2021-06-24
好耐冇去過日本旅行,聽朋友講元朗呢間「舍利鮨」啲壽司整得好好食,而且個價錢未去到好貴,所以CP值好高。趁呢幾日得閒就約咗個元朗朋友去試吓。首先門面有一種隱世小店嘅感覺,店舖裝修得清雅,俾人一種寧靜嘅感覺。可以比食下專心享受食壽司嘅時間。首先食咗個前菜,岩手縣水雲配靜岡縣蕃茄,所有材料都係日本空運到港。比較少食水雲呢一個食材,上網搵一搵原來一種藻類嚟嘅,個水雲配埋蕃茄一齊食口感清新,清下個味蕾就開始食壽司。首先識咗個備長炭燒梳子魚,呢一種咁特別嘅魚類都只能夠係呢啲高級嘅日本食點入邊試到。個魚燒得微微燒香,反而咁樣可以迫晒啲魚油出嚟。令到食嘅時候更能品嚐到呢種魚嘅香味。之後好快就到咗我最期待嘅大拖羅!師傅講俾我聽個名好巴閉,😂係叫做沖繩野生吞拿魚大拖羅。好彩佢唔係虛有其名,大拖羅一直都係我最鍾意食嘅刺身壽司之一。鍾意佢入口即溶而且好香吞拿魚油脂。呢個感覺係其他壽司做唔到嘅!食完大拖羅就到北海道海膽啦,海膽極之新鮮,而且份量極多。多到堆滿左成舊軍艦壽司,海膽鮮濃嘅獨特香味立即喺口入邊擴散。仲喺日本食嘅海膽壽司有過之而無不及。🥰另外值得推介嘅仲有花竹蝦同埋鰆魚壽司,你啲壽司種類喺出邊都好少見,
另外值得推介嘅仲有花竹蝦同埋鰆魚壽司,你啲壽司種類喺出邊都好少見,佢尤其鍾意食呢個花竹蝦,蝦味濃郁而且口感彈牙!正呀
最後食埋個日本直送靜岡蜜瓜作為完結今餐嘅甜品,蜜瓜清香鮮甜,啱晒而家呢個季節食。總括嚟講呢一餐CP值很高,比起市區食廚師發板平得多而且質素都係有返咁上下!下次應該會再返嚟encore