2019-10-16 1621 views
好耐冇嚟食啦 , 平日晚上好多人 , 差唔多坐滿 😲😲 食店有 set dinner , 我哋今晚嗌  à la carte ~ 食物即叫即製 , 要耐心等候呀 🤗🤗烤西班牙黑毛豬腩配焦糖蘋果 , 凍蘋果淺汁 ($108)豬腩肉係薄切 , 烤到好香脆 , 好似薯片咁 , 配埋甜甜地嘅蘋果醬 (暖嘅 🤣), 出奇地夾同好味 !! 個蘋果醬好好味 , 清曬 ~北海道鮮帶子意粉 ($178)帶子煎得好香 , 冇煮過龍 , 蒜香味濃 , 少少辣 , 扁意粉軟硬度啱啱好 海鹽烤焗原條鮮魚 (限量) ($188) 魚肉嫩滑 , 魚已經去骨 , 非常抵讚 👍👍 , 魚身入面有好多香料 , 成條魚感覺似係泰式燒魚 , 好有蒜香同辣味 , 加埋檸檬汁 , 酸酸地好開胃 !  朱古力心太軟配椰子雪葩 ($68) 朱古力心太軟有流心效果 , 熱辣辣 , 朱古力味濃但唔會過甜 !椰子雪葩椰子香味突出 , 同樣唔會太甜 , 好好食 🤤🤤TOFU PUDDING 蘇蘭豆腐 (HH $94)有 home-made ginger / vanilla infused whisky , 豆奶 , 黃糖店員會係你面前將熱豆
好耐冇嚟食啦 , 平日晚上好多人 , 差唔多坐滿 😲😲

烤西班牙黑毛豬腩配焦糖蘋果 , 凍蘋果淺汁 ($108)

北海道鮮帶子意粉 ($178)
海鹽烤焗原條鮮魚 (限量) ($188)

朱古力心太軟配椰子雪葩 ($68)
椰子雪葩椰子香味突出 , 同樣唔會太甜 , 好好食 🤤🤤
TOFU PUDDING 蘇蘭豆腐 (HH $94)
店員會係你面前將熱豆奶 (好似係) 倒入木桶 , 閂蓋焗 ~ 7 分鍾就可以食 !
係一個酒味甚濃嘅滑滑豆腐花 , 第 1 次試 , 好有新鮮感 , 份量都好多 ! 😲😲
Tai Po Sling 大埔司令 (HH $62)
味道似 Singapore sling , 果酸味重 ~

食飽飽 ~ 食物有質素 ,食店氣氛輕鬆舒服 ~ 會回頭呀 ~ 😁
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$380 (Dinner)
2019-10-14 46 views
The Right Place 呢間酒吧餐廳係尖沙咀有一間,其實大埔都有一間,同埋佢係彌敦佐岸旗下嘅餐廳。佢地嘅cocktail,仲好特別😍。嘢食又幾好味🤪🤪。係大埔人既其中一個好選擇,想方便d咁一定係去tst店啦. 🍸 My Cup of Tea HH/NH $94/$118睇佢嘅樣就知好呃like 啦,用嚐茶既用具去品酒😆。佢係一凍有一熱嘅,熱嘅係一個綠茶味濃,酒味比較濃烈d嘅cocktail 。岩哂鍾意飲酒嘅人士。凍嘅,就入口好多,岩哂女仔飲,帶點果味,好清。雖然係果味,完全唔會搶走酒既味道,做到一比一嘅比例👍🏼.🍴北海道輕煎帶子香辣蒜片汁扁意粉 $178..嘩😆個意粉入面係有雲耳,有紅棗?妃子?總之就係未試過嘅配搭啦。但!一啲都唔怪!係好味🤣香濃嘅蒜味小小辣。好過食白汁😛.🍴12 小時低水溫慢煮乳豬 $128彌敦佐岸嘅乳豬我食過,呢到又叫下。覺得呢到好食d😋,佢點個汁好開胃,而且肉嘅部份平均D😘.🍴避風塘軟殼蟹 $98避風塘軟殼蟹食得多,大大舊軟殼蟹😋 避風塘軟殻蟹真係第一次。香口嘢送酒一流👍🏼👍🏼

🍴北海道輕煎帶子香辣蒜片汁扁意粉 $178.

🍴12 小時低水溫慢煮乳豬 $128

彌敦佐岸嘅乳豬我食過,呢到又叫下
。覺得呢到好食d😋,佢點個汁好開胃,而且肉嘅部份平均D😘

🍴避風塘軟殼蟹 $98

2019-10-13 653 views
太和踩完單車還完車想搵間西餐廳食下呢間環境又幾chill 有個projector 播下野有d音樂 有個bar台 唔係話好大間但都坐到好多人! 避風塘魷魚須勁推介 好耐冇食咁好食既炸魷魚炸得好香好脆 好岩配啤酒!唔會話油立立果d咁 好懷念酒樓既炸魷魚呢度上面鋪左好多薯片碎 好特別! 唔辣~份量都好多 兩個人share岩岩好帶子意大利飯好Creamy既汁 個意大利飯煮得岩岩好 唔會太林太硬帶子有三粒 超大粒! 帶子入面好嫩食食下有d咸蛋黃 玉子豆腐 脆玉瓜 感覺好特別第一次聽意大利飯加玉子豆腐 又幾夾啵有魷魚🦑 增加左口感最後叫左個低溫慢煮美國野雞好香口 好多肉~~兩個人share好滿足勁貼心問洗唔洗幫我地切!加分有勁多薯條🍟食完都好飽了見隔離台慶生有煙火🎆蠟燭 勁靚 好岩慶生日黎呢度呀~黎呢度點可以唔叫野飲呢?叫左杯大埔司令cocktail: 好岩女仔飲 小小甜 有濃濃既gin味朋友叫左杯芒果單寧 有d粒粒係底飲完一杯都有小小醉意了 更加暢所欲言都值得再黎食! 小食好好食下次試pizza先 ~聽朋友話黑松露薯條都好好食架
太和踩完單車還完車想搵間西餐廳食下
呢間環境又幾chill 有個projector 播下野
有d音樂 有個bar台
唔係話好大間但都坐到好多人!

避風塘魷魚須
勁推介 好耐冇食咁好食既炸魷魚
炸得好香好脆 好岩配啤酒!
唔會話油立立果d咁 好懷念酒樓既炸魷魚
呢度上面鋪左好多薯片碎 好特別! 唔辣~
份量都好多 兩個人share岩岩好

最後叫左個低溫慢煮美國野雞
好香口 好多肉~~兩個人share好滿足
勁貼心問洗唔洗幫我地切!加分
有勁多薯條🍟食完都好飽了

見隔離台慶生有煙火🎆蠟燭 勁靚 好岩慶生日黎呢度呀~

黎呢度點可以唔叫野飲呢?
朋友叫左杯芒果單寧 有d粒粒係底
飲完一杯都有小小醉意了 更加暢所欲言

都值得再黎食! 小食好好食
下次試pizza先 ~
聽朋友話黑松露薯條都好好食架
Dinner
2019-10-11 54 views
之前試過呢一間嘅豬手非常出色,今日同男朋友又再一次嚟到呢度,今次一於試吓其他菜式。坐低叫杯啤酒,選擇返我最鍾意嘅IPA,因為味道比較濃郁。叫一個小食鬆脆香口配吓啤酒。呢度嘅避風塘魷魚鬚好惹味,仲要加埋薯片碎,極度邪惡但食唔停口。之後就到我哋要嘅兩樣主菜啦,低溫慢煮燒原隻美國野雞,雞嘅size唔算好大,啱一個人食。雖然話低溫慢煮,但食落其實同普通烤雞冇乜分別,比較驚喜嘅係雞殼入邊塞滿左雜菜同白胡椒。充滿雞味嘅雜菜味道豐富,同雞肉一齊食別有一番風味。12小時低溫慢煮烤乳豬件,同豬手完全唔同,可以用皮薄餡靚形容。外層烤得好脆,而且非常之薄,脂肪唔多食完唔會好油膩。乳豬嘅肉非常香酥嫩滑,慢煮的確係正。值得一讚嘅係配上嘅芥末籽蘋果燒汁,香甜醒胃,同乳豬好夾。食第二次嘅水準都係同之前一樣咁高,價錢又唔貴,絕對會再嚟。

坐低叫杯啤酒,選擇返我最鍾意嘅IPA,因為味道比較濃郁。

之後就到我哋要嘅兩樣主菜啦,

食第二次嘅水準都係同之前一樣咁高,價錢又唔貴,絕對會再嚟。
2019-10-09 59 views
Go the right place with the right person Eeeee..好肉麻lol但我的確係同對的人黎喔!假日的晚上,我今晚衣著非常求其,點知男朋友話要帶我食扒 lol 無訂位嘅情況下,七點半鐘,有張bar枱俾我係咪叫執到 ??餐廳其實好細,個人認為燈光好暗啊⋯⋯但呢啲應該叫”情調”叫野食啦!我男朋友鐘意食牛扒,但set dinner ($198)嘅扒只有10oz無得加大,最後散叫左個16oz ribeyes ($368)牛扒周邊好juice,但入面有d乾 另外仲叫左個黑松露X魚pasta,呢個幾有驚喜呀!呢道菜比較有驚喜,好少地方食到,尤其個汁!另外我地叫左黑松露薯條係幾大份嫁,但便所謂嘅黑松露原來係黑松露芝士粉。都ok好食嘅,只係食到尾就無晒黑松露味,因為d粉食晒 飲品方面,我男朋友叫左coke zero,價值38港元一杯 with ice,傻嫁佢,所以我都無影俾大家睇。我就叫左杯mocktail叫Dr.kitty 都係58蚊。相比佢杯可樂,我覺得我杯野好平lol味道就普通啦,都係幾打syrup 溝出黎,但心思滿分嘛!佢粒荔枝真係想扮kitty ga!好鬼

Eeeee..好肉麻lol
但我的確係同對的人黎喔!

餐廳其實好細,個人認為燈光好暗啊⋯⋯但呢啲應該叫”情調”

牛扒周邊好juice,但入面有d乾

另外我地叫左黑松露薯條

好鬼cute ahh
本來看menu還有一絲期待, 很多選擇都很合胃口。可惜主菜質素真的太一般, 叫了個豬排肉質一般, 味道過重;友人叫的也是過鹹, 簡單如也餐湯不吸引。環境音樂選擇也很一般, 聲量過大。在旁有食客再三投訴。飲品叫了黑啤, 算是正常、不過不失。見到Drink Menu 有cocktail 花款幾有趣, 可能可以再來一試。小食軟殼蟹配薯片味道不錯👍🏼主菜的質素實在有點減低再來的意欲, 始終食物質素味道至為重要。算是地點就近, 可以再來飲酒食小食也可。

環境音樂選擇也很一般, 聲量過大。在旁有食客再三投訴。

小食軟殼蟹配薯片味道不錯👍🏼

$300 (Dinner)
今晚入左黎大埔探朋友,順便一齊食晚飯😍😍行過見到哩間餐廳就係俾佢個名吸引住「The right place」❤️❤️❤️果然係俾人一種特別既感覺👍👍一入到去有唔同風格既流行歌播放緊,加上懷舊風既裝修同一欄既玻璃窗,同幽暗既燈光,有置身外國既感覺🤪🤪menu夠多選擇避風塘椒鹽魷魚鬚係哩度嘅signature梗係要試下佢😋😋😋外觀好特別,用左點心籠黎放,係好eyes catching😚😚一上枱已經充滿左椒鹽味,勁香,食落去魷魚鬚好粗,又彈牙,炸粉唔會好厚得黎又好夠味,不愧係signature⭐️⭐️⭐️美國安格斯牛肉芝士漢堡賣相係吸引既大大個漢堡夠震撼,麵包好鬆軟又夠熱同香,重點安格斯牛肉味好均重,又大塊,又厚身,六成熟岩岩好薯條係連埋皮炸,我好欣賞🤪🤪慢煮乳豬係另一個招牌菜😍😍乳豬最後先上枱,熱辣辣,乳豬皮夠脆啵,掌握嗰火後好重要,哩份乳豬真心juicy,配埋啲燒過既配菜,好入味呀😚😚飲品我叫左Mr. Kitty 同 latte,Mr. Kitty係mock tail 黎架,成分有荔枝,芒果同菠蘿,呢幾樣水果加埋好正呀,偏向甜既,最鍾意佢個玻璃杯好得意❤️❤️Latte既拉花好正呀,估唔到咖啡味夠濃,奶

menu夠多選擇

美國安格斯牛肉芝士漢堡賣相係吸引既
薯條係連埋皮炸,我好欣賞🤪🤪

Latte既拉花好正呀,估唔到咖啡味夠濃,奶泡厚度唔錯

餐廳既質素唔錯,氣氛好好,重要係好似餐廳名咁,對的地邊方與對的人用餐係重要既
2019-10-03
Dinner
  • Dr. Kitty
  • 美國安格斯牛肉芝士漢堡
2019-10-02 52 views
大埔找到同朋友落腳點,黎岩地方?The Right Place👍🏻店內不算大,有大檯,2人靠玻璃位,同bar檯位,預約定會好D!芝士田螺薯蓉味好混合,田螺帶有出味道,啡菇焗後無乾,極快速清左成碟!三文魚子八爪魚寬條麵,忌廉味偏濃配上三文魚子,互相之間味道配合,帶點檸檬香味!馬尼拉蜆蝦乾意大利粉 大大隻蜆,個人喜歡食大蝦乾咸咸地又咬口,配菜仲有爽口勝瓜,車厘茄,食落帶點指天椒、香酒牛油味道! 主食仲有北海道鮮帶子、烤海鱸魚柳、和牛肉醬、龍蝦尾,酒吧地方主食選擇都比想像中多!飽肚後再飲多杯👍🏻

馬尼拉蜆蝦乾意大利粉
大大隻蜆,個人喜歡食大蝦乾咸咸地又咬口,
配菜仲有爽口勝瓜,車厘茄,食落帶點指天椒、香酒牛油味道!

飽肚後再飲多杯👍🏻

2019-09-30 60 views
之前見到好多朋友去左 TheRightPlace 打卡,搞到我都心郁郁去左試呢間餐廳👀估唔到又真係幾好食,好值得推介。餐廳氣氛環境幾有情調,連餐牌設計都非常新穎❤️我地點了幾樣熱門菜式📍烤西班牙黑毛豬腩 Spanish Pork Belly (HKD108)它用了焦糖蘋果及凍蘋果淺汁調制,食落去甜甜地,幾開胃又易入口,而且質感好鬆脆~📍脆辣雞漢堡Spicy Chicken Burger (HKD118)佢既雞塊超滑,好有雞味,配埋炸薯條,真係好有歐美風味❤️📍烤德國鹹豬手Pork Knuckle (HKD228)呢個嚟到一定要order呀!好食到震😭😭除左份量大,佢個皮真係好脆超正,肉質鮮嫩,最重要佢係好juicy夠汁!!!我一定會翻黎再食呢個🥰🥰飲品📍My cup of tea (HKD94)它有熱有凍,熱個個係濃茶加酒,服務員建議每食一道菜前先飲一杯,好讓我能緻細品嘗下碟菜式。至於凍個杯係食哂所有食物之後飲既~📍蘇蘭豆腐Tofu Pudding (HKD94)呢一個飲品超級特別,佢係威士忌在即時加豆漿,然後等七至8分鐘,佢就會變成豆腐花,超有新意既食品👍🏻👍🏻總括嚟講,呢間餐廳真係幾值
餐廳氣氛環境幾有情調,連餐牌設計都非常新穎❤️

我地點了幾樣熱門菜式
烤西班牙黑毛豬腩 Spanish Pork Belly

佢既雞塊超滑,好有雞味,配埋炸薯條,真係好有歐美風味❤️
📍烤德國鹹豬手Pork Knuckle (HKD228)
烤德國鹹豬手Pork Knuckle

飲品
📍My cup of tea (HKD94)
y cup of tea

📍蘇蘭豆腐Tofu Pudding (HKD94)
Tofu  pudding

總括嚟講,
呢間餐廳真係幾值得嚟❣️有自己嘅個人風格,食品非常創新又好味,同朋友嚟chill下係一個唔錯嘅選擇
烤西班牙黑毛豬腩 Spanish Pork Belly
烤德國鹹豬手Pork Knuckle
y cup of tea
Tofu  pudding
  • My Cup of Tea
2019-09-27 47 views
朋友約喺大埔食飯先發覺原來都有好地方,喺天后宮後面,餐廳外面睇落幾特別,就入去試試。今日唔係太餓,唔係點咗好多嘢食。Caesar Salad with Smoked Salmon, d 菜同salmon 都好新鮮👍🏻。又叫咗個香烤雞中翼,比預期好食喎,勁入味喎。但最like都係個馬尼拉蜆蝦乾意大利粉,不過唔知點解要講明馬尼拉蜆呢,馬尼拉蜆喺咪好出名我就唔知,不過就好大隻又好好肉,仲有個白酒牛油汁勁好味😋。呢間幾好坐,又好食,有下次!

今日唔係太餓,唔係點咗好多嘢食。

又叫咗個香烤雞中翼,比預期好食喎,勁入味喎。

呢間幾好坐,又好食,有下次!
Caesar  Salad  with  Smoked  Salmon
香烤雞中翼
香烤雞中翼
2019-09-24 1282 views
早幾日約咗舊同學喺大埔附近食飯,本身我喺尖沙咀食過依間餐廳發現大埔有分店所以就諗住試下新界分店有冇其他特別野原來餐廳做緊九點後嘅優惠,所以我嗰日8:00嚟到係冇乜人食嘢,餐牌嘅嘢食全部都勁吸引我同朋友每人叫咗一杯嘢飲,呢度嘅酒精類飲品比較特別我自己就睇相覺得好吸引叫咗一杯my cup of tea,用茶壺裝住嘅cocktail 又凍同埋有熱飲,一杯係比較濃酒精,而令一杯係有果香味比較甜飲落去非常之特別亦都好吸引朋友就叫咗一杯大埔司令,連酒名都改得咁過癮,抵佢地咁受歡迎嘢食方面,前菜我哋叫咗一款冰菜沙律,印象中係配左芥末汁,食落去嘅口感非常特別敷左冰菜做沙律喺香港比較少食到我個人就覺得味道配搭得幾好主菜方面我就叫左一個黑毛豬漢堡配薯條,漢堡嘅份量超級大個而且好足料,漢堡包係有一層牛油,咬落去吹口,夾住特製嘅醬汁食落去非常之juicy另外加左個小食,黑毛豬配蘋果醬汁,雖然呢一個嘅份量唔算多,但係口感一流而且蘋果嘅配搭係中和左黑毛豬油膩嘅部份最後我哋見到甜品都好吸引所以就叫咗一個心太軟,心太軟嘅質素亦都冇令我失望亦都係非常之香濃配埋雪糕簡直就係絕配

朋友就叫咗一杯大埔司令,連酒名都改得咁過癮,抵佢地咁受歡迎

夾住特製嘅醬汁食落去非常之juicy

$300 (Dinner)
2019-09-22 49 views
夜晚經過本身諗住飲杯野就算,但坐低就打鼓,所以叫左啲野食。每道菜都感覺係用心整,而且味道非常唔錯。加上餐廳幾有氣氛,又坐得幾舒服。開左枝酒,慢慢食,傾下計,聽下音樂,係一種享受。
夜晚經過本身諗住飲杯野就算,但坐低就打鼓,所以叫左啲野食。
  • 香煎鵝肝多士伴無花果
2019-09-22 47 views
久違嘅西餐廳,都有一段時間冇食過西餐,今日朋友介紹去咗大埔一間餐廳同男朋友撐枱腳 呢間餐廳嘅嘢食冇得輸,款款都非常好味,再加上有啲新配搭,改變少少影響大大,喺出面好難會食到咁有特色先order咗兩杯drink柑桔梳打&巨峰提子梳打, 量杯味道都好濃沃,巨峰提子梳打裏面有啫喱粒凱撒沙律配63度溫泉蛋我哋將個溫泉蛋整爛銅成個沙律拌暈,每一片菜都有蛋漿,而且上面嘅芝士絲係拌既過程融入咗蛋醬,所有嘢mix埋一齊令到個沙律更加美味好耐冇食過嘅香煎鵝肝,下面仲有多士,鵝肝入口溶化非常肥美,上面無花果將整個油膩感中和番,呢個咁特別嘅配搭又真係唔錯西班牙黑毛豬火腿菠蘿pizza係脆脆嘅餅底,中間夾咗啲蕃茄醬 火腿 菠蘿,上面再有片黑毛豬,就咁睇味道應該會重,但係又唔算,番茄醬唔會太多,火腿 黑毛豬唔鹹,所有份量都係啱啱好,所以食多幾片都唔會覺得膩食完個pizza唔夠喉再order咗個避風塘椒鹽魷魚鬚,用咗中式點心籠裝住,好特別@@ 魷魚易咬唔韌,避風塘椒鹽味道唔會太重,好香脆,送酒更加正

先order咗兩杯drink

凱撒沙律配63度溫泉蛋

西班牙黑毛豬火腿菠蘿pizza

食完個pizza唔夠喉

2019-09-18 42 views
Stopped as needed a caffeine fix (not an easy feat we're discovering in Hong Kong). Saw a coffee machine and hoped for the best. Although we were assured they knew how to make a flat white, I got a very strong espresso instead. Something was obviously lost in the translation. Espresso lovers would be very happy though.
Tea
2019-09-18 813 views
一坐低就緊係叫杯啤酒先啦!老公最鍾意飲黑啤,一般嘅都勁苦,超surprise 今次試嘅黑啤係又滑又易入口!仲要勁大杯!鍾意飲啤酒嘅你必試。先黎左個黑毛豬,豬腩仔!佢似好厚肉嘅bacon咁。配埋佢個梨汁!甜甜咸咸咁,超野味!送酒/前菜一流!之後係上避風塘軟殼蟹!賣相10分特別,用籠仔上,好有傳統風味!佢避風塘得黎,又mix左d 新嘅元素係入面,有薯片一齊!成件事更加香口左!佢一d都唔辣,咩人都岩食。唔好以為佢好似出面食開咁得細細一隻軟殼蟹!佢有成2隻仲要大大舊,超底食之後上10安士嘅牛扒,我地叫5成熟,我覺得有dd熟得制。牛味算香濃,即使熟得制都唔會話硬到咬唔到咁!鍾意佢個汁係分開上,唔會影響牛味!如果有埋特色嘅鹽就更好!上餐超有次序!我最鍾意係咁!最後食埋個魚貓耳朵!超飽!魚嘅皮煎到好脆好香,唔鍾意食魚皮嘅我都覺得好好味。最後係必食最有特色嘅whiskey 豆腐花!自己倒埋一齊再等15mins! 店員話whiskey 係餐廳自己浸!真係得左啦!食第一口真係充滿驚喜!熱得黎,又真係估佢唔到,超超超濃酒味!估唔到豆腐花都可以併酒!仲要咁夾!好有特色!底你平日都會full house!

最後係必食最有特色嘅whiskey 豆腐花!
  • 威士忌豆腐花