尋晚第一次食竹壽司, 好耐未試過D咁高質素既日本菜, 回味到而家, 肥多幾磅都底呀!燒拖蘿筋壽司 – 刁鑽到淨係切條筋出黎做壽司, 再燒一燒佢, 就唔會UN, 全晚最like呢件壽司紫菜包拖蘿 – 加塊紫蘇葉一齊食, 中和左拖蘿既油膩, 師傅落左小小海鹽, 唔洗醮豉油, so refreshing拖蘿刺身 – 再黎一件成寸厚既拖蘿, 就咁食, 原汁原味, 夠晒皮海膽壽司 – 北海道海膽, 澎湃到爆晒出黎, 一啖都咬唔晒, 好滿足燒和牛 – 係A5級之中既再頂級果隻, 唔洗講都知入口即溶, 要連埋D蔥絲一齊食先, 唔會成口都係油白蝦刺身 - 牡丹蝦下面係幾十隻日本小白蝦, 手指尾甲咁大, 但係超鮮甜, 味道仲濃過牡丹蝦八爪魚吸盤 – 另一刁鑽之作, 逐粒吸盤切出黎, 用滾水拖一拖, 爽脆到丫冰頭漬 – 即係魚頭內既軟骨, 有D似爽口既 jelly, 個汁酸酸地, 好開胃煮物 – 唔記得問師傅呢舊係咩魚, 只知道係我最愛的魚腩位, 最滑最香果part甜蛋 – 恕我孤陋寡聞, 真係從來未食過咁樣質地既甜蛋, 好似海棉蛋糕咁, 好spongy, 好軟熟食壽司一定要座壽司吧, 招呼我果個師傅叫阿

壽司一定要座壽司吧, 招呼我果個師傅叫阿Do, 手勢好不在話下, 超級 nice, 招呼勁好, 下次一定要搵返佢.
燒拖蘿筋壽司
冰頭漬
煮物
甜蛋
2012-06-24
$1200 (Dinner)
燒拖蘿筋壽司
冰頭漬
煮物
甜蛋
2012-06-19 572 views
Sushi Ta-ke * is definitely one of my favourite sushi restaurants in HK. It is a REAL TREAT and I've found myself going back, again and again, for the fabulous sushi meals that Chef Do churns out.I usually pick the All raw food omakase and pair it with a glass of Sushi Ta-ke's house rose sparkling wine. Sometimes they have it, sometimes they don't... I wish they would always have it because it compliments the sashimi dishes very well*!! I also love how they have WILD toro at Sushi Ta-ke*. Chef D

I also love how they have WILD toro at Sushi Ta-ke*. Chef Do always explains in detail what kind of sashimi we are having. Apart from a 5*Star sushi meal you also walk away learning something new!

I really enjoy having the negi toro handroll that comes at the end of the sushi meal. Chef Do adds shreds of radish inside to give it a bit of a crunch. A very refreshing and nice touch!

One of the best parts is dessert. Although Sushi Ta-ke doesn't serve special puddings or japanese cakes, their standard japanese dessert items such as Green tea icecream is exceptional and so is their homemade mochi! It is not your typical white mochi but more like a transparent jelly-like dessert - the Best way to end the meal with a cup of Japanese tea!

Sushi Ta-ke never disappoints and is really a great place for sushi if you don't mind the interiors being rather dark.
. Sakura shrimp sashimi .. Love*! .
. Baby squid at its best*! .
. Mmmm.. Toro * .
. How can you not love this? .
. Goodness Ooozing out* .
. my favourite Seared Toro sushi in HK <3 .
. Negi toro handroll with radish* .
. LOVE this dessert*! .
. Baby squid at its best*! .
. LOVE this dessert*! .
. Mmmm.. Toro * .
. Goodness Ooozing out* .
2012-06-18 106 views
$1,500 一個餐在這個區其實算不了甚麼, $1,500 在這個時代都買不到甚麼, 實話實說好了...1. 裝修 service 環境 good 嘅, 地方闊落, 座位舒適。2. 幾味前菜, 頭一味帶苦澀味... 開胃菜唔多開胃... 感覺大打折扣... 3. 酒煮日本大蜆... 一位一隻... 大蜆點都唔覺大... 得一隻仲要有沙... 唉... 4. 刺身極普通, 不值一提。有兩片帶子... 好似𡁻緊擦紙膠咁... 無文無味... 食到這裡, 只想快快上晒啲嘢, 埋單走人就算。5. 再嚟個乜嘢 salad, 難食到無得頂, 苦嘅!唔係佢我都唔駛上嚟寫幾筆。6. 壽司算對辦。但個海鮮湯裡面的蜆肉都係有沙嘅!7. 幾經辛苦等到甜品 (兩個多鐘)... 埋單係咁先, 無下次。8. 日本餐廳唔見有日本人嘅, 你明啦!9. 回到家中, 我飲極水都仲覺口渴, 算罷啦... 10. 一千幾百尤如...。哀哉, 呢樹租一定好貴。
$1,500 一個餐在這個區其實算不了甚麼,
$1,500 在這個時代都買不到甚麼,

實話實說好了...

6. 壽司算對辦。但個海鮮湯裡面的蜆肉都係有沙嘅!

8. 日本餐廳唔見有日本人嘅, 你明啦!

9. 回到家中, 我飲極水都仲覺口渴, 算罷啦...

10. 一千幾百尤如...。哀哉, 呢樹租一定好貴。

2012-06-17
$1800 (Dinner)
2012-04-27 98 views
XO一家最愛食日本嘢,家中大肥(即XO爸)同友人聚餐時,得悉銅鑼灣有間勁貴,不過超好食o既日本菜,所以襯中肥(XO哥)得閒,我地一家三肥就走左去見識下。竹壽司位於潮廈Cubus 內,小肥經透明玻璃電梯上樓時心情已經開始高漲。一出「車立」門,見到以竹為主o既裝修覺得好貼切之餘,視覺上亦顯得簡潔,走廊兩旁極似金色瀑布o既燈竹效果,高雅大方,尤其出色!Sushi counter看似平常,但係每個座位都好闊落,好難得我地三個不同高度同橫度o既大男人都坐得咁舒服!地下簡單o既腳踏位,不但令到最矮o既XO唔會吊腳,六呎高o既爸爸同哥哥亦有足夠位置伸展,圍住牆邊同腳踏位o既燈光喺昏暗o既環境更覺有用,燈光設計師真係有心思!入坐後送上一條熱毛巾,剛好比我抹走手上o既雨水,同暖下對手。早到o既爸爸已經同日藉壽司師傅君島-san傾得好開心,好明顯大肥未飲酒已經開始表演佢D日文啦;哈,點知聽真D,原來師傅D廣東重犀利!今次目的係黎試食,而且有老豆找數,所以我同哥哥就好豪地每人叫左個經理姐姐Joey介紹o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因為我地兩

今次目的係黎試食,而且有老豆找數
,所以我同哥哥就好豪地每人叫左個經理姐姐Joey介紹o既「おまかせ - 竹」(Omakase – Take,HK$ 1,500)set dinner。因為我地兩兄弟都怕骨,所以落單時同Joey講好刺身壽司同燒物要遠離鱔同其他多骨o既魚,好感激佢真係跟到足。為我地送上食物o既哥哥仔除左好耐心地同我地講解食材,爸爸特別滿意佢加酒o既速度

頭盤一之「小柱おろし和え」(帶子蘿蔔):帶子蘿蔔依個配搭小肥未食過,味道清淡得黎好清新,幾特別。
小柱おろし和え (帶子蘿蔔)
 頭盤二之蟹肉沙律:蟹肉鮮嫩,味道香甜,沙律醬內加左少少胡椒粉,個組合幾得意,正
蟹肉沙律 (Crab Meat Salad)
 頭盤三之甜蝦配小白蝦:大蝦小蝦都係咁滑嘟嘟,同咁爽嫩。
甜蝦配小白蝦小食 (Mixed Shrimps)
 刺身一之八爪魚:八爪魚片切得好夠薄,不過最精彩係佢超級爽脆o既口感!平時唔鍾意食八爪魚o既XO都想叫佢黎多碟,可想而知有幾掂
八爪魚 (Tako sashimi)
 刺身二之鰹魚:魚味濃郁,加埋蔥蒜同洋蔥絲一齊食,整體變得更加香脆,讚!
鰹魚刺身 (Katsuo Sashimi)
 刺身三之中拖羅:肥嫩o既拖羅溶喺口,魚鮮味上埋鼻,嘩,無得頂呀!
中拖羅(Chu Toro Sashimi)
 刺身四及五之油甘魚與蝦:大大隻o既甜蝦鮮脆爽甜,油甘魚油份足,香滑無比,味道甜美!

煮物之櫻花糯米卷金目鯛:粉紅色o既外觀同餸名都令人想起而家正正係櫻花季節,好有意思!櫻花糯米香腍軟熟,不過可能紫蘇葉個味道太濃所致,XO唔係好食得出卷內金目鯛碎o既味道。
櫻花糯米卷金目鯛 (Sakura Sticky Rice with Kinmedai)
 燒物之鹿兒島和牛:三成熟o既和牛非常鬆軟,又夠肉汁,入口半溶嗰個感覺好high
!只係當時心想:就算話係「少吃多滋味」,兩小件也實在太少了,真係唔係幾夠喉
鹿兒島和牛 (Kagoshima Wagyuu)
君島師傅所做o既壽司,全部都已經調哂味,所以唔需要再點任何醬油。味道同稻菊森口勇師傅嗰D極為相似,莫非兩位係師兄弟
?!
 壽司一及二之金目鯛與平政:鮮甜爽滑魚油夠,齒頰留香!

壽司三之:君島師傅話此款蜆壽司最啱時候食,因此特別推介
。蜆肉鮮甜肥美,配上wasabi同甜醬,清香味道更覺強烈,師傅真係冇介紹錯!
蜆壽司(Clam Sushi)
 壽司四及五之針魚與小肌:針魚同小肌個外表好接近,不過食落就知道口感同味道都非常不同。針魚肉質爽口,但小肌偏柔軟,而且後者魚鮮味比較濃。經師傅掃上調味,兩款都咁好食。

壽司六之鮪魚:喺爽滑o既Maguro面放上芝麻粒,增添香脆,簡單o既心思令食客食出驚喜,妙哉妙哉
鮪魚壽司 (Maguro Sushi)
 壽司七之海膽:海膽份量絕不吝嗇,淨睇相都已經值滿分!海膽色澤光鮮,味道鮮甜,質感嫩滑,無得彈
海膽壽司(Uni Sushi)
 碎拖羅手卷:手卷最外層o既紫菜皮好似啱啱烘過黎咁,又暖又香脆。師傅喺軟熟o既壽司飯同拖羅碎餡中加用左黃色o既蘿蔔絲點綴,令魚味更加濃烈鮮甜之外,整個卷物由外至內都變得咁爽脆,好野

:海鮮味香濃,飲得出個湯係用真材實料肴製而成。雖然未別及得上中式老火湯咁有火口,不過餐廳肯選擇唔用粉去開個麵豉湯已經代表左好有誠意

酸菜之薑及蘿蔔:爽口o既蘿蔔用柚子汁醃過,微酸得黎味道又清清甜甜,好醒胃。

甜品之柚子Sorbet:清香酸甜。

小肥食完成個「おまかせ - 竹」餐,雖然唔可以話重肚餓,但係好似差咁D嘢咁,估計如果佢上甜品前加多碗細細o既湯麵,應該會完滿好多

君島師傅所握製o既刺身壽司非常精巧幼細,外型高貴,而且美味可口
!如果大家好似家父咁,唔需要食熱嘢,大可選擇坐壽司吧,鍾意食邊款就叫邊款,更可以比師傅話事,包保你味蕾會有一級o既享受!日藉師傅友善體貼o既服務,同佢超勁o既廣東話一樣,真係令到三肥大吃一驚
;最感動o既係我地走嗰陣時,君島師傅由壽司吧走出黎,送到我地去「車立」口,真係客氣!
2012-04-06
$1800 (Dinner)
蟹肉沙律 (Crab Meat Salad)
八爪魚 (Tako sashimi)
鰹魚刺身 (Katsuo Sashimi)
中拖羅(Chu Toro Sashimi)
甜蝦配小白蝦小食 (Mixed Shrimps)
鹿兒島和牛 (Kagoshima Wagyuu)
蜆壽司(Clam Sushi)
海膽壽司(Uni Sushi)
鮪魚壽司 (Maguro Sushi)
2012-04-01 46 views
雖然剛從北海道大吃大喝回來,但十四週年的關係,所以決定要好好再用Omakase去慶祝一番。三頭盤以甜蝦和小白蝦開始,鮮甜美味,肉質彈牙。瑩光小墨魚第一次試,味道還可。蟹肉黃味酢依然出色。跟著來的三款魚生卻有點反高潮談不上頂級水準。反而日本糯米煮金目鯛無論色,香,味都十分驚喜。粉紅色的糯米飯香,軟,綿,跟魚肉煮得相得益彰。跟著的燒金槍魚火候剛剛好,再配上日本芥末,又是另一番風味。最後五款壽司和一個卷物之中,份量和味道也沒令人失望,尤其入口即溶的拖羅和非常creamy的海膽,總算值得一去再去。
2012-03-28
Celebration
Anniversary
  • Omakase
2012-02-25 78 views
慶祝情人節似乎成了令近代男性頭痛的一大難關...總要費盡心思打點一切準備充足...還可能要心驚膽跳怕伴侶不滿意...其實情人節的來源是紀念古時被天主教列為聖人的Valentinus...是不是殉道,跟保衛愛情有沒有關,就不去考究了反正情人節的用意,就是讓人思考愛的力量、感恩愛的存在、珍惜能在短暫的生命中同步吧...抱歉讓容生頭痛了...容生選了坐在師傅面前,因為懂日文的關係他跟這位被老闆從日本差過來的師傅Kimijima Yukio還能談上一兩句。一同坐在師傅面前的只有另外三對情侶。雖然餐廳裏還有很多其他人,但佈局讓我們好像有私人空間般,實在難得。言談間師傅笑說不明白香港人為何吃壽司的次數會這麼高,在日本他們可是一個月才會吃上一兩次,壽司對他們來說可是特別日子才會吃的。我那時心想︰真難得,竟然對他們來說十分特別的壽司會在其他國家變得滿街都是(別說元氣、板長...甚至明將、爭鮮...超級市場現在也少不得壽司...我在英國留學時也驚訝超級市場是一直有壽司供應的)師傅解釋說晚上的魚生是比較新鮮的,因為每天都從日本空運魚生來港,趕不及用在午市,所以反而晚市的魚生會比較新鮮。喜歡刺身、壽司的原因

抱歉讓容生頭痛了...

喜歡刺身壽司的原因不外乎是因為鮮味,但除了是否新鮮以及刀法以外,如何配搭也是美感及味覺上的學問。

方便對應下文
前菜
吞拿魚配的Mizuna是有點辣的,能刺激味蕾。上菜時服務員提示我們由吞拿魚開始依次吃,果然有心思。

甜甜的Ponzu和實在是非常新鮮的海帶都是鮮味的好配搭,比起主角更讓我有驚喜。
前菜︰吞拿魚、蠔、針魚(前至後)
海膽
鹹跟甜相遇。有趣。濃郁的甜融在香脆的鹹上。其實是海膽軍鑑但沒有飯團抵消兩個極端,所以味覺刺激變得強烈。
刺身︰海膽

蒸物
清酒和魚汁這個鮮甜帶點魚油和醉香的混合最令我回味。
燒物
用柚子做的醬是辣的。整體上好吃,但相對上普通。
愛女魚
師傅笑說這等浪漫的名字是我們才會改得出。順帶一提,英名正確串法是fat greenling。
壽司︰愛女魚

Winter Yellow-tail
這個看來是莎莉蛋糕的是以Winter Yellow-tail加蛋製成。甜。感覺真的像在吃蛋糕。只是甜味密實一點。
壽司︰Winter Yellow-tail, Japanese Cockle
壽司中最為欣賞的是最後的壽司卷 - Toro and Tokyo Scallion Roll。

師傅在做壽司卷的時候先拿紫菜,然後問我們要多少飯,在鋪好的飯上加點點醋,再加上碎魚生後捲壓、封底成小巧別緻的壽司卷。

可惜師傅做好以後便馬上接了上手吃,沒空拍照...

其實壽司可以有的花巧倒很少,因為多數已有飯團、紫菜作配搭,所以只要簡簡單單的材料新鮮便很好吃。可能因為這樣,所以壽司是逐一在我們面前製作,在視覺享受上下工夫。

龍蝦味噌湯
質素很高。是化不開的鮮味配搭。

Green Tea Tiramisu
漂亮。喜歡這個顏色的配搭,令人產生草莓在草地上的想像(在潛意識上下工夫?),營造草莓的清新。
枺茶Tiramisu
感激容生的心思。能在當晚找到一處可以靜靜享受的角落是考工夫的。

再清新的味道也是短暫。心底內的温暖才是永恆。
2012-02-14
Celebration
Valentine's Day
枺茶Tiramisu
前菜︰吞拿魚、蠔、針魚(前至後)
刺身︰海膽
壽司︰愛女魚
燒物
  • Toro and Tokyo Scallion Roll
  • Yellow Winter-tail
2012-01-14 39 views
打電話訂到窗口位置,可能星期一晚人少關係。服務員十分勤快友善。廁所高格調和清潔。點了清酒後,便問侍應Omakase竹和梅那個合適,因為不吃牛的原因,便點了梅。頭盤中的𧐢最美味,海水味和調味料水乳交融。柚子蟹肉和燒帶子也很有水準。跟著的刺身,焦點自然是至愛的呑拿魚腩,啖啖肉是必然了,但難得魚油甘香,令人回味無窮。令到另外兩種刺身頓然失色。之後兩款煮物可能不是我杯茶所以覺得有點普通。然後四款壽司水準可以,最驚喜是海膽壽司鮮甜可口。吃完之後肚皮漲到要張手卷外帶。價錢是五星級幸好食物和服務令人滿意。份量也很夠,清酒選擇不錯,只是少了最愛的「上善如水」。
Crab Meat Salad
Oyster...Yum
Best O-Toro
Too full already...has to take the sushi roll home
2012-01-09
$1,000
Crab Meat Salad
Oyster...Yum
Best O-Toro
  • Omakase
2012-01-09 32 views
第50篇! 女友此假期最後一餐 咁當然要帶女食好D來的CUBUS上竹壽司, KC也推介這為午餐之選~來這當然試他的壽司定食,女友點了和牛定食刺身沙律內有帶子粒 吞拿魚粒 蝦粒 未到好吃.我們吃完一件, 師傅便立即即弄一件, 有高級鮨店的感覺通紅既野生油甘有一樣的滋味 極爽口彈牙, 魚味濃郁, 大愛吞拿魚背, 肥美好吃,但魚味略欠TORO女友說很好吃 加拿大海膽鮮甜, 濃澴的海水味, 入口即化, 師傅很用心的說紫菜必須快吃, 看來看重水準玉子是我喜歡的做法, 可以更好縵魚冬天偏瘦, 但女友淡淡的也不錯瀨尿蝦壽司第一次吃, 沒有驚喜, 不錯吃和牛過熟, 是80元的水準蔥吞拿魚腩手卷一開二, 手切得層次分明, 魚鮮滿口, 肥美濃郁, 讚!柚子雪葩, 清新, 但單一綠茶雪糕, 有高級綠茶感覺, 濃濃的綠菜味, 是我喜歡的做法單只壽司定食, 抵食, 服務很好, 師傅很用心, 會再來
第50篇! 女友此假期最後一餐
過熟
滿滿的魚鮮!
清,但口感單一
好食~ 高級!
來的CUBUS上竹壽司, KC也推介這為午餐之選~
來這當然試他的壽司定食,女友點了和牛定食

刺身沙律內有帶子粒 吞拿魚粒 蝦粒 未到好吃.
我們吃完一件, 師傅便立即即弄一件, 有高級鮨店的感覺

通紅既野生油甘有一樣的滋味
極爽口彈牙, 魚味濃郁, 大愛

吞拿魚背, 肥美好吃,但魚味略欠
TORO女友說很好吃

, 看來看重水準
玉子是我喜歡的做法, 可以更好
縵魚冬天偏瘦, 但女友淡淡的也不錯
瀨尿蝦壽司第一次吃
, 沒有驚喜, 不錯吃
和牛過熟, 是80元的水準

柚子雪葩, 清新, 但單一

單只壽司定食, 抵食, 服務很好, 師傅很用心, 會再來
2012-01-08
$385 (Lunch)
清新的刺身沙律
好食~ 高級!
  • 海膽壽司
  • 野生油甘
2011-12-27 5 views
不知大家對日本赤貝感覺如何,在我來說很喜歡它糅合爽嫩肉質和獨特貝類鮮味,而日本廚師處理赤貝有著一套獨特手法,去殼洗淨後還須「拋撻」,將牠的纖維軟化,才達至柔嫩最佳效果,在開業不足一年便獲米芝蓮推介的竹壽司,日著師傅處理的技巧認真,飯細密軟熟而赤貝爽嫩,是不錯的選擇。
Dining Offer
Tasting Event
2011-12-22 43 views
之前在fb食友看到超澎湃的加拿大海膽壽司,又想起之前在台中吃到鮮甜度爆燈的馬糞海膽,忍不住立即在緊接的那個星期日下午來吃壽司定食!!此店位於開平店一座新開的食廈,餐廳佔了七八成的樓層,全部都是走高格調路線,餘下的是由謝霆鋒做老闆、佔4層的製作公司。聽說這家店是日本東京著名的壽司幸四代傳人杉山衞合作開的,我想水準應該有保證吧。下午12點半到達,一出電梯就看到有一個小小的露台,放著用藤做的椅子,好悠閒的感覺。轉到右手邊,一條以竹做裝飾的小走廊,頗有格調。鬆弛在訂位的時候已 事先指明要壽司bar檯,這樣才可以看到壽司師傅的手勢,況且聞說這裡的壽司定食是一件件上的,如果坐檯的話,應該就會一盤端上去了。午市套餐星期一至日都有供應,除了一早鎖定的壽司定食(HKD$320)外,我們還選了蔥吞拿魚腩飯(HKS$220)定食。不想吃刺身的也有牛丼和燒魚等選擇。前菜是刺身沙律,刺身有帶子粒、吞拿魚粒、蝦粒等等,味道是鮮美的,不過本身的那個芝麻醬汁味道偏淡,後來我更要醮少許豉油來提味。雜菜沙律,夠冰凍,配上柚子醋汁,挺開胃,青瓜爽脆、車厘茄鮮甜,不過有部份沙律葉有點苦味。師傅事先提醒壽司裡面已經加了wasa

師傅事先提醒壽司裡面已經加了wasabi,所以不要的話請先告訴師傅,另外壽司已經調好味道,所以如非必要也不用沾醬油吃。
首先必需說我對於魚類刺身並不是很熟悉,幾年前我還是一個只愛吃三文魚的人而已,現在好一點,不過還是要多吃多學。這幾款都很好吃,有其獨特的味道,鬆弛說深海池魚的魚非常彈牙。

甜蝦。兩隻超肥美的甜蝦混合著蝦膏,入口甘甜,配上蝦膏醬汁更能帶出蝦的鮮甜味,超級好吃!

帶子雪白帶點半透明狀,肉厚肥美,鮮甜嫰滑。
海膽。非常非常多海膽,雖然一早已知不是日本貨,不過加拿大的也不賴呀,最重要是好吃,當然我之前也有吃過水準普普的加拿大海膽,不過這海膽真的很鮮甜,如果硬要拿去跟日本的比,一定沒辦法比,但以加拿大海膽的水準來說,是好好吃的呢。
鰻魚和甜蛋。這個鰻魚我就不太喜歡,因為有點乾,鰻魚本身不夠肥,味道偏淡。相反甜蛋就很不錯,蛋味很濃,鬆化又不會說過甜。
手卷是蔥吞拿魚腩手卷,和鬆弛的蔥吞拿魚腩飯是一樣的了。我看到師傅把現成從日本運來的吞拿魚腩蓉倒出來,再把切成一粒粒的吞拿魚粒混在一起,那麼吃起來就會有點魚粒的咬口。吞拿魚腩蓉呈淺粉紅色,師傅說是用上中toro的,入口油脂豐腴,很好吃,但鬆弛吃到有少許筋。
茶碗蒸。蛋蒸得很滑溜,上面淋上少許高湯,味道更濃。裡面不放雞肉,改成魚肉,不過魚肉在蒸過之後有點老,還不如用回雞肉比較好。
麵豉湯。裡面有一些好像蟹又好似魚的東西,因為肉是白中帶點紅的,不過口感很滑,所以應該是魚,可是麵豉湯裡面的魚味並不濃,喝起上來跟普通的麵豉湯好像也太大分別。
甜品的雪糕有柚子雪葩和綠茶雪糕,柚子雪葩很清新,不會太甜;相反綠茶味比較普通,略嫌奶味不夠濃。

鬆弛似乎對這餐不甚滿意,總覺得這個價錢應該有更好的質素。整體來說,雖不能說是十分抵吃,但也是物有所值的,至少那一個滿滿的加拿大海膽軍艦單點己經要近100元吧。另外服務態度不錯,加茶勤快,廚師也有用心介紹,感覺良好,值得一試。
2011-10-23 15 views
Farewell 同事,老闆說要高品質的餐廳,同事想食日本餐。星期五午餐,到處也無法預約座位。終於找到了這家日本餐廳。午餐的價格似乎比晚餐便宜得多,晚餐的價格至少每人一千元。食品質量比預期好 - 和牛非常柔軟,餐壽司分為兩部分。整體食物是相當不錯的。有相為證。
2011-10-21
$350 (Lunch)
蒸蛋
有魚味噌湯
主菜 - 餐壽司 Part 1
主菜 - 餐壽司 Part 2
另一主菜 - 餐和牛
  • 壽司餐
2011-10-19 6 views
成日都上OPEN RICE, 但從來無寫過食評. 今次係第一次. 因為想表揚吓呢間餐廳嘅食物水準同壽司師傅嘅服務態度.我同屋企人經朋友介紹黎試吓呢間日本餐廳. 聽朋友講水準一流, 於是特別訂星期六下午SUSHI BAR食個晏. 我初時以為要嗌HK$800 per set 嘅 omasake 先可以食好野. 點知個師傅話HK$320 sushi set 已可以食到TORO, 海胆同其他 in season 嘅sushi. 仲會逐件上. 可以慢慢食. 好! 一於四份.我無影相, 不過件件晶瑩新鮮. 同我响日本築地壽司大食OMASAKE差唔多. 因壽司已有少許調味. 唔洗點豉油已好有味道. 可以吊起食材本身嘅鮮味, 食都食得健康D. 讚!唯一可改善之處:可唔可以唔洗叫姐姐都識間唔中過黎加茶?仲有,可否買一兩張High Chair俾小朋友坐?

2011-10-15
$360 (Lunch)
  • SUSHI SET
2011-04-19 53 views
OMG =v=” 隔了成個月,我才醒覺自己還未動筆寫這篇食評(汗)「竹壽司」by SUGIYAMA。聽說來頭可不小,皆因它是與日本東京一家有120年歷史的「壽司幸」合作,而這食府亦曾獲得米芝蓮1星評級,是東京區內最著名的日食店之一。踏出電梯,會先看到一個小露台,之後~沿著竹林便到用餐區,不得不提的是...兩旁還放了價值不菲的清酒襯托 設計果然處處顯用心!抵讚~壽司吧枱&師傅什錦壽司定食:前菜、沙律、湯、茶碗蛋、壽司(9件):包括~甜蝦、"立魚"、鱆紅魚、赤貝、油甘魚、拖羅、海膽、海鰻、玉子、手卷&甜品。嘩…也許大家都會飽得捧著肚子離開XD師傅說吞拿魚血是藏在魚皮下的一條固體血,由血和吞拿魚肉組成,咬口則似牛肉乾。雖然有點恐怖,但是食下去後發現魚味很濃,且沒有腥味。蝦肉晶瑩剔透,新鮮清甜!拖羅好rich!!入口即溶!!(←好味到詞窮^^)師傅說午市會採用加拿大海膽(可能成本較低)。而原以為日本貨一定是最好的我,吃過之後竟回味無窮,皆因海膽的鮮味毫無保留地表現出來=)且肉質豐厚,味道甘香。好戲在後頭!!誰不知跟餐的是普通玉子 =v=” SO SAD!此行未能一嚐外貌像厚切長崎蛋糕&入口像

設計果然處處顯用心!抵讚~
壽司吧枱&師傅

前菜 : 吞拿魚血
甜蝦壽司
蝦肉晶瑩剔透,新鮮清甜!
拖羅拖羅 :P
拖羅好rich!!入口即溶!!(←好味到詞窮^^)
玉子壽司
此行未能一嚐外貌像厚切長崎蛋糕&入口像布甸的燒玉子!實在遺憾...
抹茶雪榚配紅豆
抹茶雪糕帶有點點茶香甘味,與紅豆出奇地配合!重點是紅豆勁大粒~YUMMY
整體不會太甜膩,且又充滿日本特色,簡直"最高"XD
2011-03-14
$350 (Lunch)
前菜 : 吞拿魚血
甜蝦壽司
拖羅拖羅 :P
玉子壽司
抹茶雪榚配紅豆
2011-03-23 209 views
2011-03-22
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
funny mix
nicenice
not too fat , need a bit soy sause to bring out the taste
salmon nose soft bone
nice but a bit too cold
too sweet
nth special
  • Toro
2011-03-22 31 views
用餐時剛新開左兩個禮拜,唔知係唔係呢個原因,個日d料特別靚,仲有兩個日籍師父serve,一個(魚當)魚,一個握壽司,本地師父再介紹係乜野魚,來自邊個縣,真係冇得頂,果然係銀座名店既質素。叫左個壽司set,前菜有帶子群邊,麻醬沙律,感覺好fresh。首先黎既係青森大間野生藍鰭大拖羅,入口軟棉,鮮味濃鮪,完全唔係一般今村,Hiro 可比。由於係江戶前壽司,每件壽司師父都會調味,令到你可以真正品嘗到壽司既精髓,就好似牛扒要落鹽,蒸魚要豉油一樣。中間有件車海老又係驚喜,先輕灼再用冰急凍,師父再介紹佢咁做既原因,直頭好似魚至囂咁!Uni 係鹽水浸既,並冇木板Uni果D有防腐劑。最後師父整左件ne gi 拖羅,佢話圓形(見圖)先係正宗,飯,拖羅,紫菜,每一口都合比例,雪榚桶其實冇咁好。整體黎講質素比鮨佐賴不相佰仲,大滿足!
用餐時剛新開左兩個禮拜,唔知係唔係呢個原因,個日d料特別靚

整體黎講質素比鮨佐賴不相佰仲,大滿足!
2011-01-16
  • 青森大間野生藍鰭大拖羅