2019-07-15 36 views
又到星期五放工食好西時間。今次就同朋友相約尖沙咀居酒屋食日本嘢。 居酒屋喺赫德道,灰色嘅外牆唔算起眼,入面嘅裝潢就似足日劇見到咁,有普通座有吧枱,我哋人少少就坐吧枱,更有風味。一嚟整個刺身拼盤先。 有鯛魚、油甘魚、拖羅、帶子、蝦、海膽同真蠔。 鯛魚魚味濃郁; 油甘魚同拖羅都勁厚切兼嫩滑,好juicy; 帶子口感綿密味道鮮美; 蝦就勁新鮮爽甜; 鮮色嘅海膽味甜零異味,高質! 真蠔都算大隻,冰凍滑溜,食完滿口鮮味。 夏天食到咁清涼鮮味嘅刺身,超滿足呀。整盤大枝豆,一路剝住食一路吹水等熱食。 枝豆上面有少少鹽,食落都幾惹味。叫咗三款串燒:雞翼燒到金黃色,咬落脆皮,肉質鮮嫩; 牛舌就大塊兼厚切,好爽口; 骨付肉腸就肉味濃兼多汁。照燒雞扒飯 雞扒燒到好香,雞皮燒到微焦極脆,食落好香口。 下面嘅飯就有甜甜嘅照燒汁,明明好飽咗都忍唔住食晒~食完濃味嘢就整返啲清清哋嘅。 清酒煮蜆每隻蜆都大大粒又水潤,清湯嘅鮮甜再加香蔥嘅香味將蜆嘅鮮味進一步帶出,可惜少少嘅係酒味稍嫌唔夠濃。最後飲個靚湯作結。 鯛魚奶湯嘅魚味濃郁,仲有海帶、腐皮、白滑豆腐,營養豐富。呢度嘢食夠高質,地點方便,可以encore。

一嚟整個刺身拼盤先。
呢度嘢食夠高質,地點方便,可以encore。
Dinner
餐廳:石亭居酒屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道地下11C號舖最近比較少食日本菜,喺網上搵搵下見到尖沙咀有間居酒屋有唔少嘅好評,雖然價錢好似貴左少少,但係睇整體嘅評價都唔錯,所以去開尖沙咀果邊就決定去呢間叫石亭嘅居酒屋食個晚飯居酒屋唔大,唔好以為代表無客,未到7點鐘就坐滿哂十幾枱嘅客人,而且居酒屋嘅佈置相當有日本風味,食物嘅貴除咗要有好食嘅食物之外,環境都已經值呢個價錢刺身拼盤由於刺身種類繁多,於是索性叫餐廳師傅幫我地執個刺身拼盤,有海膽、象拔蚌、貝柱、鯛魚、油甘魚、吞拿魚赤身、牡丹蝦海膽係新鮮嘅橘黃色,無腥臭味,伴隨少少海水同甜香,入口滑而不膩,亦唔會苦澀象拔蚌鮮嫩多汁,韌韌地得黎係爽口滑溜牡丹蝦肉質鮮甜蝦味濃而且無蝦腸龍蝦沙律居酒屋嘅熱賣食物之一,每一啖都係龍蝦肉,肉質厚實有彈性,加上沙律醬同蟹籽等令龍蝦不再dry,口感亦都大大提昇,不過啖啖肉真係好過癮白手天婦羅 (河豚)第一次食河豚肉,幾易入口,魚味鮮而突出,而且入口即溶,天婦羅嘅外層薄而脆,唔會食到成口都係粉或者覺得好厚,係我食過嘅天婦羅入面比較出色嘅燒物/串燒除左刺身同天婦羅,都叫左啲熟食,有和牛串燒、鹽燒白鱔、青椒豚肉卷、露
餐廳:石亭居酒屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道地下11C號舖

刺身拼盤

象拔蚌鮮嫩多汁,韌韌地得黎係爽口滑溜
牡丹蝦肉質鮮甜蝦味濃而且無蝦腸

龍蝦沙律

白手天婦羅 (河豚)

燒物/串燒
除左刺身同天婦羅,都叫左啲熟食,有和牛串燒、鹽燒白鱔、青椒豚肉卷、露荀豚肉卷同冬菇

和牛非常軟腍,牛味鮮明,燒得好香,調味後令和牛惹味指數大大提升

白鱔雖然係鹽燒但唔會好鹹,完全無骨,令好怕食到骨嘅我食得好放心,白鱔皮骨膠原指數好高、有勁道,燒過後帶點香脆

整體黎講,無論係環境、食物質素同服務都唔錯,性價比幾高,鍾意食日本菜嘅唔可以錯過
2019-07-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 龍蝦沙律
2019-07-10 38 views
今次同朋友gathering,飲杯野之前出去食個晚飯!去飲嘢當然揀尖沙咀;咁岩之前有朋友介紹我去呢間日整本餐廳。見附近都多Bar,我地就簡左石亭! 餐廳入面氣氛好有日本特色,有個廚師吧枱,旁邊仲有幾張四人枱,仲有間房間可以比一大班人入去食。野食我地叫左都唔少,今次想分享下個鰻魚飯同串燒。一份鰻魚飯可以俾1-2人食,有四塊鰻魚,上面都圖左特製嘅鰻魚汁,仲重要係無骨,食落好舒服,都適合老人家食。串燒就叫左雞腎同然軟骨,聽講最近餐廳仲做緊優惠,買夠4串串燒,就會有象拔蚌刺身送! 串燒配酒真係一流

今次同朋友gathering,飲杯野之前出去食個晚飯!

2019-07-10 31 views
餐廳位置在尖沙咀K11商場附近,在地鐵站下車後只需要走五分鐘就到,地埋位置比較方便。開車的朋友也可以在附近停車,費用大約35元一小時。野食方面,大致上都比較難忘。首先叫了一份刺身,有大約五款種類,值得一提的是,三文魚腩非常肥美,咬下去很香口,油脂味較濃,值得encore;象拔蚌和帶子都算新鮮和鮮甜;吞拿魚拖羅就不過不失。呀!仲有牡丹蝦,非常新鮮,蝦頭裡的糕唔會黑色,食落都算彈牙,仲有點蝦膠的感覺。刺身整體表現良好。另外都叫左唔少串燒 ,有雞腎,脆口鹹香,調味適中。炸雞奕,鍾意佢上面有芝麻粒,好香,雞奕炸得好脆冇油益味。

值得一提的是,三文魚腩非常肥美,
咬下去很香口,油脂味較濃,值得encore;象拔蚌和帶子
都算新鮮和鮮甜;吞拿魚拖羅

另外都叫左唔少串燒 ,有雞腎,脆口鹹香,調味適中。

炸雞奕,鍾意佢上面有芝麻粒,好香,雞奕炸得好脆冇油益味。
2019-07-03 61 views
今晚放工時突然想食宵夜,而我又好想食日本野,為左方便搭車走,揀左間係赫德道附近嘅居酒屋睇到價錢牌覺得都幾貴搞到唔知點咩菜好,咁岩睇到佢叫清酒送象拔蚌刺身一於少理,飲SAKE!佢個清酒🍶每次都斟少少俾我地,然後會雪番落雪櫃,保持冰凍🥶,咁就唔會變得好烈;而且個象拔蚌好鮮甜同好厚切唔捨得咁快食哂然後叫左個毛豆、清酒煮蜆、酒盜芝士清酒煮蜆個酒好鮮甜唯獨蜆唔夠肥美,我覺得無咁bling bling支豆係好喜出望外嘅因為佢即叫即整,仲好熱辣辣,表面有層鹽,勁岩飲酒🍻呢個豆超有誠意輪到呢個我超中二食嘅酒盜芝士佢係一d魚內臟加cream cheese ,聽落好似好重口味,但佢一d都唔腥,而家放係口入面岩岩「妹」,好芝味最後忍唔住叫多左碟黎到唔叫個刺身又好對唔住自己😅 呢個池魚好正,佢有幾種食法1)就咁食2)就咁沾醬汁食3)加少少薑蔥同沾醬汁食💁🏻‍♀️係3種唔同層次嘅食法,都好好味,因為佢夠鮮最後呢碟真係不得了,佢叫做白子,係咩大家自己上網search下不過我就客觀地覺得唔係特別好食,因為好淡無咩味道。期間我地想叫瀨尿蝦,但因為唔靚廚師話唔整我好欣賞佢地嘅態度同風格,因為保持水準好重要,而且樓面姐姐仲

一於少理,飲SAKE!

同好厚切
唔捨得咁快食哂

然後叫左個毛豆、清酒煮蜆、酒盜芝士

清酒煮蜆個酒好鮮甜
唯獨蜆唔夠肥美,我覺得無咁bling bling

支豆係好喜出望外嘅

輪到呢個我超中二食嘅酒盜芝士
最後忍唔住叫多左碟

黎到唔叫個刺身又好對唔住自己😅 呢個池魚好正,佢有幾種食法
1)就咁食
2)就咁沾醬汁食
3)加少少薑蔥同沾醬汁食
💁🏻‍♀️係3種唔同層次嘅食法,都好好味,因為佢夠鮮

不過我就客觀地覺得唔係特別好食,因為好淡無咩味道。

期間我地想叫瀨尿蝦,但因為唔靚廚師話唔整
我好欣賞佢地嘅態度同風格,因為保持水準好重要,而且樓面姐姐仲好nice好細心,食得好舒服😌

總括而言,叫嘅食物都好特別同好新鮮,半夜感受一下日本嘅味道真係一個享受,想食得豪d就要帶多d錢去,都值得嘅

2019-07-02
$200 (Last Night Supper)
夜媽媽好想食刺身壽司串燒?🧐🧐🍣🍙🍢尖沙咀呢間日本餐就啱曬啦🥰🥰🥰平時行過真系唔多覺 🙈🙈原來呢到收2點 😁😁😁最啱我呢啲咁中意食宵夜嘅人 😘😘😘我地今次6個人 正呀!可以咩都叫d一齊食我最中意食呢到ge串燒好夠火喉 好香口❤️❤️❤️仲有刺身 🍣🍣海膽系甜咖 妳明唔明呀今次食咁多嘢 每人都系大概400幾蚊 🏆🏆合理啦 人地收咁夜 質素又好🍚🍚🍚老闆又好人 會同客人傾計交流!會有下次呀🥳🥳🥳🥳🥳
夜媽媽好想食刺身壽司串燒?🧐🧐🍣🍙🍢
尖沙咀呢間日本餐就啱曬啦🥰🥰🥰

我地今次6個人 正呀!可以咩都叫d一齊食
我最中意食呢到ge串燒好夠火喉 好香口❤️❤️❤️
仲有刺身 🍣🍣海膽系甜咖 妳明唔明呀
今次食咁多嘢 每人都系大概400幾蚊 🏆🏆
合理啦 人地收咁夜 質素又好🍚🍚🍚
老闆又好人 會同客人傾計交流!
會有下次呀🥳🥳🥳🥳🥳
2019-05-29 49 views
一個星期五晚,約了幾個閨蜜食飯。誤打誤撞黎左呢度,赫德道成日去,但都真係忽略左呢間小店。小是真的,位置不多,坐得是不太舒服,比較密,好處是親密同有氣氛。我地發現,嗌支大清酒,就送象拔蚌,咁岩其實我地主要目的係飲野,就順勢啦。送既象拔蚌好食,好鮮,好甜,一人一隻都得,非常滿意呀。另外燒牛排,個汁好食,但就可能因為個汁蓋過肉味,我不知肉味怎樣,但質地係好肥美的,唔會乾唔會硬。仲有一堆茄子,要點一個汁食,呢個冇乜大意見,就食下食下。枝豆就係叫黎送下酒。合理。去到每人個位有碟細細既前菜,並唔係 hea 俾中華沙律你食,係唔知乜乜蜆肉,辣辣地,幾開胃。其實,係有個原因令我地冇叫好多野食及轉場,因為個洗手間是蹲廁,幾個女仔如果要飲酒,去洗手間太唔方便,所以就走左了。

仲有一堆茄子,要點一個汁食,呢個冇乜大意見,就食下食下。

枝豆就係叫黎送下酒。合理。

2019-05-02 61 views
好食有HEART居酒屋前幾天同朋友HAPPYHOUR去尖沙咀食居酒屋,這間小店鋪面細,不明顯,但內裡裝潢和日本居酒屋很似,在這環境食野飲酒更加風味。我們叫了不少東西食,其中我覺得以下最好食,特別同推介。前菜是自定制螺肉,有海藻,粟米粒,健康又有心思。刺身中拖羅 鯛魚 帶子 赤背 油甘魚都很新鮮,我喜歡油甘魚,一點也沒有腥味,肉質結實爽口,魚味鮮甜,很好味。飲酒當然要配點燒物,我們點了燒牛舌,燒雞泡魚干和燒雞皮。燒牛舌很厚,口感也好,爽口有嚼強,不韌。簡單小小鹽已經很和味。燒雞泡魚干特別香,好嚼口又惹味,忍不住會不停配酒食。燒雞皮好脆口,入口又不油膩,仲充滿雞皮雞油香男生都係要食飯,我們叫了北海道三色魚生飯。刺身海膽和蟹膏實在邪惡,另有帶子。海膽好鮮甜,很大回甘味,非常新鮮,非低質。醋飯的味道和口感豐富既海膽蟹膏搭配得宜,食慾大增,越吃越開胃。刺身上有秘製醬油和調味汁,撈埋醋飯更好味。細細碗的魚生飯,竟然咁飽肚,2個男仔都夠食。
好食有HEART居酒屋

我們叫了不少東西食,其中我覺得以下最好食,特別同推介。

前菜是自定制螺肉,有海藻,粟米粒,健康又有心思。

刺身

中拖羅 鯛魚 帶子 赤背 油甘魚

飲酒當然要配點燒物,我們點了燒牛舌,燒雞泡魚干和燒雞皮。

燒雞泡魚干特別香,好嚼口又惹味,忍不住會不停配酒食。

燒雞皮好脆口,入口又不油膩,仲充滿雞皮雞油香

男生都係要食飯,我們叫了北海道三色魚生飯。
刺身海膽和蟹膏實在邪惡,另有帶子。
海膽好鮮甜,很大回甘味,非常新鮮,非低質。

刺身上有秘製醬油和調味汁,撈埋醋飯更好味。
細細碗的魚生飯,竟然咁飽肚,2個男仔都夠食。
2019-04-25 55 views
前菜好吃,好開胃,本身已經好餓, 呢個前菜令我想瘋狂吃多d 食物. 見到個餐牌,真係好多野食可以揀.雖然隻貓唔關食物事,但本身係貓迷嘅我真係覺得呢隻貓味好得意好可愛. (差d 想同佢合照xp刺身幾新鮮, 冇乜腥味,特別係個帶子, 入口咬落去係feel 到好鮮甜; 吃吃下先留意到個小青檸, 滴左小小青檸汁落魚刺身上面, 放入口又係第二個層次, 好特別.呢個燒雞翼吃得好方便,幫你拆哂骨,真係可以極速吃哂.呢味雞腎同雞軟骨都燒得好香口, 雞軟骨入口爽脆, 雞腎入口濃濃雞味.呢碗酒煮蜆真係無敵, 加埋小洋蔥吃, 配搭一流, 連湯都飲埋

呢個燒雞翼吃得好方便,幫你拆哂骨,真係可以極速吃哂.

2019-04-15 66 views
今晚同朋友兩個人去尖沙咀石亭居酒屋食飯,環境唔錯!刺身真係冇得頂,好新鮮,好鮮甜,分別食左北寄貝、油甘魚、蝦、鯛魚、帶子同太魚,個人特別喜愛佢個鮮帶子!清甜爽口睇下幾大粒就知啦!另外亦都食左和牛串燒同雞肝,雞肝個人喜好麻麻,都係朋友愛吃嘅,但係個和牛真係好好食、好好食、好好食!口感好好、燒出黎味道好出,必點!另外個七味魚翅都唔錯,送酒一流,佢唔係平時出街食會痴住個口果隻,而咬落係鬆同爽,唔會好硬。壽司方面叫左拖羅同炙燒拖羅,兩個都好鮮好好食,但炙燒嘅香係分外突出,好少有係燒到我就咁食飯團都唔錯!食左咁多肉,叫左個雜菜湯烏冬,湯清清地,唔太特別。總結:刺生、串燒、拖羅一流不過兩個人食到lamlam脷都係食唔晒大家食就住份量叫啦!
今晚同朋友兩個人去尖沙咀石亭居酒屋食飯,環境唔錯!

睇下幾大粒就知啦!

食左咁多肉,叫左個雜菜湯烏冬,湯清清地,唔太特別。

總結:刺生、串燒、拖羅一流

不過兩個人食到lamlam脷都係食唔晒
大家食就住份量叫啦!
2019-04-08 674 views
十年前已幫襯既日式小店, 在這租金成本澎脹既經濟環境下仍屹立不倒, 繼續客似雲來, 當中還不乏演藝人及日本人, 相信是全靠食材新鮮取勝.  是夜和朋友再次光顧, 像日本居酒屋一樣座位不多, 預先訂位較穩陣.  點選時令海產就知食材是否新鮮, 吧枱上放有好多新鮮貝類, 有北寄貝, 蠔, 螺.......每款都很有份量, 最吸睛係象拔蚌經店員推介刺身拼盤包括吸睛象拔蚌, 牡丹蝦, 油甘魚, 三文魚腩及帶子.   每樣都很新鮮肥美, 尤其象拔蚌極其爽甜, 牡丹蝦大隻肉厚, 蝦頭既膏夠甘甜. 唯獨帶子較薄身稍微失色.居酒屋必選燒雞泡魚乾及串燒.  帶甜味既雞泡魚乾不會燒到很乾還很juicy;  配合串燒佐酒一流.串燒包括白鱔,和牛,牛舌,青椒;  燒鰻魚就常食, 但燒白鱔就坊間餐廳較少提供,  我更喜歡燒白鱔肉質爽彈, 沒有鰻魚那種肥膩.   和牛及牛舌很爽, 對於我和朋友就覺得略為調味過濃.   青椒用上一般甜椒, 不是我預期既日本青椒仔般爽脆.刺身拼盤還未消化, 還是心思思想encore, 朋友一向unlike本港餐廳既海膽質素,  但卻俾like這客北海道海膽壽司, 有口感帶微甘, 拖羅
貝類
白鱔/和牛/牛舌/青椒

白鱔/和牛/牛舌/青椒
刺身拼盤還未消化, 還是心思思想encore, 朋友一向unlike本港餐廳既海膽質素,  但卻俾like這客北海道海膽壽司, 有口感帶微甘, 拖羅壽司拖住覆蓋飯團, 滿足了我倆大胃王.
海膽/拖羅壽司
食材新鮮真的嬴到客人歡心, 就連看似平凡既芥辣八爪魚小食及每人一小碟既帶子裙邊, 也可食得出鮮味.
芥辣八爪魚
有甜點做結尾才叫完美的一餐, 店內甜點不多, 只有原個椰子雪糕, 清甜味道像雪芭, 不會太飽肚又能滿足慾望.
原個椰子雪芭
2019-04-03
$700 (Dinner)
貝類
  • 北海道海膽
  • 燒雞泡魚乾
  • 燒白鱔
2019-04-08 63 views
這晚買了9點的戲飛準備睇電影,又未算超級肚餓,不過都要吃晚飯,走到了K11附近的石亭居酒屋,時間尚早,未夠七點,還有位!居酒屋不算很大,裝修日式風格,有房也有吧台,訂位會比較好!我們不算太餓,所以主要想吃刺身和燒物!侍應送上前菜,青瓜紅蘿蔔鰻魚絲的涼花,甜甜地,幾特別!我們點了6款刺身,分別是甲烏賊、鯛魚、油甘魚、象拔蚌、三文魚和帶子。甲烏色澤偏白透明,肉質比較厚實柔韌,黏口一點!鯛魚味道清新,象拔蚌好爽口,帶子好鮮甜!刺身整體質素不錯!雞泡魚干甜甜地,燒到好香,送酒一流!燒牛舌好厚切,好爽口彈牙,加了點胡椒,好香好惹味!雞皮串又是必食推介,脆卜卜,咸咸地,食完一串會好想食第二串!露筍豚肉卷的豚肉切到好薄,油脂滲入露筍,好香!還加上特別的醬汁,美味!清酒煮大蜆的湯超級清甜,每粒蜆都超級大,飽滿又肥美!朋友很喜歡芝麻雞翼,炸到外脆內嫩,肉質還保持juicy,芝麻又香!有機會會再來!

居酒屋不算很大,裝修日式風格,有房也有吧台,訂位會比較好!
我們不算太餓,所以主要想吃刺身和燒物!
侍應送上前菜,青瓜紅蘿蔔鰻魚絲的涼花,甜甜地,幾特別!

雞泡魚干甜甜地,燒到好香,送酒一流!

燒牛舌好厚切,好爽口彈牙,加了點胡椒,好香好惹味!

清酒煮大蜆的湯超級清甜,每粒蜆都超級大,飽滿又肥美!

有機會會再來!
2019-03-25
$350 (Dinner)
  • 刺身
2019-04-07 59 views
好耐好耐冇食過好食既日本餐廳,喺OpenRice搜尋尖沙咀附近嘅日本餐廳無意發現呢一間小店,見到食評介紹都唔錯所以就過嚟試吓。店子小小的,座位與座位之間嘅空位唔算多,如果坐滿人都比較逼夾,雖然係平日星期四晚上,不過嚟食晚飯嘅人相當之多!令我印象最深刻係當晚竟然有幾位外國人幫襯,啱啱坐落嚟冇耐隔離嘅四人枱都已經坐咗客人。點左嘢食之後職員就為我地送上呢兩份餐前小食,前菜係酸酸地嘅青瓜,蘿蔔絲等等,以及比較特別嘅鰻魚片,錢財好似會食到有鰻魚供應,酸酸地嘅前菜相當開胃!黎得日本餐廳當然唔少得食刺身!呢度嘅刺身相當新鮮,白雪雪嘅魷魚口感彈牙爽口,而且食落帶有少少黏性,好少日本餐廳嘅刺身可以做到有啲呢個質感👍🏻👍🏻👍🏻魚嘅刺身厚切識落真係好實在,尤其係厚厚嘅三文魚腩,油脂分佈對於我黎講係岩岩好,我一向好怕食落去好有入口即溶嘅感覺,呢個係油脂分泌岩岩好但又會有dd口感,恰到好處~岩岩好!象拔蚌刺身唔會覺得好軟身,鮮甜得來帶點爽口嘅感覺,呢度嘅刺身質素真係唔錯特別推介呢度嘅帶子 & 牡丹蝦,食落去除咗肉質大有鮮甜香味之外,完全唔會覺得牡丹蝦嘅蝦頭有怪味,蝦頭膏呈現橙紅色,入口濃郁嘅膏香味真係好少可以食

特別推介呢度嘅帶子 & 牡丹蝦,食落去除咗肉質大有鮮甜香味之外,完全唔會覺得牡丹蝦嘅蝦頭有怪味,蝦頭膏呈現橙紅色,入口濃郁嘅膏香味真係好少可以食到!♥️ 超推介

唔好以為呢個刺身拼盤會好貴,只係$498就可以食到咁多款出色嘅刺身!真係超抵食

七味燒魚翅
平時食雞泡魚干食得多,見到有燒魚翅呢個幾特別,就即管叫黎試吓。燒魚翅既口感同燒雞泡魚干口感完全係兩碼子事!因為係魚翅關係,食落脆脆的但又唔會少得過分地乾身,配埋沙律醬一齊食更加香口,味道滿分

在場見到好多人都叫串燒,我哋都忍唔住叫返幾串試下。燒牛舌睇到好有厚度,唔係薄薄嘅一串串燒而係厚厚既牛舌,用上簡單嘅鹽燒調味,味道啱啱好而且唔會太過乾身,牛舌入面仲有濕度,就算唔點檸檬汁都好好味

豬肉腸配有一個好特別既外形!
味道方面豬肉腸唔算十分特別,豬肉腸整得唔會太過乾身,食起上嚟都唔錯,不過兩者比較之下我更加鍾意食呢度嘅炸雞皮,炸雞皮做得脆卜卜,鹹香味十足,我雖然係炸雞皮,我但係食落一啲都唔覺得油膩,而且覺得香氣十足!食完之後好想再encore🤤🤤🤤

最後叫咗呢味清酒煮大蜆,超大隻嘅大蜆食落好有肉感,大蜆有五大隻,因為以清酒🍶煮食落帶有少量酒香,味道都唔錯嫁!鮮味取勝

食到咁上下都已經要捧腹回家,呢間雖然係小店,但幫襯既人好多~就算有客人埋單冇耐又有新客入座。雖然座位比較迫但野食真係好得!
估唔到今次可以搵到呢間咁好味既日本餐廳,下次再同男朋友過黎食😽👍🏻
2019-03-26
Celebration
Anniversary
  • 刺身拼盤
  • 牡丹蝦
  • 七味魚翅
  • 燒雞皮
2019-04-04 60 views
環境以日式居酒屋格調的小店有小長的吧枱位牆身方向係以四人位為主的座位地方唔算大 但亦無壓迫感眼見有兩個師傅加一個待應今次我地坐在吧枱位雖然椅下並無收納袋既位但待應好細心哦 預留了一張凳比我地放袋今日有好多新鮮海產選擇前菜刺身拼盤有油甘魚、帶子、魷魚、生蠔等帶子鮮甜無雪味!而生蠔加青檸後味道提升鮮味,帶少許海水味,味道一流蝦方面,蝦頭有濃郁蝦膏,味道新鮮拖羅、海膽壽司必食 必試拖羅 入口即溶海膽 大份而濃烈味道好好味..... 鹽燒白鱔、雞皮、牛脷白鱔肥美 鱔皮亦燒得香脆馬友一夜干簡單的馬友伴飯一夜干馬友 令魚肉味更鮮 肉質更實連碗飯都值得一讚,幾彈口有口感
環境以日式居酒屋格調的小店

預留了一張凳比我地放袋

今日有好多新鮮海產選擇
前菜

刺身拼盤
有油甘魚、帶子、魷魚、生蠔等
帶子鮮甜無雪味
!而生蠔加青檸後味道提升鮮味,帶少許海水味,味道一流
蝦方面,蝦頭有濃郁蝦膏,味道新鮮

拖羅、海膽壽司
必食 必試
拖羅 入口即溶
海膽 大份而濃烈味道

好好味.....

鹽燒白鱔、雞皮、牛脷
白鱔肥美 鱔皮亦燒得香脆

馬友一夜干
簡單的馬友伴飯
一夜干馬友 令魚肉味更鮮 肉質更實
連碗飯都值得一讚,幾彈口有口感
2019-04-02
記得上次 walk-in 時,全廳滿座撲個空,今次乖乖訂位,很順利入座開餐了🤗🤗前菜雞絲螺肉沙律 ,材料豐富,有雞絲、螺肉、海藻、海蜇、青瓜及芝麻,小小前菜都極之講究。刺身五盛,有日本象拔蚌刺身、牡丹蝦刺身、油甘魚刺身、三文魚腩刺身及帶子刺身。日本象拔蚌刺身,鮮甜爽口,一食就停不了 😍😍🖒💖💖帶子刺身,極鮮味,濃得化不開 😍😍三文魚腩鮮甜味濃,識食當然是殿後食 😍😍是夜只輕點了兩款壽司,是北海道海膽壽司及鮮拖羅壽司。拖羅壽司,是用新鮮拖羅剁碎,配以碎洋蔥及芝麻,壽司中的極品。露荀豚肉卷,露荀鮮嫩無渣,豚肉烤得有點脆,完美配搭。燒牛脷處理得很好,味香、爽口彈牙有咬口,連平日不愛牛脷的我也連吃兩件 😂😂燒雞翼,雞翼開邊容易食,燒起來受熱較平均,食相也較優雅,我喜歡這個安排🖒💖💖雜菜湯烏冬,有椰菜、甘荀、冬菇;烏冬嫩滑爽口,湯底清甜,以齋烏冬來說,質素甚高。高質素的居酒屋,吃完再吃……還想再吃…… 😁😁💖。

日本象拔蚌刺身,鮮甜爽口,一食就停不了 😍😍🖒💖💖

帶子刺身,極鮮味,濃得化不開 😍😍

三文魚腩鮮甜味濃,識食當然是殿後食 😍😍

是夜只輕點了兩款壽司,是北海道海膽壽司及鮮拖羅壽司

露荀豚肉卷,露荀鮮嫩無渣,豚肉烤得有點脆,完美配搭。

高質素的居酒屋,吃完再吃……還想再吃…… 😁😁💖。