多, 但香脆度實在令人意想不到, 可口非常。

2018-09-16 137 views
星期日又係同屋企人飲茶嘅時候, 今日嚟到中環士丹利街嘅中華匯館, 餐廳間隔闊落, 大廳擺放兩排圓枱, 亦設有幾間廂房。環境唔錯, 食物當然亦無令我地失望。灌湯小籠包 $54小籠包係今餐嘅最大亮點!輕輕夾起, 一放入口湯汁馬上湧出, 鮮味澎湃, 肉餡嫩滑美味, 水準非凡, 係真正嘅皮薄餡靚。時菜 $120蔬菜新鮮翠綠但油份較重。薑蔥牛肉角 $54 牛肉角外皮酥脆, 包裹著嘅餡料同山竹牛肉相似, 但呢個食法就很有新鮮感。芝士白汁帶子撻 $90金黃色嘅一口帶子撻, 咬開熱度十足, 味道同白汁雞批十分相似, 唔同嘅係雞肉轉成帶子, 又係另個食法。

時菜 $120

時菜 $120
蔬菜新鮮翠綠但油份較重。

2018-09-16 99 views
媽媽生日當然要帶佢食好野慶祝一下,預早訂左位餐廳只有十張枱左右,預約左會比較好,入到去環境舒適典雅金磚豆腐 首先點左豆腐,外脆內滑而且外層脆皮薄得黎唔會一夾就散開,而且滑到入口即溶👍🏻黃燜汁鱔皇鍋粑 鍋粑上既鱔炸至脆身,配上香脆既鍋粑,淋上濃郁既黃燜汁,外皮有少許林但咬落仲脆,十分鮮味!芝麻卷 最後甜品點了芝麻味濃郁甜度適中,口感軟身十分美味!合桃酥 合挑酥口感十分鬆化,好美味為晚餐寫左完美的句點!
媽媽生日當然要帶佢食好野慶祝一下,預早訂左位[愉快]餐廳只有十張枱左右,預約左會比較好,入到去環境舒適典雅[色]

金磚豆腐

黃燜汁鱔皇鍋粑

芝麻卷
最後甜品點了芝麻味濃郁甜度適中,口感軟身十分美味!

合桃酥
合挑酥口感十分鬆化,好美味為晚餐寫左完美的句點!
2018-09-16 78 views
今日約左朋友食飯,在中環番工又想食中菜,見到中環開左間新菜館,朋友二話不說就話去食啦。入到去很有氣派,擁有modern 加中式的風格,十分高雅舒適,而且服務一流👍🏻菊花茶一坐下點左菊花茶解渴😊花鵰乳鴿平時多數是食醉雞,今次都是第一次食花鵰醉鴿,放上枱已聞到花鵰香味。鴿肉嫩滑,是選用了45天的鴿去做這道菜。鮮蝦子柚皮柚皮店員為我地分好每人一份,蝦子味道好香充滿鮮味,柚皮食落去很入味,吸收了醬汁嘅味道,這道菜功夫做得很好👍🏻銀絲伴蟹蓋用左新鮮越南蟹手拆蟹肉釀成,充滿著蟹肉,食出原汁原味的蟹味,啖啖蟹肉十分鮮味。蜂巢鳳尾蝦金黃色的外皮一咬會滲出竽頭的味道,網狀的外表十分鬆脆,蝦爽口彈牙,鮮味十足!蛋白杏仁茶 最後點少得甜品,點左share食,用料都很充足,很多蛋白十分足料,十分好滋潤顏。薑汁芝麻湯圓好濃濃的薑汁味道,湯丸很細滑!食完感覺很舒服,消除了點點的膩感!

菊花茶

蛋白杏仁茶

薑汁芝麻湯圓
2018-09-15
Dinner
之前一直都覺得士丹利街有好多好神秘嘅餐廳,從門口永遠都睇唔到餐廳裏面,😂 今次boss請客關係,終於有機會試下~☺️ Boss帶我地去左「中華滙館」, 菜館門口幾有氣派, 裡面裝修簡約華麗, 連餐具都好有心思~😯 先上一人前嘅前菜, 鹿兒島茶美豚叉燒 鹿兒島茶美豚是吃加入綠茶葉嘅飼料長大, 肉質鮮嫩不羶,烤得香噴噴, 口感、味道比黑豚肉有過之無不及!😋 麻辣口水雞肉質嫩滑,辣勁十足! 杏汁燉白肺 在眾多傳統手工湯水之中, 杏汁燉白肺就最為複雜費時, 平時係屋企媽咪都懶得煲黎飲。😂 熱騰騰嘅湯水端上來,陣陣杏香撲鼻, 呷一口暖入心扉,鮮香滋潤, 杏汁香濃,湯底鮮甜美味,正!😋 香茅蝦球煲 原個石頭鍋上枱,一鍋有大隻蝦球,😳 用香茅、辣椒、香葱等調味爆得香口, 蝦肉爽彈,好味道! 話梅豬手 豬手連骨帶肉,皮厚含豐富膠質, 加入話梅炆得入味, 酸酸甜甜好開胃~👍🏾 羊肚菌腐皮素卷 腐皮卷外皮煎得微脆, 內裏包住嘅羊肚菌食落爽脆, 營養價值高! 金貝雞米炒粉絲 粉絲炒得乾身爽,條條分明, 食落爽彈,一點油膩都唔覺! 加上蛋絲、瑤柱絲和芽菜,更添口感~ 最後仲有芝麻卷和桂花
今次boss請客關係,終於有機會試下~☺️
Boss帶我地去左「中華滙館」,
菜館門口幾有氣派,
裡面裝修簡約華麗,
連餐具都好有心思~😯

先上一人前嘅前菜,
鹿兒島茶美豚叉燒
鹿兒島茶美豚是吃加入綠茶葉嘅飼料長大,
肉質鮮嫩不羶,烤得香噴噴,
口感、味道比黑豚肉有過之無不及!😋
麻辣口水雞肉質嫩滑,辣勁十足!
麻辣口水雞

杏汁燉白肺
在眾多傳統手工湯水之中,
杏汁燉白肺就最為複雜費時,
平時係屋企媽咪都懶得煲黎飲。😂
熱騰騰嘅湯水端上來,陣陣杏香撲鼻,
呷一口暖入心扉,鮮香滋潤,
杏汁香濃,湯底鮮甜美味,正!😋

香茅蝦球煲
原個石頭鍋上枱,一鍋有大隻蝦球,😳
用香茅、辣椒、香葱等調味爆得香口,
蝦肉爽彈,好味道!

話梅豬手
豬手連骨帶肉,皮厚含豐富膠質,
加入話梅炆得入味,
酸酸甜甜好開胃~👍🏾

羊肚菌腐皮素卷
腐皮卷外皮煎得微脆,
內裏包住嘅羊肚菌食落爽脆,
營養價值高!

金貝雞米炒粉絲
粉絲炒得乾身爽,條條分明,
食落爽彈,一點油膩都唔覺!
加上蛋絲、瑤柱絲和芽菜,更添口感~

最後仲有芝麻卷和桂花糕作甜品
芝麻卷芝麻味香濃,
桂花糕食落啖啖乾桂花,底部還有香甜紅豆,
不錯吃!
甜品