2023-08-24 19 浏览
日本水產禁供港之後,可能有排都冇得食海鮮同刺身。如果想食日本菜既話,其實食下熟食都唔錯,好似呢間餐咁有各式各樣既日本美食,每樣都好高質,值得一試🍲蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋($320)以濃郁的蕃茄豬骨湯為底,湯底質感濃厚,帶有豐富的豬骨香味,令人回味無窮。仲有好多蔬菜同明太子,令湯頭更先鮮甜。牛腸則在湯中慢慢煮熟,保持了鮮嫩的口感,與湯底相得益彰,是一道值得品嚐的湯鍋。🍆炸春菜船配味噌醬($128)用炸茄子皮造成既船,入面有多種蔬菜同鰻魚,最後仲可以食埋茄子皮,一D都唔嘥野🧀鐵板奄列芝士小丸子($48)這道創意菜品將奄列和小丸子結合,入口後芝士同雞蛋香味彌漫,為傳統既小丸子增添了新鮮感。炸白露荀($32)白露荀炸過之後,外皮酥脆,保留了蔬菜的鮮甜。適合作為開胃菜或小吃。串揚獅子狗伴明太子($22)獅子狗是配上明太子調味,帶來鮮美的海鮮風味,適合作為下酒菜,增添食慾。🐠串揚沙椎魚($22)沙椎魚保持左魚肉既鮮嫩。入口充滿肉汁🦑串揚魷魚($22)炸魷魚外酥內脆,肉質爽口🥚串揚日本雞蛋豬肉卷($38)這道菜將難蛋和豬肉卷在一起,賦予了豐富的口感。流心蛋既綿密口感,與豬肉的鮮嫩相輔相成,是一道兼具創意

🍲蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋($320)

🧀鐵板奄列芝士小丸子($48)

炸白露荀($32)

串揚獅子狗伴明太子($22)

🐠串揚沙椎魚($22)
沙椎魚保持左魚肉既鮮嫩。入口充滿肉汁

🦑串揚魷魚($22)
炸魷魚外酥內脆,肉質爽口

🥚串揚日本雞蛋豬肉卷($38)
這道菜將難蛋和豬肉卷在一起,賦予了豐富的口感。流心蛋既綿密口感,與豬肉的鮮嫩相輔相成,是一道兼具創意和美味的料理。

🍝博多豬骨湯鐵板炒麵($108)
這款料理以博多豬骨湯為基底,湯底香濃,與鐵板炒麵完美結合。配合豬肉和蔬菜,帶來豐富的風味。
2023-08-24 29 浏览
最近都食唔少居酒屋,但係做到好有日本氣氛嘅其實唔多㗎😆 今日試咗一間充滿日本居酒屋feel嘅餐廳串カツ専門店 JunG 39 Japan,位於銅鑼灣軒尼詩道永光商業大廈,主打串炸之外,其他嘢都好出色,連調味醬都好出色😆 佢嘅Soba Miso真係超超超正, 一定要同大家開心share😎餐廳一入到去好有日式居酒屋feel,餐廳職員非常友善,又有日籍廚師主理,我哋好彩可以安排喺吧枱,見到廚師們不停製造唔同嘅美食俾人客,都係一種享受🤩串炸唔可以一次過叫太多,我覺得每次叫十支以內,咁先保持到新鮮熱辣😆🌟蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋牛腸係澳洲牛和,都有十幾嚿,想讚下個湯真係好好味🥰 配埋少少明太子,味道更出。另外芽菜非常好食,配埋少少七味粉同埋好特別嘅Soba Miso,100分👍👍 呢個Soba Miso 真係好好味,每一碟菜加少少醬都好好味,一定要試呀😍🌟炸春菜船配味噌醬肉茄子🍆做出嚟嘅船,上邊裝滿不同炸咗嘅食材,包括有粟米芯, 茄子,鰻魚等等,新鮮熱辣,連茄子船都食埋🫢🌟鐵板奄列芝士小丸子芝士奄列上面有4粒墨魚丸,配埋少少明太子醬更加鹹香,芝士蛋有少少焦香非常好食,墨魚丸配少少Soba Miso,好

🌟蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋

🌟炸春菜船配味噌醬

🌟鐵板奄列芝士小丸子
芝士奄列上面有4粒墨魚丸,配埋少少明太子醬更加鹹香,芝士蛋有少少焦香非常好食,墨魚丸配少少Soba Miso,好夾🤩🤩

開始食串炸,黎兩杯嘢飲先,估唔到呢度有泡沫啤酒,一定要試下,仲有好多味道揀🤩🤩

🌟蜜糖味泡沫啤酒
上面白色好似雪糕嘅係冰咗嘅啤酒泡,香港都唔算好多地方有得飲,我勁鍾意,呢個味道充滿蜜糖味,幾得意😊

🌟巨峰提子梳打
去日式居酒屋配杯巨峰提子梳打都係好合理嘅,爽😊

今日叫咗大約20種串炸,無論蔬菜,海鮮,肉類都有, 餐廳會跟個醬汁俾你,不得不提就係廚師炸得 好好, 外面好乾脆,冇多餘嘅油,粉漿緊貼食材,唔會甩皮甩骨,非常高質👍👍 由於叫得太多喇,我揀咗其中幾個,認為好值得推介嘅俾大家🤣

🌟日本雞蛋豬肉串
豬肉包住日本雞蛋, 雞蛋係流心狀態,除咗打卡靚 ,味道都好正😊

🌟雞柳拌紫蘇
紫蘇有一種獨特嘅香味,配肉類非常之夾😍

🌟沙椎魚
夠新鮮,肉質都爽,新鮮熱辣,小心辣親😌

🌟牡蠣豬肉卷
非常好食,牡蠣同豬肉竟然咁夾,值得encall🥰

🌟蘆筍豬肉卷
串燒必點項目之一, 串炸都一樣咁好食👍

🌟蓮花根
即係蓮藕,厚厚嘅一舊好有質感😌

🌟卡門貝爾芝士
串炸嘅炸芝士第一次試,香脆嘅炸粉配軟骨嘅芝士,冇唔食嘅理由😎

餐廳既美食其實仲有好多,包括刺身同埋一啲燒物等,樣樣都好似好正😎 不過最正係用餐嘅氛圍,真係好日本,好好feel。 餐廳主打嘅串炸真係冇失望,無論朋友聚會,情侶約會或者放工後同同事聚餐都係一個非常之好嘅地方,一支炸串一啖酒,開開心心咁就一日㗎喇,真心推介🥰
2023-08-21
  • 牛腸鍋
  • 炸串
約左好友shopping前食午餐補充體力先🤭~⁡⁡餐廳以日式居酒屋風格令人置身於日本旅行中!!⁡⁡除了大阪名物串炸,餐廳仲有唔同日本地區的食物,選擇多多~⁡🍅蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋⁡🌟九州福岡名物⁡香港比較少食到牛腸鍋呢🤩⁡牛腸肥美鮮嫩有嚼勁😋,富有牛油脂香~⁡豬骨湯底濃郁,明太子咸鮮中有微微蕃茄味❤⁡蔬菜燉煮後,吸哂湯底精華,香濃美味!⁡超正呢~💯⁡🍳鐵板奄列芝士小丸子⁡一次過滿足三個願望🥰⁡有奄列蛋、芝士、明太子及章魚燒🤤⁡明太子咸鮮惹味,章魚燒外脆內嫩😋⁡味道豐富有層次👍🏻⁡🍆炸春菜船配味噌醬⁡🌟夏日限定⁡白鰻厚肉柔軟,細緻無腥味!😋⁡炸茄子、炸車厘茄等蔬菜依然juicy多汁~⁡點上甜甜味噌醬,又有另一番滋味!!⁡🤩JungG39串炸海鮮丼定食 (Lunch set)⁡賣相驚人!!!⁡原條蘆筍脆嫩有汁~⁡🦐大蝦鮮嫩彈牙~⁡仲有原條明太子串揚,拌飯超正👍🏻!⁡每樣炸串及炸物都即叫即炸,炸皮薄脆😋!!! ⁡推介點炸串醬汁,酸酸地,解膩~⁡Lunch set包左前菜(牛舌漬),沙律及麵豉湯(可轉昆布湯烏冬)。⁡CP值超高!!💯⁡🍳串揚日本雞蛋豬肉卷⁡溏心蛋黃蛋味濃香,正正~⁡⁡食到勁飽,睇
約左好友shopping前食午餐補充體力先🤭~⁡

餐廳以日式居酒屋風格令人置身於日本旅行中!!⁡

除了大阪名物串炸,餐廳仲有唔同日本地區的食物,選擇多多~⁡

🍅蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋⁡
🌟九州福岡名物⁡
香港比較少食到牛腸鍋呢🤩⁡

牛腸肥美鮮嫩有嚼勁😋,富有牛油脂香~⁡
豬骨湯底濃郁,明太子咸鮮中有微微蕃茄味❤⁡
蔬菜燉煮後,吸哂湯底精華,香濃美味!⁡
超正呢~💯⁡

🍳鐵板奄列芝士小丸子⁡
一次過滿足三個願望🥰⁡
有奄列蛋、芝士、明太子及章魚燒🤤⁡
明太子咸鮮惹味,章魚燒外脆內嫩😋⁡
味道豐富有層次👍🏻⁡

🍆炸春菜船配味噌醬⁡
🌟夏日限定⁡
白鰻厚肉柔軟,細緻無腥味!😋⁡
炸茄子、炸車厘茄等蔬菜依然juicy多汁~⁡

點上甜甜味噌醬,又有另一番滋味!!⁡

🤩JungG39串炸海鮮丼定食 (Lunch set)⁡
賣相驚人!!!⁡
原條蘆筍脆嫩有汁~⁡
🦐大蝦鮮嫩彈牙~⁡
仲有原條明太子串揚,拌飯超正👍🏻!⁡
每樣炸串及炸物都即叫即炸,炸皮薄脆😋!!! ⁡
推介點炸串醬汁,酸酸地,解膩~⁡

CP值超高!!💯⁡

🍳串揚日本雞蛋豬肉卷⁡
溏心蛋黃蛋味濃香,正正~⁡

食到勁飽,睇怕行好耐街都未消化完🙈~⁡

P.S.店員們好有禮貌及細心,而且都詳細解釋菜式,讚讚👍🏻👍🏻!!⁡

• 日本雞蛋豬肉卷
  • 博多牛腸鍋
一直都好喜歡日本嘅屋台文化 放工同三五知己去食串燒飲杯啤酒🍻的確可以將一天嘅悶氣散走🤤第一次嚟到銅鑼灣嘅JunG39 位於商業大廈嘅高層 由一出lift個下就聽到日文開始 彷彿一秒帶你去到日本🥹🫶◍「大阪代表美食章魚仙」🐙估唔到呢度有章魚仙食🤩章魚仙下面仲舖咗一層玉子燒 一個價錢可以一次過食晒2款好有特色嘅日本小吃 性價比極高!🥹◍「香蕉KIRIN FROZEN BEER」🍌必叫呢度嘅KIRIN FROZEN BEER😻未見過一個地方有咁多咁同口味嘅啤酒 仲超有心思地將啤酒打成沙冰放喺杯上面 打卡一流之餘味道都十分特別好飲👅◍「炸串」🍢一口氣試咗多款唔同嘅炸串 大推佢哋嘅蔬菜炸串拼盤 餐廳十分有心思地將成個茄子炸起🍆再喺入閘擺入唔同嘅野菜炸物 食落個皮一啲都唔厚 完全食到食材嘅鮮味☺️另外仲試咗唔同嘅肉類同海鮮炸串 推薦大家試日本雞蛋豬肉卷🥚炸完嘅蛋竟然仲可以流心!😍◍「牛腸鍋」🐮必試呢度嘅名物牛腸鍋!咁大個人都係第一次試呢😳估唔到又幾好食喎 牛腸碌一陣就食得 食晒之後仲可以用滿滿牛腸香嘅湯底淥菜食😙蔬菜吸晒所有牛腸嘅精華🤤◍「炸澤蟹脆脆」🦀一坐低已經見到十分生猛嘅蟹仔不停爬 所以決定叫

◍「大阪代表美食章魚仙」🐙

◍「香蕉KIRIN FROZEN BEER」🍌

◍「炸串」🍢

◍「牛腸鍋」🐮

◍「炸澤蟹脆脆」🦀

一坐低已經見到十分生猛嘅蟹仔不停爬 所以決定叫個炸蟹小食試吓 點知真係超級高質!😳成世人都未試過咁好食嘅炸蟹仔!食落隻隻都脆卜卜 一食諗停唔到口🥹❤️

📍串カツ専門店 (銅鑼灣) #lala_foodie_causewaybay
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈17樓
銅鑼灣嘅🌟串カツ専門店🌟,主打🏯日本大阪炸串!店舖由🇯🇵日本人主理,🍤炸物出品極為高質,仲會不定期推出限定菜式👍🏻!🔥Deep Fried Eel & Summer Vegetable with Miso Glazed $128期間限定嘅🔥吉列炸物拼盤!以🍆矮瓜嘅外皮承載,睇得又食得!吉列層做到薄而香脆,完美咁包住🍆食材,野菜類🍠炸到外脆內Juciy,🐟鰻魚鮮味香郁!呢個拼盤真係不得了,要大力推介🥳!♨️Tomato Tonkatsu Nabe $320同樣係期間限定,🗾九州嘅名物牛腸鍋!我哋揀咗🍅蕃茄豬骨湯底,湯底吸收晒🥬菜甜同埋牛腸嘅油香🤤,變得份外圓潤甜美!牛腸外層超肥美💦,腸身爽口,又一必食推薦👏🏻!🐟Tuna Tartare $98軟綿可口嘅🐟吞拿魚他他,加埋薄脆嘅🥖多士,perfect👏🏻!🐙Omelette Tako Yaki with Melty Cheese $48高質嘅🐙章魚燒,加入有🧀拉絲芝士嘅奄列入面,變得份外滋味😋!🍣Lunch - JunG39 Sushi Set $199🌟串カツ🌟嘅Lunch Set都幾抵玩,包🍣主食、🍲湯、🥗沙律、🥒前菜、同埋🥤飲品!主食

♨️Tomato Tonkatsu Nabe $320

🐟Tuna Tartare $98

🌟串カツ🌟嘅Lunch Set都幾抵玩,包🍣主食、🍲湯、🥗沙律、🥒前菜、同埋🥤飲品!主食🍣壽司不乏貴價食材,包括🐟中拖羅、🐟拖羅蓉、🪸海膽、🐟三文魚籽等,頗為新鮮✨!

🍺Frozen Beer $68/$48

有多款口味嘅🧊Frozen麒麟生啤🍺,蜜柑🍊口味酸爽甘香,蜜糖🍯口味甜美怡人,跟餐仲要平廿蚊!
2023-08-23 8 浏览
位於銅鑼灣永光中心的「串カツ専門店 JunG39 Japan」,是一間來自日本既串揚專門店,小店裝潢帶有濃濃的日本風味,就連店員大都都是日本人,餐牌放於iPad圖文並茂,有中文、英文和日文語言可供選擇,所以吸引不少日本人到來,氣氛一流,食物方面主打牛腸鍋、各式各樣的串揚、刺身、燒物、蒸生蠔、當日時令日本直送食材,當然仲有大量不同嘅酒品,同朋友嚟飲吓酒食下串揚,甚有在日本旅行的風味🇯🇵🍆▪️炸春菜船 $ 128最特別係用上大大隻既炸茄子造成一條船,採用季節時令的食材,材料非常豐富,有炸茄子、蕃茄、粟米、配白鰻魚,炸脆槳厚薄適中,一點油膩感也沒有,蔬菜仍然保留原汁原味,特別係茄子非常Juicy,另外鰻魚口感爽脆彈牙,配上麵豉調製嘅醬,非常好食🐟▪️刺身盛合 $ 320刺身非常新鮮鮮味,件件厚切,拼盤分別有三文魚、吞拿魚、鯛魚、大蝦、三文魚籽,沾上新鮮即磨的Wasabi,滿滿日本風味🐙▪️Omelette tako yaki with melty cheese $ 48必食推介,好特別的菜式,章魚燒配上焗蛋芝士黃明太子沙律醬,章魚燒煙煙韌韌,焗蛋和味道芝士這個組合非常好食,配上醬汁更加惹味👅▪️鹽燒

🍆▪️炸春菜船 $ 128

🐟▪️刺身盛合 $ 320

👅▪️鹽燒牛舌 $ 98
牛舌味道香濃,厚薄適中,配上芝麻香蔥和自家製的鹽味醬汁,非常有風味,一口接一口吃不停

🐓▪️炸博多地雞雞全翼 / 2 隻$ 64
雞翼好大隻,味道鹹香,燒至雞皮極度香脆,肉質Juicy有咬口,而且雞味香濃,好高質素

🌽▪️白粟米 $ 58
最愛這個來自北海道,多汁清甜的白粟米,不需任何烹煮方法直接生食就最好食

🍢▪️串揚
個人比較喜歡以下嘅食材,這𥚃做既串揚脆槳厚薄適中,好香脆,包住各種新鮮高質的食材,非常美味

🥚日本雞蛋豬肉卷 $ 38
賣相一流,薄薄肥美的豬肉包住日本流心蛋,必食推介

🐮黑毛和牛 / 2串 $ 96
入口油脂滿滿,牛味非常香濃,好高質素的和牛

🦐大蝦 / 2 串$ 96
大蝦好大隻,新鮮爽口又彈牙

🐷火腿 $ 22
火腿捲着芝士,簡單又好食嘅食材

🧀卡門貝爾芝士 / 2串 $ 40
這個芝士控一定要食,咬下去完全流心狀態,外脆內軟,非常好食

• 日本雞蛋豬肉卷
  • 鹽燒牛舌
  • 黑毛和牛炸串
2023-08-22 216 浏览
好朋友生日,知道佢鍾意食蠔又鍾意食日本菜就帶佢黎呢間好有日本居酒屋風味既餐廳慶生☺️staff好有禮貌,好nice我地被安排坐bar枱,眼前整齊地擺放住新鮮食材,可以欣賞廚師細心咁準備食物,又可以望到玻璃窗外由黃昏變既晚霞既夜景章魚燒上加咗明太子章,每粒都真材實料,唔會太粉感,食得出章魚既咬口,我地最後連碟內既玉子都全部完食🥰全餐飯最期待就係鐵盒蒸日本生蠔蒸之前師傅會比我地睇生蠔既size,確保食客滿意先拎去蒸,生蠔烹調至剛好肥美飽滿,嫩滑多汁,充滿住淡淡既海水味同蠔鮮味,食完呢個煮飯真係翻唔到轉頭😍😍由於見到季節限定既炸物就一於試下呢個夏野菜同鰻~~鍾意食茄子既朋友千奇唔好錯過佢係茄子盆形式上,炸得剛好夠熱又香!!餐廳以串物為名,咁緊係要試下佢地既炸串!果然名不虛傳,分別再點咗和牛串、芝士三文魚同鰻魚好有驚喜!!超級酥脆,炸粉薄薄一層,炸後和牛香氣更出眾!推薦大家都要點牛肉😍😍由於之前旅行去福岡食過牛內臟鍋,一直都掛住當時既味道見到餐廳有得點牛腸鍋就二話不說即點!湯頭濃郁又香甜,忍唔住飲左幾碗湯🤣🤣牛腸剪至小段易入口,配上大量芽菜韮菜蕃茄,邊飲湯邊食牛腸,完全唔覺膩不過牛腸鍋既份量真係
好朋友生日,知道佢鍾意食蠔又鍾意食日本菜

全餐飯最期待就係鐵盒蒸日本生蠔

由於見到季節限定既炸物
就一於試下呢個夏野菜同鰻~~鍾意食茄子既朋友千奇唔好錯過
佢係茄子盆形式上,炸得剛好夠熱又香!!
餐廳以串物為名,咁緊係要試下佢地既炸串!
果然名不虛傳,分別再點咗和牛串、芝士三文魚同鰻魚

由於之前旅行去福岡食過牛內臟鍋,一直都掛住當時既味道
見到餐廳有得點牛腸鍋就二話不說即點!
湯頭濃郁又香甜,忍唔住飲左幾碗湯🤣🤣
不過牛腸鍋既份量真係好多!建議下次起碼3-4個朋友先食一鍋,因為食完呢鍋我同朋友個胃都再無空間食甜品啦😂😂🤣

值得一提係!餐廳有好多款口味既kirin beer!!!
超愛frozen beer上既雪泡!!點咗melon, rose,同埋grapefruit口味~兩個人飲左三大杯😍😍rose甜而不膩、清香撲鼻, grapefriut 開胃清新!

下次會再搵多幾個朋友黎呢間高質居酒屋再啤啤佢!食蒸生蠔!😎

章魚燒

鐵盒蒸日本生蠔240

炸鰻,夏野菜

章魚燒
鐵盒蒸日本生蠔240
炸鰻,夏野菜
2023-08-20 11 浏览
又係Weekend食好野系列😆嚟到銅鑼灣呢間串揚專門店,樣樣都超想食🤩最後叫左必食推介嘅鍋同小食,仲叫左d串揚,勁滿足!✨蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋 - 必食推介之一,我第一次食牛腸,口感煙煙韌韌,油脂滿滿,精華索晒落蔬菜入面,香味十足,如果3-4人share會冇咁罪疚感😂✨炸春菜船配味噌醬 - 賣相好特別,用左一架茄子船載住炸粟米芯、炸白鰻魚、炸車厘茄、炸茄子肉,超豐富!d蔬菜都新鮮,炸完都仲係好juicy😸✨鐵板奄列芝士小丸子 - 呢個配搭幾得意,食到好香蛋味同芝士味,小丸子熱辣辣脆卜卜😋✨明太子芝士玉子燒 - 係拉芝啊🧀而且裡面滿滿明太子,勁惹味🤤✨鹽燒牛舌 - 食落好爽口,第一次試沾麻油食,估唔到又幾香🤤🍢串揚:✨火腿 - 火腿連芝士一齊炸,芝味十足😻✨日本雞蛋豬肉卷 - 半熟蛋好吸睛,豬肉夠薄好易入口👍✨雞柳伴紫蘇 - 食到淡香紫蘇味,令雞柳冇咁單調✨特選牛 - 幾有咬口但又唔會韌,牛味幾出🐂成個環境都好有日本氣氛,電視仲係播緊日本d live tv,有一刻感覺自己去左日本😎

🍢串揚:
✨火腿 - 火腿連芝士一齊炸,芝味十足😻
✨日本雞蛋豬肉卷 - 半熟蛋好吸睛,豬肉夠薄好易入口👍

✨雞柳伴紫蘇 - 食到淡香紫蘇味,令雞柳冇咁單調
✨特選牛 - 幾有咬口但又唔會韌,牛味幾出🐂

今次去呢間銅鑼灣嘅居酒屋,相當有日本地道風味🍅蕃茄野菜牛腸鍋 $320-牛腸鍋內除咗有牛腸之外 仲有蕃茄 韭菜 椰菜 芽菜 明太子 吸收奶白色濃湯嘅精華 十足清甜 -牛腸淥30秒就食得 淥耐咗會靭🐙焗蛋芝士章魚燒 $48-底層為芝士蛋 放上4粒軟綿綿嘅章魚燒再淋上明太子沙律醬 熱辣辣上枱 味道唔錯🐡雞泡魚干 $88-鹹香味道足夠 質感軟熟 如果再增加多少少甜蜜味就Perfect 🌽日本超甜白粟米 $58-白玉粟米以刺身形式呈上 粟米爽甜 個人認為味道好似生馬蹄果種清甜香 值得一試🍳明太子芝士玉子燒 $98-玉子燒內層係流心芝士及明太子 蛋幼滑帶芝士香味 而主要鹹味來源嚟自明太子 一粒粒幾有咬口🍤炸物🥬炸春菜船 $128-船底係茄子 然後盛裝住 茄子天婦羅x2 鰻魚天婦羅 蕃茄天婦羅 青椒仔 粟米芯天婦羅-茄子🍆為日本種 好似麥當勞嗰隻滑捋捋 好軟又多汁 蕃茄🍅同樣清甜多水份 鰻魚軟熟有魚油香味 粟米芯🌽相當清甜🦪帆立貝 $18-帆立貝幾鮮甜 肉質幾嫩🍤車海老 $48-隻大蝦好粗 彈牙帶強烈蝦甜味 配上天婦羅汁 一大美食再整杯白桃梳打一邊飲一邊食😋總括嚟講,味道相當有日本風味,好地道感
今次去呢間銅鑼灣嘅居酒屋,相當有日本地道風味

🍅蕃茄野菜牛腸鍋 $320

-帆立貝幾鮮甜 肉質幾嫩
🍤車海老 $48
-隻大蝦好粗 彈牙帶強烈蝦甜味 配上天婦羅汁 一大美食

再整杯白桃梳打一邊飲一邊食😋

總括嚟講,味道相當有日本風味,好地道感覺好好,值得推薦
2023-08-19 8 浏览
位於銅鑼灣的串カツ専門店很有日本居酒屋小店嘅感覺除左裝修好日式,店員服務亦好親切和藹ꔐ番茄牛腸鍋($320)夏日限定,湯底好鮮甜牛腸帶少少脂肪,入口即化湯底有大量芽菜韭菜同蕃茄,可以中和下油膩仲加左明太子,咸香鮮味ꔐ奄列小丸子($48)會拉絲的小丸子,新鮮熱辣食仲外脆內綿密加埋芝士同蛋,幾特別ꔐ炸春菜船($128)同樣係夏日限定,用上夏天時令蔬菜有茄子、蕃茄同鰻魚好鍾意茄子同蕃茄嘅口感,超juicy爆汁ꔐ博多豬骨湯鐵板炒麵($108)第一次食鐵板炒拉麵,賣相好似普普通通但食落原來幾惹味,仲加左豚肉去爆炒好似日劇係屋企邊睇漫畫邊食炒麵嘅感覺ꔐ鐵盒蒸日本生蠔 ($240)大推嘅蒸生蠔,原隻新鮮蒸再開蠔殼保番蠔嘅鮮甜味,每隻蠔都好飽滿鮮甜想多啲層次鮮味,可以配檸檬汁或辣汁食用叫左幾款串揚用黎送下啤酒ꔐ日本雞蛋豬肉卷($38)ꔐ大蝦天婦羅($48)ꔐ帆立貝天婦羅($25)ꔐ多春魚($25)最鍾意係雞蛋豚肉,流心蛋好出色帆立貝同大蝦彈牙爽嫩,多春魚正正常常・ꔐ巨峰提子梳打($48)ꔐ西瓜泡沫啤酒($68)啤酒泡沫有啲冰沙嘅感覺,好舒爽

位於銅鑼灣的串カツ専門店
很有日本居酒屋小店嘅感覺
除左裝修好日式,店員服務亦好親切和藹

ꔐ番茄牛腸鍋($320)
夏日限定,湯底好鮮甜
牛腸帶少少脂肪,入口即化
湯底有大量芽菜韭菜同蕃茄,可以中和下油膩
仲加左明太子,咸香鮮味

ꔐ奄列小丸子($48)
會拉絲的小丸子,新鮮熱辣食仲外脆內綿密
加埋芝士同蛋,幾特別

ꔐ炸春菜船($128)
同樣係夏日限定,用上夏天時令蔬菜
有茄子、蕃茄同鰻魚
好鍾意茄子同蕃茄嘅口感,超juicy爆汁

ꔐ博多豬骨湯鐵板炒麵($108)
第一次食鐵板炒拉麵,賣相好似普普通通
但食落原來幾惹味,仲加左豚肉去爆炒
好似日劇係屋企邊睇漫畫邊食炒麵嘅感覺

ꔐ鐵盒蒸日本生蠔 ($240)
大推嘅蒸生蠔,原隻新鮮蒸再開蠔殼
保番蠔嘅鮮甜味,每隻蠔都好飽滿鮮甜
想多啲層次鮮味,可以配檸檬汁或辣汁食用

叫左幾款串揚用黎送下啤酒
ꔐ日本雞蛋豬肉卷($38)
ꔐ大蝦天婦羅($48)
ꔐ帆立貝天婦羅($25)
ꔐ多春魚($25)

最鍾意係雞蛋豚肉,流心蛋好出色
帆立貝同大蝦彈牙爽嫩,多春魚正正常常

ꔐ巨峰提子梳打($48)
ꔐ西瓜泡沫啤酒($68)
啤酒泡沫有啲冰沙嘅感覺,好舒爽

2023-08-18 19 浏览
在銅鑼灣的日本料理炸串小店,由日本人開設💗除了有各式炸串丶壽司丶刺身和佐酒小吃,還有非常人氣的牛腸鍋🤤和鐵盒蒸日本生蠔🦪🔶牛腸鍋$320是店家招牌菜式之一。這道菜以嫩滑的牛腸為主角,搭配了芽菜、椰菜、韭菜和蕃茄等等蔬菜,上面放了一堆鹹香鮮味的明太子💗滾透後牛腸入口爽脆,滿滿的油脂香。豬骨湯底鮮味可口,前後飲了很多碗🤤有風味。🔶 鐵盒蒸日本生蠔 $240 半打在鐵盒裡放了生蠔再蒸。生蠔隻隻都肥嘟嘟,十分飽滿🫶🏻 蒸後保持蠔肉原汁原味的鮮香和嫩滑感,入口蠔味濃郁很juicy。🔶炸春菜船配味噌醬 $128很好味的炸物🫶🏻以開邊炸茄子作船底,上面放滿了各式炸物,包括蕃茄仔丶粟米芯丶炸魚等等。全部都炸得香脆可口,炸漿十分薄脆~香而不膩。🔶鐵板奄列芝士小丸子 $484顆小丸子以鐵板呈上,感覺很有日本街頭風味!入口微脆內軟,夾著芝士味和章魚粒粒,有口感。🔶安康魚肝 $68 質地柔滑綿密,味道鮮味,入口層次豐富,很香口,佐酒一流。🔶熱情果Frozen Beer🍺 $68啤酒上面有外型像冰淇淋的泡沫🍦造型超可愛,一系列口味選擇超多💗選了熱情果,啤酒多了陣陣果香,易入口又清新。🔶Ginger Ale $3

在銅鑼灣的日本料理炸串小店,由日本人開設💗除了有各式炸串丶壽司刺身和佐酒小吃,還有非常人氣的牛腸鍋🤤和鐵盒蒸日本生蠔🦪

🔶牛腸鍋$320

🔶 鐵盒蒸日本生蠔 $240 半打

🔶炸春菜船配味噌醬 $128

🔶鐵板奄列芝士小丸子 $48

🔶安康魚肝 $68
質地柔滑綿密,味道鮮味,入口層次豐富,很香口,佐酒一流。

🔶熱情果Frozen Beer🍺 $68

🔶Ginger Ale $35
也有一些無酒精的飲品選擇喔。

2023-08-14 15 浏览
第一次食炸串,比預期中感覺冇咁熱氣😂除左主打有多款炸串之外,仲有日或小食,鍋物,就連刺身同甜品都有😎成間餐廳都裝修得幾有居酒屋感覺,電視仲係播住日本電視台😂.👁‍🗨鐵板奄列芝士小丸子(7.5/10)💲48.➰呢個鐵板奄列芝士小丸子好有日本風味😛小丸子熱辣辣,口感係微脆內軟果種,見得倒入面有八爪魚🐙面頭淋左啲明太子醬,微辣好惹味🫢奄列既芝士味都好濃厚但係冇蓋過雞蛋味,仲可以拉絲🫢.👁‍🗨炸蔬菜船配味噌醬(7.5/10) 💲128. ➰用左茄子做船底,上面放左迷你炸粟米芯,茄子,青辣椒仔,車厘茄同埋炸魚😎炸粟米芯比較特別,幾清新,炸魚食既時候就可能要小心啲啲,入面會有小量細細條既軟骨,底層既茄子面頭搽左少味噌醬,食落就比較咸,要整走哂啲味噌食先得🥹推介配炸串汁一齊食,會更有層次.👁‍🗨 蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋(7/10) 💲320. ➰牛腸鍋勁大兜,入面仲有大量芽菜,椰菜,韮菜同蕃茄😶‍🌫️牛腸本身比較韌身,所以職員都提番我地啲牛腸煮三十秒至一分鐘就要食,如果太耐就會咬極都未食完🤪啲牛腸食落冇異味,味道似肥牛😬食食下先發現鍋入面原來有一舊舊明太子,整碎佢同個湯混合下,會更好食,芽菜椰菜可以有明太
第一次食炸串,比預期中感覺冇咁熱氣😂除左主打有多款炸串之外,仲有日或小食,鍋物,就連刺身甜品都有😎成間餐廳都裝修得幾有居酒屋感覺,電視仲係播住日本電視台😂

👁‍🗨鐵板奄列芝士小丸子(7.5/10)💲48

👁‍🗨炸蔬菜船配味噌醬(7.5/10) 💲128

👁‍🗨 蕃茄豬骨濃湯牛腸鍋(7/10) 💲320

➰牛腸鍋勁大兜,入面仲有大量芽菜,椰菜,韮菜同蕃茄😶‍🌫️牛腸本身比較韌身,所以職員都提番我地啲牛腸煮三十秒至一分鐘就要食,如果太耐就會咬極都未食完🤪啲牛腸食落冇異味,味道似肥牛😬食食下先發現鍋入面原來有一舊舊明太子,整碎佢同個湯混合下,會更好食,芽菜椰菜可以有明太子既味🤫
👁‍🗨日本雞蛋豬肉卷 (7.5/10) 💲38

➰好考技巧既一個炸串,皮薄得離,雞蛋炸完仲係呈流心既狀態,香口嫩滑,不過豬肉就好似吾太突出,因為太薄身😂
👁‍🗨帆立貝(7/10) 💲25
➰佢既帆立貝炸串形狀係長條形😂未食都吾知原來佢就係帆立貝,預期中應該係圓形😅整體正常,冇咩大特別
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-08-14 14 浏览
串カツ専門店 - 串揚居酒屋今日介紹一間位於銅鑼灣嘅日式餐廳,主打「串揚」,喺大阪關西一種非常人氣嘅小食,沾上炸粉炸漿油炸嘅串炸。另外仲有多款地道特色嘅日式料理。蕃茄豬骨湯牛腸鍋 $320餐廳招牌嘅牛腸鍋,除咗味噌湯底同埋醬油湯底,最近仲推出咗蕃茄豬骨濃湯,濃郁嘅豬骨湯底加上有嚼勁嘅牛腸,仲有大量芽菜、蔬菜同埋韭菜。日本雞蛋豬肉卷 $38牡蠣豬肉卷 $25炸春菜船配味噌醬 $128鐵板奄列芝士小丸子 $48非常有造型嘅炸春菜船,以茄子做船身,當中仲有粟米筍、車厘茄、白鱔,薄薄嘅炸粉,鬆化香脆。明太子芝士玉子燒 $98蛋香味濃嘅玉子燒,加上熱熔芝士同埋鹹香嘅明太子。博多豬骨湯鐵板炒麵 $108夠晒鑊氣地道嘅鐵板炒麵。
串カツ専門店 - 串揚居酒屋

蕃茄豬骨湯牛腸鍋 $320

日本雞蛋豬肉卷 $38
牡蠣豬肉卷 $25
炸春菜船配味噌醬 $128
鐵板奄列芝士小丸子 $48

明太子芝士玉子燒 $98
蛋香味濃嘅玉子燒,加上熱熔芝士同埋鹹香嘅明太子。

博多豬骨湯鐵板炒麵 $108
夠晒鑊氣地道嘅鐵板炒麵。

2023-08-13 7 浏览
好掛住日本!我地今日專登黎食炸串一解思鄉之情!小丸子芝士Omelette芝士蛋奄列上面有4大粒小丸子,上面仲吱左明太子醬,好好味!炸野菜船嚟得呢到既應該麵好鍾意食炸野🤭!呢個季節限定一定唔可以錯過❗️🍆拆肉變成一隻船,船上有一埋炸野菜同炸鰻魚,配味噌醬好夾!炸茄子💯!再來我地仲叫左一大埋炸串🍢😍一定要趁熱食😋,即食完全唔覺得油膩!沾醬食到停唔到!重點推薦黑和牛、日本雞蛋豬肉卷、大蝦🍤、🦪豬肉卷同五花肉!博多牛腸銅博多名物!牛腸好有嚼勁,底下鋪滿雜菜,仲有一大條明太子😍,食返多少少菜可以中和下炸串既罪惡感🫣。呢到食物拍得住日本既質素!同場仲有唔少日本人係到食,可想而知有幾正宗啦!
好掛住日本!我地今日專登黎食炸串一解思鄉之情!

小丸子芝士Omelette
芝士蛋奄列上面有4大粒小丸子,上面仲吱左明太子醬,好好味!

炸野菜船

再來我地仲叫左一大埋炸串🍢😍

博多牛腸銅

2023-08-09 139 浏览
呢間餐廳由日本人主理,主打地道大阪菜,特別有多達30多款炸串🎎💗博多牛腸鍋 ($320/ 二人前)肥滋滋牛肥腸超有嚼勁,爆發濃厚油脂🐮吸收哂濃郁嘅味噌湯底,底層放滿日本椰菜、芽菜、韭菜,連同明太子一齊滾起,越煲越濃越入味🍲💗明太子芝士玉子燒 ($98)綿密厚滑嘅玉子燒中夾著拉絲芝士同滿滿明太子,上面再加埋明太子沙律醬同蔥花,明太子味道超濃惹味🍳💗鐵板海鮮明太子 ($68)將明太子、山藥、章魚粒、生雞蛋混埋一齊食,因為係鐵板上,所以食個時仲熱辣辣,配搭出奇地好食又特別🐙💗博多豬骨湯鐵板炒麵 ($108)將豬骨濃湯拉麵變成炒麵版,麵條保持勁道🍜加上野菜、豚肉片、酸薑,仲有一隻太陽蛋,撈埋蛋汁一齊食,雖然炒得超惹味,但越食越鹹🤣💗日本雞蛋豬肉卷 ($38)用豚五花住半熟蛋去炸,蛋黃依然流心,賣相吸引,食落蛋味濃郁,又滲出點豬肉嘅脂香🥚💗炸串串揚嘅炸皮厚薄適中,炸得香脆之餘,完全唔油膩,配上惹味醬汁🍢黑毛和牛($48)軟嫩Juicy,牛味濃郁🐮;大蝦($48)爽口鮮甜🦐;八爪魚 ($22)🐙彈牙鮮味;卡門貝爾芝士 ($20)入口融化,濃濃芝士香🧀芝麻豆腐 ($20)入口即化,豆味勁濃🤍;紅薯

💗博多牛腸鍋 ($320/ 二人前)
博多牛腸鍋

💗明太子芝士玉子燒 ($98)
明太子芝士玉子燒

💗鐵板海鮮明太子 ($68)
鐵板海鮮明太子

💗博多豬骨湯鐵板炒麵 ($108)
博多豬骨湯鐵板炒麵

💗日本雞蛋豬肉卷 ($38)
日本雞蛋豬肉卷

💗炸串
黑毛和牛($48)軟嫩Juicy,牛味濃郁🐮;大蝦($48)爽口鮮甜🦐;八爪魚 ($22)🐙彈牙鮮味;卡門貝爾芝士 ($20)入口融化,濃濃芝士香🧀芝麻豆腐 ($20)入口即化,豆味勁濃🤍;紅薯 ($18)粉糯香甜🍠
明太子芝士玉子燒
鐵板海鮮明太子