2012-08-27 3537 views
吃這餐前其實已經到居酒屋吃得很豐富的了, 朋友說想吃炒蜆三個人來了這裡分享一道炒蜆跟田雞粥這裡的豉椒炒蜆不在宵夜特價之上, 但價錢$58也蠻合理炒得很夠鑊氣, 但嫌蜆肉有點太小隻田雞粥一小鍋賣$28, 宵夜時段價. 味道其實沒有很入味就很一般的粥. 田雞亦沒有什麼鮮甜的肉質味道, 但配著炒蜆也不差這裡10:30pm過後很多菜式都蠻便宜的, 吃宵夜很適合來下次想試試這邊的炒蟹, 看看水準如何
吃這餐前其實已經到居酒屋吃得很豐富的了, 朋友說想吃炒蜆
三個人來了這裡分享一道炒蜆跟田雞粥
這裡的豉椒炒蜆不在宵夜特價之上, 但價錢$58也蠻合理
炒得很夠鑊氣, 但嫌蜆肉有點太小隻
田雞粥一小鍋賣$28, 宵夜時段價. 味道其實沒有很入味

這裡10:30pm過後很多菜式都蠻便宜的, 吃宵夜很適合來
下次想試試這邊的炒蟹, 看看水準如何
2012-05-02 3293 views
很久之前到過越華會,之後一直沒有機會再去. 昨晚終於相約一行八人去吃晚飯~ 很開心大家都滿意!共叫了八餸一湯,加友人拿來的紅酒和冰酒, 過了飲飽食醉的歡樂一夜~~1. 冬瓜盅~~ 份量很足,足足有十碗有多, 湯很清甜. 湯中有田雞,鮮味提升不少~2. 油鹽水浸蜆~~ 蜆很細粒,不過肉質不錯. 胡椒湯底好好味3. 鼓椒炒蟶子~~蟶子size不大,但肉質爽口鮮甜4. 椒鹽鮮魷~~好惹味!5.避風塘炒蟹~~精髓係D炒得很香很惹味的辣椒蒜蓉6.沙薑雞~~雞很嫩滑,沙薑味很香7.薑粒炒芥蘭~~芥蘭好爽口~8. 椒絲腐乳炒通菜~~味道很好,不會像出面一般吃到好咸的~這裡做得味道剛剛好9. 黃金豆腐~~一流! 外脆內嫩, 好有豆腐香
薑粒芥蘭
油鹽水浸蜆~~吃了一半才記起要影相~
鼓椒炒蟶子
避風塘炒蟹
沙薑雞
足料冬瓜盅

3. 鼓椒炒蟶子~~蟶子size不大,但肉質爽口鮮甜

4. 椒鹽鮮魷~~好惹味!

5.避風塘炒蟹~~精髓係D炒得很香很惹味的辣椒蒜蓉

6.沙薑雞~~雞很嫩滑,沙薑味很香

7.薑粒炒芥蘭~~芥蘭好爽口~

9. 黃金豆腐~~一流! 外脆內嫩, 好有豆腐香

2012-05-01
$180 (Dinner)
足料冬瓜盅
薑粒芥蘭
沙薑雞
避風塘炒蟹
鼓椒炒蟶子
油鹽水浸蜆~~吃了一半才記起要影相~
  • 冬瓜盅
  • 油鹽水浸蜆
2012-05-01 2314 views
久聞越華會食物水準高,一直未有機會嘗試,此日路過,當然要一試。六時到達,竟已有兩大枱人。以中式餐館來說,環境算是乾淨舒適。兩人點了︰脆皮炸豆腐︰皮脆豆腐滑,好味!蒜蓉蝦乾勝瓜︰勝瓜蒸得夠腍,大量蒜蓉,好味!京都骨︰呢道菜一般,個醃料麻麻地,最後打包當第二日午飯。藍妹啤︰侍應強力推介,我地就無乜所謂。白飯︰OK因為得二人,可以試的餸太少,人多點試多幾味菜就更好。

兩人點了︰

脆皮炸豆腐︰皮脆豆腐滑,好味!
蒜蓉蝦乾勝瓜︰勝瓜蒸得夠腍,大量蒜蓉,好味!
京都骨︰呢道菜一般,個醃料麻麻地,最後打包當第二日午飯。
藍妹啤︰侍應強力推介,我地就無乜所謂。
白飯︰OK

因為得二人,可以試的餸太少,人多點試多幾味菜就更好。
2012-04-22
$150 (Dinner)
2012-03-16 1702 views
多謝朋友們選址越華會幫我慶生, 本身還以為越華會只有筲箕灣店, 原來灣仔也有, 那大家更就腳了. 我們book 到20:00, 早了點進去也有位了.點了蔥油雞半只, 雜菜煲, 芝士鮮魷, 炸豆付, 咕嚕油炸鬼, 越華會炒飯.蔥油雞先來, 我第一次看蔥油雞上真是滿滿鋪上蔥油! 我很喜歡食蔥油所以看到都有點興奮, 雞都幾滑.雜菜煲的菜幾新鮮爽口芝士鮮魷偏鹹了, 而且魷魚不太新鮮, 食落並不爽口. 不過薄薄的炸粉炸至金黃色也得稱讚一下.咕嚕油炸鬼, 其實我不太記得這味的名字. 油炸鬼中間釀了蝦肉, 創身而且蝦肉非常爽口, 拼上酸酸甜甜的咕嚕汁, 食完又想再食, 不過一碟份量不多, 只好回味.炸豆付是每位食客都推薦的菜式, 朋友說西貢的一間酒樓炸得較好食, 我還沒有試過, 不過我認為這裡都做得不差, 豆付滑滑的, 又香豆味, 外面炸至金黃而且鬆脆, 只是椒鹽味欠奉.越華會炒飯炒得乾身, 食落又不太油. 入面還有彈牙的帶子粒, 不錯.人均都只是每人$80多元, 食物又不錯, 其實幾抵.

雜菜煲的菜幾新鮮爽口

人均都只是每人$80多元, 食物又不錯, 其實幾抵.
超多蔥油雞
雜菜煲
芝士魷魚
油炸鬼
豆腐
炒飯
2011-11-04
$80 (Dinner)
超多蔥油雞
雜菜煲
芝士魷魚
油炸鬼
豆腐
炒飯
2011-11-25 1206 views
早幾日生日飯, 難得人多緊係去食D平時1-2個人食唔得多款既地方食飯啦, 就係越華會, 最好早1,2日訂位啦, 如果唔係要等等先有位, 其實年頭都黎食過一次, d小菜又真係幾好味, 最緊要又坐得舒服, 環境"試正", 小菜價錢係比大排檔貴10-20蚊, 但咁既環境及質素算是係合理的. 地點話就話o係灣仔, 但係如果搭MTR既千其唔好灣仔站度出, 唔係有排你行! 其實銅鑼灣站出係近D的, o係消防局斜對面 (橋底辣蟹O個邊). 點了6餸1湯, 去相吧! 當然係先黎湯啦! 粟米魚肚羹~~ 好夠料又多蛋花, 味道不錯!朋友話好好味既鳳梨酥XDD, 講笑姐, 哩個係佢地最出名既黃金炸豆腐, 真係好鬼正的!!沙薑雞~~ 雞肉有雞味 (有D雞真係冇雞味架), 又夠滑, SO GOOD!瑤柱扒豆苗, 味道剛好, 菜也新鮮!酥炸生蠔~~ 炸得好脆, 本人麻麻地蠔都覺得幾好!芝士蝦伊麵底~~ 個芝士汁好鬼正, 隻蝦又炸得好彈牙, 好新鮮, 伊麵索埋d芝士汁, 正到呢!!沙拉骨~~ 其實我麻麻地食沙拉骨, 因為我唔like 已經有甜酸味啦, 仲要整多pat 沙律醬落真係托咩~ 但撇開冇沙律醬的話係好味的
沙薑雞~~ 雞肉有雞味 (有D雞真係冇雞味架
), 又夠滑, SO GOOD!
瑤柱扒豆苗, 味道剛好, 菜也新鮮!
酥炸生蠔~~ 炸得好脆, 本人麻麻地蠔都覺得幾好!
沙拉骨~~ 其實我麻麻地食沙拉骨, 因為我唔like 已經有甜酸味啦, 仲要整多pat 沙律醬落真係托咩~ 但撇開冇沙律醬的話係好味的!

個個都話哩度唔錯, 下次人多可以再encore! 唔想等既最好早2日訂定位
2011-11-03
  • 芝士蝦伊麵底
2011-09-29 792 views
星期五晚十點才去吃晚飯, 但門口都有人等位. 入到去環境有點嘈炒及擠迫.好吃的有:1. 黃金豆腐: 外皮好脆, 內裡好滑, 好好味, 百吃不厭, 會再光顧越華會都是因為此豆腐ok 的有:1. 炒蟶子: 一般, 都食得過, 但西貢全記好味啲2. 避風塘炒蟹: 好味, 但價錢略貴, 唔抵食3. 炸蝦多士: 好脆, 但都幾油膩不好吃的有:1. 豉油王炒麵: 冇特別, 唔好食整體而言, 餸菜有鑊氣, 有水準, 下次想試豉椒炒蜆或油鹽水煮蜆, 椒鹽鮮魷, 蒸扇貝.

好吃的有:

ok 的有:
1. 炒蟶子: 一般, 都食得過, 但西貢全記好味啲
2. 避風塘炒蟹: 好味, 但價錢略貴, 唔抵食
3. 炸蝦多士: 好脆, 但都幾油膩

不好吃的有:
1. 豉油王炒麵: 冇特別, 唔好食

2011-09-03 1233 views
The two of us had dinner at Yuet Wah Hui this Thursday evening.We ordered:Fried Tofu - 10/10 - the batter was so light whilst the inside remains hot and soft, the best I've had so far in HK.Clams in a peppery soup - 10/10 - strong peppery taste, clams were good size and fresh, the glass noodles have a great chewy texture, unlike some other outfits where the glass noodles are soft and would melt in your mouthLarge razor clams in black bean sauce - 10/10 - black bean sauce is flavoursome and not o

We ordered:

Large razor clams in black bean sauce - 10/10 - black bean sauce is flavoursome and not overpowering, you can still taste the freshness and sweetness of the sea in the clams
Oyster in a claypot with ginger and spring onion - 7/10 - taste was great but the texture of the oyster was a bit too gooey for my liking
Roast pigeon - 7/10 - skin could be crispier
Veggies - 7/10 - nice

The staff was very friendly and the boss was particularly so.

All in all, a very pleasant experience and would definitely come back with family and other friends.

Highly recommended. The restaurant has limited seats, book ahead.

F
2011-09-01
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • fried Tofu
  • clams in peppery soup
2011-02-20 447 views
由於食早輪下午六點正不用等位...但要7:30前交台...理解...因為入面非常的狹窄...少台...既然不用等位當然要幫番人地...坐底時新聞尚未播映...叫了8隻餸 唔駛15分鐘已經全部上台...因為得我地一台叫左野食 (其他台人地仲要等齊人)分別叫了 黃金豆腐~豉椒炒蟶子~芝士焗斑塊~椒鹽鮮魷~沙拉骨~油鹽水蜆~沙薑雞腳~越華會炒飯黃金豆腐睇得出係招牌菜...因為上台時同時幾台一齊上...蟶子香辣惹味 青紅椒切成粒粒加汁伴飯一流之選芝士斑塊份量比較少...但芝士好多好漏...鮮魷加了香蒜 食落更加香 但更熱氣...沙拉骨幾多骨但味道拿得幾好 甜酸岩岩好...水蜆係凍天食好正因為飲左d胡椒湯成個人好warm雞腳大大隻幾入味,而且筋同軟骨都咬到...本來想叫白飯但見到12$ 倒不如叫個炒飯...比想像中好 炒得乾身 香口 而且色夾得幾好計味道真的不錯....服務也周到 因為過一陣侍應就會走來換碟 加茶即使佢地好忙時...不好的地方可算係地方太細 行唔方便 同埋旁邊台坐得非常近...所以傾計唔方便...加上地方細人地趕住做生意 所以唔坐得耐!

豉椒炒蟶子
芝士焗斑塊
沙拉骨
油鹽水蜆
沙薑雞腳
越華會炒飯
2011-02-20
$155 (Dinner)
豉椒炒蟶子
芝士焗斑塊
沙拉骨
油鹽水蜆
沙薑雞腳
越華會炒飯
2010-10-28 251 views
呢間越華會地方大小比起筲箕灣個間細好多..所以去親都訂定台...今次一行5人浩浩蕩蕩殺入去...7:00 到左已經爆晒..得番2台訂左既台吉住...當然有一台係我地訂的...岩岩係電視機下面..好方便 雖然地方細 但要食好野冇計..坐左一陣因為一陣更忙關係 侍應已提醒一陣忙未必出得切野食..所以勸我地快d落單..於是我地就order左8樣野1.黃金豆腐: 新鮮炸起燙口非常,豆腐外面d香硬與內裡的幼滑型成鮮明的對比! 一絕!2.沙拉骨: 用了豬扒部份卻不硬,而酸甜醬跟沙拉醬份量剛好 不會互相搶走對方的味3.扒豆苗: 上碟時別有心思 兜成一個碗狀,本來擔心豆苗會老 但食後卻發現沒有這問題4.蒜蓉開邊蒸中蝦: 中蝦大細適中,但要讚的是..蒸蓉蔥不會為了慳成本而減少..足料的情況下令蝦蒸出來非常香而且入味!5.薑蔥蠔煲: 拿出來時聽見沙沙聲就知道一定新鮮惹味,果然非常入味..而且沒有腥味 抵讚!6.芝士斑塊: 今次斑塊大舊左少少,但腦筋一轉,將斑塊切開一半 蘸芝士便可以了, 斑塊脆身沒雪味!7.沙薑雞腳: 唔似酒樓d蒸鳳爪咁"林"身所以未必人人鍾意食..但口感卻別有一番風味,但老人家牙力唔夠就

7.沙薑雞腳: 唔似酒樓d蒸鳳爪咁"林"身所以未必人人鍾意食..但口感卻別有一番風味,但老人家牙力唔夠就少吃為妙
8.油鹽水蜆: 缺少了豉椒炒的香辣惹味..但呢種食法食呢個天 卻有暖身功效..因為蜆是浸在 胡椒湯中
其實好耐冇來食...所以今次係非常期待..果然沒有令我地失望..雖然食飯時間係有d趕..前後用左50分鐘...但好老實有時食得開心
都要為他人著想..始終呢期天氣凍..係外面食住風等位都好慘...下次來要食其他正野

黃金豆腐! 必殺!
沙拉骨 正呀!
沙薑雞腳! 入味!
芝士斑塊,鍾意食芝士既人至愛!
蒜蓉開邊蒸中蝦 ! 一流!
薑蔥蠔煲 !
油鹽水蜆~~
扒豆苗!
2010-10-27
黃金豆腐! 必殺!
沙拉骨 正呀!
沙薑雞腳! 入味!
芝士斑塊,鍾意食芝士既人至愛!
蒜蓉開邊蒸中蝦 ! 一流!
薑蔥蠔煲 !
油鹽水蜆~~
扒豆苗!
  • 沙拉骨
2010-09-22 196 views
多謝友人既好介紹~首先ot o到人都癲,成10點幾先食晚餐~~~2個女仔,食咗4樣野!!!炸豆腐京都骨清炒時蔬 (無相)xx炒飯 (無相)真係~~除咗炒飯真係食唔哂~其他清哂囉好味到~~~真係勁癲~~個豆腐,其實我都唔expect佢咁好食~真係外脆內滑,d豆腐好似豆腐花咁滑架~不過係炸豆腐花咁呀~~我真係食到"wow"一聲呀~我個朋友仲笑我"都話好好食架啦呢到"而個京都骨,其實我個朋友想叫沙拉骨,不過友人係一個鬼妹仔,以為係一樣~~hahahaha不過turn out都好好食,當然,最好食既一定係"一樓火鍋" (係呀~佢地既真係好好味~)xx炒飯,其實炒得粒粒分明,仲好好食,不過見係炒飯,所以無影...價錢唔記得,友人請客~同埋好似after 10pm就有discount架~同埋唔使等位,如果下次仲ot (希望無下次啦),可以再食過~hahaha~就算唔係,一大班fd去食都好開心,好多野都好想試呀~
多謝友人既好介紹~

炸豆腐
京都骨
清炒時蔬 (無相)
xx炒飯 (無相)

真係~~除咗炒飯真係食唔哂~其他清哂囉好味到~~~
真係勁癲~~

好好食既炸豆腐
京都骨~
好好食既炸豆腐
京都骨~
  • 炸豆腐
2010-08-21 190 views
是日是小弟生日,最後和女朋友去了經過很多次都無緣拜會的越華會。因為預訂了,因此無需等位。開了一瓶澳洲紅酒(TWO HANDS),就立刻開始叫菜。因為看了很多遍其他食家的精彩食評,所以之前已經諗好想食什麼。當晚,我們二人撐檯腳,叫了以下食物。(記住是二人份量) 沙薑雞腳 - 很適合送酒的小食 蒜蓉西蘭花 - 好香好夠鑊氣,炒得夠淋 椒鹽脆豆腐 - 無介紹錯,外脆內軟 蔥油雞 - 是夜至愛,蔥香雞肉嫩滑 辣酒煮花螺 - 好入味,但是細隻了點 豉椒炒聖子 - 好野味,唔錯因為太多食物想試,所以越叫越多。。。最後清晒,仲要一路食已經諗定下次叫什麼。。。值得一提的是在這裡開酒是沒有酒杯的,不過用普通玻璃杯同樣開心。謝謝女朋友為我準備了溫馨快樂的一晚。

沙薑雞腳 - 很適合送酒的小食

蒜蓉西蘭花 - 好香好夠鑊氣,炒得夠淋

椒鹽脆豆腐 - 無介紹錯,外脆內軟

蔥油雞 - 是夜至愛,蔥香雞肉嫩滑

辣酒煮花螺 - 好入味,但是細隻了點

豉椒炒聖子 - 好野味,唔錯

謝謝女朋友為我準備了溫馨快樂的一晚。

叫到成檯都係
椒盬炸豆腐 - 正
2010-08-02
$350 (Dinner)
Birthday
叫到成檯都係
椒盬炸豆腐 - 正
  • 蔥油雞
  • 椒鹽脆豆腐
2010-07-26 172 views
今次來到越華會海鮮小館食晚飯, 好多人等位兩人食三個小菜, 黃金蝦球, 蒜蓉西蘭花, 油鹽水煮蜆:黃金蝦球: 好好好好香的牛油同咸雞蛋黃味, 好正, 之但係食多幾件會有少少漏ge感覺, 可能咸雞蛋黃少返d會更好味蒜蓉西蘭花: 夠哂鑊氣, 蒜蓉有爆過, 好香口, 送飯都幾開胃 @@油鹽水煮蜆: 油鹽水幾好味, 不過蜆比較細隻同有陣星味, 唔夠新鮮整體食物水準唔差, 等位都值得的
今次來到越華會海鮮小館食晚飯, 好多人等位

兩人食三個小菜, 黃金蝦球, 蒜蓉西蘭花, 油鹽水煮蜆:

整體食物水準唔差, 等位都值得的
2010-04-07 152 views
生日主角食過番尋味,話指定黎呢度食生日飯,我地緊無異議喇,我覺得呢度好似變左我地慶祝節日既飯堂咁黎到就緊係要叫招牌菜 避風塘炒蟹(小辣)唔使講,緊係好正喇,4個人捉左隻$360既大肉蟹比我地,好多肉,yummy蝦多士 熱氣都要食,蝦爽多士脆,感覺唔似出面既吸哂油椒鹽脆豆腐 呢個小食,我地研究左好耐,次次黎親都要order,但次次都仲要讚,皮薄脆,豆腐滑但又唔散,勁以上呢3樣一定要趁熱食,雖然係熱氣左d,個個都叫住番屋企食粒”牛黃解毒片”馬介休炒通菜,一d都唔老又係招牌菜既豉油皇炒麵,麵質幼細,條條顏色都好均衡我會再黎架~

黎到就緊係要叫招牌菜

蝦多士 熱氣都要食,蝦爽多士脆,感覺唔似出面既吸哂油

馬介休炒通菜,一d都唔老
又係招牌菜既豉油皇炒麵,麵質幼細,條條顏色都好均衡

我會再黎架~
2010-04-06
$173 (Dinner)
Birthday
2010-03-04 147 views
上回來的時候也不足一個月,但大顆兒已經是急不多待的說要翻兜,所以就在某一個晚上,大家再次聚首一堂,延續上回來的好夢。今回點的菜是沒有跟上回重覆的,如上回點了蔥油雞,今回就吃沙薑雞,上回點了沙拉骨,今回就點咕嚕肉,而上回吃過番尋味的椒鹽豆腐,就變了紅燒豆腐,另外再加了薑汁炒芥蘭、生菜鯪魚球粥、豉油王炒麵、酥炸生蠔及糯米飯,六個人來說,應該是很夠吃的。先來的是沙薑雞,上回的蔥油雞確是吃得大家很是滋味,今回轉轉口味,這個沙薑雞,其實說穿了也只不過是鹽焗雞再跟多碟沙薑醬,焗雞的火侯可說是拿掐得很好,雞背及雞脾都很滑,連雞胸也不嚡,加上雞皮夠嫩滑又香,皮下脂肪不太多,連雞皮吃是又放心又好吃,而且鹹度剛好,跟來的沙薑醬也好味,但比起上回吃的蔥油雞,還是有所不及。咕嚕肉看來是道不太難做的菜,但就不知何解,做得好吃的地方也不多,共就連此店子也沒例外,用上豬扒來做咕嚕肉已經是夠奇怪,加上豬扒也是普普通通,豬扒蘸了粉醬炸,炸得外邊竟帶粉腍,其肉也不是爽口而軟韌有致,就當是吃豬扒都是不行,何況我要求的是一道咕嚕肉,至於酸汁也是扣得不太好,整個碟底也是茄汁,而且那些汁也是稀得很,唯一較可取的是同炒的菠蘿、紅椒

咕嚕肉看來是道不太難做的菜,但就不知何解,做得好吃的地方也不多,共就連此店子也沒例外,用上豬扒來做咕嚕肉已經是夠奇怪,加上豬扒也是普普通通,豬扒蘸了粉醬炸,炸得外邊竟帶粉腍,其肉也不是爽口而軟韌有致,就當是吃豬扒都是不行,何況我要求的是一道咕嚕肉,至於酸汁也是扣得不太好,整個碟底也是茄汁,而且那些汁也是稀得很,唯一較可取的是同炒的菠蘿、紅椒及青椒,要吃最好的咕嚕肉,還是到陸羽或得龍會好一點。

其實上回來的時候也想吃蠔的了,但由於胃納有限,所以最後是放棄了,今回終可一嚐的酥炸生蠔,果然隻隻都非常碩大,外層脆粉不算太厚,咬下夠脆但就是太油,要蘸多點喼汁來吃會好一點,至於蠔其實是美國來的桶蠔,肥大但不太有蠔香,只是最內層核心的部份較濃味,但總括來說都算吃得過的。

也來一點纖維吧,點了時令的薑汁炒芥蘭,用上的芥蘭全是莖部,頗有吃蘭度的感覺,非常嫩綠而無渣,但稍嫌是炒得過了火,咬起來沒咬勁,太腍了!至於味道方面是不錯的,店家真的用了不少的老薑及薑汁一起來炒,薑味頗濃,是對我口味的。

接下來的是紅燒豆腐煲,豆腐是一如以往的有豆味,而且以煲仔上,非常夠熱,是好吃的,但此道菜以紅燒來說,汁醬就比預期的薄,茨扣得太重,不太濃味,用正面一點來演繹,就是較健康吧,所以只可以說,此道不可以說是不好吃,但我還是認為椒鹽豆腐是好吃一點。

接下來開始吃澱粉的食物了,由於上回胃納有限,而點不了這道此處的名物,就是看似普通的豉油王炒麵了,見每條都條粗幼適中,着色均勻,油光乍現,麵條中夾帶不少的洋蔥及蔥花,面頭再有點芝麻粒,夾起一吃,每條麵條也是濕潤得來有咬勁,吸盡豉油而外乾內濕,味道很夠很有豉油香,加上點點的蔥及芝麻香,這個平民的美味,我喜歡。

有一碟好吃的炒麵,配個粥吃又如何?點了一窩生菜鯪魚球粥,跟來一碟菜圃粒及蔥花來辟腥,但其實鯪魚球不但不腥,而且更是彈牙有鯪魚香,粥底方面雖然沒有味精,但就煲得不太綿,帶丁點潮州粥的感覺,米花爆得未夠盡,是火侯未到吧。

最後一道的是糯米飯,整碟飯也是深啡色的,在內有不少的腊味,面層有蛋絲及花生,光是用鼻子嗅,已經很有腊味的味道,特別的是嗅也嗅得到膶腸內的玫瑰露的香味,而飯內有蝦米、蔥、冬菇粒、腊腸及膶腸,味道是很不錯,而且真的很有老抽的甜香,稍嫌的是飯粒是濕了點及太削,肯定是蒸出來的一煲飯,但我最後也吃了兩大碗。

吃過了多道菜,又吃了那麼多澱粉,真的是不飽才怪呢,但說句實話,是次的菜式不可以說是沒有水準,但就是沒有上回那麼的好,希望這只是偶爾的情況吧。
沙薑雞是鹽焗雞加碟沙薑醬,但貍肉就是夠嫩滑美味
酥炸生蠔外層脆粉不算太厚,咬下夠脆但就太油
咕嚕肉用上豬扒來做,而且還要炸得很差
薑汁炒芥蘭味夠也嫩,但就太腍
紅燒豆腐煲內的豆腐好吃,但汁不太好
豉油王炒麵的麵條吸盡豉油而外乾內濕
生菜鯪魚球粥鯪魚球彈牙有鯪魚香,粥底方面是差了點
菜圃粒及蔥花是伴粥吃的;糯米飯夠腊味香,但就太濕了
2010-01-01
$100 (Dinner)
沙薑雞是鹽焗雞加碟沙薑醬,但貍肉就是夠嫩滑美味
豉油王炒麵的麵條吸盡豉油而外乾內濕
  • 豉油王炒麵
2009-12-29 118 views
繼平安夜搜尋了不用加價的店子,在聖誕節的正日出外吃飯,當然最隱妥的方法也是吃中菜了,雖然今年見有些中菜館子推出聖誕套餐,但其實不用加價的餐廳還多的是,今天由女友發辨,來試試這所沒有行會員制的越華會吃飯。準時來到,安頓後大家也積極的在研究餐牌,此處的小菜非常便宜,而且款式又多,真的花多眼亂,想什麼也點來試,但人數有限,口只有五張,胃只有五個,所以最後只點了蔥油雞、椒盬炸豆腐、沙拉骨、芝士焗中蝦配伊麵底、瑤柱扒豆苗及越華炒飯,相信是很夠吃的了。先來的是所以最後只點了蔥油雞,店員端來的時候確實令人非常咤意,怎麼會只有蔥而沒有雞的呢?啊!原來是蔥多得完全蓋過了雞,撥開蔥蓉一窺其真貌,半隻雞的份量又真的很大份,而且雞件除了背部是少肉點之外,雞胸及雞脾的雞件也全都是肥大肉厚,雞背、雞胸及雞脾也分別吃了一點,三者吃起來都很有雞味,但當然以雞胸的雞味更濃,油脂度低,最驚喜的是吃起來絕不嚡口,雞背吃起來很香,肉質細嫩,個人最愛就是吃雞背的了,而雞脾也難得的有不錯的雞味,在今時今日可吃到沒有雪味的雞,已經是不錯的了,更何況今天的這隻,更是一流,配合味道豐富的薑蔥,其中蔥佔了九成,薑佔了一成,味道沒有過辛而

先來的是所以最後只點了蔥油雞,店員端來的時候確實令人非常咤意,怎麼會只有蔥而沒有雞的呢?啊!原來是蔥多得完全蓋過了雞,撥開蔥蓉一窺其真貌,半隻雞的份量又真的很大份,而且雞件除了背部是少肉點之外,雞胸及雞脾的雞件也全都是肥大肉厚,雞背、雞胸及雞脾也分別吃了一點,三者吃起來都很有雞味,但當然以雞胸的雞味更濃,油脂度低,最驚喜的是吃起來絕不嚡口,雞背吃起來很香,肉質細嫩,個人最愛就是吃雞背的了,而雞脾也難得的有不錯的雞味,在今時今日可吃到沒有雪味的雞,已經是不錯的了,更何況今天的這隻,更是一流,配合味道豐富的薑蔥,其中蔥佔了九成,薑佔了一成,味道沒有過辛而香口,而且又不油膩,老少咸宜,實是美味。

之後送上的是椒盬炸豆腐,侍應戲稱這豆腐是全駱克道最好的豆腐,本人未能定奪,皆因本人還未吃勻全駱克道的豆腐,但這碟豆腐好吃就是不爭的事實,外層的椒盬下得適中,味道沒有過鹹,加上外脆內軟滑,豆腐真的滑得如吃豆花一樣,而且更有淺淺的豆味及豆香,實在是非常難得,究竟為何可以炸的豆腐也炸得可以內部如豆花一樣咁滑的呢?

沙拉骨是此處的推介菜式,但店員一端上桌已經令我皺眉起來,為何會有一大堆沙律醬求其的放在生炒骨上面呢?這是沙拉骨嗎?對我來說這碟菜其實是生炒骨加沙律醬,試圖用口去驗證一下自己的判斷,怎知吃起來真的是百份百的生炒骨,骨用上肉排來製作,對於沙拉骨及生炒骨來說,也是非常合理又正常,但其扣上的醬汁就真的是又酸又甜的生炒骨醬,而加上那沙律醬來吃反而是不倫不類,但此碟菜若當是生炒骨來吃,也可算是不錯,肉排腍而不嚡,尚有肉香,生炒骨醬酸甜鹹調得平衡,是不錯的,話說回來,本人記得最好吃的沙拉骨,竟是在專做古法菜的得龍吃到的,其沙拉骨的肉排走油走得甘香,每件肉排也是均勻的沾上了沙律醬,這才是真正的沙拉骨啊。

然後吃一點海鮮加澱粉,今天點的芝士焗中蝦配伊麵底,份量也真的挺大,竟有大概九隻大大隻的中蝦,蝦肉未算很爽身,但絕對是很有咬口,而且也吃到蝦新鮮的味道,可是其芝士汁及伊麵底也只能說是普通貨色,是未能讓我有吃第二碗的衝動,芝士汁Creamy但芝士味很薄弱,伊麵沒有煙韌彈牙的口感,令人更是懷念九記那些如橡筋般彈的伊麵,今天的只能說是不過不失向肚子交功課。

在吃飯作單尾之前,也來吃些纖維下肚吧,趁冬天吃豆苗是最好不過的了,今天點的瑤柱扒豆苗,也算是非常適合豆苗的作法,用上濃味的瑤柱,製成的重油份而濃味的醬汁,扣上豆苗吃是絕配,因為豆苗的特性如菠菜及茄子,不油會很嚡口而不好吃,今天的絕配就發揮豆苗至極佳的境界,豆苗很是嫩口,吃起來一點纖維渣也沒有,豆苗自身強勁的氣味,配上帶着瑤柱濃味的茨汁吃,就是順滑美味。

最後來吃碗越華炒飯來壓尾,這個炒飯除了熱騰騰之外,而且很明顯是非常之有鑊氣,炒得每粒米飯也很是分明,飯粒外乾身而米飯內部保持水份,令每粒飯也還軟熟好吃,加上蛋花絲炒至幼細得纏住了每粒的米飯,立時教我幻想廚師炒飯時的模樣,真的是很專業,加入切得幼細的火腿粒、炸得香口的銀魚仔、香香的蔥花、美味的瑤柱絲及爽口的蝦仁,配合起來一碗熱辣辣的炒飯,當然非常美味,吃了兩三碗才肯罷休。

吃了多道小菜,總共六款美食,雖然未能嚐盡其手勢,但已經是夠代表性的了,加上地點方便,價錢便宜,真的是一家人的開飯天堂。
小菜非常便宜,而且款式又多
蔥油雞的蔥多得完全蓋過了雞
雞件全都肥大肉厚肉質細嫩,也難得的有不錯的雞味
椒盬炸豆腐外脆內軟滑,豆腐滑得如吃豆花一樣
沙拉骨等於生炒骨加沙律醬?
芝士焗中蝦配伊麵底的蝦夠新鮮,但汁及麵也很普通
瑤柱扒豆苗很是嫩口,配上濃味的瑤柱汁吃,順滑美味
越華炒飯非常之有鑊氣,有功架的炒功
2009-12-25
$120 (Dinner)
Christmas
小菜非常便宜,而且款式又多
蔥油雞的蔥多得完全蓋過了雞
雞件全都肥大肉厚肉質細嫩,也難得的有不錯的雞味
椒盬炸豆腐外脆內軟滑,豆腐滑得如吃豆花一樣
瑤柱扒豆苗很是嫩口,配上濃味的瑤柱汁吃,順滑美味
越華炒飯非常之有鑊氣,有功架的炒功
  • 蔥油雞,椒盬炸豆腐,瑤柱扒豆苗,越華炒飯