2020-02-18 108 浏览
我同老公不嬲都鍾意食潮州菜,難得今日撐枱腳,就試一試朋友一直極力推介嘅凱富菜館甜品方面,我哋叫咗反沙芋頭。反沙芋頭好考師傅功夫,用砂糖包着芋頭,炒至反沙,砂糖香脆,但又不會過甜,芋頭粉嫩,熱騰騰的,做得非常好潮式春菜煲我哋好奇問侍應什麼是春菜,侍應話係潮州的一種菜式,出面好多地方都冇,於是就試一試。原來春菜的味道同芥菜或菜心有啲似,浸係濃湯入面,味道不俗九肚魚烙啖啖都是九肚魚肉,材料豐富,煎得香脆,炸粉薄薄的一層,技術一流潮式蠔仔粥食潮州菜當然唔少得蠔仔粥!一碗剛好是二人份量, share食就最啱,湯底香濃總括來講,呢度嘅潮州菜式很傳統,質素高,價錢合理,值得推介,如果一大班朋友嚟食,就可以使更多菜式

潮式春菜煲

九肚魚烙

潮式蠔仔粥

2020-02-09 104 浏览
台灣與香港的距離,其實就好像南北韓一樣,尤其是好多相近的文化,更不用說看讀的繁體中文,只是最近收到肺炎疫情影響,曾經互通相近的兩地,受到了影響,還好,兩地在食物上亦有好多相似的地方,但有淡淡藏著不同的香港魂潮州鹵水,真的好似臺灣的滷味,但臺灣的滷味真的很少會在這樣的圓桌空間裡享用,默默的好似提高了尊榮地位,ㄧ坐進就有好味道的酸菜小菜碟,在臺灣買了滷味,也會有免費的酸菜作佐料,這樣的食的文化,竟然如此相近。雖然說滷水跟臺灣好似,但在食材上還是有些不同,今天點了滷水鵝肉與墨魚片,墨魚片就從未會出現在臺灣的滷味中,當然可能是因為怕它的鮮度問題,所以,每次到香港吃滷水時,就喜歡來盤這樣的拼盤,入口化開的鵝肉,脆脆鮮度的墨片,以及配上鹵水滲透的豆腐片,就愛這味❤️另外,還點上芥蘭炒鮮魷,香港的芥蘭,哈,其實在每次的食評中,都會說到一次,香港的芥蘭從未讓人失望,這時,深深的覺得臺灣的芥蘭肯定是於香港的不同種啊!爽爽的鮮魷,也是不論在香港還是臺灣,都是我最愛的食材,配上香港特別都是使用老抽的醬油,使得味道又特別清香了。每次再回到愛的香港,特別喜歡這樣老式的香港餐館,從這樣菜單、用餐環境,從食材再次感受

每次再回到愛的香港,特別喜歡這樣老式的香港餐館,從這樣菜單、用餐環境,從食材再次感受香港的一切。
2020-01-28
  • 滷水拼盤
2020-02-06 156 浏览
潮州菜其實幾合香港人口胃,偏香口,有肉有海鮮,我自己就好鐘意食❤️之前食開潮菜都係上環,最返先知鰂魚涌近近地就有潮菜食,俾次機會佢先前菜一人一隻蝦,唔錯,都幾大隻,炒得幾入味如果可以事先去除蝦腸會更好滷水鵝片係潮菜鐵膽,無理由不點鵝片少少肥,肉質腍肉味香;滷水汁層次做得好好,該有嘅甜味鹹味香味都有有幾舊粗切滷水豆腐托底,同樣出色蠔仔粥❤️ 其實叫蠔仔粥/蠔餅都好似一場賭博咁,因為你唔會知啲蠔係咩質素呢度嘅蠔仔好優質!大隻、漲卜卜、好滑好甜,最重要係無沙!$108有好大煲,基本上一家四人食加兩個小菜都夠飽,考慮到個份量同質素,好抵食川椒雞亦係我好鐘意嘅潮菜,呢個都做得唔錯,味道好夠,雞肉熱得嚟仲好滑旁邊嘅炸葉都好脆,成碟清晒沙嗲牛肉芥蘭,沙嗲偏甜,味道唔算超級濃,但係係夠味,用嚟餸飯超好嘅菜式牛肉都滑同大塊,芥蘭大棵但唔嚡,不錯👌🏻最後仲叫咗個糖醋麵❤️ 我的最愛做到麵餅外乾內軟,係一個需要心機時間嘅菜式,做得唔錯如果可以用少啲油就完美👏🏻價錢同食物質素都值物超所值,蠔仔粥係大驚喜,同性價比好高下次嚟光顧會試吓食蠔烙😍

前菜

前菜一人一隻蝦,唔錯,都幾大隻,炒得幾入味
如果可以事先去除蝦腸會更好

滷水鵝片

滷水鵝片係潮菜鐵膽,無理由不點
有幾舊粗切滷水豆腐托底,同樣出色

蠔仔方魚肉碎粥

呢度嘅蠔仔好優質!大隻、漲卜卜、好滑好甜,最重要係無沙!

潮州川椒雞

旁邊嘅炸葉都好脆,成碟清晒

沙嗲牛肉芥蘭

牛肉都滑同大塊,芥蘭大棵但唔嚡,不錯👌🏻

糖醋雙面黃

最後仲叫咗個糖醋麵❤️ 我的最愛
做到麵餅外乾內軟,係一個需要心機時間嘅菜式,做得唔錯
如果可以用少啲油就完美👏🏻

價錢同食物質素都值物超所值,蠔仔粥係大驚喜,同性價比好高
下次嚟光顧會試吓食蠔烙😍
滷水鵝片
蠔仔方魚肉碎粥
糖醋雙面黃
  • 糖醋麵
2020-02-01 45 浏览
潮州打冷去完附近既學校之後夠鐘好肚餓,見到呢間主打潮州菜而個鋪面都okay所以入黎食返個飯。呢度menu選擇多,我地揀左個傳統既潮州拼盤,一上枱就傳來淡淡既香味,材料豐富有豬耳,豆腐,鵝腎,紅腸,肉,全部浸到軟林林,好入味。同朋友傾計share食好岩,但成件事都幾麻甩,又好有香港既味道。潮州朋友點左碟小炒皇,d肉絲好爽口,而d炸魚仔好煙韌。呢間環境比較親民,坐得自在點,而服務和食物唔錯,諗唔到食咩果陣換下口味都好呀。
潮州打冷

潮州朋友點左碟小炒皇,d肉絲好爽口,而d炸魚仔好煙韌。

1K
2020-02-01 34 浏览
全城人心惶惶,條街真係唔慌旺喇,呢個時城,約齊自己人食餐飯都成為奢望,難得胃民出到嚟,呢個打冷的季節,梗係食潮州菜啦水滾茶靚唔係早上嘅專利,飲茶可在晚餐前,大胃原本唔鍾意食醃菜,但佢啲菜醃得甜甜酸酸,都忍唔到食多兩啖呢度嘅椒鹽豆腐同大胃食開一粒粒嘅唔同,一大片咁,但椒鹽味好出,配以大胃至愛嘅芫荽,黃金配搭呀打冷點都要問候吓鹵味啦,大胃好貪心咩都想試,拼笠可以滿足晒我鹵味一切嘅願望呢個時候點醋食就啱喇,殺菌又開胃一碗飯兩份分,肚餓見情真呢排飲食業係難做啲,真係希望香港可以快快走過呢一關

椒鹽豆腐

鹵水拼盤

呢個時候點醋食就啱喇,殺菌又開胃

一碗飯兩份分,肚餓見情真

呢排飲食業係難做啲,真係希望香港可以快快走過呢一關
2020-01-31
$122.5 (晚餐)
椒鹽豆腐
鹵水拼盤
  • 滷水拼盤
  • 前菜
2020-01-31 649 浏览
時間,就是一直不等人!!燕子去了,有再來的時候;楊柳枯了,有再青的時候;桃花謝了,有 再開的時候。但是聰明的,你告訴我,我們的日子為什麼一去不復返呢?(節錄自朱自清散文「匆匆亅)望望日曆,原來轉眼今天已經是2020年的1月尾了!2020年又過了十二份一, 每天都有說不完的雜務要做、 deadline要趕, 生活就是這樣營營役役。。。今天放工比較早, 往鰂魚涌辦私務,轉角看到這家 很有歷史感的潮州打冷店, 在好奇心驅使下,便入去一試!打冷最出名的就是鹵水。。。我其實是第一次吃 這家店 ! 它的分量超多。。。聽朋友講: 鹵水 就是 潮州人的家常美食, 因為通常 都是凍食的, 不用翻熱、方便又美味 。。。我想有點像我們平常 廣東人吃的燒味一樣吧!今晚,我叫了一碟 招牌鹵水雙拼($158)! 選了它的招牌鵝肉 加 店家推薦的大墨魚, 墊在碟底的,還有店家出名的鹵水豆腐 。。。 配了靚仔白飯打孖上!!剛好!順帶一提,店家在桌上放了一碟的酸菜, 不要小看它 。。。它也是非常好吃的哦!! 用嚟送飯一流!對於平常吃得清淡的福福郎來說, 今晚的這個晚餐真的很不錯, 很對我的口味!! 偶然吃一片鹵水鵝肉
時間,就是一直不等人!!

對於平常吃得清淡的福福郎來說, 今晚的這個晚餐真的很不錯, 很對我的口味!! 偶然吃一片鹵水鵝肉 !,原來口感挺不錯! 鵝肉吸收了飽滿的滷水汁, 咬下去啖啖都很juicy, 店家煮得很有水準,鵝肉煙韌有致, 很有咬口。

大墨魚也是偶然才吃一次, 滿足一下自己為食的慾望, 點埋店家的搭配醬汁來吃,更為好味!

而且,小時候聽媽媽說過,墨魚的碘質很高,很有營養, 就是膽固醇較高,人大了就不能多吃(可惜)。。。

。。。🦉

另外一提, 雖然我是第一次來 ,但店家的服務給我一個很良好的感覺 !! 目測坐在附近、其他枱的都是熟客, 都在和老闆聊天、打成一片 , 給人的感覺就是很溫馨,很有愛回家的feel !!

很開心,香港近期多了人提倡要支持這種 很有歷史感的「香港非物質文化遺產亅有 heart 食店, 它們有一個共通點。。。就是雖然店面不大, 但是食物做得很好吃,也很有街坊口碑。

如果香港能夠多一些這種各有不同個人風格的小店,少一些大連鎖店 壟斷市場 , 讓香港能重回「百花齊放」的 good old days!你說多好呢 !

這還可以讓。。。為食的福福郎。。。吃飯的選擇也多回了不少啊!

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!

Relax,and just subscribe!

2020-01-29
庆祝纪念
纪念日
  • 鹵水雙拼,鵝肉
  • 時菜炒鮮魷
2020-01-30 53 浏览
大隱,隱於市。原來鰂魚涌有一間咁獨特嘅潮州菜館。唔好睇個門面好似咁舊,入面好多後生仔嚟食。可能潮流興食潮州菜。當年食宵夜,例必去潮州打冷,食個凍蟹加一鍋潮州粥,例牌係咁無得走雞。未點菜,食個小食先,咸酸辣嘅魚仔,幾開胃惹味潮州菜必食鹵味拼盤加鵝片,無得輸。炒個蕃薯苗,平時好少食,都幾好味生炒骨,勁正酥脆,夠味。潮州蠔仔粥,食潮州菜唔係唔食潮州粥掛?尤其係蠔仔粥,蠔仔香甜嫩滑呢個特色菜,咸檸檬蒸烏頭,香味一陣陣,戴口罩都擋唔住反沙芋,甜甜地,當做甜品一絕
大隱,隱於市。
原來鰂魚涌有一間咁獨特嘅潮州菜館。
未點菜,食個小食先,咸酸辣嘅魚仔,幾開胃惹味
潮州菜必食鹵味拼盤加鵝片,無得輸。
炒個蕃薯苗,平時好少食,都幾好味
生炒骨,勁正酥脆,夠味。
呢個特色菜,咸檸檬蒸烏頭,香味一陣陣,戴口罩都擋唔住
反沙芋,甜甜地,當做甜品一絕
2020-01-30 49 浏览
新一年成班朋友想食下小菜飲下啤酒,平時去開紅磡個頭,今次就試下位於鰂魚涌既小店啦~一坐低侍應就擺低左碟魚仔,食落鹹鹹地,送酒一流滷水拼盤有齊紅腸、蛋、豆腐等等索晒滷水汁味既材料,食落去好夠味,唔錯既前菜!黃金蝦球係濃厚既鹹蛋黃包裹住啲蝦球,一上枱熱辣辣,唔洗五分鐘就比人一掃而空!椒鹽豆腐同平時出面食既唔同,依度係一片豆腐,比一粒粒食更有滿足感,sum係上面既調味料十分惹味川椒雞係夥計叔叔推介既,之前冇食過,辣辣地有浸香味,雞肉嫩滑,配飯最高!食完咁多肉就緊係要食下菜啦~蒜蓉炒豆苗係打冷必食,份量大又好食~除左椒鹽豆腐我地班熱氣人仲叫埋椒鹽鮮魷,喼汁同椒鹽食物係絕配~其實朋友仲叫埋沙拉骨同蠔餅,但我已經飽到食唔落,聽佢地講係好新鮮值得一試既!對於今次咁傳統既打冷一啲都唔失望,咁有特色既菜館好值得發掘下啊~

一坐低侍應就擺低左碟魚仔,食落鹹鹹地,送酒一流

2020-01-29 51 浏览
今晚帶左屋企人來食潮州菜,店面唔算起眼,但係平日晚都好多人來食,好熱鬧。一坐低就上左4隻蝦做餐前小食,大大隻,正。來食潮州野,梗係要試鹵水鵝片($132),好多片鵝,塊塊都好林,啲肥膏都好林好易入口;下面用豆腐墊底,好滑,啲鹵水汁入晒味,正。呢晚最鍾意嘅係蠔仔肉碎粥($108),好大碗又熱辣辣,入面落左好多蠔仔、方魚肉醉、芫荽。啲蠔洗得好乾淨,無沙。 啲粥煲得好綿。我地4個人食一煲,都每人2-3碟。仲叫左碟 碧綠川椒雞($88),我最鍾意食啲脆卜卜嘅葉。😂 川椒雞好大舊,滑嘅,不過個人覺得偏鹹,所以叫左碟白飯撈來食。菜我地叫左碟 沙嗲牛肉芥蘭($98),唔太辣,好多塊牛肉,送白飯食就一流。甜品我地叫左碟 糖醋雙麵黃($98),好鐘意佢煎到一面脆,一面林。有啲人當佢主食,我就當甜品食嘅,加啲糖同醋一齊食其實好開胃。 呢度一大碟分左8份,正。最後仲食埋個潮式必叫嘅清心綠豆爽($98)。同蠔仔粥一樣咁大碗上菜,唔會話太甜太濟,都推介大家食嘅! 張相係分左一碗碗出來,啲綠豆爽好咬口,細路仔應該會好鐘意食。結論係呢度嘅野食都即叫即整,熱辣辣送上台,夠鑊氣。 爸爸都話呢度煮得好正宗。 另

一坐低就上左4隻蝦做餐前小食,大大隻,正。

餐前小食

鹵水鵝片

啲粥煲得好綿。我地4個人食一煲,都每人2-3碟。

蠔仔肉碎粥

碧綠川椒雞

沙嗲牛肉芥蘭

呢度一大碟分左8份,正。

糖醋雙麵黃

清心綠豆爽

結論係呢度嘅野食都即叫即整,熱辣辣送上台,夠鑊氣。
爸爸都話呢度煮得好正宗。
另外,老闆同店員都好好人,會再返來食。

餐前小食
鹵水鵝片
蠔仔肉碎粥
碧綠川椒雞
糖醋雙麵黃
清心綠豆爽
2020-01-29 25 浏览
呢間係鰂魚涌地鐵站出口對面既小店,今次特登過嚟,係因為想試佢既招牌滷水鵝。星期六黎,都幾多人,等左陣先有位。好食嘅潮州菜館其實唔多,打開餐牌都幾多選擇,可惜得兩個人食唔到好多。當然一心黎係想試佢個滷水鵝,門口已經見到啲鵝好大隻好肥美,食落果然唔乾身,好入味好正,重點係佢下面啲豆腐墊底,索晒啲滷水汁味非常正👍🏼👍🏼入到黎見到隔離枱有個糖醋雙面王,我當然唔執輸即刻嗌,又香又脆,再加埋砂糖同醋一齊食,好好味,我非常鍾意,加上依家已經冇乜地方有得食雙面王。😋😋椒鹽九肚魚,其實我每逢去到小菜館,都必定會食,純粹因為自己喜好,而呢一間都整得好好食😎😎豉椒炒蜆,又係因為個人喜好,因為鍾意將九肚魚點豉椒汁嚟食,咁樣食味道真係好好,所以我通常兩樣一齊嗌,呢間啲蜆都炒得好好味,好新鮮。👍🏼👍🏼總括來講,呢間小店質素幾好,下次要再試其他嘢食。

😎😎

總括來講,呢間小店質素幾好,下次要再試其他嘢食。
2020-01-18
2020-01-21 35 浏览
獨腳打冷@凱富菜館鰂魚涌英皇道951號地下G/F, 951 King's Road, Quarry Bay高貴大方優雅的外表下, 我內心其實好麻甩, 會自己一個去打冷食物! 沒法子啦, 父母是潮州人由少食到大的味道呀! 一個人突然想起, 就走去食了$88 椒鹽上肉排 正呀, 夠入味, 肉好多汁架! 連埋肥瘦相間架帶骨位,用豬扒醃好再切細長,啖啖肉又惹味,跟白飯一流,說好了的減肥計劃呢前菜,甜酸鹹菜$80 春菜煲, 唔係度求有得食春菜架啦, 因小培養出來的口味, 有口鹹湯飲 ,細個用個鹹湯撈做湯飯,可以食到兩大碗架
獨腳打冷@凱富菜館

鰂魚涌英皇道951號地下

前菜,甜酸鹹菜

2020-01-20 44 浏览
我地幾個老友,時不時借啲意约出嚟食飯,無他,人齊吹水開心最重要。大家有共識,豐儉由人,有時燭光晚餐,有時街坊飯堂,周圍都食吓。其中一個老友住鰂魚涌地鐵站,佢話带我地去電車路附近食潮州菜。呢間舖裝修好有懷舊feel, 雕花玻璃、清明上河圖……好多熟客係街坊,當然包括我個朋友。我老友係潮州妹,見到啲海鮮即時兩眼發光,心大心細之際,老細話今日返咗啲元朗烏頭,極力推薦!盛情難卻,就叫咗一條試吓。🔸️蒸元朗烏頭有埋logo,原來係元朗烏頭,本地出產,有信心兼夠新鮮。我其中一個賢妻老友話,一向香港以元朗烏頭至靚、至多黄油。佢話潮州人鍾意食凍烏頭, 洗乾淨連鱗一齊蒸,再攤凍食,所以有黃油係特别香同好味道!佢仲提我地要點啲普寧豆醬夾住食,咁樣嗰味更鮮! 諗唔到咁大條魚,一啲都唔嚡口!🔸️煎蠔餅 潮菜必叫嘅例牌之一, 好多人鍾意食佢嘅微脆煙韌, 送飯送粥一流。用料幾足,啖啖蠔仔肉!🔸️ 糖醋雙面黃 分量好大,名副其實嘅兩面黃, 即係麵嘅面同底,兩面都煎到金黃色,脆脆口感。點少少陳醋加少少白糖, 提鮮惹味, 點住陳醋食,仲有助減油膩。難得朋友相聚,吃吃傾傾最開心!

🔸️蒸元朗烏頭

有埋logo,原來係元朗烏頭,本地出產,有信心兼夠新鮮。

🔸️煎蠔餅

用料幾足,啖啖蠔仔肉!

🔸️ 糖醋雙面黃

難得朋友相聚,吃吃傾傾最開心!
  • 蒸元朗烏頭
2020-01-20 36 浏览
今日晚飯唔去大茶樓,去潮式菜館食潮州😉餐前小食係椒鹽魚仔😋😋😋坐低冇耐老細介紹我哋食元朗烏頭,佢話有標籤㗎😅於是就信佢叫咗一條~果然見到個標籤,老細冇呃我哋喎😜烏頭肉質幼嫩,背部出現一層黃油,帶甘香味,果然不錯👍潮式蠔餅蠔餅唔係炸到脆卜卜嗰隻,似住家式蠔仔煎蛋,蠔仔粒粒卜卜,蛋味香濃,送飯一流😍雙面黃,但夾起發覺係單麵黃🙄,起初有點失望😐,但原來內裏有原😜將單面煎至香脆金黃但裏頭的麵條還是軟滑入芯,這就是煎單面的好處👍蘸上老醋白糖一起吃,簡單卻食味動人。晚飯唔去大茶樓,食下地道小食,今日冇揀錯😅

今日晚飯唔去大茶樓,去潮式菜館食潮州😉

餐前小食係椒鹽魚仔😋😋😋

果然見到個標籤,老細冇呃我哋喎😜

烏頭肉質幼嫩,背部出現一層黃油,帶甘香味,果然不錯👍

潮式蠔餅

將單面煎至香脆金黃

晚飯唔去大茶樓,食下地道小食,今日冇揀錯😅
  • 雙面黃
  • 元朗烏頭
  • 潮式蠔餅
2020-01-14 32 浏览
朋友由外地返咗嚟,特意過海揾佢跟住食個晚飯🍚,佢太耐無食香港嘢乜都話要食,最後選擇嚟凱富菜館,因為既有小菜又有潮州菜……正!我哋人唔多叫咗幾款,但份量好足,想叫甜品都食唔落,哈哈!, 下次一定要食反沙芋😆食物朋友就指定食(韮菜豬紅) 因為外國無得食🤣, 豬紅好入味又滑身值得讚😋👍🏻,(豬耳拼鹵水鵝) 兩者同樣好入味,豬耳軟硬度適中😋,而鹵水鵝🦃好香肉質夠淋, (肉碎仔粥)梗係唔少得,上枱時候已聞到湯底好香, 見到仔隻隻脹卜卜好肥美勁足料,湯底入口好甜好香大地魚味😋, 再加個金銀蛋🥚白菜仔……呢餐好滿足😊(韮菜豬紅)(豬耳拼鹵水鵝)(肉碎仔粥)(金銀蛋白菜仔)

(韮菜豬紅)

(豬耳拼鹵水鵝)

(肉碎仔粥)

(金銀蛋白菜仔)
2020-01-13 30 浏览
上星期係婆婆生日,一家人出街食飯慶祝一下~附近唔想飲茶又要坐得多人,就來呢間凱富啦~專門食獅頭鵝同潮州菜的老店~必食鹵水拼盤,老闆仲推薦我地加鵝肉~相當足料,除了豬耳,紅腸,腎,鹵水蛋,仲有好好味的豆腐~鵝肉都比較好,肉質較為嫩不會柴蠔仔粥好大一盆,蠔仔都唔少,一家人食都有一人多過一碗,但是我覺得唔夠濃味,湯偏清淡d反沙芋頭不錯,裹糖略略厚,但是勝在芋頭夠粉夠香~清炒豆苗都值得推薦,唔會太油,夠味~

反沙芋頭不錯,裹糖略略厚,但是勝在芋頭夠粉夠香~
清炒豆苗都值得推薦,唔會太油,夠味~