2019-07-29
拍拖紀念日,由老公帶路 黎到銅鑼灣V Point 的鮨蕾 晚餐主打廚師發辨,有三個價錢可選擇。我和老公小食多滋味的心態,叫咗兩個$850的楓套餐。首先前菜係炸日本蕃薯片,絕對是考刀功,因為片片都薄如蟬翼。入口微咸和香脆。再來是一碟三款的前菜甘時南瓜煮-利用蜂蜜來調味,令到日本南瓜更清香、軟淋、香甜。黑松露煎蛋-喜歡黑松露的我,試了一口已經覺得十分滿足,口腔充斥著黑松露的味道。因為黑松露和煎蛋比例差唔多一半一半。沖繩土佐海髮菜-自家制土佐酸汁再配合本身無味的海髮菜,再加上薑蓉,令到食慾大增。十分期待下一道菜色。時令刺身這一次有油甘魚薄切,甘香肥美,充滿魚油味道。個人喜歡配酸汁和辣椒蘿白蓉食,更醒胃。再加上吞拿魚腩刺身厚切,上面配有北海道海膽。一句講哂。鮮甜加鮮甜,入口即溶。再加上芬蘭直送的食用花一齊食,別有一番風味。燒物吞拿魚額頭肉(又稱腦天)珍貴而又好味的部位,利用甜味噌醃制過。因為魚油多,所以要用慢火燒。燒制途中會放上柚子醬,令到魚肉肥而不膩。食到一半可以加上青檸汁,青檸酸味配上甜味噌又是另一番風味。吃落口感似燒大吞拿魚腩,雖然燒過,但都是入口即溶。勁好味。壽司拼盤分別有:勁新鮮赤貝
晚餐主打廚師發辨,有三個價錢可選擇。
我和老公小食多滋味的心態,叫咗兩個$850的楓套餐。
再來是一碟三款的前菜
這一次有油甘魚薄切,甘香肥美,充滿魚油味道。
燒物
吞拿魚額頭肉(又稱腦天)
燒制途中會放上柚子醬,令到魚肉肥而不膩。
食到一半可以加上青檸汁,青檸酸味配上甜味噌又是另一番風味。
吃落口感似燒大吞拿魚腩,雖然燒過,但都是入口即溶。勁好味。
壽司拼盤
分別有:勁新鮮赤貝(因為師傅會在客人面前大力拍個赤貝壽司)
火炙左口魚群邊,好厚身,好香魚油味,同出邊食嘅完全唔同
帆立貝壽司,勁鮮甜,入口彈牙。夏季當造紫海膽壽司,肥美而鮮甜
還有廚師特別推介的乾式熟成吞拿魚壽司(已經熟成左5日)
因為制作繁複,利用鹽、醋、昆布。再以布包裹著,放左攝氏3度以下發酵而成。
所以口感好特別。好好味!
海綿蛋
利用左魚肉、蝦肉,打成膠!
來代替面粉師傅話這個蛋既制作過程要兩小時,再煎 、焗而成。食落勁鬆軟。
睇唔到有蝦有魚的存在,但食落就感受到。
好得意和一定是十分考手力和耐力的食品。一絕
味噌湯和日本蜜瓜
用咗新鮮蜆來制作 蜆無沙、很鮮甜。
日本蜜瓜不用多說,甜度高。好味!
多謝老公的好介紹!!
Other Info. :
埋單時只要Download鮨蕾的手機app即有95折優惠!