2022-11-29
🌟餐廳:戀 Tsukiau📍地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 15:00 / 17:45 - 22:00📱電話:61953727 / 61926965 (Whatsapp)最近好多地方都已經開放咗比旅客入境,今日係公司同同事傾足一日研究去旅行既安排,我地個心已經飛左去日本hahahaha~事不而遲,今晚一於捉埋同事,搵間日式居酒屋食個飯,止止癢先!今晚我地黎左尖沙咀既「戀 Tsukiau」,餐廳以日系和風裝修,更採用大量原木設計,甚具日本傳統居酒屋格調~話明居酒屋,食材種類當然非常豐富,一於大吃一餐先!———————————————————🔹油甘魚鮫豆腐野菜鍋一向我都好鍾意食日式鍋物,有大量蔬菜之餘,湯底亦好清甜~呢度既油甘魚炆得好淋,魚肉超嫩滑,而且魚油滲透整個湯底,搭配豆腐、娃娃菜等蔬菜,索盡魚香魚油味,特別香甜,食完呢個野菜鍋仲好暖胃添!!———————————————————🔹一夜干鹽燒花魚花魚以一夜干形式處理,去除魚肉多餘水分,令魚既鮮味成分濃縮,所以食落更具咸鮮味!餐廳以鹽燒方法,把魚皮烤至焦脆
📍地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
💰價位:~$200 - $400
🔹油甘魚鮫豆腐野菜鍋
🔹一夜干鹽燒花魚
花魚以一夜干形式處理,去除魚肉多餘水分,令魚既鮮味成分濃縮,所以食落更具咸鮮味!餐廳以鹽燒方法,把魚皮烤至焦脆,魚肉保持緊緻juicy,可見師傅燒烤功力一流!配搭檸檬汁同食,更能突顯魚肉既鮮味!
———————————————————
🔹串燒八式拼盤(汁燒)
餐廳既特色招牌菜,串燒即叫即燒,未上菜已聞到陣陣炭香味,令人流哂口水!!
和牛: 肉質鮮嫩Juicy,牛脂味濃
雞肉: 燒既時間岩岩好,肉身保持滑嫩
牛舌: 薄切牛舌質感爽脆有嚼勁,牛味香濃
羊肉: 以特調醬汁燒制,食落一d都唔騷
———————————————————
🔹五花荔枝肉串燒(鹽燒)
五花肉非常肥美,啖啖滿足,配合埋荔枝肉燒制,啖啖果香,亦能中和五花肉油膩感!
———————————————————
🔹雞翼串燒(汁燒 及 鹽燒)
身為雞翼控既我,一於叫哂兩款雞翼haha
汁燒雞翼: 外皮鬆軟,醬汁味完全滲透至肉,味道好濃郁
鹽燒雞翼: 外層香脆焦香,雞肉仍保留肉汁,好惹味
🔹燒小甜薯
口感軟糯,質感幼滑,用燒烤手法更能突顯小甜薯既焦糖香味!
🔹海老野菜天婦羅烏冬
值得一試既菜式~天婦羅粉漿好薄,蝦肉爽彈結實,而且充滿麻油香味,記得即刻趁熱食!烏冬係醬油味湯底,上面鋪滿天婦羅脆脆,係傳統日本既食法,好有風味!
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
好滿足既一餐!
餐廳提供既菜式多不勝數,仲有提供刺身、壽司及各種定食,下次要一大班人再黎先可以試盡咁多種食物!
餐廳除左日系裝修之外,燈光柔和,令人好relax~另外,佢地既抽風亦做得好出色,食完唔會成身油煙味!
仲未出發去日本既你,快d黎呢度食餐飯,感受下先啦haha!