2016-02-23 1545 浏览
雖然手掌般大的極大甜蝦已不復在, 刺身中尤其是魚類都是頗新鮮的。軍艦壽司共有八款, 以上五款是最得我歡心, 紫菜夠乾脆已不在話下, 壽司飯是有點軟但還沒去到黏牙, 軍艦餡大多數都是重口味的海膽、鮮蟹膏、鮟鱇魚肝、三文魚籽, 要說特別的有鮮鮑魚。沙律選擇中從沒有吃過這碗 若布胡瓜醋, 是青瓜與海帶的醋漬, 當時幻想的味道是甜甜酸酸頗清新, 結果卻是相反味道, 酸度輕而且帶有鹹味喔!串燒是可以燒得更為透徹。鐵板燒類是大堆頭的牛.牛.牛 , 首先牛肉是沒有被鬆肉粉殺死, 另外煮出來是仍然有肉汁的, 沒有乾巴巴, 唯有是鹹味較重。店家的揚物, 有很多都是自家製而非買貨回來, 例如吉列章魚餅, 炸皮內有很多好好嚼的章魚肉;又例如迷你豚肉芋香卷, 脆卜卜的餡料豐富;另外有款日式香蕉年糕, 我認為是吉列香蕉糕。甜品有十二款, 其中四款是日本來的雪糕, 另外都似是自家製的布甸、奶凍吧, 甜度不高又易入口。
串燒是可以燒得更為透徹。
题外话/补充资料: 味道 3.5 環境 3 服務 4 衛生 4 抵食 3.5
2016-02-22 987 浏览
作為唔使長期坐係office既朋友,其中一個好處係可以避開peak hour既上落班同人迫既時間。就如呢日去食放題,特登揀左食六點至8:15, 不過我都要成六半先到,由於佢地係set定一個period, 所以就算六半到都係食到8:15. 食早場真係舒服好多,因為唔係咁多人放咁早(香港打工仔既悲哀)極速點野食,先來一客沙律,見到order紙有個叫三木沙律,睇唔岀內裡有何乾坤,於是叫左一客試下。原來有三文魚,tuna fish,油金魚同沙律菜,呢個沙律小弟極度推介!因為佢既刺身係多過沙律菜!油甘魚好肥美。作為男人,梗要有d米氣落肚,呢度既火炙做得好好,唔單止炙左面嗰刺身,連飯既側面都兼顧埋,老真實講,叫得火炙壽司既兄弟就係想食嗰陣小小既焦香味,如果炙得唔夠就好浪費。火炙三文魚壽司同左口群邊燒一燒,魚油香更加岀,帆立貝夠厚肉。另一推介係花之戀,因為呢度既花之戀係冇飯!即係食刺身咁食,但比就咁叫即刺身厚肉小小,識食一定食呢個啦。海膽軍艦,呢個好似每次限叫兩件,份量一d都唔失禮,好甘香,encore 再encore 。不過吞拿魚就太瘦,叫一件試過就放棄了。刺身除左一般之外,小弟就encore左n
作為男人,梗要有d米氣落肚,呢度既火炙做得好好,唔單止炙左面嗰刺身,連飯既側面都兼顧埋,老真實講,叫得火炙壽司既兄弟就係想食嗰陣小小既焦香味,如果炙得唔夠就好浪費。火炙三文魚壽司同左口群邊燒一燒,魚油香更加岀,帆立貝夠厚肉。另一推介係花之戀,因為呢度既花之戀係冇飯!即係食刺身咁食,但比就咁叫即刺身厚肉小小,識食一定食呢個啦。海膽軍艦,呢個好似每次限叫兩件,份量一d都唔失禮,好甘香,encore 再encore 。不過吞拿魚就太瘦,叫一件試過就放棄了。刺身除左一般之外,小弟就encore左n次極大甜蝦同象拔蚌,甜蝦堅係大同有蝦膏,象拔蚌就夠爽脆。天婦羅都食左唔少,剝開層炸粉見到隻蝦都幾大隻唔野少。牛舌夠厚身,唔UM. 最後甜品就叫左兩款雪糕,菠蘿味同柚子。
题外话/补充资料: 由於我係食早段時間,所以客人唔多,建議店家可由入座起計時,咁就可以七點幾嗰個時間都做埋,純粹個人建議,因為依家好似浪費左d位
2016-02-17
  • 花之戀
  • 火炙壽司
  • 大甜蝦
  • 象拔蚌
2016-02-13 1386 浏览
昨晚心血來潮想吃放題,見三木的食評不差就想試。問了價錢,心想收得248元的放題服務和食物質素應不賴,問了前台6時半入去能吃到8時半,所以試下。待應安排入座後,坐下來10分鐘一杯茶也欠奉。問侍應才有。待應收單快,上菜時有禮。當天點了不同的食物但質素很普通,刺身很薄,炒雜菜硬到咬不下,秋葵蝦肉直情認不到外形;串燒墨魚咀入口無味只得辣味,食橡膠咁!海膽壽司有苦味,其實真的入不了囗,餐廳話吃剩100克收你100元,所以我才勉強吃下。甜品點了菠蘿椰子雪芭,太甜。全餐唯一好吃的是燒菠蘿。吃甜點的中途因時間尚早,就問禿頭店員Wo fi,他俾了我wifi 後, 就打skype和在外國的丈夫傾了一陣,之後禿頭經理走過來開口話:「哪,我收野咖啦!」當時要答電話,根本來不及回應,只是點頭。然後佢好快俾張埋單紙,當時只是7時45分!如你介意客人倾電話及上網的話,不如一開始不俾wifi我,或者寫明食放題不准上網傾電話,否則罰100元?甜點也未吃完就催我走?不是説好了食到8時半嗎?難道吃的中途,未夠鐘,歇一歇倾偈也犯法的嗎?點解人地一大班人大大聲傾偈你又唔吹人呢?睇人來洽?我其實食完甜點仲想點返沙律,但當時佢已收哂我D餐具,冇心情,很生氣,8時已走了!並吿訴自己以後不會再來!浪費時間及金錢!縂結去同區的滿X和大喜X好得多了,滿屋更大方地在餐桌上提供wifi 密碼讓食客登入,很體貼!價錢也差不多,但吃得很舒服!我一個人去,人地的態度都係同對一班人一般親切,也不會未夠時間就催我走。

2016-02-12 1354 浏览
放假食想食下日本野,今次黎到三木。一出地鐵站就到,環境唔錯,幾寬敞。我地大胃couple 兩個人都坐左張4人檯!廢話少講,食左先講,首先梗係食刺身。款式好多,而且新鮮。帶子好滑,三文魚都唔錯,不過我唔太鍾意佢切到一條條,鍾意四四方方一大塊多D。跟住叫左D小食,粟米粒同清酒煮蜆。粟米粒就冇咩特別,不過我好鐘意個蜆,好乾淨,有酒香但係又唔會太濃!唔錯!另外仲嗌左個煙肉白汁帆立貝,畀個名吸引左去嗌,實際冇咩味,有少少失望!之後再嗌左d天婦羅,我就推介南瓜天婦羅,甜甜地又5大厚,亦都5太油膩!食完天婦羅就嗌左d燒D串燒同燒物,燒菠蘿同燒蕃薯係必食既!甜甜地好開胃!而串燒既牛脷同鐵板既厚切牛脷口感唔同,鐘意手脷既人可以一試。另外一提雞軟骨有D肥,麻麻地。甜品之前仲有炸物,推薦香蕉年糕,同可樂餅!(掛住食唔記得影相tim)臨尾我encore左次到最鍾意食既甜品,有超多選擇,我差唔多試哂咁多樣。不過都預左放題既甜品唔會好食得去邊,所以都無咩期望, 不過不失ba~當然啦, 肥豬老婆又係每一樣淺嘗一口,最後由我包底,個人比較鍾意焦糖燉蛋同朱古力慕絲~食物以外,上菜速度好快而且冇漏單。另外侍應服務都唔錯,
甜品之前仲有炸物,推薦香蕉年糕,同可樂餅!
(掛住食唔記得影相tim)
臨尾我encore左次到最鍾意食既甜品,有超多選擇,我差唔多試哂咁多樣。不過都預左放題甜品唔會好食得去邊,所以都無咩期望, 不過不失ba~當然啦, 肥豬老婆又係每一樣淺嘗一口,最後由我包底,個人比較鍾意焦糖燉蛋同朱古力慕絲~
食物以外,上菜速度好快而且冇漏單。另外侍應服務都唔錯,會主動幫你換下碟,加下茶,同埋可能係閒日比較少客冇趕人走,抵讚!
2016-02-08 1403 浏览
上星期和女朋友二人去咗呢間三木食放題。事前上網做過吓功課, 見佢官網upload哂點菜紙, 有幾多嘢食, 所以揀咗呢度。開胃菜先整個刺身先。賣相唔錯, 刺身堆疊有心機, 有冰粒伴碟保鮮, 質感好好。我哋點咗三文魚、油甘魚、劍魚腩、赤貝、甜蝦之類, 總體嚟講都幾鮮甜, 肉質算新鮮。不過上菜速度唔算好快, 甜蝦甚至被遺忘。好彩追侍應單時態度幾好, 馬上跟進。蝦仲幾大隻鮮甜添。跟著嚟軍艦。呢度軍艦覺得做得唔錯。大小恰到好處。飯份量唔好, 食落感覺微暖。飯同料比例約一比一, 呢種size我最like。紫菜值得一讚, 非常乾爽, 咬落去仲脆卜卜, 九十分以上。其中海膽同蟹膏呢兩款最正。再嚟就係火炙壽司。劍魚腩及黑松露帆立貝都好惹味。劍魚腩我哋仲叫咗有火炙同冇火炙比較。果然係有火炙會好食啲。 但個醬汁就有啲太甜, 喧賓奪主。蕃茄湯肥牛烏東,湯底清甜,肥牛夠份量, 烏東好彈牙。 有埋個爐畀你整熱佢, 過癮!肉食叫了蒜香一口牛柳粒, 牛仔骨, 金菇肥牛同埋牛舌,我很推介牛柳粒同牛舌,因實在整得好香好鬆化。天婦羅最好嘅係蝦, 粉厚度啱啱好, 肉質一個字; 嫩!有樣炸物我覺得好新奇又幾好食, 就係自家製墨
其中海膽同蟹膏呢兩款最正。
天婦羅最好嘅係蝦, 粉厚度啱啱好, 肉質一個字; 嫩!
有樣炸物我覺得好新奇又幾好食, 就係自家製墨魚餅。起初睇以為係番薯餅。然而, 咬落去先個原來內裡係滿滿一粒粒墨魚仔, 實在過癮。
另外一種係雞翼餃子, 固名思義將雞翼同餃子二合為一。無骨雞翼搭餃子, 配搭天衣無縫, 一咬落去肉汁會爆出嚟。
甜品方面都是迷你版, 其中奶凍真材實料, 好有奶味。 袖子味雪糕亦值得一試, 袖子味濃而且真有袖子肉。
飲料方面冇咩特別。 以為冇酒飲, 點知原來只係點菜紙冇, 要啤酒可以問待應攞。
總體嚟講, 食物質素算好食同新鮮, 選擇幾好, 是任食日本菜嘅好去處。
  • 炸物
2016-02-03 1522 浏览
朋友推薦我去這間放題試試,餐廳叫三木放題。幸好早已訂了位,因為看到很多人正在等候,看起來餐廳都頗受歡迎。先來一個辣酒煮蠔,每隻蠔肥美適中,肉質有咬口,而蠔身都吸收了辣酒的香味,又不會太辣,反而令人越食越滋味。我覺得一小碟正正就是一人的份量,如有很多朋友共同聚餐,可以點多一至兩份。然後就吃熱食,鹽燒虎蝦,蝦身都頗大算,而肉質很有咬口,不過就沒有蟹膏。而蝦的外殼都沾滿了鹽份以及燒蝦的香味,單單以口咬開蝦身,就已經令人垂涎三尺。之後就點了刺身放題,當中的三文魚厚身又是橫紋,不會有多餘的三文魚根,令到三文魚可以入口即融。而三文魚已經解凍了,容易入口。而虎蝦刺身爽口又厚肉,不過味道就不夠濃,幸好有鮮味搭夠。
而虎蝦刺身爽口又厚肉,不過味道就不夠濃,幸好有鮮味搭夠。
2016-01-28 1566 浏览
一個瘋狂叫海膽食既夜晚鋪頭唔多人 環境都舒服除左海膽 正常刺身都要試下既不過 一般啦 甜蝦唔算大隻三文魚唔算肥美全晚 我們order左海膽軍艦4次 手卷1次order咁多係因為佢原來係跟人數上都明既 海膽屬於比較貴既食材不過 佢啲海膽真心唔錯 味道新鮮 入口就feel到佢融6 ppl以上 就送一板馬糞海膽超正 同事嫌腥 唔食 益左我絕對推介 一口和牛粒好嫩 唔過熟 炒得好香 order左2次佢個雞翼都正鹹鹹香香脆卜卜 好味牛仔骨就麻麻了 太乾清酒煮蜆比較多沙另外有點東風螺同蟹粥 唔記得影相 都係麻麻 東風螺好腥 蟹粥唔熱蒸蛋幾好食 夠水嫩 不過...其實可以用細個啲既碗裝個人認為裝唔夠2/3其實唔係幾好睇天婦羅我唔食既 不過聽隔離同事講話麻麻 太油瘋狂海膽後 到瘋狂甜品我個晚1個人食左5款綠茶 - 呃 麻麻地 太濃烈既綠茶苦澀味柚子 - 堅講 去得一定要試 好好食 好fresh 又唔太甜芝麻 - 普通 冇咩特別牛奶布甸 - 正 好香既牛奶味+好滑既口感焦糖布甸 - 焦糖味蓋過左布甸 都ok既~
一個瘋狂叫海膽食既夜晚

我個晚1個人食左5款

綠茶 - 呃 麻麻地 太濃烈既綠茶苦澀味

芝麻 - 普通 冇咩特別
牛奶布甸 - 正 好香既牛奶味+好滑既口感

焦糖布甸 - 焦糖味蓋過左布甸 都ok既~
2016-01-19
  • 蒜香一口牛柳粒
2016-01-20 1979 浏览
本來滿心歡喜打算食我喜歡的海膽軍艦,中伏了,原來每人每次只限叫兩件,(天呀!這叫放題!)要食完兩件後先可以再落單,而且要等好耐先嚟一碟,成晚都係食咗幾件,入咗單的海膽軍艦到埋單都未有,實在太失望了。出食物的時間都要等好耐,尤其是炸物,等咗超過半個鍾。食物質數算ok,軍艦的紫菜都算脆,刺身都新鮮, 但三文魚冇咩味,帶子切得太薄,要點多幾件先夠。有個釀雞翼都幾好食,整體來說不算低食,因為某些貴的食物出得慢。地方環境沒有其他食評寫到咁寬躺,實在太擠迫。
2016-01-14
2016-01-18 1795 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。大時大節吃三木。✰•*˚✿✿放假.放題.放肆✿✿❤餓底飯聚實錄❤❤大時大節就係大飲大食的好時候有乜好得過去放題放肆一番呢?今次又來到三木日本料理美好的任飲任食之選三木真係人客多多6點幾到仲有吉位,一到7點,座無虛席! 事實上,香港不同的放題食店都有不同的特色而三木最最吸引我重臨的特色之一就是擺盤豐富,食味新鮮的刺身帶子、北寄貝、虎蝦、鮑片都份外的彈牙香鮮作為海鮮的吃貨呢盤作品,可以說是冇得彈!另一款最愛,就是三木的串燒令人食不停口的牛舌同雞軟骨非常回味的燒糖心番薯仔,入口甜香我見隔離台一叫就係10串,之後再ENCORE咁又係!平時出去食都要10蚊以上一串而家就係任食啦~~~WAKAKAKA仲有令人愛不釋口的吉列帶子、吉列蠔真係啖啖肉,另一款鐵板燒牛柳質素都唔錯即叫即燒,多汁香口令我驚豔的是日式黑松露蛋充滿海洋與黑松露的香氣香軟稔滑,好鮮好鮮!飲品可以一讚果汁同茶都有很多款,超過12款選擇!其中以Fuze Apple Tea最正!甜品款式多多客觀而言,擺盤有心思但今次味道及水準一般般不知是否木糠布甸放耐左?木糠稔晒....但綠茶芝士布甸超好吃,
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。大時大節吃三木。✰•*˚

✿✿放假.放題.放肆✿✿

❤餓底飯聚實錄❤

大時大節就係大飲大食的好時候

有乜好得過去放題放肆一番呢?

今次又來到三木日本料理

美好的任飲任食之選

三木真係人客多多

6點幾到仲有吉位,一到7點,座無虛席!
事實上,香港不同的放題食店都有不同的特色

而三木最最吸引我重臨的特色之一

就是擺盤豐富,食味新鮮的刺身

帶子、北寄貝、虎蝦、鮑片都份外的彈牙香鮮

作為海鮮的吃貨

呢盤作品,可以說是冇得彈!
另一款最愛,就是三木的串燒

令人食不停口的牛舌同雞軟骨
非常回味的燒糖心番薯仔,入口甜香

我見隔離台一叫就係10串,之後再ENCORE

咁又係!平時出去食都要10蚊以上一串

而家就係任食啦~~~WAKAKAKA
仲有令人愛不釋口的吉列帶子、吉列蠔

真係啖啖肉,另一款鐵板燒牛柳質素都唔錯

即叫即燒,多汁香口
令我驚豔的是日式黑松露蛋

充滿海洋與黑松露的香氣

香軟稔滑,好鮮好鮮!
飲品可以一讚

果汁同茶都有很多款,超過12款選擇!
其中以Fuze Apple Tea最正!

甜品款式多多

客觀而言,擺盤有心思

但今次味道及水準一般般

不知是否木糠布甸放耐左?木糠稔晒....

但綠茶芝士布甸超好吃,加分!

柚子雪糕夠酸,我中意!
事實上有好多野想試未試

期待下次放肆吧!

XD

漏單情況:作為海鮮狂迷,

所有有關海鮮的DISH都叫均

刺身、軍艦都上齊,就係欠燒海蝦!

一開始就叫,結果連甜品都食完

一隻燒蝦都未到,唔知係咪冇貨呢?

仲要食埋甜品準備走時,才上白汁扇貝

OMG,等到頸都長,我仲以為經已漏單,

唔想浪費,決定無謂再點既時候才出現!

既然來了那就吃吧,味道尚可,就是上菜的次序亂了!

這方面有改善空間
⊱✿◕‿◕✿⊰

2015-12-27
即係咁, 對於兩都食得既女人仔黎講......真係最岩食自助餐同放題喇!!不過兩個人去食自助餐行黎行去拎野食就傾唔到計~所以我地都係選返放題!今次去了"三木日本料理"~~~佢係Fullhouse Signature旁邊的大廈15/F有少少難搵~ 但勝在無咩人知, 可以好舒服咁食!兩人坐四人檯, 非常闊落~大家都應該知道某d放題係好鬼"close"架啦!!呢間就唔會XDXD雖然三木唔大間, 野食選擇都有好多!!!飲品都有汽水、盒裝飲品同啤酒架~前菜~ 食左沙律: 有北寄貝添架!枝豆: 熱熱地, 再灑上少少鹽花, 好味道!! 最岩邊食邊傾計!!粟米: 清左少少, 多返d牛油味就好喇!清酒煮蜆: 推介!!! 有清酒味, 仲有少少麵豉湯既味道添~ 蜆大小適中, 無沙既!!! 可encore再encore!刺身, 點了兩輪~ 排好靚XD質素都幾高!! 當然我最喜歡的甜蝦、三文魚、帶子... 都非常之可口~象拔蚌、白鳥貝爽口彈牙~!比較驚喜既係呢個蘑菇湯!!好香濃, 一d都唔似罐頭開水果種, 好正呢!!同朋友share一碗岩岩好~heehee, 來放題除了刺身之外, 我都好喜歡食熟食!!必點-燒菠
即係咁, 對於兩都食得既女人仔黎講......

真係最岩食自助餐放題喇!!

不過兩個人去食自助餐行黎行去拎野食就傾唔到計~

所以我地都係選返放題!

今次去了"三木日本料理"~~~

有少少難搵~ 但勝在無咩人知, 可以好舒服咁食!

兩人坐四人檯, 非常闊落~

大家都應該知道某d放題係好鬼"close"架啦!!

呢間就唔會XDXD
雖然三木唔大間, 野食選擇都有好多!!!

飲品都有汽水、盒裝飲品同啤酒架~
前菜~ 食左沙律: 有北寄貝添架!

粟米: 清左少少, 多返d牛油味就好喇!

刺身, 點了兩輪~ 排好靚XD

象拔蚌、白鳥貝爽口彈牙~!
比較驚喜既係呢個蘑菇湯!!

好香濃, 一d都唔似罐頭開水果種, 好正呢!!

同朋友share一碗岩岩好~
heehee, 來放題除了刺身之外, 我都好喜歡食熟食!!

必點-燒菠蘿, 日本甜薯, 真係好好食架~

其他比較出色的有牛舌、牛柳粒~
成日都怕點壽司會太飽肚, 以致食唔到其他野......

但, 呢幾款一定要試~ 海膽軍艦、鮪魚腩軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、火灸壽司!!

軍艦的紫菜仲係脆卜卜架!! 一睇就知即叫即製~~ 加分加分!
最後, 點了數款甜品作結~

有牛奶奶凍、抹茶奶凍、同焦糖燉蛋

這三款就不過不失啦

但雪糕就不容錯失了~~ 紫薯同柚子!!!! ((心心眼))

紫薯: 香甜濃郁!

柚子: 清新refresh!!

2015-12-14
庆祝纪念
生日
2016-01-09 1929 浏览
一入到去見到座位唔算好多,地方都幾寬敞,唔洗逼埋逼埋咁食野。 一開始點左刺身、軍艦同壽司刺身方面選擇都幾多,而且都幾新鮮同鮮甜,質素唔錯。特別係八爪魚,雖然表面平平無奇,但食落鮮甜爽口,有驚喜! 軍艦方面,d紫菜幾脆,抵讚! Vi覺得海膽軍艦最正,口感濃郁又唔會腥!好少放題有咁足料既海膽, 其他軍艦就不過不失啦。不過全部軍艦都好足料, 特別係三文魚子有好多, 但軍艦都幾大件, 食多幾件好快飽~壽司方面,火炙壽司就最吸引,燒得岩岩好!花之戀就普普通通啦,三文魚包得唔夠實,同埋如果再多番dd沙律醬會更好食。 食完凍野就點左d熱食,有鐵板燒、串燒同炸物等等。鐵板燒既牛柳好香口同好有肉味,不過略嫌有d韌。另外點左個日式燒餅都唔錯,d醬汁撈埋一齊好惹味! 串燒方面Vi就覺得燒菠蘿最吸引,酸酸甜甜又有d燒烤味,幾過癮!蕃薯仔都好食, 好粉,幾甜,細細粒食多幾粒都唔會太頂胃。  炸物方面幾抵讚!首先唔會太油膩,又做到外脆內軟,同埋炸粉唔會太厚!芝士年糕係Vi既至愛,好煙un芝士好流心, 不過食多塊就會覺得滯。 最後就係甜品時間!所有甜品除左tiramisu之外都幾好食,估唔到放題既甜都有水準!
一開始點左刺身、軍艦同壽司
刺身方面選擇都幾多,而且都幾新鮮同鮮甜,質素唔錯。
特別係八爪魚,雖然表面平平無奇,但食落鮮甜爽口,有驚喜!
軍艦方面,d紫菜幾脆,抵讚!

食完凍野就點左d熱食,有鐵板燒、串燒同炸物等等。

Tiramisu個蛋糕底唔知點解岀曬水。而其他甜品都好夠味,又唔會太甜!
整體呢度既野食以放題黎講水準唔錯, 同埋店員服務都好好, 無咩漏單, 可以再戰

2016-01-04
  • 刺身
  • 甜品
  • 炸物
1K
2016-01-08 1458 浏览
放題一向係本人自愛,有海膽任食嘅地方價錢一定貴,但朋友推介這裏有海膽軍艦卷任食!而價錢同平時其他放題差不多!本着一試無妨嘅心態,卻有驚喜!食物種類眾多!26個字母中由A到N,淨係望眼都花!但明確嘅我集中刺身,同最愛嘅海膽一決高下!刺身拼盤一啲都唔求其,有厚切嘅三文魚,鮮甜大隻嘅甜蝦、爽口彈牙嘅象拔蚌、新鮮嘅帶子、煙韌爽口鮑片!叫兩轉都差不多回本! 軍艦卷叫了海膽同埋蟹肉鮮蟹膏海膽鮮甜美味,海膽份量絕不求其,鋪滿了整個飯上! 蟹肉鮮甜加埋蟹膏香滑入口時感覺在築地吃壽司一樣! 火燙壽司,-火炙黑松露凡立貝同火炙海鰻味道一流! 喜歡食雞翼嘅我,試埋鹽燒雞中翼,肉質滑嫩 燒菠蘿,汁多鮮甜! 蒜香一口牛柳粒,充滿蒜香味道,肉質彈牙 日式蟹粥,粥底軟滑,夠晒棉!又唔係太大碗,份量啱啱好 仲有好好味嘅雪糕,柚子味、綠茶、紫薯雪糕一定要留肚試晒非常好味

軍艦卷叫了海膽同埋蟹肉鮮蟹膏

海膽鮮甜美味,海膽份量絕不求其,鋪滿了整個飯上!
蟹肉鮮甜加埋蟹膏香滑入口時感覺在築地吃壽司一樣!

火燙壽司,-火炙黑松露凡立貝同火炙海鰻味道一流!

喜歡食雞翼嘅我,試埋鹽燒雞中翼,肉質滑嫩

燒菠蘿,汁多鮮甜!

蒜香一口牛柳粒,充滿蒜香味道,肉質彈牙

日式蟹粥,粥底軟滑,夠晒棉!又唔係太大碗,份量啱啱好

仲有好好味嘅雪糕,柚子味、綠茶、紫薯雪糕

一定要留肚試晒非常好味
2015-12-28
2016-01-04 1402 浏览
今晚約咗肥桃大食一餐佢近排工作壓力大一定要用食來發洩一下一般嘅了你已經滿足唔到佢唯有放題可以填飽佢心靈 嘅空虛一坐低二話不說即刻點左最回本嘅刺身先料理級放題刺身一啲都唔馬虎估唔到甜蝦係咁大隻三文魚新鮮仲有貴價象拔蚌甜蝦嘅鮮甜大隻到吖真係串燒雞翼都唔錯仲有唔覺意食咗個麻辣雞翼都真係幾辣有機菠蘿不能少軍艦方面亦派出重錘海膽出擊忍唔住食咗兩round當然唔係頂級貨但都起碼無腥味而且好快就到枱叫兩次都冇漏單海膽之外仲有蟹肉鮮蟹膏都係唔錯嘅選擇溫暖我個胃之選牛油粟米同埋溫泉蛋好鮮甜溫泉蛋半生熟好正好喜歡天婦羅即叫即做貴價珍寶天婦羅蝦同埋我好鍾意食甜美嘅番薯天婦羅咁先會熱辣辣脆卜卜鐵板燒都係一定要點嘅我就叫左我個friend日式魷魚鬚彈牙爽口到不得了日式沙律夠清新日式小小食方面我就要左煙肉白汁焗帆立貝好大隻啊試咗個新潮反卷什麼鰻魚雙壓但本身鰻魚壽司都已經好吸引壽司我就食金牌食材黑松露火炙壽司黑松露帆立貝最估唔到係雪糕球柚子雪糕同埋紫薯雪糕都好特別有質素唔似牛奶公司貨色飲品任飲我都忍唔住要飲左兩罐忌廉
今晚約咗肥桃大食一餐
我都忍唔住要
飲左兩罐忌廉
  • 軍艦海膽
  • 麻辣雞翼
2015.12.27【12.27 TST物有所值放題~滋味行TASTY ROAD】同享受人生G小姐去TST行街,本想試Vivienne Westwood Cafe/ Agnès b. CAFÉ LPG但我又好想放題,結果俾佢帶嚟TST最物有所值嘅放題6PM FOR晚市可能太早,所以我哋WALK IN有位,唔駛BOOK。等食中,首先叫咗Fuze Tea飲飲甜蝦、虎蝦、鮑片、螺片、帶子、北寄貝、象拔蚌等刺身一ORDER,好快上,好新鮮,好鮮甜。鮑魚軍艦、海膽軍艦一口一個,好甜好正。牛肉壽喜鍋,睇個名都開心,又長壽又歡喜,如果同老人家嚟食,佢哋鍾意頭嘢,一定叫呢個,甜甜清清湯底,我大概知道點煮。珍寶天婦羅蝦,茄子天婦羅,脆而不油膩,正黑松露野菌忌廉湯噚晚先睇我愛人MARK嫂阿JADE煮,今日見有梗嗌,入口即冧,如果唔係仲要食其他嘢,我一定叫多碗,因為屋企冇人好呢味,所以我從來唔煮。可惜,今日冇蒜香一口和牛粒,如果唔係一定試下。冇就叫黑椒牛仔骨燒,黑椒味唔重,啱我。金菇牛肉卷,將牛香入落金菇,令金菇有牛汁,正。串燒雞軟骨串鹽燒牛舌雞軟骨有嚼勁,牛舌唔乾,燒得唔錯。牛油粟米粒粒燒,牛油略為少咗,

同享受人生G小姐去TST行街,

但我又好想放題,結果俾佢帶嚟TST最物有所值嘅放題

等食中,首先叫咗Fuze Tea飲飲
甜蝦、虎蝦、鮑片、螺片、帶子、北寄貝、象拔蚌等刺身

一ORDER,好快上,

好新鮮,好鮮甜。
鮑魚軍艦、海膽軍艦

一口一個,好甜好正。
牛肉壽喜鍋,

睇個名都開心,

又長壽又歡喜,

如果同老人家嚟食,

佢哋鍾意頭嘢,

一定叫呢個,

甜甜清清湯底,

我大概知道點煮。
珍寶天婦羅蝦,

茄子天婦羅,

脆而不油膩,

黑松露野菌忌廉湯

噚晚先睇我愛人MARK嫂阿JADE煮,

今日見有梗嗌,

入口即冧,

如果唔係仲要食其他嘢,

我一定叫多碗,

因為屋企冇人好呢味,

所以我從來唔煮。
可惜,今日冇蒜香一口和牛粒,

如果唔係一定試下。

冇就叫黑椒牛仔骨燒,

黑椒味唔重,啱我。

金菇牛肉卷,

將牛香入落金菇,令金菇有牛汁,正。
串燒

雞軟骨串

鹽燒牛舌

雞軟骨有嚼勁,牛舌唔乾,

燒得唔錯。
牛油粟米粒粒燒,

牛油略為少咗,建議可以多加一啲,味道會好啲。
柚子雪糕好酸,唔係我杯茶,

芝麻雪糕芝麻味重,好香,好正。
北海道3.6牛乳奶凍

木糠布甸

焦糖燉蛋

朱古力慕斯

忌廉泡芙

好似都唔夠出面好食,不過放題都係為甜品

我覺得如果好食係BONUS,

冇期望,冇失望。
食好甜品,起身準備閃人之際,

居然好神奇地上咗煙肉白汁焗帆立貝,

煙肉白汁焗帆立貝好似好幾枱一齊上。

我哋先醒起,好似ORDER咗有啲菜式冇上。

不過刺身好食就算啦,

大家你好我好,

年尾,最緊要開心。
祝大家身體健康,

圣诞节
  • 刺身
  • 黑松露野菌忌廉湯
  • 牛肉壽喜鍋
  • 鮑魚軍艦、海膽軍艦
  • 金菇牛肉卷
2016-01-03 1128 浏览
以前食過唔少放題 但平嘅就質素參差 好食嘅就貴到hihi 難得一班同事約出嚟食餐飯,緊係想食好啲聽人講呢間唔錯就try try la 4個人啱啱好一張枱,但叫野食多都要用埋隔離枱 因為選擇真係多嘅,大約都有十款刺生揀。刺生推薦帶子,大大件又甜。甜蝦都好大件,呢度仲有埋虎蝦,幾特別,平時應該係泰國餐廳先會見到haha 其他都好新鮮冇冰味,又嚟足哂咁多樣,唔覺呃秤^^ 之後都叫多左兩round 刺生都係咁正 最正係有海膽手卷,唔係度度有㗎,而且質素唔錯。 炸物我就最中意芝士年糕,一嚟我真係芝士狂,二嚟炸得好食,不過食一舊好,如果唔係嘅話會好飽咁就食唔落其他野;-)其他炸物例如天婦羅都有水準㗎,唔會太多炸粉,like it!!!燒物同樣有多款選,有牛舌、雞翼、雞軟骨等等,都好大路,係穩陣嘅選擇^_^到甜品...呢個先係重頭戲,甜品選擇都幾多,cake 布甸款都有幾種 ,我地諗住每人每樣食一件都唔係好過份,點知嚟到就大鍋!!! 成張枱都係甜品嚇死我,好似密集恐懼症咁,但其實每樣都好好食 唔講以為係甜品舖haha 尤其3.6牛奶布甸,綠茶布甸同焦糖布丁都同出面甜品舖有得揮
以前食過唔少放題 但平嘅就質素參差 好食嘅就貴到hihi

難得一班同事約出嚟食餐飯,緊係想食好啲

聽人講呢間唔錯就try try la

4個人啱啱好一張枱,但叫野食多都要用埋隔離枱

因為選擇真係多嘅,大約都有十款刺生揀。

最正係有海膽手卷,唔係度度有㗎,而且質素唔錯。

成張枱都係甜品嚇死我,好似密集恐懼症咁,但其實每樣都好好食 唔講以為係甜品舖haha 尤其3.6牛奶布甸,綠茶布甸同焦糖布丁都同出面甜品舖有得揮good

最好頂住個肚咁食哂,散步左成粒鐘都仲飽緊^^

第日一定再嚟!

2015-12-25