2024-04-25 124 浏览
涼菜 $20酸味味嘅涼拌青瓜雲耳實屬開胃前菜,口感爽脆,清涼消暑。醬汁咁入味一定有拍過!得獎奶油蝦 $308醬汁以牛油作基底,加入類似咖喱嘅香料,充滿東南亞風味!大大碗,濃郁得黎唔會太鹹,用嚟撈白飯或者點麵包一定超正!大蝦爽口彈牙,入曬味,剝咗殼之後再點汁更添滋味~乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248拆晒肉真係好方便,唔似平時食蟹咁麻煩要慢慢剝殼!海量嘅粉絲食極都食唔完,直程可以當主菜。以蟹籽作點綴,口感更添層次。燒汁班頭腩 $98粉漿厚薄適中,外皮香脆,魚肉嫩滑!雖然屬於小食系列,份量都唔少。清炒時蔬 $108簡簡單單嘅一碟蒜蓉炒白菜仔。火候控制得啱啱好,加上菜苗新鮮,好爽脆好青嫩。是日糖水竟然唔係紅豆沙或者綠豆沙呢啲一般貨色,而係送滋潤養生嘅冰糖燉雪耳,有誠意!全個碗都係雪耳,好足料。下次一於嚟試吓片皮鴨!

涼菜 $20

得獎奶油蝦 $308

乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248

燒汁班頭腩 $98

清炒時蔬 $108

是日糖水

下次一於嚟試吓片皮鴨!
2024-04-25 75 浏览
今天約了朋友去了灣仔食中菜,餐廳位置非常方便,地鐵一出便見到。入到門口就覺得裝修有點像日本中華街的中華料理餐館一樣,可想而知將會吃到不一樣的料理,非常令人期待。涼菜青瓜木耳的青瓜新鮮,木耳也很爽脆,裡面加了些醋和一些秘製調味料,非常開胃,令人可以準備吃下一道菜。另外點了惹味的酸菜魚,魚很鮮甜,而且無骨,可以安心食用。酸菜爽口,又不會太酸太鹹。裡面還加了點燈籠辣椒和鮮花椒,有麻的味道,但又不會很辣。至於甜品木糖醇水蜜桃中的水蜜桃酸酸甜甜,加上木糖醇,非常適合怕肥的人士食用。
2024-04-25 61 浏览
紫砂功夫燉湯:這道蟲草花花膠瘦肉燉湯以品茶方式飲食,增添了食用時的儀式感。湯色清亮,香氣撲鼻,每一口湯都那麼濃郁和鮮美。瘦肉的加入,使得湯品更為醇厚。此湯不僅美味,更富含營養。燒鵝和叉燒雙拼:燒鵝皮脆肉嫩,色澤紅亮,咬一口便能感受到那由內而外的香氣與鮮美,搭配獨特的醬料,更是美味無窮。叉燒則肉質飽滿,肥而不膩。啫喱唐生菜:生菜本身清脆可口,搭配幹蝦的鹹香與碎肉的鮮美完美融合,再加上秘製調味料讓生菜更是美味升級。酸菜魚:魚片鮮嫩,酸菜酸爽,竹筍清脆,粗條薯粉滑嫩,這些搭配在一起,形成了一道層次豐富、口感多變的美食,讓人垂涎欲滴。原個燉梨:雪梨經過燉煮後,口感更加軟糯,而雪耳的加入則為整道菜品增添了一抹清新的口感。

2024-04-24 45 浏览
經電話訂座同屋企人過嚟食晚飯,到達後被安排上一樓嘅空間,環境乾淨企理,光線充足,枱同枱之間有相宜嘅距離,所以都坐得幾舒服,不過重點都係想講番啲食物啦七個人叫咗十樣嘢,連茶介同前菜埋單大約$3000左右,即人均$400以上,價錢算貴,不過食物又真係有番唔錯嘅質素,性價比還好乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248- 見到每枱都有叫嘅特色菜, 上枱後侍應會放花椒油再撈勻, 啲粉絲炒得非常香爽, 不過調味上鹹番少少好啲片皮鴨 $388- 鴨皮份量多, 十分脆身, 可惜包皮一嚟嘅時候已經係接近室溫, 呢樣係幾扣分涼瓜炆鴨件- 加$100變二食嚟講係好好, 鴨肉份量多, 味道唔錯, 不過成個菜係冇乜涼瓜, 有啲搞笑蜜汁厚切叉燒皇 $188- 囗感有驚喜, 唔係走焦炭風, 厚身而鬆化, 係今餐嘅亮點之一蒜片牛柳粒 $98- 牛柳粒好淋身, 完全冇筋, 配蒜片食好夾, $98嚟講冇得輸醬烤欖角骨 $198- 類似醬烤版嘅咕嚕肉, 每件變大咗, 但肥瘦就唔太均勻, 寧願叫番咕嚕肉海皇豆腐羹 $288- 正常冇乜特別, 唔會推介上湯浸蒜子菜苗 $118- 都係正常冇乜特別, 純粹為咗有啲菜食吓而叫奶油蝦 $308-

乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248
片皮鴨 $388
涼瓜炆鴨件
蜜汁厚切叉燒皇 $188
蒜片牛柳粒 $98
醬烤欖角骨 $198
海皇豆腐羹 $288
- 正常冇乜特別, 唔會推介
上湯浸蒜子菜苗 $118
- 都係正常冇乜特別, 純粹為咗有啲菜食吓而叫
奶油蝦 $308
- 聲稱係得獎菜, 大蝦本身有4隻, 可以按需要加錢加隻數
- 大蝦好爽彈, 個汁亦甚具特色, 有淡咖喱嘅香, 又有奶油嘅滑
手抓餅 $68 (沾奶油蝦嘅汁食用)
- 早奶油蝦起碼30分鐘嚟到, 食嘅時候已經係全室溫, not good, 啲汁要嚟撈飯仲好
黑松露海鮮炒飯 $188
- 質素有番咁上下, 炒到飯粒分明, 又夠大碟
2024-04-20
  • 蒜片牛柳粒
  • 奶油蝦
  • 蜜汁叉燒皇
  • 片皮鴨
2024-04-24 81 浏览
有朋自遠方來,#小秘書 梗係要一盡地主之誼,帶佢周圍玩吓、搵啲好嘢食🤤 朋友仔話晒咁耐冇返嚟香港,點少得一餐特別嘅中菜嚟醒醒胃🤤🤤 早排喺電視睇到介紹,位於 #灣仔 嘅「中華小館」,佢哋嘅廚師對古法烹調有一手,講到咁吸引,一於試吓佢手勢🤭呢幾日天氣非常之唔穩定,晏晝我仲擔心緊會唔會會因為惡劣天氣而要改期😅 好彩皇天不負有心人,放工時候連遮都唔使帶就可以出門口… feel so good‼️一出 #灣仔港鐵站 行幾步就已經到達餐廳,門口保持一貫中菜館富麗嘅造型,最難得嘅係佢哋居然仲有自設魚池,睇嚟佢哋嘅 #海鮮 質素應該都唔錯🤤 朋友仔連日舟車勞頓,所以我已經預先訂好 #原盅燉湯 俾佢補一補❤️ #海底椰川貝燉鱷魚肉湯、#紫砂功夫燉湯(是日湯款:蟲草瘦肉湯)味道清甜,而且用料非常豐富,值得一試🤤 既然一場嚟到,就梗係要試吓佢哋 #得獎菜式 #芝麻焗鹽焗雞,#鹽焗雞 皮脆肉嫩,金黃嘅雞皮鋪滿芝麻粒,非常香口🤤 另外服務員為我哋介紹嘅 #乾逼拆蟹肉粉絲煲 味道同賣相都相當唔錯,#蟹肉粉絲煲 上枱嘅時候,服務員馬上喺砂鍋旁邊淋上熟油,將鍋裡面嘅食物加熱,令成個菜式更加香口🤤 #乾炒粉絲 配上啖啖

朋友仔連日舟車勞頓,所以我已經預先訂好 #原盅燉湯 俾佢補一補❤️ #海底椰川貝燉鱷魚肉湯、#紫砂功夫燉湯(是日湯款:蟲草瘦肉湯)味道清甜,而且用料非常豐富,值得一試🤤 既然一場嚟到,就梗係要試吓佢哋 #得獎菜式 #芝麻焗鹽焗雞,#鹽焗雞 皮脆肉嫩,金黃嘅雞皮鋪滿芝麻粒,非常香口🤤 另外服務員為我哋介紹嘅 #乾逼拆蟹肉粉絲煲 味道同賣相都相當唔錯,#蟹肉粉絲煲 上枱嘅時候,服務員馬上喺砂鍋旁邊淋上熟油,將鍋裡面嘅食物加熱,令成個菜式更加香口🤤 #乾炒粉絲 配上啖啖 #蟹肉 同 #蟹籽,惹味得嚟又飽肚… 正‼️最後我哋加咗個 #蒜蓉炒白菜 清清味蕾🤤 再配埋碟清爽嘅 #桂花淮山 做小食,味道清涼甜甜地、充滿桂花香,呢個配搭好特別🤤

啲人成日都話冇生意,但係估唔到星期二呢一晚「中華小館」差不多九成滿座😏 咁即係如果食物同服務做得好嘅話,啲客一定會返頭嘅😙

📍 中華小館 (灣仔)駱克道128號地舖及1樓
2024-04-22
2024-04-24 70 浏览
幾個朋友今日約左黎呢間中華小館食飯。🫖紫砂茶壺功夫燉湯呢度既招牌菜必叫。 一放低已經聞到好香好濃郁嘅香味。用紫砂茶壺倒入湯杯中,好特別。燉湯好清味道好濃郁,飲得出用左好多材料。好好味😋 🐷蜜汁叉燒皇肥瘦適中 肉厚而且肉軟, 淡淡清甜既蜜汁味🍯。明顯食得出師父落足心機😋🦐得奬奶油蝦色香味濃,大大隻虎蝦,肉厚鮮甜。沾上惹味微辣的奶油。回味無窮。再配上手抓餅,再沾上奶油好好品嘗奶油🐓芝麻鹽焗雞滿滿既芝麻香, 皮脆雞肉香軟,又無肥膩感。食完個口仲有芝麻香嘅味。忍唔住食多幾舊。🦀乾逼拆蟹肉粉絲煲🥘蟹肉輕輕煎過,所以將蟹肉再提升香味。再加埋洋蔥成個粉絲煲好香而且一啲冇一啲都唔油好乾爽。之後加埋花椒油,花椒將蟹肉嘅先推進咗去層次。😋圓肉紅棗雪耳糖水甜味適中,好香既紅棗味,可以好好完結呢一餐😋😋好滿足
幾個朋友今日約左黎呢間中華小館食飯。

🫖紫砂茶壺功夫燉湯

🐷蜜汁叉燒皇

🦐得奬奶油蝦
再配上手抓餅,再沾上奶油好好品嘗奶油

🐓芝麻鹽焗雞

🦀乾逼拆蟹肉粉絲煲🥘

圓肉紅棗雪耳糖水
甜味適中,好香既紅棗味,可以好好完結呢一餐😋😋好滿足
2024-04-24 47 浏览
今晚去的餐廳位於灣仔駱克道,門口有個海鮮廚櫃,亦有隻大燒鵝模型,引人注目。餐廳裝修有少許古香古色,以木色為主調,非常光猛。燒味雙拼 —叉燒和燒鵝 🦢叉燒像是用梅頭肉,吃下去很鬆軟,滿是肉汁,味道甜中帶點焦香。而燒鵝的皮很脆,點了梅子醬後風味大增,肉味帶點鹹香多汁,有咬口。啫啫唐生菜🥬唐生菜吃下去爽脆而且非常甜,加了些蝦乾有一些鹹香味,非常有鑊氣。紫砂功夫燉湯 🥣蟲草花加上魚翅還有豬肉,用紫砂茶壺來保持溫度,喝下去非常鮮甜,味道剛好,火喉恰到好處。原個燉梨✨梨浸在冰糖水裡,有種清甜感覺,幫助去膩,亦很滋潤。

燒味雙拼 —叉燒和燒鵝 🦢

啫啫唐生菜🥬

紫砂功夫燉湯 🥣

原個燉梨✨
梨浸在冰糖水裡,有種清甜感覺,幫助去膩,亦很滋潤。

在結束了一天的繁忙工作後,我同幾位同事來到位於灣仔的中華小館,呢間有著濃厚中華特色嘅餐廳,真心推薦!簡潔同舒適的裝修風格,加上多元化的菜單選擇,實在太吸引我哋啦!✨🌸 「八味一口豆腐」真係一的嘅開胃小菜:色澤豔麗嘅豆腐,每一種口感都令你嘅味蕾興奮!味道濃郁,新鮮嘅素香滲透每一寸舌尖,怪就怪止唔到口嚟!💯🌸 「清蒸大龍躉斑」,用語言描述實在無法表達佢的美妙!滑潤細軟嘅魚肉,配有淡雅的海鮮香氣,簡直令人驚嘆,你絕對唔可以錯過呢種享受!❤️🌸 再黎就係「金獎芝麻鹽焗雞」,外形吸引,金黃酥皮同精緻的雞肉結合在一起,簡直係口感上嘅完美體驗。味道醇厚,非常下飯,我哋一塊塊地剝開,食到停唔到手!💚🌸 「銀杏鮮腐竹浸時蔬」,這款菜品真心推薦!新鮮嘅蔬菜,脆口爽滑,再加上滑絲絲的腐竹和銀杏,整個大放異彩,舉手投足間流露出一絲新鮮味道,靚極了!😍🌸一切的美食都少不了「生磨蛋白杏仁茶」,暖宮潤肺,甜蜜滲透每一個細胞,簡直是美妙之極!讓每一口都帶給你不一樣的驚喜和滿足。💖無論服務還是食品,中華小館都是一流的選擇!嚟到這度食飯,就感覺好似置身於唔同嘅世界,飲食的體驗升級了一個節。我哋每個人都好滿意嘅,一定會向同事

無論服務還是食品,中華小館都是一流的選擇!嚟到這度食飯,就感覺好似置身於唔同嘅世界,飲食的體驗升級了一個節。我哋每個人都好滿意嘅,一定會向同事同朋友大力推薦呢間店!
嗰間就係中華小館🍽️!隨住朋友嘅腳步,我哋一齊探索佢嘅神秘世界,就感覺掉自己係一位揀食嘅美食家🌟🌟。一推開門,我哋就被個清靜雅緻嘅氛圍吸引住咗。個擺設特別優雅👾👾,真係好合我心意。同一時間,個菜單上面簡直有眾多美食任你揀,真係令人眼花繚亂😮!首先,我朋友就點咗個乾逼拆蟹肉粉絲煲。兩個字,好食!🤖個香味撲鼻,令我想趁熱食又唔想燙到口🤪。每一塊蟹肉都好有嚼勁,配埋個粉絲煲,真係不得了,上到口,即刻覺得精神為之一振!🎉跟住,都有個口水雞。我真心覺得,口水雞的名字真的一點也不為過。雞肉滑溜溜嘅,一咬落去就化開,好難忘記嗰種感覺 😋。再加上自製醬汁,真係一流!無論點樣,口水雞都唔夠我食👽!而我哋點嘅第三道菜,厚切叉燒皇,係我最鐘意嘅!叉燒皇嘅邊角烤得啱啱好,皮香肉腍,完全無失水準 🤡。而且份量大,肉感十足,一試難忘,每一口都係享受。中華小館,一間優雅嘅灣仔飯店,提供嘅係好飲好食,有時令我忘記自己本身嘅疲態。冇諗過做完facial 食完啲美食之後,我都可以咁有精神☺️。呢度,真係令人回味無窮!
今日我返工返到有少少累,想找間有我愛飲食嘅餐館犒賞自己,於是我就到左位於灣仔嘅中華小館😊。✅ 乾逼拆蟹肉粉絲煲 🍲呢個好食!蟹肉口感Q彈,鮮美之極,粉絲吸收咗蟹肉嘅鮮味,讓我每一啖都滋味😋。✅ 八味一口豆腐🥦一口豆腐瞬間洩露所有秘密!每種味道都配合得好恰當👍。✅ 脆皮鳳梨咕嚕肉 🍍咬一口,唔止係脆,應該話係爆脆!口中爆出嘅係無止境嘅酸甜滋味😊,果真名不虛傳!呢啲要分享嘅!💖💥✅ 口水雞🐔呢隻雞真係有夠水準,嫩滑唔柴,吸收咗香氣四溢嘅醬汁滋味,食得出主廚嘅用心良苦👄。✅ 厚切叉燒皇 🍖見到叉燒喺面前,只係覺得今晚就喺度,有種回到家嘅感覺。皮脆肉嫩,無得抵擋。😍😍。✅ 片皮鴨 🦆好滿足咁見到唔同份量嘅鴨肉,片皮鴨肉質嫩滑,皮香脆碎, 偏甘美味,食過一次就會有第二次👍👍💖。同樣食物,唔同嘅做法,讚得黎都唔覺得過譽💯。如果話有10分,我準備度數碌10分啦🌟!全部食物,都係熱辣辣上台,值得介紹俾大家!
2024-04-23 68 浏览
有陣時候真係好想食道地既中菜,朋友就介紹我去中華小館,一間位於灣仔既中菜館,話好抵食又好味,我當然唔會錯過啦。去到門口,見到好多人等位啊😲。朋友強烈推介🔥- 乾逼拆蟹肉粉絲煲既然係朋友推薦,就豁出去試下啦!一開鍋,我再也忍唔住啦,蟹既味道扑鼻而來,充滿咗口腔👅,將粉絲煲絲滑爽口,仲要食落去有彈性,非常之好食!店員推介🔥- 口水雞鮮嫩既雞肉配上辣辣既醬汁,令口水立刻流出來😙,真係一試難忘,每一口都好滿足。本人強烈推介🔥- 厚切叉燒皇顧名思義,厚切叉燒真係好實在,有口感又有味道。叉燒🍖外皮少許焦糖味,但叉燒肉質鮮甜,完全唔膩口,一定要試下呢款特色美食!💕- 冬瓜盅精選鮮甜既冬瓜及滋味既湯底煮成,食落去清新可口,已經好開胃,滿足晒我。食完先留意到周圍既環境原來咁舒服,有一種家既溫馨感覺。拉住朋友坐低慢慢傾,真係好享受。呢度既食物真係好精緻,質素一流,好彩有朋友介紹,我一定會再黎嘅!
好耐冇食好地道嘅中菜喇🥡!小伙伴介紹我黎中華小館試吓,所以今日我book左同三五知己黎呢度同樂🎉🍽️ ,一坐低就秒速Order佢哋推介嘅三款招牌菜式:乾逼拆蟹肉粉絲煲,口水雞,同片皮鴨😋。先講味道,每盅每碟都係師傅心血結晶🔥。乾逼拆蟹肉粉絲煲,🦀蟹肉,粉絲完全吸收咗滲入其中,絕對係精緻美食嘅象徵。✅粉絲有彈性, 吸住咗滿滿滋味嘅醬汁,加咗點燒酒,一啖一香,香得瀝人😋!口水雞🐥,而家講起口水都落口水喇💦!雞肉紮實,皮薄滑,啖啖雞香,太好味啦!✅肉汁滲透,口感鮮美,感受到每一絲雞肉嘅輕盈嫩滑,配上特製蔥薑醬,冇得頂!😊而家,輪到皇牌矚目主角,片皮鴨🦆!✅✅鴨肉香氣撲鼻,皮薄肉厚,伴隨著口中嘅蔥段同麵餅,加點甜麵醬,幾乎係太完美啦😍!最後要讚下中華小館,唔止菜品新鮮同實在,而且舒適嘅食堂環境,仲有親切嘅服務態度,每樣都絲絲入扣,非常用心💮。以質素而言,呢度嘅中菜一樣美味,而且食物種類非常多,份量十足,性價比高呀👍💲!
星期五嘅晚上,一份工後累積咗一身疲態,搵親密朋友揀了個灣仔區裡面的「中華小館」。初見就感受到簡單但舒適嘅氛圍,坐低嘅一刻就為呢一日畫上一個完美嘅句號。🌙首先上嚟嘅係「舟山海蜇(辣)」,💭辣味恰到好處,唔會遮住了海蜇嘅原味。一試上口,鮮嫩有彈性,伴上香辣醬汁,好味到我無法形容。其次,就係大名鼎鼎嘅「脆皮燒肉」,💭皮脆肉緊,肥瘦均勻,美味無比。食落口皮馬上爆香,個人覺得含有十足嘅滿足感。然後,「得獎奶油西澳龍蝦」正正登場,💭 呢個龍著無敵!西澳龍蝦配上絲滑香甜嘅奶油,簡直係天作之合。味道豐滿,肉感口感瞓實,入口剎那讓人難以忘懷。接下來,「銀杏鮮腐竹浸時蔬」清清地上嚟,💭腐竹香滑,有包裹住銀杏嘅口感。配上新鮮嘅時蔬,清淡而鮮美,足以解膩。「中華小館」,單單係名字就係富有味道嘅。服務好,環境舒適,但最緊要嘅仍然係食物好。每一款料理都帶有深度,俾人一種「食都食唔夠」嘅感覺。絕對值得我再三造訪!😊👌🎉🍽️

首先上嚟嘅係「舟山海蜇(辣)」,

其次,就係大名鼎鼎嘅「脆皮燒肉」,

然後,「得獎奶油西澳龍蝦」正正登場,

接下來,「銀杏鮮腐竹浸時蔬」清清地上嚟,

2024-04-23 5713 浏览
朋友聚會好耐無食中菜,今次係朋友揀,真心佢無介紹錯,食完立即解決咗下個月既母親節飯☺️店內裝潢較傳統同時給人中式的優雅感。由於高樓底所以唔會覺得侷促嘈吵。🫖紫砂功夫燉湯 - 用紫砂茶壺延長左燉湯既保溫時間,而且可以少少咁飲,去㗳真湯既味道,燉湯加左花旗參、瘦肉等,清甜醇香。🌟蜜汁叉燒皇(例牌)- 厚切叉燒,但入口鬆軟,肉中帶肥既五花腩,有少少焦香同蜜味,超級推薦。🦐奶油大蝦 另配 手抓餅 - 呢個奶油蝦似曾相識,令我諗起沙巴之旅。今次以大頭蝦肉質結實有咬口,再沾滿奶油汁😋配埋手抓餅,真係令人食唔停口,清晒成隻碟。🐥芝麻鹽焗雞(半隻) - 外皮又脆又薄皮,有芝蔴香,重點隻雞係好有雞味,而且唔會有肥膏。🦀乾逼拆蟹肉粉絲煲 - 比平時的粉絲煲較清淡,真心可以當主食,而且炒得好乾身,上枱時可以睇到完整的蟹肉,之後樓面會幫我地炒勻,有蟹肉蟹籽一齊食。紅棗桂圓燉雪耳 - 滋潤養顏,唔會好甜,重點係free的~

蜜汁叉燒皇

招牌奶油蝦

芝麻鹽焗雞

紅棗桂圓燉雪耳 - 滋潤養顏,唔會好甜,重點係free的~

蜜汁叉燒皇
招牌奶油蝦
芝麻鹽焗雞
2024-04-22 73 浏览
傳統嘅粵菜真係好百變,每間都有自己獨特嘅味道‼️🦐今日就係專程嚟品嚐呢款獲獎菜式 — 奶油蝦果然無令我哋失望❤️ 超級勁好食可以講:唔嚟食係大家嘅損失 (講到有啲誇張添)但真係好好食醬汁有啲似咖喱喇沙,creamy感唔會太重,更突顯咖喱嘅香味,而虎蝦亦都係驚喜之處好耐都冇食過啲咁爽彈又有鮮味嘅蝦,喇沙汁濃稠度岩岩好,可以掛到係隻蝦上面,非常惹味‼️🍵紫砂功夫燉湯非常有睇頭嘅presentation,一定要order用紫砂茶壺承載,好有儀式感!熱騰騰嘅湯原來係蔘湯人蔘味好甘香,非常真材實料~~🐷蜜汁叉燒有一定厚度嘅叉燒,入口非常鬆軟外層嘅蜜汁焦香味濃,味道恰到好處,唔會太甜,微微燶邊嘅表面,增添左其口感,係我食過最好食嘅叉燒之一🍗芝麻鹽焗雞點解雞皮可以做到擺脫肥膩感,雞皮好脆口,啲皮下肥膏清走雞肉嫩口滑身,連雞胸肉肉質都唔鞋,呢個真係功夫菜❤️🥘乾逼拆蟹肉粉絲煲一打開蓋,職員就會倒入蟹油,令粉絲嘅味道唔會咁單調,增添左香味,並帶有微微嘅辣味蟹肉係大大舊果啲,好有口感‼️結尾仲有碗滋潤紅棗桂圓銀耳糖水,勁滿足😍

傳統嘅粵菜真係好百變,每間都有自己獨特嘅味道‼️

🦐今日就係專程嚟品嚐呢款獲獎菜式 — 奶油蝦
果然無令我哋失望❤️ 超級勁好食

可以講:唔嚟食係大家嘅損失 (講到有啲誇張添
)但真係好好食

醬汁有啲似咖喱喇沙,creamy感唔會太重,
更突顯咖喱嘅香味,
而虎蝦亦都係驚喜之處

好耐都冇食過啲咁爽彈又有鮮味嘅蝦,
喇沙汁濃稠度岩岩好,可以掛到係隻蝦上面,
非常惹味‼️

🍵紫砂功夫燉湯
非常有睇頭嘅presentation,一定要order

用紫砂茶壺承載,好有儀式感!
熱騰騰嘅湯原來係蔘湯

人蔘味好甘香,非常真材實料~~

🐷蜜汁叉燒
有一定厚度嘅叉燒,入口非常鬆軟

外層嘅蜜汁焦香味濃,味道恰到好處,唔會太甜,
微微燶邊嘅表面,增添左其口感,
係我食過最好食嘅叉燒之一

🍗芝麻鹽焗雞
點解雞皮可以做到擺脫肥膩感,
雞皮好脆口,啲皮下肥膏清走

雞肉嫩口滑身,連雞胸肉肉質都唔鞋,
呢個真係功夫菜❤️

🥘乾逼拆蟹肉粉絲煲
一打開蓋,職員就會倒入蟹油,
令粉絲嘅味道唔會咁單調,增添左香味,並帶有微微嘅辣味

蟹肉係大大舊果啲,好有口感‼️

結尾仲有碗滋潤紅棗桂圓銀耳糖水,勁滿足😍
2024-04-19
  • 蜜汁叉燒皇