2022-10-10 26 views
餐廳以紅色為主,一入去有大水晶燈,裝修幾有異國風味。餐廳嘅環境幾適合聚餐,感覺舒服!打開餐牌有好多選擇。揀咗店員推介嘅荷蘭小食,呢一款荷蘭小食係荷蘭嘅名菜,基本上必試。揀選左脆炸蝦丸及脆炸牛肉丸。每一粒用小匙羹裝上。兩款外型都好相似,蝦丸入邊見到蝦肉,蝦味非常鮮,很濃嘅鮮蝦味!炸牛肉丸,肉味幾香。入邊係牛尾肉整成嘅牛尾湯,非常有特色。另外仲叫咗荷蘭香腸,中間夾住洋蔥咖哩蛋黄醬,好香口。另外必試煙燻野生鰻魚,店員話每年得500條野生鰻魚。本地人都未必夠食,所以出口就更加罕有。鰻魚質感有少少咬口爽脆口感,似少少煙三文魚味道,有煙燻香。Wine pairing 就配sake. 熟成牛扒味道真係非常好!熟成嘅味道帶出濃烈嘅牛香!牛肉好Juicy,牛扒肥膏邊邊熟成香更重,好正!仲配有厚切薯條,醬汁非常出色,蛋黃咖喱醬估唔到咁好食!荷蘭青口,廚師荷蘭帶返嚟嘅荷蘭煲煮,帶有傳統口味!仲有來自法國蒜蓉牛油拖鞋包,配嚟食!最後食埋櫻桃雪糕做甜品,櫻桃係預先浸咗白酒,然後再配上雲呢拿雪糕,口感細滑,酸酸甜甜。

仲配有厚切薯條,醬汁非常出色,蛋黃咖喱醬估唔到咁好食!

2022-10-09 39 views
香港荷蘭餐廳暫時只有呢一間,從來未食過荷蘭菜今日終於一試。由於第一次食,所以就揀咗荷蘭特色套餐。餐牌介紹這個菜單叫做荷蘭之旅:包括6 道菜魚、肉和甜點的經典菜餚。$988/head 兩位起 。呢幾款炸丸係荷蘭菜嘅特色,有唔同口味!▶️自家製阿姆斯特丹脆炸牛肉丸牛肉餡有粒粒牛肉口感,內裡有牛尾整成嘅牛尾湯、而且幾creamy! ▶️自家製荷蘭脆炸海蝦丸炸波波球外面夠香脆,用上荷蘭海蝦切成細細粒、非常鮮味!▶️荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黄醬用雞肉同豬肉混合而成嘅荷蘭腸,味道好特別。配埋洋蔥甜甜地、咖喱蛋黃醬更加香!▶️沙嗲雞炸丸炸丸入邊係沙嗲雞,夠香又唔會辣!配有蕃茄同生菜。▶️煙燻野生鰻魚呢個鰻魚非常罕有,每年都有限定數量出口。野生鰻魚煙燻六個小時,味道鮮咪帶有有少少香薰味,配上sake鰻魚鮮味更突出!▶️荷蘭青口配意大利拖鞋包呢個青口仲用上荷蘭嘅煲整得別有風味!青口醬汁有白酒及奶油味,青口細隻但係肉質爽口!我鍾意食意大利拖鞋包,入邊有蒜蓉牛油點埋青口汁更好食!▶️ 30天乾式熟成美國黑安格斯上等肉眼牛扒Dry aged味香濃,牛扒味道特別香,而且連埋少少肥膏食味道更出。牛扒肉質粉嫩,牛味香濃!▶️ 粗薯條薯

香港荷蘭餐廳暫時只有呢一間,從來未食過荷蘭菜今日終於一試。

$988/head 兩位起 。

呢幾款炸丸係荷蘭菜嘅特色,有唔同口味!

▶️自家製阿姆斯特丹脆炸牛肉丸

▶️自家製荷蘭脆炸海蝦丸
炸波波球外面夠香脆,用上荷蘭海蝦切成細細粒、非常鮮味!

▶️荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黄醬

▶️沙嗲雞炸丸
炸丸入邊係沙嗲雞,夠香又唔會辣!配有蕃茄同生菜。

▶️煙燻野生鰻魚

▶️荷蘭青口配意大利拖鞋包

▶️ 30天乾式熟成美國黑安格斯上等肉眼牛扒

▶️ 粗薯條
薯條整得好香脆,最重要係醬汁非常特別,點咗令到薯條味提昇!醬汁用上蛋黃醬及咖喱,鍾意仲有洋蔥粒甜甜地!

▶️甜品係櫻桃雲呢拿雪糕
櫻桃係用白酒浸過,而且配雲呢拿雪糕恰到好處,面上仲有啲忌廉!

香港少有荷蘭菜,真係值得一試!
最近從荷蘭回流的朋友強烈推介一間位於尖沙咀的荷蘭餐廳,因我們從沒食過荷蘭菜,在好奇心驅使下訂了座✏️位置: 8/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 9/10✏️食物: 9/10餐廳位於尖沙咀廣東道蘋果專賣店旁商廈16樓,店內裝修華麗,滿滿的歐洲風格。老板及侍應都相當親切友善,經常親身詢問客人的感受,加上食物水準高而有特色,確實令客人賓至如歸🌟自家製荷蘭脆炸海蝦丸 - $158先點了侍應推介的三款荷蘭知名小食,第一道是海蝦丸,外皮香脆,內裡肉汁豐盈,據說採用約手指尾大的新鮮海蝦,鮮味很突出🌟荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黄醬 - $128第二道是沒有腸衣、啖啖肉香的荷蘭香腸,伴上不辣的咖喱蛋黄醬及洋蔥粒,味道口感更為豐富🌟荷蘭炸芝士 - $138第三道是像酥皮口感的炸芝士,濃厚鹹味的芝士,伴上芥末醬,相當適合用以佐酒🌟橡木煙燻野生鯖魚 - $438餐廳老板強烈推薦的煙燻時令鯖魚,素聞荷蘭煙燻十分出名,當然要相信。煙燻後的鯖魚非常香,而且魚夠大條,魚肉份量很多,肉質香滑有彈性,一點也不鞋。魚味偏濃,因此建議和酸瓜、洋蔥、香蒜、車厘茄等一起食,亦是適宜佐酒的一道主食🌟蒜茸牛油焗拖鞋包 - $

✏️位置: 8/10

橡木煙燻野生鯖魚
🌟橡木煙燻野生鯖魚 - $438

蒜茸牛油焗拖鞋包

🌟蒜茸牛油焗拖鞋包 - $58
跟鯖魚一起上的還有老闆友人焗製的意大利拖鞋包,質地軟糯,用蒜茸及牛油去焗所以很香。老板建議可把鮪魚及配菜夾在拖鞋包內,再沾上蛋黃醬或芥末醬,既能中和鹹味,亦能增加鮮味及多層口感

荷蘭傳統青口鍋1kg

🌟荷蘭傳統青口鍋1kg - $488
侍應告知是連海水一起由荷蘭空運來港的藍青口,並使用荷蘭訂購的專業青口鍋去煮,只加入白酒、洋蔥及黑椒作調味,能享受到源自新鮮藍青口及海水的鮮味,而且肉質爽嫩,令人難忘

🌟30天乾式熟成美國黑安格斯上等肉眼牛扒 - $728
用上30日風乾的熟成牛扒,通過熟成提升肉質的嫩度、風味及含汁性,並因此三成熟Medium rare也不會感到血腥,外表夠熟不會柴,肉質非常嫰滑多汁,食得出的品質

30天乾式熟成美國黑安格斯上等肉眼牛扒

跟餐配一客薯條,份量頗多,口感香脆,醬汁更是老板精心調製,融合茄汁、蛋黃醬、荷蘭咖喱及洋蔥,味道酸中帶甜帶香,是我食過其中一款最美味的薯條醬汁

🌟自家製蘋果批 $128
最後到甜品,點了餐廳的自家製蘋果批,口感鬆脆,味道香甜。老板更送了一客香草味雪糕,伴上一片正宗脆硬的荷蘭夾餅,和雪糕出奇的搭配,確實是晚宴的最完美落幕呢

🍽The Dutch House Restaurant
📬地址:尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓
2022-10-06
$1130 (Dinner)
自家製荷蘭脆炸海蝦丸
荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黄醬
荷蘭炸芝士
橡木煙燻野生鯖魚
蒜茸牛油焗拖鞋包
荷蘭傳統青口鍋1kg
2022-10-09 35 views
第一次食荷蘭菜估唔到咁有驚喜廚師係荷蘭華僑識講廣東話感覺好親民🥰講咗少少荷蘭嘅背景 荷蘭好去處每一道菜都解釋得好清楚點煮 聽到個煮法咁複雜 我以後都直接黎食算🤣阿姆斯特丹脆炸牛肉丸牛骨熬製成湯 撈埋麵團 牛肉絲搓成球聽說係荷蘭街知巷聞嘅小食 一咬即爆汁 大家記得要吹下先食🤣荷蘭傳統青口鍋廚師話一定用呢個鍋煮先好食用新鮮嘅青口+奶油+白酒做底 係鮮甜嘅味道講到最驚喜係孫木煙燻鰻魚我本身不是太喜歡食魚生 但都覺得好好食🤣煙燻左六個鐘 完全唔會覺得有腥味荷藺新鮮無激素走地雞外皮烤得香脆內裏仲好juicy 廚師特別推介我食腳趾 卜卜脆好似食緊薯片咁荷蘭菜式俾我感覺係用好簡單嘅食材獨有嘅烹調方法煮出特別嘅味道
第一次食荷蘭菜估唔到咁有驚喜

廚師特別推介我食腳趾 卜卜脆好似食緊薯片咁

荷蘭菜式俾我感覺係
用好簡單嘅食材獨有嘅烹調方法煮出特別嘅味道
2022-10-06 47 views
原來香港有荷蘭菜既餐廳!其中一間係尖沙咀既The Dutch House Restaurant。裝潢充滿歐陸風格,而且所有擺設、牆身既畫作都關於荷蘭。今日我試左lunch set。荷蘭以海鮮聞名,lunch set 既菜式大多數同海鮮相關,令人非常期待😚小食有兩款-芝士丸同牛肉丸。牛肉丸既味道最令人意想不到,味道係平時紅酒牛尾,非常驚豔。前菜係橡木煙燻野生鰻魚,鰻魚煙燻過,所以有一陣特別香味。肉質方面爽口,魚油唔算多。沙律菜加左蜜糖芥茉醬好惹味!荷蘭傳統青口鍋入面勁多青口,脹卜卜仲好鮮甜,而且蔬菜湯亦好好飲,入面有芹菜、紅蘿葡等等。拖鞋包加左蒜蓉再焗非常香脆,再點埋落蔬菜湯認真一流👍🏻主菜可以三揀一,我揀左香煎荷蘭鱸魚。外皮好脆,有一定魚香,加上薯仔、翠肉瓜等配料,令人非常滿足。甜品有自家製蘋果批,即叫即焗所以等左十五分鐘。酥脆香甜既蘋果批配上雪糕非常出色。成個lunch set都充滿驚喜,令人非常滿足。

成個lunch set都充滿驚喜,令人非常滿足。
2022-09-17
$400 (Dinner)
  • 荷蘭傳統青口鍋
2022-10-05 89 views
朋友帶我黎左尖沙咀食荷蘭菜~~餐廳係由荷蘭華僑米芝蓮廚師主理, 本身未食過荷蘭菜既我都有D期待餐廳環境格局四正寬敞, 每張枱相隔一段距離, 私人度甚高, 可以舒適地同朋友舉杯暢談我地今日食既係荷蘭菜Omakase~ 最權由廚師發板~~加$200就可以配埋餐酒荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬荷蘭香腸口感較紮實, 咖哩蛋黃醬味道唔算好容易唔會搶咗肉嘅味道自家製阿姆斯特丹脆炸牛肉丸脆炸牛肉丸外皮非常鬆脆,內裏口感軟嫩juicy荷蘭田螺鮮嫩嘅田螺用一個外皮鬆脆嘅皮載住, 配埋特製醬汁口感豐富 橡木煙燻野生鰻魚用橡木煙燻嘅做法令到鰻魚帶有獨特味道,但又唔會蓋過鰻魚本身嘅鮮味 令味道口感層次更上一層樓美食當然要配美酒,主廚亦都係一個調酒師,會為每道美食配上適合嘅餐酒荷蘭鱈魚配龍蝦鱈魚油脂豐富,口感嫩滑,入口即溶 龍蝦鮮甜,肉質爽彈 荷蘭新鮮無激素走地雞冇激素嘅雞令人食得安心,呢隻黎自荷蘭既雞肉質幼嫩可口,外皮烤得香脆鬆軟,直情連雞腳都卜卜脆可以直接咬黎食美食配紅酒炸薯條呢款荷蘭薯條又闊又扁,外皮脆得黎夾著滿滿薯蓉,黏埋特製醬汁一齊食味道一流
朋友帶我黎左尖沙咀食荷蘭菜~~

荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬

自家製阿姆斯特丹脆炸牛肉丸
脆炸牛肉丸外皮非常鬆脆,內裏口感軟嫩juicy

荷蘭田螺
鮮嫩嘅田螺用一個外皮鬆脆嘅皮載住, 配埋特製醬汁口感豐富

荷蘭鱈魚配龍蝦
鱈魚油脂豐富,口感嫩滑,入口即溶
龍蝦鮮甜,肉質爽彈

荷蘭新鮮無激素走地雞

美食配紅酒

炸薯條

Type of Meal
Dinner
2022-10-05 28 views
香港僅餘嘅荷蘭菜?一定要試吓啦!位於尖沙咀廣東道嘅 The Dutch House Restaurant ,老闆身兼大廚係荷蘭華僑出生,除咗有型,整野又好食,仲要係荷蘭品酒師!所以對傳統荷蘭菜有一定研究,店內歐式風格裝潢,由食材到烹飪一啲都唔馬虎,而且仲將傳統荷蘭街頭風味應用到菜式,真係好值得試👍.今晚同朋友一嚐荷蘭菜嘅 “Omakase”,Chef's Menu $ 1388 per person,包 9 道廚師精品菜單;加多 $240 更可以有 4 種 Wine pairing,酒精可以帶出食材獨特嘅味道。.➽ 希靈魚 (配 Gin 酒) - 荷蘭傳統街頭小食,插上阿姆斯特丹區旗,大廚建議原條吊住嚟食,別有一番風味; 魚肉上有洋蔥粒、酸青瓜,滑嫰魚肉食落無腥味。➽ 煙燻野生鰻魚 (配 Sake) - 法國出口稀有鰻魚,屬限制出口貨源,聽講一年限額捕捉500條,橡木煙燻 6 小時,賣相似刺身,但入口彈牙有烤魚感覺而且鮮甜。➽ 街頭一口小食 Peter-ball & 荷蘭腸 (配檸檬啤酒) - 以牛尾肉、牛油、麵粉製成嘅小食鋪上麵包糠炸出嚟,配上芥末醬,入邊係濃郁牛骨湯加上碎

➽ 街頭一口小食 Peter-ball & 荷蘭腸 (配檸檬啤酒) - 以牛尾肉、牛油、麵粉製成嘅小食鋪上麵包糠炸出嚟,配上芥末醬,入邊係濃郁牛骨湯加上碎牛尾肉,外脆內多汁 ;另一款荷蘭腸係雞肉 mix 豬肉,配上洋蔥咖喱蛋黃醬, 小食同清新檸檬啤酒就係 fresh!

➽ 荷蘭蝦 & 龍蝦蛋沙律撻 - 滿滿海水香荷蘭蝦配清新蕃茄仔,加上蝦殼粉同蝦肉碎,咸香鮮味突出,面頭仲有香脆蝦頭增強口感;沙律撻入面係粒粒彈牙龍蝦肉,切粒西芹及蛋沙律。

➽ 荷蘭青口煲 配意大利蒜蓉拖鞋包 (配白酒) - 個人嚟講最鍾意佢既拖鞋包,鬆軟有口感,荷蘭青口醬汁由奶油& white wine 加上上百里香香草調製而成,青口細細隻但肉好鮮甜!

➽ 牛尾湯 - 今晚嘅湯,濃郁口感,配以原塊香脆荷蘭焗芝士麵包,好芝味!

➽ 荷蘭原條龍脷魚 (配阿根廷酒) - 用上檸檬汁 & 牛油調味,魚皮脆而魚肉實在,油脂飽滿而醬汁酸酸地好開胃,白酒配海鮮就最夾!

➽ 荷蘭新鮮走地雞 (配紅酒) - 鹽水加香料醃制嘅無激素走地雞,焗到鳳爪都脆到好似餅乾咁,肉質保持多汁又嫰滑,想吃記得要提早3日預訂,因為限量供應😉

➽ 荷蘭粗薯配咖喱蛋黃醬,又一款荷蘭小食,薯條脆口而且唔會油膩,加埋獨特醬汁少少甜味,傾計飲返杯小食之選!

➽ 80年代法國餐廳甜品 - 大廚超推介嘅懷舊特色甜品,聽講嗰個年代男女去約會都鍾意食呢個甜品,白蘭地煮過時令嘅櫻桃,加上鮮忌廉同雲尼拿雪糕,完滿一個完美晚餐!
2022-10-05 40 views
今日老細請食飯帶我嚟到尖沙咀嘅呢間荷蘭菜The dutch House restaurant傳統嘅荷蘭小食 荷蘭生醃希靈魚 荷蘭人會揸住條尾完條食 平時用呢喺街邊飲啤酒嗰陣食嘅小食 非常地道 上面有酸青瓜洋蔥粒 同樣係荷蘭嘅傳統小食 荷蘭腸 特別之處係用咗豬同雞做 點埋用沙律醬同咖哩汁混和而成嘅醬汁 非常香口惹味荷蘭藍青口鍋 材料好簡單只係新鮮有外國進口嘅活藍青口 海水 牛油 白酒 百里香 已經非常美味鮮甜十足意大利蒜蓉拖鞋包 加埋藍青口汁一齊食 成件事好夾回味無窮荷蘭蘋果批 上面有apple crumble 加上雲呢拿雪糕同手打忌廉 甜而不膩又帶點清新嘅感覺

意大利蒜蓉拖鞋包 加埋藍青口汁一齊食 成件事好夾回味無窮

2022-10-05 33 views
今日去咗食香港比較罕有嘅荷蘭菜 餐廳位於中港城對面 地點方便 高層嘅位置更加可以飽覽維港景色 十分有情調 前菜係荷蘭生醃希靈魚 肉質鮮甜嫩滑 當地人係會揸住魚尾成條放入口 上面有酸青瓜洋蔥粒 較重味係送啤酒時食 荷蘭腸 用左豬同雞 醬汁係Mayo同curry 食落去好清新Bitterballen 用左蝦膠去做 口感彈牙未到夠曬鮮甜30日熟成牛扒 令到牛肉味更加濃縮 外皮煎得焦香 入面五成熟仲係粉紅色啱啱好 肉質仲保持到嫩滑多汁荷蘭粗薯條 醬汁係咖哩汁加蛋黃醬 上面加上洋蔥粒 炸得夠曬香脆 用嚟送酒一流呀

2022-10-02 41 views
今日係尖沙咀訂咗位同朋友去食荷蘭菜嘅fine dining,香港好少食正宗荷蘭菜嘅餐廳,今次入到去嘅時候覺得餐廳嘅裝修都好有荷蘭嘅特色,係長長嘅餐枱,坐得好有氣氛👍🏻我哋2人午餐嘅套餐都好值得試吓,每位348包有3個前菜,一個主食和甜品。首先黎係mega meat ball,佢入面係用牛肉味再加腸仔雞肉同埋豬肉腸做成的,佢用牛尾嘅醬汁做嘅肉丸非常香牛肉味,而且非常Juicy!之後嚟嘅係野生鰻魚,佢每日都有限定數量,今次好好彩可以食到😍去到主菜方面我叫左個戰斧豬扒,佢個份量夠飽,睇落去外貌非常吸引!食落去肉汁非常多,而且肉質非常嫩滑!非常推薦朋友來慶祝特別日子,呢度環境裝修都非常之優雅,而且可以食到香港好少有嘅正宗荷蘭菜❤️

2022-09-29 644 views
🌕Hello我係Moon🌕香港真係有好多唔同國家嘅菜式🤣,有時候唔知食咩,🤔真係可以去尖沙咀睇一睇!😆cafe 、fine dine 、主題餐廳都有!😛陪朋友喺廣東道買完電話,😝就上網睇吓附近有啲咩平時比較少食嘅嘢食。🤣見到有一間荷蘭菜嘅高級餐廳,有啲心動。😆因為平時好少接觸荷蘭菜,🤔同朋友傾完之後就決定上去睇吓有冇得Walk in,😛如果有位嘅我哋嘅午餐就決定係度食啦!😍入到依間荷蘭菜嘅高級餐廳,🤤廣闊嘅佈置充滿空間感, 🥰再加上開放式廚房更有熱鬧嘅氣氛,😋附近嘅環境望出去都令人心曠神怡, 兩個人就啱啱好可以叫個Holland Lunch set 😛首先頭盤就有個荷蘭小食,😍阿姆斯特丹脆炸牛肉丸, 唔好睇佢只係一個波咁簡單,😜荷蘭菜就係會用盡方法令到食客充滿wow!!😎首先外皮係非常之脆,🤪而且極少油膩感,至於裏面就真係內有乾坤,😋用牛尾整成嘅牛尾湯,😛或者可以叫做汁,😋跟住再加上入邊有牛油麵粉撈埋牛尾肉,😆最後先鋪上麵包糠炸出嚟。☺️熱辣辣非常新鮮,咬一半之後就完整見到成個Pattern , 😝湯汁極濃縮,😉兩者一定要同時一齊食先食到極緻嘅鮮味😚長條形似一個木塞嘅就係荷蘭香腸配洋蔥咖
🌕Hello我係Moon🌕

阿姆斯特丹脆炸牛肉丸

長條形似一個木塞嘅就係荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬製,🤓最大最大特別呢一定係平時我哋食嘅腸出邊係有層衣,😚而呢一款招牌菜式就冇衣,全肉製成,😋就用咗豬肉同雞肉兩款味道拼埋一齊,😌主要用咗蕃茄做底嘅咖喱汁,再加上洋蔥,😍濃味得來又帶點清新,本身腸嘅肉味夠晒濃郁😛
荷蘭小食

至於下一味菜式就係沙律,😉橡木煙燻野生鰻魚。 最大特色一定就係鰻魚,😌我哋所認識嘅食法十居其九都係蒲燒,😂至於荷蘭菜呢一度就完整,☺️保留左鰻魚本身嘅鮮甜,🤓一咬肉質就非常結實,😏魚味嘅濃郁就同我哋平時嘅鰻魚真係有好大出入,🤪又有刺身感覺又有烤魚感覺,😗非常神奇。😂不過最大特色一定係採用野生嘅鰻魚,😗聽師傅講係用咗七個鐘時間去煙燻,😝所以先做到呢一款獨一無二嘅味道,😌食鰻魚嘅時候配上日式清酒,又有另一番享受!🤩
橡木煙燻野生鰻魚

呢度菜式雖然成日都會見到,😂但係整得好食卻係一件難事,☺️呢一道菜就係荷蘭傳統青口鍋。 😍裏面除咗採用的新鮮嘅青口之外,😝汁底就用奶油同埋白酒做底,😙自然再提升鮮甜嘅味道,😋至於牛油蒜蓉焗拖鞋包除咗就咁食之外,😛更可以點埋個汁一齊食咁就有多重嘅味道😉
荷蘭傳統青口鍋

跟住落嚟就輪到主菜嘅環節,😏店員就非常之推介香煎荷蘭鱸魚,😋集合晒色香味嘅特色。😛油脂飽滿燉肉汁依然保持軟滑,😋但又不失彈性。😝焦香嘅魚皮再配埋一啖魚肉絕對係最享受嘅食法,😎會慢慢感覺到魚油香喺口腔裏面慢慢滲出來,😤再配合埋牛油檸檬汁,夠清新又濃郁,😳令人一試難忘一啖接着一啖🤩
香煎荷蘭鱸魚

最後食個甜品就Perfect啦!🤓呢個甜品等候時間係會耐啲,🥸因為廚師會等到客人食完所有嘢先再叫廚房整,🤪務求令客人食到熱辣辣嘅蘋果批,😙細細一個嘅蘋果撻再加埋雲呢拿雪糕,😉真係整道荷蘭餐畫上一個完美嘅句號!😋
自家製蘋果批

🌕最後MoonMoon真係幾滿意呢間餐廳,雖然係冇計劃之後搵到嘅,但係估唔到荷蘭菜都有咁好嘅體驗,😏一邊食嘢嘅時候隨時都會同我哋交流一下,我哋比較少接觸荷蘭菜,😳喺廚師口中就好似上咗一堂咁樣,🤭令我哋對荷蘭菜嘅認識有加深咗啦!🌕

The Dutch House Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓
Type of Meal
Lunch
2022-09-27 360 views
⭐️The Dutch House Restaurant⭐️📍: 尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓⏰:12:00nn-12:00pm男朋友生日要同佢食餐好既又特別既,預早book左呢間尖沙咀樓上既特色荷蘭菜,原來店主係荷蘭華僑,為我地帶來最正宗既荷蘭菜,第一次食唔知點揀好,店員細心講解餐廳既人氣菜式推介我地試邊款好,一於跟佢試哂餐廳既招牌菜先😍😍🌭荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬荷蘭人好鐘意食香腸,所以佢地既菜式都會加入香腸,用雞肉同豬肉混合而成既荷蘭香腸,煎香後切開都半加入咖喱蛋黃醬同洋蔥粒,賣相好吸引🐟橡木煙燻野生鰻魚平時燒鰻魚就食得多,用煙燻方式烹調既鰻魚我都係第一次食,野生鰻魚肉質嫩滑彈牙,配埋秘製醬汁同沙律一齊食,非常開胃🥣家鄉荷蘭豆湯歐洲人冬天好鐘意飲熱湯暖胃,而荷蘭人多數會煮豆湯,將青豆磨蓉後加入煙肉粒、腸仔等配料,口感豐富🍟荷蘭粗薯配咖喱蛋黃醬粗薯條炸到金黃色,外脆內軟,用咖喱蛋黃醬代替茄汁都幾特別又好食😋🥩美國安格斯上等肉眼 壽星仔係牛魔王,當然要揀個肉眼扒比佢啦,大廚預先切好左一件件,見到粉嫩既牛肉已經好吸引,食落好juicy,推介💯🍨自家製蘋果批配雲呢拿雪糕最後
📍: 尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓
⏰:12:00nn-12:00pm

🌭荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬

🐟橡木煙燻野生鰻魚

🥣家鄉荷蘭豆湯

🍟荷蘭粗薯配咖喱蛋黃醬

🥩美國安格斯上等肉眼

🍨自家製蘋果批配雲呢拿雪糕
最後甜品揀左蘋果批配雪糕,上碟嗰陣已經聞到好香肉桂味,甜度適中,配埋雪糕就剛剛好,好滿足而壽星仔都好滿意🥰🥰

#香港美食 #平民美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港 #美食 #hkfood #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #foodshare #hkrestaurant #foodie #hkfoodblog #thedutchhouse #荷蘭菜
2022-09-24
$348 (Lunch)
又到左一年一度👦🏻生日 雖然今年都係好黑仔 不過晏晝計劃既呢餐飯都幾滿意 平時👦🏻食慣好野 成日食日本菜、美國菜、韓國菜等 今次試吓食荷蘭菜🇳🇱又幾啱我哋口味喎😂🙌🏻 呢間餐廳嘅主廚係荷蘭人 亦都係米芝蓮餐廳 有返咁上下水準🙌🏻餐廳裝修環境幾別緻 乾淨明亮 玻璃望出外景都好舒服 店員服務態度都好好 成日都會介紹唔同嘅菜式!🔸荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬🔸荷蘭香腸比較重口味 店員話荷蘭人鍾意食較重口味嘅小食 充滿咸香味 配埋洋蔥一齊食 非常香口!另一款小食好香口 炸得好脆!🔸橡木煙燻野生鰻魚沙律🔸雖然睇落好似凍食既沙律 但係煙燻過嘅鰻魚非常好食 因為生長喺沿岸海邊嘅原因 魚肉比較實淨 煙燻過好香 魚肉又滑溜冇骨 個人最愛呢款💓🔸家鄉荷蘭豆湯🔸將青豆磨成茸 加入左肉粒、腸仔、肉絲、薯仔同麵包糠 味道濃郁得來 香港人都接受到嘅口感!🔸美國安格斯上等肉眼🔸肉眼扒真係好高質 雖然睇落去比較生 食落軟淋肉味重 厚身之餘啖啖肉 油脂味香 淨係加少少胡椒已經好夠味 連裏面嘅翠玉瓜都非常入味多汁 食完完全唔夠喉😂🔸自家蘋果批🔸店員話蘋果批同雲呢拿雪糕一齊食 口感一流 蘋果批焗得好香脆 批底都脆身 好香玉桂味

🔸荷蘭香腸配洋蔥咖哩蛋黃醬🔸
另一款小食好香口 炸得好脆!

🔸橡木煙燻野生鰻魚沙律🔸

🔸家鄉荷蘭豆湯🔸

🔸美國安格斯上等肉眼🔸

🔸自家蘋果批🔸
店員話蘋果批同雲呢拿雪糕一齊食 口感一流 蘋果批焗得好香脆 批底都脆身 好香玉桂味 食落唔會好甜 一啲都唔膩 同雲呢拿雪糕一齊食 有種冰火二重奏嘅感覺 食完真係好滿足😍

2022-09-24
$400 (Lunch)
  • 荷蘭橡木煙燻鰻魚
U grad嘅時候去過荷蘭旅行🌷,當時因為窮遊,冇乜點真正品嚐荷蘭地道菜式,困係香港幾年冇得外遊,唯有試吓唔同國家嘅菜式,當去咗旅行。:朋友介紹呢間係荷蘭華僑開嘅餐廳,除咗可以食到原汁原味嘅荷蘭菜式,廚師超班嘅烹調技巧令到每一道菜都有fine dining級數。:👍🏻 誠意推介大家去嘅餐廳,品嚐高質異國菜👍🏻:餐廳選用簡單溫馨嘅裝修,配以一盞華麗嘅水晶吊燈,每張枱上面放一組蠟燭,同埋荷蘭風車、鬱金香擺設,令人有一種好warm既感覺。:餐廳職員好專業,推介左幾款荷蘭家傳戶曉既地道小食。品嚐完之後,我都超級建議大家一定要點幾款荷蘭小食試吓!:🥢荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬———————————————係由雞肉加豬肉製成肉腸,再𠝹開一半放入咖喱吉士醬、洋蔥碎粒,味道層次豐富,after taste係印度咖喱香料味。:🥢阿姆斯特丹脆炸牛肉丸—————————————一款荷蘭街知巷聞嘅小食,一粒脆卜卜嘅圓球,一咬開入面係流心質地,原來係用牛骨熬製成湯,撈埋麵團、牛肉絲搓成球,好香牛味,好有驚喜。:🥢荷蘭脆炸海蝦丸———————————————專登用翻荷蘭空運返嚟嘅海蝦,做到最地道風味,好濃郁嘅蝦膏味
👍🏻 誠意推介大家去嘅餐廳,品嚐高質異國菜👍🏻

🥢荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬
———————————————

🥢阿姆斯特丹脆炸牛肉丸
—————————————

🥢荷蘭脆炸海蝦丸
———————————————
專登用翻荷蘭空運返嚟嘅海蝦,做到最地道風味,好濃郁嘅蝦膏味,入邊仲有少少蝦仁咬口,同樣都係流心咖,Yummy!

🥢孫木煙燻鰻魚
—————————
鍾意食刺身既朋友一定唔可以錯過,煙燻味濃郁嘅鰻魚,職員話煙燻左六個鐘。係荷蘭特有嘅鰻魚,比較細條,口感軟綿得嚟有啲彈牙,加埋自家製嘅醬汁,酸酸甜甜好開胃,一試難忘。

🥢荷蘭粗薯配咖喱蛋黃醬
——————————————
呢個咖喱蛋黃醬係同香腸小食一樣,蛋黃滲透甜味,同時間咖喱香料味又濃郁,加埋微酸嘅洋蔥粒,一啖展現多重味道,食唔停口。

🥢家鄉荷蘭豆湯
—————————
荷蘭人冬天飲嘅湯,飲完個胃真係好暖,將青豆磨成茸,巧妙地加入左煙燻肉粒、腸仔、肉絲、薯仔,完全冇草青味,餡料好豐富。

🥢荷蘭青口鍋
————————
餐廳特登用返荷蘭人專用嘅青口煲,上下兩層,冚住就可以焗熟,打開之後可以用嚟放青口殼。青口仲要係新鮮由荷蘭空運,保留海水做湯底,青口有濃濃海鮮味,肉質仲要好爽,完全同冰鮮係兩個世界。

🥢蘋果金寶配雲呢拿雪糕
——————————————
新鮮出爐,聞到香噴噴既肉桂味,批底好鬆脆,餡料又唔會好甜,食完都唔會覺得好膩,算係食過數一數二最好味apple crumble,大滿足。
  • 荷蘭海蝦炸球
  • Apple  Crumble
  • 阿姆斯特丹牛肉炸球
  • 荷蘭香腸配洋蔥咖喱蛋黃醬
2022-09-22 235 views
香港既荷蘭菜餐廳真係屈指可數,上openrice知道尖沙咀有一間荷蘭菜餐廳叫The Dutch House Restaurant,今日同女朋友決定去The Dutch House Restaurant初嘗荷蘭菜。餐廳環境幾靚,牆身掛左好多關於荷蘭既畫作,電視亦播放緊荷蘭飲食節目,睇到我流晒口水🤤。另外每個座位都有一個風車擺設。職員介紹話荷蘭既海鮮特別新鮮,而lunch set 包括三款海鮮包括鰻魚、青口同鱸魚,所以我同女友叫左Lunch Set。- 荷蘭小食荷蘭人平時食呢類小食時候都會配啤酒,所以味道特別重。小食一共有兩款,包括芝士丸同牛肉丸。前者芝士味好香濃,至於午肉味味道完完全係牛尾肉熬湯既味道,加上少少芥茉醬,味道幾豐富。- 橡木煙燻野生鰻魚鰻魚煙燻左六個小時,入口濃郁「熏」芳,肉質比平時食既日本鰻魚更爽口,亦有一定程度既油香。旁邊既蔬菜配上自家製蜜糖芥茉醬。- 荷蘭傳統青口鍋青口三日前先係荷蘭運送過嚟,運送過程青口會打入oxygen,所以仍然好新鮮,而且肉質飽滿。青口鍋並無加入任何水,只係加左白酒同青口入面海水烹製,加上洋葱、紅蘿蔔同芹菜等蔬菜,味道幾清甜。另外仲附送香脆既拖鞋

- 荷蘭小食

- 橡木煙燻野生鰻魚

- 荷蘭傳統青口鍋
荷蘭傳統青口鍋

另外仲附送香脆既拖鞋包,拖鞋包吸收曬蔬菜湯既精華,加上拖鞋包上面既蒜蓉,真係好正😝

- 香煎荷蘭鱸魚
鱸魚外皮煎得好脆,肉質結實新鮮,配料有薯仔、菠菜、翠肉瓜等等,牛油味好香。

- 自家製蘋果批
雖然蘋果批好細,但味道超讚👍🏻,即叫即做,外皮酥脆,入面係香甜既蘋果粒,配上雪糕一凍一熱真係perfect match。
自家製蘋果批

The Dutch House Restaurant既海鮮果然出色,今餐體驗好開心🥰
2022-09-17
$400 (Dinner)