2024-12-05
今次Chill E.A.T. 午餐就係位於ICC 102樓的米芝蓮一星意大利餐廳。提供餐前菜、前菜、主菜、甜品、餐飲及小甜點,近乎 “6道菜” 的午餐,HK$498/位+ 10%服務費,呢個價錢好化算👏🏼👏🏼👏🏼˚✧₊⁎ Amuse Bouche ⁎⁺˳✧༚ 🦐 魚子醬、芹菜泡沫、紅蝦啫喱. 鹹香的魚子醬,口感爽脆. 鹹味的泡沫,厚身、奶滑,好特別. 底下的真是啫喱,不是湯汁,入口好鮮甜的濃蝦味˚✧₊⁎ Breads ⁎⁺˳✧༚ 餐前麵包係必有,不過比較驚喜喺餐廳供應2款包包,一硬、一軟,總有一款啱食😄🍞 Artisan Sourdough 酸種麵包. 外脆內軟,發酵很不錯. 配淡味啲嘅橄欖油就已經好好味🍅🍞 Tomato Focaccia 番茄意式香草包. 番茄味很出眾,包包很軟熟,單獨吃也不錯˚✧₊⁎ Appetizer ⁎⁺˳✧༚ 🐙 Mediterranean Octopus with Chickpeas Purée and Ink Sauce地中海八爪魚.鷹嘴豆.墨魚汁. 煎得香脆的八爪魚,口感彈口,本身已經鹹鹹哋,點些鷹嘴豆蓉或墨魚汁醬都好食㗎!. 食剩嘅鷹嘴
˚✧₊⁎ Amuse Bouche ⁎⁺˳✧༚
🦐 魚子醬、芹菜泡沫、紅蝦啫喱
. 鹹香的魚子醬,口感爽脆
. 鹹味的泡沫,厚身、奶滑,好特別
. 底下的真是啫喱,不是湯汁,入口好鮮甜的濃蝦味
˚✧₊⁎ Breads ⁎⁺˳✧༚
🍞 Artisan Sourdough 酸種麵包
. 外脆內軟,發酵很不錯
. 配淡味啲嘅橄欖油就已經好好味
🍅🍞 Tomato Focaccia 番茄意式香草包
. 番茄味很出眾,包包很軟熟,單獨吃也不錯
˚✧₊⁎ Appetizer ⁎⁺˳✧༚
地中海八爪魚.鷹嘴豆.墨魚汁
. 食剩嘅鷹嘴豆蓉或墨魚汁醬,用來配包包食都好味呀😋
˚✧₊⁎ Main ⁎⁺˳✧༚
🍝 Sicilian Artisanal Busiate with Trio of Bottarga and Broccoli Rabe Purée
西西里手工扭紋粉.烏魚子.蕪菁花菜
. 扭紋粉被厚滑的烏魚子醬包圍住,仲撈入些蕪菁花菜粒
. 面頭有啲紅色烏魚子片,口感脆硬,似食緊杏仁咁,好特別喎!
˚✧₊⁎ Dessert ⁎⁺˳✧༚
🍫 Traditional Tiramisu with Coffee Granita and Amedei Chocolate
意大利芝士蛋糕.咖啡沙冰.艾美朱古力
. 這不只是一份經典嘅提拉米蘇,有3個我覺得特別的食材
. 第一是放了好多仍是脆口的手指餅,平均mascarpone 意大利軟芝士的奶滑
. 第二是配搭了2種朱古力 — Amedei chocolate 艾美朱古力和Modica chocolate 莫迪卡朱古力,2種都係意大利手工朱古力
. 第三是另外有一碗咖啡沙冰,碎冰注入了espresso 特濃咖啡,可以一啖咖啡冰之後一啖mascarpone cream,咁樣增添咖啡風味~
🍵 Jasmine Tea 茉莉花茶
. 食咗咁多好嘢,梗係要飲番啲花茶
. 清淳又滿花香,飲咗好幾杯都保持到香濃茶味👍🏼
🍫🧁 Petit Fours
. 最後,好期待的餐後一口小甜點。餐廳特別有架小推車放滿色彩繽紛的小甜點。服務員一一介紹,之後話可以點多少都可以🫰🏻
我就樣樣都想試,所以點咗以下6款(右至左到中間):
🧡 Passionfruit Chocolate 熱情果朱古力
. 𥚃面有酸甜熱情果忌廉,好好味
💚 Pistachio Cream 開心果忌廉
. 似食緊梳乎厘咁輕盈、鬆軟蛋糕質,香濃開心果的忌廉,微甜
❤️ Raspberry Macaron 野莓馬卡龍
. 真莓味好出色,酸酸甜甜,恰到好處
💛 Lemon Macaron 檸檬馬卡龍
. 清甜檸檬味,唔酸,好特別!
🤎 Milk Chocolate 牛奶朱古力
. 奶滑的口感,朱古力𥚃面有粒夏威夷果仁
🖤 Coffee Chocolate 咖啡朱古力
. 黑朱古力帶著一絲咖啡的味道
🤵🏻🤵🏻♀️服務方面,門口帶位的女服務員,有友善的笑容和很貼心咁提供小椅子俾我放隨身物。
另外負責petit four的女服務員,細心講解,細心擺盤,令小甜點們感覺似裝滿一碟,好吸引。樓面的服務員,我注意到佢哋自己好多嘢講,但似乎忽略咗關注每一枱食客的食嘢速度和送餐的速度都有啲時差。我覺得樓面的服務大有進步空間,才去到米芝蓮一星應有的服務質素。