2018-12-17 3126 views
呢間餐廳外面望過去毫不起眼,完全見唔到餐廳內嘅環境,大門亦係遮掩咗睇唔到入面嘅,入去個下都充滿住神秘感入咗去之後中間都有個屏風,繞過去之後就會見到個reception,reception後面就係一個細細地嘅長方形area唔係好多張枱,大概十張左右,左手邊貌似係一幅牆,其實入面有包廂俾人聚會有幾枱客人都唔係本地客,有日本人、歐洲人等等,似乎係一個帶外國人認識香港美食嘅好地方桌上嘅擺設都好精緻,侍應亦會經常遊走去睇顧客有無需要,例如每次見茶杯剩少少茶就會主動斟茶,亦有啲食物例如伊麵就會幫忙夾入碗中首先第一道上嘅菜係麻辣口水雞。佢每一舊都係無骨,拆得好完整,食客成件放入口無問題。麻辣味道唔係一味死辣,而雞件肉質亦非常新鮮,無仼何腥味,亦唔會肉斦韌第二尾上嘅菜係脆炸九肚魚。店員話廚房師傅每日朝早去街市新鮮入貨,所以魚肉非常嫩滑新鮮,呢碟菜式嘅炸粉好薄,底下有張紙幫手吸走啲油第三道四川豆酥鱈魚,外表有超級薄嘅一層炸皮,一咬就會破開,入面嘅汁流哂出嚟,魚肉非常嫩同多汁。豆酥嘅味道同鱈魚好配合,唔會掩蓋咗魚肉嘅鮮味之餘可以令成碟菜嘅味道更豐富第四尾係田園時蔬,入面靜係用小棠菜嘅苗嚟煮,一斤入面只有大

麻辣口水雞

四川豆酥鱈魚

田園時蔬

第四尾係田園時蔬,入面靜係用小棠菜嘅苗嚟煮,一斤入面只有大約三兩係苗,所以非常珍貴,而用苗係因為特別爽同脆

上湯蝦球炆伊麵

第五道係上湯蝦球炆伊麵,上湯嘅味道淡淡地,蝦球嘅肉質好爽,伊麵唔會因為放係湯而浸腍咗。店員會幫忙夾去你個碗中,亦會之後再幫忙夾第二碗

上湯蝦球炆伊麵

最後嘅甜品有金莎奶黃馬拉糕同懷舊芝麻糕,芝麻糕嘅芝麻味好濃,卷入面嘅皮少少煙韌,而馬拉糕比外面酒樓嘅更加有誠意,入面係一層一層金莎奶黃同蛋糕,食落好有口感

食呢種高級餐廳係享受個美食、用嘅高級材料,同埋店員嘅服務,呢到嘅加一服務費絕對物超所值👍🏿
2018-11-29
麻辣口水雞
四川豆酥鱈魚
田園時蔬
2018-12-10 2417 views
今天天氣, 很冷. 那這篇博文就正合時, 說的是中華滙館的冬日廚師精選. 天氣這麼冷, 要溫暖, 從吃入手, 錯不了.鹿兒島茶美豚叉燒 $280 未開始吃冬日廚師精選, 先吃鹿兒島茶美豚叉燒. 原來, 這裡是提供豉味叉燒. 此品是上個世紀的產物, 但今時今日, 吃叉燒, 還是以蜜汁叉燒為主. 豉味叉燒, 沒有了那種甜, 那份豉味, 反而來得討好. 當然, 鹿兒島的茶美豚, 入口鬆化, 是很吸引的.蜂巢鳳尾蝦 $80 這客蜂巢鳳尾蝦, 有點像點心. 脆卜卜的脆漿, 不會太油, 內藏爽口的蝦肉, 就是美妙.太史五蛇羹 $480 /位 從來, 天冷就是吃蛇的日子. 太史五蛇羹, 是經典吧, 混合了蛇肉絲, 雞絲, 冬菇絲, 木耳絲, 跟筍絲, 做得細緻, 味濃, 很暖胃. 吃的時候, 當然要加上薄脆, 菊花, 跟檸檬葉絲, 以做到中和的作用. $480一位, 不便宜, 但就是高水準之作.古法燜山瑞 $980 山瑞, 不容易吃得到. 這晚, 就難得有機會一嚐古法燜山瑞. 山瑞燜得相當諗身, 骨膠原的膠質, 就是女生最愛的部份.秘製枝竹羊腩煲 $580 要保暖, 怎能不提秘製枝竹羊腩煲. 很怕肉
鹿兒島茶美豚叉燒 $280
蜂巢鳳尾蝦 $80
太史五蛇羹 $480 /
古法燜山瑞 $980
秘製枝竹羊腩煲 $580
要保暖, 怎能不提秘製枝竹羊腩煲. 很怕肉質實實的出品, 中華滙館的, 肉嫩, 羊羶味突出, 懂吃的自然要搶吃枝竹, 是最好索汁的材料. 這時候, 要來一碗白飯才不會浪費掉這醬汁.
生炒臘味糯米飯 $280
在寒冷的街頭, 吃碗熱辣辣的生炒臘味糯米飯, 就是暖意. 這裡的生炒臘味糯米飯, 起碼一點, 是正宗的生炒, 臘味亦是靚貨. 吃到的, 就是抵抗寒冷的味道.
香芋布甸 $48 / 金沙奶皇馬拉糕 $42 / 鬆化蜜糖蛋散 $42 / 蛋白杏仁茶 $48
甜品選擇不少, 如香芋布甸就是最教人難忘, 芋味香濃, 質感香滑. 金沙奶皇馬拉糕加入了鹹蛋黃, 來得更邪惡, 您怎能不喜歡. 鬆化蜜糖蛋散, 以蜜糖帶來清甜的味道. 蛋白杏仁茶就是在不少高級中餐館也能吃到的甜品, 指定動作吧.
氣溫急降, 在中華滙館吃碗太史五蛇羹, 再來客秘製枝竹羊腩煲, 很溫暖.
2018-12-10 280 views
經過士丹利街,總留意到一間門面低調而高雅的中菜館,於是今天選擇了這間中菜館招呼外國回來的友人。頭盤黑魚子流心蛋蛋黃呈金黃流心,再加上鮮味的黑魚子作點綴,味道不錯。鹿兒島茶美豚叉燒叉燒肉質軟熟回彈,味道甘香帶點麥牙糖香,非常有驚喜。脆炸九肚魚九肚魚外皮炸得香脆,外皮薄而不油,內裏的九肚魚肉又可以保留原汁原味。焗釀蟹蓋外皮焗得金黃色,內裏釀入新鮮手拆蟹肉,味道鮮甜,吃到啖啖蟹肉,最適合喜歡吃蟹而不想麻煩拆肉的我。香煎帶子帶子煎香,伴上微甜的南瓜汁,再加上黑魚子作點綴。清湯牛腩牛腩口感不錯,精華在於牛腩湯,味道清甜。糯米飯芒果布甸

頭盤

黑魚子流心蛋
蛋黃呈金黃流心,再加上鮮味的黑魚子作點綴,味道不錯。

鹿兒島茶美豚叉燒
叉燒肉質軟熟回彈,味道甘香帶點麥牙糖香,非常有驚喜。

焗釀蟹蓋

香煎帶子
帶子煎香,伴上微甜的南瓜汁,再加上黑魚子作點綴。

清湯牛腩
牛腩口感不錯,精華在於牛腩湯,味道清甜。

糯米飯

芒果布甸

2018-11-06
  • 鹿兒島茶美豚叉燒
2018-12-08 262 views
平時比較少去呢類餐館食飯 食過一次發現返唔到轉頭 環境感覺私密度極高 好適合同家人朋友聚會!裝潢夠特式!服務又貼心 不停幫你斟茶 店員會好關注你既要求!菜式質素高!整體感覺十分好!第一道菜係冷盤鮑魚 食落有啲似刺身 鮑魚用料新鮮 爽口唔會腥緊接係金磚豆腐 十分驚喜既一道菜 外脆內軟不在話下 脆既表層好薄 唔係好厚既一舊粉 鬆脆程度一流 內裡既豆腐好滑 入口即滑落喉嚨👍🏻黑松露星斑球 平時好怕食魚既我 竟然同男朋友爭住食 哈哈!原因好簡單 斑球一啲都唔腥 同埋啲肉比較堅韌 有咬口!辣子雞 超級惹味同香口!男朋友表示好辣 但我覺得尚可 哈哈!鍾意呢種麻味重啲既辣!欖菜肉碎炒飯聽落係好普通既菜式 但要炒得好食真係唔係咁簡單!呢到既炒飯就正正色香味俱全 味道均勻 炒飯食落唔會油膩 飯唔會一patpat 粒粒分明!有鑊氣!最後黎個芝麻卷作總結 唔會太甜 清返個口腔 配返啖熱茶 完美!遲啲會再帶屋企人黎一嚐呢到既幽雅粵式菜!

位處中環核心地帶的中華滙館, 在這個地段, 委實是中環人宴客的好地方. 內裡裝修不算太浮誇, 讓人感覺舒適. 辛苦一天後在這裡吃頓晚餐, 正是這晚給自己的最好獎勵.是晚來到中華滙館, 主要吃的是冬日廚師精選. 十二月, 溫度好像還是夏天一般. 不過不打緊, 今個週末就開始轉冷, 要讓自己暖和一點, 吃這些時令菜式, 正是時候.鹿兒島茶美豚叉燒 $280: 9分, 先由名物開始, 說的是鹿兒島茶美豚叉燒. 近年吃到的叉燒, 大都是蜜汁叉燒, 其實, 豉味叉燒才是真正的昔日味道. 中華滙館的這個版本, 用上來自鹿兒島的茶美豚, 肥瘦相間, 肉質相當鬆化, 脂肪部份很肥美, 肉汁豐盈, 令人回味.蜂巢鳳尾蝦 $80: 9分, 接下來的是蜂巢鳳尾蝦, 炸得相當香脆, 但又毫不油膩. 中間的鳳尾蝦鮮味十足, 質感爽彈, 是賣相跟味道也令人滿意.太史五蛇羹 $480 /位: 8.5分, 開始進入冬日廚師精選的部份, 就由太史五蛇羹開始. 冬天不吃蛇, 還待何時. 這客蛇羹, 用料足, 除了蛇肉絲之外, 還有雞絲, 冬菇絲, 木耳絲, 以及筍絲, 味道濃郁, 例牌的加入薄脆, 菊花, 以及檸檬葉絲同
太史五蛇羹 $480 /: 8.5分, 開始進入冬日廚師精選的部份, 就由太史五蛇羹開始. 冬天不吃蛇, 還待何時. 這客蛇羹, 用料足, 除了蛇肉絲之外, 還有雞絲, 冬菇絲, 木耳絲, 以及筍絲, 味道濃郁, 例牌的加入薄脆, 菊花, 以及檸檬葉絲同吃, 帶點清香, 平衡了蛇羹的味道. 吃完一碗, 整個人暖暖的, 這就是吃蛇的功效.
秘製枝竹羊腩煲 $580: 9分, 冬天, 怎能不吃羊腩煲. 這客秘製枝竹羊腩煲, 份量十足, 羊腩已經燜得相當軟諗入味, 肉質嫩滑, 肉味香濃, 帶點羊羶味, 很討好. 當然不能錯過的是枝竹, 吸盡醬汁的味道, 是精華所在.
古法燜山瑞 $980: 9分, 至於古法燜山瑞就是名貴的菜式, 畢竟, 山瑞真的很矜貴. 大廚已經把山瑞燜得火候剛剛好, 柱侯味道很香濃, 那骨膠原的膠質令人動容, 肉質是入口接近融化的狀態, 精彩.
生炒臘味糯米飯 $280: 8.5分, 冬天必吃的還有生炒臘味糯米飯, 這裡的糯米飯, 真的是生炒, 沒有偷工減料, 炒得飯粒分明, 很有鑊氣, 配上臘味跟蛋絲, 是寒冬的必然之選.
金沙奶皇馬拉糕 $42: 8.5分, 來到甜品的環節, 一口氣吃到四款甜品, 真的幸福.
金沙奶皇馬拉糕質感鬆軟, 層次分明, 奶皇味道香甜, 中間的金沙, 就是鹹蛋黃, 為這馬拉糕更添上一份鹹香.
鬆化蜜糖蛋散 $42: 8分, 至於鬆化蜜糖蛋散, 我最喜歡的就是那清甜的蜜糖, 帶來了不一樣的甜美感覺.
香芋布甸 $48: 8.5分, 小晴晴就獨享了香芋布甸, 我勉強搶吃了一口, 質感香滑之餘, 帶突出的芋頭香, 怪不得小晴晴吃到停不了口.
蛋白杏仁茶 $48: 8分, 最後的蛋白杏仁茶, 是比較輕宜的版本, 不算太甜, 帶微微的杏香.
冬天, 來中華滙館吃冬日廚師精選, 無論是太史五蛇羹, 秘製枝竹羊腩煲, 古法燜山瑞, 以及生炒臘味糯米飯皆是時令的精彩菜式. 您預備好過冬沒有?
2018-12-01 274 views
晚上放工後和朋友行經中環士丹利街找餐廳醫肚,陸羽餐廳對面有間叫中華匯館,在OpenRice 有不錯的好評。餐廳環境舒適,侍應服務態度良好,我哋叫咗壺菊花茶,雖然沖了兩、三次仍然有淡淡的花香味。㸃左脆炸九肚魚,非常香脆,入口即溶,讓人一試難忘,到現在還是念念不忘呢!黑松露炒星斑球,幽香的黑松露,同樣是好吃到不得了。另外一道驚喜菜式是蟹粉焗釀蟹蓋,外面香脆,內裏充滿蟹肉,正!三蔥炆和牛肩肉,牛肉非常嫩口亦好香濃,最後上湯蝦球炆伊面,雖然上湯比較清淡但蝦球卻非常爽口。食物由賣相到味道,以及餐廳侍應服務都值得一讃!
2018-11-30 301 views
呢間位於士丹利街嘅中菜館裝修高檔,入面檯與檯之間都幾闊落,坐得舒服,環境靜靜地,適合同屋企人朋友嚟食飯傾計我哋叫咗以下幾樣嘢:花雕醉乳鴿($180):呢個前菜嘅賣相好靚,乳鴿有甜甜嘅花雕味,好食 😋 冬瓜鮮蟹鉗($320):蟹鉗啖啖肉,而且啲蟹肉都真係好有蟹味 🦀三蔥燜和牛肩肉($220):和牛肩肉肉質係一絲絲嘅,煮得好淋好入味 🐂南瓜鮮鮑魚泡飯($120):個泡飯入面有成隻鮑魚,份量兩個人share啱啱好蟹肉煎生麵($180):個生麵煎得好脆,配埋啲蟹肉好食Overall 呢間中菜館嘅食物質素都幾高,而且侍應嘅服務態度好好,期間不斷幫我哋斟茶換碟,值得一讚 👍🏻

我哋叫咗以下幾樣嘢:

蟹肉煎生麵($180):個生麵煎得好脆,配埋啲蟹肉好食

2018-11-17
Dinner
放咗工朋友請係中環食飯,嚟咗呢間位於士丹利街嘅”中華匯館”試試餐廳走高檔路線,入面有幾間廂房,但就算坐出面環境都好清幽,都好適合同朋友嚟傾計連個茶壺都別緻過人,每位茶錢$25我哋叫咗以下幾樣嘢:麻辣口水雞 ($90):口水雞夠辣夠惹味 👍🏻脆炸九肚魚 ($90):九肚魚炸得夠脆話梅南瓜 ($60):南瓜煮到好淋,凍食嘅,甜甜酸酸咁,好開胃,值得推薦 👍🏻黑松露野菌炒星斑球 ($420):啲斑片超級新鮮,口感非常好香茅蝦球煲($320):啲蝦球好彈牙好大粒鮮鮑魚石窩雞 ($460):啲鮑魚好大隻,個汁嘅味唔濃,等大家可以食清楚鮑魚同雞嘅鮮味金貝雞米炒粉絲 ($180):粉絲加入咗乾瑤柱、啲細細粒嘅雞肉(佢哋叫雞米 🐣)同埋芽菜嚟炒總括嚟講呢間餐廳嘅食材非常新鮮,對食物質素有要求嘅朋友一定要嚟試試!

連個茶壺都別緻過人,每位茶錢$25

我哋叫咗以下幾樣嘢:

麻辣口水雞 ($90):口水雞夠辣夠惹味 👍🏻

脆炸九肚魚 ($90):九肚魚炸得夠脆

香茅蝦球煲($320):啲蝦球好彈牙好大粒

跟好朋友生日賀壽,要吃中菜,要吃得高級,又睇下米芝蓮有咩推介,中華滙館位於中環中心地帶,非常方便,而且大廚背景和陣容都好強咁。看着店內有氣派的裝横、枱setting和食具都令人賞心悦目。Menu每款食品都好吸引,滙聚中華飲食文化和佳餚於一館,有很多房間,可以包廂,很適合一家人來吃飯。中國茗茶($25/位)慢慢嘆返杯茶,店員服務周到,不時幫忙倒茶加水。話梅南瓜($60),賣相精美,清甜綿密的南瓜,加上話梅酸甜味,很開胃。金磚豆腐($80),金黃色很漂亮,真係好似金磚,時間和火喉控制得好,炸漿薄脆,豆腐嫩滑,不會油腻,味道細緻。脆炸九肚魚($90),脆皮香口,魚肉好嫩,椒鹽味道令人停不了口。香茅蝦球煲($320),蝦肉爽彈,香茅味好出,少少辣,幾惹味。鮮鮑魚石窩雞($460)鮑魚真材實料,超新鮮超大隻,有4隻咁多!下面放左雞肉,肉質嫩滑,加左酒特別香,醬汁非常美味,很好下飯。雪菜燒鵝燜金銀米($230)材料有芽菜、粉絲、米粉、青椒絲、韮王,燒鵝肉絲軟嫩多汁,份量都幾多,口感豐富,味道適中,清新爽口,絲絲分明,不油腻,可以食多幾碗,必食!

鮮鮑魚石窩雞($460)

雪菜燒鵝燜金銀米($230)

$700 (Dinner)
  • 鮮鮑魚石窩雞
  • 雪菜燒鵝燜金銀米
  • 金磚豆腐
  • 脆炸九肚魚
  • 香茅蝦球煲
2018-11-27 422 views
朋友約食飯想食 decent 中菜,又要近公司又要坐得舒服,中華匯館完全合乎要求,一向出名有水準,要幾decent有幾decent,要幾豪華有幾豪華,鮑參翅肚樣樣齊,當然價錢商務level,一派高級中菜館格局,見客食飯一定無失禮,菜式用料都高級,每道菜大廚都發揮出精粹餐廳裝修華麗,一派高級中菜館格局,待應殷勤,待應經常過黎斟茶,茶杯既茶 always full餐廳大廳空間相對少,設有幾包箱,中環地區見客食飯應酬,分分鐘百憶生意係包箱內進行檯上餐具都很有優雅   口水雞 $90口水雞去骨切絲,唔要吐骨,食口水雞都可以好優雅,醬汁較麻辣帶花椒香,非常惹味 杏汁豬肺湯 $120杏汁豬肺湯工序非常複雜,豬肺要新鮮,兼洗得光淨,所以唔多餐廳供應。一碗靚杏汁又香又滑,杏汁味香而且清潤,最適合秋冬潤肺 香煎北海道帶子 $180店員換上刀叉食帶子,若匙湯匙般大帶子,用上刺身級帶子,略略香煎,內面仍然保持刺身帶子嫩滑,加上黑魚子咸香,十分鮮味 西施牛尾 $180牛尾用意大利蕃茄、桂圓、紅棗熬製,肉質軟腍,中西合璧醬汁熬製出牛尾肉味香濃 金貝雞米炒粉絲 $180粉絲炒得乾身,完全無油膩感覺,配合脆瑤柱、雞

檯上餐具都很有優雅

西施牛尾

西施牛尾 $180

金貝雞米炒粉絲

金貝雞米炒粉絲 $180
粉絲炒得乾身,完全無油膩感覺,配合脆瑤柱、雞蛋,香口帶鮮味,絕到係有層次手工菜,甚少餐廳做到高水準

每次去中華滙館細味大廚精心菜式都會好滿足感覺

Menu

$500 (Dinner)
  • 香煎北海道帶子
  • 西施牛尾
  • 麻辣口水雞
  • 杏汁燉白肺
  • 金貝雞米炒粉絲
2018-11-27 178 views
年前呢度嘅周師傅上過 ViuTV 嘅 VIEW 節目師傅介紹嘅菜式都好正!個節目由名模陳嘉容做主持㗎,專講啲高質餐廳呢間就係其中一間吸引到我嘅中菜廳喇~【杏汁白肺湯】白雪雪,睇見都開胃~豬肺清潔乾淨再切片,仲有菜膽飲落好滋潤,呢排凍咗更加想飲下湯 😋成個 portion 都好適中【鹿兒島茶美豚叉燒】用上鹿兒島嘅豬茶美豚係用綠茶餵飼,口味同我一樣喎 🤣叉燒唔係好肥,但都做到嗰種鬆軟口感完全同出面食到嘅叉燒唔同!【脆炸九肚魚】炸得香脆不過其實炸漿好脆薄,所以唔會好油膩而且九肚魚炸完都保持到超嫩滑 🐟相信唔錯嘅前菜【蟹粉焗釀蟹蓋】奢華到不得了!🤩賣相講真以蟹嘅菜式嚟講唔夠吸睛點知一揭開金黃色嘅炸衣就見真章喇成個,係成個蟹蓋 360 度全方位都塞滿蟹膏蟹肉!!!無諗過個蟹蓋原來釀到咁多嘢,哈哈真係極好食,仲要唔駛自己剝殼𠻹【蝦籽山根豆腐】呢個菜式比較 classic 山根夠哂索汁,豆腐滑溜蝦籽份量多,就算無肉都一樣咁惹味【秘製枝竹羊腩煲】又係勁好食羊腩少少羊羶味都無!所有食材都炆入哂味,食到舐舐脷 👅秘製腐乳簡直係畫龍點睛呀【生炒腊味糯米飯】作結就至啱呢個季節糯米飯粒粒分明,色澤油潤令身加上爆

年前呢度嘅周師傅上過 ViuTV 嘅 VIEW 節目
師傅介紹嘅菜式都好正!
個節目由名模陳嘉容做主持㗎,專講啲高質餐廳
呢間就係其中一間吸引到我嘅中菜廳喇~

【杏汁白肺湯】白雪雪,睇見都開胃~
豬肺清潔乾淨再切片,仲有菜膽
飲落好滋潤,呢排凍咗更加想飲下湯 😋
成個 portion 都好適中

【鹿兒島茶美豚叉燒】用上鹿兒島嘅豬
茶美豚係用綠茶餵飼,口味同我一樣喎 🤣
叉燒唔係好肥,但都做到嗰種鬆軟口感
完全同出面食到嘅叉燒唔同!

【脆炸九肚魚】炸得香脆
不過其實炸漿好脆薄,所以唔會好油膩
而且九肚魚炸完都保持到超嫩滑 🐟
相信唔錯嘅前菜

【蟹粉焗釀蟹蓋】奢華到不得了!🤩
賣相講真以蟹嘅菜式嚟講唔夠吸睛
點知一揭開金黃色嘅炸衣就見真章喇
成個,係成個蟹蓋 360 度全方位都塞滿蟹膏蟹肉!!!
無諗過個蟹蓋原來釀到咁多嘢,哈哈
真係極好食,仲要唔駛自己剝殼𠻹

【蝦籽山根豆腐】呢個菜式比較 classic
山根夠哂索汁,豆腐滑溜
蝦籽份量多,就算無肉都一樣咁惹味

【秘製枝竹羊腩煲】又係勁好食
羊腩少少羊羶味都無!
所有食材都炆入哂味,食到舐舐脷 👅
秘製腐乳簡直係畫龍點睛呀

【生炒腊味糯米飯】作結就至啱呢個季節
糯米飯粒粒分明,色澤油潤令身
加上爆香咗嘅臘味同蛋絲,水準幾好~

呢度嘅中菜做得好味
裝修走高檔摩登路線,好賞心悅目
服務亦好優質,每個菜式都有盡心介紹
食得好滿意 👍🏻
難怪除咗家庭客,都有三兩枱客人嚟食 business dinner~
2018-11-26 2419 views
屋企人生日所以就預早book定好少少的中式菜館食好少少。入到去已經覺得地方幾闊落,人多仲可以坐入房,好有私人空間。適逢今天下雨,店員細心地幫我們放好雨傘,再給了我們一張號碼牌方便走的時候拿回雨傘。叫野食的時候,隔離枱問店員大廚有咩拿手菜,店員好自信咁答,師傅所有野都拿手。咁我地就放心叫自己中意食既菜了。首先來的是按自己喜好選擇的茶,我們選的是菊花茶,花香清雅,淡而帶甜。前菜有口水雞,麻辣味好足而且入味,雞肉完全去骨,肉質爽滑帶點甜,鮮味不會被辣味蓋過,反而相得益彰。鮑魚係以位為單位咁叫,一隻都唔算細隻,仲切好左方便食客一口食一塊,唔使咬得咁辛苦,鮑魚爽甜,味道清新,而且處理得好乾淨。酸辣羹酸辣程度剛剛好,唔會太酸又唔會太辣,木耳肉絲爽脆,蝦肉甜,唔洗落胡椒粉都好味。粟米蟹肉羹一邊有好多真蟹肉絲,粟米同蟹肉都好甜,仲有一絲絲乾瑤柱,甜得來又帶點鹹,口感幾豐富。北海道牛乳炒燕窩有點新穎,聽落去似係甜,食落去有少少鹹,牛乳同燕窩本身都係冇咩味的食物,炒完出來居然好香,燕窩可以一絲絲地夾起,味道都算清淡,口感好特別。菠蘿咕嚕肉色澤金黃,勾上汁之後更是閃閃發光,肉塊外脆內軟無骨,菠蘿好甜,仲有紅

菠蘿咕嚕肉色澤金黃,勾上汁之後更是閃閃發光,肉塊外脆內軟無骨,菠蘿好甜,仲有紅青椒等等配菜,酸甜又開胃。

第一次食的沙嗲牛肉炒腸粉,菜式名聽落去已經夠特別,其實係炒腸粉淋上沙嗲牛肉醬,用石鍋盛載,炒得香口的腸粉配上鹹鹹地的沙嗲牛肉,食落都幾得意。

食完飯來個小小的甜品,芝麻卷好香芝麻味,唔會太甜而且有咬口,芝麻香在口中揮之不去。

即叫即焗的小蛋撻上桌時還是熱辣辣的,外層為酥皮,好脆好香牛油味,蛋好滑,細細個就唔怕食太飽啦。

值得一提的是,店員會在味道相差較大的兩道菜之間為食客換碟,這個小動作其實很重要,菜式不會因為碟內殘留的醬汁影響到下一道菜的味道。
  • 麻辣口水雞
  • 懷舊芝麻卷
2018-11-25 1303 views
中華滙館位於中環士丹利街,店面非常低調典雅,推門而入就是接待區,再內進就是用餐的地方。牆壁一邊是馬賽克拼湊成的畫作,另一邊則是放滿珍藏美酒的酒櫃先來了兩款頭盤,第一碟是這裡的招牌鹿兒島茶美豚叉燒。師傅摒棄一般高級中菜廳選用的黑毛豬,採用了在專用飼料中加入綠茶茶葉養大的鹿兒島茶美豚來制作叉燒。茶美豚肉味甘甜香濃,毫無豬羶味,肉質細嫩入口即化。以豉汁醃製再均衡塗上麥芽糖烤製岀來的叉燒,色澤漂亮而且非常滋味,絲絲油脂甘香在口中散開~這道賣相精緻的頭盤是話梅南瓜,南瓜加入甜話梅和橙汁浸泡,吃起來清脆酸甜,非常開胃湯品點了由餐廳自磨杏汁的杏汁燉白肺,豬肺燉得軟腍,白肺湯味道杏香馥郁~秋天喝一碗滋潤的湯水再適合不過這個蟹粉焗釀蟹蓋是廚師精選菜式之一,漲鼓鼓的外表很樸實用匙羹戳開即見入面釀滿新鮮拆的蟹肉,大閘蟹粉和粒粒蟹膏,口感豐富,入口滿口都是蟹肉,滿口都是鮮甜的蟹味,還可以加一點醋提鮮呢~這個蟹粉焗釀蟹蓋是廚師精選菜式之一,入面釀滿新鮮拆的蟹肉,大閘蟹粉和粒粒蟹膏,口感豐富,入口滿口都是蟹肉,滿口都是鮮甜的蟹味,還可以加一點醋提鮮呢~秋冬當然要吃一個熱騰騰的袐制枝竹羊肉煲吶,上菜時還咕嘟咕嘟的冒

這個蟹粉焗釀蟹蓋是廚師精選菜式之一,漲鼓鼓的外表很樸實

秋冬當然要吃一個熱騰騰的袐制枝竹羊肉煲吶,上菜時還咕嘟咕嘟的冒著泡~

入面除了羊肉外,配料也非常豐富,有馬蹄,冬菇和腐竹等

另附了一碟超嫩的生菜可以加入羊腩煲內吸收湯汁的精華再享用。

羊肉非常軟嫩入味,一咬化開,味道溫潤完全沒有羊膻味,吃完身了都暖呼呼起來

最後來一客清爽的蝦籽生根豆腐,蝦籽香鮮,豆腐很嫩滑,吸滿芡汁的生根非常惹味

這裡價格中上,食物質素和服務均令人滿意,絕對物有所值
2018-11-22 164 views
朋友換了一份工作,於是請我吃飯,她說帶我去一家有品位的中菜館吃飯,為了襯托她找到了一份高薪厚職,我從不拒接這樣的飯局,並且會好好的享受!一行就是4人,樂也融融! 貼心的她還在地鐵站等我,由置地廣場走過去,不遠,在門口已經能夠感受到那股豪華的氣派。 光是裝修已經能夠讓你置身於一個中餐的味蕾中,一陣陣的香味就是中菜的味道,那些碗碗碟碟,彷彿充滿著歷史的見證,中國特色,甚至是美輪美奐! 1:鹿兒島茶美豚义燒這是一道前菜,叉燒沒有捷徑,總是半肥半瘦最好吃的了,當然今天的叉燒就是半肥半瘦的了,叉燒很淋,再烤一下,脆香的外表,美味極了。 2:麻辣口水雞口水雞辣度與麻度適宜,非常可味,讓人一聞口水直流,吃一口,香的辣的都在,雞肉是嫩嫩的。 3:八寶鴨八寶鴨一直系我摯愛,依間八寶鴨材料有鹹蛋黃、薏米、冬菇、紅棗等等的材料,炒後釀入八寶鴨的肚子裡,讓整隻鴨非常芳香,香氣洋溢,又不會失去鴨本身的鮮甜味。 4:濃湯鮮腐竹浸時蔬老友系黃豆控,但凡是黃豆的食物,她都一定不會放過,我雖然沒有她瘋狂,倒也愛黃豆那股自然香味,於是有鮮腐竹的存在,都逃不過她的眼睛,娃娃菜本身的甜味,腐竹獨特的豆香味。鮮甜可口,吃了許多

1:鹿兒島茶美豚义燒

2:麻辣口水雞

3:八寶鴨

4:濃湯鮮腐竹浸時蔬
老友系黃豆控,但凡是黃豆的食物,她都一定不會放過,我雖然沒有她瘋狂,倒也愛黃豆那股自然香味,於是有鮮腐竹的存在,都逃不過她的眼睛,娃娃菜本身的甜味,腐竹獨特的豆香味。鮮甜可口,吃了許多肉以後,吃個菜,很是舒服!

5:椒鹽田雞腿
我咳嗽了整整一個星期,我堅持了幾分鐘說我就不吃了吧!這個是炸的,老友沒說什麼,就一直說好吃,這實在是令人討厭,後來,我當然吃了,一口咬下去外脆內嫩,這大概就是愛吃炸物的一個最高享受的境界吧!

6:四川豆酥鱈魚
魚是我無論吃什麼菜系的餐廳都習慣叫的一道菜,鱈魚無散骨,容易吃,不至於吃得太狼狽和失去儀態,鱈魚的魚香味最濃烈,特別是煎後的鱈魚,特別香!這道鱈魚好吃之處是,不用蒸的原始方法也還能夠保留魚的鮮甜。沒有因為任何配料而喧賓奪主了!

7:沙爹牛肉炒腸粉
腸粉是很滑溜的,沙爹牛肉汶得好淋,很入味,加上沒有什麼味道,只有口感的腸粉是很合配的,就是味道剛剛好,好好吃哦!

滿足的一個晚上,很滿意職員服務態度,很喜歡慷慨的這位老友!又是開心的一個聚會!
  • 四川豆酥鱈魚
2018-11-20 129 views
朋友話想食中菜,但又想去D靚D既地方,可以好好地傾下計,於是簡左中環既中華滙館試下。一入到去當然點個前菜開胃先,開胃菜而言,梗係要簡一D清清甜甜又開胃既小食啦,我地就簡左話梅南瓜。擺盤非常靚,話梅既酸酸甜甜配埋南瓜既清甜,話咁快就比我清哂。第二道係麻辣口水雞。雖然菜名係麻辣,但實質就唔係話好辣,麻味較重。所以唔係太食得辣既朋友都可以試下。之後就到脆炸九肚魚。九肚魚塊炸得非常香口,一D都唔油膩。九肚魚肉非常新鮮嫩口,不單止冇魚腥味,而且唔會有油味,可想而知炸既時間控制得好好。頭先既麻辣口水雞係重麻味,而今次既水煮東星班就係重辣味啦。魚配合湯底一齊吃,辣得好過癮。鍋底仲有粉絲,因為沈係底,自然會比魚肉更入味,絕對不能錯過!話梅豬手,呢個絕對係驚喜之作!豬手炆得非常入味而且肉非常淋。滿滿都係甜酸味,可惜數量不多,好快就食完。終於到重頭戲,八寶鴨啦。不得不讚師傅功力深厚,鴨既外表係非常完整,但內裡係完全冇骨,啖啖都係料,啖啖都係肉。鴨肉蒸得剛剛好,好淋但又唔會冇咬口,亦都好足料。「八寶」,即蓮子﹑冬菇﹑冬筍﹑火腿丁﹑肉丁﹑栗丁﹑咸蛋黃﹑糯米。我就無數有冇八樣材料😝,不如你地幫我數下?話咁快就到
話咁快就到最後一道菜啦,金貝雞粒粉絲。金貝係指瑤柱,粉絲都幾入味,但又冇八寶鴨味咁濃,用黎做一餐既收尾就岩岩好。