有事到九龍灣一趟,所以約友人到SIAM AI打邊爐聚聚。打邊爐前可以先吃泰式沙律。扎肉當然少不了,帶微辣,辣的沙律真的第一次吃。青紅蘋果爽口清甜,薯仔粒粒分明。由於不吃辣的關係,所以點了椰汁雞湯。員工提醒我們先飲湯,後打邊爐,因為打邊爐後,湯會變咸。有湯飲太驚喜了! 湯底帶濃郁椰香及酸酸的味道,很開胃。友人要飲多碗才加湯打邊爐喔~員工突然拿來一碟海鮮,原來到這打邊爐會送一人一隻大蝦及扇貝。雖然是送的,但蝦身大隻,蝦肉彈牙。扇貝也是很大隻,肉質新鮮。肥牛跟湯底很夾,根本可以不用沾醬汁就吃得了。芝士腸真的有芝士。(我說得這句話,就是因為我曾在別的火鍋店吃過很流的芝士腸,沒芝士且超難吃!!!)蜆一份六隻,前後點了兩份,其中一隻煮後不開口。豚肉不算肥,煮後不會有肥膩感,豬皮位置更是彈牙的。免費飲品有汽水,也難得地有Jolly Shandy喔!想要泰式飲品的話,就要另點了。餐後可以吃點水果及甜品。椰子大菜糕帶椰香,但略嫌不夠甜。椰汁糕彈牙而不黏牙,非常好!最後,還是加了$18點了芒果燸米飯。雖然過了芒果當造的季節,但這份芒果依然是甜的,不會酸喔!而且燸米飯是焉鴦飯,友人跟我都比較喜歡紫米,因為比
有事到九龍灣一趟,所以約友人到SIAM AI打邊爐聚聚。
打邊爐前可以先吃泰式沙律。
扎肉當然少不了,帶微辣,辣的沙律真的第一次吃。

青紅蘋果爽口清甜,薯仔粒粒分明。
由於不吃辣的關係,所以點了椰汁雞湯。
員工提醒我們先飲湯,後打邊爐,因為打邊爐後,湯會變咸。

有湯飲太驚喜了!

湯底帶濃郁椰香及酸酸的味道,很開胃。

友人要飲多碗才加湯打邊爐喔~
雖然是送的,但蝦身大隻,蝦肉彈牙。
扇貝也是很大隻,肉質新鮮。
肥牛跟湯底很夾,根本可以不用沾醬汁就吃得了。
芝士腸真的有芝士。

蜆一份六隻,前後點了兩份,其中一隻煮後不開口。
豚肉不算肥,煮後不會有肥膩感,豬皮位置更是彈牙的。
免費飲品有汽水,也難得地有Jolly Shandy喔!

想要泰式飲品的話,就要另點了。
餐後可以吃點水果及甜品
椰子大菜糕帶椰香,但略嫌不夠甜。

椰汁糕彈牙而不黏牙,非常好!
最後,還是加了$18點了芒果燸米飯。
雖然過了芒果當造的季節,但這份芒果依然是甜的,不會酸喔!

而且燸米飯是焉鴦飯,友人跟我都比較喜歡紫米,因為比較口感更有層次。
Other Info. : 大廈停車埸 7pm後入閘,每小時平$6~ 所以當日我們在街外等了10mins才入閘~
2015-10-16
$250 (Dinner)
  • 芒果燸米飯
  • 芝士腸
  • 泰式沙律
  • 椰汁雞湯
2015-10-21 1020 views
任食火鍋就成日都見啦,泰式任食火鍋,真係未聽過我諗左好耐都諗唔明點先可以泰式....我都係估個湯底作怪點知...一入場發現...有個自助bar除左基本嘅混醬之外,仲有啲泰式小食同甜品串燒,蝦餅,沙律都相當唔錯用嚟開開個胃真係無得頂點餐係剔order紙形式,本身包左汽水啤酒任飲,可惜椰青特飲呢啲就要另外逐個order湯底要左椰汁雞,酸酸地,椰香味濃,湯底足料可以先飲湯,再打邊爐火鍋料選擇唔算多,始終任食都係款式有限每人會再赤蝦同帆立貝一大隻味道幾好,尤其個帆立貝,平時食呢啲急凍帆立貝都淡而無啖呢隻出奇咁甜某啲食材浸完落個酸嘅湯度可能會怪怪地,例如菜,所以呢啲特式湯配返瓜類會好好多至於肉類,又夾得到個酸湯底喎配埋佢個偏甜既豉油又出奇咁夾火鍋料豬牛雞乜都有,特式嘅有札肉,呢個先有返啲東南亞風味呢度最好嘅係點菜份量,佢寫明有幾多件,出到嚟亦唔會唔對版唔同你去啲任食火鍋,剔三份同剔一份,都係睇佢心情決定比幾多你個人覺得最好味係豬,貢丸同札肉
任食火鍋就成日都見啦,泰式任食火鍋,真係未聽過
我諗左好耐都諗唔明點先可以泰式....
我都係估個湯底作怪

點知...
一入場發現...有個自助bar
除左基本嘅混醬之外,仲有啲泰式小食同甜品
串燒,蝦餅,沙律都相當唔錯
用嚟開開個胃真係無得頂

湯底要左椰汁雞,酸酸地,椰香味濃,湯底足料
可以先飲湯,再打邊爐
火鍋料選擇唔算多,始終任食都係款式有限
每人會再赤蝦同帆立貝一大隻
味道幾好,尤其個帆立貝,平時食呢啲急凍帆立貝都淡而無啖
呢隻出奇咁甜
至於肉類,又夾得到個酸湯底喎
配埋佢個偏甜既豉油又出奇咁夾
火鍋料豬牛雞乜都有,特式嘅有札肉,呢個先有返啲東南亞風味
呢度最好嘅係點菜份量,佢寫明有幾多件,出到嚟亦唔會唔對版
個人覺得最好味係豬,貢丸同札肉
2015-10-08
2015-10-18 1163 views
適逢星期五,收工後都唔想咁早返屋企住,梗係約下男朋友去食飯。橫掂星期六我地兩個都放假,所以諗住去遠少少既地方食野:) 原本諗住去到九龍灣既mega box入邊食,不過入面d餐廳好食既都幾乎被我地試過哂咁濟,於是上左open rice search 附近有邊間好野食:) 於是就搵到mega box 附近有一間叫做 Siam ai fresco dining 既泰國菜餐廳,係網上面見到評價都唔錯,價錢又合理,最重要都係環境十分舒適,正,岩哂放工後拍拖的情侶黎食:) 間餐廳位於九龍灣地鐵站附近,行幾分中就到了,正正在mega box格離。黎到之後 果然不失所望,環境真係寧靜而且十分高檔,呢度有幾間餐廳,有露天茶座,入面亦有位。我地就坐左入去入面。一坐低之後,侍應就招呼我地坐下,比左張menu 我地點菜。天氣剛剛入深秋,凍凍地,我地就簡左個泰國出名既冬蔭公火煱!點完之後過左一陣就即刻有了!果然快手,即刻急不及待試飲一啖湯,嘩 酸酸甜甜帶點辣 十分好味 ,湯底又夠濃郁,正! 其後店員為我地送上每人一客既生蝦刺身 同帶子。大大隻生蝦 帶子啖啖肉 甚有咬口 。之後我地叫左肥牛,豚肉。肉質十分新鮮,
甚有咬口 。之後我地叫左肥牛,豚肉。肉質十分新鮮,唔似出面雪凍左好耐既肉既質地。肥牛又唔會肥到得層脂肪,所以好好食,絕對係唔差的食材。
另外叫左一d雜丸,蟹柳 紮肉 芝士腸 ,蘿蔔,冬瓜 。食材唔差之餘仲切得好精緻。而且一落左煲到煲兩煲已非常入味,又辣又甜 好開胃,絕對係會令到人食唔停口。好采呢度係任食打邊爐姐,哈哈。
 餐廳內環境亦十分別緻,有兩部大電視,又有個bar枱,可以order酒飲。最重要係環境十分寬敞,坐得好舒服。飲品方面我地叫左個清清地既青檸soda, 十分配合酸辣的火煱。
 除左食火煱之外,餐廳仲有熟食提供。 而且賣相都十分吸引。食完自己order既野之後,仲夾左d泰式鳳爪 ,同茄汁豆來試。估唔到餐廳除左火煱配料安排得好之外,連一d小食都整得咁別緻同好食,哈哈:)
完全滿足左我地兩個成日挑剔既人士。最後甜品方面 當然係叫左個椰汁糕,椰汁糕好味到食唔停口,好大陣椰子味,真材實料。之後再叫左個mango糯米飯,嘩 呢個必定要食。第一次食呢個甜品,但味道出奇地夾,煙煙unun咁 十分有口感:)
呢間餐廳比我想像中的更高質,而且店員也有禮貌! 環境又一流,下次同朋友都可以再黎食過:)
2015-10-16
2015-10-15 1037 views
同borther係mega box睇完戲就去左朋友推薦嘅任食泰式火鍋,不過平日都真係幾難發現到呢到D美食。揀呢到嘅原因,就係除左任食外,有沙津吧,有好多好嘢食架!鳳爪同串燒一定要食,鳳爪酸辣適中,串煩配埋沙爹醬就一流!湯底就叫左個冬陰公,打邊爐前都飲左碗,香料味濃略酸夠開胃!赤蝦同帆立貝係送嘅,先甜又大隻,帆立貝我放左落湯到滾滾,都仲有禁大粒,贊!火鍋配料同坊間有嘅相似,不過我好中意呢到個札肉同肥牛。札肉好正宗,又香又彈牙。肥牛濃牛味又滑。最後飲品有好多免費汽水之類,不過我就叫左個青檸梳打,都係十另蚊,又解渴又泰式風味,正!其實沙津吧都有甜品,個椰汁膏好好味,不過食完先發現無影,個膏好滑好香椰味,西米軟硬適中,值得一試。
沙津吧
醬料吧
前菜

冬陰公

湯底就叫左個冬陰公,打邊爐前都飲左碗,香料味濃略酸夠開胃!
赤蝦刺身
帆立貝

肥牛
札肉
青檸梳打

2015-10-11 1014 views
平常中式打邊爐打得多,泰式打邊爐都係第一次。去到環境不錯,地方不大但好適合小聚的我們。店員安排了窗囗位置並遞上火鍋紙給我們,選擇並不多但我想食的東西都有。而且有泰式沙律吧⋯有串燒炸蝦餅,泰式沙律及甜品等。我們點了椰子雞湯湯底,濃濃椰子雞湯味非常濃郁,沒有選擇錯誤!我地點了大蝦及帶子非常新鮮又大隻,以任食來說都算抵食。打邊爐點少得牛肉呀。不過本人不吃牛肉改吃豚肉,豚肉的肥瘦適中而且夠薄。吃飽了來一客生果及甜品:別以為顏色不紅不甜,西瓜是我吃得最多的。另外椰汁糕及大菜糕亦是我的最愛。揶汁糕味道及甜味剛好,大菜糕則徧甜一點。總括來說,百幾蚊有打邊爐任飲任食加有泰式沙律吧任食又算是抵。只是因為地點不近港鐵站附近可能會卻步。但如果想找一個寧靜環境與朋友傾計聊天這確是不錯選擇。而且店員服務態度好並會講解食物的種類,值得一讚~

2015-10-09
$180 (Dinner)
all i can eat泰邊爐兼熟食@siam al 三號風過後,除了有雨外也開始有秋意了,來個泰式打邊爐。泰國菜不少是海鮮,siam al的火鍋也離不開。湯底有3種,充滿泰國風情架冬陰公湯,怕酸辣的有不辣湯底,分別是冬瓜排骨同椰青。椰青汁似唔辣的冬陰公,同樣喝到香茅同薑的香氣,湯頭中加了草菇同檸檬葉同時帶椰香。火銅料用點餐紙下單,寫上了份量好控制不用浪費,有盛行的牛,豬,雞等家家禽,海鮮及麵類,選擇夠多樣化。每位送手掌長的大蝦同帆立貝哦!外邊有臺放了其他邊沙律熟食,可以任意取用享受。 有熟食如炸薯條同炸魚塊,可口惹味,多食幾件已值回票價,不經意我來回吃了2次,我都放肆吃上了不少,計落熟食沙律比邊爐吃得更多,對邊爐熱食不太感興趣也可以將熟食沙律吃遍。更有甜點如椰汁千層糕,那是我最欣賞的小甜點,每每都吃上3,4塊才安落。芒果糯米飯是補錢的,小甜怪自然要加點啦,糯米煙韌滲著椰漿香,芒果肉甚是香甜果味濃郁。蔬菜滾熟會沾了湯,想不到很夾亦很利落。肥牛同豬腩片厚切,而且很長! 各類丸都有。吃悶了港式邊爐,siam ai 二百多元的泰式邊爐打破了框框,熟食亦見有水準不馬虎。
all i can eat泰邊爐兼熟食@siam al
三號風過後,除了有雨外也開始有秋意了,來個泰式打邊爐。
蔬菜滾熟會沾了湯,想不到很夾亦很利落。
肥牛同豬腩片厚切,而且很長!

各類丸都有。
$220 (Dinner)
2015-10-10 763 views
幾天前, 與一班朋友去九龍灣唱K加睇戲, 玩足成日.晚上, 其中一位住九龍灣的朋友還帶我們去食半自助的泰國火鍋.SIAM AI Fresco Dining是鳴門集團旗下的餐廳,位處國際交易中心, 搭電梯上到二樓再穿出去戶外便到達.餐廳的環境寬敞明亮, 亦有卡位設計, 坐得都幾舒服, 目測可容納大約80人.餐廳中間有自助沙律吧(選了沙律還可調配自己喜歡的的醬汁)、醒胃小食、甜品、串燒及咖喱角無限供應.仔細看看, 原來有個Area可自由調製自己專屬的"謂味角", 有泰式雞醬、沙嗲醬等.這個半自助的泰式火鍋有三種湯底可選, 我們點了微辣又重椰汁味的椰汁雞湯作湯底.待應生提醒我們可以先飲用湯底, 椰青雞湯是微辣, 加上椰汁味超濃郁, 推介!紙上除另外列明的火鍋配料, 全部都任食任點.這是餐廳送的海鮮拼盤(泰式蝦拼帆立貝), 好新鮮!! 蝦大大隻, 可以直程當刺身食!食泰國菜, 怎可以少得椰青, 我們還點了鮮椰青$28, 椰汁好清甜冰凍.啖啖椰果肉先是精粹, 我會密密摌走D椰肉~我們Tick了好多打邊爐的配料, 持續不斷為我們遞上呢~全部都係我鍾意的火鍋配料, 墨魚片和芋頭超正!乾炸的響鈴是必選
幾天前, 與一班朋友去九龍灣唱K加睇戲, 玩足成日.
位處國際交易中心, 搭電梯上到二樓再穿出去戶外便到達.
紙上除另外列明的火鍋配料, 全部都任食任點.
啖啖椰果肉先是精粹, 我會密密摌走D椰肉~
我們Tick了好多打邊爐的配料, 持續不斷為我們遞上呢~
全部都係我鍾意的火鍋配料, 墨魚片和芋頭超正!
乾炸的響鈴是必選美食! 龍蝦丸、獅子狗卷、札肉、午餐肉...
甜點時間, 有我喜歡的泰式千層糕, 一共有七層, 煙韌好Q彈~大菜糕入口爽滑, 充滿冰凍的感覺~
<$18必點> 芒果椰汁糯.米飯 $18, 溫熱紫糯米好煙韌, 配上海量芒果粒, 好滋味!
2015-10-10 778 views
喺MEGABOX 附近睇完戲 去慶祝生日, 近近地見呢間EXCHANGE TOWER 甘既商業大廈除左有擺婚宴既酒樓, 有鳴門日本野, 原來仲有間泰式打邊爐, 其實佢係俾一個錢, 就可以任食出面既泰色小食, 同咪任點打邊爐料。出面既泰式小食, 其實會有沙律, 菜, 薯仔沙律, 等等, 泰式小食仲有辣既鳳爪, 生果沙律, 仲有泰式串燒同煎蝦餅, 煎蝦餅好好味而且夠熱, 串燒個沙嗲醬吾錯, 題若串燒熱D會更好。!而側邊仲有一D 點醬料既地方俾你預備打邊爐基本上打邊爐係同泰國菜冇乜關係, 係一般中式打邊爐既料, 例如有肥牛同豬腩肉, 肥牛吾錯, 雖不算係靚手切牛, 但以任食黎講係好味, 豬腩肉推介, 多脂肪得黎多筋肉位, 爽口彈牙又切得細夠薄吾錯。!!唯獨係湯底最似泰國野,我地點左冬蔭公底, 幾酸辣, 吾錯, 第一次以呢款湯底打邊爐!接下來有好多任食既材料, 有黃帝菜同豆腐, 菜夠新鮮, 豆腐都算幾滑金菇同蟹子丸, 金菇夠爽口, 蟹子丸都OK, 入面要睇熱, 蟹子入面亦足料其它炸魚片, 獅子狗, 冬菇, 扎肉都吾錯, 尤其係魷魚, 好厚切夠爽口好味, 呢個一定要點!另外一方面, 每人會附送一
而側邊仲有一D 點醬料既地方俾你預備打邊爐
另外一方面, 每人會附送一隻大凡立貝同赤蝦, 可以打邊爐或生食都OK , 吾錯。!
食物質素以任食黎講算幾好, 尤其係豬腩肉同魷魚, 其它全部可接受, 然後STAFF 服務有禮, 地方長枱算闊落, 而出面亦有露天位幾舒服, 由於不近MTR 人不太多, 其實係一個傾計食野既好選擇。!
2015-10-09
$200 (Dinner)
2015-10-09 569 views
喺九龍灣行完megabox..就去左對面座大廈搵野食Siam ai 個位置比較隱蔽少少要上到最高層再出玻璃門外入到去覺得好舒適因為好寬敞,樓底好高冇乜油煙味,有落地玻璃望下夜景一睇個menu..款式不算太多最後食完都冇叫得哂所有野,夠哂食仲有啤酒任飲,啱哂成班朋友黎吹水嗰度有個自助沙津吧除左有沙律,泰式甜品,西瓜,仲有熟食襯個爐未得,食左幾件咖哩角同串燒熱辣辣好新鮮沙律有我最中意食既泰式鳳爪同粉絲另外又有扎肉,辣辣地好惹味未開始打邊爐已經食左好多沙律 第一次食泰式火鍋,都好期待火鍋湯底有3款我揀左冬陰公湯底食之前店員叫我先飲下個湯真係好冬陰公feel..就咁當一個湯飲完全冇問題湯底都足料,有齊冬陰公湯嗰d香料同菇未食得已經係咁飲d湯,湯底唔辣,啱哂我呢d唔係太食得辣既人點左肥牛,豚肉同雞肉肥牛同雞肉都幾好食,豚肉就肥左少少蜆 好大粒,第一次打邊爐有咁大隻蜆食落去咸咸地~有鮮味每枱仲有凡立貝同蝦送呢2樣都好新鮮 最正係食菜,因為d菜吸收哂冬陰公d精華,好香至於響鈴,就一般,有點硬第一次打邊爐係完全唔洗點醬如果點左醬就會遮左陣冬陰公味淨係食丸先有點醬服務員每食完一碟都好快幫我地清走隻碟

喺九龍灣行完megabox..就去左對面座大廈搵野食
Siam ai 個位置比較隱蔽少少
要上到最高層再出玻璃門外

入到去覺得好舒適
因為好寬敞,樓底好高
冇乜油煙味,有落地玻璃望下夜景

一睇個menu..款式不算太多

最後食完都冇叫得哂所有野,夠哂食
仲有啤酒任飲,啱哂成班朋友黎吹水
嗰度有個自助沙津吧
除左有沙律,泰式甜品,西瓜,仲有熟食
襯個爐未得,食左幾件咖哩角同串燒
熱辣辣好新鮮
熱盆

沙律有我最中意食既泰式鳳爪同粉絲
另外又有扎肉,辣辣地好惹味
泰式沙津

未開始打邊爐已經食左好多沙律

第一次食泰式火鍋,都好期待
火鍋湯底有3款
我揀左冬陰公湯底
食之前店員叫我先飲下個湯
冬陰公湯底

真係好冬陰公feel..就咁當一個湯飲完全冇問題
湯底都足料,有齊冬陰公湯嗰d香料同菇
未食得已經係咁飲d湯,湯底唔辣,啱哂我呢d唔係太食得辣既人

點左肥牛,豚肉同雞肉
肥牛同雞肉都幾好食,豚肉就肥左少少
蜆 好大粒,第一次打邊爐有咁大隻蜆
食落去咸咸地~有鮮味
每枱仲有凡立貝同蝦送
呢2樣都好新鮮

最正係食菜,因為d菜吸收哂冬陰公d精華,好香
至於響鈴,就一般,有點硬

第一次打邊爐係完全唔洗點醬
如果點左醬就會遮左陣冬陰公味
淨係食丸先有點醬

服務員每食完一碟都好快幫我地清走隻碟
可能客量唔多,服務都好快

叫左2 round已經好飽
捧住個肚走
可能始終工業區,位置遠少少
到我走嗰時都未客滿
2015-10-06
$250 (Dinner)
泰式沙津
冬陰公湯底
2015-10-09 387 views
友人Mr.C外遊回港,抬他幫我係日本買咗d嘢,所以約食飯順便交收, 佢係maga box附近返工,咁岩我係九龍灣教完學生,所以就約係九龍灣食飯.佢話食過呢間嘅午餐都唔錯,見晚餐係泰式火鍋放題,仲有每位減$100優惠, 咁就不妨一試啦! 坐低先揀湯底,有冬陰公同椰汁雞湯,冬陰公自己係屋企到住煮到,所以一於試吓椰汁雞湯打邊爐!然後店員話每人送一隻牡丹蝦同埋帶子(係打邊爐用的).牡丹蝦都幾大隻! 鋪頭中間有張張枱,係有沙律同小量熟食既buffet,有薯仔蛋沙律啦,有泰式粉絲沙律啦,仲有扎肉沙律;熱食方面有沙嗲串燒,咖喱角同埋蝦餅,仲有d green salad.仲有打邊爐必備既'混醬區' 幾款沙律都好味,沙嗲串燒係豬肉串燒,唔太夠熱,但味道都幾好.咖喱角同蝦餅就一般貨色啦. 火鍋料方面,我地叫左炸魚片,響鈴卷,金菇,同豚肉片(打邊爐唔食牛肉?因為有人要戒口唔食得牛啊) 先試一啖椰汁雞湯底,的確就係泰國菜館嘅就雞湯,好味!店員提示可先飲椰汁雞湯,然後先再加湯打邊爐! 食物好快就送上,先試咗個響鈴卷,響鈴卷配椰汁雞湯個味好搞笑!但又真係都幾夾既! 炸魚片同金菇只係普通貨色,反而豚肉片就幾出色啦! 一路食店員會一路過嚟加湯,見到佢加湯既顏色同原本嘅湯底係一樣既,唔似出面有d舖頭用清湯加落去,呢度加分! Buffet 枱仲有水果同少量甜品,有我最愛既椰青糕!椰青糕非常清甜,忍唔住食咗三件!(原來椰青糕無映大特寫添)
2015-09-28
$200 (Dinner)
2015-09-28 494 views
中間的長枱放了蔬菜、魚蛋等火鍋配料, 還有甜品、串燒及咖喱角, 肚餓的可先來幾串~點單紙上選擇不算太多。 湯底有三款選擇,怕辣又想有泰式味道, 就選擇了椰青雞湯。在未下配料前, 先試試椰青雞湯底,椰香味濃, 清新自然。因提前一天訂座, 每位贈送海鮮拼盤(赤蝦拼帆立貝各一隻)赤蝦大大隻, 兩者味道不過不失肥牛賣相不算太好, 焯熟後, 半肉半肥膏, 挺好吃的。墨魚片煮熟後吃下去爽滑~普通現成響鈴,好食在能吸收湯汁~很喜歡這種超滑溜的豆腐~普通7-up, 加了青檸。
中間的長枱
放了蔬菜、魚蛋等火鍋配料,
還有甜品、串燒及咖喱角,
肚餓的可先來幾串~
點單紙上選擇不算太多。
湯底有三款選擇,
怕辣又想有泰式味道,
就選擇了椰青雞湯。
在未下配料前,
先試試椰青雞湯底,
椰香味濃, 清新自然。
因提前一天訂座, 每位贈送
海鮮拼盤(赤蝦拼帆立貝各一隻)
赤蝦大大隻, 兩者味道不過不失
肥牛賣相不算太好,
焯熟後, 半肉半肥膏, 挺好吃的。
墨魚片
煮熟後吃下去爽滑~
普通現成響鈴,
好食在能吸收湯汁~
很喜歡這種超滑溜的豆腐~
凍青檸梳打
普通7-up, 加了青檸。
星期五放工最好就係同同事/友好去HAPPY HOUR食下野, "恰恰下",兩條友去"恰下恰下"都唔錯,哈哈^^最近俾我發現公司附近有間環境唔錯的泰式餐廳某個時段可2小時任食泰式火鍋除左可寫紙點食物,另外有一枱菜,丸,,少許甜品係枱面任君選擇環境好大,好舒適,由於我地太早關係,未有太多人黎食湯底正宗泰式湯,是次我地點了椰汁雞湯,有椰香味,好好飲任點食物,我地點了鮮魷片,魷魚"蘇",豆腐好滑,炸響鈴,芋絲,蜆等......由於湯底十足,唔需點醬料都好好味另外我地額外加錢點了"芒果椰汁糯米飯"芒果好甜呀,好食到停唔到口飲品係青檸梳打,當然我會叫我至愛珍多冰,咁先叫地道麻仲有千層糕及串燒任拎.....好想又食過呀!!

兩條友去"恰下恰下"都唔錯,哈哈^^

最近俾我發現公司附近有間環境唔錯的泰式餐廳

某個時段可2小時任食泰式火鍋
環境好大,好舒適,由於我地太早關係,未有太多人黎食
湯底正宗泰式湯,是次我地點了椰汁雞湯,有椰香味,好好飲
由於湯底十足,唔需點醬料都好好味
另外我地額外加錢點了"芒果椰汁糯米飯"

芒果好甜呀,好食到停唔到口

飲品係青檸梳打,當然我會叫我至愛珍多冰,咁先叫地道麻

仲有千層糕及串燒任拎.....

好想又食過呀!!

2015-09-18
$207 (Dinner)
  • 椰汁芒果糯米飯
2015-09-22 419 views
打邊爐放題,有幾款湯底,我地簡左冬陰公。一開始飲左一啲,唔算好辣,酸酸地咁幾好飲。如果等緊湯滾又餓,可以食串燒同春捲,串燒有牛同雞,味道唔錯,唔會太咸。春捲入面係菜黎嘅,幾清淡。丸同菜係自助嘅,肉類海鮮等等就要點單,最中意哩到啲蜆,好鮮甜而且冇沙。肥牛唔似平時打邊爐嘅肥牛,但唔會好靭,次次一上就比人搶哂,冇得影相。蝦,店員話係刺身蝦黎,蝦肉好脆好甜。甜品食左芒果飯,有一半紫糯米同一半普通糯米,好有椰香,芒果都好甜,哩個甜品都encore左一次。

蝦,店員話係刺身蝦黎,蝦肉好脆好甜。

2015-09-19 429 views
剛好胖蕉由北海道回來第二天,於總行上班跟我下班時間差不多也算早,但是明天他又飛去濟洲了,所以我們就於他的公司附近吃飯。九龍灣我們也算常去的地方,晚上也算靜,但是才能林立有型調的餐廳。胖蕉的同事(即是我的舊同事)介紹,晚上OFFICE樓上有間吃火鍋的玻璃屋開到10點,我們就上去睇下,就係正朋友結婚個有名紫色婚禮場地的對面,一個玻璃屋樓底很高,中間有張長BAR枱放火鍋食物,玻璃屋就已經令女生覺得非常浪漫。可以出去外面拎火鍋材料,選擇不算多,但是都是一般打邊爐能吃到的料,想吃什麼就自己取什麼。我們剛坐下,就收到2隻大扇貝和2隻大蝦,原來餐廳每枱客人都會有得送,可惜因為送的關係,所以不能追加,只能每人一到一隻。我一向都認我係蝦痴,對蝦的要求同PIZZA一樣高,講真呢間餐廳送的蝦一D都唔馬虎,又大隻又新鮮,因為我們叫的係椰青雞湯湯底,蝦只係滾一滾就吸了湯的味道,本身都已經鮮甜,入左D湯底汁陣味出哂黎,尢其係啜佢個蝦腦開始,連湯汁一拼啜入去,就知道東南亞的鮮味,不只是新鮮咁簡單。而大扇貝一樣也很鮮甜,而且真係好大隻,吸了湯底的香茅、九層塔等的香料味道,令海鮮的鮮甜逼了出來,就好似泰國人傳統煮海鮮湯
但是明天他又飛去濟洲了,所以我們就於他的公司附近吃飯。
可惜因為送的關係,所以不能追加,只能每人一到一隻。

而大扇貝一樣也很鮮甜,而且真係好大隻,吸了湯底的香茅、九層塔等的香料味道,令海鮮的鮮甜逼了出來,就好似泰國人傳統煮海鮮湯一樣的做法,融入了中式的火鍋,很有創意的挑戰味蕾。
同胖蕉打邊爐,我係公主黎,唔洗點郁,佢會自動自覺幫我滾熟食物,
而等佢的過程中,我又肚餓,只能出去拎D小食食下,
其實都係任食,也沒關係的拿了一些回座位食。
串燒我比較愛吃雞肉,因為燒得幾好,但是沾太少醬就不名風味。
串燒肉方面燒得夠乾身,表面有點脆脆的口感,但有點不夠熱,更熱會比較更好吃,這是自助取食物的缺點呢,不得不讚這個串燒的醬,真的可以較到跟胖蕉媽煮的一樣,比較重那個花生醬味,但是不會蓋過肉本身的味道。
春卷、咖哩角一直都覺得是中式的點心,但是遇上了泰式辣醬之後,也附合了主題「泰式任食」,炸得幾脆,也不會因為是自助而變得"林"。
呢個雖然係放題、任食,但係特色的飲品係要加錢的,
但是加的價錢唔算貴,都係$10,係外面飲杯咁大杯一定唔止。

我就係飲青檸梳打,唔算太酸,有點像檸檬7UP咁,而胖蕉飲的是珍多冰,他說很多料和濃椰子味,他很愛喝。
2015-09-17
$298 (Dinner)
2015-07-20 1025 views
早前見到團購泰式自助餐,本身付出百幾蚊,對其食物沒有什麼期望,不過見到每人送生蝦刺身四隻,我和老公超級喜歡吃泰式醃生蝦,便買了兩張COUPON一試。19:45入座時,職員已經不多禮貌,仲要明明近落地玻璃一排好幾張枱都無人坐,又不會阻著大家取食物,但職員一定要把客人編入內部坐,使大家取食物時都要側側身行入又逼又窄的通道上,還要小心旁邊的食客忽然退後張凳起身,便會撞個正著。基本上食到21:00已經走得,因為已經無乜嘢好食,本身食物種類都唔多,仲要無乜添加,真係中伏。出得一轉的食物: 好味的蒜蓉包及椰汁雞湯, 普普通通的紅咖哩牛腩、青咖哩豬頸肉、炒通菜、類似大菜榚的甜品、西瓜出得兩轉的食物: 好味的海南雞, 普普通通的泰式鳯爪、涼伴粉絲、冬蔭功食到最尾仲有的食物: 好味的紙包雞、沙嗲、肉鬆生菜包, 普普通通的咖哩角、炒貴刁、無曬芒果的芒果糯米飯、魷魚、燒豬頸肉未食過的食物:賣相不吸引的炒飯、油淋淋的蝦餅、炸到燶曬的雞翼、乾爭爭的油酥餅&春卷進食途中,被告之生蝦刺身已售罄,會轉青口給我們,我非常失望,我說我並不食青口,並一心來食生蝦刺身,有沒有其他選擇?職員不禮貌地告之沒有,說生蝦

出得一轉的食物:
好味的蒜蓉包及椰汁雞湯,

出得兩轉的食物:
好味的海南雞,
普普通通的泰式鳯爪、涼伴粉絲、冬蔭功

食到最尾仲有的食物:
好味的紙包雞、沙嗲、肉鬆生菜包,

進食途中,被告之生蝦刺身已售罄,會轉青口給我們,我非常失望,我說我並不食青口,並一心來食生蝦刺身,有沒有其他選擇?職員不禮貌地告之沒有,說生蝦只是送的,送完即止,然後走開了,再無跟進,最後青口也沒有到,老公看過另一桌的青口,也說算了,不吃了。回家後,查看了團購的COUPON,並沒有寫送完即止,這是否違反商品說明條例?如果在入座時被告之沒有生蝦,我情願下次再來,可惜已開動了,無辦法,唯有......無下次。

2015-07-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$154 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy