其實同honey黎過好多次, 初頭係因為貪佢唔使等位, 但係近來開始發覺越來越多人, 而且食物質素每況愈下, 環境衛生仲越來越差tim, 一入到去您會覺得d地方總係"霉得得"咁, 而且仲有好多"蚊之", 試過有一次坐面壁靠牆位比d"蚊之"咬咗5啖, 天呀!!!日本人開既舖頭乜唔係衛生好重要ge咩...基本上所有湯拉麵都食過哂, 個人認為只係比味千好味少少, 係鹽味水準比較穩定, 而冷麵就無咩特別, 好多地方都食到, 撈麵就直頭唔使試, 差到爆... 個麵就一餅野咁, 比一碗好"的骰"既湯您, 當您浸多幾啖之後d湯就開始唔凍又唔熱,之後直頭凍哂lu, 好失敗...其實只係個蛋令我有衝動番轉頭, 不過, 蛋的水準亦開始受到質疑...唉......餃子亦都係一般貨色...其實我覺得佢係有誠意想做好的, 但有心無力, 例如會將麵既碗浸熱水, 冷麵既碟係凍的, 可惜攪得太多野, 根本無專心攪好d食物, 唔該比番多d心機整好d食物&衛生啦!!!ps.門口個auntie都幾無禮貌, 派籌又亂, 安排坐位又亂, 試過一次我honey早我十分鐘到, 佢同auntie講兩位, 佢淨係話等陣, 之後就一路係

...餃子亦都係一般貨色...

ps.門口個auntie都幾無禮貌, 派籌又亂, 安排坐位又亂, 試過一次我honey早我十分鐘到, 佢同auntie講兩位, 佢淨係話等陣, 之後就一路係咁派籌比人, 我honey又戇居居企响度等wor, 直到我黎到問我honey幾號籌, 個auntie先如夢初醒(我honey企响auntie隔離), 仲死撐話以為我honey同企到無雷公咁遠個幾個人一齊wor...真係有d火火地
, 而且個auntie有個壞習慣就係一見d人响門口"裝"入去, 就一隻手伸出黎"攔"d人問人幾多位, 其實點解唔可以斯文d同客氣d呢...

2008-07-28 14 浏览
平心而論,雖然六十幾七十蚊一碗拉麵值唔值係好見人見智,但個湯底認真唔錯,所以就算d伙記超寸、趕落單趕埋單。但係經過尋晚不愉快經歷後,以後都唔會再咁傻貼錢買難受。落order個女人話要耐d,我同太太問佢咁即係幾耐,佢話十五至二十分鐘,咁我地都覺得OK,order照落。半個鐘之後重未o黎。叫個男仔幫我地跟跟,好似無咩反應。九個字左右,都重係無影無蹤,決定放棄叫埋單。張單o黎到o既時候無cancel,於是我叫佢計過。只不過係個湯底幾好。d麵硬得o黎唔彈牙,失敗!d料少得可憐,失敗!塊叉燒又瘦又乾爭爭,失敗!伙記對顧客愛理不理,全程俾面色人睇,失敗中o既失敗!以後都唔會再去。

但係經過尋晚不愉快經歷後,以後都唔會再咁傻貼錢買難受。

半個鐘之後重未o黎。叫個男仔幫我地跟跟,好似無咩反應。

以後都唔會再去。
一個人,早上在中上環開會,十一點多meeting就完,就來個early lunch知道這裡的糖心蛋出名,特登點拉麵,就可一試啦拉麵chewy,湯底味道不算濃,對於我來說可接受啦,叉燒一般,唔特出重點是,是次的糖心蛋,毫無特別之處,相對令我失望蝦肉帶子餃子,皮薄,餡都幾靚,夠鮮,食落唔錯但整體來說是相當可以的,只是之前來的希望愈大,令失望愈大

知道這裡的糖心蛋出名,特登點拉麵,就可一試啦

重點是,是次的糖心蛋,毫無特別之處,相對令我失望

蝦肉帶子餃子,皮薄,餡都幾靚,夠鮮,食落唔錯

但整體來說是相當可以的,只是之前來的希望愈大,令失望愈大
用餐时段
2008-07-22 1 浏览
Seeing the long queues outside this shop and the expensive noodles offered, one'd expect excellent food and service. However, having dined here for my first time today, I will never to step foot in the restuarant again! We are greeted by an ill-tempered lady at the door, literally screaming at the restaurant's patrons who were merely enquiring how long they have to wait for their table. (In fact the restuarant itself has quite a few free tables, but the turnover is VERY slow. Perhaps to accumulate customers at the door to create the illusion that the restaurant is more popular than it is?) Asking the sore lady once again how many tables were there till ours, she dismissed us without giving us a definite answer. Surely she could find out about this with a flip of her hand? Office workers have merely 1 hour to wait before they have to return to their offices, she should know! The food simply cannot compensate for the appalling service, the ramen is seriously overpriced too. Another extraordinary company policy, a waitress claimed, was that we cannot remove the bowl from the tray it comes with even though there simply wasnt enough space on the table to put all the dishes! I
2008-07-22
是日女同事提意再來光顧這家麵店,好麵的我當然卻之不恭,還拉了女友過來試試這裡的麵。因為有要事先解決,所以到達時已快一時了,時而有頗多的客人正在外等候。在這個炎夏的天氣下,站在太陽下暴曬真的很難受。還好在前面的幾檯客人,放棄了等候,所以我們等了十多分鐘便可以入座了。還記得自己已試過了辣麵豉和鹽味,餘下最後的醬油味沒試過,所以也順理成章要了一碗醬油味拉麵﹔而女友要了一碗麵豉撈麵。另外,要了一份煎帶子餃,因為天氣實在是太熱了,所以要了一瓶asahi啤酒來幫助消暑。在等待期間,我被師傅發現了﹔他跟我打了招呼點過了頭,便埋頭回去繼續工作了。醬油湯底的味道比起鹽味強一點,比麵豉味道則輕多了。就好像一位溫柔的女仕,不會令人有強烈的感覺,但是她總能吸引著你的注意力。 個人來說對這個湯底,覺得最適合自己。而這裡的鹵蛋一如前幾次般,都是煮得入味和依舊是溏心,這位"大將"實在令人願意一吃再吃,美味得很。女友的撈麵本來味道很不錯的,但是到了後期便發現了一個頗嚴重的問題。剛開始時,用來撈麵的湯底熱度是很足夠的,不過在再三拿來浸麵後,因為麵的本身用上了一點點冰粒而變冷。就是這樣一冷一熱的,到最後那個用來撈麵的湯變

在等待期間,我被師傅發現了
﹔他跟我打了招呼點過了頭,便埋頭回去繼續工作了。

女友的撈麵本來味道很不錯的,但是到了後期便發現了一個頗嚴重的問題。剛開始時,用來撈麵的湯底熱度是很足夠的,不過在再三拿來浸麵後,因為麵的本身用上了一點點冰粒而變冷。就是這樣一冷一熱的,到最後那個用來撈麵的湯變成不冷非熱。溫度上的差異令到麵食的味道和質感也改變了,其實湯底如果也是冰冷的,在夏天的時候去吃定能有消暑降溫的作用呢。

至於帶子餃,好像沒有雜菜餃般美味,吃下去時也有一點點的"筋"。味道上我覺得是因為拉麵湯底都偏向濃味,所以在吃鮮味食物時少不免會影響味道。

在食畢過後,師傅特意走出廚房過來問我們要不要甜品,不過當時實在已很飽了,所以也不得已拒絕了他的好意。後來師傅說有留意我的食評,發覺我在吃飯後都會去品嚐糖水,所以才會問我要不要甜品

沒想到自己所寫的食評會有食友留意,在此特向各位有留意本人食評的各食友說聲謝謝﹔能夠受到如此禮遇,實在是我的榮幸。我會繼續努力多去嚐試不同的食物的~
麵豉撈麵
醬油拉麵
消暑解渴之品
消暑解渴之品
  • 醬油拉麵、溏心鹵蛋
2008-07-21
尋日放假,同朋友去依間野食.見到大家對依間野d comment都幾好,對間野都有o的期望,但係食完,又唔係覺得特別好食...只係覺得幾貴...D麵質都幾好,D湯都唔錯,但係個麵真係無乜"食送"....只係覺得好多蔥同牙菜,真係覺得唔係好值......
諗左一輪,最後好保守咁叫左鹽味拉麵,而且又係其他人推介之一前菜: 由於不好豆角及筍片,無多食,亦無深究,只覺豆角爽口無渣麵質: 較幼,不夠彈牙,普通但可接受湯底: 比一般拉麵店偏淡,不過本身食得較淡,又覺得岩岩好,不落7味粉等佐料都覺 得OK!叉燒: 肥瘦適中魯蛋: 值得一讚,入味又帶甜,糖心蛋一隻,不是間間麵店都可以食到好味既糖心蛋!!價錢合理會再去,下次可能試味味噌拉麵!!!
諗左一輪,最後好保守咁叫左鹽味拉麵,而且又係其他人推介之一
麵質: 較幼,不夠彈牙,普通但可接受
叉燒: 肥瘦適中

價錢合理會再去,下次可能試味味噌拉麵
!!!
2008-07-19 4 浏览
七月十四日(星期一)去過日本的人回香港後, 都會對香港的日本菜有新的體會, 我們亦是其中的一份子…尤其是在香港很難再食出箇中的味道和感覺, 我們之前來過一次, 可能這裡附近的環境比較寧靜, 很有柳暗花明又一村的感覺…未幾, 終於來到八千代…如店所名, 這裡固然是賣拉麵, 店長, 亦是八千代的老闆, 在日本學藝六年回來, 更娶了一位日籍太太, 八千代這個名就是他太太在日本的故鄉, 店長為了讓其太太有置身於故鄉的感覺, 特意選址於此, 一個比較寧靜的地方去經營拉麵店…進店, 可能還早, 我們可以選擇坐在長bar檯店長的前面, 親眼看他做拉麵, 這裡的每一碗拉麵都是由他親手做的, 先加點油在湯碗上, 等一會再加上所選的湯底先將湯碗弄熱, 我們倆都選了最喜愛的鹽味, 而拉麵就滾了準確的二分鐘, 再由店長一揮, 將大部份的清水都灑去, 再放入已準備好的湯底裡, 之後, 助手再放入溏心蛋, 日本叉燒, 紫菜等…然後親手送上熱騰騰的拉麵…入口, 麵本身有嚼勁, 彈牙爽口, 而湯底簡直是無敵, 雖然是鹽味, 但不會太咸, 好有鮮味, 基本上不需要其他配料都可以吃完一碗麵…話雖如此, 糖心蛋卻不得不提,
七月十四日(星期一)

入口, 麵本身有嚼勁, 彈牙爽口, 而湯底簡直是無敵, 雖然是鹽味, 但不會太咸, 好有鮮味, 基本上不需要其他配料都可以吃完一碗麵…話雖如此, 糖心蛋卻不得不提, 真是非常的”溏心”, 半生熟, 入口仍然有蛋黃汁在口裡浮游…

不過拉麵的其他配菜如日本叉燒等都比較一般, 不過覺得單吃麵, 鹽味湯底和溏心蛋已值回票價, 可以回味很久…

不滿足的, 可以學我們再吃點小食, 特別推介芥辣八爪魚, 好新鮮, 八爪魚好有口感, 唔太硬, 一啖拉麵, 一啖八爪魚, 倒是很”Match”!!!

始終覺得一間專門做一樣食物的店鋪會比較正宗好味!...或者叫”Pro”...這裡賣的就只有拉麵, 頂多有些小食作點綴…單看有那麼多的日本人來光顧, 其味道已盡在不言中, 在這裡, 單是吃感覺, 已值得再來!!!
芥辣八爪魚
芥辣八爪魚
2008-07-16 13 浏览
麵條食落口感不錯, 濃味噌湯底是一般日本餐廳不能提供的, 總的來說食物有質素.但我想我以後不會再來了.原因是兩位中年女侍應的差勁服務態度. 講真, 睇住兩位的黑面尊容, 你胃口即時變差......... 態度囂張, 你看餐牌時佢企你旁邊射厘眼咁盯住你, 係咁問你落單未........算啦, 話哂佢地是在"交易廣場"上班的, 所以有優越感, 看不起普通顧客....... 食飯都係為開心0者, 要食好野又要有好服務, 去其他地方都得啦........ 我諗大家唔想睇人面色掛....? 一係著得光鮮D, 一係唔好去, 反正我以後唔會再去啦~

但我想我以後不會再來了.

2008-06-19
一個鹽味湯面, 一個醬油撈面, 一客蝦帶子餃子,湯面, 唔覺好食, 你喜歡紫菜湯麼? 不是豬骨濃湯麼? 是錯配罷... 淡而腥臭的紫菜... 媽呀, 你最愛煲我最憎飲既紫菜湯, 可以煮面賺錢架, 羅漢果幾時有? 生魚夠好啦... 面身完全唔覺有其他人講既好...撈面, 出奇呢處無人提過, 出乎意料叫人受落, 啖一口撈湯, 麻油無敵, 簡單永遠最有保證...女友夾唔開, 索性一"注"過放入碗撈到, 又一敗筆... 撈變湯!!!餃子... 蝦餃點心既味道... 為何為何... 給我original flavour吧...潮流興日本菜, 加點fusion, 真係一路"奇"兵, 算吧啦
一個鹽味湯面, 一個醬油撈面, 一客蝦帶子餃子,

2008-06-06 1 浏览
今天跟好友再臨麵店,入店後二話不說即說要坐在吧檯前,坐下不久便被師傅認出了。跟他寒暄幾句後便落order了,這次要另一個湯底 - 辣味麵豉,友人則要了鹽味拉麵,另外再加一個野菜煎餃子~這次的前菜醃得比上一次入味,濃烈的麵豉味道跟竹筍味道很"夾",很醒胃~辣味麵豉的味道非常強橫,差一點便嚐不到麵豉的味道,各位吃不到辣的千萬不要點辣味啊。話雖如此,但是其湯底口感還是很細膩,味道不會是死咸,死辣的那種。這次滷蛋比上次更溏心一點,正﹗野菜餃味道很鮮甜,餃子底部煎得香脆,其味道已經足夠而不用再點附送的醬汁了,下次來時再試另外味道的餃子。到吃麵時,師傅過來問我的湯底味道如何,我就跟他說好像還是鹽味較適合我一點。他則說如果客人發現湯底過咸、過辣等問題則可以即時提出,他會立即再調較好味道。如此認真的貼身服務,也就因為有這樣的質素,顧客才會願意繼續光顧。

越吃越辣的特辣拉麵
野菜煎餃子
野菜煎餃子
  • 鹽味拉麵、鹵蛋、野菜餃子
2008-05-25
已非喝熱辣辣拉麵的天氣,接了惡質差事,心情直插谷底,想吃刺激一點的小品,麻辣中華冷麵,正好喚起精神。坐到吧檯,先來一碟小品,是筍片與青豆,下了麵豉醬調味,夠味亦清爽。廚部放了幾個重形湯煲,又看看幾位師傅認真做麵,心情也輕鬆不少,未幾已有得吃,大黑碟放上青瓜、蛋絲、木耳、豚肉、兩片番茄,沒有蟹柳印象分加了一點。幾味配料粗切,下了很重麻醬與辛味麵豉,撈起來吃,麵夠冷亦有嚼口,質素不差,卻是愈吃愈辛,滴著汗,味蕾只有辛與苦的感覺,是麵豉本身的問題,數年前吃過辛苦的麵豉,想不到又再出現在冷麵身上,一頓又濃又膩麻醬絕對消不了暑,畢竟吃冷麵多少也要睇師傅吃,也非隨處可試,下回來,還是老實地吃回豬骨湯拉麵好了。吃不完,師傅見狀認真地問了感覺如何,亦如實告知辛苦所在,說這回免收拉麵錢,肯老實面對問題出品,笑說這回錢照付,下回你請吃甜品,再見。

想不到拉麵館也有認真小吃
有這兩個鍋,湯底該不會差
吃得頗辛苦
想不到拉麵館也有認真小吃
有這兩個鍋,湯底該不會差
吃得頗辛苦
2008-05-16
今天中午時份天朗氣清,如果不用上班一定會到海邊逛逛。昨天因為跟友人約了合膳,所以沒有來這裡試菜,而今天,終於有機會了。到達時大約十二時二十分,店內的客人為數不多,這是能夠早出享用午膳之好處。我坐下的位置是面向著廚師的長bar檯,師傅馬上遞上菜牌一個,我看了一會,直接問師傅可否推介給我。他則指出本店最受歡迎為鹽味、辣味噌、醬油最後才是味噌湯底。既然是師傅推介,也就相信他吧。日式拉麵的流水作業方式,效率實在很顯著。一個負責煮麵加湯底,另一個則放入其他材料及粉飾。前菜今天是小扁豆角和筍片,豆角用了黑椒、蒜蓉、麻酒和鹽來調味,味道香而清新~筍片則沒有"酸濕味",帶甜及沒渣。回說拉麵的味道,麵條質感尚可,如果有"過冷河"應該會彈牙爽口一點的。湯底清且少咸,味道剛好而不會令到客人感到口渴。叉燒則屬一般之作。筍片味道跟前菜的是一樣鹵蛋是上佳之作,蛋外層入味,內部煮至跟醺蛋的溏心差不了多少,蛋香味四射而蛋黃滑溜,實在是意料之外的好。在桌上放著的辣椒粉是師傅親自調製,他說一般麵店使用過辣的七味粉,過辣的調味粉會讓客人嚐不到湯底的原味,而這個辣粉材料(大約)有:紅辣椒、一味粉、油、鹽等等~在進食的過程中,
今天中午時份天朗氣清,如果不用上班一定會到海邊逛逛。

前菜今天是小扁豆角和筍片,
豆角用了黑椒、蒜蓉、麻酒和鹽來調味,味道香而清新~
筍片則沒有"酸濕味",帶甜及沒渣。

回說拉麵的味道,
麵條質感尚可,如果有"過冷河"應該會彈牙爽口一點的。
湯底清且少咸,味道剛好而不會令到客人感到口渴。
叉燒則屬一般之作。
筍片味道跟前菜的是一樣

在進食的過程中,我看到了師傅細心的一面,原來師傅會事先把滾水放在一會用來的碗中,這樣做是為了預先弄熱了湯碗,那在放湯和麵及材料時不會因為碗的溫度而影響到食物的味道。
前菜、自製辣椒粉
潔淨的廚房
鹽味拉麵、溏心蛋 @@
細心的師傅
前菜、自製辣椒粉
鹽味拉麵、溏心蛋 @@
  • 鹽味拉麵、鹵蛋
據服務員哥哥介紹,我們一行4 人點了他口中的四款「入門拉麵」--- 味噌拉麵- 醬油拉麵- 鹽味拉麵- 辣味噌拉麵再加一客餃子及魚餅我們4人互相試食,一致認為醬油拉麵及鹽味拉麵最好食。每碗有一隻溏心蛋, 好好食。同埋服務員好好人
- 味噌拉麵
- 醬油拉麵
- 鹽味拉麵
- 辣味噌拉麵
再加一客餃子及魚餅

我們4人互相試食,一致認為醬油拉麵及鹽味拉麵最好食。
每碗有一隻溏心蛋, 好好食。

同埋服務員好好人
  • 鹽味拉麵
2008-05-09
成日都想試下,lunch卒之的起心肝去試一試.叫左個鹽味拉麵.前菜是豆角&筍,幾爽口兼有淡淡麻油香,唔錯.拉麵來到,先試啖湯,好淡,試多兩啖都一樣,又話鹽味??麵底普通,叉燒太廋比較"un",最正係隻溏心蛋,甜甜地好好食,冇佢要俾喊面,整體只是普普通通,不過不失.但相信我唔會回頭!!
成日都想試下,lunch卒之的起心肝去試一試.
  • 溏心蛋