2019-10-01 526 views
三希樓以麻辣馳名,自於銅鑼灣開分店後,地點比正店方便得多。兩口子午膳,只點了水煮牛肉,干煸四季豆,香煎墨魚餅。水煮牛肉端上時,盛器真的非常大,湯汁帶有很香的麻辣味,帶點麻,不太辣,是我喜歡的辣度;牛肉片很大片,而且非常稔滑,很惹味,再配上粗大的紅薯粉,口感煙韌。香煎墨魚餅煎得香脆,色澤金黃,墨魚餅包得厚厚的,充滿墨魚粒,既有口感也很彈牙。至於干煸四季豆也炒得也惹味,略嫌有點油膩。食過三希樓的水煮牛肉,真的令人欲罷不能。
  • 水煮牛肉
2019-09-22 869 views
好耐之前幫襯過三希樓係花園道分店一次食完念念不忘 香港好食既川菜餐廳真係太少見到銅鑼灣食通天開左分店同朋友決定係灣仔做完野之後過黎食口水雞上面鋪左花生碎 紅噹噹食落口辣鹹麻香 d香料配搭得太好霸氣既辣味加埋嫩滑雞肉涼涼地真係好好味係一道好開胃既涼菜水煮桂花魚鋪滿紅椒既水煮魚鮮嫩既魚肉配埋湯底 超級下飯配菜有紅薯粉 金針菇吸曬味既紅薯粉好好味用金針菇做配菜亦都好特別好味好味我覺得一個月起嗎要黎食一次最後叫左個甜品 普通冇特別三希樓食物價錢都唔算好貴聽聞呢到既麻辣火鍋都好好味下次要黎試下
好耐之前幫襯過三希樓係花園道分店一次

下次要黎試下
水煮魚
  • 水煮桂花魚
2019-09-20 358 views
過往想食川菜也會第一時間想起三希樓。幫襯了不少於七八年了。食物出品大部分保持水準。但員工的服務態度變差了很多,中環的老員工還可以,銅鑼灣店的員工態度悪劣,蒸魚頭唔熟向其反映,不但沒道歉,甚至會指着客人罵的。向公司作投訴,經理説會回覆,但過了一個月,仍沒回應。如此不重視客戶,記憶中只有這家店。
2019-09-16 450 views
相對在科達中心的本店, 在Times的三希樓方便多了, 至少不用走上去半山就是. 作為香港川菜的先鋒, 無論是麻辣火鍋還是小菜我也不會有太多批評, 只能是這分店保持到本店的水準. 大熱天吃麻辣火鍋, 出一身汗就是爽. 麻辣湯底的平衡真的做得很不錯, 麻, 辣和香兼而有之, 淡淡的油香不如香港大熱的重慶風般膩, 也是可喜之處. 這𥚃的本地手切煽牯牛選擇相當多, 但我還是點比較抵食的美國雪花牛就好, 脂肉分佈均稱, 肉味十足而沒冷藏味, 配以平衡度高的湯底就是美味的表現.
2019-09-14 353 views
This is my first time to go and dine there. The atmosphere is good . The food is a bit expensive but still ok . Really suitable for a while group . The food is really unique and beautiful. The taste is not bad too . Especially the roast meat.跟住我哋仲叫咗個紅菜頭包裏面好特別係佢哋秘製嘅牛肉而且我哋仲叫咗佢哋嘅竹笙卷真係好好味原來佢哋晏晝有點心不過係廚師自己定落嚟的不過我會下次再試下
2019-09-11 416 views
夜晚和幾個朋友去食飯,食到中間發現飯有蟲,仲要原隻,手腳齊全。即刻反胃嘔水。立刻詢問侍應,侍應話應該係穀蟲。問佢係咪食物冇洗,點會手手腳腳全齊。話幫我取消咗碗飯,就行開咗。唔知隻蟲係啲飯到定係啲食物到。呢隻根本就唔係穀蟲,請上Google。跟住搵個經理,態度惡劣。佢解釋因為有機。我第一次聽咁荒唐嘅解釋,可以出自一個經理口,證明佢間公司幾唔注重衛生,由頭到尾都冇承認佢哋衛生問題。凶狠囂張表情仲要問我地想點,話幫我地取消張單,轉個頭又衝過黎,話你哋要埋左張單我會炒左個同事。我仲話唔關你哋嘅同事是係你哋嘅衛生問題。完全唔理解呢間餐廳, 冇承認過衛生問題,平時幾污糟先可以無視。食完餐飯唔舒服入埋院,投訴佢哋公司完全唔理。幾咁恐怖嘅經歷,無助。食環署上咗去發現佢哋米缸污糟,叫佢哋換。做飲食一係做服務一係做食物, 兩樣都做唔到
立刻詢問侍應侍應話應該係穀蟲。問佢係咪食物冇洗,點會手手腳腳全齊。話幫我取消咗碗飯,就行開咗。

I'm not a fan of spicy food but my friends insisted I join them for dinner. almost every dish had a plant of chili in it. in some dishes it was difficult to find the meat hidden under a load of chili. I settle for the roast pork and goose as I was sweating from just a bite of hot stuff.
為慶祝朋友升職加薪,當初要我選餐廳也頗頭疼,因為她非常挑食,「炸、太辣、太油膩、上火、不是港島」的都差不多不吃,在我想了又想之下就想到她一直想試的【三希樓】她像挺好。所以還是選有粵菜的地方較為保險,一問她好不好之下,她就回覆「食物有質素,服務她似都just fit,呢間都幾好」。得到主角同意就訂位了。之前嚟過一次都覺得門面環境舒眼夠大氣,裝潢風格既保留了東方色彩,亦融入了西方元素。用餐區光量偏黃,更具中式的中國樓內的風格。有大廳亦有沙發位,照顧不同所需。如果食物調味不夠更可以自行到外面加添調味。餐牌上設計不錯,硬套做封面,都是大氣為主,沒有設計過於簡單感。我之前食過既關係,識途老馬坐陣點了一兩款我認為要吃的菜後便交由她發板吧。其實入座後的們很快已完成點菜程序。先奉上小吃各一份。 食物未到次前已被友人洗劫一空了。🔹酸辣四川涼粉(小)點小既份量,兩個人吃剛剛好,黎到【三希樓】都是點一點辣既野食過過癮會更好,清爽開胃的四川涼粉都屬小前菜既一種。涼粉質素非常好,舀起辣椒粒及「秘製【三希樓】汁」加落碗粉度,光是想像就已經口水氾濫了。滑順透明的涼粉淋上開胃酸辣的醬汁後,一嚐次下「酸、甜、苦、辣、麻

如果食物調味不夠更可以自行到外面加添調味。

先奉上小吃各一份。 食物未到次前已被友人洗劫一空了。

🔹酸辣四川涼粉(小)
酸辣四川涼粉(小)

涼粉質素非常好,舀起辣椒粒及「秘製【三希樓】汁」加落碗粉度,光是想像就已經口水氾濫了。滑順透明的涼粉淋上開胃酸辣的醬汁後,一嚐次下「酸、甜、苦、辣、麻、鹹、香」好像每樣都有少少,其次就酸辣為主。非常好吃,吃上一口就上癮。

🔹明爐蜜汁叉燒
做左呢一餐晚飯既開端,因為究極叉燒都是我的最愛。
「明爐燒味」四個字,「明爐」其實係咩意思?明爐比較快,做到皮脆,但消耗燃料更多;好像燜爐,肉汁較多,但技術要求更高。但呢度既叉燒上枱時沒有覺得有很多肉汁而且做不到閃令令既感覺,望落較平實。
明爐蜜汁叉燒

食落口感覺好像用蜜糖浸幾遍,再回爐以猛火燒,甜甜的有一點位置是燒焦帶點香口感。整體脂肪分佈均勻,肥瘦各半,肉質鮮嫩腍滑。都算合枱有餘了。

🔹沙嗲粉絲肥牛煲
這個肥牛粉絲煲是不少人到大排檔必點菜式,每間師傳手勢都各有不同,朋友點選後跟我說這原是煲仔菜,一鍋過煮熟,非常簡易方便。但我心想,說得這麼易,但媽媽經常都覺得好難煮呢。不過「沙嗲、肥牛、粉絲」這個組合最適合不過了。
濃湯海味什菜煲

當中的粉絲吸收了沙爹牛肉的美味,因為沙嗲味道很有有層次感,非常惹味。如果有飯可能都吃不下了,因為煲裡頭粉絲激多,跟飯無樣,所以兩名女生的話絕對不要點很多菜式呀。
濃湯海味什菜煲

沙爹牛肉香噴噴,加上沙嗲的香辣,剛好的厚度,又腍又有鑊氣,好好食。

🔹濃湯海味什菜煲
晚餐有菜落肚係會覺得健康D既,見到有好多款蔬菜都幾吸引又好似好新鮮,所以就點了個海味什菜煲一試。「包括有白菜、菜心、西蘭花、雲耳、冬菇、海鮮、仲有配粉絲等等」。

濃湯海味什菜煲

呢個什菜煲係新鮮煲熱辣辣上枱,當中既濃湯令到成個煲都生色不少,因為本身蔬菜、野菌味道偏淡,但每樣都口感剛好又夠甜。當中吃得到海鮮又吃的到蔬菜,咁樣都夠晒豐富了。

🔹極品溜沙包
去過好多餐廳都會點極品流溜包吃,因為好多到都好好食,上次嚟既時候都有試過都已經覺得好好食,所以今次當然再Encore吧!
極品溜沙包

尖沙咀既【圓山】,「招牌極品溜沙包」排第一,呢度都係三甲之內了,個包嘅質感嚟到面前都係依然係十分鬆軟,打開後既有鹹蛋的鹹香,亦有鹹蛋黃沙沙的口感,漏出嚟既份量剛剛好,唔會多到瀉又唔會唔夠喉。都係冇失望,只有難忘好味既回憶。

🔹青瓜豆漿
青瓜豆漿,一見就覺得非常特別,調配合適,整體有一種小清新的感覺,挺推薦這個!點了青瓜豆漿,未飲之前都想像到味道如何,但未想過這兩樣食物可以夾埋一齊。 相信如果有點四川食物既你,會覺得對解辣好有幫助喔。
青瓜豆漿

當晚人較多,侍應有點忙不過來,但可以體諒,因為忙不過來但沒有態度不友善並非常有禮回覆,另一方面【三希樓】既環境舒服到我地坐左好耐,傾左好耐計,慢慢食,慢慢傾。而食物方面無論質量定質素都是非常好的,用料十分新鮮,調味亦剛好帶出菜式的香氣。後生的喜歡,相信老一輩也會喜歡喔。

青瓜豆漿
  • 沙嗲粉絲肥牛煲
近年川菜盛行,於香港乃至世界各地均受人們追捧喜愛,可謂「遍地開花」。【三希樓】座落於銅鑼灣時代廣場,主打川菜及粵菜。筆者雖不是川菜愛好者,但聞說三希樓的粵菜水準不俗,便擇日前往一嘗手藝。.【三希樓】門市簡潔闊落,右側擺放咗十幾個花樽擺設代玻璃布廉以遮擋店內等候室嘅視線,大氣得嚟亦有相當嘅空間感,設計得頗有心思。至於等候區內就擺咗兩張古色古香嘅木櫈,配搭側邊盤栽同圓櫈同掛喺牆上面嘅裝飾,感覺有啲似傳統中國四合院嘅裝潢。用膳地方嘅枱櫈排得相當闊落,某啲圓枱同圓枱之間亦有磨砂玻璃屏風隔一隔,即使喺「大笪地」同其他食客共膳,都有一定程度嘅私隱可以放心傾計。先來一個小前菜...再望下餐牌,選擇唔少,每樣都想一試。✨明爐蜜汁叉燒:雖然叉燒份量唔算多,但係每舊都肥瘦均勻,咬落去嘅豬油香同蜜糖豉油平衡得幾好,外層微微嘅焦脆感都係一個大大嘅加分位。唯一美中不足嘅就係叉燒下面啲水分太多,水油狀嘅醬汁多得嚟又「浪下浪下」要扣返啲分。✨酸辣四川涼粉︰四川涼粉主要睇嘅係涼粉質素、配菜同酸辣醬汁。今次呢碟菜,涼粉方面十分彈牙得嚟有咬口,呈碟嗰陣都夠乾身,出面已經比較少見餐館會特別着重涼粉嘅質素了;配菜方面就嫌佢青

先來一個小前菜...

再望下餐牌,選擇唔少,每樣都想一試。

明爐蜜汁叉燒:

酸辣四川涼粉︰
四川涼粉主要睇嘅係涼粉質素、配菜同酸辣醬汁。今次呢碟菜,涼粉方面十分彈牙得嚟有咬口,呈碟嗰陣都夠乾身,出面已經比較少見餐館會特別着重涼粉嘅質素了;配菜方面就嫌佢青瓜絲放得多咗少少,而蔥花同花生嘅份量又少咗啲;醬汁方面毫不馬虎,有別於一般餐館就咁俾一兜酸辣「油」你去撈粉食。
酸辣四川涼粉

【三希樓】呢個酸辣汁底就好足料,嚐辣嘅朋友直頭可以舀起啲辣椒粒送落去碗粉度,又嗆口又過癮。整體而言,呢碟「酸辣四川涼粉」可以算係誠意之作,作為開胃前菜無得彈。

沙嗲粉絲肥牛煲︰
呢煲肥牛上菜之後熱氣騰騰,等到佢嘅蒸氣揮發走之後,望落去見到啲肥牛紋理清晰同油脂分佈平均,就知道呢個係一個高質嘅肥牛煲。
沙嗲粉絲肥牛煲

果然!望見朋友不論係就咁單獨食一塊肥牛,定係連同充滿牛香同偏辣嘅沙嗲粉絲一齊食,都只會聽見一句猛咁話「真心好味,快啲趁熱食」好快我同佢三扒兩撥,就將成個肥牛煲食到乾乾淨淨。

極品流沙包︰

相比起以上幾碟菜,呢個流沙包就相對無咁大驚喜了。話雖如此,呢個包嘅質地依然係十分鬆軟,內裡嘅餡料份量啱啱好做到漏出嚟又唔會整到個包太濕,當佢係飯後甜品一樣唔會令人失望。
極品流沙包

今次雖然只係小試牛刀,兩個人只能夠食到幾碟菜,但已經感受到【三希樓】師傅嘅功力同用心。如果下次搵齊朋友再去【三希樓】,一定要試勻佢嘅招牌名菜!
2019-08-23 366 views
好久沒吃川菜了🌶🌶🌶聽說這家川菜很有名,所以和友人一同來試試看。上菜前已有前菜兩小碟,分別是青瓜和川辣筍。前者清新,後者辣得過癮!到上菜的時候,驚覺這裡一碟的份量真的很大,所以我們二人只點了兩道菜已夠飽了(雖然拍出來也不特別大)🤭川麻桂魚豆腦 $298 🤤🤤🤤雖然豆腐花和桂花魚都是我喜歡的食物,但在下從來都沒有吃過豆腐花跟川辣桂花魚這配搭,感覺新奇有趣又好吃!首先豆腐花真的超級香滑,如果我的臉有它這麼滑就好了。其次是那碗宛如魚片粥、由花生粒和蔥伴隨著的川辣桂魚,看上去不太辣,但吃下去還是頗辣的。桂花魚十分嫩滑而且無骨,連同嫩滑的豆腐花一起放入口,美味無窮。但必須留意這些川菜都比較油膩,我吃完之後很口渴。大刀耳片 $78 🐷🐽🐖爽脆的豬耳圈著清新的青瓜,面層不忘放點川辣醬,看似是簡單的菜式,背後也該花了不少刀功和擺盤功夫,因此絕對值得一試!
好久沒吃川菜了🌶🌶🌶

川麻桂魚豆腦 $298 🤤🤤🤤

大刀耳片 $78 🐷🐽🐖
2019-08-19
Dinner
好耐無食川菜啦 又係時候刺激下啲味雷👅貪依間環境夠舒服,兩個人就已經可以坐勁大張卡位😍 除佐川菜仲有得打邊爐🙆🏼‍♀️ .干鍋豬大腸 $158講到川菜又點少得干鍋,我地就嗌佐個豬大腸黎食下🙆🏼‍♀️ 舊舊大腸都整得好香脆 清理得好乾淨唔會話一大陣味~ 雖然見到好多辣椒🌶️但食落都幾惹味而且唔會話好辣 同埋份量都幾大煲👍🏻.正宗四川担担麵 $42麵條好細滑好有口感,配埋個湯食落有陣陣香辣既味,店員仲比埋花椒粉我地自己調味,落埋黎食更加有陣陣麻香味~記得襯熱食😎唔係就會發脹晒架啦🙆🏼‍♀️.沙嗲粉絲肥牛煲 $188熱辣辣好有獲氣,啲牛食落好有牛味而且唔會話好un,脂肪比例都好平均唔會話得肥肉,食落感覺都頗高質😍 粉絲比佐勁多 吸晒啲沙嗲汁好正🤤.總結,我覺得環境幾舒適可以慢慢傾計 唔洗話食得好趕👍🏻 食物份量都好足夠,而且辣度適中同埋感覺都幾正宗。

干鍋豬大腸 $158
干鍋豬大腸

正宗四川担担麵 $42
正宗四川担担麵

沙嗲粉絲肥牛煲 $188

干鍋豬大腸
2019-08-05 378 views
朋友相約食晚飯, 因為大家都想食辣 /麻辣, 所以推介呢間位於銅鑼灣 Times Square 的三希樓!地點無疑是非常就腳的, 而且座位非常寬敞, 自成一角, 服務也好。首先上左幾杯紅肉火龍果沙沙, 入面全是火龍果肉, 加左 honey, 又甜又好味又冰涼, 即時暑氣全消。跟住就有部長推介招牌麻辣手撕囗水雞! 夫妻柿片! 麻醬生菜膽, 呢個真係無甚特別, 因為實在太普通了。主角來了,侍應等我影完相, 就幫我地夾走大部份辣椒, 方便我們夾魚肉吧。魚肉鮮嫩又滑, 又夠辣又惹味, 好正呀! 飯後 order 左豆腐花, 一大桶上, 忘滿黃豆清香, 熱熱的又好滑啊, 朋友介紹, 正喎。連糖都有兩款選擇, 有桂花糖及普通黃砂糖。餐廳環境優美光潔, 裝修漂亮, 座位寬敞, 是一個宴客的好地方哩, 還會再來的。

跟住就有部長推介招牌麻辣手撕囗水雞!

夫妻柿片!

麻醬生菜膽, 呢個真係無甚特別, 因為實在太普通了。

魚肉鮮嫩又滑, 又夠辣又惹味, 好正呀!

見openrice好多好評,決定平日中午黎試一試。我地早左一日訂位,所以一黎到就有位坐啦!黎到後服務員就為我地添茶,仲附上兩碟前菜。 我地5個人黎嗌左大概13樣點心,碟碟都好味。墨魚餅同奶皇包都做得有水準👍🏻奶皇包係流心的而睇相見到紅油抄手好似好辣,但只要避開啲辣椒仔,唔食辣嘅朋友都可以接受到的,味道幾香👍🏻👍🏻現時三希樓做緊匯豐信用卡優惠,星期一至四惠顧可享正價食品及飲品92折。折完人均消費大概$140。

黎到後服務員就為我地添茶,仲附上兩碟前菜。

我地5個人黎嗌左大概13樣點心,碟碟都好味。

墨魚餅同奶皇包都做得有水準👍🏻
奶皇包係流心的

折完人均消費大概$140。

2019-07-25
$140 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 極品流沙包
  • 墨魚餅
2019-07-31 238 views
每隔一段時間就會犯酸菜魚癮,無奈香港吃酸菜魚的地方真的不多,好吃的更是少之又少。之前相約友人來到三希樓食飯,看到有酸菜魚就二話不說點了一試。 上酸菜魚之前先來了一份前菜,麻辣豬耳味道很好,十分爽脆!等了一段時間,酸菜魚便上桌了。酸菜魚有兩個size,我們只有兩個人所以點了小size,但兩個人吃份量依然很多。魚肉嫩滑而且有彈性,酸菜夠爽脆, 另外還有很多雜菇, 豐富了味道和口感!平時吃的酸菜魚也頗辣的 ,但這裏的酸菜魚就不會太辣,雖然我當然希望它能辣一點,不過就連不太能吃辣的朋友也接受得到。除了酸菜魚之外,當然這裏還有其他川菜菜式。涼拌雞絲鵝腸。 這個前菜又辣又惹味!而且特別之處是鵝腸又滑又脆,而且雞絲分量也很多。 另外仲點了一份雞湯抄手來解辣,不過抄手餡料比想像中少,但整體也比較清淡,用來中和一下重口味的菜式剛剛好!

上酸菜魚之前先來了一份前菜,麻辣豬耳味道很好,十分爽脆!

等了一段時間,酸菜魚便上桌了。

除了酸菜魚之外,當然這裏還有其他川菜菜式。
涼拌雞絲鵝腸。

另外仲點了一份雞湯抄手來解辣,

$400 (Dinner)
2019-07-31 224 views
今日黎試下三希樓,餐廳裝修中式,設有梳化卡座外圓枱。前菜是木耳百合和麻辣西芹豬耳,麻甩豬耳很開胃,脆卜卜!三希吊燒雞(半隻)這燒雞炸得 arm arm 好!燒雞外皮脆薄甘香,肉質極為軟嫩又juicy!好正!干煸四季豆川菜最簡單又出名菜式,外面吃的有些過油過辣,有些又多芡汁卻欠缺味道。這裡做得不錯,四季豆嫩口,肉碎醃得入味,應有炸乾身再快炒,硬身得來帶點韌,惹味香口,整碟唔會過油太辣。这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民d
今日黎試下三希樓,餐廳裝修中式,設有梳化卡座外圓枱。

前菜是木耳百合和麻辣西芹豬耳,麻甩豬耳很開胃,脆卜卜!

三希吊燒雞(半隻)

干煸四季豆

2019-07-24
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
Lunch
Dining Offer