2022-05-12 3121 views
-{Butterfly room Afternoon Tea☕️}個幾月前book 嘅Butterfly room嘅下午茶😉介紹啲我推薦嘅款!😆🤤Afternoon tea set🤤 ($548 pp)松露蛋三文治: 最左嘅一款 松露味好出😋係香濃 成個口都充斥住松露香🥳再配埋個包好出色嘅咸點👍蟹肉牛油果蕃茄三文治: 好fresh嘅配搭😝個包真係有蕃茄味🥰Scone: 有牛油味好香😛做到外脆內鬆軟🤓clotted cream好輕盈滑身 係三個醬入面最出色嘅🤩而果jam同橙醬 橙醬較有特色😛有啲酸同橙皮嘅苦澀味好特別😚甜點: 必食嘅有千層酥 芒果泡芙 香芋蛋糕😎係較為有特色嘅一款👍而朱古力就推介milk choco同榛子口味😉而茶就要左butterfly blend同twg 1837 black tea 較推後者😆👖褲評: 7.5/10景觀冇之前去嘅幾間開揚 野食整體者高質但唔會太有驚喜😂淨係refill到千層酥真係好飽😌如果依個價位會想食chaat多啲性價比: 5.5/10服務: 9/10環境: 9.5/10🚩 The Butterfly Room 🚩地址: 尖沙咀梳

🤤Afternoon tea set🤤 ($548 pp)

👖褲評: 7.5/10

性價比: 5.5/10
服務: 9/10
環境: 9.5/10

🚩 The Butterfly Room 🚩
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

#fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai甜品 #fuudjaiafternoontea #fuudjai尖沙咀
Afternoon tea set
Afternoon tea set
  • Confectionery Trolley
  • Pastry Trolley
2022-05-09 187 views
로즈우드 홍콩 어머니 날 케이크💕中文向下面👇🏻홍콩에서 어머니날 과 아버지날이 따로 있는데 5월을 어머니날이 먼저 보내요^^ 올해 어머니날에 로즈우드 홍콩의 The Butterfly Room에서 케이크 시켰다❤️타로케이크🎂₩58000*이쁘지만 가성비 높지 않다母親節訂左Rosewood既芋頭蛋糕❤️蛋糕上面哂左啲銀箔,即時level up 🤣蛋糕都算濕潤,cream入面有少少芋頭粒都幾有咬口👍🏻$358
로즈우드 홍콩 어머니 날 케이크💕中文向下面👇🏻

타로케이크🎂₩58000

*이쁘지만 가성비 높지 않다

母親節訂左Rosewood既芋頭蛋糕❤️

蛋糕上面哂左啲銀箔,即時level up 🤣

蛋糕都算濕潤,cream入面有少少芋頭粒都幾有咬口👍🏻

Delivery
2022-05-07 220 views
幾個家庭聚會,朋友訂到難得嘅外賣high tea set,未打開已經個個嘩嘩聲,因為真係好難先訂到,一打開更加全部手機走晒出嚟,齊齊相機食先。外賣Tea set個盒設計得好靚,兩層分開咸甜點,非常有心思,各美點嘅賣相亦無因為外賣而受影響,望住已經流晒口水。唔客氣喇,要開動喇!先試咸點,三文治分別有:牛油果蟹肉、魚子醬三文魚、芝士火腿、黑松露蛋沙律,幾款都各有特色,小朋友比較喜歡芝士火腿,我個人推介魚子醬三文魚,另外牛油果蟹肉鮮味十足。之後到Scones,一間bakery嘅scone絕對係級數指標,因為越易整嘅嘢越難整得出色,而呢個scone真係級數表現,入口鬆化,充滿牛油香已不滯膩,估計係用上法國最高級牛油先做到呢個效果。最後係大家期待已久嘅甜點,分別有朱古力橙撻、焦糖奶凍、紅莓果撻、冬甩同拿破倫千層酥,主力介紹其中三款,朱古力橙撻內有橙皮,除咗加強橙香,亦能中和返個甜度,仲帶有陣陣after taste;焦糖奶凍一如想像比較甜,啱晒鍾意食甜嘢嘅朋友,而且奶凍非常香滑,焦糖唔會帶苦澀;最正都係拿破倫千層酥,擺咗幾個鐘依然鬆脆,奶油香滑而不膩,食完只有覺得唔夠喉。真心覺得咁貴都咁難訂位,

最後係大家期待已久嘅甜點,分別有朱古力橙撻、焦糖奶凍、紅莓果撻、冬甩同拿破倫千層酥,主力介紹其中三款,朱古力橙撻內有橙皮,除咗加強橙香,亦能中和返個甜度,仲帶有陣陣after taste;焦糖奶凍一如想像比較甜,啱晒鍾意食甜嘢嘅朋友,而且奶凍非常香滑,焦糖唔會帶苦澀;最正都係拿破倫千層酥,擺咗幾個鐘依然鬆脆,奶油香滑而不膩,食完只有覺得唔夠喉。真心覺得咁貴都咁難訂位,連外賣都咁難訂,係有佢原因。
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝全港最難book既tea‼️甜品控天堂🍰2大架甜品車無限refill🥳❞朋友早2個月book😍終於一試全港最難book既tea 出名甜品車任食!🥳不過講真都係gimmick野啦 西式甜品偏飽膩 好難瘋狂refill…🥲每樣要一件 叫一轉都飽到上天🤰🏻同埋佢限時2小時…(每日做3輪😳)有d趕 🥲下午茶就係想同朋友坐耐d 慢慢傾/hea住食嘛🥺整體黎講 甜品種類多 樣樣都好食! 不過未至於wow既程度🙈可能會岩西式甜點狂熱者/超級大胃王😆值得一讚員工有好禮貌好細心❤️👍🏻🫖𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 $998 for two (4/5)✨𝙎𝙖𝙣𝙙𝙬𝙞𝙘𝙝▪️𝘈𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 & 𝘊𝘳𝘢𝘣 ❤️▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘊𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 & 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦▪️𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘌𝘨𝘨 ❤️4件三文治都好食😋唔同顏色既包真係有味! 紅色係蕃茄酸味 黑色係朱古力味!😝最中意牛油果蟹肉同黑松露碎蛋😬一個fresh一個濃味!✨𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨佢會淨係比原味同提子乾味各一粒 可以refill的! 我覺得好食!😍都夠香同濕潤! (本人對scone冇
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒

▪️𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 & 𝘊𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳
▪️𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 & 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦
▪️𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 & 𝘌𝘨𝘨 ❤️

✨𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙘 𝙎𝙘𝙤𝙣𝙚𝙨
佢會淨係比原味同提子乾味各一粒 可以refill的! 我覺得好食!😍都夠香同濕潤! (本人對scone冇高要求😳) Clotted cream好食🥺❤️仲有自家製strawberry jam🍓同orange jam🍊(少少苦澀) 好多想食粒 但能力有限冇refill到🤧

✨𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨 𝙎𝙩𝙖𝙣𝙙
▪️𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘛𝘢𝘳𝘵
▪️𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢
▪️𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘳𝘦𝘮𝘦 𝘉𝘳𝘶𝘭𝘦𝘦 𝘛𝘢𝘳𝘵

甜品塔既都係正常野 冇咩驚喜 唯一印象深刻既係個個咖啡朱古力蛋糕好濃苦!😍

✨𝙋𝙖𝙨𝙩𝙧𝙮 𝙏𝙧𝙤𝙡𝙡𝙚𝙮
▪️𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘍𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦 ❤️
▪️𝘗𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘊𝘢𝘬𝘦 ❤️
▪️𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘗𝘶𝘧𝘧 ❤️
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘉𝘳𝘰𝘸𝘯𝘪𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘛𝘢𝘳𝘵 ❤️
▪️𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘔𝘢𝘤𝘢𝘳𝘰𝘯

之後就推甜品車黎啦 當然每樣各一! 最愛既Mille feuille就一人一件😙我覺得佢地既原個mille feuille好食d呢🎂‼️酥皮厚身有層次d 同埋香脆d!

開心果蛋糕竟然冇開心果味 但有濃濃既椰子香味(i like!)🥥芒果puff幾fresh🥭2款朱古力甜品都係超濃苦朱古力味😳❤️brownie個款好dense會偏膩🤧

✨𝘾𝙤𝙣𝙛𝙚𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙧𝙮 𝙏𝙧𝙤𝙡𝙡𝙚𝙮
▪️𝘛𝘢𝘳𝘰 𝘊𝘢𝘬𝘦 ❤️
▪️𝘚𝘵𝘳𝘢𝘸𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘗𝘰𝘶𝘯𝘥 𝘊𝘢𝘬𝘦
▪️𝘊𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦𝘴 (𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦, 𝘔𝘪𝘭𝘬, 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭, 𝘖𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦, 𝘏𝘢𝘻𝘦𝘭𝘯𝘶𝘵)

另一架甜品車 有佢地新出既香芋蛋糕😍偏甜既香芋味(唔係平時食既芋泥蛋糕味)💜不過以西式甜品/afternoon tea食到既芋頭野黎講都滿意🥳另外兩件cake就真係好普通(飽濟野)🍫朱古力都高質既 個人最中意milk同hazelnut味😬

✨𝙏𝙚𝙖
▪️𝘉𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘧𝘭𝘺 𝘙𝘰𝘰𝘮 𝘉𝘭𝘦𝘯𝘥
▪️𝘛𝘞𝘎 1837 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬

選擇困難嘅我每次都會揀返餐廳house blend既茶😆兩款茶飲落都好香甜! 好似自帶好微微既蜜糖味咁🍯幾surprise!

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍The Butterfly Room
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式 #joys_甜品
2022-05-05 176 views
今次係第二次試呢間餐廳,比起第一次相對失望多了:- 首先價錢大幅度加價至998(加一後差不多1100兩個人)- High tea時間只有2個鐘,完全唔夠enjoyable,呢個真係死罪- 發現例如scones, mille feuille等,size都比之前迷你以上種種,又要提前兩個月預訂,再加上此價錢坊間有唔少其他選擇,應該無下次了
今次係第二次試呢間餐廳,比起第一次相對失望多了:

2022-05-04 181 views
全香港最難book嘅下午茶~要提前兩個月book位~逢每個月1號9:00就會開放之後兩個月之後嘅訂位~10分鐘之內就會full Booking下午茶分三個時段~每個時段兩個鐘~除咗甜點之外仲會有鹹點今日嘅鹹點包括左四款口味嘅三文治~牛油果蟹肉~魚子醬三文魚~芝士火腿~黑松露蛋沙律~我覺得最好食嘅就係黑松露蛋沙律~黑松露味好香~其他三文治我就覺得一般般之後嘅甜點就可以任refill~首先佢會嚟兩個scone~一個係原味另一個係提子味~果醬都有兩款~有柑橘醬同埋士多啤梨醬~配埋黎食都幾開胃之後最期待嘅甜品環節~首先侍應會推出招牌嘅朱古力甜品餐車~我哋分別嗌咗朱古力黑森林蛋糕~朱古力撻~朱古力泡芙~果仁朱古力之後就係Pasrty Trolley 餐車分別揀咗抹茶紅豆慕絲撻~士多啤梨忌廉蛋糕~經典拿破崙~馬卡龍同埋芒果牛奶布丁~我自己就覺得拿破崙最好食~refill左兩次呢間酒店嘅下午茶最啱閨蜜一齊過嚟慢慢chill再傾吓計
下午茶分三個時段~每個時段兩個鐘~除咗甜點之外仲會有鹹點

之後就係Pasrty Trolley 餐車

呢間酒店嘅下午茶最啱閨蜜一齊過嚟慢慢chill再傾吓計
2022-04-27 1043 views
今次應該係@fafafoodie 用最多時間寫既最長既食評🙈多謝支持☺️The Butterfly room 入面位置唔多,難怪咁難book位。因為今次book左Rosewood staycation ,餐廳有機會可以安排到位俾inhouse guest,所以如果搶唔到枱既朋友仔都可以試下呢個方法😉職員會先介紹Tea set用五道菜形式送上,同埋會先落飲品(飲品同款係可以refill的,呢樣有啲unexpected 因為好多地方tea以外都唔會refill🤔)The Butterfly room blend☕High tea點都要叫返杯茶黎送下甜點,又可解膩又可打卡。大部份酒店high tea都有佢既signature blend😊第一次黎緊係試下以Butterfly room 命名既the Butterfly room blend。以綠茶為基底,再加埋花香果香幾清新特別。職員好主動加熱水,成餐都唔洗專登叫人加水抵讚👍🏻Rich chocolate🍫本身好驚叫朱古力會好甜好膩,不過朱古力控又好想試下🙈揀左熱既,話係用french chocolate 沖既,唔會太甜,質地唔會太thick又

The Butterfly room blend☕

Rich chocolate🍫
本身好驚叫朱古力會好甜好膩,不過朱古力控又好想試下🙈揀左熱既,話係用french chocolate 沖既,唔會太甜,質地唔會太thick又唔會好稀,朱古力味都算唔錯🤪小妹我飲左3杯

🔽Selection of Traditional Finger Sandwiches
四款三文治 排得好整齊,色彩繽紛好吸引。麵包唔會太乾,微鬆軟
🔸牛油果蟹肉🥑🦀❣️:一絲絲蟹肉加埋牛油果,絕配!面頭有酸酸地既牛油果幾開胃
🔸煙三文魚魚子醬🐟🔅:煙三文魚好香唔腥,魚子醬味唔突出
🔸煙燻火雞芝士🐥🧀❣️:望落好似好普通既芝腿治咁,但食落芝士味香濃軟滑,火雞肉唔乾,令小妹對芝腿治改觀,有驚喜!
🔸黑松露碎蛋沙律🥚:本身好期待…黑松露味唔突出,似放左一段時間,走晒啲味…係有啲失望既

finger sandwiches

🔽Tableside served cakes, pastries & chocolates
🔸芒果奶凍:芒果夠甜唔酸,奶凍好軟滑但唔夠奶香
🔸朱古力咖啡蛋糕:朱古力cream厚滑,微微咖啡味蛋糕
🔸紅桑子撻:撻皮唔夠脆,普通
🔸蛋撻:撻皮唔夠脆,唔甜,冇乜特別

🔽Classic scones(可refill)
原味鬆餅&提子鬆餅
mini size scone 幾好,唔怕塞飽個肚。質感實在,牛油香欠奉。配既clotted cream都好實在好難spread開,橙皮jam幾香唔甜,strawberry jam正常

scones

🔽Confectionery Trolley (可refill)
🔸士多啤梨戚風:士多啤梨清甜,蛋糕鬆軟,整體唔特別
🔸芋頭忌廉蛋糕🔅:新產品,Butterfly patisseries 都有得賣。入面芋頭蓉好香芋頭味,芋頭味亦都唔假
🔸朱古力磅蛋糕:朱古力味唔濃,太乾身,有層薄薄朱古力係面…
🔸橙皮朱古力🔅:橙皮加朱古力面,正常
🔸榛子朱古力❣️:4粒榛子疊埋,有啲啲焦糖香,榛子keep到好香脆,加埋牛奶朱古力,好好食!Encore款式
🔸山核桃牛奶朱古力:山核桃唔夠脆,冇乜特別
🔸雜果仁白朱古力:偏甜,可以不試
🔸糖漬雜莓:酸酸甜甜雜莓,間中食下開胃啲

Confectionery Trolley

Confectionery Trolley

🔽Pastry Trolley (可refill)
🔸招牌拿破崙❣️:酥皮鬆脆又香已經嬴左,一定要encore
🔸開心果卷蛋:唔係好食得出開心果味,食到cherry同杏仁味
🔸香橙朱古力撻🔅:朱古力唔甜,淡淡橙醬係中間,撻皮夠脆
🔸黑朱古力撻🔅:呢款Butterfly Patisserie 都有得賣,71.5% 朱古力味夠濃厚,質地厚實,上面朱古力cream 滑,集合黑朱古力布朗尼、夾心朱古力脆、黑朱古力忌廉。如果唔係太飽都會encore
🔸開心果馬卡龍❣️:馬卡龍要做得好食唔易,有裙邊,外脆內軟微煙韌,甜度控制得好好,一啲都唔甜,有杏仁香。不過都係開心果味唔出。都有encore~
🔸紅桑子慕絲蛋糕:呢個好普通
🔸香橙茉莉花泡芙🔅:上面橙醬,一咬啲茉莉花味cream爆出黎,好食不過相比下唔會encore

Pastry Trolley

整體服務都ok,會每款食物介紹,生日都會加生日牌☺️其實有啲item/coffee/tea可以refill,性價比都還可以,但留意返係限時2小時🙈同埋都好睇彩數個期出緊咩款式既cakes/pastries/chocolates 😉小妹今次都算好彩,覺得Pastry trolley幾岩口味🤩Encore左招牌拿破崙 & 開心果馬卡龍 & 榛子朱古力🤗

HKD998 for two
finger sandwiches
  • 招牌拿破崙
  • 榛子朱古力
  • 開心果馬卡龍
真係唔得唔會再返來⋯上一次來係2021 年2月當時覺得呢度食物好好 鹹點好好食,連任食甜品trolley 質素都好好 所以今年選擇來慶祝生日首先第一道鹹點已經嚇親我點解上年有熱有凍鹹點 而家得返4件一樣樣唔同色三文治🙃🙃 (參考圖一)味道唔差 但真係無左驚艷感覺第二代來左scone & 4個小甜品重點來啦⋯⋯ 感覺好似係其他3-4 星酒店自助餐甜品咁啊好 唔緊要 我唔食 我專心食甜品車甜品甜品車有兩架, 大概10款甜品朱古力左右由於我平時都會買佢啲切餅或蛋糕,我覺得佢好似分開兩個餅房做咁🫤🫤出面$88 一件果啲真係好好食 味道有層次,用料靚甜品車有芋頭蛋糕,好期待啦!點知未食都已經聞到係香芋粉味道,我以為自己飲緊珍珠奶茶🫥🫥🫥 大佬 5星期酒店wor 點會咁㗎 呢啲質素係街坊蛋糕舖質素來㗎wor 🫣幾款蛋糕都係咁⋯唯獨可以食的就係出名的拿破崙(同買的一樣味,不過少一層)同埋片裝大朱古力係一樣味後來經理可能留意到我地好快收手,啲嘢都無咩點食,於是過來問我地食物Ok嗎我誠實反映意見,佢地表示換左廚師,所以presentation 唔同。需要讚佢地服務幾好,真係有留意客人,同埋願意接受意見⋯
真係唔得

好 唔緊要 我唔食 我專心食甜品甜品

甜品車有兩架, 大概10款甜品朱古力左右
出面$88 一件果啲真係好好食 味道有層次,用料靚
幾款蛋糕都係咁⋯

需要讚佢地服務幾好,真係有留意客人,同埋願意接受意見⋯ 但係呢個價錢,呢個質素,唔會再返來啦

大家都無咩必要等2個月來
終於俾我book到Rosewood afternoon tea, 開心又興奮! 最初都擔心會有名無實,但讚讚讚 Book左下午1-3pm, 佢限時食2個鐘。HKD998 for 2個人。朋友點左佢地既The Butterfly Room Blend 茶, 味道酸酸甜甜幾特別。首先afternoon tea包4款三文治,每款2件 (加埋8件)之後就會上scones 同架上面既甜點。架上面既甜點無得refil, 但scones 同之後推過黎既2架甜品車可以無限refil。Scones 有2種,一種係原味另一種係加左提子乾係入面。Scones同隻碟上黎既時間都係暖,好細心好得! 本人鐘意有提子乾既scones。架上面既甜點好好食,高質(如果你地有睇我之前既post就知食左一間有名氣既tea但真係唔recommend 去)。 Butterfly Room既afternoon tea好鐘意,野食同茶都nice, 雖然無咩風景望但sofa椅坐得好舒服,空間感都唔錯。會推薦

2022-04-21 206 views
知道Butterfly Room一向難訂枱,早前一個閒日致電餐廳問問,可能有人取消預約,很幸運即日有枱。Afternoon Tea $998 for two在侍應介紹下,點了一杯Tea Champagne Cocktail ($98),由侍應即席調配,沒想到很有驚喜🤩Cocktail是非常漂亮的琥珀色,放在枱上都聞到很香的茶味和甜味,而杯內的香檳不斷流轉,像個流金漩渦🧡十分夢幻🧡最重要是味道也好。先上桌的是Finger Sandwiches四款三文治,顏色配搭得很漂亮,比較喜歡蟹肉牛油果🦀🥑鮮味,以及松露蛋🥚味道比較濃郁。之後是Scones,有原味及提子味。我只選原味,上桌時熱辣辣,外脆內軟不乾身。迷你甜品架4款甜品,個人推介玫瑰泡芙🌹及Berry mousse,其餘兩個撻就不太特別。先後兩架甜品車,令人目不暇給,個人推介首三位:🌟拿破崙:這個脆皮的確是獨一無二的🍰士多啤梨cut cake:忌廉香滑,蛋糕鬆軟🍫朱古力:White & caramel 都好吃,中間很多果仁,有點甜但配上咖啡是絕配令人失望的是貝殼蛋糕,樣子很吸引但太乾身,而且不熱。整體而言,這個下午茶的形式和外面的有點不同

Afternoon Tea $998 for two

Tea  champagne  cocktail

先上桌的是Finger Sandwiches
Finger  sandwiches

Scones

迷你甜品

先後兩架甜品車,令人目不暇給,個人推介首三位:
🌟拿破崙:這個脆皮的確是獨一無二的
🍰士多啤梨cut cake:忌廉香滑,蛋糕鬆軟

令人失望的是貝殼蛋糕,樣子很吸引但太乾身,而且不熱。

整體而言,這個下午茶的形式和外面的有點不同,因為所有食物(除了鹹點)都可以encore,比較像
甜品自助餐
,所以我認為限時兩小時是合理的。

由於入座後不斷有食物serve,過程未必可以吃得很悠閒,但就是十分豐富的甜品旅程。

食物而言,質素在中、高水平,就算未必每款都喜歡吃,可以一次過品嘗這麼多款精緻的甜品,都算值回票價。

下次再來,就可以重點選擇心頭好啦。
Tea  champagne  cocktail
Finger  sandwiches
Scones
2022-04-17 1828 views
The Butterfly Room同埋Chaat堪稱係全港最難預訂既餐廳之一,每個月一號既九點,就會開放兩個月後既位置🤫不過多得以前Reg科既經驗,第一次就訂到曬兩間,不過夜晚無堂食就要同Chaat講掰掰🥲The Butterfly Room既下午茶每日有三輪各兩個鐘,開放預訂後十分鐘內假日全部時段都會爆滿,大概係場地位置唔多😦不過太早訂唔知個主題會係咩,前排見到情人節限定清一色莓劣評如潮真心驚,好彩我去個禮拜岩好轉走左🙏🏻呢度特色係除左鹹點同埋甜品架外 ,其餘係任添,不過其實食左一輪無再添都已經飽足全日🤑另外明明幾個月前睇仲係$798,依家一加就去到$998,升幅都幾誇張😵整體係甜點為主,想要多啲鹹點平衡返👉🏻👈🏻▪️ Afternoon Tea 💲998 for 2Selection of Traditional Finger Sandwiches(6.5/10)鹹點只有呢幾款,可惜全部麵包體偏乾硬身🥴- 🌟牛油果蟹肉:🥑🦀️都幾有鮮味- 魚子醬三文魚:三文魚厚身,但係好硬實- 芝士火腿:芝士味濃,有酸瓜、洋蔥粒🧅- 黑松露蛋沙律:黑松露味一般,蛋味欠奉🥚Classic Scones

▪️ Afternoon Tea 💲998 for 2

鹹點只有呢幾款,可惜全部麵包體偏乾硬身🥴
- 🌟牛油果蟹肉:🥑🦀️都幾有鮮味
- 魚子醬三文魚:三文魚厚身,但係好硬實
- 芝士火腿:芝士味濃,有酸瓜、洋蔥粒🧅
- 黑松露蛋沙律:黑松露味一般,蛋味欠奉🥚

Classic Scones(8/10)
Classic Scones

Served with clotted cream and homemade jam
🌟分別有原味同埋提子味,口感外脆內鬆化有牛油香,Clotted Cream好滑身有奶香,仲有自家製既柑橘醬同埋士多啤梨莓醬,帶有果肉稠身一點,味道幾開胃🍊

Tableside Served Cakes, Pastries and Chocolates

甜品架(7/10)
甜品架

- 芒果奶凍:芒果偏酸,奶凍可以中和返🥭
- 雜莓撻:撻皮好脆,不過無咩牛油香🧈
- 葡撻:撻皮同樣夠脆,呢點好抵讚👍🏻
- 咖啡蛋糕:咖啡味唔算重,感覺略甜☕️

Pastry Trolley(7/10)
Pastry Trolley

- 🌟士多啤梨蛋糕:士多啤梨香甜,海綿蛋糕鬆軟,忌廉部份比較多,口感都幼滑既🍓
- 開心果卷蛋:面頭粒櫻桃超藥水,蛋糕體既比例少,反而係超多開心果醬,加埋白朱古力既脆脆,實在甜膩🤢
- 冬甩:質感鬆軟,味道正常,但記憶點唔深
- 🌟千層酥:酥皮淋左少少,如果脆返啲更好,不過充滿牛油香,夾心吉士幼滑,相比其他算係比較清😌
- 咖啡馬卡龍:咖啡味比起甜品架既咖啡蛋糕濃,不過做馬卡龍內餡好似唔算好夾

Confectionary Trolley(7/10)
Confectionary Trolley

- 巴斯克焦香芝士蛋糕:質感實身,芝士味一般🧀
- 朱古力雲石麵包:質感太乾硬身🤥
- 朱古力橙撻:撻底都保持脆身,朱古力橙味相輔相成
- 香橙朱古力:賣相好似樹枝咁,有橙皮在內幾清新
- 核桃白朱古力:白朱古力甜度比預期低易入口
- 🌟榛子牛奶朱古力:堅果味香濃,朱古力甜度適中🌰
- 🌟榛子朱古力波:味道似足金莎
- 🌟雜莓:酸酸甜甜,解膩必備

Selection of Tea(7.5/10)
- 🌟The Butterfly Room Blend:果味為重,最為匹配
- Choco Mint Truffle:陣陣薄荷味,但都唔會過於濃烈
- Emperor's White Garden:有玫瑰同埋茉莉既花香味

🔎 整體評分(7/10)
Classic Scones
Confectionary Trolley
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 本身有啲期待佢地個拿破崙,可惜有少少失望而歸🥺 成個afternoon tea set 無話好突出。鹹點係最值得欣賞,其餘甜品不過不失。同你普通出去食件蛋糕差唔多,甚至有啲都仲好食過佢。啲tea都唔錯👍🏻 最出名嘅拿破崙就真係。。。咬落去唔脆架 有啲放耐咗嘅感覺😔 有少少失準 整體感覺都好一般ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ One of their signature is the classic French dessert includes layers of flaky puff pastry with a Tahitian vanilla cream filling. Quite disappointed tho. The texture is kinda soft n not crispy enough.🌼 FoodAfternoon tea set ( 4 ppl ) $2195◇◇◇◇◇◇◇◇◇
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🌼 Food

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
2022-04-11 232 views
係rosewood hotel 入面的butterfly room 係high tea 入面係極具人氣,除咗掛住五星級酒店嘅名銜,入面嘅裝修都別具一格,有一間打卡之選。今次個tea 係又頭食到尾,我地不食不停而職員不停上菜,原因係佢個tea set 份量真係好多,我兩個女仔都算大食同鍾意食甜品,到最後食唔晒要打包。成個set 有三文治,scones,可麗露(第一次係afternoon tea食到呢款法式糕點,出面街好少機會買到),幾款精緻鹹點,招牌千層酥,一盒朱古力,仲有奶凍啫喱,一大個朱古力蛋糕。款式同分量方面都極具誠意,特別推介係佢個皇牌千層酥,仲有scone 都好好味。以份量同食物質素,再加上酒店服務同環境,絕對對得起個high tea價錢。

• Tea  sandwiches
我和老婆經常到香港不同地方品嘗Afternoon Tea,今次終於可以到享負成名的瑰麗酒店啦,BOOKING無想象中咁難BOOK。瑰麗酒店的環境非常優美,首先試的係Sandwich,非常好味,有黑松露,雞肉,煙三文魚和蟹肉牛油果Second Course 有mini desert 和鬆餅,都非常出色之後職員會推出兩架餐車,逐一介紹餐車的甜點,今次的主題是士多啤梨,蛋糕都好好食另一架餐車有必試的拿破崙,真係好鬆化呀餐車上的食品可以REFILL ,不過因為用餐時間實在太短,只得兩小時,而我哋覺得食Afternoon Tea 應該係好RELAX的,慢慢享受,我們不夠時間試全部食品,而且雖然可以REFILL,但根本也沒有時間REFILL了,而食到最後,出邊有客人等緊,職員又好快收餐具,令我都幾大壓力,無左放鬆的感覺。食物和環境都好出色,但建議酒店可以更改用餐時間到三小時,讓客人可以更好享受afternoon tea 的悠閒。

另一架餐車有必試的拿破崙,真係好鬆化呀

2022-02-20
我和老婆經常到香港不同地方品嘗Afternoon Tea,今次終於可以到享負成名的瑰麗酒店啦,BOOKING無想象中咁難BOOK。瑰麗酒店的環境非常優美,首先試的係Sandwich,非常好味,有黑松露,雞肉,煙三文魚和蟹肉牛油果Second Course 有mini desert 和鬆餅,都非常出色之後職員會推出兩架餐車,逐一介紹餐車的甜點,今次的主題是士多啤梨,蛋糕都好好食另一架餐車有必試的拿破崙,真係好鬆化呀餐車上的食品可以REFILL ,不過因為用餐時間實在太短,只得兩小時,而我哋覺得食Afternoon Tea 應該係好RELAX的,慢慢享受,我們不夠時間試全部食品,而且雖然可以REFILL,但根本也沒有時間REFILL了,而食到最後,出邊有客人等緊,職員又好快收餐具,令我都幾大壓力,無左放鬆的感覺。總結而言,食物和環境優美,但建議餐廳用餐時間可以改為三小時,才能令客人得到放鬆的心情。

另一架餐車有必試的拿破崙,真係好鬆化呀

2022-02-20