2024-07-01 665 views
➲ 葵芳 Rosie➳ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ⁽⁸/¹⁰⁾果然係招牌菜,墨魚麵上鋪曬滿蟹肉,沾填龍蝦湯同帶子,鮮味十足,係性價比咗低啲。➳ 秘製流心蛋治 ⁽⁶/¹⁰⁾蛋黃沙律醬太太太多,好澀口,碎蛋又唔多,淨係食到沙律醬,反而多士牛油煎得好香脆,真正金黃色,救返唔少分。➳ 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐢𝐥𝐤 ⁽⁹/¹⁰⁾紫薯味好出,唔會被鮮奶蓋高,少有好飲味道出嘅紫薯鮮奶。➳ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁶/¹⁰⁾抹茶濃度不一,兩杯一杯濃啲,另一杯淡味淡色啲,牛奶比例較高。➳ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐤 ⁽⁶/¹⁰⁾係士多啤梨味波板糖味,味道有啲假,人造糖漿口感。⤵ @rosiehongkong葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

➲ 葵芳 Rosie

➳ 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 秘製流心蛋治 ⁽⁶/¹⁰⁾

➳ 𝐏𝐮𝐫𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐌𝐢𝐥𝐤 ⁽⁹/¹⁰⁾
紫薯味好出,唔會被鮮奶蓋高,少有好飲味道出嘅紫薯鮮奶。

➳ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ⁽⁶/¹⁰⁾

➳ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐌𝐢𝐥𝐤 ⁽⁶/¹⁰⁾
係士多啤梨味波板糖味,味道有啲假,人造糖漿口感。

@rosiehongkong
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖

2024-06-22 632 views
我哋去咗一間餐廳食飯,等位時佢哋叫我哋先pre order,話等我哋坐低就可以即刻有嘢食。我哋等咗一陣,見到有張枱空咗,但佢哋又唔俾我哋坐,話有另一張枱啲人已經埋咗單,好快就會走。嗰陣時我哋見到嗰張枱啲人好似完全冇打算走嘅樣,之後我哋仲聽到佢哋根本就未埋單。我哋又再等咗一陣,後來嗰張枱嘅人真係埋單,但過程中又搞咗十幾分鐘。重點係,嗰個經理同我哋講嗰張枱已經埋咗單,佢俾咗一個錯誤嘅訊息,但佢又唔認錯,只係想強行解釋。到最後,我哋終於可以坐低,但等咗好耐先有食物送到。我哋以為早就煮好等我哋坐低就可以食,但原來係等我哋坐低先開始煮。呢個又係一個誤導嘅訊息,令我哋白白等咗咁耐。

2024-06-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
2024-06-21 1405 views
📍ROSIE (葵芳)嘩😪 哩間野真係要嘆個氣先, 我見Openrice有成三百幾個好評🤨再加見佢間野裝修幾靚仔, 我收藏左好耐啦 ! 直到有一日終於出開葵芳就走去食🤦🏻‍♀️行到去見到個門面都幾靚仔, 望入去係一d木系設計,都幾Chill,空間幾闊落,第一印象係幾好嘅, 跟住坐低左一掃個menu我就r晒頭 🫣 點解lunch都咁貴, 諗住應該好好食啦!貴過中環尖沙咀d餐廳, 咁好啦, 一埸黎到點都要試下招牌菜啦, 叫左個🦞🦀龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 ($198) 再加左 蝦多士🦐🥪 再加埋飲品, 係差唔多二百五六左右一個lunch set, 分享下個麵, 唔熱的, d汁好多多到湯咁, 但冇味嘅, ,仲要d麵涼涼地同食到膠味, 一pat蟹肉食到好重雪藏味, 感覺似係雪櫃攞出黎叮1分鐘攞出黎比我食咁, 而個蝦多士值得一讚, 唔難食但都唔係好味 跟住仲叫多個秘製流心蛋治$78加飲品, 犀利個蛋治賣相好好, 又係凍之餘無味, 成餐飯食完之後得一肚氣, 完全唔知食緊咩同食過咩 !!!💸人均:HK$200-400👅味道:10/10 *不能只可以我中伏, 大家快d去試ROSIE (葵芳)📍葵芳興芳路177
📍ROSIE (葵芳)

💸人均:HK$200-400
👅味道:10/10 *不能只可以我中伏, 大家快d去試

ROSIE (葵芳)
📍葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
🕘營業時間 1130-2000
2024-06-14
$250 (Lunch)
2024-06-15 511 views
Cafe風格,環境唔錯樓底高,門口完全冇餐牌,之前都見好多人,今次見幾多位就勇敢一次行入去。一入去就問佢囉menu,但侍應俾QR我。。。算係多嘢食款,但見到有+1即刻冇晒癮,諗住係cafe風格,而且喺呢個屋邨小型商場開間餐廳都加一就幾意料之外。望住menu都有啲滴汗,價錢絕對唔平,好多挨近兩舊水。咖啡款式好少,手沖又冇,咁可能唔係coffee cafe係餐廳cafe。點咗【檸檬蕃茄醬雞肉千層麵】$203,仲有其他topping加$但基於主菜已咁嘅價錢就免喇。Lunch set 原來只係可以用半價叫野飲(冇前菜),就咁睇啲價錢初初唔知咩叫lunch set,問員工先知原來飲品係平咗,點咗【薑母熱茶】$25。睇返飲品原價竟然$48,雖然足料(薑片.龍眼.杞子),但只係用雀巢透明咖啡雙層杯嘅容量,呢個原價至少要俾大杯啲啦...主菜賣相非常好,直頭好過味道,蕃茄醬汁夠杰呈淺色似乎加咗好多creamy嘢,加埋檸檬汁酸魅魅開胃嘅,千層麵中規中矩,有夾啲菠菜,雞肉存在感就頗低。所以呢碟嘢就賣相好過味道,醬汁份量極充裕,食完仲剩好多汁有啲浪費,真係想再用嚟撈飯食,用咁多汁,不如加大啲主菜好過。嘢食唔係
一入去就問佢囉menu,但侍應俾QR我。。。
【 檸檬蕃茄醬雞肉千層麵 】

嘢食唔係唔好,屬正正常常,但呢間餐廳CP值真係奇低!呢度可能真係食賣相打卡。
其實有啲想俾「Sad」評,但叫做冇發生惡劣態度或特別差嘅食物咁都仲算「OK」嘅,不過真係勁唔抵嚟囉,冇下次喇〜
喺呢條邨走呢種價錢路線實在令人費解,真係夠晒特別。
Other Info. : ▶︎ 收加一但掃QR落單(冇俾wifi)、冇水飲、自己去埋單、冇得碌卡。要補充嗰句就係如題⬆︎《低CP值的西餐》
2024-06-07 442 views
與朋友行到葵芳搵食。唔想食葵廣,新都會又太多人。就用Openrice找附近餐廳,找到Rosie。鋪位有d難找,因我們穿過商場跟著鋪頭號碼找尋,最後發現商場鋪號不是由順序。搵到餐廳,登記是需要自己有門口的紙上填寫姓名,部份電話號碼及人數。明白未必間間餐廳都有㩒飛或門口帶位,但餐廳沒有在當眼處寫明登記方法,個張紙又只用普通膠紙黐著放係個膠快勞入面,筆又係咁跌落地。點解唔好好放係一個位,及寫張紙叫人自己登記呢。。。等位約大半小時,入去時裝下左右隔離食d咩😆😆最後點了:1. 黑豚肉醬意粉意粉軟硬適中,芝士味濃,肉醬偏咸,但撈埋意粉食剛好。2.卡邦尼扁意粉面頭一大堆香脆嘅肉,不是用煙肉呀🤭🤭🤭香濃嘅蛋黃及忌廉味。扁意粉嘅硬度亦啱啱好。如果個汁可收乾少少就完美。3. 雞胸好淡,無味...如果有少少鹽或胡椒或七味粉就好了,但枱面沒有任何調味料。4. 蝦多士多士非常香脆,味道可口。兩杯飲品屬打卡系列,味道不值一提,只可以講下次只會飲水,將d budget叫其他食物試。我期待下次試其他款式食物。推😋😋😋

等位約大半小時,入去時裝下左右隔離食d咩😆😆最後點了:

1. 黑豚肉醬意粉
意粉軟硬適中,芝士味濃,肉醬偏咸,但撈埋意粉食剛好。

2.卡邦尼扁意粉

3. 雞胸

4. 蝦多士
多士非常香脆,味道可口。

我期待下次試其他款式食物。

推😋😋😋

加配4件慢煮雞胸
加配蝦多士
2024-05-01
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
卡邦尼扁意粉
炙燒黑豚肉醬意粉
加配蝦多士
  • 蝦多士
  • 古法卡邦尼亞意粉
2024-06-04 763 views
平日晚市時段過去舖頭位置都幾難搵 裝修幾靚但衛生還好全餐飯都見到烏蠅飛嚟飛去餐廳收加一服務費但自助掃code落單 水都冇杯 埋單都係自己出去俾🙂‍↕️主食嗌咗炙燒黑豚肉醬意粉同埋慢煮雞肉白松露意大利飯成碟意粉都好乾身 味道一般 份量唔多👎🏻意大利飯反而幾好食 有驚喜!加咗薯條($20)同埋蒜香雞翼($20)炸物做得非常差🙃🙃🙃二十蚊嚟講薯條份量好足 但明顯翻炸過又乾又硬咬到牙痛雞翼鋪滿蒜 上枱已經聞到好香點知食落係冇乜蒜味㗎 雞翼好柴唔會再嚟👎🏻
平日晚市時段過去
舖頭位置都幾難搵 裝修幾靚但衛生還好
全餐飯都見到烏蠅飛嚟飛去
主食嗌咗炙燒黑豚肉醬意粉同埋慢煮雞肉白松露意大利飯
成碟意粉都好乾身 味道一般 份量唔多👎🏻
意大利飯反而幾好食 有驚喜!

加咗薯條($20)同埋蒜香雞翼($20)
炸物做得非常差🙃🙃🙃
二十蚊嚟講薯條份量好足 但明顯翻炸過
又乾又硬咬到牙痛
雞翼鋪滿蒜 上枱已經聞到好香
點知食落係冇乜蒜味㗎 雞翼好柴
唔會再嚟👎🏻

$120 (Dinner)
  • 慢煮雞肉白松露意大利飯
2024-05-31 477 views
好咸喎🙂🙂🙂🙂🙂🙂四人一致贊同🙂🙂食過一次,記憶都係好鹹媽話佢多咗啲款式,所以母親節不如試下:已經畀多咗次機會😅😅但都係黑人問號🥴西餐達人都停曬手🥲🫣🫥係會飽飽哋嘅----濟飽呀嘛 啲醬呀嘛慢煮雞肉白松露意大利飯($136)蒜香炒蘑菇($18)黑人問號🤷🏿🤷🏿‍♀️攞個正方細兜仔裝 似+$8外配帶子南瓜意大利飯($128)蝦多士,$10 一小件兩啖食曬Lollll龍蝦濃湯蟹肉帶子麵($218)明明全部嘢都鹹,呢個叫濃湯麵,濃湯,就反而係全部入面最淡個龍蝦湯ok
好咸喎🙂🙂🙂🙂
🙂🙂四人一致贊同🙂🙂

食過一次,記憶都係好鹹
媽話佢多咗啲款式,所以母親節不如試下:
已經畀多咗次機會😅😅
但都係黑人問號🥴
西餐達人都停曬手🥲🫣🫥
係會飽飽哋嘅----
濟飽呀嘛 啲醬呀嘛

帶子南瓜意大利飯($128)
蝦多士,$10 一小件
兩啖食曬Lollll
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵($218)
明明全部嘢都鹹,呢個叫濃湯麵,濃湯,就反而係全部入面最淡
個龍蝦湯ok
2024-05-12
2024-05-29 441 views
看了網上的評價,便來了這間cafe 試試。裝修不錯,但是食物種類選擇不多,價格偏貴重。我們二人叫了兩個煮食,三款小食,只有薯條的味道最正常,份量不多,其他食物味道普通,其中我們點的卡邦尼意粉意粉還是冷,完全沒有味道。其他食物味道也是不過不失,但完全不值這個價錢。總之性價比十分低,不建議光顧Super。原本滿心期待,但實在極之失望。因為太過失望,所以第一次寫食評給意見。最後需要去到葵芳廣場,購買街頭小食和飲品才足夠我們的牛餐。
2024-05-28 338 views
之前見到網上好多人介紹,放咗喺收藏list裏面好久了,趁住母親節前夕,阿女就帶我去試喇~喺一條舊嘅屋村裏面有一間咁別緻嘅Cafe~ 感覺係幾特別嘅~ ☕️我哋叫咗 香草牛油封門牛肉汁意粉 & 香濃芝士卡邦尼亞扁意粉 ☕️疏乎厘泡沫咖啡 & 凍牛奶咖啡 有點失望嘅係兩款意粉上枱嘅時候只係微微暖 完全唔夠熱……牛肉汁意粉上嘅香草牛油 上枱後店員會用火槍燒溶佢 係好香嘅~ 賣相唔錯 但整體味道只屬一般 意粉嘅口感亦都麻麻 對我嚟講完全唔值咁嘅價錢 CP值並不高 😔😔😔 兩杯咖啡都係正常嘅水平 環境係舒服的 店員的服務都很好
香草牛油封門牛肉汁意粉
香濃芝士卡邦尼亞意粉
疏乎厘泡沫咖啡
2024-05-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$220 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
2024-05-13 888 views
今次係二訪ROSIE,第一次係平日嘅lunch time時間,無人排隊,第二次係星期六嘅lunch time,門口有好多人排隊,但因為我得一個人,所以隨即入得。龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 🍝.意粉上面鋪滿,滿滿嘅蟹肉,將蟹肉撈入意粉配埋龍蝦濃湯,味道非常夾,唔會讓人失望嘅味道,但係將蟹肉撈起後,就好難再搵到蟹肉,因為已經同個汁融為一體,除非你全個汁都飲哂,如果唔係會浪費咗一啲蟹肉,食唔到。蝦多士 另加$20🍤.叫意粉,可以另外加$20要兩個蝦多士,蝦多士牛油味非常重,食一個已經好膩,而麵包亦烤得好脆,如果同朋友share一人一個就啱啱好。柚子胡椒汁青口大管粉 $138.大管粉完全唔掛汁,好重麵粉味,柚子胡椒汁亦比較淡,我唔推薦大家叫依個。菠蘿青檸紅茶 $48🍹.味道就係檸檬茶加左小小菠蘿汁嘅味道,雖然清新,但無咩特別。.整體來講,價錢係葵芳嚟講係偏貴,沒有服務可言,點餐都係自己掃QR code,賣單亦係自己行去櫃位俾錢,水都無一杯,但就另加服務費。但食物同環境係幾好👍🏼
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵

龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 🍝

蝦多士

蝦多士 另加$20🍤
柚子胡椒汁青口大管粉

柚子胡椒汁青口大管粉 $138
青檸薄荷綠茶

菠蘿青檸紅茶 $48🍹
味道就係檸檬茶加左小小菠蘿汁嘅味道,雖然清新,但無咩特別。

$300 (Lunch)
龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
2024-05-08 382 views
簡約文青🌸ROSIE🌸,呢間打卡Cafe位於葵芳,初頭以為都係葵涌廣場嗰邊,原來佢係喺屋村樓下,由葵廣行過嚟大約兩個字左右,以輕食為主,裝修風格帶大地色系,樓層較高,牆身較為特別,佢哋嘅吊燈以草編織而成😍,出面嘅座位仲可以帶毛孩嚟打卡添🐶🥪秘製流心蛋治 $88 :呢一款係必食首選🤤🤤,賣相特別,份量真係唔惹少,足足好似手板咁大份,烤到外脆內軟👍🏻,吐司帶牛油香,另外用咗秘製嘅醬汁將蛋碎溝勻,面層再加流心蛋,超惹味😋,真係唔知有邊度入手好,可以叫店員一開二,咁樣食就方便好多😆,味道真係唔錯,食半份已經飽肚感😆🍝炙燒黑豚肉醬意粉 $108 :呢款肉醬意粉係用咗高級嘅黑豚肉製成,之前食開嘅都係牛肉肉碎,佢哋就改成豚肉,味道都唔錯👍🏻,再加以大量嘅香草,將芝士微微燒至焦香,超邪惡😈,口感豐富,意粉軟硬度適中,肉嘅比例都算多,份量都唔少👏🏻👏🏻🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬 +$20 :我哋叫咗意粉嘅關係,所以只係加$20就可以配炸薯條,呢款薯條配有黑松露蛋黃醬同埋茄汁,薯條炸到香口,食起上嚟熱辣辣😍,口感唔錯,如果淨係加$20嘅話其實份量都OK🍹藍水母(冷) $68 :最後就係嘢飲方面,我哋梗係要嗌返

🍹藍水母(冷) $68 :最後就係嘢飲方面,我哋梗係要嗌返杯打卡首選,藍水母🪼,賣相精緻,係🩵💙🤍藍色嘅漸變🩵💙🤍,底層會有咖啡,中層係奶,以面層就係蝶豆花,整體味道好新穎,大家唔會搶咗大家嘅味道,咖啡味香滑濃郁,配埋蝶豆花味飲落淡淡清香,推介推介🙌🏻🙌🏻

🍹女神莫希托 $58 :其實呢杯就係冇酒精嘅Mojito,青檸薄荷梳打,清新的味道,飲落解渴消暑,味道又唔會過甜👍🏻,有一陣陣清香嘅薄荷味,加上有埋青檸加持,特別開胃😌
話說今日好期待咁嗌咗一杯 Souffle cappuccino.個名即刻吸引到,我再望埋張相,原來係咖啡上面放咗一層 souffle!我最鍾意是有創意嘅飲品,所以即刻嗌咗。點知!飲落發現,原來係佢用啲泡沫做到好似souffle嘅形狀,冇 souffle 係度。極致失望,中伏。消費者委員會可能會有興趣知多啲 😎不過,啲嘢食都OK,嗌咗碟$138嘅柚子胡椒青口pasta ,份量唔算多,所以我比較大食嘅女朋友話唔夠飽😗結論: 性價俾一般,唔會再去。
個名即刻吸引到,我再望埋張相,
原來係咖啡上面放咗一層 souffle!
我最鍾意是有創意嘅飲品,所以即刻嗌咗。

極致失望,中伏。消費者委員會可能會有興趣知多啲 😎

Souffle  Cappuccino

不過,啲嘢食都OK,嗌咗碟$138嘅柚子胡椒青口
pasta ,份量唔算多,所以我比較大食嘅女朋友話唔夠飽😗

結論: 性價俾一般,唔會再去。
柚子胡椒青口意粉
2024-05-01
Type of Meal
Lunch
柚子胡椒青口意粉
2024-04-28 483 views
打卡就OK😂質素就普通了二百幾蚊一個意粉還好了但是$88.1個普通炸薯條是翻炸的 超硬疏乎厘咖啡本身期望是真的的咖啡上面是疏乎厘 原來是奶泡,非常失望質素也談不上這個價錢限時75分鐘 食物上枱也較慢剛好食完嘢電話Apps落單,QR code顯示仲有15分鐘 打算叫甜品嘅時候發現已經block咗唔俾order甜品 詢問店員話只可以order飲品 比較無奈的是店員見我們在私下討論時 便過來話 因為佢哋製作甜品時間需要30分鐘 🤷🏿‍♀️
打卡就OK😂質素就普通了
二百幾蚊一個意粉還好了
但是$88.1個普通炸薯條是翻炸的 超硬
質素也談不上這個價錢
限時75分鐘 食物上枱也較慢
2024-04-27 303 views
朋友話想試下呢間餐廳,星期六下午兩點幾黎到要等位,餐廳都唔算好大,限時食75分鐘,差唔多到我哋嗰陣店員會先俾個qr code我地落單先。法國黑松露蘑菇貓耳朵粉$118,個醬好多好濃郁,好似飲緊個湯咁🤣🤣加配左個炸薯條配黑松露蛋黃醬$20,薯條overcook,炸到好乾👎唔得!牛油果滑蛋治$98,包皮應該有用牛油煎過,好好味,滑蛋熱辣辣大舊又好滑,不錯👍不過就覺得有d貴。紫白配牛角酥窩夫$88,牛角包窩夫好食,但個士多啤梨醬我就唔係好鐘意(有d酸),如果佢可以出更多其他口味會更佳。雪糕係奶茶雪糕幾特別。抹茶鮮奶$58,抹茶味唔夠濃,好似淨係飲到奶味咁,而且唔算好大杯、性價比唔高。整體嚟講呢間餐廳屬於小貴,食物質素未算好特別,而且用餐時間比較短,試一次好了。

2024-04-26 228 views
餐廳裝修好靚,但係如果d野食同閒舖都一樣靚就好,有樣但係味道跟不上,價錢都唔便,拍得上中環價位,香草牛油封門牛肉汁意粉,肉質唔靚,蝦多士真係好mini,兩塊,一般;牛油果滑蛋治,自己都可以整,應該都好食過呢度,性價比好低,但係好葛係接受寵物入去,呢點加唔少分。
2024-04-02