2023-12-05 11 views
樓上新開日式居酒屋,環境唔錯,即使多人都唔會好嘈吵,幾舒服~餐牌選擇好多,亦有是日精選菜式推薦~日出(蕃茄)好大個蕃茄,入面有啫喱,咬落去口感幾得意,酸甜,作為前菜好適合~松葉蟹肉拌拖羅蓉 ,將所有食材拌勻,按自己口味加入芥末及醬油拌勻,再用紫菜包住一齊食,味道香濃又鮮甜👍🏻特上刺身四點盛,有油甘魚、甜蝦、中拖羅及帶子,油甘魚口感清爽!甜蝦肉質細綿、味道甜美😋帶子,肉質柔軟、鮮味濃郁!中拖羅,油分適中、魚味香濃汁燒太刀魚,魚皮燒到香脆,同個醬汁好夾豚腩肉,半肥瘦豚腩肉,用咗椒鹽去燒,口感爽彈,香味突出手羽先,開邊燒,食起嚟更方便,皮脆肉嫩白燒鰻魚,皮脆肉爽,好肥美嘅白燒鰻魚

餐牌選擇好多,亦有是日精選菜式推薦~

日出(蕃茄)

帶子,肉質柔軟、鮮味濃郁!
中拖羅,油分適中、魚味香濃

汁燒太刀魚,魚皮燒到香脆,同個醬汁好夾

豚腩肉,半肥瘦豚腩肉,用咗椒鹽去燒,口感爽彈,香味突出

手羽先,開邊燒,食起嚟更方便,皮脆肉嫩
白燒鰻魚,皮脆肉爽,好肥美嘅白燒鰻魚
2023-12-05 9 views
朋友又帶咗我嚟食好嘢😍新開嘅樓上居酒屋~睇返餐牌,呢間居酒屋嘅選擇都幾多,而且環境好舒服~日出(蕃茄),蕃茄去皮,入面釀滿啫喱,配上芝麻醬,口感爽脆,份外清新開胃松葉蟹肉拌拖羅蓉,拖羅蓉、蟹肉、黃金飛魚子加上wasabi及醬油拌勻,配上香脆紫菜,口感creamy又鮮甜,非常好食,十分推薦呀!特上刺身四點盛,賣相精緻😍分別有油甘魚、甜蝦、中拖羅及帶子,件件厚切,新鮮有光澤,非常鮮甜肥美汁燒太刀魚,燒得好香,配上香甜嘅醬汁,好惹味鰈魚唐揚,魚肉起骨切件,炸至金黃酥脆,配上柚子沙律醬,味道更突出好香口😋連魚骨都可以食埋,重點係一啲都唔油,正!另外,仲叫咗幾款串燒,分別有豚腩肉、甜蕃薯、一口牛、手羽先及白燒鰻魚,全部都係即叫即燒,好新鮮,多數採用簡單嘅調味,保留原有食材嘅味道,已經好好味
朋友又帶咗我嚟食好嘢😍新開嘅樓上居酒屋~
睇返餐牌,呢間居酒屋嘅選擇都幾多,而且環境好舒服~

汁燒太刀魚,燒得好香,配上香甜嘅醬汁,好惹味

2023-12-05 9 views
朋友知我鍾意食魚🐟 帶我出銅鑼灣試試開業不久的「醉忘漁屋」🐟🐟🐟🐟🐟日出(番茄)🍅蕃茄裡的果肉整成果凍 口感非常特別☺️季節魚簿切薄薄的油甘魚 沾上酸汁好夾👍🏿吞雲吐霧店員打開透明蓋 雲霧四起🌫️ 一塊炸紫菜配一粒煙燻芝士 🧀 一塊配一粒真係食唔停口🤪黑酢拌海鮮海鮮有帶子 魷魚🦑 用黑酢拌勻 食落另一番風味✨極上鹽燒牛舌👅厚切口感軟腍帶嚼勁自家製免治雞肉棒🐔蘸上蛋黃 口感香滑無比荔枝煙肉卷煙肉鹹香惹味 茘枝香甜多汁 兩者互相發揮 超棒😛豚腩肉🐽肥瘦均勻 飽滿肉汁💦粟米陣陣牛油香😮‍💨太刀魚汁燒🐟太刀魚肉嫩肥美 無骨可以大啖大啖食😬鰈魚唐揚鰈魚又稱左口魚🐟 炸得香脆鬆化 配埋啤酒絕對係Perfect match🫶🏻

日出(番茄)🍅

陣陣牛油香😮‍💨

🐟太刀魚肉嫩肥美 無骨可以大啖大啖食😬

鰈魚唐揚

2023-12-05 8 views
有位朋友好中意食日本菜,最近聽佢推介一間日式居酒屋🏮環境充滿日式氣氛,提供各種刺身、壽司🍣串燒🍢燒物🔥等等。✿ 日出(蕃茄)$58食沙律🥗都食得特別過人😆吾好睇外表只系一舊普通蕃茄🍅裡面原來系蕃茄啫喱!又真系吸曬啲蕃茄味又滑嘟嘟。✿ 吞雲吐霧 $68個名咁盞鬼,到底系咩黎⁉️原來系煙燻芝士配炸紫菜,煙燻效果十分吸睛👀💨芝士加脆卜卜炸紫菜組合新穎。✿ 季節魚薄切 $200員工話金頭鯛系季節魚,每一片都被切成薄片,鮮味軟稔。✿ 六貫壽司盛 $198壽司六貫有深海池魚、左口魚邊、紋甲魷魚、三文魚、牡丹蝦、大拖羅,其中較深印象系左口魚邊同紋甲魷魚,左口魚邊油脂豐富,紋甲魷魚🦑上有碳鹽,銀色顏色好奪目🩶✿ 太刀魚汁燒 $128太刀魚真系第一次食,味道同口感個人覺得好似蒲燒鰻魚🐟表面戈啲醬汁又似鰻魚汁,不過比起鰻魚口感更軟稔。✿ 手羽先$30/ 黑豚蘆筍卷$38/ 白燒鰻魚$58手羽先即雞翼,雞翼雞皮部分煎得好香,雞肉嫩滑🐔黑豚蘆筍卷黑豚肥美🐷 蘆筍清甜,系好吾錯嘅組合。白燒鰻魚鎖住肉汁好juicy🐟✿ 一口牛 $48一跟牛肉味香濃,有入口即溶感覺,應該系安格斯牛肉🐮
有位朋友好中意食日本菜,最近聽佢推介一間日式居酒屋🏮環境充滿日式氣氛,提供各種刺身壽司🍣串燒🍢燒物🔥等等。

✿ 日出(蕃茄)$58
✿ 吞雲吐霧 $68
✿ 季節魚薄切 $200
員工話金頭鯛系季節魚,每一片都被切成薄片,鮮味軟稔。

✿ 六貫壽司盛 $198

✿ 太刀魚汁燒 $128

✿ 手羽先$30/ 黑豚蘆筍卷$38/ 白燒鰻魚$58

✿ 一口牛 $48
一跟牛肉味香濃,有入口即溶感覺,應該系安格斯牛肉🐮
2023-11-27
$510 (Dinner)
2023-12-05 9 views
知道銅鑼灣開咗間新居酒屋,上網睇評價都唔錯,搵日happy Friday就去試吓💆🏻‍♀️❥特上刺身盛 $388四款刺身包括拖羅、油甘魚、帆立貝同甜蝦🥰拖羅軟嫩,帶有吞拿魚嘅油脂香味👍🏻油甘魚肉質較彈性少少,魚味好香😋帆立貝同甜蝦都還鮮甜👅❥吞雲吐霧 $68名副其實,煙霧瀰漫,打卡一流🤩煙燻紫菜好脆,包住芝士一齊食😆芝士鹹香,奶味濃郁,口感順滑🧀️❥燒梭子魚 $238梭子魚唔係肉質軟嫩嗰種魚,食落比較結實😽不過骨有啲多,食嘅時候要小心啲🤣配柚子酸汁,酸酸地幾好味🫶🏻❥清酒煮蜆 $88蜆肉處理得好乾淨,完全冇沙🩷清酒嘅味道更加可以激發到蜆肉嘅鮮甜~❥手羽先 $30雞皮燒好脆~肉質多汁😚❥黑豚車厘茄卷$35咬落去車厘茄會爆汁🍅車厘茄汁微酸中和豚肉嘅油膩😋❥魷魚鬚 $38魷魚Q彈🦑用燒汁燒,味道微甜~❥ 一口牛 $48黑胡椒調味🧂牛肉好嫩,同埋牛肉味好香~

❥特上刺身盛 $388

四款刺身包括拖羅、油甘魚、帆立貝同甜蝦🥰
拖羅軟嫩,帶有吞拿魚嘅油脂香味👍🏻
油甘魚肉質較彈性少少,魚味好香😋
帆立貝同甜蝦都還鮮甜👅

❥吞雲吐霧 $68

名副其實,煙霧瀰漫,打卡一流🤩
煙燻紫菜好脆,包住芝士一齊食😆
芝士鹹香,奶味濃郁,口感順滑🧀️

❥燒梭子魚 $238

梭子魚唔係肉質軟嫩嗰種魚,食落比較結實😽
不過骨有啲多,食嘅時候要小心啲🤣
配柚子酸汁,酸酸地幾好味🫶🏻

❥清酒煮蜆 $88

蜆肉處理得好乾淨,完全冇沙🩷
清酒嘅味道更加可以激發到蜆肉嘅鮮甜~

❥手羽先 $30

雞皮燒好脆~
肉質多汁😚

❥黑豚車厘茄卷$35

咬落去車厘茄會爆汁🍅
車厘茄汁微酸中和豚肉嘅油膩😋

❥魷魚鬚 $38

魷魚Q彈🦑
用燒汁燒,味道微甜~

❥ 一口牛 $48

黑胡椒調味🧂
牛肉好嫩,同埋牛肉味好香~
2023-12-05 6 views
一路都好鐘意居酒屋類的日式食店,因為可以食到多種類的美食。香港地貴,通常居酒屋會變成樓上食店,永光中心可說是樓上食店代表。學日本人一樣,先點了飲品,然後便是美食。季節魚薄切刺身,新鮮、爽彈,正所謂不時不食,店員果然冇介紹錯。松葉蟹凍:松葉蟹拆肉,整成的啫喱,再加上魚子醬,口感一流,鮮味爆燈,而且擺盤好靚。通常去居酒屋我都會點串燒,最啱佐酒:一口牛,是靚肉,鹽燒最能帶出肉的鮮味。荔枝煙肉卷,咸中有甜,好味!而燒魷魚鬚就燒得剛剛好,爽口彈牙。燒雞翼和靑椒也是佐酒的美食!日式串燒加了木魚片增添風味。食到半路,覺得未夠滿足,我們再加了一個三點半刺身盛,也是鮮味十足。店員友善,看到有幾枱熟客,這正正就是居酒屋令人回頭的原因。
一路都好鐘意居酒屋類的日式食店,因為可以食到多種類的美食。
學日本人一樣,先點了飲品,然後便是美食。

燒雞翼和靑椒也是佐酒的美食!日式串燒加了木魚片增添風味。

店員友善,看到有幾枱熟客,這正正就是居酒屋令人回頭的原因。
2023-11-08
Type of Meal
Dinner
1K
2023-12-04 20 views
不時相聚說說笑笑, 日本菜居酒屋是我們的首選! 位處銅鑼灣樓上鋪, 設有吧座, 設計簡約, 木系的裝潢, 日式感滿滿! 日落 (薯仔) $48 ~ 很多蝦幹, 甜甜的! 搭配香滑薯仔, 挺配的! 薯仔內有乾坤, 吃過便知道! 吞雲吐霧 $68 ~ 嘩的一聲…濃濃的煙燻味! 還用上燻芝士及香脆紫菜, 口感層次豐富, 超愛! 秋刀魚刺身 $168 ~ 很肥美的還營養豐富, 魚油滿滿, 完全沒有苦味! 香箱蟹 $228 ~ 香箱蟹即係雌性松葉蟹,其精髓在於其蟹籽及蟹膏! 一般的吃法是把蟹膏、蟹籽和蟹肉放於蟹蓋上品嘗,猶如一個鮮味盒子,據說因此而得「香箱蟹」之名。鮮味滿滿的! 自家制鰻魚飯 $188 ~ 燒鰻魚肉質嫩滑, 以自家製醬汁反覆燒香, 完全沒有魚腥味, 滋味滿份! 太刀魚汁燒 $128 ~ 肉質肥美, 經火炙後的魚皮油脂甘香豐富! 串燒雞軟骨 $28 ~ 又爽又香脆, 還剩很厚的雞肉呢!串燒手羽先 $30 ~ 單骨的, 肉很厚, 皮燒得十分香脆!串燒冬菇 $22、茄子 $38 、蘆筍 $25 ~ 串燒少不了的蔬菜之選!

串燒雞軟骨 $28 ~ 又爽又香脆, 還剩很厚的雞肉呢!

Type of Meal
Dinner
2023-12-03 3 views
日出聽這個名字已經很特別,原來選用新鮮蕃茄製作,新鮮蕃茄加果凍是一道餐前小食,番茄加上適量的果凍,吃起來口感Q綿,濃濃的番茄香,一入口就感覺得到番茄的鮮美滋味,冰凍口感清新。特上刺身盛有帆立貝,牡丹蝦,拖羅,油甘魚,帆立貝大大粒肉身厚實,味道鮮甜,口感豐富,牡丹蝦蝦肉爽口,肉質鮮甜濃郁,蝦頭蝦膏甘香,拖羅入口油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁,油甘魚肉質口感幼滑細膩、風味鮮甜,食落淡淡甘甜,每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,味道甘甜鮮美,魚肉細緻幼滑,食材很新鮮。吞雲吐霧,他連用蘋果木柴煙燻.打開蓋蘋果煙燻散出很像仙境,炸紫菜和芝士一齊食,雙重口感,紫菜卜卜脆,口感軟糯,好好味。荔枝煙肉卷,用煙肉包住新鮮荔枝肉,煙肉表層燒到甘香,一口一啖,荔枝肉和煙肉一齊食,香甜的荔枝味,清甜而不油膩。馬友一夜乾,選用新鮮馬友魚風乾一晚夜,食落魚肉特別甘香,魚味濃郁,馬友魚魚油脂重,不得了。

特上刺身盛有帆立貝,牡丹蝦,拖羅,油甘魚,

2023-12-03 1 views
呢間居酒屋非常多元化,唔單只有餐牌上面嘅食物廚師仲有指定嘅食材嚟吸引食客。就好像我今日叫嘅前菜日出原來係冰鎮蕃茄夠晒特別地點位於登龍街嘅永光中心,全層都係食肆好多唔同種類嘅選擇,我今日就揀咗呢間咁特別嘅日本料理,環境清靜,配埋音樂坐得非常舒服,而且店員仲非常有禮貌,會好有心機介紹每一道菜式特上刺身四點盛$388牡丹蝦兩隻,蝦頭好多蝦膏肉質鮮甜又夠爽口,帶子兩片,非常新鮮,又夠厚,拖羅兩片,同油甘魚兩片,呢兩款魚嘅刺身都非常肥美同埋鮮甜土左豆腐$48,豆腐燒到外脆內軟,上面仲有木魚絲,熱辣辣,美味可口串燒極尚鹽燒牛舌$48,牛肉味香濃牛舌上面放有少少鹽,帶有鹹鹹的味道,牛舌好厚身,入口又爽口彈牙,非常有口感荔枝煙肉卷$32,煙肉包住荔枝作為串燒非常特別,原來荔枝同煙肉一齊食都好夾,煙肉燒到一點焦香,入口香口,帶有鹹鹹甜甜的味道,好特別雞翼兩隻$30,雞翼燒完之後都仲好Juicy,雞皮燒到卜卜脆,廚師水準有返咁上下燒菠蘿$22,平時屋企食只會食即切出嚟嘅菠蘿,好少會食到熱辣辣嘅菠蘿,原來燒熱咗菠蘿嘅香甜味更加突出,好好味吞雲吐霧,職員一放低嘅時候已經見到有煙霧嘅效果打卡必備,一開蓋嘅時候仲

特上刺身四點盛$388

吞雲吐霧,職員一放低嘅時候已經見到有煙霧嘅效果打卡必備,一開蓋嘅時候仲冒出蘋果木煙燻嘅香味,六粒迷你嘅芝士經過燒之後,令到芝士味出晒嚟,芝士非常軟身,又唔會乾,芝士入口花開非常香濃,連埋紫菜天婦羅一齊食口感特別,值得推薦

馬友一夜乾,魚嘅外層煎到非常香脆,份量仲非常大,味道又足夠,加埋啲檸檬汁,令到魚嘅味道更加清新,魚骨偏大,容易拆開,食得方便魚肉仲非常嫩滑,又有飽肚感

日出蕃茄啫喱$68, 蕃茄肉中間有啫喱入口夠晒,特別是一道香甜清新嘅前菜,值得推介
  • 吞雲吐霧
  • 馬友一夜干
2023-12-02 5 views
朋友帶我去呢間居酒屋d野食好精緻,幾特別,特地叫咗以下幾款試吓極上刺身四點禮分別有拖羅,入口即溶,d油脂充滿晒成個口油金魚,非常新鮮,魚味濃郁牡丹蝦,非常貼心已經剝咗殼,蝦肉勁彈牙爽口帆立貝,勁厚切,好鮮甜吞雲吐霧,原來係煙燻芝士拼炸魚皮,個賣相已經好吸睛,d煙燻香氣已經注滿晒喺個蓋入面,一開蓋d煙燻已經湧出黎,好香蘋果木香味,d芝士都有煙燻過,食落好香勁濃芝士味,配埋炸紫菜一齊食,勁正。日出,原來係蕃茄沙律,原個番茄,打開入面原來入面仲有啫喱,好有創意,食落好清新清酒煮蜆,d蜆肉粒粒脹卜卜,好鮮甜,個湯好鮮味,好濃郁嘅蜆味同清酒味。汁燒太刀魚,魚肉吸收晒d燒汁,幾好味。燒蕃薯,燒到個皮有焦香味,好香甜。極上鹽燒牛舌,個牛舌係勁厚切,食落好爽口,個唔感好正。燒黑豚腩肉,燒到外面脆卜卜,入面d肉仲好嫩,唔錯。燒雞翼,個皮燒到勁脆,d雞肉仲好juicy。燒粟米,佢地用個甜甜地嘅汁燒,可以帶出粟米香甜嘅感覺。燒自家制免治雞肉捧,食落除咗有雞肉,仲有雞軟骨嘅喺入面,口感好得意,配埋生雞蛋同秘制醬油,好夾好好食。

極上刺身四點禮分別有
拖羅,入口即溶,d油脂充滿晒成個口
油金魚,非常新鮮,魚味濃郁
牡丹蝦,非常貼心已經剝咗殼,蝦肉勁彈牙爽口
帆立貝,勁厚切,好鮮甜

汁燒太刀魚,魚肉吸收晒d燒汁,幾好味。

燒蕃薯,燒到個皮有焦香味,好香甜。
極上鹽燒牛舌,個牛舌係勁厚切,食落好爽口,個唔感好正。
燒黑豚腩肉,燒到外面脆卜卜,入面d肉仲好嫩,唔錯。
燒雞翼,個皮燒到勁脆,d雞肉仲好juicy。

燒粟米,佢地用個甜甜地嘅汁燒,可以帶出粟米香甜嘅感覺。

醉忘魚屋🐠位於銅鑼灣登龍街上樓舖,超方便,裝修幾居酒屋風,高雅既裝修,座位好闊落舒服😌仲有sushi bar,壽司、刺身、串燒仲有特色小食👍🏻係咁好既氣氛下,有乜辦法唔飲返杯,望去清酒櫃就知有料,好多款出名清酒都有,飲返知出羽櫻既雪女神,精米步合四割八分,比純米大吟釀更細,清酒杯選擇非常豐富,闊口杯既咁香既酒啱晒,重點係枝酒鮮到😳充滿花果香又甜前菜時間🎎呑雲吐霧,一個盅咁上枱做個最後既視覺效果💨正,係煙分既忌廉芝士,配炸海帶,口感又軟又硬又脆又綿咁好特別🥳好味,另一個是日推介既海膽豆腐,賣相精緻,食落係帶淡淡海膽味既豆腐,清得黎幾特別,唔錯既頭盤🤞🏻壽司時間🍣好多野想食所以食唔到太多,但有sushi bar又想試下,深海池魚,壽司飯包得唔錯,酸味亦ok,魚幾鮮,真鯛都係,魚肉好鮮👍🏻油甘魚都好鮮,仲好大塊,帶啲魚油味,幾好味😋串燒時間🍢燒雞腎,幾好既調味,有咬口,送酒好味😎豚腩肉,大大塊,但肉質幾腍,油脂味香,🐻勞蘇食🐻推介——極上鹽燒牛舌,厚身,一口size,超爆汁🐒好濃味好正🫶🏻魚料理時間🐳汁燒太刀魚,係時令黑板上,賣相好正,魚皮煎到香脆,配埋汁好夾好味😋魚肉鮮嫩,好味過鯖魚😌 🐻
醉忘魚屋🐠位於銅鑼灣登龍街上樓舖,超方便,裝修幾居酒屋風,高雅既裝修,座位好闊落舒服😌仲有sushi bar,壽司刺身、串燒仲有特色小食👍🏻係咁好既氣氛下,有乜辦法唔飲返杯,望去清酒櫃就知有料,好多款出名清酒都有,飲返知出羽櫻既雪女神,精米步合四割八分,比純米大吟釀更細,清酒杯選擇非常豐富,闊口杯既咁香既酒啱晒,重點係枝酒鮮到😳充滿花果香又甜

出羽櫻 雪女神

呑雲吐霧
海膽豆腐

深海池魚、油甘魚、真鯛壽司

燒雞腎
極上鹽燒牛舌
豚腩肉

魚料理時間🐳汁燒太刀魚,係時令黑板上,賣相好正,魚皮煎到香脆,配埋汁好夾好味😋魚肉鮮嫩,好味過鯖魚😌 🐻勞蘇食🐻推介——碟魚唐揚,賣相超靚,將碟魚起肉炸一口size,就咁食都好好味,肉嫩鮮,配自家製醬亦好夾😗成條碟魚骨都食得,炸到脆晒好好味又唔厚粉,極推😮‍💨

汁燒太刀魚
碟魚唐揚

整體超正高質高格調居酒屋🏮魚真係要食🐬手工廚意質素氣氛都係一級💕
出羽櫻 雪女神
極上鹽燒牛舌
豚腩肉
汁燒太刀魚
2023-12-01 0 views
今次上到嚟銅鑼灣上樓嘅居酒屋,都有幾多嘅款式,壽司同一夜干都好有質素,唔可以錯過❤️❤️❤️磯煮鮑魚 🐚($98)調味都幾夠,肉質都爽,但係個唔錯嘅前菜白蝦唐揚🦐($58)脆卜卜,炸完都唔係好油膩,送酒一流松葉蟹肉伴拖羅蓉🦀($98)有拖羅容同松葉蟹,再用紫菜包住,口感好豐富吞雲吐霧🧀($68)好有視覺效果,煙霧離漫,煙熏味濃郁,芝士嘅鹹香嘅味道配合埋炸紫菜食,脆卜卜嘅紫菜配搭埋煙燻香濃嘅芝士,好味六貫壽司🍣($198)壽司嘅款式都幾豐富,而且新鮮高質,有三文魚子,中拖羅等等,絕對值得鹽燒牛舌👅($48/1)有一定嘅厚度,咬落又彈牙嘅口感,而且冇渣屬於靚嘅部位,正雞鎚🍗($30/1)味道唔錯,都Juicy嘅馬友一夜干🐟($238)今晚MVP 🥇好大條足以夠三至四個人食都得,平時食一夜干好怕會好鹹,呢度醃製嘅味道啱啱好有食量嘅鹹味,但係又食得出魚嘅味道,肉質都唔錯,呢個價錢有咁大條絕對值得叫

磯煮鮑魚 🐚($98)
調味都幾夠,肉質都爽,但係個唔錯嘅前菜

白蝦唐揚🦐($58)
脆卜卜,炸完都唔係好油膩,送酒一流

松葉蟹肉伴拖羅蓉🦀($98)
有拖羅容同松葉蟹,再用紫菜包住,口感好豐富

吞雲吐霧🧀($68)

六貫壽司🍣($198)

鹽燒牛舌👅($48/1)
有一定嘅厚度,咬落又彈牙嘅口感,而且冇渣屬於靚嘅部位,正

雞鎚🍗($30/1)
味道唔錯,都Juicy嘅

馬友一夜干🐟($238)

2023-12-01 13 views
銅鑼灣登龍街可以講係一條美食街,喺永光中心有間特色居酒屋「醉忘魚屋」🏮店面裝潢使用咗漁船同海產元素,牆壁掛上好多船槳,營造出一種特色而舒適嘅用餐環境。餐廳以「醉」及「魚」為主旨,採用新鮮嘅本地、日本、澳洲同埋歐洲等地嘅食材,以傳統嘅日式烹煮手法,配合精選美酒,舌尖盡情享受海洋嘅鮮甜,Tasty & Tipsy ,感覺勁好Feel!Lunch Set 跟三款前菜、蟹肉蒸蛋、味增湯同沙律,非常豐富!🔸北海道海鮮丼($188) - 裏面有三文魚、飛魚子、蟹肉、海蝦、北寄貝、海膽、帶子等,外觀吸精,分量十足,材料鮮甜味美。🔸特上天婦羅盛盒定食($108)- 可以加$10轉稻庭烏冬🍲 每一塊天婦羅都炸得金黃酥脆,內部卻保持食材嘅鮮嫩同原汁原味。大蝦、時令蔬菜都被巧妙地包裹喺脆皮之下,每一啖都讓人食到廚師嘅用心。烏冬麵條Q彈有嚼勁,湯底鮮美。餐廳另外主打「馬友一夜乾」,使用傳統日式做法,將整條馬友魚以鹽醃製,抽走多餘嘅水分,然後風乾一夜,做法可以進一步提升魚肉嘅鮮味,下次我一定要再去試吓!

前菜
北海道海鮮丼
特上天婦羅盛盒定食
前菜
北海道海鮮丼
特上天婦羅盛盒定食
2023-12-01 5 views
銅鑼灣呢個咁繁忙嘅彈丸之地,lunch time想搵個坐得舒服又唔貴嘅地方好好地食返餐都唔係咁容易。係登龍街就有一間樓上居酒屋醉忘魚屋🐟環境闊落,木系裝修、漁船擺設、酒櫃等俾人感覺都幾雅緻😎A la carte有好多精緻嘅壽司、刺身、小食、串燒等居酒屋菜式,而午市套餐就幾抵食🤑$90幾蚊起就有沙律、煎蛋、前菜、主食,好豐富🤰🏻沙律、蒸蛋、先付3品每個lunch set都有五款前菜,豐富又精緻🤩蒸蛋好滑,食到清甜嘅湯汁、菇菌同蟹肉🦀另外有彈牙唔韌嘅八爪魚、好creamy嘅海膽豆腐,以及酸酸咪咪好開胃嘅山藥海藻😗😗廚師發辦十貫壽司盛有赤身、左口魚邊、北寄貝、真鯛、魷魚、油甘魚、梭子魚、金目鯛、牡丹蝦、三文魚🍣好多都係喺omakase會見到比較高級嘅魚生😍😍左口魚邊炙燒過幾香;魷魚同牡丹蝦帶點黏口;油甘魚、金目鯛、赤身等都係軟滑鮮甜,每款都夠新鮮,唔錯😋日式咖喱雞唐揚Lunch set除咗壽司、刺身盛之外,都有幾款熱食🔥咖喱係香甜唔辣嘅經典日式口味,大人細路都啱😝雞肉用唐揚做法嚟整,炸皮薄脆,啖啖肉。味噌湯、烏冬壽司set會配以烏冬暖下胃,咖喱飯則配以味噌湯,好飽足。人均消費:$200推介指
銅鑼灣呢個咁繁忙嘅彈丸之地,lunch time想搵個坐得舒服又唔貴嘅地方好好地食返餐都唔係咁容易。係登龍街就有一間樓上居酒屋醉忘魚屋🐟環境闊落,木系裝修、漁船擺設、酒櫃等俾人感覺都幾雅緻😎A la carte有好多精緻嘅壽司刺身、小食、串燒等居酒屋菜式,而午市套餐就幾抵食🤑$90幾蚊起就有沙律、煎蛋、前菜、主食,好豐富🤰🏻

沙律、蒸蛋、先付3品

廚師發辦十貫壽司

日式咖喱雞唐揚
Lunch set除咗壽司刺身盛之外,都有幾款熱食🔥咖喱係香甜唔辣嘅經典日式口味,大人細路都啱😝雞肉用唐揚做法嚟整,炸皮薄脆,啖啖肉。

味噌湯、烏冬
壽司set會配以烏冬暖下胃,咖喱飯則配以味噌湯,好飽足。

人均消費:$200
推介指數(10分為滿分):7.5分

2023-11-22
$200 (Lunch)
銅鑼灣新開咗間日式居酒屋🥃 - 醉忘漁屋🎏,故名思意,以「醉」同「漁」為主,除咗靚酒仲有優質嘅魚,等大家有一個飲飽食醉嘅晚上🍻環境:7.5/10以簡約日式格裝修為主,店家更用酒樽作裝飾,可見居酒屋挑選咗林林總總號酒比大家享用😜食物:7.5/101️⃣吞雲吐霧 $68一上枱就煙霧彌漫📸,估唔到炸紫菜同烤芝士係咁夾,炸紫菜非常鬆脆,配合粒粒炸芝士咸香將味道昇華,伴酒一流😍2️⃣日出(蕃茄)$ 58 & 蟹籽沙律 $68日出係一個蕃茄肉包住鰹魚湯啫喱嘅一個前菜,蕃茄嘅鮮甜配合濃味嘅鰹魚湯會互相提味,當相清新嘅一個組合,蟹籽沙律就唔洗我特別介紹啦,食日本野點可以少左佢🤣3️⃣馬友一夜干 $238一夜干原來係一個保存魚嘅處理方法,可以令魚肉更緊更實,而且保留油香,煎香後魚皮脆,魚肉嫩!仲要比想像中少骨,推介‼️4️⃣手羽先 $30、一口牛 $48、白燒鰻魚 $58,燒甜蕃薯 $28、荔枝煙肉卷 $32、太刀魚汁燒$ 128嚟到居酒屋緊係要試一試串燒🥰重點推介白燒鰻魚同一口牛,鰻魚魚肉juicy,魚油令到肉身更滑更香,一啖食落去幸福感滿滿😍一口牛🐮牛味濃郁,一人一串我覺得都唔夠喉🤤5️⃣軟殼蝦唐揚 $68、清酒煮廣島蠔

環境:7.5/10

食物:7.5/10
1️⃣吞雲吐霧 $68
2️⃣日出(蕃茄)$ 58 & 蟹籽沙律 $68
3️⃣馬友一夜干 $238
濃郁,一人一串我覺得都唔夠喉🤤
5️⃣軟殼蝦唐揚 $68、清酒煮廣島蠔 $98
蝦肉🍤爽口,證明用料新鮮,外殼炸得酥脆,可以成隻食唔洗煩🤣另外蠔方面,清酒味淡淡飄出而唔會搶走蠔嘅鮮味,每隻仲要大大隻😌

💰性價比:8/10
人均500左右,酒逢知己千杯少,依個價錢美酒佳餚,開心😘
清酒煮廣島蠔
馬友一夜干
軟殼蝦唐揚
白燒鰻魚
2023-11-16
$500 (Dinner)
清酒煮廣島蠔
馬友一夜干