同朋友去左元朗新開冇幾耐嘅鳥捌酒場呢度主打各類雞串燒 全部用上三黃雞仲有啲稀有部位唔係好多地方有得食㗎當然一般居酒屋嘅刺身小食都有供應啦食下串燒啤一啤 開到凌晨兩點 宵夜好去處日本蕃茄蕃茄好清甜 加埋沙律菜青瓜同惹味醬汁 夠開胃螢光魷魚出面食到嘅多數都係醃製過呢個原汁原味肥美鮮甜 中間仲爆晒膏夠甘香 春季限定一定要食深海池魚好新鮮厚切 肉質鮮嫩肥美 爽口有油香日本空豆都係春季必食嘅野 勁大粒 食落好爽脆幾得意提燈燒鳥界嘅名物! 將雞嘅卵巢+未孵化嘅雞蛋串埋一齊粒雞蛋一口爆汁 比平時食嘅雞蛋更有蛋香 必食!雞蠔肉即係雞背脊連住雞髀位嘅兩塊肉仔一隻雞只可以做到一串咋 肉質軟嫩多汁自家製免治雞肉棒店家自製嘅雞肉棒 雞肉同雞軟骨比例啱啱好燒到外皮有少少脆 點埋醬油蘭王蛋食 超正心血管>雞肝>雞尾>雞皮(根據我嘅喜愛度嚟排)稀有部位心血管 食落內臟味比較重 好香好好食雞肝夠甘香 加埋燒汁味道甜甜地食左咁多燒鳥 其他野都好出色天婦羅海花蝦 炸漿薄薄地 蝦又大隻爽口牛舌厚薄適中 燒得好juicy 燒豆腐好滑 加埋秘製炸蔥蒜 好香口蟹肉麵豉用紫菜卷住炸 勁香濃蟹膏味 好有驚喜雞
同朋友去左元朗新開冇幾耐嘅鳥捌酒場

都係春季必食嘅野
勁大粒 食落好爽脆幾得意

燒鳥界嘅名物!
將雞嘅卵巢+未孵化嘅雞蛋串埋一齊
粒雞蛋一口爆汁 比平時食嘅雞蛋更有蛋香 必食!

雞蠔肉
即係雞背脊連住雞髀位嘅兩塊肉仔
一隻雞只可以做到一串咋 肉質軟嫩多汁

自家製免治雞肉棒
店家自製嘅雞肉棒 雞肉同雞軟骨比例啱啱好
燒到外皮有少少脆 點埋醬油蘭王蛋食 超正

心血管>雞肝>雞尾>雞皮(根據我嘅喜愛度嚟排)
稀有部位心血管 食落內臟味比較重 好香好好食

呢個真係必食嘅甜品 燒完嘅菠蘿超香甜
面頭仲有一層脆脆焦糖 完美ending

呢度仲有做omakase套餐 價錢都唔貴
對比市區嘅燒鳥店起碼平三成 會再嚟幫襯呀

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🏮 ꫀ᥊𝘲ꪊ𝓲𝘴𝓲𝓽ꫀ 𝓳ꪖρꪖꪀꫀ𝘴ꫀ ꪮꪑꪖ𝘬ꪖ𝘴ꫀ ᦔ𝓲ꪀꪀꫀ𝘳 @ 🌟 鳥捌《👽食神大媽嘆居酒屋》.💁‍♀️ Omakase Dinner Food Items:前菜- 日本番茄沙律 HKD 48- 味淋雞泡魚干 HKD 72- 牛蒡漬 HKD 34季節の牡蠣- 兵庫縣連川蠔 HKD 68刺身- 深海池魚 HKD 138雞串燒稀有部位- 燒雞掌芯 HKD 32- 燒雞蠔 HKD 42雞串燒- 燒大蔥雞肉 HKD 28- 燒雞翼 HKD 28- 燒雞頸 HKD 30- 燒雞皮 HKD 28- 燒雞尾 HKD 28- 燒雞肝 HKD 32各種肉類串燒- 燒羊架 HKD 68- 燒五花腩 HKD 32- 燒牛舌 HKD 48- 燒白鱔 HKD 52野菜串燒- 日本豆腐 HKD 36- 日本蕃薯 HKD 28- 日本長芋 HKD 22主食- 濃雞湯羽衣烏冬 HKD 58甜品- 北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38- 沖繩燒菠蘿 HKD 28.👽 大媽相信一講起日式居酒屋,大家一定唔會陌生。咁如果居酒屋可以坐起廚師面前嘆足十八道精緻美
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- 濃雞湯羽衣烏冬 HKD 58
甜品
- 北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕 HKD 38
- 沖繩燒菠蘿 HKD 28
👽 大媽相信一講起日式居酒屋,大家一定唔會陌生。咁如果居酒屋可以坐起廚師面前嘆足十八道精緻美食嘅OMAKASE,大家又有冇試過呢?🤩 今次就同大家介紹呢間位於元朗,提供特別用餐經驗嘅「鳥捌」啦!

🏠 呢間外表低調隱身起木製店面嘅日式餐廳,主打高質串燒、時令日本直運刺身生蠔、同埋當然有配搭串燒飲嘅靚酒啦。

😱 呢間新開嘅分店係非常好生意,強烈提醒大家記得要訂位呀!點解咁好生意?因為佢提供優質OMAKASE之餘,價錢仲要非常之抵,絕對係值得一試嘅新選擇呢!👍
😌 難得有一間真係好地道經營嘅居酒屋,當然唔要跟住餐牌自己揀嘢食啦。最開心就係喺吧枱度同廚師一路傾住計,一路由佢決定有咩適合自己又新鮮嘅美食,呢個先係黎呢度最難得真正嘅精髓呀。一切由佢發辦,GoGoGo!🤩

🥳 開餐!先試鮮甜到不得了嘅「兵庫縣連川蠔」🦪 打開個胃,嗰種鮮甜肥美,實在只應天上有 🤤 再試「池魚」刺身,絕對係高質之選,厚身新鮮,絕無偷工減料。食住「雞泡魚乾」同埋「牛蒡」幾款小食等主角出場,全部都爽口彈牙調味一流。

兵庫縣連川蠔

冷盤

🐔 食完多款頭盤,主角終於出場啦,就係好多款唔同部位嘅雞肉串燒!呢度真係咩嘢部位都有,由雞肉、雞翼、雞頸、雞皮、雞尾、雞肝,去到極稀有嘅例如雞掌芯、雞蠔都有!需知道真係好少餐廳會選用呢一個部位 😱 甚至乎估唔到一隻雞原來可以用咁多不同部位嚟入蘸,考廚師嘅刀工之外,亦都好考佢哋即時新鮮燒比你食嘅功力。每一件串燒擺喺面前嘅時候都係冒煙架!同埋零缺點,火候簡直係完美 👍

各式雞串燒

🍖 接住再試左燒羊架、五花肉、牛舌、白鱔。唔係講笑,呢一件係大媽喺居酒屋食過燒得最好嘅羊架。火候嘅控制甚至係超越好多自命不凡嘅西餐廳,就連某港女至愛打卡酒店嘅扒房都完全名大於實絕對輸比呢件羊架。由於呢件羊架,大媽甚至係特登俾貼士多謝主廚嘅巧手 😍

燒羊架

各式肉類串燒

🍠 然後就再試埋其他嘅素菜類串燒:豆腐、番薯,長芋。同埋唔好睇小呢一個日本蕃茄沙律以為佢好普通,真係日本蕃茄所以好鮮甜,一路食油膩嘢一路食呢個沙律係會幫你不停清味蕾消除油膩感。🍅 如果有朋友仔係鍾意食素其實都唔會怕冇嘢食㗎喺呢度,淨係野菜類嘅調味同選料都真係超班。令大媽嘅驚喜嘅係估唔到長芋入口即溶,夠曬特別。

各式野菜串燒

😝 其實食到呢度已經係飽飽㗎啦,但係見到面前呢一碗非常之濃稠嘅雞湯汁,自家製手打雞肉丸、再同蛋黃完美融合,配以較少餐廳有供應嘅「羽衣烏冬」,冇可能覺得飽唔食掛。食第一啖已經覺得係超級暖胃,真係超級大滿足,濃郁到不得了!超正呀!😍

濃雞湯羽衣烏冬

🍍 最後再有人見人愛嘅燒菠蘿,同一個茶味非常之濃郁嘅宇治抹茶蛋糕作結,清一清味蕾,為成餐飯畫上一個完美嘅句號。😇

沖繩燒菠蘿
北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕

😚 大媽可以講,款款都非常之優質,真係樣樣都好足料好味!呢間有得食串燒OMAKASE嘅居酒屋絕對係優質選擇呀!裝修簡潔有格調,食材優質。而家市面上太多濫竽充數嘅廚師發辦,而呢一間絕對係低調有實力。用餐氣氛一流,大家可以好悠閒咁一路嘆美酒美食一路傾下計,記得記得記得BOOK位啊!❤️
📍 元朗教育路146號興業樓地下1號舖
📲 +(852)6828-8986
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
兵庫縣連川蠔
濃雞湯羽衣烏冬
沖繩燒菠蘿
北海道紅豆蓉宇治抹茶蛋糕
  • 深海池魚
【元朗高質居酒屋🏮超正串燒OMAKASE🍢鳥捌酒場】-白色情人節係一個食好嘢藉口😋於是小編就搵咗間元朗新開、廚師發板嘅串燒餐廳『鳥捌』🥢佢係主打雞肉串燒🍢可以食到啲稀有部位😜好似「提燈」同埋「雞掌心」口感特別~餐廳環境同服務都好好👍🏻推介推介😝-『鳥捌』係元朗警署後面😗門口掛咗紅白招牌同埋紅燈籠🏮⬛️係黑色嘅外牆上格外顯眼~餐廳內部都係以黑色為主調,食客圍住開放式廚房咁坐😙可以睇到廚師認真炮製食物😝仲可以同佢地互動每上一道菜廚師都會講解下🤩絕對feel到佢地嘅熱誠!食物方面,可以嗌主食好似飯團同烏冬🍙再加啲串燒🍢人均消費大概二百幾蚊~如果想食得豐富啲😙就可以好似小編咁嗌「廚師發板」$780,有成①⑨道菜🥰大滿足!-😋季節刺身3點🍣刺身有金目鯛🐟、深海池魚同帶子鮮味十足😝尤其深海池魚特別肥美帶子都好厚好嫩滑😋-😋精品前菜3品🍱擺盤精美😛用時令食材製作有日本空豆、螢光魷魚🦑同埋蟹膏豆腐螢光魷魚口感爽脆,而且飽滿多膏,係春天不可錯過的時令海產!點埋自家製麪鼓醬就更美味~蟹膏豆腐口感都超特別🦀豆腐般滑嫩,味道猶如大海般濃郁😗仲帶有淡淡豆香-😋雞肉串燒6串所有雞肉串燒都係用優質雞肉「三黃雞」製作😝
【元朗高質居酒屋🏮超正串燒OMAKASE🍢鳥捌酒場】

餐廳環境同服務都好好👍🏻推介推介😝

每上一道菜廚師都會講解下🤩絕對feel到佢地嘅熱誠!

😋季節刺身3點🍣
刺身有金目鯛🐟、深海池魚同帶子
鮮味十足😝尤其深海池魚特別肥美
帶子都好厚好嫩滑😋

😋精品前菜3品🍱
擺盤精美😛用時令食材製作
有日本空豆、螢光魷魚🦑同埋蟹膏豆腐

😋雞肉串燒6串
所有雞肉串燒都係用優質雞肉「三黃雞」製作😝肉質嫩滑😎當中,包括燒雞翼、燒雞心、燒雞子、雞肉棒等,而小編最推介提燈、燒雞蠔肉同埋掌芯🤩👍🏻

☑️提燈:超推薦👍🏻「提燈」係香港較少食到嘅串燒😳佢結合雞卵巢及未成熟雞蛋🥚外形看起來像燈籠🏮咬下瞬間爆發的蛋漿令人回味無窮🤩

☑️雞掌芯:掌芯需要逐隻切同改刀,工序繁複😎所以都係稀有部位嚟架😝食落爽口😍

☑️燒雞蠔肉🍗:雞皮燒到金黃香脆啖啖肉🥰加點柚子胡椒調味😋冇咁油膩~

😋沙律🥗

😋菜類2串
秋葵同雞髀菇🍄

😋漬物
青瓜同白蘿蔔係餐廳自己醃製~
食落爽口🥳口味較淡唔會好鹹,可以清一清個口😎跟著食燒和牛😏

😋A4和牛燒🐂
油香十足牛味香濃😍不過好似熟咗少少🤏🏻

😋燒一品海鮮
是日海鮮串燒係日本大八爪魚🐙
觸鬚燒到焦香😏口感鮮嫩脆爽

😋天婦羅3點🍤
☑️沙鎚魚🐟保持成條魚嘅形狀😂造型好特別😳
☑️紫蘇葉三文魚子天婦羅:油膩感被紫蘇葉的香味取代😋香脆可口~
☑️穴子

😋雞湯
推薦呢個足料雞湯👍🏻師傅話係用雞殼熬製5-6小時而成🤩香味濃郁!

😋主食
今次主食係月見雞肉飯🍳洋蔥同京蔥為白飯增加香氣😝嫩滑雞肉再加埋濃濃嘅蛋香🤤叫人食到停唔到口

😋甜品
呢餐飯就以抹茶慕絲蛋糕配紅豆作結🫘
抹茶味香濃而且慕絲蛋糕好幼滑🍵prefect~

😋青森嶺果汁🍎$38+1

😋白桃肉汁🍑$38+1

📍鳥捌 (元朗)
元朗教育路146號興業樓地下1號舖
💸人均消費:$900
2023-03-14
$900 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
今次黎到呢間鳥捌試廚師發辦估唔到元朗都有高質燒鳥店 好似去左日本咁🇯🇵出面門口簡潔 但室內全黑吧枱裝修好有氣氛🏮仲要有限量供應既特別燒鳥部位🐓無論係燒鳥定係日式一品料理都好驚艷🤩廚師發辦 $780 per person 🐟季節刺身3點三款刺身包括深海池魚,鰤魚,𩶘魚🐟刺身鮮味十足 特別鍾意深海池魚爽口彈牙 鰤魚肉質細嫩👍🏻🇯🇵精品前菜3品前菜包括白子,日式魚板🍥,蟹膏板豆腐白子鮮嫩 質感非常滑溜 輕輕用蘿蔔蓉調味就已經好好食🥰蟹膏板豆腐上面滿滿既蟹膏十分濃郁 由淡至濃既前菜鋪排得好好👍🏻👍🏻燒鳥6品🐔雞頸肉🐔雞中翼🐔雞肉大蔥🐔雞心管🐔雞掌心🐔雞蠔肉特別推薦:🐔雞掌心鍾意食雞腳既又點可以錯過雞掌心師傅剔出新鮮雞腳中最厚肉的部份變成串燒真係食得出背後既功夫🐔雞蠔肉一隻雞只做到一串既雞蠔肉❓雞蠔肉係雞背部靠近大腿部位的兩個凹槽中既肉形狀類似生蠔而得名 連住雞脾既位真係軟嫩多汁 🐔罕見燒提燈提燈其實係燒鳥界既名物 由母雞的輸卵管、卵巢及未成熟既雞蛋黃所組成一咬落去雞蛋就完全流心 比平常雞蛋更鮮嫩更有蛋黃香氣好多人食燒鳥都係為左食得刁鑽呢度都有特別部位提燈食 真係好有驚喜串燒4品🥬燒秋葵🍄燒杏鮑
今次黎到呢間鳥捌試廚師發辦
估唔到元朗都有高質燒鳥店 好似去左日本咁🇯🇵
出面門口簡潔 但室內全黑吧枱裝修好有氣氛🏮
仲要有限量供應既特別燒鳥部位🐓
無論係燒鳥定係日式一品料理都好驚艷🤩

廚師發辦 $780 per person
🐟季節刺身3點
三款刺身包括深海池魚,鰤魚,𩶘魚🐟
刺身鮮味十足 特別鍾意深海池魚爽口彈牙 鰤魚肉質細嫩👍🏻

🇯🇵精品前菜3品
前菜包括白子,日式魚板🍥,蟹膏板豆腐
白子鮮嫩 質感非常滑溜 輕輕用蘿蔔蓉調味就已經好好食🥰

雞蠔肉係雞背部靠近大腿部位的兩個凹槽中既肉
形狀類似生蠔而得名 連住雞脾既位真係軟嫩多汁
🐔罕見燒提燈
提燈其實係燒鳥界既名物
由母雞的輸卵管、卵巢及未成熟既雞蛋黃所組成
一咬落去雞蛋就完全流心 比平常雞蛋更鮮嫩更有蛋黃香氣

推薦比喜歡燒鳥既大家🍢

🏡鳥捌
📍元朗教育路146號興業樓地下1號舖
2023-03-05 60 views
同大西北嘅朋友慶祝生日又驚撞中佢食過嘅餐廳. 所以先揀咗呢個先開咗3個月嘅居酒屋.入到去就覺得呢個地方好舒服, 因為廚師同客人係傾得好開心. 餐廳主打嘅串燒類有唔少係雞嘅稀有部位. 例如雞掌心, 雞尖咁, 客人未必知道, 所以上碟時候廚師都會輕輕介紹一下. 頭盤鯛魚刺身擺盤好靚, dipping 係酸汁好吊味. 最最鍾意係個蟹膏豆腐, 先$28蚊, 但係成舊都蟹膏味濃, 完全唔覺得自己係食緊豆腐! 試咗好多唔同嘅雞啲部位. 成件事好新奇同大開眼界. 係一次唔錯嘅體驗~🐟 鯛魚🍮 蟹膏豆腐🥘 雞湯羽衣烏冬🍍 招牌焦糖菠蘿🍶 清酒 24🍢 串燒燒雞尾 | 雞頸 | 燒雞冠 | 雞蠔肉 | 煙肉廣島蠔 | 燒雞皮 | 雞胸軟骨 | 雞掌心 | 雞心 | 大蔥雞肉

🐟 鯛魚
🍮 蟹膏豆腐
🥘 雞湯羽衣烏冬
🍍 招牌焦糖菠蘿
🍶 清酒 24
🍢 串燒
鳥捌真係一間超抵食嘅日式燒鳥Yakitori串燒店,裝修都好有格調。呢度可以揀廚師發辦套餐,都可以逐串咁order。餐廳採用嘅係三黃雞,特點就係皮脆肉軟同埋脂肪豐滿,簡單啲嚟講即係夠哂肥美。今餐真係一場雞串燒嘅盛宴😋雞肝 $32汁燒好惹味,燒得啱啱好甲狀腺 $32原來雞嘅甲狀腺係咁好味,好有驚喜🤩特定年紀嘅雞先有甲狀腺,呢啲咁习鑽同限量嘅部位真係唔係度度有得食☺️食落去係好肥美嘅感覺,軟軟嫩嫩,又油脂滿溢雞胸軟骨 $28三角軟骨比較少有,口感爽脆鵪鶉蛋 $22好Q彈,一咬落去就爆蛋漿雞皮 $28掌心 $32雞腎 $28一次過食盡雞嘅唔同部位🐤自家免治雞肉棒 $34沾雞蛋黃同甜醬油漬食,味道好rich 日本五花腩 $32燒得好香,加埋炸蔥蒜黑椒芝麻,更加惹味雞中翼 $28雞蠔肉 $42靠近大脾位嘅肉,一隻雞得兩塊,燒到皮好脆,大大嚿肉,肉質軟嫩多汁,上面加咗柚子胡椒調味白鱔 $52魚皮好酥脆,肉厚啖啖肉雞尾 $28雞尾脂肪豐富,食落去軟腍juicy 雞心 $28雞肉大蔥 $28好鍾意雞肉同大蔥呢個經典嘅配搭雞冠 $32味道唔係好濃,但口感脆脆哋軟軟哋,幾得意日本蕃茄沙律 $48蕃茄甜度高,

雞肝 $32
汁燒好惹味,燒得啱啱好

甲狀腺 $32

雞胸軟骨 $28
三角軟骨比較少有,口感爽脆

鵪鶉蛋 $22
好Q彈,一咬落去就爆蛋漿

雞皮 $28
掌心 $32
雞腎 $28

一次過食盡雞嘅唔同部位🐤

自家免治雞肉棒 $34
沾雞蛋黃同甜醬油漬食,味道好rich

日本五花腩 $32
燒得好香,加埋炸蔥蒜黑椒芝麻,更加惹味

雞中翼 $28

雞蠔肉 $42

白鱔 $52
魚皮好酥脆,肉厚啖啖肉

雞尾 $28
雞尾脂肪豐富,食落去軟腍juicy

雞心 $28
雞肉大蔥 $28
好鍾意雞肉同大蔥呢個經典嘅配搭

雞冠 $32
味道唔係好濃,但口感脆脆哋軟軟哋,幾得意

日本蕃茄沙律 $48
蕃茄甜度高,個甜酸汁都好開胃

漬物
師傅好細心,食嘅中途會畀啲白蘿蔔同青瓜漬物我哋清清味蕾

秋葵 $18
杏鮑菇 $22

日本豆腐 $36
燒飯團 $24

明太子燒飯團 $28
加咗明太子嘅燒飯團,加倍美味

雞白湯 $36@
熬咗六個鐘嘅雞白湯完全係雞嘅精華,好濃郁

青森蘋果汁 $38

白桃肉汁$38
有少少果肉,好好飲
  • 甲狀腺
  • 雞蠔肉
  • 雞白湯
  • 雞尾
三五知己聚餐好選擇,店鋪菜式選擇多,價錢合理,座位不算太多(所以最好去之前訂定位先)。本來以為食串燒未必夠飽,食到最後捧住個肚走😂,絕對值得一試的餐廳。讚讚讚👍👍👍
2023-03-01 77 views
今日推介呢間鳥捌酒場,喺元朗教育路轉右警署位,見到一個好日式嘅燈籠就係,大家一定要試啊,專業水平媲美日本當地入到店內,三個師傅非常親切友善介紹食物,問吓你有冇乜嘢唔食,可以自己叫或者廚師發辦,價錢睇落都大眾化,但食物質素絕對高於價錢,先來個小長井蠔熱下身,入口爽滑肥美之後有自家醃製漬物,秋葵沙律,好新鮮,開晒胃魚生放面,師傅選了左口魚,刀功很好,薄切爽口,亦有肥美嘅裙邊今日主角出場了,師傅非常認真地慢慢燒,坐吧枱可以欣賞,每一次食物嚟到佢都會慢慢介紹點樣整好多自家製系列馬友一夜干,經常師傅巧手風干,層魚皮脆到呢,魚肉食落又爆汁又鮮嫩之後呢2寸係白鱔同雞蠔肉,白鱔鮮甜彈牙,雞蠔肉原來係指每隻雞脾頭嗰個彈牙,每隻雞得兩隻,搽上秘制醬汁,好好味呀,同師傅傾開,佢哋每日都係攞新鮮嘅走山王雞來做燒奄春蛋都有,當然唔會咁普通啦,佢哋咁勁咁專業,原來係糖心㗎嚟緊呢寸叫提燈,我之前真係唔識,原來係雞肚內就生出來嘅蛋,配輸卵管,食落原來係咁好食,個蛋比平日更鮮嫩,配合內臟爽口彈牙,一流,仲有寸叫掌手,睇落好似串燒雞軟骨,但係絕對更加好味,係每隻雞嘅手掌,逐粒挑出嚟,全部雞類皮脆肉嫩燒菠蘿,大家一定唔陌生

之後有自家醃製漬物,秋葵沙律,好新鮮,開晒胃

好多自家製系列

燒菠蘿,大家一定唔陌生,但係呢度又係特別出色,搽上焦糖先去燒,特別甜同juicy 呢

以為食串燒,唔會飽肚,咁就錯了,最後原來有烏冬,師傅居然用卡邦尼做法,再配上雞湯,好滿足

篇幅有限,其實仲食咗好多其他串燒食左不能盡錄,大家快啲來,營業時間去到2點,請少陪飲酒,你點可以唔來

• 掌心
  • 牛舌
  • 清酒
  • 雞翼
2023-03-01 66 views
週末老公話想relax下揾間居酒屋飲下酒食下串燒,揾到呢間鳥捌,日本稱”雞”為”鳥”,所以我哋大約都知道呢道主打係串燒係雞,仲有好多日本都好流行嘅雞稀有部位食,呢一餐我哋食完都非常驚喜。【食物】我哋冇揀omakase, 因為都經常周圍去居酒屋食串燒嘅我地,大概都知道自己想叫啲咩同鐘意食咩,每一串串燒黎到嘅時候,我哋都覺得好高分,雞項目食得出係日本雞&有啲部位係新鮮雞,仲有時令新鮮魚生仲有好多種類Sake選擇【服務】一入到去就好似日本居酒屋咁好有氣氛,店員服務周到細心,幾個師傅好專心努力整理我地嘅食物,可能真係比較忙,少啲同客人互動,不過最重要都係提供到好嘅出品。【環境】係一間好開心嘅居酒屋,其他客人一般都係一路飲酒一路傾計等啲串燒,好開心,好似去左日本,又令我哋諗起深宵食堂要提一提,呢度絕對唔啱情人節又或者追緊女朋友黎架,因為呢度係一啲都唔浪漫,呢度係一間開心居酒屋🏮不過如果你同另一半都鐘意食好嘢又鐘意呢啲氣氛,就啱晒喇

【食物】

燒豆腐
燒A4和牛
燒五花腩
燒焦糖菠蘿
$600 (Dinner)
雞皮沙律
燒豆腐
燒A4和牛
燒五花腩
燒焦糖菠蘿
  • 燒雞皮、燒雞掌心、燒牛舌、燒五花腩
2023-01-08 392 views
生日 Omakase 自疫情後,為了舒緩日本思鄉病,每個星期得看玲子 Reiko 的日本星級美食之旅。https://youtu.be/iMvBziytfrM答應了自己,待疫情稍遜,已經嚐過多次壽司 Omakase 的我,回鄉首站必要一試串燒 Omakase 🍢🍡。想不到這小小的心願,竟能在香港實現了💖💞🙏🏻朋友心思細密,知道我是吃貨,特定挑了高檔燒鳥「鳥捌」 ,為我提早慶祝 🍰🎂朋友具酒量,我則相反,簡單點了杯日本桃 soda 作餐前小酌🍑🍹餐前小吃是我至愛的日本芝麻牛蒡,還有鹽燒銀杏;串燒銀杏在日本居酒屋常吃,想不到連殼鹽燒銀杏更是驚喜 ; 銀杏不但烤得外脆內糯,更是鮮味非常,跟居酒屋串燒銀杏的味道不可同日而喻。接著是刺身,魚肉帶柑橘香,捲青瓜絲送進口裏更是芬芳清甜,是甚麼魚倒也忘記得一乾二淨了 👋🏻😅主菜驚喜連連,當中「提燈」更是我的盼頭。所謂「提燈」,是日本串燒界的限量珍品「燈籠」。「提燈」是雞的卵巢和未孵化的蛋,穿在一個籤子上,看起來就像是一盞提著的燈籠,因此得名。這吃起來不但帶有雞蛋的口感,還有肉質的香氣。由雞的卵巢和未孵化的蛋共同組成。穿在一個籤子上,一整串提溜起來,像是
生日 Omakase

想不到這小小的心願,竟能在香港實現了💖💞🙏🏻

主菜驚喜連連,當中「提燈」更是我的盼頭。

這吃起來不但帶有雞蛋的口感,還有肉質的香氣。由雞的卵巢和未孵化的蛋共同組成。穿在一個籤子上,一整串提溜起來,像是一盞提著的燈籠,一般只有在日式高級燒鳥(新鮮雞串) 店才能吃到這種雞的 “特殊部位” 。

還有雞掌心,一整串的燒雞腳掌心,剔出五隻新鮮雞腳中最厚肉的部份,再行加工串燒 ; 師傅刀功之利落,與精緻的心思與㕑藝,共冶一爐。

不得不提的是鹽燒馬友 ; 馬友從昔日潮州家常魚飯,升格至今日潮州店主菜,實在是有其道理。「鳥捌」主厨把馬友烤得外脆內滑,魚肉鮮嫩且帶魚油香,真想推薦給潮州老友一試 🐟

接著再來一道鹽燒金蠔。作為元朗人,牛油煎流浮山金蠔早已是我的家常便飯,鹽燒金蠔反倒是第一次品嚐 ; 若果妳是如我般,是金蠔常客,這道菜必點👍🏻

當然不乏基本燒鳥,如雞翼,雞腎,雞脾肉 ...... ,另一道印象難忘的是半熟玉子燒,半熟玉子Tempura 一向首推天丼 @ Yohomall ; 至於半熟玉子燒,則非「鳥捌」莫屬了。

朋友愛吃 Tempura,順道點了三文魚子 Tempura 及 白子 Tempura ; 一向愛醋漬白子作前菜的我,自嚐過此道菜後,以後點白子,又多一個新盼頭了。

作結的是純雞湯熬制而成的日本餺飥。「餺飥」亦稱不托,麵條隨形而名的古稱之一,唐朝時相對涼麵稱冷淘,宋朝以後方稱麵條。

「餺飥」自傳入日本後,成為山梨縣的鄉土料理,是由扁平的烏冬麵加上鮮雞燉煮而成的一種麵食。有時它被認為屬於烏冬麵的一種,但因為餺飥大受歡迎,富士山河口湖一帶商家,把它發展成為山梨縣人氣的土產商品。

這頓過千元的生日飯,讓我深深感恩💕 ; 希望待日後老友生日,也能回謝她一頓心頭好🙏🏻

#鳥捌

• 鹽燒馬友
  • 鹽燒銀杏
  • 鮮雞湯餺飥
2022-12-24 426 views
一進店舖,店員親切有禮,坐位及環境舒適,先嚟杯生啤,再睇睇Menu,這間店主打日式燒鳥,有稀有部位(限量供應),第一次來,試了多款串燒,推介免治雞肉棒(高水準),燒雞肝(超香濃),牛舌(必食),馬友一夜干(皮脆肉滑重油香),其他幾款亦十分美味。下次約多D friend再嚟試埋其他串燒,仲有廚師發板亦相當吸引