2018-06-25 1471 views
一間位於中環蘭桂芳和安里樓上的櫻花日本料理,雖說是樓上舖,但只是上了幾級樓梯便到門口,店內環境舒適,裝修陳設以木材為主,頗具日本特色,仲可以看見兩位師父在客人面前用傳統工藝做手握壽司, 富有日本傳統色彩!餐廳除了有各款各樣的刺身和壽司外,還有多款套餐和原條生猛魚作刺身及雜錦壽司拼盤。種類繁多,我們最後order以下美食。雜錦壽司拼盤~ 有多款種類魚生壽司, 如金目鯛,吞拿魚,池魚,鰹魚, BB鯛魚, 特丹蝦和墨魚等等....我的至愛~金目鲷壽司, 肉質爽甜,魚生油脂豐富, 肉質淡香,又不肥腻, 一啖入口, 魚香慢慢從口中渗出, 令我非常回味! 牡丹蝦壽司, 肉質細緻, 味道鮮甜, 蝦肉厚實及非常彈牙爽口。 池魚壽司~ 肉筫弹而爽, 魚味香濃。呑拿魚壽司~厚切, 鮮甜味濃, 富有魚油香, 感受到入口即溶感。BB鯛魚~ 即係兩三個月大的鯛魚, 味鮮而濃郁, 肉質嫩滑l 入口溶化感覺!鰹魚~ 魚味濃郁, 魚味鮮甜。池魚刺身~ 口感滿㵼, 用葱来做醬汁, 味道較濃, 又可突出魚鮮甜, 入口就有ㄧ种天然魚香, 簡直無得頂👍👍👍青酒煮蜆~ 絲毫沙也沒有,蜆肉肥美, 毎个靚肉都浸入了青酒嘅清香,非
一間位於中環蘭桂芳和安里樓上的櫻花日本料理,雖說是樓上舖,但只是上了幾級樓梯便到門口,店內環境舒適,裝修陳設以木材為主,頗具日本特色,仲可以看見兩位師父在客人面前用傳統工藝做手握壽司, 富有日本傳統色彩!餐廳除了有各款各樣的刺身壽司外,還有多款套餐和原條生猛魚作刺身及雜錦壽司拼盤。種類繁多,我們最後order以下美食。
池魚壽司~ 肉筫弹而爽, 魚味香濃。
鰹魚~ 魚味濃郁, 魚味鮮甜。
青酒煮蜆~ 絲毫沙也沒有,蜆肉肥美, 毎个靚肉都浸入了青酒嘅清香,非常入味。
2018-06-23 522 views
今天友人幫我慶生,我就指定要吃廚師發辦(omakase),友人就帶我來這家位於中環的櫻花日本料理。吃omakase會被安排坐在吧台,我們選了hana set ($1280)及點了兩杯梅酒。是次廚師發辦的負責人是謙師傅,每上一道菜,他都會詳細說明食材及背景資料,讓我們不只能細味品嚐日本優質料理,亦能真正認識每道食材的特色及處理方法,食,也是一門學問。每人都有一杯ha ji cha,即啡茶,聞得出茶葉是經過精心處理,烘焙過的味道。前菜:梅醬水茄子 - 茄子爽口,酸酸甜甜,開胃。胡麻醬牛油果 - 第一次吃,不錯,同樣是清爽系列。花生豆腐 - 濃濃的花生醬味,豆腐嫩滑。生蠔 - 來自北海道海岸,配海苔一起吃,特別鮮甜。肥美的生蠔非常新鮮,齒頰留香。石鯛刺身- 配石鯛魚皮,魚皮淥完加冰水,再以酸汁醃製,夾著石鯛刺身一起吃。肉質煙韌,不點芥末亦不覺腥,超喜歡!象拔蚌 - 面有金箔,再加白松露,底下用冰菜墊底。本來不太喜歡象拔蚌,怕那種腥味,但加了白松露後,白松露的香味蓋過了腥味,所以我敢吃。而冰菜的口感亦非常特別,爽脆兼涼爽。藍色渡蟹 (生蟹)- 蟹膏像海膽,蟹是醃了一晚再起肉。有別於韓國的醬油蟹

前菜:
梅醬水茄子 - 茄子爽口,酸酸甜甜,開胃。
胡麻醬牛油果 - 第一次吃,不錯,同樣是清爽系列。
花生豆腐 - 濃濃的花生醬味,豆腐嫩滑。

藍色渡蟹 (生蟹)- 蟹膏像海膽,蟹是醃了一晚再起肉。有別於韓國的醬油蟹,不會嗆喉,反而是清甜。伴碟的超甜蕃茄灑上淡雪鹽更顯甜味,聽說日本人以此作水果食用。

鮑魚壽司 - 一大片的鮑魚加上肝醬及紅醋壽司飯,惹味。

*Signature* 煙燻中拖羅
開蓋時出煙,拖羅肥美厚身,點竹炭鹽一起吃。

侍應很細心,吃完刺身會換碟,然後開始吃壽司。由於魚的油分較重,師傅建議我們用手吃壽司

深海池魚 - 池魚煙韌,飯的比例剛好可以一口吞下。

地甘木鯛 - 以火炙處理,由於油分比一般高,需要熟成幾日(即真空,以適當溫度浸幾天)。最喜歡油分高的魚,大愛這件壽司

瀨尿蝦 - 用瀨尿蝦殼熬成汁,跟飯一起吃,鮮味十足。且有蝦膏,有驚喜。

赤鯥魚(深海魚)- 同樣是高油份。

竹簽魚 - 加柚子胡椒,燒完放涼再切,否則肉身曲卷。

邊邊拖羅 - 筋多所以要燒熔,配Wasabi漬,不會太膩。

白海膽 - 我的最愛!!整板白海膽是拍賣得來的,約七千多港元。滿滿的海膽包著壽司飯,超級清甜,連不吃海膽的友人亦整個吞掉。

鯛魚湯 - 魚味十足,十分足料。

水信玄餅 - 配綠茶,煙煙韌韌,配粉末一起吃更好吃!

這會是我最難忘的生日飯,食物水準太出色,服務又好,還要長知識了,了解更多不同的食材。
2018-06-23 783 views
來到蘭桂芳巷子裡的櫻花日本料理,門口有點神秘,像私人獨立屋般。細看下磁磚閃閃發光,低調中見堂皇。餐廳環境偌大寧靜,播著悠閒的音樂,整潔舒服。可坐吧台看著師傅以嫻熟的手勢認真製作每一件壽司。多人也可訂獨立包廂,方便聊天。我們這次選擇了坐四人卡位,沙發椅寬敬舒適,以木製屏風相隔更有私隱。日式餐具擺放整齊見心思,熱毛巾、餐巾、牙籤、調味料一應俱全。連餐牌也特別精緻,以櫻花樹呼應餐廳的名字。這裡供應的魚類非常豐富,可以吃到坊間少見的品種。(左起)喜之次壽司 $80赤鯥壽司 $80深海池魚壽司 $60赤貝壽司 $60每片刺身都份量十足,完美覆蓋白飯。侍應建議先吃赤貝,再吃深海池魚,接著吃喜之次和赤鯥,味道由淡至濃,層次分明。赤貝肉呈鮮紅色,用蝶切方法呈上,鮮甜多汁,肥厚爽滑,有嚼勁而不韌。深海池魚顧名思義為深海魚,跟池魚沒有關係,體積較大,適合厚切,肉質清甜爽滑。喜之次為北海道深海魚王,優質矜貴,魚脂肥厚,膠質豐富;師傅用火槍微微炙燒過,以釋出油脂;入口甘香油潤,肉質嫩滑,不負魚王之名。赤鯥與喜之次同為深海高級魚,同樣以肥美見稱,炙燒過後油香豐腴,在口腔久久不散。中吞拿魚腩壽司 $110/件 (
餐廳環境偌大寧靜,播著悠閒的音樂,整潔舒服。
可坐吧台看著師傅以嫻熟的手勢認真製作每一件壽司
多人也可訂獨立包廂,方便聊天。
連餐牌也特別精緻,以櫻花樹呼應餐廳的名字。
這裡供應的魚類非常豐富,可以吃到坊間少見的品種。

(左起)
喜之次壽司 $80
赤鯥壽司 $80
深海池魚壽司 $60
赤貝壽司 $60
喜之次壽司;赤鯥壽司; 深海池魚壽司;赤貝壽司
每片刺身都份量十足,完美覆蓋白飯。
喜之次壽司;赤鯥壽司; 深海池魚壽司;赤貝壽司
侍應建議先吃赤貝,再吃深海池魚,接著吃喜之次赤鯥,味道由淡至濃,層次分明。

中吞拿魚腩壽司 $110/件 (左)
金目鯛魚壽司 $70 (右)
中吞拿魚腩壽司;金目鯛魚壽司
金目鯛魚為深海魚,魚肉呈嬌嫩的櫻花淡粉紅,油脂豐富,鮮美嫩滑。
接著吃最愛的拖羅,中吞拿魚腩的脂肪比例介乎大吞拿魚腩和普通吞拿魚腩之間,肥美油潤之餘又沒那麼多筋;色澤鮮紅,肉質幼滑,入口融化,貴一點也值得。

順帶一提,壽司旁的薑片由師傅親自醃製,嗆味十足,開胃之餘亦能中和刺身的寒涼。

北海道馬糞海膽壽司 $150
北海道馬糞海膽壽司
採用北海道馬糞海膽,體積比加拿大海膽小,但味道更鮮甜濃郁。滿瀉的海膽非常新鮮,香甜幼滑,份量十足,飯粒圓潤軟糯,紫菜爽脆,口感極佳,一試難忘!

薄燒近江和牛 $480/100g
薄燒近江和牛
近江牛為歷史最悠久的黑毛和牛,與松阪牛、神戶牛並列日本三大和牛;以滋賀縣琵琶湖的澄澈湖水飼養,故肉質特別纖細嫩滑,霜降油花分佈均衡。
薄燒近江和牛
薄切近江牛肉片燒至五成熟,中心仍帶嫩粉紅,油脂甘香豐腴,肉質柔嫩多汁,入口即化,剛開始箍牙的我也能毫不費力地吃完;牛肉片內卷著粒粒蔥花,出奇地配合,更添惹味。
薄燒近江和牛
配菜有燒南瓜、燒冬菇和蒜片,蒜片炸得香口卻不帶半點油膩,像吃薯片般;調味料有微甜的牛肉芝麻汁及左方的胡椒粉。我覺得不用額外的調味,本身的味道已經非常出色。

牛肉蕎麥麵 $180
牛肉蕎麥麵
意猶未盡,再點一客牛肉蕎麥麵。店員細心地幫我們分成整齊的兩小碗,方便進食,每碗也有五六片牛肉,合共有10-12片!絕不欺場。
牛肉蕎麥麵
牛肉中央呈淡粉紅色,每一片都細緻嬌嫩,軟滑無筋,不用多咀嚼;蕎麥麵爽滑彈牙,配合簡單的清湯底,伴以昆布和蔥花,已經非常美味。

白鱲魚湯
平常愛吃魚,卻很怕喝魚湯,受不了腥味,但這碗魚湯完全不腥,沒有多餘的調味,只有滿滿的鮮味。

金箔水信玄餅
水信玄餅來自山梨縣,從信玄餅演變而來,以礦泉水及寒天粉製成;賣點是可以吃的水,室溫下放置半小時後便會溶解成水,當然我沒有嘗試,一口就吃掉了
。外型像一大顆晶瑩剔透的水滴,以金箔點綴,口感滑嘟嘟,配黃豆粉及黑糖漿食用,清爽微甜。

Suntory The Premium Malt's
Suntory The Premium Malt's

侍應招呼非常周到,態度友善,無間斷地加茶,連倒茶時也臉帶微笑;一開始是倒焙茶,即烘焙過的日本煎茶,茶味香濃醇厚,吃到一半換成綠茶,茶味偏淡。
食物、環境、服務俱佳,特別一提洗手間非常乾淨!果然一分錢一分貨。下次再來試試廚師發辦,看看師傅挑選哪些新鮮當造的時令食材。

餐牌
$700 (Dinner)
中吞拿魚腩壽司;金目鯛魚壽司
2018-06-22 426 views
邀請朋友食飯,真係十分傷腦筋,人太多又怕太open冇曬私隱,太靜局又會過分局促。早排朋友介紹呢間位於蘭桂坊嘅 , 佢話一定要試下呢度嘅鐵板燒。我一早訂好枱,大約七點零鐘就到,外面刺身吧已經好熱鬧,侍應帶我哋去到獨立鐵板燒房間,夠曬私穩!一邊欣賞鐵板燒師傅為我哋準備食物,欣賞佢嘅刀工,功架,及擺碟,簡直就係一種視覺享受!除此之外,鐵板燒師傅總會係適當時候,介紹不同嘅食物,來源地,口感味道嘅比較,令到氣氛十分輕鬆,亦增加不少飲食知識!不經不覺這頓完美的鐵板燒,就讓我們渡過愉快的兩小時!這不論環境,食物質素以及服務都令我有極深刻印象!經理推介這杯白葡萄酒, 確實入口清香,配上餐前小食: 沖繩苦瓜天婦羅,梅味水茄子,確實令人胃口大增!刺身包括有: 深海池魚,活赤貝同吞拿魚,同樣味道鮮甜,尤其活亦貝,肉質結實,加上 醬油及 wasabi 分外有層次!煎鵝肝-只好用完美二字來形容,外面煎得香脆,内滑口無比,配上些少雪鹽,即可帶出鵝肝獨突味道!龍蝦剛熟去殼,再配上龍蝦膏上枱,入口爽滑彈牙!象拔蚌配上魚籽,擺碟又顯出鐵板師傅個人風格!近江和牛- 慢慢解凍,每個過程、步驟都很專業!近江和牛比起神户
早排朋友介紹呢間位於蘭桂坊嘅 [櫻花], 佢話一定要試下呢度嘅鐵板燒。

這不論環境,食物質素以及服務都令我有極深刻印象!

龍蝦剛熟去殼,再配上龍蝦膏上枱,入口爽滑彈牙

象拔蚌配上魚籽,擺碟又顯出鐵板師傅個人風格

近江和牛- 慢慢解凍,每個過程、步驟都很專業!近江和牛比起神户和牛味道更濃,肉汁更豐富! 外皮猛火燒,不但鎖住肉汁, 仲有煙燻嘅味覺,五成熟,中間粉嫩柔軟, 微微的脂肪加上濃厚的和牛香味,慢慢咀嚼,油肪分怖口腔每吋味蕾

香炸金鯛- 先用一小鍋滾油炸起,然後索乾水份,入口時肉嫩,如清蒸一樣,保留金鯛魚肉淡淡的魚香, 建議加上伴碟嘅海膽忌廉汁,份外滋味! 金鯛魚外層魚皮炸得悅目搶眼, 金黃色魚鱗、魚皮似在舞動一樣
,入口鬆脆無比,又再次衝擊我的味覺

龍蝦味噌湯, 用鐵板燒嘅龍蝦頭,格外鮮甜!

呢個炒飯, 用上鐵板燒嘅和牛肥膏來爆香飯底,再配上蛋花、洋蔥、薑蓉……
飯粒乾爽,和牛油脂渗滿整碗炒飯,極美味!

夕張蜜瓜- 果肉幼細多汁,清一清口腔!

焦糖多士-的的骰骰, 焦糖不算太甜, 非常鬆化!

2018-06-21 87 views
慶祝週年紀念,book左餐廳同老婆食鐵板!餐廳Location位於中環心臓地帶,都易搵!步入餐廳,環境都幾寬敞!打開餐牌,點了鐵板燒set dinner! 先來鱈魚片,表面燒得焦香,愈食愈想食!另外,前菜有岩石蛋,魚子海帶,天婦羅,展開味蕾躍動之旅了...刺身三式賣相精美,有牡丹蝦,鯖魚及椰青貝刺身;用料新鮮,味道鮮甜!師傅為我們呈上鵝肝,煎得外脆內軟,擺碟仲砌成心型,連同熱帶新鮮水果,減少油膩感!另一款吸睛菜式,也是整晚最令人期待的是鐡板煎龍蝦,以牛油煎,配上少許調味,再以黑松露,海膽汁,滲入龍蝦肉之中,鮮味再提升!師傅以180度將金鯛外皮炸到酥酥脆脆,內裡魚身嫩滑,上碟一刻實在驚艷!還有,黑松露炒雜菇,蒜香白飯魚炒飯蒜香炒飯,炒得香噴噴,好好味!甜品方面,送上焦糖多士,食落脆卜卜,多一份焦香。水信玄餅晶瑩剔透,裡面加入左金箔,底下有黑糖漿,味道天然,附有黃豆粉!還有清甜的哈密瓜作完結!實在太幸福了!

步入餐廳,環境都幾寬敞!

打開餐牌,點了鐵板燒set dinner!

甜品方面,送上焦糖多士,食落脆卜卜,多一份焦香。

2018-06-21 281 views
今晚試咗間超正嘅鐵板燒,色香味俱全,內外俱備,要喺度分享下先。 今晚中價的套餐每位$1380包咗前菜,刺身,鵝肝,龍蝦,炸魚 湯物,炒飯,炒菜同甜品!碟碟都又靚又正,連食物上用黎裝飾的食用花都食得!天氣熱熱飲返個餐前酒先,日本甲州葡萄酒,乾身,唔太甜小酸,有清新果香。前菜係沖繩苦瓜天婦羅,魚子,同埋梅醬生茄子,梅醬超香梅味!沖繩苦瓜好爽口甘香!刺身係牡丹蝦,赤身同赤貝,一睇就知新鮮,質素無容置疑。跟住鐵板師傅開始表演煎鵝肝,鵝肝勁肥美,入口即溶化,配埋師傅自家調製水果醬,同酸酸甜甜的一眾生果如紅加侖子,日本蜜柑,藍莓等,油膩度大減!然後就係食澳洲龍蝦,每位半隻。師傅會起肉炒,再加埋佢個自身龍蝦海膽汁,好味到連汁都Lam埋。之後有炸甘鯛!師傅係我地面前即席將佢連埋魚鱗半煎炸,魚肉香滑,魚鱗非常香脆!成件甘鯛咁嘅煮法,加埋個汁又係非常好食!!食左咁多野,係要食下沙律健康下,新鮮嘅和風沙律仲有勁爽嘅海葡萄!五成熟美國牛柳,配日本冰菜,爽口清甜。燒得岩岩好,配埋炸蒜,超香!用頭先個龍蝦殼煲嘅龍蝦麵豉湯,正!蒜頭漬,牛蒡用黎佐蒜香銀魚苗炒飯,一流!仲有個炒菜!最後的甜品都好精彩,有超甜多汁嘅靜崗

刺身係牡丹蝦,赤身同赤貝,一睇就知新鮮,質素無容置疑。

用頭先個龍蝦殼煲嘅龍蝦麵豉湯,正!

蒜頭漬,牛蒡用黎佐蒜香銀魚苗炒飯,一流!

仲有個炒菜!

最後的甜品都好精彩,有超甜多汁嘅靜崗蜜瓜,滑嘟嘟又晶瑩嘅水信玄餅,仲有師傅為我地用鐵板燒嘅邪惡焦糖牛油多士,今晚真係大滿足。

$1500 (Dinner)
中環蘭桂坊除咗有好多有酒吧俾人chill下之外,仲有數之不盡嘅食店林立今次揀咗間位於一樓樓上鋪嘅日本料理,地方好大,有壽司吧枱有卡位又有鐵板燒位,同行友人提議今次坐壽司吧枱,因為可以欣賞到壽司師傅嘅手藝, 師傅亦都好樂意同我地介紹每一種壽司,無論正宗食法, 魚嘅品種,甚至係食材嘅產地都介紹得好清楚!即叫即整手握壽司,坐吧枱食先最有風味特上壽司盛合12貫:金木雕紅衫魚赤貝手釣池魚半肥瘦拖羅大拖羅衣佐木昆布牡丹蝦赤木魚燒拖羅鮑魚小機魚北海道馬糞海膽超高水準食材,這個價錢超值同行友人已經急不及待想約下次omakase !

特上壽司盛合12貫:
燒拖羅
鮑魚
小機魚
北海道馬糞海膽

超高水準食材,這個價錢超值
同行友人已經急不及待想約下次omakase !

2018-06-19 223 views
從來紀念日或者雙方生日都係由我選擇餐廳再訂枱,老公都好少參與。今次老公經同事介紹下選擇係中環食鐵板燒,仲要指定用choco師傅,菜式都一早預定好,完全唔洗我操心,果然大大進步一到步我地就被帶入房間,先上枱係幾塊唔起眼,好似鱈魚塊既餐前小食,鬆脆口感食落又幾好味前菜係沖繩苦瓜天婦羅入口甘香完全唔會覺得苦,水茄子配梅醬係我首次生食茄子,口感清爽、梅味清香,仲有數之子漬物,平時食數之子都係冇味道只有硬脆口感,醃過後色澤亮麗、鮮味提升!三色刺身包括吞拿魚、赤貝及深海池魚,特別欣賞赤貝底部放一片綠色橘子去腥之餘食落仲增添果香表面金黃香脆,入口鵝油香味四溢既鵝肝真係要大師傅先可以煎到呢個效果龍蝦半隻見師傅即場起肉功架十足,伴上我最愛既海膽汁令人回味無窮香草牛油炒象拔蚌份量足又唔會炒得過老,加埋漲卜卜魚子吊味,唔點香草醬食都已經好滿足見到有兩個煲仔以為係上湯,見師傅用溫度計量度溫度,先知道原來係蒸炸甘鯛,炸到魚鱗都好似薯片咁脆但魚肉仲保持到蒸煮既效果,真係好神奇食完甘鯛有沖繩海葡萄沙律清清口腔認真體貼最後出場既主角就係近江和牛,中途侍應熄燈、師傅灑上白蘭地再點火,最美妙既一幕就出現了,近江和牛肉味比

食完甘鯛有沖繩海葡萄沙律清清口腔認真體貼

最後出場既主角就係近江和牛,中途侍應熄燈、師傅灑上白蘭地再點火,最美妙既一幕就出現了,近江和牛肉味比神戶濃郁,燒完再加上陣陣酒香,夾一塊脆口既青森蒜片放入口,再諗返起都真係值回票價

食完和牛都已經好飽,將頭先既龍蝦殼煮出一碗麵豉湯,仲要嚟一碗櫻花蝦炒飯,炒出嚟粒粒分明,再加上蔥花點綴,就算好飽都要食多半碗先將餘下交俾老公食埋佢

飯後當然唔少得甜品,靜岡蜜瓜既鮮甜相信都無須介紹,仲要加上兩片焦糖牛油多士,牛油香而且唔會太甜

真係要再讚一次choco師傅除咗功力深厚,連每一隻碗碟都精心挑選,難怪老公同事要介紹埋師傅俾佢,令我地有一餐滿足既紀念晚餐
2018-06-18 86 views
櫻花近日工作十分不如意,為了紓緩壓力,與好友到中環品嘗omakase。真喜歡坐在壽司吧枱與廚師交流食物與食材,增長知識。蘭桂坊到的概念是飲酒的地方,難得在這裡也能找到一間高水準的日式餐廳,看着廚師全神貫注,為我們預備食材真是賞心樂事。每一道菜,廚師細心而詳細的為我們作介紹,令我對食材有更深的認識。餐廳除咗供應壽司,也有鐵板燒。鐵板燒的地方,自成一角,可以分間做兩個私人的空間,每間房可容納六。七人。私隱度極高。omakase Hana set $1280餐前小食:鱈魚片餐廳非常貼心,在我們享用正餐錢,特意送上他們自家製的鱈魚片。鱈魚片烘得超香脆,與平常吃的絕對不同的口感,有魚鮮味不乾也不會太焦。前菜蟹味噌荔芋蟹味噌味道超鮮味,一般可以撈白飯或炒飯,也會放在味噌湯內,增加鮮味。首次嘗到與荔芋同吃,感覺特別。荔芋呈現一個球體嘅狀態,很別緻,本身味道偏淡,配上蟹味噌,增加了鮮味之餘,也不會搶走彼此的味道。醬油露筍蘆筍部份很鮮嫩,一點渣也沒有。醬汁非常特別,首先嘗到酸味,其後滲出少許辣味,味道層次豐富。穴子苗玉子燒兩件很迷你的玉子燒,煎得很嫩滑。玉子燒內的穴子苗,是我第一次吃到的食材。壽司店提供
櫻花

omakase
Hana set $1280

餐前小食:

蟹味噌荔芋

醬油露筍

穴子苗玉子燒
兩件很迷你的玉子燒,煎得很嫩滑。玉子燒內的穴子苗,是我第一次吃到的食材。壽司店提供的則是海鰻,稱為「穴子」,在海生長的叫『穴子』,在淡水的才叫『鰻』,但在香港統統都叫做『鰻魚』,口感滑溜。

刺身5點
九洲長畸小長井生蠔
這款生蠔,在夏天這個季節來說,已是非常肥美。入口creamy,先嘗到醬油的味道,然後嘗到微微的柚子鮮味,味道清新。

太刀魚(配淡雪塩)
很喜歡這個刺身,就像一件藝術品,兩件切得平均的太刀魚重疊在充滿和風的碟子上,魚肉口感結實,魚的外皮被廚師稍稍用火槍燒過,帶有少許的焦香。一片片淡雪塩,非常薄身,味道沒有一般海鹽的鹹味。

毛蟹配蟹醋
一梳梳的毛蟹蒸熟後再人手拆肉,蟹肉鮮甜,配上蟹醋也是不同的配搭,帶出蟹肉的鮮味,令蟹肉更加鮮甜。

螢光魷魚
帶點爽口,不過瞬間滑進喉嚨。

汁煮鮑魚
鮑魚真係非常厚身,當廚師將剛剛煮熟的鮑魚放在我們的眼前時,大家不禁嘩然,因為鮑魚比我的手掌還要大。鮑魚住得非常入味,保留了鮑魚鮮味。好味😋

煙薰拖羅
拖羅呈現半生熟狀態,呈粉紅色嘅狀態。利用櫻花木煙薰有一種特別嘅香氣,端上桌的時候有就好像藝術品一般,掀開碗蓋,一縷縷輕煙徐徐升起,緊接的是櫻花木彌漫在空氣中,飄入鼻中。這個菜式是餐廳的signature,吃了一口真的忍不住大叫三聲:好好味!好好味!好好味!這道菜色最特別之處,除了嗅到櫻花木的香氣,將放入口中,也能嘗到櫻花木的味道。拖羅係我最鍾意嘅刺身之一,油香四溢,入口即溶。拖羅下邊放了新鮮的海帶,除了賣相精美,亦增加口感。

壽司7貫

。平靜魚
肉質爽口

。金目鯛
個人偏愛白身魚,特別是油脂豐富的魚,魚油透着甘醇芳香,綿密悠長。

春子鯛
春子鯛帶有鮮味和幼魚獨特的軟身肉質。肉質鮮嫩,肉質帶點黏性,味道比較清爽。其實春子鯛是鯛魚的幼魚,是春天的時令魚,在這個季節食也相對地比較恰當。春子鯛的淺粉紅色的魚皮,配上白色魚肉,壽司師傅特別保留其魚皮,用了是江戶前壽司的傳統做法,以特別的刀法切春子鯛肉,表面上界上不同的花紋,經過醋浸後製作握壽司,賣相味道俱佳。

其餘還有:梳子魚,赤睦魚,白海膽

大蜆湯

甜品
水信玄餅
呢個甜品好靚呀,因為中間仲有幾片金箔,底部有黑糖,食嘅時候仲可以灑上黃豆粉。
2018-06-17 80 views
經過好友多番推薦,終於一嘗這間鐵板燒和Omakase同樣出色的日式高檔食店。店子裝潢是傳統日式風格,配上前衛紅色sofa, 令人印象深刻。今晚我們被安排坐進卡位,坐位寬大,像置身小和室一樣。今晚與好友選了一份鐵板燒和omakase, 套餐選用頂級食材,價錢相當合理。這裏飲品只賣成本價,我們選了侍應推薦的桃肉梅酒,喜愛梅酒的人一定要試,果香和酒味很配合,試完我們即場叫了一支。鐵板燒方面,先送上三式刺身,甜蝦新鮮有口感,另外兩款厚切魚生鮮甜無根,睇得到師傅選料一流。主菜是燒大元貝,面煎得金黃,裏面剛熟,入口有兩種層次,味道鮮甜。主菜鐵板龍蝦,用上頂級伊勢海老,切得大大件,配上龍蝦膏炒,是全晚最美味的菜式。Omakase 方面,厚切鮑魚相當入味,煙燻吞拿魚入口即溶,壽司拼盤用上多款香港少見的魚類,整體水準很高,值得再去。如果第一次去,見議先試鐵板燒套餐,可即場看到師傅表演,坐位闊落,值回票價。

2018-06-17 75 views
成日覺得呢條街隱蔽啲,會多啲 hidden gem見到吧枱座無虛席,對呢度信心都大啲 😂有 omakase menu、teppanyaki menu 同 a la carte鐵板燒有近江和牛,好吸引!不過朋友就想食壽司多啲~思索一番後決定點【Hena Omakase】 🌸 前菜放咗上個半圓嘅托盤上,一共有三款分別有【苦瓜天婦羅】、【芋丸】同【蘆筍】用苦瓜嚟做 tempura 都幾特別苦瓜炸完之後仲 keep 到水分,而且一啲都唔苦不過就略嫌唔夠甘蘆筍比平時食嗰啲粗身得多但食落都係好鮮嫩調味用咗師傅自調嘅豉油醋比起就咁落醋更加吊味同唔會過酸芋丸當然係唔係潮州嗰隻啦,哈哈~純粹就係將芋頭打成蓉,再整成丸狀唔好睇佢賣相簡簡單單,佢係三個前菜入面最好食㗎!咬到去好細軟綿滑,每一啖都充滿芋香 🤤 非常好食忘記咗呢隻生蠔來自日本何方佢蠔身白滑飽滿,好似想喺個殼度跳出嚟咁 🤣有別於珍蠔 creamy 嘅口感,佢肥美得嚟係爽口㗎喎感覺清爽啲,好適合而家悶熱嘅天氣食繼續都係上刺身,呢碟有【太刀魚】同【象拔蚌】食材都幾有玩味,刺身各自有唔同嘅 seasoning太刀魚係白身魚,魚味會清淡啲,都係啱哂喺夏季

成日覺得呢條街隱蔽啲,會多啲 hidden gem
見到吧枱座無虛席,對呢度信心都大啲 😂

鐵板燒有近江和牛,好吸引!
不過朋友就想食壽司多啲~
思索一番後決定點【Hena Omakase】 🌸

前菜放咗上個半圓嘅托盤上,一共有三款
分別有【苦瓜天婦羅】、【芋丸】同【蘆筍】

用苦瓜嚟做 tempura 都幾特別
苦瓜炸完之後仲 keep 到水分,而且一啲都唔苦
不過就略嫌唔夠甘

蘆筍比平時食嗰啲粗身得多
但食落都係好鮮嫩
調味用咗師傅自調嘅豉油醋
比起就咁落醋更加吊味同唔會過酸

芋丸當然係唔係潮州嗰隻啦,哈哈~
純粹就係將芋頭打成蓉,再整成丸狀
唔好睇佢賣相簡簡單單,佢係三個前菜入面最好食㗎!
咬到去好細軟綿滑,每一啖都充滿芋香 🤤 非常好食

忘記咗呢隻生蠔來自日本何方
佢蠔身白滑飽滿,好似想喺個殼度跳出嚟咁 🤣
有別於珍蠔 creamy 嘅口感,佢肥美得嚟係爽口㗎喎
感覺清爽啲,好適合而家悶熱嘅天氣食

繼續都係上刺身,呢碟有【太刀魚】同【象拔蚌】
食材都幾有玩味,刺身各自有唔同嘅 seasoning

太刀魚係白身魚,魚味會清淡啲,都係啱哂喺夏季食
所以師傅加咗薄薄嘅淡雪鹽片佐味
師傅亦因為呢隻魚魚肉細嫩,突登切得比一般刺身
魚皮都燒香過

中式嘅象拔蚌刺身係切到好薄
估唔到厚身嘅象拔蚌刺身一樣係咁爽脆
當然薄片係會脆啲,但厚切入口嘅滿足感係高好多 😋
加上師傅用咗柚子調味,味道更有層次

之後就係師傅 signature 嘅煙燻拖羅!!
玻璃碗入面有好多煙,視覺效果一流
我就由有煙影到無哂煙先罷休 😝
除咗睇得之外,拖羅嘅味道都無得彈呀
煙燻過嘅拖羅都係咁有油香,但膩感就大大降低
點少少竹炭鹽嚟食就 OK

七款壽司唔計海膽,係由左下開始逆時針咁食
有【小肌魚】、【金目鯛】、【春子鯛】、
【目光魚】、【赤鯥魚】同【燒拖羅】

我最鍾意呢兩件,入口即溶咁呀 ❤️

【馬糞海膽】壽司另外放小碗而唔係整成軍艦壽司
其實海膽咁濃味通常都係最後先食
擺到最後又驚啲紫菜淋
咁樣整就可以安心慢慢食喇 ☺️
馬糞海膽勁鮮甜~

湯品係【九繪魚】,之前完全未聽過
原來九繪魚即係龍躉,係九州魚王
龍躉湯真係第一次飲,好勁 👍🏻

甜品係晶瑩剔透嘅【水信玄餅】
上面加咗啲食用金箔,賣相高貴~
2018-06-16 135 views
又來到(理想中)每月一次的omakase聚會了, omakase的確會令人上癮, 那些鮮活的魚刺身, 師傅為每道食物細心的調味和配搭, 各款時令新鮮食材, 不是一般的日本料理餐廳可相比。 來到和安里找到和安樓, 那是一棟舊樓, 原以為坐升降機上一層, 原來那是後門, 應該在見到和安樓時再往前行多幾步, 就見到靚靚的旋轉樓梯, 可以上到靚靚的正門。  想坐到吧枱前看著師傅即席製作各式食物, 必定要預先訂座, 座位有限, 先到先得。 同一個價錢, 能欣賞師傅表演巧手製作食物, 及有機會跟師傅聊聊天, 你懂的。 炸長芋 粟米豆腐 水雲醋物 今晚備製的頭盤小食有炸長芋, 粟米豆腐和水雲醋物, 長芋即是山藥或淮山, 日本的帶爽口, 炸過後配上薄脆的皮, 粟米豆腐的粟米味道幾濃, 豆腐很滑, 水雲醋物的醋酸度頗強, 開胃之選。 日本昆布森生蠔 生蠔配上了紫菜, 是比較少見的配搭, 但這和生蠔蠻夾的, 能帶起生蠔的鮮味, 幼滑的生蠔連帶子位都起了, 輕輕一撥就整隻吞入口中, 加上適當的調味, 蠔香在口中散發。 鮑魚壽司 鮑魚一看便知道, 絕對不是罐頭貨色, 它的鮮活, 從色澤上可以看得到,

炸長芋 粟米豆腐 水雲醋物

日本昆布森生蠔

鮑魚壽司

鮑魚一看便知道, 絕對不是罐頭貨色, 它的鮮活, 從色澤上可以看得到, 而且有一定厚度, 口感十足, 彈牙鮮甜, 配上的鮑魚肝醬, 味道不會太濃, 但增添一份香味, 用來撈飯吃就最好了。
汁煮安康魚肝

安康魚肝, 它被稱為「海裡的鵝肝」, 有著油嫩可口、入口即化、綿密的口感,內含豐富的維他命及脂質, 有濃濃的魚肝香味, 這裡的做法尤其出色, 汁煮帶給它一種清鮮的味道, 且減去它的膩, 令人覺得吃每一口都是享受, 甚至吃到底想要喝光剩下的汁。
煙薰拖羅

玩味十足的設計, 一打開蓋, 煙薰就緩緩散出來, 拌隨著它的香味, 內裡佈置亦精美, 肥美的拖羅充滿煙薰味, 入口即溶。
 師傅做的壽司每件都已經過細心的調味配搭, 不用額外再蘸醬油, 已很夠味, 每件刺身都彷彿充滿著生命力, 很鮮活的樣子, 配上的珍珠米飯, 是淺啡色的, 因用上赤醋調味, 香味十足。

左口魚壽司

魚肉白中帶通透, 口感軟潤帶爽, 滲出淡淡魚香及魚油, 口味清新。
金目鯛壽司

烤過的金目鯛帶少許焦香味, 魚味更突出, 亦帶甜味, 口味獨特, 在眾多魚類壽司中, 它是我最喜歡的其一, 它的焦香甜香令人很難忘。
池魚壽司

以前不太愛吃很有魚味的刺身, 但近年卻越來越懂欣賞, 就由秋刀魚開始, 味道爽甜, 口感軟嫩, 油脂豐富, 口感豐腴, 食完後仍有陣油香在口裡, 另外, 因為池魚魚味較濃, 有些人或會覺得腥, 所以配上薑蓉辟味。
喜知次壽司

喜知次有「深海紅寶石」的美名,它不易捕捉,十分矜貴,以往只吃過燒烤或汁煮的,刺身還是第一次,它本身魚味較淡,靠加了肝醬來提味,肝醬十分香,但不會太濃。
日本馬糞海膽壽司

用上日本的馬糞海膽, 比起加拿大海膽更柔潤甜美, 入口即溶, 是我最喜歡的海膽, 也不是常常可以吃到, 它鮮甜滋味停在口腔要細味一陣子。這該算是壽司來的, 海膽份量多到要用小碗盛載, 而飯只有細細份, 但又不能沒有, 海膽拌飯吃, 和拌紫菜吃, 又有不同風味。
燒大拖羅手卷

即包的手捲, 紫菜還是脆脆的, 要盡快吃, 火炙過的拖羅把油份都迫出來, 更香更入口即溶, 我更愛燒過的拖羅, 以鹽輕輕的調味, 能帶起拖羅的鮮味, 邊吃著邊在尾滴出油, 十分邪惡但令人抗拒不了的美食。

燒中拖羅手卷
比起大拖羅沒那麼肥的部分, 吞拿魚味較出, 配上黃蘿蔔、紫蘇、蝦碎, 風味十足, 即使很飽也想繼續吃光它。
 最後來個熱
蜆湯, 鮮味十足, 蜆夠大隻, 暖暖胃。
 甜品選了
北海道夕張蜜瓜, 熟得剛剛好, 已經切好一件件, 糖份高又多汁, 一流!
 吃過不少omakase, 櫻花的水準上上, 每款食物均看出師傅有心思的配搭, 而且食材夠新鮮, 有質素, 食物款式不沉悶, 給人多姿多采及很豐富的感覺, 這天晚上破例吃了很多米飯, 很飽而很滿足。
$1280 (Dinner)
  • 鮑魚壽司
  • 汁煮安康魚肝
  • 池魚壽司
  • 日本馬糞海膽壽司
  • 燒中拖羅手卷
  • 燒大拖羅手卷
2018-06-16 78 views
今日同朋友黎左呢間位於中環嘅櫻花日本料理,環境非常舒適,可以慢慢享受。我地叫果個set有呢啲食材,全部都好新鮮由精緻嘅前菜開始,充滿蝦同蟹嘅鮮味新鮮嘅刺身三點配手磨山葵令我更期待接落黎嘅菜式廚師一路煎已經聞到陣鵝肝嘅香氣,煎到外脆內軟,一咬落去充滿油香而不膩,正黑松露炒粒貝一路炒緊已經聞到陣香氣,粒貝好爽口個醬汁用返龍蝦汁去煮,鮮味非常,龍蝦肉亦好彈牙個殼都冇嘥到,拎左去熬湯呢條燒魚燒到啱啱好,可惜我唔好魚皮,但都試左一啖,真係精華所在!食到咁上下,黎份沙律清爽一下蒜片和牛真係不得了,和牛充滿牛香,油脂係口入面化開,加上香脆蒜片,我同朋友都一啖接一啖咁食哂用左一部份和牛黎炒飯,就算飽飽地,都好味到食哂。飯粒粒粒分明,充滿和牛香,但一啲都唔膩,仲想食多幾啖最後有黑糖水玄信餅同焦糖多士做甜品,完美作結
我地叫果個set有呢啲食材,全部都好新鮮

由精緻嘅前菜開始,充滿蝦同蟹嘅鮮味

新鮮嘅刺身三點配手磨山葵令我更期待接落黎嘅菜式

黑松露炒粒貝一路炒緊已經聞到陣香氣,粒貝好爽口
個醬汁用返龍蝦汁去煮,鮮味非常,龍蝦肉亦好彈牙
個殼都冇嘥到,拎左去熬湯

食到咁上下,黎份沙律清爽一下
最後有黑糖水玄信餅同焦糖多士做甜品,完美作結

2018-06-16 329 views
友人約這店共晉晚餐,一聽到店名,即時想起...... Sakura sakura 那首日本歌 ^_^再想起以前去日本賞櫻的開心往事。所以都頗期待是次晚餐 一入內,簡約設計,仍隱藏著日本風格。座位寬敞舒適,坐這裡都不錯。殊不知,我們不是坐在這裡,是坐獨立房間呀 令我既驚且喜...... 原來今餐食鐵板燒!我們點了晚市套餐,主菜是龍蝦及日本近江和牛。餐具的擺放都很講究。先奉上小吃,鱈魚片,燒得香口,再沾上沙律醬更惹味!精緻的前菜,為這晚餐打開序幕 ^_^刺身三點,有金目鯛、牡丹蝦及活赤貝,鮮甜美味 黑松露炒粒貝,放醬汁都似藝術品!原味食到鮮味及黑松露味,亦可沾上羅勒汁,食到另一番風味!而我較愛原味,夠鮮!我亦愛吃鰻魚,皮脆肉厚,煎得香口,再配上鰻魚汁,非常美味!和風白飯魚沙律,白飯魚配沙律菜很特別,別有一番風味 主菜出場喇 廚師突然叫我們準備影相或攝錄......突然 "Boom" 一聲,嚇一跳,但很精彩 日本近江和牛配蒜片!一口牛肉粒,入口即有少少想溶的感覺!再配上脆口的蒜片,恰到好處 另一款主菜,蝦羔龍蝦!嘩!啖啖肉,爽口彈牙!蒜片炒飯,粒粒金黃、香口,不太油膩!焦糖多士,很特別!煎香
友人約這店共晉晚餐,一聽到店名,
再想起以前去日本賞櫻的開心往事。
所以都頗期待是次晚餐

一入內,簡約設計,仍隱藏著日本風格。
座位寬敞舒適,坐這裡都不錯。
殊不知,我們不是坐在這裡,是坐獨立房間呀

令我既驚且喜...... 原來今餐食鐵板燒!

我們點了晚市套餐,主菜是龍蝦及日本近江和牛。

餐具的擺放都很講究。

鱈魚片
先奉上小吃,鱈魚片,燒得香口,再沾上沙律醬更惹味!

前菜
精緻的前菜,為這晚餐打開序幕 ^_^

刺身三點
刺身三點,有金目鯛、牡丹蝦及活赤貝,鮮甜美味

黑松露炒粒貝
黑松露炒粒貝,放醬汁都似藝術品!
原味食到鮮味及黑松露味,亦可沾上羅勒汁,食到另一番風味!
而我較愛原味,夠鮮!

鰻魚
我亦愛吃鰻魚,皮脆肉厚,煎得香口,
再配上鰻魚汁,非常美味!

和風白飯魚沙律
和風白飯魚沙律,白飯魚配沙律菜很特別,
別有一番風味

主菜出場喇

廚師突然叫我們準備影相或攝錄......

日本近江和牛
突然 "Boom" 一聲,嚇一跳,但很精彩

日本近江和牛配蒜片

日本近江和牛配蒜片!
一口牛肉粒,入口即有少少想溶的感覺!
再配上脆口的蒜片,恰到好處

蝦羔龍蝦
另一款主菜,蝦羔龍蝦!
嘩!啖啖肉,爽口彈牙!

蒜片炒飯
蒜片炒飯,粒粒金黃、香口,不太油膩!

焦糖多士
焦糖多士,很特別!
煎香麵包,加上牛油及砂糖,
就製作出這個香口,一口的焦糖多士!

金箔水信玄餅
這款金箔水信玄餅的甜品,簡直無懈可擊!
像水滴一樣晶瑩剔透,再配上金箔,更顯得高貴!
口感清爽、入口即化!
Other Info. : 雖然這餐價錢頗貴,但用料新鮮,材料豐富,又有視覺及味覺的享受,都值得的!
$1600 (Dinner)
刺身三點
鰻魚
和風白飯魚沙律
日本近江和牛配蒜片
蝦羔龍蝦
焦糖多士
2018-06-15 61 views
中環<蘭桂坊>給人的感覺就是有許多許多的酒吧。但其實只要細心尋找,不難發現有很多特色食肆。今天老闆萬歲,請我們一大夥到中環的<櫻花日本料理>吃日本餐,門口金碧輝煌閃令令的。<冰梅酒>一大夥兒聚會當然要喝點酒,侍應小姐熱情推介這款梅酒,就試一試吧!這款梅酒的甜度較高,還有點木的香氣,甜甜的很易入口,吃著東西慢慢喝,寫意非常。🌸🌸🌸餐廳還專業的用上冰球而並非冰粒或冰塊。用冰球的好處就是溶得較慢,這樣才不會影響梅酒的濃度,非常貼心!每位同事都點了一個Omakase(廚師發板)外還散點了一些壽司及菜式,非常豐富。先來前菜:<百合饅頭>~口感像薯蓉,當中有彈牙的蝦丸。<長芋天婦羅>~口感爽脆,有點像吃淮山。<水雲醋>~水雲別名水髪菜,帶點薑味,吃落有質感,不是滑潺潺的傢伙,口感很有趣。接著就是刺身,但原來不是普通的三文魚,吞拿魚等生魚片<蠔>~口感柔滑,味道鮮甜。<龍蝦加伴蝦膏醬及俄羅斯魚籽>~ 爽口的龍蝦肉伴上甘甜的蝦膏醬,還加上微鹹的俄羅斯魚籽,絕配。<太刀

冰梅酒

<冰梅酒>

先來前菜:
<百合饅頭>~口感像薯蓉,當中有彈牙的蝦丸。
<長芋天婦羅>~口感爽脆,有點像吃淮山。

蠔(上),龍蝦(下)

接著就是刺身,但原來不是普通的三文魚,吞拿魚等生魚片

<蠔>~口感柔滑,味道鮮甜。

太力魚(上),鰻魚鮟鱇魚肝(下)

<太刀魚>~由於用禾稈草燒過,所以帶有燒草的香味,肉質香滑。
<鰻魚鮟鱇魚肝>~柔滑香甜,有魚油的甘香而不腥。

櫻花木煙熏拖羅

<櫻花木煙熏拖羅竹炭鹽>
有表演有表演!!送來的時候是一碗蒙查查的玻璃碗,但原來一打開就煙霧彌漫仙氣十足,在場的女同事全部立即心心眼。

櫻花木煙熏拖羅配竹炭鹽(上),熒光魷魚(下)

<櫻花木煙熏拖羅>~還以為就是那些血腥味很重的吞拿魚,但這個煙熏拖羅竟然木香中帶魚肉香,不帶豐腴魚油但有濃郁魚肉汁,非常鮮味

<熒光魷魚>~香滑不韌的魷魚本身就帶著超大量的甘香魷魚膏,回味無窮。

沙鰈魚,白貝,肥仔池魚

然後來到壽司的部份

<沙鰈魚>~屬白肉魚,口感爽彈,油香並重。
<白貝>~清,甜,爽~
<肥仔池魚>~日文名讀音:當chichi。雖說是肥仔,但不會過份的油膩膩,口感香滑

邊吃壽司時邊見師傅在準備出水魷魚,看著他細心的把魷魚和薄膜分隔開,挑出來,真係少點眼力都會眼花。心中不禁冒起一句:台上一分鐘,台下十年功😖😖😖
出水魷魚,赤睦魚,喜知次

<出水魷魚>~有點像櫻花魷魚,但沒有黏口滑潺潺的感覺,口感較清爽。
<赤睦魚>~油潤甘香,帶有火炙香
<喜知次>~口感油滑,油脂較重,香軟棉滑

目光魚,右口魚,鹽水海膽

<目光魚>~香滑重油份,味道帶咸較濃
<右口魚>~左口魚就食得多,右口魚真的較少地方能吃到,大概是因為右口魚的價錢較昂貴吧!!身價較貴當然是有原因的,右口魚片帶有豐厚油脂,好!香!滑!!!
<鹽水海膽>~由於一開就用鹽水浸著,所以口感較creamy不黏口,不會一粒粒的,味道超鮮甜!!

白蛤湯,水信玄餅

最後還有湯和甜品
<蛤湯>~清淡中帶鮮甜,白蛤大大粒又冇沙。
<水信玄餅>~加了沖繩黑糖和黃豆粉,為晶瑩通透的金箔水信玄餅添上甜絲絲的感覺。❤❤❤
平均每位同事大約$1500左右埋單,先要在此謝過老闆。😝😝😝
總結:位於蘭桂坊,地點非常方便。餐廳裝修豪華有氣派,無論朋友相聚定還是和客戶來傾生意也絕不失禮。

食物有心思,不是多數日本餐廳的<大路>魚類,眼界大開,值得再來。

2018-05-31
$1500 (Dinner)
冰梅酒
前菜
蠔(上),龍蝦(下)
太力魚(上),鰻魚鮟鱇魚肝(下)
櫻花木煙熏拖羅
櫻花木煙熏拖羅配竹炭鹽(上),熒光魷魚(下)
沙鰈魚,白貝,肥仔池魚
出水魷魚,赤睦魚,喜知次