2023-03-15 82 views
我地先叫佐呢個Omakase刺身拼盤,有幾款時令既魚刺身,深海池魚好鮮味,魚肉肉質好好,好嫩滑,拖羅就夠晒綿密,入口即化,連魷魚都好食又爽彈,不得了呀(≧∇≦)另外呢款鰆魚腩壽司都未試過,一試難忘呀,呢隻魚依家當造,脂肪滿滿,肥美非常,好腍身好好食^o^另外車海老又係好正,我地試佐刺身同熟既車海老壽司,刺身就非常鮮味,啲蝦肉好爽,亦都有啲軟林林嘅感覺,而熟嘅蝦肉就好彈牙,同樣都係好香蝦味,做得非常之好(^ν^)最後呢個燒和牛都好得,和牛片片粉嫩,燒到外皮有啲焦香,肉身就好腍,勁濃牛味(^O^)
另外車海老又係好正,我地試佐刺身同熟既車海老壽司刺身就非常鮮味,啲蝦肉好爽,亦都有啲軟林林嘅感覺,而熟嘅蝦肉就好彈牙,同樣都係好香蝦味,做得非常之好(^ν^)
2023-03-13 85 views
海鮮沙律9️⃣呢個海鮮沙律鋪滿左三文魚,每塊三文魚都好厚,好肥美,好香三文魚味,仲有啲紫菜碎,脆脆地,啲沙律菜又夠晒新鮮,再撈埋啲蟹籽嚟食,好開胃!軟殼蟹卷🔟軟殼蟹卷入邊嘅軟殼蟹好脆,亦都有啲係有膏嘅,啲蟹肉又夠晒實,加埋啲松子又係脆脆地,口感好好!炸蝦天婦羅卷🔟依個炸蝦天婦羅卷,真係有成隻炸蝦喺度,啖啖蝦肉,天婦羅又唔會太硬,仲有少少脆,每粒都唔係太多飯,正呀!壽喜燒式鍋烏冬🔟呢個烏冬有好多牛肉,全部都好嫩,壽喜燒汁好香,甜甜地,加埋滑豆腐,冬菇,仲有隻生蛋撈埋一齊,同啲烏冬一齊食,好飽肚!
海鮮沙律9️⃣
軟殼蟹卷🔟

炸蝦天婦羅卷🔟
壽喜燒式鍋烏冬🔟
2023-03-13 122 views
今日做野真係好忙,終於捱到食lunch,就自己一個黎到鮨政呢間上環分店試下。呢度坐得幾舒服,自己一個人黎袋個午餐都幾舒服。🥗蟹子沙律蟹子沙律真係有好多蟹子,仲有啲蟹柳絲,青瓜絲,仲有其他新鮮生菜,加埋沙律醬,好開胃好味!🦐車海老刺身車海老本身就好大隻,呢度亦都好靚,好新鮮,透明嘅蝦好鮮甜,好爽口,蝦頭有炸香佐,好脆,好好食!🍣加州卷加州卷入邊有啲蟹柳,牛油果,生菜,仲有滿滿嘅沙律醬,同埋壽司上面嘅蟹籽,好似食緊沙律咁,又唔會好飽好滯,啱啱好!
🥗蟹子沙律
🦐車海老刺身
🍣加州卷
2023-03-10 184 views
踏入二月,朋友生日聚會特別多,因為朋友都想在生日可以見面又聚下,朋友特別點名要去這家,我地都係跟大隊,所以佢自行一早已經約好咗🙊當天有毛毛細雨,但完全無損我地食飯既心情🐵💮螢光魷魚🦑💮💮鰆魚腩壽司💮睇到有鰆魚腩壽司,之前好似無印像見過,所以就叫了一碟嘗一嘗,原來都好食喎,有淡淡既鮮味同甘味,沒有魚腥味❗️💮鰻魚玉子燒💮好大卷,玉子既份量都好多,食入口有好濃郁既蛋味,夾著鰻魚食,兩種口味好襯,而且呈上時仲有溫度,即叫即整❗️💮軟殼蟹卷💮呢個長長既軟殼蟹卷份量都幾抵食,口感好特別,暖暖既壽司飯包住香脆既軟殼蟹,一軟一脆既口感,特別覺得好食‼️💮加州卷💮加州卷大人小朋友都咁喜愛,加州卷已經係好早期已經深愛眾人喜愛,上面既蟹籽量好多,加埋暖暖既壽司飯,再有蟹籽既口感,再點一些鼓油,味道十足‼️好味✴️✴️✴️✴️✴️衛生✴️✴️✴️✴️✴️用心✴️✴️✴️✴️✴️
當天有毛毛細雨,但完全無損我地食飯既心情🐵
💮螢光魷魚🦑💮

好味✴️✴️✴️✴️✴️
衛生✴️✴️✴️✴️✴️
用心✴️✴️✴️✴️✴️
2023-03-09 124 views
我地食經佐好多野,先黎壽司,一碟有齊吞拿魚,油甘魚,三文魚,加州卷,帶子,甜蝦,香蔥吞拿魚腩軍艦。我最中意佢地既油甘魚,超級肥美,帶子亦好大粒好鮮甜,全部都好好食呀🥰另外叫埋呢度既Omakase刺身拼盤, 有深海池魚,拖羅,幾款魚刺身,每款都好新鮮,魚味濃郁,好鮮甜,真係好吸引😘而呢度既小食都係同樣要推介,我地食佐鰻魚玉子燒,玉子燒入面包住大大舊鰻魚,鰻魚燒得好香,魚肉夠晒厚,玉子亦好嫩,真係燒到一層層,同魚肉好夾,好正呀,好好味😍
2023-03-09 91 views
豚肉沙律✅一個本身以為都會幾飽嘅沙律,因為有好多豚肉喺面,非常足料,每塊都好軟腍,厚薄啱啱好,亦都唔有好多櫻花蝦,味道好咸香,仲有啲醃咗嘅蘿蔔蓉,沙律菜亦都好新鮮,食晒又反而唔會覺得好飽!壽喜燒式鍋烏冬✅一個好足料好吸睛既鍋物,烏冬放底,但係又唔會煮得太過腍,啱啱好,仲係好煙韌,其他材料又好入味,牛肉好新鮮好嫩,成個汁都好香,甜甜地亦都鹹鹹地,味道啱啱好!壽司拼盤(上)✅呢個壽司拼盤有好多款壽司呀,花多眼亂,我特別中意魚刺身既壽司,好似油甘魚腩,三文魚腩,呢啲,每件都十分肥美,嫩到爆,連三文魚細卷都好香好好食,正到癲呀!
豚肉沙律✅
壽喜燒式鍋烏冬✅
壽司拼盤(上)✅
呢個壽司拼盤有好多款壽司呀,花多眼亂,我特別中意魚刺身壽司,好似油甘魚腩,三文魚腩,呢啲,每件都十分肥美,嫩到爆,連三文魚細卷都好香好好食,正到癲呀!
2023-03-08 100 views
今次呢間上環鮨政好多好評,試完都同意食物方面都好出色!☑️燒和牛:和牛肉味香濃,油花呈大理石,超級邪惡。☑️螢光魷魚:好鐘意食魷魚,咬嘅時候口感超級彈牙!☑️壽喜燒式鍋烏冬:熱辣辣嘅壽喜鍋非常之濃郁,加上牛肉各種配料同烏冬,點會唔好食呀😆!☑️壽司拼盤(上):呢個拼盤真係豪華啦,入面有齊勁多個唔同嘅壽司。當中有大吞拿魚腩,油甘魚腩,吞拿魚,玉子,三文魚腩,醋鯖魚,池魚,左口魚,熟蝦,三文魚子,深海池魚,蔥吞拿魚腩,三文魚細卷。我最鍾意食佢哋口感豐富嘅三文魚子,仲有鮮蝦都好鮮甜又彈呀,其他嘅魚類都非常之鮮味十足。☑️加州卷:雖然食咗咁多正嘅刺身壽司,但都想食下啲簡簡單單嘅加州卷,咩都有齊晒加州卷又有另一番風味。
今次呢間上環鮨政好多好評,試完都同意食物方面都好出色!
☑️燒和牛:
和牛肉味香濃,油花呈大理石,超級邪惡。
☑️螢光魷魚:
好鐘意食魷魚,咬嘅時候口感超級彈牙!
☑️壽喜燒式鍋烏冬:
☑️壽司拼盤(上):

☑️加州卷:
今次嚟到食午餐定食,食完之後令到我非常之有驚喜,所以決定下次會再同同事未試過佢哋其他嘅菜式。今次我就叫咗一個午餐定食分別就由五點刺身再加天婦羅定食。呢個午餐非常之豐富,首先由佢嘅五點刺身開始講起,佢呢個刺身拼盤有五款唔同嘅刺身,而且每款刺身都非常之新鮮,自己最鍾意就係佢嘅鮮蝦同埋三文魚腩!另外食完刺身佢哋嘅天婦羅定食亦都非常之好食,天婦羅嘅份量亦都唔少,佢炸得啱啱好,加上佢哋嘅炸皮唔會太厚!非常之推介呢個天婦羅定食💯🥰
2023-01-18 694 views
今日收工同老公係公司附近揾間餐廳食晚食,估唔到入左間幾好食又高質嘅日本餐廳!我哋今次除左壽司之外,仲叫多左個壽喜燒食!🥩和牛壽喜燒呢個和牛壽喜燒都幾有驚喜,估唔到佢哋嘅壽喜燒非常好食,而且有好多唔同嘅蔬菜,非常入味!個牛肉就更加唔使講,佢牛肉嘅紋路都非常之靚,非常入味同埋肉質嫩滑!🥚蟹肉茶碗蒸我哋仲叫咗一個茶碗蒸,佢哋嘅蒸蛋非常之好,而且非常之夠味。壽司🍣我哋都散叫咗幾款唔同嘅壽司,佢每款壽司都非常之新鮮。自己最鍾意就係火炙帶子同埋墨魚,墨魚🦑好爽脆,火炙帶子就好鮮甜。另外我哋仲吞拿魚,三文魚腩和油甘魚魚腩和吞拿魚腩黃瓜卷。

🥩和牛壽喜燒

🥚蟹肉茶碗蒸

我哋仲叫咗一個茶碗蒸,佢哋嘅蒸蛋非常之好,而且非常之夠味。

壽司🍣

2023-01-18 434 views
上環呢間鮨政好出色,仲未去到日本黎呢度食絕對可以解思鄉之愁呀🥲呢個五點刺身拼盤好正,每款刺身都係日本即日直送,夠晒新鮮🤤三文魚,油甘魚呢啲雖然唔係腩位,但都好肥美好嫩,帶子又好鮮甜,生蝦又好爽脆,超正!另外日本傳統小食既清酒煮蜆都好好食,好香清酒味,蜆肉大隻爽甜,清酒煮完好香,美味可口😋日本另一名物鰻魚飯都好正,鰻魚厚肉肥美,燒汁好香,焦香既鰻魚真係好好味🍱壽司方面有好特別既喜之次壽司🍣通常喜之次都係燒魚,第一次食生既喜之次壽司,好鮮味好濃魚味,又唔會腥,好正呀!呢度既八爪魚蕃茄沙律都好特別,八爪魚好爽脆,配合沙律黎食酸酸地又多菜,好健康呀😝

2023-01-18 346 views
放左工諗緊搵咩食好,行到去上環蘇杭街105號見到有間叫《鮨政》的日式餐廳。餐廳主打日本壽司,炸物小食,燒物等等,一於去試吓!先嚟個前菜🐙八爪魚🍅蕃茄🥗沙律,墨魚Q彈,配以蕃茄,沙律菜和海苔一齊食,好有口感,再淋上沙律醋,酸酸地好清爽開胃。又叫左3款壽司🍣,吞拿魚壽司,墨魚壽司,三文魚腩壽司。墨魚壽司🍣雪白的墨魚煙煙靭韌,又鮮甜,好好味!三文魚腩壽司🍣三文魚腩顏色非常鮮艷,油脂豐富,好新鮮!食落口,三文魚油的香味係口度散發出黎!叫左個燒物,🐟銀鱈魚西京燒,銀鱈魚🐟肉質清爽,外層燒到焦香,好香,好好味!最後黎個暖笠笠的🍶清酒煮蜆,蜆用清酒煮過更加鮮甜,每隻蜆的肉都飽滿又冇沙,好好味😋。
2023-01-18 276 views
今日一人喺上環就隨意選咗呢間去食個午餐。午餐嘅選擇呢就有幾款嘅我自己就鍾意食Omakase 海鮮丼😚。可以見到佢份量都幾大,而且每款嘅刺身都好大片嘅。擺盤都擺得幾靚,首先中間係一座山嘅飯,然後啲刺身就沿住座山咁擺落去就形成好靚嘅花咁樣。特別鍾意個海膽唔會話乾爭爭嗰啲,味道亦都好鮮唔會有腥味。蝦亦都係連殼上保持到鮮嫩嘅肉質。佢仲有三文魚、魷魚、吞拿魚等等, 可以話係試足曬唔同款嘅刺身。之後仲配埋個沙律同湯。佢啲菜都幾翠綠,整體質素正常。最後飲埋個湯,唔算太鹹。成個午餐就係啱啱好嘅份量好滿足。🌐上環蘇杭街105號地下
今日一人喺上環就隨意選咗呢間去食個午餐。

🌐上環蘇杭街105號地下
2023-01-16 147 views
家人喜歡吃日本菜,特登過嚟食,水準依舊,好多日本菜式選擇,睇落樣樣新鮮,家人都好滿意,話冇帶錯佢地黎!😆😆😆先係豪華海鮮飯,簡直可以話係海洋盛宴,材料勁豐富👍👍😚😚有蟹籽、蝦、玉子、吞拿魚、墨魚等等,無論係味道層次定口感都超級豐富,特別係吞拿魚肉厚肥美,油花均衡,好味😋😋😋另外係壽司拼盤(特上),有大小吞拿魚腩、海膽、帶子、三文魚腩、金目鯛、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚腩、三文魚子同埋6件既蔥吞拿魚腩細卷⭐️⭐️真係勁多野食,勁豐富🥰🥰🥰我最愛蔥吞拿魚腩細卷,吞拿魚魚肉同油脂都非常甘香,配埋青蔥,更有清新既感覺,口味更豐富👍👍
2023-01-13 192 views
放工同姊妹食飯聚會,去上環蘇杭街105號地下的《鮨政》食日本料理。餐廳係以木為主裝飾,好容易搵的。北海道海膽軍艦超多海膽的軍艦壽司,海膽鮮味濃稠,咬落去啖啖海膽係口度,超鮮味。火炙蟹柳壽司🦀️蟹柳經過火炙,有微微焦香味,加上蛋黃醬,非常配搭。蟹柳比飯更大,好開心呀!豪華海鮮飯🐟🦐🍚呢個海鮮飯真係有好多唔同的海鮮,有墨魚,三文魚,吞拿魚,油甘魚,鰻魚,魚籽,玉子,葱花,好豐富,好好味😋雜錦天婦羅🍤天婦羅有大蝦🍤,冬菇🍄,蟹柳🦀️和蕃薯🍠,天婦羅香脆,唔會有油溢味👍
北海道海膽軍艦
火炙蟹柳壽司
豪華海鮮飯🐟🦐🍚
雜錦天婦羅🍤
2023-01-13 132 views
餐廳有日本服務員招呼,廚師三位有兩位是日本人,香港人的服務員很用心為我們解釋菜單,給人有五星級酒店招呼的感覺。仲會幫我地refill水添!xdd 我留意到細節,去廁所的時候,看到有牙線在洗手間,真是細心!🥰🥰💛 對每一個細節都有要求而且做得好,就是日本人一貫的作風。這間鮨政我很滿意,我下次一定會帶埋friends and 屋企人一齊過來食hhhhh🤣🤣八爪魚蕃茄沙律,salad好fresh好健康🤣🤣👍🏻🤤係出面食飯好少食到蔬菜,今次可以食個夠,幫助消化!🤣🤣💛😌八爪魚好新鮮,好鮮甜👅👅番茄🍅都好鮮甜可口,而且仲美白,補充豐富既維他命💛So healthy🤣!仲好大份,夠曬飽肚😎😎鰻魚飯,大大份鰻魚好滑好好味,鰻魚汁都好入味😋😋蛋好食,夠曬滑😘🥰飯粒用珍珠米,口感好正,粒粒米香☺️五點刺身,吞拿魚,赤身,鯛魚,帶子,三文魚,甜蝦。赤身魚肉魚脂少,入口比較有彈性同鮮味,三文魚夠肥美,甜蝦大隻鮮甜。帶子鮮味,份量十件非常多,連埋飯食好滿足好飽😍😍🤤天婦羅好香脆可口,爽!而且好足料,大大啖肉,唔會只係炸到得個殼👍🏻