2024-02-21 67 views
上環鏘鐵板燒日本料理,開業無幾耐,新年假lunch都有二人套餐,人均700多少少,食高質鐵板燒日本料理。環境又坐得舒服,坐係吧枱睇住師傅慢慢煮,同朋友傾下計,性價比真係唔錯!午市主打鮑魚或龍蝦套餐,我地要左龍蝦,澳洲龍蝦勁生猛,仲郁下郁下,師傅用左蝦膏、洋蔥、青葱、cream整埋個醬汁,味道十分香濃,師傅建議一啖放落口,龍蝦肉好爽口好juicy。之後食香煎鵝肝,配烘多士,鵝油好邪惡但好香好好食!欣賞師傅會就返客人的節奏,我地唔趕時間,佢就慢慢整,唔洗食得咁急。跟住有清酒煮蜆,中段有火焰好似睇表演咁,,來自北海道的大蜆好大隻又鮮甜,個湯加入昆布、櫻花蝦、青葱、青檸汁、辣椒,好有層次感。再來就食安格斯牛柳,個人鐘意五成熟,剛剛好唔會太熟,最正係師傅即整的炒蒜片,真係好脆口好香!而安格斯薄切包住蒜粒、青葱、洋蔥,好豐富都好好食!呢個時間有剛剛用龍蝦殼煲的湯,好香濃,仲有少少龍蝦肉,好好飲!食到呢到都已經飽飽地,仲有炒飯,炒野菜(椰菜、芽菜、菜芯苗、甘筍絲、冬菇絲)。最後係特色甜品,焦糖多士都唔算特別,特別在配上益力多沙冰,酸酸甜甜咁好解膩!午市龍蝦 二人前Lunch Lobster Cour

午市龍蝦 二人前
Lunch Lobster Course for Two ($1280)
沙律 Salad
龍蝦 Lobster
鵝肝 Foie Gras
清酒煮蜆 Boiled Clam with Sake
美國牛肉厚燒及薄燒
US Beef Tenderloin & Sliced Beef Roll
炒野菜 Fried Vegetable
炒飯 Fried Rice
麵豉湯 Miso Soup
漬物 Pickles
甜品 Dessert

📍 #鏘鐵板燒日本料理
#上環 皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

🔖 #吃是真愛_上環
為了慶祝我們的紀念日,找了一家menu看起來很好吃的鐵板燒餐廳~ 位置十分方便,裝修也超有氣氛🥰澳洲鮑魚二人前 $2680[美國牛肉厚燒及薄燒]前菜: 牛油果蟹肉卷蟹肉同三文魚籽好鮮甜😋澳洲鮑魚450g師傅首先將食材放在桌上供我們拍照🤳鮑魚超大隻,足足有一個手掌大!師傅先烹調大鮑魚,有2種煮法。第一種是加入少許酒,點鮑魚肝醬吃,比較能吃出食材原有的鮮味。鮑魚很軟,一點也不乾,算是吃過的鐵板燒數一數二好吃🤤第二種煮法是加入xo醬炒香的鮑魚,季節海鮮:北寄貝用了昆布絲加湯煮,提升北寄貝鮮味👍🏻甘鯛立鱗燒立鱗燒其實是魚肉連鱗片用熱油澆淋,再烤熟。師傅說蓋上蓋子煮出來的魚肉不會嚡口或亁,反而會很滑很嫩🤤底部配了洋蔥+海膽醬煮的汁清酒煮蜆❤️加了櫻花蝦,好香好鮮甜🥹😭❤️蜆真的非常新鮮!下鍋前還在動!這個菜好吃的程度是我把他的湯也喝光了🥹美國牛肉厚燒牛肉軟身牛肉味重🥰師傅在我們面前炒香蒜片😋配上牛肉超讚!美國牛肉薄燒包住蔥和洋蔥😋不油膩還有炒飯和炒野菜~甜品:焦糖多士+益力多沙冰2款也太太太好吃😍特別是焦糖多士!是想encore的甜品!這次的體驗超開心超值得!服務在線,師傅十分健談~完全不會不自在!

澳洲鮑魚二人前 $2680
[美國牛肉厚燒及薄燒]

前菜: 牛油果蟹肉卷
蟹肉同三文魚籽好鮮甜😋

澳洲鮑魚450g

師傅先烹調大鮑魚,有2種煮法。
第二種煮法是加入xo醬炒香的鮑魚,

季節海鮮:北寄貝
用了昆布絲加湯煮,提升北寄貝鮮味👍🏻

清酒煮蜆❤️
這個菜好吃的程度是我把他的湯也喝光了🥹

美國牛肉厚燒
牛肉軟身牛肉味重🥰師傅在我們面前炒香蒜片😋配上牛肉超讚!

美國牛肉薄燒
包住蔥和洋蔥😋不油膩

還有炒飯和炒野菜~

甜品:焦糖多士+益力多沙冰
2款也太太太好吃😍特別是焦糖多士!是想encore的甜品

這次的體驗超開心超值得!服務在線,師傅十分健談~完全不會不自在!絕對要推薦給大家!來約會或慶祝生日/重要日子的首選餐廳!
年尾啦~要好好感謝自己 食餐好嘅!我哋去咗中環新開嘅鐵板餐廳門面氣派 裝修有格調食物係一級棒👍🏻👍🏻👍🏻師傅用心製作 會食完想回頭架絕對物有所值!.🦞龍蝦二人前 - $3180🦞🔸前菜蟹肉青瓜卷,鮮味嘅蟹肉配脆甜青瓜,好fresh呀!🔸龍蝦超級大隻!!熟度剛剛好,口感好彈牙又鮮甜!配埋濃濃蝦頭膏、清酒煮嘅汁,香味十足!🔸甘鯛立鱗燒真正皮卜卜脆、肉嫩滑juicy!用昆布、海膽、洋蔥等熬煮高湯都好正,飲到一滴不留。🔸季節海鮮 新鮮鬧北寄貝煮到鮮甜爽彈,底下嘅昆布湯吸引了海鮮精華,要飲埋呀!🔸清酒煮蜆師傅即場點火煮,蜆一煮開口就上菜,非常嫩滑甜美,湯有蜆、清酒、蒜等煮成,超好飲又胃身。🔸日本黑豚肉薄燒🔸美國牛肉厚燒及薄燒🔸A4日本和牛西冷厚燒每人揀一款,揀咗豚肉薄燒、和牛西冷,肉質好靚!食得出肉香、煮得好鬆軟美味,豬同牛一樣咁好味😋!師傅即場整蒜片,係特別香同脆,好好食!
年尾啦~要好好感謝自己 食餐好嘅!
我哋去咗中環新開嘅鐵板餐廳
門面氣派 裝修有格調
食物係一級棒👍🏻👍🏻👍🏻
師傅用心製作 會食完想回頭架
絕對物有所值!
🦞龍蝦二人前 - $3180🦞

🔸前菜
蟹肉青瓜卷,鮮味嘅蟹肉配脆甜青瓜,好fresh呀!

🔸龍蝦

🔸甘鯛立鱗燒

🔸季節海鮮

🔸清酒煮蜆

🔸日本黑豚肉薄燒
🔸美國牛肉厚燒及薄燒
🔸A4日本和牛西冷厚燒

朋友生日帶咗佢嚟呢間食鐵板燒師傅們都好nice超細心準備埋蛋糕同寫字👍🏾👍🏾👍🏾前菜:好fresh 唔錯鮑魚分咗三食切片個部位有啲鞋反而後兩個近中間部位就好彈牙👍🏾甘鯛立鱗燒:魚鱗炸到好脆可以食埋,配埋上湯好豐富清酒煮蜆非常出色!必食高溫煲到揮發晒清酒嘅酒精剩下得返甜味我連個湯都飲到乾乾淨淨😹😹😹A4日本和牛西冷厚燒揀咗5成熟加埋炸蒜片食超級正👏🏾👏🏾👏🏾炒飯已經唔係好食得落要咗半碗但佢個燶邊太陽蛋真係好完美所以食多咗飯蜜糖西多+紅莓棉棉冰棉棉冰好滑👍🏾好滿足啦
朋友生日

鮑魚分咗三食
切片個部位有啲鞋
反而後兩個近中間部位就好彈牙👍🏾

甘鯛立鱗燒:魚鱗炸到好脆
可以食埋,配埋上湯好豐富
清酒煮蜆非常出色!必食

棉棉冰好滑👍🏾
好滿足啦
2024-01-16
  • 清酒煮蜆
上環新開咗一間高級日式鐵板燒,裝修高貴有格調,全部座位都係席前鐵板燒座,讓全部食客都可以即席欣賞鐵板燒師傅手藝。公共空間大概可以serve倒十多位客人,而VIP房大約可以坐最多七至八人。無論係商務定係私人party飯聚都非常適合!餐廳有大約2-3款套餐供應,主打高級高質海鮮食材,另外亦有散叫餐牌。今次我哋試咗澳洲鮑魚二人前套餐。———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪❀澳洲鮑魚二人前套餐❀✰前菜⚘牛油果蟹肉、三文魚子,用青瓜片包住,圍住咗玫瑰花瓣莓汁。牛油果同埋蟹肉溝埋嘅口感好似非常香濃嘅蟹膏,口感好好👍🏻⚘由第一道菜開始,擺盤賣相已經好靚💜✰澳洲鮑魚450g⚘我從來未食過咁大隻鮑魚🤣 呢隻鮑魚大過我隻手掌!⚘師傅細心講解,咁大隻鮑魚應該點食🤭佢會分開三種煮法。1️⃣先食鮑魚中間部份,切薄片煎。用鮑魚肝加cream、白酒做汁。呢個煮法鮑魚好易咬開,個汁好香濃👍🏻2️⃣鮑魚頭尾兩邊,厚切用xo醬炒。厚切嘅鮑魚非常彈牙,呢個口味好惹味😋3️⃣鮑魚裙邊,用青檸汁煎 。鮑魚裙邊口感好得意好似海參,味道幾清新,同埋有重海水味。🌟我覺得下次嚟食都要食返呢隻鮑魚!真係超好食👍🏻推薦🤭✰季節海鮮⚘北寄貝,半煎

———.+:。(〃ω〃)゚.+:。 キャァ♪
❀澳洲鮑魚二人前套餐❀
前菜
✰前菜
⚘由第一道菜開始,擺盤賣相已經好靚💜
✰澳洲鮑魚450g
⚘我從來未食過咁大隻鮑魚🤣 呢隻鮑魚大過我隻手掌!
⚘師傅細心講解,咁大隻鮑魚應該點食🤭佢會分開三種煮法。
🌟我覺得下次嚟食都要食返呢隻鮑魚!真係超好食👍🏻推薦🤭
季節海鮮-北寄貝
✰季節海鮮
⚘北寄貝,半煎煮,加咗梅湯、清酒、昆布絲,非常之鮮甜!仲留咗佢條腸比我哋食埋😂口感好似銀針粉。
✰甘鯛立鱗燒
⚘立鱗燒呢個煮法好考師傅功架😋 魚鱗同魚皮用油炸到勁脆,但係魚肉好似蒸咁嫩滑。個汁用海膽醬加入魚湯同埋洋蔥絲。超好味🤭
✰清酒煮蜆
⚘師傅用手摺咗個好靚嘅錫紙鍋仔,加清酒、辣椒、昆布、櫻花蝦乾去煮蜆。呢個菜式會點火😋相機先食📸
日本A4和牛西冷
✰肉品(可自選)
⚘日本佐賀A4和牛西冷
⚘有厚燒/薄燒,油脂豐富,肉質軟嫩,黃牛嘅牛味非常香濃🤭
日本A4和牛西冷
⚘師傅整咗大量炸蒜片俾我哋拌住食,厚燒有Wasabi、玫瑰海鹽、胡椒做調味料自己點。而薄燒就包住洋蔥粒、蔥粒等等燒。
⚘伴碟仲有煎冬菇、煎翠玉瓜

✰炒飯
⚘炒飯炒得好靚,粒粒分明😋 而且師傅仲煎咗隻流心太陽蛋放喺炒飯上面😆

✰炒野菜
⚘由於我哋飽到暈,直接skip咗個菜唔食唔想嘥嘢🤣
甜品
⚘紅桑子+藍桑子+益力多棉花冰,呢度個棉花冰真係好似台灣嗰種咁軟綿綿!
焦糖多士
⚘焦糖多士,用黃糖嚟煎嘅焦糖多士超好食,超香脆😋 師傅仲表演整拉絲糖絲~ 加埋上去賣相又好靚呀💜

💵2人👩🏻‍🤝‍👩🏼人均$1749

呢個餐嘅肉品係可可以揀日本黑豚肉薄燒/美國牛肉/日本和牛,價錢唔同。
真心高質👍🏻🤭一定要試!
Other Info. : 呢個廚師真係手藝好掂~ 我食咁多次鐵板燒, 最滿意係今次, 每道菜都好細心講同埋教我哋點食, 每樣都咁好味。而且佢好好傾, 食得好開心
2024-01-27
$1749 (Dinner)
前菜
季節海鮮-北寄貝
焦糖多士
🎀上環。優質服務豪華鐵板燒享受⚜️🎀🪄店名* #鏘鐵板燒日本料理 #鏘🔮地址* 上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$2948 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_上環剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜#pickyme_鐵板燒➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵平時經常食日本菜 間唔中都要去下貴價鐵板燒享受下 今次黎到上環呢間好出名既日式鐵板燒 隱藏系普通商場入面 估唔到都有呢個高質餐廳 以灰黑作主調 幾有氣氛 如果想更有私隱度 都有包廂 環境舒服寧靜 整體服務貼心 每上一道菜都會仔細介紹食材及煮法😗🍽️食物質素🍽️入到餐廳就見到有個位置系養殖鮑魚及龍蝦 所以睇得出十分新鮮 餐牌除左有單點之外 更有龍蝦及鮑魚套餐二人前 食物種類豐富 更可以親自觀賞廚師烹調 別有一番滋味🤗👀評分💖💖💖💖💖龍蝦二人前 $2680🪄前菜首先黎個開胃菜 餐廳會先上一道精緻既前菜 用薄切青瓜輕輕包裹住沙律 中間加上飽滿三文魚籽 淋上紅色柚子醋 味道酸酸甜甜 十分開胃🤗🪄龍蝦之後會呈上超生猛龍蝦 龍蝦色澤光亮
🎀上環。優質服務豪華鐵板燒享受⚜️🎀

🪄店名* #鏘鐵板燒日本料理 #鏘
🔮地址* 上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$2948 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

👀評分💖💖💖💖💖
龍蝦二人前 $2680

🪄前菜

🪄龍蝦
之後會呈上超生猛龍蝦 龍蝦色澤光亮 超級新鮮 廚師會先分開頭尾 之後會挑出龍蝦肉 加上牛油,洋蔥及白酒炒 再用龍蝦膏作汁 味道十分唔錯 龍蝦膏精華完美滲入龍蝦肉 肉質彈牙爽口~

🪄甘鯛立鱗燒
餐廳今次提供左白金鯛 連鱗片 採用半煎半炸方式烹調 平時魚鱗片系硬身 但今次呢個方式令鱗片立起 十分薄身 好香脆 而鯛魚肉就有鮮味濃 肉質彈牙可口 好滋味😆

🪄季節海鮮
餐廳會根據時節提供適合既海鮮 今次提供左北寄貝 廚師先將肉起好 再切片 加上昆布絲及北極貝既內臟 配合高湯 更能帶出鮮味 貝類十分新鮮 味道更加鮮甜😗

🪄清酒煮蜆
然後廚師會預備一個錫紙盤 加入高湯 配合昆布,蒜,櫻花蝦及黑椒 放上新鮮蜆肉 然後加上清酒 即刻烈火燃燒 幾有打卡效果 酒精揮發後 煮出來的蜆會鮮甜啲 而且肉質無沙😉

🪄美國牛肉厚燒及薄燒
估唔到一次過可以試到牛肉厚燒及薄燒 廚師會先將新鮮蒜片炒成炸蒜片作配搭 香味濃郁~牛肉厚切成牛柳粒 肉質嫩滑 牛味濃 加上香脆蒜片 另外薄燒牛肉夾上洋蔥 質感好香口 有口感 我個人更喜歡厚切牛肉😆

🪄炒野菜
食完甘多海鮮及牛 需要整翻個炒菜減膩 味道都唔錯 我幾中意食蘑菇 好軟淋😀

🪄炒飯
之後加埋一碗炒飯 可以根據個人喜好選擇炒蛋或荷包蛋 蛋汁流入飯中超搭配 炒飯粒粒分明 金黃可口~

🪄麵豉湯及漬物
湯系用翻剛才龍蝦頭熬制而成 蝦味好香 配上海帶 好易入口😉

🪄甜品
甜品為草莓綿綿冰 唔會過於甜膩 恰到好處 綿綿冰口感細膩 好適合消暑~
(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
  • 美國牛肉厚燒及薄燒
  • 龍蝦
  • 甘鯛立鱗燒
2024-01-17 42 views
同朋友慶祝聖誕節,再加慶祝佢升職,當然要食餐好嘅賀一賀。去了公司附近一間新開嘅鐵板燒店,我地揀了午市澳洲鮑魚二人前,另一款係龍蝦。⭐️沙律⭐️澳洲鮑魚好香牛油香味,煮鮑魚時間掌握得好好,所以口感好嫩。⭐️大虎蝦 蝦身好彈身,淋上蒜汁,好好食。⭐️美國牛肉厚燒及薄燒厚燒同薄燒都好食,但個人鍾意厚燒,食到肉汁同嫩滑肉質。如果不選擇這款,還可以選擇黑豚肉薄燒及和牛西冷厚燒。⭐️炒野菜⭐️炒飯炒飯好好食,炒得好香,伴埋太陽蛋食好正⭐️麵豉湯⭐️甜品豆腐味及開心果味雪糕

⭐️沙律

⭐️澳洲鮑魚
好香牛油香味,煮鮑魚時間掌握得好好,所以口感好嫩。

⭐️大虎蝦
蝦身好彈身,淋上蒜汁,好好食。

⭐️美國牛肉厚燒及薄燒

⭐️炒野菜

⭐️炒飯
炒飯好好食,炒得好香,伴埋太陽蛋食好正

⭐️麵豉湯

⭐️甜品
豆腐味及開心果味雪糕

這家位於上環新開的鐵板燒餐廳提供了一個獨特而豐富的用餐體驗😚 我們二人點了龍蝦二人前$1280,從新鮮的龍蝦到精緻的配菜,每道菜品都展現了廚師的烹飪技巧和用心😍 餐廳的座位都是吧枱,對著鐵板爐,讓客人可以一邊享受美食,一邊與廚師互動,讓整個用餐過程更加有趣和難忘,絕對是一個不錯的選擇💯🥗沙律以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新🦞龍蝦龍蝦新鮮由魚缸撈出,非常生猛,亦會比足夠時間我地打卡,再放至鐵板上將龍蝦去腸、切開,以龍蝦膏同少量麵豉去燒,食落口感爽彈,鮮味十足🤤🤤🫓鵝肝鵝肝加上黑椒調味,再將多士烤至香脆,鵝肝油香滿溢配上脆多士,令人回味無窮🐚清酒煮蜆師傅會用錫紙整好個盤,再加入清酒去煮,再點火,酒味唔會太濃,蜆大大隻,煮到啱啱好熟,食落好鮮甜嫩滑🥩美國牛肉厚燒及薄燒牛肉五成熟,配上金黃色炸蒜片同照燒醬,炸蒜片係用慢火生炒而成,想讚讚師傅火候控制得好好,切開真係三成熟,食落有肉汁,好好食,唔會太鹹,炸蒜片好似薯片咁香脆,增加左口感而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,口感軟嫩又爽脆,好惹味🍛炒飯用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香 粒粒分明多材料喺

🥗沙律
以黑醋、車厘茄、椰菜製成,作為前菜,食落好開胃清新

🦞龍蝦

🫓鵝肝

🐚清酒煮蜆

🥩美國牛肉厚燒及薄燒
而薄燒就係包住蔥花、蒜蓉、洋蔥,口感軟嫩又爽脆,好惹味

🍛炒飯
用鹹菜蔥花櫻花蝦炒,再配上太陽蛋或者荷包蛋,毫無油膩感,個飯炒得好香 粒粒分明多材料喺入面令到個口感好豐富

🥘龍蝦麵豉湯
用龍蝦剩低嘅龍蝦頭去煲,入面有少少龍蝦肉,鮮味十足好高質!

🥬炒野菜
份量多,以黑椒調味,有豆芽,香菇,紅蘿蔔絲,椰菜,爽口多汁,口感豐富

🥖焦糖多士條
廚師將砂糖灑在方包上,煮溶後切成條狀,帶有焦糖的香氣,甜美香脆😋

🍨益力多綿綿冰
酸酸甜甜,非常細膩綿密,比起一般的沙冰更加美味,絕對是一個完美的結束🤤

2024-01-15 47 views
好久沒有吃鐵板燒了,終於來了這家位於上環新紀元廣場的高檔鐵板燒 Kaneko,花重本以灰黑色的石材打造的裝修很有檔次,環境氣氛不錯最令我期待的這裡的食材,主要都是新鮮空運到港,雖然開業不久但已經人氣非常高,預訂了午市的時間來感受一下,特別喜歡坐在吧枱即席欣賞廚師精湛的技術,很大程度上地保留原食材的味道, 簡單調味後更能令食物美味昇華午市可以選擇的套餐有兩種,分別是澳鮑魚二人前或龍蝦二人前澳洲鮑魚來自澳洲的新鮮巨型鮑魚先聲奪人,唔計個殼隻鮑魚都大過一個男人嘅拳頭,分別以鮑魚乾醬和秘製XO醬烹調,鮮味十足清酒煮蜆真的是清酒煮蜆的天花板,蜆肉肥美口感清甜嫩滑,味道比平時吃到的更出色,因為用上較高級別的清酒烹調美國牛肉薄燒/厚燒鐵板燒如果不吃牛肉好像欠缺什麼,薄燒方法是將牛肉捲上蔥花,入口即溶,至於厚燒則是將鮮牛肉燒到五成熟原汁原味焦糖多士脆.開心果雪糕即席炮製的焦糖多士作為甜品最好不過,先灑上滿滿的黃糖,在鐵板上燒成金黃院多士,切成一條條後再細心擺盤,蘸上雪糕一起吃,又是另一道甜品—————————————————Teppanyaki Kaneko (上環)上環皇后大道中183號新紀元廣場低

午市可以選擇的套餐有兩種,分別是澳鮑魚二人前或龍蝦二人前

美國牛肉薄燒/厚燒

焦糖多士脆.開心果雪糕

—————————————————

Teppanyaki Kaneko (上環)
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #上環美食 #鐵板燒

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 澳洲鮑魚
  • 牛肉薄燒
  • 麵包薄脆
2024-01-15 26 views
首先講講餐廳環境餐廳嘅裝修風格好型格,主要以黑灰調嘅設計。另外環境非常乾淨衛生,每一個餐具都睇得出餐廳的用心,同埋對質量嘅追求。再嚟就係食物———————————————⭐️澳洲鮑魚⭐️甘鯛立鱒燒⭐️清酒煮蜆⭐️美國牛肉厚燒及薄燒⭐️炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物、甜品二人前 $2680 + 10% service charge 食後感________________________食物真係好豐富,海鮮好新鮮,食得超飽,勁滿足,真係大快朵頤。😍師傅服務態度非常好,也會根據客人喜好調節食物味道同做法,值得一讚👍🏼推介大家都過嚟試吓😊
首先講講餐廳環境

再嚟就係食物
———————————————
⭐️澳洲鮑魚
⭐️甘鯛立鱒燒
⭐️清酒煮蜆
⭐️美國牛肉厚燒及薄燒
⭐️炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物、甜品

食後感
________________________

推介大家都過嚟試吓😊
2024-01-11 27 views
好耐冇食鐵板燒啦😋😋今次lunch食「龍蝦二人前」,坐喺度睇住師傅喺我哋面前整嘢食,聽住啲食物嘅咋咋聲真係好治癒🤩隻龍蝦超級大隻,落埋牛油燒完出嚟啲肉勁爽勁香,而家諗返都想再食,個龍蝦頭仲會用埋嚟煲湯添!好推介「美國牛肉厚燒及薄燒」,炒香晒啲蔥同洋蔥再用薄燒牛肉夾住一齊食,多重口感!值得一讚嘅就係呢度嘅service真係好好,好細心,會幫我哋留意埋好多細節位,除咗keep住加茶之外,仲留意到我每一樣餸都會影相,驚我隻手撞到其他碟會幫我移開🫶🏻
好耐冇食鐵板燒啦😋😋

• 清酒煮蜆
最愛日本料理🍣嘅小Be, 鐵板燒都食過幾間,認真😳第一次食到咁大隻新鮮生猛活躍鮑魚🥰 真係要極力推介‼️雖然餐廳新開,但其實由好有經驗又有熱誠嘅大廚主理,當日就有幸品嚐👨🏻‍🍳 Kenneth 大司傅嘅手藝💛餐廳以暗黑型格裝潢,入面仲有間房可以預約,👫情侶/👭朋友/或者👞見客都適合。細細聲講🤫餐廳有抵食午市二人前只係千幾蚊都已經有400g大大隻鮑魚😌 成日覺得鮑魚自己買嚟煮仲抵啦,所以出去食通常我都點龍蝦🦞 不過今次我哋點咗晚市二人前鮑魚Set, 原來有足足450g 大大大隻鮑魚,手板咁大隻又厚身,真係大開眼界❣️平時自己都唔識煮嘅超大隻鮑魚,蔡司傳就運用咗佢嘅手藝在席前表演了3味煮法,真係不得不試😋🤍澳洲鮑魚二人前 (美國牛肉厚燒 及 日本黑豚肉薄燒) $2,680🩵前菜 三文魚籽牛油果蟹肉沙律🥗上菜外形好精緻🤩🤩 入面蟹肉份量多,肉質新鮮, 上面有大大粒晶瑩剔透嘅三文魚籽, 輕輕一咬就爆晒汁🤩🩵澳洲鮑魚 (450g) 澳洲黑邊鮑主要入口於澳洲塔斯曼尼亞, 手掌咁大隻,產量有限非常珍貴!大廚以3種煮法呈現出鮑魚各部位嘅美味!首先,大廚切了鮑魚薄片,用忌廉汁跟鮑魚內臟調製出鮮甜鮑魚肝醬,還

🩵前菜
三文魚籽牛油果蟹肉沙律🥗

🩵澳洲鮑魚 (450g)
大廚以3種煮法呈現出鮑魚各部位嘅美味!
首先,大廚切了鮑魚薄片,用忌廉汁跟鮑魚內臟調製出鮮甜鮑魚肝醬,還加了少許白酒,以海澡配合一起進食,完全食到佢嘅鮮味👍🏻
之後,大廚就厚切配以XO醬炒,鮑魚表面好腍,中間爽口彈牙😋
最後,再試十分重海水味嘅鮑魚裙邊,大廚均勻噴洒了青擰汁,感覺好清新💚

🩵季節海鮮 北海道北寄貝
以木魚湯和昆布煮成湯,除了北寄貝肉還加入了北寄貝腸🤭大廚以半煎半煮方式煮到剛好,
肉質爽彈, 又香又鮮甜。

🩵甘鯛立鱗燒
好有心機製作嘅一味菜,大廚以洋蔥烹調高湯,加入蘆筍。甘鯛魚預先已製作好🔪 鱗片,以半煎炸方法烹調,在魚身上加入滾油後,隨即見到魚鱗片豎起,入口十分鬆脆,跟嫩滑魚肉形成極大對比,口感層次分明,歎為觀止🤩

🩵清酒煮北海道蛤蜊
🍶白酒點🔥Gimmick 感滿滿,原來大廚是以火先減去太重的酒味,從而突出白酒中米味😋蜆肉好漲卜卜又清晰通透, 完全無沙,好鮮甜!!還加入了蔥和櫻花蝦🦐,食完蜆 記得要攪勻啲湯,好成碗清晒,好好味!

🩵美國牛肉厚燒🥩及薄燒
-厚燒牛肉選了煮3成熟,煮得剛好肉質粉嫩軟腍,伴了醬汁外,還有好像薯片般脆口的炸蒜片,食到不能停口🤤
-薄燒中間加入炒過既洋蔥青蔥, 不只香口,而且食落好juicy, 好味👍🏻

🩵櫻花蝦炒飯🦐🍚 + 炒雜菜🥬同麵豉湯加了🦞龍蝦頭
以少見高菜漬炒飯,有少少咸味又開胃,而且可以減去油膩感好健康🫶🏻
炒飯炒到粒粒分明, 氯粒沾了蛋液外,仲煎咗太陽蛋放面,好正🥰

🩵甜品
焦糖多士 配 益力多綿花冰🍧
加入焦糖的麵包,在鐵板燒上烘一會,就成為
蜜糖🍯脆條,卜卜脆😋
餐廳自家綿花冰,今日試咗益力多味,超級綿滑, 入口即溶, 又不會太甜,跟出面只在冰上加汁的綿綿冰比,真係嬴咗幾條街🥳

值得一提大廚都不時跟客人有互動, 每道菜都有講解,氣氛好好,下次再約朋友嚟食埋龍蝦餐😋
「最新推薦的一人前鐵板燒料理❣️」✨在上環有一家新開的高級鐵板燒餐廳環境以簡單的黑暗型格的風格為主 有屏風的裝飾更加簡素端莊✨午市一人前 $680✨沙律✨南非鮑魚✨沙巴大虎蝦✨美國牛肉厚燒和薄燒✨煎蛋鐵板炒飯✨日式炒雜菜✨蜜糖多士配益力多雪葩✨南非鮑魚南非黑鮑魚非常新鮮 份量比一般大很多使用秘制的XO醬翻炒更加富有海鮮風味搭配上中華海草的清新 吃完很滿足✨沙巴大虎蝦使用沙巴大虎蝦 比一般的蝦仁的肉質和份量更好把大虎蝦分成三個部分 蝦肉煎得鮮嫩蝦膏香味十足 還有蝦尾香脆美味擺盤也是十分精緻 非常滿意✨美國牛肉厚燒和薄燒牛肉切成小塊煎成七分熟搭配著香脆的蒜片簡直一絕五花牛肉薄片包夾著芝麻香蔥蒜的香氣被油香煎得十分可口美味牛肉香而不焦 火侯控制十分好✨蜜糖多士配益力多雪葩第一次嘗試益力多沙冰🍧 感覺很新奇!蜜糖多士碑煎的香香脆脆 很好吃
「最新推薦的一人前鐵板燒料理❣️」

✨在上環有一家新開的高級鐵板燒餐廳

五花牛肉薄片包夾著芝麻香蔥蒜的香氣
被油香煎得十分可口美味
牛肉香而不焦 火侯控制十分好

✨蜜糖多士配益力多雪葩
第一次嘗試益力多沙冰🍧 感覺很新奇!
蜜糖多士碑煎的香香脆脆 很好吃
2024-01-08 21 views
2023 最後一日working day,老闆要去食鐵板燒慶祝一下店內主要食鐵板燒,數十座位,另外都有8人箱房,店員招呼殷勤,茶沒有凍一刻  午市套餐有龍蝦二人前($1280) 或 澳洲鮑魚二人前($1450),我比較鐘意龍蝦鮮甜,而另一位客人食澳洲鮑魚手掌大亦都好吸引! 西澳龍蝦西龍蝦新鮮魚缸上水,見到上枱仲生猛,師傅用巧妙功架拆肉煎香,再加上龍蝦膏、酒蝦煞汁,龍蝦肉質彈牙,加埋蝦汁入口非常鮮甜甘香!鵝肝多士鵝肝煎剛熟,外脆亦不會乾,入口香濃鵝肝之餘亦不會油膩清酒煮蜆蜆肉大隻鮮甜,再加入櫻花蝦、蔥調味,在天幾分鮮甜 美國牛肉厚燒及薄燒牛肉用菲力(Fillet) 最嫩部位,口感鮮嫩極少油脂。師傅先問客人食幾成熟,好快一碟香噴噴牛肉粒送上。菲力牛排入口牛肉味香濃,即炒蒜片夾食,入口柔嫩帶有蒜香牛肉薄燒輕輕一煎,再夾炒香蒜蓉、洋蔥,入口惹味 炒飯炸菜漬炒到粒粒分明,再加上日本太陽蛋,蛋汁夾炒飯真係幾好食龍蝦麵豉湯龍蝦餐會用返龍蝦頭熬湯,入口有有鮮味又唔會太咸 甜品:焦糖多士 配 益力多雪花冰最後師傅即燒焦糖多士呈上,另外益力多雪花冰入日即溶,兩款甜品為2023畫上完美句號

西澳龍蝦

鵝肝多士
鵝肝煎剛熟,外脆亦不會乾,入口香濃鵝肝之餘亦不會油膩

清酒煮蜆
蜆肉大隻鮮甜,再加入櫻花蝦、蔥調味,在天幾分鮮甜

美國牛肉厚燒及薄燒

牛肉薄燒輕輕一煎,再夾炒香蒜蓉、洋蔥,入口惹味

龍蝦麵豉湯
龍蝦餐會用返龍蝦頭熬湯,入口有有鮮味又唔會太咸

甜品:焦糖多士 配 益力多雪花冰
$700 (Lunch)
Celebration
New Year's Eve
  • 西澳龍蝦
💯推薦指數:9/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試龍蝦二人前套餐🍑 ≡※≡※≡※≡※≡這次的鐵板燒體驗分為兩個部分,上半部分以貝殼類為主題,而下半部分則以美國牛肉為主題,創意度十足,一次過滿足2個願望!▪️蟹肉沙律青瓜包▪️新鮮原隻龍蝦▪️甘鯛立鱗燒▪️北海道北寄貝▪️清酒煮蜆▪️龍蝦味噌湯▪️高菜漬炒飯▪️美國牛肉厚燒及薄燒▪️焦糖多士配益力多雪冰味道方面,小編最喜歡甘鯛立鱗燒。看著師傅用油煎的方式,讓魚鱗一片一片立起,非常神奇!其香酥脆的口感,與肉質的軟嫩成為強烈對比,配搭柔滑的海膽醬魚湯,以及爽脆的蘆筍和洋蔥,層次感十足。另外,主角龍蝦的烹煮過程和味道亦十分驚艷。龍蝦的體積有小編3隻拳頭大,可說是我吃過最大隻的龍蝦。烹調龍蝦的過程中,師傅加入洋蔥和清酒調味,再以龍蝦頭裡的膏作點綴,讓其鮮香味更上一層。其後,師傅再將龍蝦頭煮成龍蝦味噌湯,而剩餘的湯汁更可用來撈高菜漬炒飯吃,可說是食盡整隻龍蝦。而後半段的牛肉體驗亦同樣出色,師傅會根據客人喜好烹調肉類,讓其熟成度、色澤和調味都達到完美平衡。小編較喜歡厚燒牛肉,其口感較細膩柔軟,配搭炒蒜片吃有助提升香味。其他食物≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得
💯推薦指數:9/10

▪️高菜漬炒飯
▪️美國牛肉厚燒及薄燒
▪️焦糖多士配益力多雪冰

其他食物

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※≡

在客人品嚐第一道菜後,師傅會主動詢問客人是否符合他們的口味偏好,並根據客人的回饋進行調整,以確保後續的食物能夠迎合客人的喜好,可見師傅非常關注客戶滿意度。

另外,環境亦十分舒適整潔。

💰:$1340+10% p.p
≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
—————————————————
Teppanyaki Kaneko (上環)
上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖