2022-09-25 20 views
-茶碗蒸 一入口感非常滑溜🤤配上北海道毛蟹絲襯托茶碗蒸蛋香,感覺更加鮮味-鱈魚白子 今次係第一次試白子🙈滑嫩肥美嘅感覺喺口裏面散開,配搭埋酸汁味道會更清爽-秋季時令 秋刀魚刺身 一拎出黎個擺盤已經好吸引!好似一塊樹葉非常精緻🌿,秋刀魚咬落質感濃郁,加埋薑芽點Wasabi醬油口感更加清爽,帶豐富魚油香-鱲魚燒 絕對係驚喜之作!❤️魚皮咬落香脆,入口仍保留豐富魚汁,魚味濃郁有口感-石貝 - 今次都係第一次試!肉與偏厚實,口感食落都比較爽口、鮮甜-中拖羅 - 作為拖羅愛好者嘅我見到滿佈油花就知道一定唔錯,咬落滲出一陣魚油香😋超級肥美!-赤鯥壽司 到左秋季係赤鯥嘅季節,係日本料理會選用嘅高級用魚!經過炙燒滲出陣陣魚油,脂香滿溢,入口即溶-白海膽 份量十足!!海膽肉質望上去已經肥厚飽滿,味道鮮甜回甘-拖羅手卷 師傅即時捲起親手遞俾我地☺️材料好豐富,加埋黃瓜喺裏面幾有咬口,感覺冇咁膩😋-最後上埋味噌湯同甜品,甜品可以簡豆腐 / 紅豆雪糕,雪糕充滿奶香味🤤好Creamy,我鍾意❤️
茶碗蒸

秋季時令 秋刀魚刺身

鱲魚燒

石貝

- 今次都係第一次試!肉與偏厚實,口感食落都比較爽口、鮮甜

赤鯥壽司

白海膽

份量十足!!海膽肉質望上去已經肥厚飽滿,味道鮮甜回甘
拖羅手卷

最後上埋味噌湯同甜品甜品可以簡豆腐 / 紅豆雪糕,雪糕充滿奶香味🤤好Creamy,我鍾意❤️
2022-09-24 20 views
今日Happy Friday,相約好朋友搵好嘢食,搵咗一間尖沙咀新開嘅omakase,一入到餐廳環境裝修好舒適,大堂嘅座位唔多,感覺私隱度比較高,唔會嘈吵,餐廳仲有兩間VIP房,適合唔同人士需要餐廳亦都好適合慶祝生日或周年紀念嘅朋友前往,有大大個LED屏幕,寫上祝福嘅字句,為另一半送上驚喜Lunch Omakase有兩種,分別係$480及$680,$680多咗刺身同季節料理,我哋今日一於食豪啲✨螺肉蕃茄蕃茄好清甜,螺肉好爽口✨海膽蒸蛋蒸蛋甜甜地,質感好滑,海膽好清甜✨北海道鱈魚白子配酸汁第一次食白子好有驚喜,質感軟淋淋creamy,配上酸汁一齊食,好開胃✨深海池魚基甸魚深海池魚比較重油脂,魚肉非常肥美✨甘雕立鱗燒熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,好考師父功父,魚鱗好香口,魚肉好嫩滑,雙重口感✨石垣貝面頭加上青檸、岩鹽,石垣貝好爽口鮮甜✨ 金目鯛面頭加上烏魚子粉,魚身油脂感豐富✨中拖羅無大拖羅油脂感咁重,但魚味比較濃✨魷魚魷魚經過炙燒,加上食用花,魷魚爽口彈牙✨醬油漬赤身面頭加上Wasabi芥末,醬油漬好唔好食,好考師傅功夫,醬油味道香濃,赤身魚味鮮甜✨秋刀魚秋刀魚當造季節係9月至12月,魚

✨螺肉蕃茄
蕃茄好清甜,螺肉好爽口

✨海膽蒸蛋
蒸蛋甜甜地,質感好滑,海膽好清甜

✨北海道鱈魚白子配酸汁

✨深海池魚基甸魚
深海池魚比較重油脂,魚肉非常肥美

✨甘雕立鱗燒

✨石垣貝
面頭加上青檸、岩鹽,石垣貝好爽口鮮甜

✨ 金目鯛
面頭加上烏魚子粉,魚身油脂感豐富

✨中拖羅
無大拖羅油脂感咁重,但魚味比較濃

✨魷魚
魷魚經過炙燒,加上食用花,魷魚爽口彈牙

✨醬油漬赤身

✨秋刀魚
秋刀魚當造季節係9月至12月,魚肉新鮮,一啲魚腥味都無

✨大拖羅
炙熱過的大拖羅,油脂感爆發,一啲筋位都無,大滿足

✨北海道海膽
色澤橙黃色,好Creamy,超鮮甜

✨吞拿魚蓉手卷
手卷超有驚喜,吞拿魚蓉好肥美,三文魚籽大大粒,好爽脆

✨麵豉湯
聽職員講係即煲,特別好飲,日本豆腐好嫩滑

✨玉子燒
質感似Creme brulee,好似食緊甜品

✨綠茶雪糕
綠茶味好濃,作為最後ending甜品一流
最新得知尖沙咀新開了一家Omakase位置非常方便位於海港城的對面 所以決定去試試餐廳採用了日式淡雅簡約的原木風格 自然惬意另外VIP房間的透光度高 非常開陽亦可以欣賞到樹林景色🌿很療癒~午餐分別為$480廚師發辦跟$680商務廚師發辦這次我們選的商務餐有前菜/刺身/季節料理另外有壽司/手卷/玉子燒/湯跟甜品 相當豐富😍《前菜·刺身·季節料理》🥢水雲及黑梅貝:水雲酸酸滑滑的很開胃 而黑梅貝肉質彈牙 醬汁煮至入味 亦保留到原有的鮮味很清甜🥢北海道仙鳳趾生蠔:生蠔體積較大 肉身肥美 味道鮮甜濃郁 口感嫩滑 而且超級creamy!配以放於生蠔表面的土佐醋啫喱 令生蠔的鮮甜更突出 但不會蓋過生蠔的味道 好吃!🥰🥢蒸蛋:蒸蛋又嫩又滑 搭配香菇等配料口感一絕🥢鮟鱇魚肝:重點推介!求求大家一定要吃的!鮟鱇魚肝口感綿密細滑 入口即化 魚油油脂柔嫩香醇 令人齒頰留香😋 絕對會因為這道菜而回去!很難忘~🥢甘鯛立鱗燒:甘鯛肥美厚實的肉質細嫩多汁 魚鱗用油炸至酥脆 恰到好處的調味不會死鹹及蓋過魚香 很香!《壽司》🥢金目鯛🥢深海池魚🥢剝皮魚·肝醬🥢希靈魚🥢野生中拖羅🥢大拖羅🥢火炙赤鯥魚· 海苔醬🥢北海道札幌市白
最新得知尖沙咀新開了一家Omakase
位置非常方便位於海港城的對面 所以決定去試試

餐廳採用了日式淡雅簡約的原木風格 自然惬意
另外VIP房間的透光度高 非常開陽
亦可以欣賞到樹林景色🌿很療癒~

午餐分別為$480廚師發辦跟$680商務廚師發辦

🥢豆腐麵豉湯
🥢豆腐/紅豆雪糕

除了幾款很出色的前菜 壽司方面食材亦很新鮮
印象很深刻的有白海膽壽司 肉身超級肥美飽滿
味道鮮甜濃郁 極度creamy 大大大滿足!

而吞拿魚的大拖羅 脂肪油花分佈均勻
油脂豐富入口即融 魚香持久令人回味無窮~

最後的拖羅蓉手卷 絕對有驚喜🫣
平常吃到的味道普遍比較單一油膩~
但師傅將拖羅蓉搭配茗荷,黃蘿蔔及薑花
完全中和了原來的油膩感 另外紫菜亦很鬆脆好吃

甜品方面有2種口味的雪糕可以選擇
特別喜歡豆腐口味 很濃郁的豆腐味及奶味
清甜美味 為這頓午餐劃上完美句號💯
2022-09-18
$750 (Lunch)
  • 白海膽
  • 鮟鱇魚肝
  • 甘鯛立鱗燒
  • 北海道仙鳳趾生蠔
  • 希靈魚壽司
  • 拖羅蓉·黃蘿蔔手卷
  • 豆腐雪糕
2022-09-23 21 views
#日式eatcovery #尖沙咀eatcovery💡高質Omakasa😍男小編同女朋友拍拖紀念日,就緊係要帶佢嚟食omakase,呢間新開嘅日式餐廳,環境好舒服,以傳統日式木系裝潢加上大圓高枱,一邊睇住師傅點樣整,一邊品嘗高質食物,而且仲有一個大大嘅LED螢幕,播住紅葉,番唔到家鄉,都可以睇住先😂😂🍽北海道蟹肉蒸蛋蟹肉味道鮮甜,高湯和蟹肉好鮮甜,燉蛋非常滑。🍽生蠔🦪仙鳳子係一大隻生蠔🦪好新鮮,相當肥美厚肉飽滿,生蠔肉好嫩滑,加埋酸汁啫喱、蔥及青檸一齊吃,味道鮮味昇華左。🔥金鯛立鱗燒好有驚喜的一道小食,用上滾油淋半炸狀嘅金鯛,好香脆,第一次覺得魚鱗係咁好食,魚肉仲好軟淋。🍣北海道剝皮魚剝皮魚比較罕見,自己都係第一次食,入邊有芽蔥及肝醬,味道更出🍣赤目魚火炙魚皮邊,魚肉更甘香,配埋竹炭鹽口感更香口🍣深海池魚魚肉偏厚身嘅深海池魚,肉質比一般嘅池魚更加細緻鮮美,而且食落魚味幾重🍣金目鯛肉質細膩肥美,除左令味道更有層次,亦令口感更豐富🍣希靈魚 將蔥夾係中間,口味更突出🍣青心吞拿魚食落覺得好新鮮,啖啖肉🍣火赤吞拿魚 面頭有岩鹽燒過黎,火炙過令到吞拿魚味道更加出🍣海膽北海道嘅海膽十分鮮甜,唔會腥🍣
#日式eatcovery #尖沙咀eatcovery

💡高質Omakasa😍

🍽北海道蟹肉蒸蛋
蟹肉味道鮮甜,高湯和蟹肉好鮮甜,燉蛋非常滑。

🍽生蠔🦪

🔥金鯛立鱗燒

🍣北海道剝皮魚
🍣赤目魚
火炙魚皮邊,魚肉更甘香,配埋竹炭鹽口感更香口
🍣深海池魚
🍣金目鯛
肉質細膩肥美,除左令味道更有層次,亦令口感更豐富
🍣希靈魚
將蔥夾係中間,口味更突出
🍣青心吞拿魚
食落覺得好新鮮,啖啖肉
🍣火赤吞拿魚
面頭有岩鹽燒過黎,火炙過令到吞拿魚味道更加出
🍣海膽
北海道嘅海膽十分鮮甜,唔會腥
🍣三文魚甘子
係未成熟的卵子,加左柚子,好開胃

🍙手卷
軟綿細滑嘅葱拖羅有好多,細細卷,一啖放入口

🍦紅豆及豆腐雪糕
兩款雪糕都好好味,味道好出

2022-09-22 30 views
姐最鍾意食omakase永遠唔知師傅拎啲咩出嚟俾你期待值upppp見到尖沙咀有新omakase #鮨盛就走咗上去食個lunch我想講我冇諗過lunch 都咁多樣嘢食仲要幾乎每個item都有驚喜不得不提個海膽鮮。甜。 creamy 師傅仲要好大方放咗好多落去🙈呢度都順便講講佢一開始會問使唔使小飯我哋要正常份量但個飯其實都唔係好多等你唔會食飽咗同埋將個集中放返喺嗰刺身度吞拿魚有兩種我個人覺得toro嗰個一定要試佢將兩塊好厚嘅toro疊埋一齊食其中一片火炙咗 將個油份迫咗出嚟另一片就冇燒等你享受兩種唔同嘅口感蝦上面配蝦膏 味道嘅層次好和諧又唔會太單調平時好怕食光物魚 所以一開始見到師傅準備秋刀魚有啲怕怕上面放咗薑蔥同埋一啲食用花咬落去冇諗過咁好食 完全唔腥 同薑蔥配搭得好好我覺得暫時係我食過最好食嘅秋刀魚後上嘅手卷完全係衝擊我味蕾蔥吞拿魚入面有一啲醃製嘅黃瓜係好食嘅黃瓜 增加口感另外仲有魚子 好多種唔同嘅味道喺你個口入面交織但係好harmony如果唔係真係超飽好想叫佢比多個我食😂最尾個雪糕可以揀紅豆或者豆腐成粒夜明珠咁上可以夾埋做雪糕三文治咁豆腐味濃 順帶一提佢哋連個廁所都好靚日本免治馬桶基
姐最鍾意食omakase
我想講
我冇諗過lunch 都咁多樣嘢食
仲要幾乎每個item都有驚喜

不得不提個海膽
鮮。甜。 creamy
師傅仲要好大方放咗好多落去🙈

店員話我知 可以喺個螢幕上面顯示生日快樂或者係其他相片
公司活動仲可以做PowerPoint
如果要準備驚喜或者求婚
好似都有得諗
進入餐廳後看到左邊就是孤形的簡約木色的壽司吧檯,有約十二個座位🪵右邊就是標誌性的酒櫃,放滿了獺祭等的大米吟釀清酒🍶盡頭是一個大屏幕播放日本風景,經理介紹可以改為播生日慶祝影片或者是唱k活動,還有兩間VIP房飽覽九龍公園風景🏞午市有兩款Omakase餐單,分別是HANA($480) 和SHEN($680) 📓在刺身和壽司上面用料各有不同,專程來到就吃點更好的吧先付奉上的是螺肉蕃茄,有一根竹籤穿著,輕輕轉出來就見到厚實的肉🐚,蕃茄用酸味帶出甜味🍅產自北海道的鱈魚白子😍配上酸菜和酸汁,加上小小柚子碎恰好消去白子本身強烈的味道,入口柔滑和順,沒有太大腥味,入口即溶充滿鮮味產自富山縣的梭子魚🐟師傅輕輕用火槍一烤,只帶了點點油份出來,肉質仍然保持鮮嫩滑溜,符合Omakase中以淡味到濃味的鋪排甘鯛立鱗燒🐠到道易學難精的日本菜,廚房要好好把握澆油的時間,令鱗片燒得立身得來肉質仍持柔軟不過老,今天這份在鱗片處理上很好,吃落很香口,不過魚肉就油份稍重一點,幸好配上了一片青檸🍋擠下汁水有助消膩料理後就進入正場,職員先送上抹手紙和骨碟,好讓食客迎接壽司環節,值得一提的是服務態度認真,添茶和上菜甚至解答也很有
午市有兩款Omakase餐單,分別是HANA($480) 和SHEN($680) 📓在刺身壽司上面用料各有不同,專程來到就吃點更好的吧
螺肉蕃茄
梭子魚
甘鯛立鱗燒
料理後就進入正場,職員先送上抹手紙和骨碟,好讓食客迎接壽司環節,值得一提的是服務態度認真,添茶和上菜甚至解答也很有水平👍師傅處理好材料後再展示給我們看看是日的十貫壽司的材料,令人垂涎三尺
豐洲直送的深海池魚打響頭炮😋入口肉質鮮甜爽脆帶油份,師傅在調味上較輕手,以尊重食材原味道出發,入口就直接有魚香,壽司飯相對不緊實
深海池魚
火炙金目鯛的口感和上一件類似🔥因為火炙時間不長,所以油份仍在魚肉內,入口鮮嫩肥美帶點煙火香氣
火炙金目鯛
來自岩手縣的石垣貝😛上桌前師傅一下精準的拍打令石垣貝的神經反射收縮,像活著一般搔首弄姿🤞師傅解釋就這不只是為了綽頭,而是實際上令它釋出胺基酸,在味道增添獨特的鮮甜味,入口的確厚實甘甜
石垣貝
產自熊本縣的小肌屬於Omakase常見的壽司,不同產地、時令的小肌身體大小和脂肪含量各有不同,壽司職人要根據經驗做出判斷去控制醃漬的程度,入口魚肉緊緻有彈性,醋的香氣融合魚肉變得更幼嫩鮮美😝
小肌
間場料理是北海道蟹肉燉蛋🫕高湯芡汁蟹味十足,燉蛋頗滑嫩,不過杯身較淺窄,容易攪碎蒸蛋
北海道蟹肉燉蛋
這件是火炙鯊魚皮右口魚🦈雖然魚皮較粗糙,反而鎖緊魚肉令肉質更細嫩有彈性和鮮味
火炙鯊魚皮右口魚
秋刀魚通常是腥味較重,師傅用了紫蘇葉和薑末令腥味減退,入口有咬口,魚肉鮮味愈嚼愈有😙
秋刀魚
產自宮城縣的中拖羅🤤經過二十日熟成後,飲牛肉般顏色鮮豔,但入口卻是油而不膩,味道更甘香
中拖羅
重頭戲之一大拖羅登場🥳顏色十分紅潤像和牛,上面還疊著一件燒過的拖羅筋,入口油脂豐盈,一塊油脂在外,一塊在內噴發,有雙重享受的滿足感
大拖羅
吃完赤身魚之王就來白身魚之王,產自對馬島的紅鰭赤鯥,經烤過後香氣更甚,入口油脂分佈平均,甘甜味更在後面湧出
紅鰭赤鯥
北海道友禪折馬糞海膽🤗做成軍艦般更感震撼,入口後變成漿一般在口中回蕩,鮮甜味像浪濤般源源不絕,自然令人感到滿足幸福
馬糞海膽
最後是一個拖羅蓉手卷🍙在飽足感上畫下完美句號
拖羅蓉手卷
鱲魚湯呈現奶白色,原來真的加入了少許牛奶形成奶香味,偏西式的湯較奇特🥲
魚湯
甜品有4款口味雪糕可選🍧芝麻、豆腐、紅豆和綠茶
甜品
2022-09-15
$700 (Lunch)
螺肉蕃茄
拖羅蓉手卷
魚湯
甜品
2022-09-21 30 views
最近有朋友介紹了一家新開的Omakase,地理位置屬於靜中帶旺的中港中心🧚‍♂️就在海港城港威對面,比較接近中港城,地下大堂是較金碧輝煌,同棟還有居酒屋和台灣牛肉麵🙆‍♀️選擇食SHEN SET,價錢$680好快就上前菜,螺肉一口咬下感覺彈牙,蕃茄開胃,食完就到白子登場,師傅強烈推薦吃伴碟的順菜⚘️原來是荷花未開花的花蕾,外表如同被透明啫喱包裹,食起來的感覺像果凍,質地柔軟,清涼爽嫩,營養價值很高之後就到刺身,梭子魚配上芽葱和薑芽也不會太搶味食完凍野又轉一轉口味,食熱野,就係甘鯛立鱗燒,真係做到外脆內軟的效果壽司有十貫,深海池魚>金目鯛>石垣貝>小肌>右口魚>秋刀魚>中拖羅>大拖羅>赤鯥>馬糞海膽我比較喜歡有經火炙後右口魚,油花溢出,用手輕輕一拿就已經流動,馬上入口飽嘗油份在口中爆開的邪惡快感🙈大拖羅亦相當特別,師傅拿出整條前腹部位向我們講解🧑‍🍳原來經過熟成後魚筋已經纖維化,可用順紋已非一般逆紋去切,入口會更易溶化順滑食完壽司仲有拖羅蓉手卷同埋蟹肉燉蛋,燉蛋好滑,食到呢刻都好滿足但原來仲未完,仲有魚湯同埋雪糕,我就揀左
選擇食SHEN SET,價錢$680
之後就到刺身,梭子魚配上芽葱和薑芽也不會太搶味
但原來仲未完,仲有魚湯同埋雪糕,我就揀左豆腐口味,可以簡單清一清味蕾,呢個價錢食到咁多樣野性價比真係幾高,搵日晚上再來試下師傅手勢
2022-09-15
$750 (Lunch)
午市廚師發辦有兩款 我哋就試咗$680既Business Lunch Omakase 呢個價位食到18道菜真係幾抵食!´•ᴥ•`前菜/先付 水果番茄 黑莓貝 同北海道蟹肉燉蛋 燉蛋較濃味 ´•ᴥ•`刺身2道白子刺身 因為冇試過白子所以食前都有點擔心 但食後發現味道好肥美以酸汁同蔥花 十分開胃剝皮魚刺身配肝醬 好有鮮味´•ᴥ•`季節料理甘鯛立目/鱗燒 師傅話 所謂立鱗燒 即係將熱油淋在魚鱗上面 以半炸半煎既方式將佢淋熟 令到魚鱗都企起黎既技藝 而呢種技藝都突出左魚油香味 口感好香脆 小妹係比佢震撼左既 希望會再有機會食到 T_T´•ᴥ•`壽司師傅仲專登比我地打一打卡 好貼心!不能盡錄 重點介紹最深刻個幾款大坤縣深海池魚金目鯛配烏魚子粉昆布漬甜蝦配蝦子🐠小肌魚十分欣賞師傅嘅調味 小機魚嘅上層鋪咗層嘅白昆布 再用醬油漬同wasabi 落左醋葉 食落有微酸既味道 同時帶出魚既鮮味🐟秋刀魚 蔥夾喺魚生同飯之間 以薑同花碎點綴 🐠赤鯥魚 用竹炭鹽同青檸調味方式好夾 而且炙燒後令本身赤鯥魚上既油脂更香🍣中拖 大拖師傅分別以唔同嘅方法去處理中拖同大拖 中拖係簡單沒上一層醬油 其實食完之後已經好滿足
午市廚師發辦有兩款

呢個價位食到18道菜真係幾抵食!

´•ᴥ•`前菜/先付

水果番茄 黑莓貝 同北海道蟹肉燉蛋 燉蛋較濃味

´•ᴥ•`刺身2道
白子刺身
剝皮魚刺身配肝醬 好有鮮味

´•ᴥ•`季節料理
甘鯛立目/鱗燒

´•ᴥ•`壽司
師傅仲專登比我地打一打卡 好貼心!
不能盡錄 重點介紹最深刻個幾款
其實食完之後已經好滿足
而接下來嘅大拖就特別炙燒
 過程已經聞到佢嘅魚油香
再配上岩鹽同蔥 放咗佢落口之後
我有一剎那以為自己同啲吞拿魚游緊水 同 喺大拖既魚油浸緊溫泉咁!
🌊海膽軍艦壽司
´•ᴥ•`豆腐味雪糕
全個餐單好完整好豐富 平時食一定要上千🥹
所以$680係好值得🍄🍄
2022-09-19 111 views
啱啱做完個project,老闆請食Omakase! 尖沙咀新開嘅鮨盛,係一間專食Omakase嘅店!廚師會選用當日最新鮮最靚嘅食材準備豐富嘅一餐!中午同晚餐都各有兩款價錢嘅Omakase可選擇,分別有9件同12件壽司!跟左前菜、刺身、湯同甜品,相當豐富!以傳統日式木系裝潢加上大圓高枱,全部位置都係為Omakase而設!仲有兩間VIP房境色超美!有機會真係要約成班朋友一齊黎食!🍣 Omakase $680/位 🍴🐚前菜:黑梅貝,口感扎實嘅黑梅貝味道清甜,配埋車喱茄同食用花口感好清新!🥚北海道蟹肉蒸蛋:蟹肉味道鮮甜,蒸蛋香滑無比,加左菇類同醬汁更香更滑! 🐟涼拌小食: 鱈魚子又叫白子,白雪雪個樣好似腦袋嘅物體,其實入口即溶,非常鮮味,以傳統昆布同酸汁等配搭一齊食,香味濃郁!🎣刺身:削皮魚配魚肝醬,魚肝油脂甘香,削皮魚軟嫩細滑,所以食落 多一份層次又香甜! 🔥金鯛立鱗燒:採用滾油淋半炸狀嘅金鯛,香脆無比!日本人真係好聰明!連魚鱗都整得咁好食!魚肉炸完都好香滑!係絕對驚喜嘅一道菜!🍣深海池魚:魚肉偏厚身嘅深海池魚,味道濃郁,比起平時食開嘅池魚更有魚味更出色!🍣金目鯛:面層嘅烏魚籽粉有畫龍點睛之

🍣 Omakase $680/位 🍴

🍣金目鯛:面層嘅烏魚籽粉有畫龍點睛之效,令肉質細膩嘅金目鯛提升左鮮美!
🦐昆布漬甜蝦:肥美鮮甜嘅甜蝦,配埋頂層昆布蝦籽,十分好味!
🎣小肌魚:白昆布啫喱同醋配上日本小肌魚,味道微酸,口感豐富!
🐟秋刀魚: 同其他鮮魚壽司味道明顯唔同,味道濃醇!
🍣赤目魚:火炙魚皮邊,迫出皮下脂肪,令魚肉更甘香,配竹炭鹽口感特別!
🍣中拖羅及大拖羅:呈偏粉紅色嘅中拖羅色澤亮麗,脂肪比赤身高小小,食落冇根,軟綿細滑超好食!大拖羅微熏焦香魚嘅表面,逼出肥美天然魚油油脂!難怪油脂甘香無比!完全係入口即溶!
🐚北海道海膽:最後一件壽司係我最愛嘅北海道海膽~香濃厚實,入口鮮甜甘香溶化!完美!
🍙手卷:選用日本紫菜所以特別香脆,加埋軟綿細滑嘅葱拖羅簡直冇得彈!
🥚布丁玉子:口感十足蛋白咁綿滑,蛋味相當香濃。
🍦紅豆及豆腐雪糕: 兩款雪糕都咁好味,作為甜品簡直係完美嘅句號!

鮨盛
  • 昆布漬甜蝦
  • 金目鯛
  • 金鯛立鱗燒
2022-09-17 37 views
近排想食Omakase,但係依家開咗太多間都唔知邊間好食,朋友近排食咗間新開既Omakase,食完有讚冇彈推薦我試下,趁今日假期就出嚟尖沙咀食!位置都幾方便,喺九龍公園出口行過去幾分鐘都到~佢係樓上鋪,私隱度高有兩間包廂,裝修都幾雅致,望出去仲會對住啲樹同九龍公園幾舒適~店面仲有個大大嘅LED mon,平時就好似而家咁望住啲日本楓葉份外寫意~夜晚仲可以包場唱卡拉OK,開Party果啲都幾多元化啊🤭-入到餐廳之後職員都好親切咁安排入座☺️-LUNCH OMAKASE $680+10%前菜蕃茄併螺,甜甜地幾開胃-北海道鱈魚白子鱈魚白子口感綿密柔滑,入口即溶荷花未開既花冧,充滿膠質配上酸汁,口感特別-芽蔥竹籤魚厚肉緊緻,炭燒過更香口-甘鯛立鱗燒睇個樣已經好吸引,外皮薄脆魚鱗酥脆魚肉幾嫩重魚油香-深海池魚魚肉比較爽身-金目鯛肉質柔嫩,味道濃厚鮮甜-石垣貝好肥美鮮甜,廚師先拍一拍佢令佢收縮神經,令佢更爽脆鮮甜-熊本縣小鯛魚肉肉質比較細嫩鮮味-北海道蟹肉燉蛋高湯和蟹肉好鮮甜燉蛋非常滑-鯊魚皮右口魚火燒後逼出魚油脂香入口即溶-秋刀魚魚身夠厚肉飽滿-深海魚 赤目拖羅脂肪多重魚油香味避開筋位切好考功夫入口

入到餐廳之後職員都好親切咁安排入座☺️
LUNCH OMAKASE $680+10%

前菜
蕃茄併螺,甜甜地幾開胃

北海道鱈魚白子
鱈魚白子口感綿密柔滑,入口即溶
荷花未開既花冧,充滿膠質配上酸汁,口感特別
芽蔥竹籤魚
厚肉緊緻,炭燒過更香口
睇個樣已經好吸引,
外皮薄脆
魚鱗酥脆
魚肉幾嫩重魚油香
魚肉比較爽身

金目鯛
肉質柔嫩,味道濃厚鮮甜
好肥美鮮甜,
廚師先拍一拍佢令佢收縮神經,令佢更爽脆鮮甜
熊本縣小鯛

馬冀海膽
海膽色澤金黃,
很creamy鮮甜十足
鱲魚湯
好鮮甜,如同牛奶般滑順
最後以雪糕作結,非常滿足!
中途侍應都會一直在身後,服務很好~

食完不會很飽很濟,廚師有為我們調整過飯的份量很貼心🥰
2022-09-11 201 views
阿媽鍾意食日本嘢,今次帶佢嚟食omakase~我哋揀咗呢間新開嘅日式餐廳試吓~餐廳好新淨,有一個大大嘅LED螢幕🖥可以約一大班friend嚟book場前菜有枝豆豆腐同埋水果蕃茄,豆腐真係有枝豆味,淡綠色,幾特別仙鳳子係一大隻生蠔🦪好新鮮,有好多生蠔汁,生蠔肉好嫩滑~望住師傅即刻切刺身魚片,刀工好純熟,金鵰燒食落感覺好正~刺身秋刀魚幾香烏口魚子食落幾有咬口,仲有啲魚子粒粒,好多汁石湖貝好厚嘅魚生,配埋壽司飯好有層次牡丹蝦,蝦膏牡丹蝦無經過冰鮮,膠質重啲,食落覺得幾滑~火炙沙比袖口魚邊,有岩鹽喺面,燒得好香,啲肉汁出晒嚟,油脂配搭袖口魚邊同壽司飯,成個口感好豐富小璣紫蘇鹽喺面,酸酸地,好特別嘅感覺剝皮魚肉質好滑中拖羅好大件吞拿魚,食落覺得好新鮮,啖啖肉吞拿魚背好多脂肪,不過食落覺得好正,好滿足赤目魚肉質好滑,好鮮嫩,食落好多肉汁出嚟青魚完全冇腥味,幾鮮甜芝麻雪糕好香好濃郁嘅芝麻味,好軟滑嘅雪糕🍦朱古力雪糕好濃郁嘅朱古力味🍫好似Godiva嘅感覺餐廳職員嘅服務態度超級好,師傅仲會同我哋傾偈,好nice好friendly~

前菜
有枝豆豆腐同埋水果蕃茄,豆腐真係有枝豆味,淡綠色,幾特別

烏口魚子
食落幾有咬口,仲有啲魚子粒粒,好多汁

石湖貝
好厚嘅魚生,配埋壽司飯好有層次

牡丹蝦,蝦膏

小璣
紫蘇鹽喺面,酸酸地,好特別嘅感覺

剝皮魚
肉質好滑

中拖羅
好大件吞拿魚,食落覺得好新鮮,啖啖肉

吞拿魚背
好多脂肪,不過食落覺得好正,好滿足

赤目魚
肉質好滑,好鮮嫩,食落好多肉汁出嚟

青魚
完全冇腥味,幾鮮甜

芝麻雪糕
好香好濃郁嘅芝麻味,好軟滑嘅雪糕🍦

朱古力雪糕
好濃郁嘅朱古力味🍫好似Godiva嘅感覺

Type of Meal
Lunch
2022-09-08 84 views
偶然要對自己好一點🤞🏻既然疫情去不了日本旅行,一於來一頓Omakase盛宴犒賞自己😋 每次食omakase 都會有種幸福滿足既感動。 喜歡廚師發辦原因有三,一是欣賞師傅的手勢,二是新鮮食材,三是驚喜。在香港,日本餐廳的確有很多,每間都有自獨特菜單及特色。而今次選擇位於尖沙咀中港中心新開的「鮨盛」,無論環境、服務、食物、師傳手藝都有一定水準,令人回味至今,值得推薦。 ➖到達餐廳後,職員十分親切地安排座位及奉上熱茶。可以坐著bar 枱,近距離地欣賞資深師傳為我們準備菜式,及與師傳交流,有一種莫名的興奮。而餐廳木系色調的裝潢簡潔,燈光柔和,亦給人一種舒服的感覺。而後旁有大型的LED螢幕畫面播著日本風景如紅葉🍁,洋溢日式風情。➖無論是午市還是晚市,也能品嚐到廚師發辦套餐。師傅精挑細選時令日本直送新鮮食材,務求讓食客味蕾達至完美享受。➖先奉上「枝豆豆腐併蕃茄」作為開胃前菜。 將枝豆蓉與豆腐結合,清甜度亦能提升。加上咸香三文魚子及酸甜蕃茄,層次感豐富。➖再來是「松葉蟹蒸蛋」,用上北海道毛蟹,味道鮮甜,蒸蛋滑溜,叫人回味悠長。➖有我最愛的北海道生蠔🦪! 生蠔相當肥美厚肉飽滿,加上酸汁啫喱、蔥及青檸一
每次食omakase 都會有種幸福滿足既感動。

先奉上「枝豆豆腐併蕃茄」作為開胃前菜。

有我最愛的北海道生蠔🦪! 生蠔相當肥美厚肉飽滿,加上酸汁啫喱、蔥及青檸一併吃,鮮味大大提升。

秋天是盛產秋刀魚的季節。這道「秋刀魚璣邊卷」擺盤亦美如藝術。 秋刀魚縱然當造肥美,但唯一缺點就是其腥味頗濃。 故此,師傅巧妙地將魚肉加上開胃的黃瓜、清新的紫蘇葉、Wasabi葉、芽蔥,令腥味全消。

時令料理驚喜登場!「甘鯛立鱗燒」!
放入滾油中一炸,脆香無比,魚肉清甜,而且片片魚鱗豎起的姿態甚為可愛。

最期待的壽司環節,每款都非常鮮

▪️金目鯛
熟成5日的金目鯛油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美。加上烏魚子粉,令賣相及口感更獨特。
▫️石垣貝
來自北海道石垣貝就令人印象難忘。師傅上碟前輕拍貝肉,令肉質即時收縮,彈牙口感加倍。
▪️北海道牡丹蝦
蝦肉緊實鮮甜,配上鮮蝦膏,甜美在口齒間逐漸散開。
▫️鯊皮右口魚邊
外表似鯊魚皮般粗糙,但肉質非常清甜。經輕微炙燒後,入口油香帶有微微的焦香味。
▪️北海道剝皮魚
剝皮魚較為罕見,還是第一次品嚐。內裡清新的芽蔥及肝醬,非常香口肥美。
▫️醬油漬吞拿魚
脂肪比例較拖攞低,其肉質結實,魚味最濃。
▪️拖羅
脂肪分佈均勻,色澤粉紅,入口溶化。
▫️日本小肌魚
魚肉質比較細嫩,味道咸酸香風味充足
▪️火炙赤目魚
魚皮經火炙,熱力迫出皮下脂肪,令魚肉帶着更多油香
▪️海膽
橘黃色的海膽令人涶涏,份量相當多,味道鮮甜香。
▫️鯖魚
有著和一般鮮魚壽司不同的味道,經過熟成之後的鯖魚味道濃醇

品嚐完壽司,來一碗熱騰騰的豆腐海帶麵豉湯暖暖胃。

最後奉上超濃郁及香滑的綠茶及朱古力雪糕,大滿足

謝謝師傳們精湛的工藝為我們泡製一頓「信任而豐富的盛宴」,就是Omakase的精神🤞🏻
2022-08-14 133 views
話說朋友收到風,尖沙咀新開左間omakase, 為食嘅我,點都跟埋去食好西一入門口,簡約日本風,迎面而來有個可愛嘅男侍應招呼我哋去sushi bar度坐。坐咗埋位,忍唔住心裏面嘩咗一聲,張枱好寬闊,唔似平時去嗰D Omakase甘逼夾選餐的話, 有2個選擇 ~ HANA & SHEN! 而家仲未有得飛,點都揀個貴D,當自己去左轉日本😹😹😹一開始,前菜已經有3款,個人比較欣賞佢個山薬

一開始,前菜已經有3款,個人比較欣賞佢個山薬

前菜
$2000 (Dinner)