2020-06-07 26 views
鍋底可以,食材精,價錢貴,試吓無妨,半份嫩牛肉好少,燕餃係最好味又得意!4:15入席,5:30叫你落last order,跟手即出單真係怪,員工真係需要再陪訓,廣告賣幾多都要做好先得!
2020-06-06
$250 (Tea)
渝味曉宇重慶老火鍋被選為「重慶火鍋50強」,當中最出名既麻辣鍋係用左重慶朝天紅辣椒、茂汶大紅袍和金陽青花椒,香辣刺激,鍾意食辣既人一定唔可以放過🤣每檯都附上香蒜、麻油同蔥,一來可以降火保護腸胃,二來食落更香更好食😋------1. 鴛鴦麻辣鍋 8/10辣度可選普通、重慶麻辣,我就揀左普通辣,味道岩岩好,另外特別既地方係湯底好重牛油味,不論聞落去定食個時,都感受到濃濃既牛油味🤤美國安格斯優質肥牛肥牛的確唔錯,厚薄適中之餘,牛味都好足,不過肥牛粒食落都有d難咬,同埋仲有少少韌,個人就唔太推介肥牛粒麻辣牛肉見個樣都覺得辣😋食落有種麻既感覺,配合埋麻辣鍋,真係刺激舌頭嫩滑牛肉👍🏻口感一流🥰脂肪及瘦肉比例適中,放係鍋煮耐左都唔會過熟變韌,一樣咁好食,呢個絕對值得一試毛肚薄身,用冰鎮方式保持毛肚爽脆口感,放落鍋涮一陣就食得,口感係帶有韌性,同時亦係爽脆,不錯🤤枇杷凍最後加左甜品,口感冰涼,好滑溜,可以解辣降火

------
1. 鴛鴦麻辣鍋 8/10

麻辣牛肉

嫩滑牛肉👍🏻

毛肚

枇杷凍
最後加左甜品,口感冰涼,好滑溜,可以解辣降火

2020-06-04
$300 (Dinner)
2020-06-02 40 views
一坐低店員就奉上紅棗雪耳湯水滋補一下湯底每位計$38,簡左鴛鴦麻辣鍋-蕃茄湯配麻辣鍋(小辣),小辣有好香牛油味,而蕃茄湯有好多蕃茄同金菇,蕃茄味幾濃。茶芥醬油每位$20火鍋料可以叫半份起,人數小可以叫多幾款野食,今次得2個人食,所以全部都係叫半份美國安格斯肥牛$100 幾重牛味好嫩滑黑豚腩肉$40 半肥瘦,肉味濃郁鮮龍躉片$72龍躉片好厚一片,無骨啖啖肉鮮活海蟶$39蟶子好大隻,好新鮮鮮甜又無沙串鮮蝦$45 好新鮮彈牙凍豆腐$15 凍豆腐吸哂湯汁好好食金針菇$15 手打墨魚滑$45墨魚滑彈牙鮮味鮮蝦雲吞$30皮薄餡靚有大大隻蝦芝士腸$25唐生菜$15
一坐低店員就奉上紅棗雪耳湯水滋補一下

美國安格斯肥牛$100
幾重牛味好嫩滑

黑豚腩肉$40
半肥瘦,肉味濃郁

鮮龍躉片$72
龍躉片好厚一片,無骨啖啖肉

鮮活海蟶$39
蟶子好大隻,好新鮮鮮甜又無沙

串鮮蝦$45 好新鮮彈牙

皮薄餡靚有大大隻蝦

芝士腸$25

唐生菜$15
2020-06-01 37 views
渝味曉宇真係久唔久就想去食下,呢排又約飯腳去食,揀左下午茶時間,估唔到都有幾枱客,人少少,令本身都坐得鬆動既店內更覺舒適,所以邊爐都唔一定要正餐既,食完下午茶,傾下計,就唔駛食晚飯,唔錯唔錯食極唔厭既原因係因為個麻辣湯底真係好好味,同唔太食得辣既朋友一齊食就可以兩溝。朋友話好味既麻辣鍋會愈食愈有甜味,辣中帶甜,又真係喎,食得耐有點甜味今次點左推介既海蟶,平時都係食肉多,又幾ok wor, 好鮮味,浸完辣湯仲正。除左蟶子,鱔都好點,不過如果可以多幾塊就更好其他食物 (鴨血,蝦滑,黑柏葉。。。。。)都是一如以往的出色

• 稻田毛肚
  • 鴨血
  • 鴛鴦鍋
2020-05-31 27 views
渝味重慶火鍋❤️呢一間係銅鑼灣,環境都唔錯,可能我哋三點先食所以員工少咗啲🤣🤣坐低會有糖水飲,之後就用手機落單,食物都好快到👍🏻👍🏻湯底就叫咗麻辣同埋豬骨湯🥳🥳🥳我哋亦叫咗七至八樣食物左右🤣🤣我認為最好食嘅係牛肉粒同海蟶❤️❤️豬骨湯非常濃郁,配搭新鮮嘅海鮮係完美嘅組合❤️❤️牛肉粒煮好耐都仲係好軟熟🤣🤣最後再食個烏冬同生菜令到豬骨湯更加清甜👍🏻👍🏻😭墨魚滑都幾大份同埋幾爽口😍😍以上呢幾樣都值得一試👍🏻👍🏻
渝味重慶火鍋❤️

坐低會有糖水飲,之後就用手機落單,食物都好快到👍🏻👍🏻
湯底就叫咗麻辣同埋豬骨湯🥳🥳🥳
我哋亦叫咗七至八樣食物左右🤣🤣
我認為最好食嘅係牛肉粒同海蟶❤️❤️

豬骨湯非常濃郁,配搭新鮮嘅海鮮係完美嘅組合❤️❤️
牛肉粒煮好耐都仲係好軟熟🤣🤣
最後再食個烏冬同生菜令到豬骨湯更加清甜👍🏻👍🏻😭
墨魚滑都幾大份同埋幾爽口😍😍
以上呢幾樣都值得一試👍🏻👍🏻
2020-05-29
$330 (Tea)
2020-05-31 159 views
十多年好友兼唯一「辣飯腳」的生日快到,見疫情稍為放緩,提早為她慶生。一直想吃重慶火鍋,所以來試試「渝味曉宇」。坐下來後店員先送上每人一碗冰糖紅棗雪耳糖水。後話:我心理上懷疑是否這碗糖水發揮了作用,我肚子不爭氣,以往吃完辣都會馬上上廁所,但這次完全沒有!下單是用手機掃描二維碼(QR code),既環保又方便。很喜歡他們有半份的選擇,那就可以試吃到更多的款式。因為我們4:45pm入坐是優惠時段,所以湯底免費,7時要交枱。我們自量不是辣妹,只好來個鴛鴦鍋,一邊大骨滋補湯,另一邊麻辣大紅湯要小辣。雖然是小辣,但對我們來說還是很辣,最終要把食物放進大骨湯,吃前才沾一下麻辣那邊。青島啤酒(渣) $88:用碗來代替杯,喝起來特別豪氣。鮮活海蟶(半份) $39:4月至8月期間限定,肉味鮮甜不韌。鰻魚(白鱔)(半份) $46:原本想點脆鯇魚腩,但售罄。鱔片也不錯。美國安格斯優質肥牛(全份) $238:對很多女生說可能嫌太肥,但真的愈咬愈吃得到牛肉油香和鮮味。手打蝦滑(半份) $46:鮮蝦味濃,肉質彈牙。手打墨魚滑(半份) $46:不單只是彈牙,還能吃出有一顆一顆的墨魚肉,現時坊間少有。鮮黃喉(半份) $

坐下來後店員先送上每人一碗冰糖紅棗雪耳糖水

冰糖紅棗雪耳糖水

下單是用手機掃描二維碼(QR code),既環保又方便。

很喜歡他們有半份的選擇,那就可以試吃到更多的款式。

鴛鴦鍋

青島啤酒(渣) $88:用碗來代替杯,喝起來特別豪氣。
青島啤酒(渣)

鮮活海蟶(半份) ) $39 / 鰻魚(白鱔)(半份) $46

美國安格斯優質肥牛(全份)

手打蝦滑(半份) $46:鮮蝦味濃,肉質彈牙。

手打蝦滑(半份) $46 / 手打墨魚滑(半份) $46

鮮黃喉(半份) $59:涮2分鐘就可以,沒有什麼味道,主要是吃其爽脆。
美國桶肥蠔(半份) $69:半份只有2只,但又大又飽滿,一口咬下去爆出蠔漿,滿口蠔鮮味!

鮮黃喉(半份) $59 / 美國桶肥蠔(半份) $69

鮮鵝腸(半份) $62:只需涮1分鐘,又爽又香。
時間真要控制好,後來發現漏網之魚,因為放湯太久韌得像一條橡根。
槄田毛肚(半份) $62:店員提醒只需要涮10秒,果然口感爽脆,與一般吃牛柏葉質感完全不同。

鮮鵝腸(半份) $62 / 槄田毛肚(半份) $62

桂花蚌(半份) $66:不知道為什麼結成一球,但放湯後自動散開了。味道很鮮爽。
桂花蚌(半份)

牛骨髓(半份) $46:不是我杯茶,友人點的,但看起來很新鮮。
牛骨髓(半份)

油條(半份) $16:本來想吃炸支竹,但只有鮮腐竹,唯有要油條。把油條沾兩三下麻辣湯,吸滿湯汁後吃,讃!

但$16只有4小段的油條頗貴,下次會試現炸豆皮。
油條(半份)

重慶炸酥肉(半份) $32:直接吃不需要放湯的,個頭比想像中細小。炸肉裡加進了花椒,吃起來一點點小麻。不是特別好吃,但一試無妨。
重慶炸酥肉(半份)

店員提醒到了優惠時段的last order,進加了以下5款:
美國安格斯優質肥牛(半份) $119
美國桶肥蠔(半份) $69
手打蝦滑(半份) $46
海帶頭(半份) $18:店員一放下就全倒進鍋裡,回家才發現沒有拍照。我自己本身特別愛吃海帶,因為沒有點青菜,就把它當菜吃。
曉宇苕粉(半份) $29:一把全倒進麻辣湯裡去,辣辣Q彈的,其實已經很飽,但不自覺的又吃了三條。
曉宇苕粉(半份)

紅糖糍粑 $36:埋單後發現沒有點到糍粑,店員知道後說送給我們吃,真棒!

炸得外脆內軟糯,加上紅糖糖漿,香香甜甜為這頓飯來個完美的終結。但緊記要熱吃,放涼了會變硬的呢~
2020-05-29
$687.5 (Tea)
Celebration
Birthday
鴛鴦鍋
美國安格斯優質肥牛(全份)
手打蝦滑(半份) $46 / 手打墨魚滑(半份) $46
鮮黃喉(半份) $59 / 美國桶肥蠔(半份) $69
鮮鵝腸(半份) $62 / 槄田毛肚(半份) $62
桂花蚌(半份)
曉宇苕粉(半份)
  • 鮮活海蟶
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 手打墨魚滑
  • 美國桶肥蠔
  • 槄田毛肚
  • 鮮鵝腸
  • 曉宇苕粉
今日晏晝要去銅鑼灣行街🛍見好耐冇去過渝味䁱宇食麻辣火鍋於是乎就同朋友決定去食啦😆呢度仲提供膠袋比我哋裝口罩😷同消毒濕紙巾抹手🧻非常衛生、貼心💕 正式食嘢之前仲會有碗雪耳紅棗糖水店員話可以用嚟打底 以免食辣野會傷脾胃🥰而家仲轉左用QR code落單 更環保♻️我哋order咗麻辣同皮蛋芫荽鴛鴦湯底係等嘢食期間可以溝定醬先😬我最鍾意加大量蔥蒜落鼔油、麻油同醋😋首先嗌左杯洛神花茶用嚟解辣🤣黑豚腩肉全份🐖一啲都唔韌 每次食都咁嫩滑🤤👍🏻肥牛粒全份🐂雖然有啲筋 但係大部分都幾肥美 😆油麥菜全份扮健康之選☺️烏冬半份烏冬吸晒啲湯汁 撈下啲醬汁仲正😋韮菜豬肉水餃全份韮菜豬肉好好食 必嗌!龍躉片半份 魚肉入口即溶 魚皮充滿骨膠原🤩珊瑚蚌半份雖然冇桂花蚌咁滑 但係充滿海水味 唔錯👍🏻總括而言 食物同服務質素依然保持到水準想食有番少少質素嘅火鍋 呢度係唔錯嘅選擇

今日晏晝要去銅鑼灣行街🛍

店員話可以用嚟打底 以免食辣野會傷脾胃🥰

而家仲轉左用QR code落單 更環保♻️

我哋order咗麻辣同皮蛋芫荽鴛鴦湯底

係等嘢食期間可以溝定醬先😬

我最鍾意加大量蔥蒜落鼔油、麻油同醋😋

首先嗌左杯洛神花茶用嚟解辣🤣

扮健康之選☺️

烏冬半份

烏冬吸晒啲湯汁 撈下啲醬汁仲正😋

韮菜豬肉水餃全份

韮菜豬肉好好食 必嗌!

龍躉片半份

2020-05-30
Type of Meal
Lunch
2020-05-29 73 views
鴛鴦麻辣火鍋(每位$38)叫左小辣(有得揀普通辣或者小辣,普通麻同埋小麻)同埋番茄🍅湯番茄湯味道都幾濃郁,仲有d金菇而麻辣湯真係好辣,唔食得辣既千其叫好叫珊瑚蚌記得唔好淥到太耐,淥得好嘅話好爽口芝士丸同出面個d一樣香滷豬大腸🐖d腸唔會太肥,份量都多手打蝦滑有d蟹籽🦀️係上面,而且夠彈牙美國牛小排極品肥牛🐂唔算太肥,唔會韌,但係落蕃茄湯配搭得幾好曉渝苕粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好好食,擺落辣湯好嘢味,口感煙銀紅糖糍粑唔會太甜佢哋會有嗰啲油碟,係呢個湯到拎完肥牛出嚟再點落油碟度,個味道好夾好香
鴛鴦麻辣火鍋(每位$38)

番茄湯味道都幾濃郁,仲有d金菇
而麻辣湯真係好辣,唔食得辣既千其叫好叫

珊瑚蚌
記得唔好淥到太耐,淥得好嘅話好爽口

芝士丸
同出面個d一樣

香滷豬大腸🐖
d腸唔會太肥,份量都多

手打蝦滑
有d蟹籽🦀️係上面,而且夠彈牙

美國牛小排極品肥牛🐂
唔算太肥,唔會韌,但係落蕃茄湯配搭得幾好

曉渝苕粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好好食,擺落辣湯好嘢味,口感煙銀

唔會太甜

重慶炸酥肉
香滷豬大腸
芝士丸
珊瑚蚌
美國牛小排極品肥牛
2020-05-28
$300 (Dinner)
重慶炸酥肉
香滷豬大腸
美國牛小排極品肥牛
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 曉宇苕粉
  • 紅糖糍粑
2020-05-28 29 views
同男朋友屋企人打邊爐當然唔可以馬虎啦,之前食過灣仔分店嘅渝味曉宇覺得都幾好食,加上個人好掛住佢啲重慶香酥肉,今次係銅鑼灣穩陣起見就食返呢間餐廳 同灣仔有啲唔同,之前係用紙落單,今次銅鑼灣呢間係用手機點餐的,環保又方便~餐廳座位都幾寬敞客人可以坐得舒適仲有紙圍裙,雖然個人覺得冇乜必要,但係都幾貼心同上次一樣一去到店員會為客人送上一碗紅棗雪耳糖水,俾客人喺食辣嘢之前 養一養胃鴛鴦湯底個人非常喜歡的重慶香酥肉, 炸得又香又酥,唔油膩之餘又唔會好乾,而且仲夾雜咗少少麻椒粒,食起上嚟咬到會有一陣陣嘅麻辣感覺,好刺激但又唔會太辣, 喺嘢食未熟之前送啤酒一流!冰豆腐已經唔記得咗係咩牛肉,肥瘦均勻食落有牛香味 ,係靚牛肉羊肉卷, 有少少羊嘅騷味,易入口黑豚肉, 鮮牛肉和桂花蚌台式唔記得咩粉,口感幾特別,好似好大條嘅水晶粉,口感非常煙韌,值得一試最尾我哋仲叫咗個甜品,台式糍粑, 有啲似麻薯或者年糕,上面度加咗好多蜜糖同有少少芝麻增強口感,蜜糖唔會太甜同年糕一齊食剛剛好 ,年糕外皮炸得好香脆,入面好煙靭, 有點像台灣的燒麻薯,非常得意!

餐廳座位都幾寬敞客人可以坐得舒適

仲有紙圍裙,雖然個人覺得冇乜必要,但係都幾貼心

鴛鴦湯底

冰豆腐

已經唔記得咗係咩牛肉,肥瘦均勻食落有牛香味 ,係靚牛肉

羊肉卷, 有少少羊嘅騷味,易入口

黑豚肉, 鮮牛肉和桂花蚌

2020-05-28 33 views
疫情幾個月以來都冇打邊爐,以前一到冬天每個星期都會去一次打邊爐,但而家就算我想打都無朋友陪我,上網無意中發現呢間火鍋有午餐,最正係有一人邊爐,咁就夠曬衛生啦,實在太令人興奮。12.30pm上去餐廳諗住都唔會有人晏晝打邊爐, 所以完全無book枱,點知去到見到竟然差不多全場滿座, 好彩我早少少先至可以食到。餐廳走中高價路線,環境舒服,全部用電話落單,幾十蚊一個午餐咋,午餐食真係好抵。一人份量剛好,套餐內有肥牛、菜、蝦、丸同烏東。另外見到佢做緊聖子優惠,$39唔係唔點嘛?!我自己一個人食,要左半打試一試。美國肥牛滾十幾秒就食得,好重牛味,好味啊,可惜午餐只有3塊,對於牛魔王的我實在唔太夠。$39聖子唔好以為平野無好,原來好大隻架,入口超鮮甜,好肥美,咬一啖爆曬汁,真心好味,絕對要點。另外大蝦同樣有成隻手掌咁長,入口彈牙鮮味,配埋稻庭烏東,好開心的一餐海鮮邊爐午餐啊。我實在太鐘意食海鮮,而呢度好多野都可以點半份,珊瑚蚌都有半份,我一個人ko佢完全無難度,好爽口好甜啊!因為今日喉嚨痛所以點左清湯,同場聞到人地d麻辣湯底實在好香好吸引,lunch都有得點,下次我的目標就係佢啦,yeah

My favourite hotpot space❤️ Good as always🥢..一間我覺得係高質既火鍋店,質素總唔會令人失望,水準亦好平穩,確係一間出色既川菜麻辣重慶川鍋。-環境舒服、木系橫裝,而坐位亦十份寬敞,就算2個人去食,同樣安排到卡位,服務💁🏻‍♀️ 亦周到亦細心,不時經過見到 都自動幫你鍋底加水添 讚。-1 X 鴛鴦麻辣鍋
--重慶(小麻、普通辣) & --山珍菌湯.打邊爐又點少得鍋底,重慶川味♨️ 當然唔少得麻辣吧。小麻小辣,大量紅辣椒🌶,同樣都吃得出鍋底既麻、香、辣。山珍菌湯底🍄,同樣誠意十足,勁多菇菌 & 猴頭菇,有辣有唔辣 任君選擇。-仲有。。午餐時段,仲要免鍋底❤️,真係好抵打啊啊啊。-火鍋料:1 X 鮮活海蟶(半份) $392 X 桂花蚌(半份) $1321 X 鰻魚(白鱔) (半份) $461 X 美國安格斯優質肥牛(半份) $1191 X 曉宇嫩牛肉(半份) $42
1 X 黑豚腩肉(半份) $421 X 鮮竹笙(半份) $32
1 X 韭菜豬肉水餃(半份) $32
1 X 田園菜籃(半份) $421 X 稻庭烏冬(半份) $22.
餐廳選擇類型都算多,食材

1 X 鴛鴦麻辣鍋
--重慶(小麻、普通辣) & --山珍菌湯
仲有。。午餐時段,仲要免鍋底❤️,真係好抵打啊啊啊。

火鍋料:
1 X 鮮竹笙(半份) $32
1 X 韭菜豬肉水餃(半份) $32
1 X 田園菜籃(半份) $42
1 X 稻庭烏冬(半份) $22

餐廳選擇類型都算多,食材算高質,海鮮類亦新鮮呢。最近就挺出左:鮮活海蟶子,肉厚鮮甜 隻隻飽滿呢。
肉類方面,安格斯肥牛🐮 一定不能少,牛味重 屬優質 亦不貴,很抵食呢。
其他葷菜類、烏冬,吃火鍋都不能少吧。吸晒湯底麻、香、辣,愈滾愈辣 愈食愈香,真係辣得好過癮呢。

四川風味調味:麻油、香醋、蒜蓉、蔥花、豉油。

正宗重慶蘸點風味呢。
呢間火鍋店,真係我近期既好選擇💫。
×××[渝味曉宇重慶老火鍋 -Xiao Yu Hotpot Restaurant]×××
©銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓

2020-05-24 84 views
第一時間叫左個鴛鴦火煱,普通重慶辣同豬大骨湯。成間店都充滿麻辣味,令人食慾滿分。有圍裙提供, 非常貼心。成餐都十分滿意,全部食材極為新鮮。最推薦第一名是牛心椗$32半份,非常爽脆,個人比較喜歡放在豬骨湯。第二名是期間限定的鮮活海蟶$39半份,估唔到咁新鮮,好大隻好多肉。第三名是美國安格斯優質肥牛$119半份,超大片超厚,油花分佈平均同牛味都好濃。第四名是曉宇嫩牛肉$42半份,好鮮嫩好有牛味。特別推薦衝上雲霄百香果雞尾酒$38,好好味既雞尾酒。估唔到呢到有。
第一時間叫左個鴛鴦火煱,普通重慶辣同豬大骨湯。
成間店都充滿麻辣味,令人食慾滿分。
有圍裙提供, 非常貼心。

成餐都十分滿意,全部食材極為新鮮。
第四名是曉宇嫩牛肉$42半份,好鮮嫩好有牛味。
鮮活海聖
牛心椗
鮮活海聖
牛心椗
  • 曉宇嫩牛肉
  • 重慶炸酥肉
  • 雪耳紅棗糖水
  • 手打蝦滑
 人約銅鑼灣,搵食易好多抗疫生活,減少出街,但一出街當然食好D啦購物完畢,走過去樓上搵食渣甸中心8樓,麻辣火鍋專門店濃香鮮辣,麻勁辣強,未吃已經流口水沒有用餐時限,先上一碗滋潤糖水自助下單,用QR CODE落單,十分方便整齊店員提示先落湯底,再慢慢諗食材配搭咁先來一客麻辣火鍋配皮蛋湯底 這裡最人氣的必點就係麻辣火鍋湯我地只係小辣級別,已經少辣少麻顏色一樣紅似烈火,辣度強勁,久久不散唔食得好辣既朋友,我介紹你用清湯燙熟食材再沾麻辣火鍋湯,咁樣食會無咁辣,一樣咁惹味 皮蛋係花紋,精挑細選過食材來源單係湯底已經非常足料,收38蚊一位都覺得值 美國牛肉片,牛肉丸,午餐肉,鮮海蟶半份每樣食材都可以叫半份,慢慢食再追加都未遲 鮮活海蟶係店家推介鮮甜爽口,值得一試午餐肉係麻辣火鍋既必配唔知點解,但吸左辣湯食係好味道!美國牛肉片,一份$216燙個10秒就食得,配上麻辣湯底肉味濃郁,肉質有彈性,油花平衡辣定唔辣都非常好食 湯底濃郁足料,所以醬都幾乎都不需要但有附上蔥,蒜,麻油,一匙蔥蒜麻油加湯底用黎做烏冬既湯,咁樣食,味道豐富!味道不複雜,越簡單越味美!最後仲追加了一客甜品紅糖糍粑糯米做成,炸脆再灑紅糖
 人約銅鑼灣,搵食易好多
抗疫生活,減少出街,但一出街當然食好D啦
購物完畢,走過去樓上搵食
渣甸中心8樓,麻辣火鍋專門店
濃香鮮辣,麻勁辣強,未吃已經流口水
沒有用餐時限,先上一碗滋潤糖水
自助下單,用QR CODE落單,十分方便整齊

店員提示先落湯底,再慢慢諗食材配搭
咁先來一客麻辣火鍋配皮蛋湯底
 這裡最人氣的必點就係麻辣火鍋
我地只係小辣級別,已經少辣少麻
顏色一樣紅似烈火,辣度強勁,久久不散
唔食得好辣既朋友,我介紹你用清湯燙熟食材
再沾麻辣火鍋湯,咁樣食會無咁辣,一樣咁惹味
 皮蛋係花紋,精挑細選過食材來源
單係湯底已經非常足料,收38蚊一位都覺得值
 美國牛肉片,牛肉丸,午餐肉,鮮海蟶半份
每樣食材都可以叫半份,慢慢食再追加都未遲

鮮活海蟶係店家推介
鮮甜爽口,值得一試
午餐肉係麻辣火鍋既必配
唔知點解,但吸左辣湯食係好味道!

美國牛肉片,一份$216
燙個10秒就食得,配上麻辣湯底
肉味濃郁,肉質有彈性,油花平衡
辣定唔辣都非常好食
 湯底濃郁足料,所以醬都幾乎都不需要
但有附上蔥,蒜,麻油,一匙蔥蒜麻油加湯底
用黎做烏冬既湯,咁樣食,味道豐富!
味道不複雜,越簡單越味美!

最後仲追加了一客甜品
紅糖糍粑
糯米做成,炸脆再灑紅糖漿
口感軟綿有彈性
聽說在成都食火鍋都係必食既出品
#過江龍 #火鍋 #渝味曉宇重慶老火鍋  #XiaoYuHotpotRestaurant #Hotpot  #銅鑼灣 #香港
#打邊爐
Waiting Time
55 Minutes (Dine In)
2020-05-22 45 views
因為疫情關係好耐無上大陸食四川火鍋,剛巧係openrice見到公司附近竟然有上大陸食開嘅曉宇,就睇睇餐牌喇,覺得啲價錢都唔係算貴,可以接受,就上去試下。竟不知上到去居然有另一個價錢,雖然好似搵笨,不過上都上咗,唯有接受啦。各位巴打想一試滋味的,請不要參考openrice的價錢,睇下食友po出來的食評喇~當然,味道係香港同類食肆中算ok,環境都幾闊落,服務人員態度唔錯,一坐低就上去一碗糖水,走之前又要多一碗,好食。不過應該唔會再來啦,除非一路上唔到大陸,來解下火鍋隱都還可以嘅

2020-05-22 32 views
今次要介紹嘅餐廳位於銅鑼灣嘅渝味曉宇重慶老火鍋,主打重慶火鍋。裝潢以木系為主調,營造火鍋店溫暖嘅感覺。Xiao Yu Hotpot Restaurant is located in Causeway Bay, specializes in Chongqing-style hotpot. The restaurant is decorated in wooden tone, that creates a warm and comfortable atmosphere.◾鴛鴦蕃茄麻辣鍋 (Tomato and Spicy Chilli Pot) $76麻辣湯底可選擇辣度同麻度,大量嘅辣椒同花椒,豐富嘅辣味刺激住味蕾,令人邊滴汗邊進食。另一邊嘅湯底就揀咗蕃茄湯底,酸味充足,亦為唔能夠食辣嘅朋友提供一個選擇。For the spicy chilli pot, you can choose for your desire level of spiciness. A large amount of chilli and Sichuan pepper really stimulates your t

鴛鴦蕃茄麻辣鍋

For the spicy chilli pot, you can choose for your desire level of spiciness. A large amount of chilli and Sichuan pepper really stimulates your taste buds. The other side of the pot is tomato soup base, which has a fresh sour taste and gives the one who can't eat spicy food an alternative.

美國安格斯優質肥牛 (US Angus Beef) $216

油脂分佈唔錯,質感嫩滑,係適合火鍋嘅肥牛。所有食材均可選擇一份或者半份,我哋就叫咗一份肥牛,份量合適,建議大概每人有半份嘅肥牛。
Nice marbling for the beef, with a soft texture that suits to cooked with hotpot. All food can be ordered in either one or half servings. We recommend each person should have half serving of beef.

桂花蚌 (Osmanthus Mussel) $66
桂花蚌質感爽脆,好快熟,若滾得耐會變韌。
The Osmanthus Mussel tastes bouncy. Better not to over-cooked it, as it tastes chewy if you boil it for a long period of time.

手打蝦滑 (Minced Shrimp) $46
蝦味突出,建議唔好落麻辣湯底,以免蓋過味道。
The taste of shrimp is quite outstanding. We recommend you not to cook with chilli pot, as the spiciness will cover the taste of shrimp.

手打墨魚滑 (Minced Cuttlefish) $46
手打嘅墨魚滑質感特別彈牙,配麻辣湯底一流。
The minced cuttlefish is exceptionally bouncy and served the best together with the chilli pot.

麻辣牛肉 (Spicy Beef) $42
牛肉上沾滿辣椒同花椒,肉質相對肥牛韌,而且已經有麻辣湯底,感覺冇咩必要再食麻辣牛肉。
The beef is covered with chilli and Sichuan pepper. However, it tastes tougher than the Angus beef, and the taste is quite similar to the chilli pot, which makes it quite unnecessary.

黑豚腩肉 (Pork Belly) $42
質感同樣冇肥牛咁軟,同時味道較肥,好能夠吸收麻辣湯底嘅味道。
The pork belly tastes fatter and tougher than the Angus beef, but it is great in absorbing the soup of the chilli pot.

唐生菜 (Chinese Lettuce) $18
爽脆新鮮,食火鍋點都要食返一碟菜。
Ordering vegetables is one of our "hotpot rules" The Chinese lettuce tastes fresh.

自製洛神花茶 (Hibiscus Tea) $58
洛神花茶酸中帶甘,好適合解辣,冇依杯洛神花茶我哋肯定食唔落個麻辣湯底。
The hibiscus tea tastes sweet and sour and is exceptionally good in neutralizing the spiciness. Without it, we could not bare the spiciness of the chilli pot.

渝味曉宇重慶老火鍋

Xiao Yu Hotpot Restaurant
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓
📍8/F, Jardine Centre, Causeway Bay
#fooodninja_hk_causewaybay
#photoninjasis