2023-08-09
估唔到故宮博物館竟然會有一間古典風味嘅餐廳。餐廳入邊全部都係食著名宮廷菜。餐牌有介紹每一個宮廷菜嘅來源,除咗品嚐食物嘅味道👅,仲可以令我哋認識歷史🥹好有教育意義,下次一定要帶埋仔仔黎。今次黃昏五點幾嚟到,落地玻璃,陽光係玻璃投射室內,環境非常舒適。木係嘅室內設計,簡單舒服,座位寬敞。非常可惜好多宮廷菜已經售罄,睇嚟相當受歡迎🥹下次一定要更加早黎。我哋點咗「火熏玉蓮鴨子麵」,佢的主要特色就是以鴨肉和蓮子為主要材料,這確實是相當獨特的組合。先品嚐一口湯,濃郁嘅鴨湯口味。雖然麵條的份量不算好多,但配料反而很多,有足夠嘅鴨肉和蓮子,再加上其他配料,例如青菜和冬菇片等,使得這道麵變得豐富多樣。這個就是皇帝的口味九五!這款菜式的独特組合和豐富口感確實令人驚艷。最鍾意佢嘅湯底濃郁。每個主菜都可以揀兩款配菜,我哋選擇了夫妻肺片同埋醉鮑魚兩款小菜都好入味。尤其夫妻肺片,香辣口味,食完好開胃🤤仲嗌咗佢甜品,我哋還選擇了「豌豆黃」作為餐後甜品,這是一款小巧玲瓏、甜度不高但不會膩口的甜點。也感受到宮廷料理的特殊魅力。最後,醉雞醉鮑魚食完覺得啱口味的話,仲可以買返屋企繼續食。
尤其夫妻肺片,香辣口味,食完好開胃🤤
最後,醉雞醉鮑魚食完覺得啱口味的話,仲可以買返屋企繼續食。