2017-11-03 131 浏览
有朋友來香港住係尖沙咀酒店,夜晚已經好攰所以就喺酒店附近食日本野豆腐沙律芝麻醬香濃配埋日本豆味香濃嘅滑豆腐,清新好味玉子日本嘅玉子一向做得好出色,估唔到呢間餐廳嘅水準都唔錯三文魚壽司 牡丹蝦壽司新鮮,魚味重,蝦好甜真鯛刺身哇!第一次食呢種魚,估唔到咁好味,入口鮮甜架而且咁大碟都係200零蚊,抵食炸蝦頭,咪就係岩岩個牡丹蝦壽司既蝦頭囉,拎去炸黎食,正呀!蝦汁雞腎 白鱔兩款燒物都出色,外面燒到乾身脆口,但入面仲係好滑,雞腎彈牙,鱔好味到無野講。一定要食牛肉鍋呢個天氣食個鍋真係一流湯底加大量蔬菜配料都有誠意仲有雪糕送,好味飽飽

豆腐沙律
芝麻醬香濃配埋日本豆味香濃嘅滑豆腐,清新好味

玉子
日本嘅玉子一向做得好出色,估唔到呢間餐廳嘅水準都唔錯

三文魚壽司 牡丹蝦壽司
新鮮,魚味重,蝦好甜

真鯛刺身
哇!第一次食呢種魚,估唔到咁好味,入口鮮甜架
而且咁大碟都係200零蚊,抵食

雞腎 白鱔

牛肉鍋
呢個天氣食個鍋真係一流
湯底加大量蔬菜配料都有誠意

仲有雪糕送,好味飽飽
2017-10-26 87 浏览
上次去完金鐘食日本菜,今次過番黎尖沙咀。餐廳可以係酒店入口搭𨋢上,又可以係後門樓梯上。餐廳內有房可以入座,不過眼見好似都預留左比熟客仔。好,先黎豆腐沙律,中意件豆腐夠厚身同夠凍。跟住係玉子燒,燒得夠香好野味。然後係真鯛魚刺身,師傅刀工好,片得好薄。再黎雞腎串燒同埋燒白膳串燒,燒白膳串燒勁好味,無骨又香口!牡丹蝦同三文魚壽司夠鮮味,居然仲有將個牡丹蝦頭拎去炸,好味到連D蝦腳蝦爪都食埋!最後個豚肉粉絲煲,湯底非常香濃,整體感覺好味!!
上次去完金鐘食日本菜,
今次過番黎尖沙咀。
餐廳可以係酒店入口搭𨋢上,
又可以係後門樓梯上。
餐廳內有房可以入座,
不過眼見好似都預留左比熟客仔。

好,先黎豆腐沙律,
中意件豆腐夠厚身同夠凍。
跟住係玉子燒,
燒得夠香好野味。
然後係真鯛魚刺身
師傅刀工好,片得好薄。
再黎雞腎串燒同埋燒白膳串燒,
燒白膳串燒勁好味,無骨又香口!
牡丹蝦同三文魚壽司夠鮮味,
居然仲有將個牡丹蝦頭拎去炸,
好味到連D蝦腳蝦爪都食埋!
最後個豚肉粉絲煲,
湯底非常香濃,
整體感覺好味!!
2017-10-25 83 浏览
男朋友和我都非常注重有個地方能好好聊天又有美味食物的,所以這次選了這間餐廳。在酒店內的日式餐廳質素一定不會差,這點令我們很有信心。先來一客海葡萄沙律,每次食海葡萄就想起去沖澠旅行的日子,海葡萄咸咸的海水味加上清甜的沙律菜再加上胡麻醬整個配搭很開胃。螢光魷魚用特製的濃味醬汁令魷魚更惹味,絕對是配酒的小食。牛鰍魚剌身時令生鮮的牛鰍魚非常甜美,加上蔥和辣辣的蘿蔔蓉簡直是一流,完美好好食!來到高級的日本餐廳當然要試試平時很少食的魚吧,壽司選了鯛魚和赤鯥,鯛魚較清甜但很厚身,赤鯥的表皮有輕輕的燒過,有少少的脂肪的魚燒過是非常香的,正!千層海鮮豆腐湯湯本身已經很清甜,豆腐被師傅切得很美,盡顯刀功,整個色香味齊全!燒海蝦,海蝦大隻,肉彈牙,不錯不錯。燒鯖魚,皮燒得脆又香,肉質嫩滑。來多個小小的贊歧烏冬就飽飽了,如果湯可以再濃少少就完美啦。雪糕選了咖啡味,很香濃呢,還有些果仁好好食,作結來說非常好!價錢來說不便宜,但有個舒適的地方讓我們一邊聊聊天一邊嘆美食,人一直追求的不就是享受人生嗎?

在酒店內的日式餐廳質素一定不會差,這點令我們很有信心。

螢光魷魚

用特製的濃味醬汁令魷魚更惹味,絕對是配酒的小食。

牛鰍魚剌身

千層海鮮豆腐湯

燒海蝦,海蝦大隻,肉彈牙,不錯不錯。
燒鯖魚,皮燒得脆又香,肉質嫩滑。

來多個小小的贊歧烏冬就飽飽了,如果湯可以再濃少少就完美啦。

2017-10-25 91 浏览
近來秋季臨近,想食得清清地決定跟老友去尖沙咀哩間新開日本料理開飯,地方十分大。卡位十分寬敞,相信可以容納到八人座。點了個螢光魷魚做前菜,咩醬汁都唔洗點。好鮮.咸.香! 真鯛刺身, (赤鱲魚)日本料理中算比較貴價的魚, 因肉質口感做刺生一流,配搭清新口味日本酸汁,唔會搶走魚的鮮味。 有經驗的女侍應,服務態度幾好,細心為我們講解食物。提醒先食赤鮭再食立魚食淡口到油份高的(好似係咁排)好細心。千切海鮮豆腐湯, 湯底好甜,刀功好厲!將豆腐切成菊花。串燒好講燒的時間同師傅落鹽功夫,哩間師傅一定合格。總結如果只睇裝修同餐牌設計,以為佢唔多正宗, 食落先知食物水準很好,有時睇嘢真係要比的時間。

卡位十分寬敞,相信可以容納到八人座。

點了個螢光魷魚做前菜,咩醬汁都唔洗點。
好鮮.咸.香!

有經驗的女侍應,服務態度幾好,
細心為我們講解食物。
提醒先食赤鮭再食立魚食淡口到油份高的(好似係咁排
)好細心。

千切海鮮豆腐湯,
湯底好甜,刀功好厲!
將豆腐切成菊花。

串燒好講燒的時間同師傅落鹽功夫,
哩間師傅一定合格。

總結如果只睇裝修同餐牌設計,
以為佢唔多正宗, 食落先知食物水準很好,
有時睇嘢真係要比的時間。
2017-10-24
  • 千切海鮮湯
2017-10-24 100 浏览
今晚同千金小姐食飯,佢出入都係酒店地方,環境好食物質素又高,今晚就帶我嚟食日本野。店裡面裝修好似一駕船咁,一睇就知道係食海鮮啊!一坐低店員就熱茶招待我們,可能千金小姐已經係熟客,自動送上漬物盛 $68,有我最喜歡的牛蒡,入味又清甜爽口。我一邊食小姐佢一邊落 order, 女士要減肥瘦身所以前菜一定要叫一份野菜沙律 $68 先至似樣酸甜開胃嘅沙律汁配上新鮮翠綠嘅蔬菜真鯛刺身 $250 可以話係今晚嘅主食,花形嘅擺盆真係甜入心。每一片都切得很薄很薄,師傅刀工確實了得,晶凝通透,入口鮮甜。我個人覺得醮一點點自家製柚子汁會更加提升魚的鮮甜味道減肥基本上係唔會食澱粉質嘅,但我真係好難忍口,所以決定叫少量壽司 share, 貴精不貴多 $180三文魚籽軍艦壽司,紫菜脆口,三文魚籽入口有爆汁感覺。另一邊的鰤魚壽司,肥美充滿魚油香味的刺身,好似杜如風話齋食落有初戀嘅感覺。在吃一點蔬菜,汁煮大根 $108。對面位小姐同我講即係上湯蘿蔔,清甜到不得了蒲燒鰻魚 $148 肥美嫩滑,拍得住係名古屋食嘅名物好東西唔好俾佢停,遠遠到已經聞到香氣撲鼻嘅燒鵝肝$138。飽滿豐盈的鵝肝,兩面都笑得十分脆口,伴以少許黑松

店裡面裝修好似一駕船咁,一睇就知道係食海鮮啊!

酸甜開胃嘅沙律汁配上新鮮翠綠嘅蔬菜

蒲燒鰻魚 $148 肥美嫩滑,拍得住係名古屋食嘅名物

好東西唔好俾佢停,遠遠到已經聞到香氣撲鼻嘅燒鵝肝$138。飽滿豐盈的鵝肝,兩面都笑得十分脆口,伴以少許黑松露,連多士一起吃,果然口感層次非凡。

我個friend燒魷魚筒 $98 由韌彈牙,烤得微微焦香,面層仲有七味粉調味

最後當然要有甜品作結啦!特別味道的薑汁雪糕是我心水推介

價錢親民,地方較大,空間感十足,絕對適合三五知己把酒談心
下次生日飯可以考慮再次幫襯。
庆祝纪念
生日
  • 真鯛刺身
  • 薑汁雪糕
2017-10-22 3023 浏览
好耐無同阿媽兩個撐枱腳,難得老公約左班兄弟食飯,於是約阿媽食飯食好野。阿媽最鍾意食日本野,三文魚簡直係佢至愛。知道尖沙咀粵海酒店有間餐廳食日本野。見月頭,就同阿媽食好少少啦~淨係睇門面,都好有日本feel。地方大,坐得舒適。北海道蟹膏 $88Cocktail 杯內放上冰凍爽脆青瓜,再配上蟹味超濃郁嘅蟹膏同香口芝麻,味道簡直絕配,而且賣相好精緻。千上魚生沙律 $98嘩..嘩..嘩.. 沙律入面有幾款魚生。份量十分慷慨之餘,魚生仲超鮮味。再配埋脆卜卜蟹籽同天婦羅碎,口感好豐富。呢個價錢咁嘅份量,連阿媽都話抵。極力推介~三文魚刺身 $68赤鯥刺身 $190侍應細心講解先食三文魚刺身,因為赤鯥油分比較高。三文魚切得厚厚,十分肥美,阿媽大愛。赤鯥係稀有矜貴嘅高級魚,出面比較少食到。赤鯥肉質鮮嫩,入口油脂嘅甘美充斥住成個口腔,有入口即溶感覺,好正~三文魚籽壽司 $60鮮帶子壽司 $116三文魚籽大大粒,粒粒都晶瑩剔透。放入口輕輕咬開,卜。。卜。。卜。。鮮味出晒黎。帶子超厚肉,食落鮮甜,超有口感。宮崎煙黑豚 $168豚肉燒得香口,咬落有勁多肉汁。好食~燒日本有機豆腐 $58豆腐燒得好正,表面燒得香脆

淨係睇門面,都好有日本feel。

地方大,坐得舒適。

北海道蟹膏 $88

千上魚生沙律 $98

三文魚刺身 $68
赤鯥刺身 $190
三文魚刺身 , 赤鯥刺身
侍應細心講解先食三文魚刺身,因為赤鯥油分比較高。
三文魚刺身
三文魚切得厚厚,十分肥美,阿媽大愛。
赤鯥刺身

三文魚籽壽司 $60
鮮帶子壽司 $116
三文魚籽壽司 , 鮮帶子壽司

三文魚籽壽司

鮮帶子壽司
帶子超厚肉,食落鮮甜,超有口感。

宮崎煙黑豚 $168
宮崎煙黑豚
豚肉燒得香口,咬落有勁多肉汁。好食~

燒日本有機豆腐 $58
燒日本有機豆腐
豆腐燒得好正,表面燒得香脆,內裏嫩滑,豆味香濃。

煙肉蠔卷 $88
煙肉蠔卷
煙肉包住大大隻蠔,煙肉脆口,蠔好juicy。

柚子南瓜煮 $78
柚子南瓜煮
南瓜好腍好甜,配上甜甜柚子汁,味道好夾。

2017-10-06
三文魚刺身
赤鯥刺身
三文魚籽壽司
鮮帶子壽司
燒日本有機豆腐
煙肉蠔卷
2017-10-19 103 浏览
朋友係尖沙咀番工,今晚搵佢食飯,佢話想食日本野,又唔想太嘈,好耐冇見想傾下計,就近近地搵左喺寶勒巷粵海酒店一樓的千上,嚟到見到裝修係簡約日本風,地方闊落,坐得都舒服。前菜叫左胡麻豆腐沙律,開下胃先。跟住再試吓呢度嘅真鯛刺身,呢個刺身唔係點豉油Wasabi嘅,係點一個帶有柚子味既醬汁,幾特別。玉子燒,賣相同口感唔錯,可點沙律醬食。牛油炒舞茸野茹,朋友點,佢好中意食,我個人就冇興趣。牡丹蝦壽司同三文魚壽司,新鮮!蝦頭會幫你再炸嚟食,夠脆口!串燒雞腎及燒鮮白鱔,岩哂送酒!豚肉火鍋,湯好甜,唔錯!最後有雪糕送

玉子燒,賣相同口感唔錯,可點沙律醬食。

牛油炒舞茸野茹,朋友點,佢好中意食,我個人就冇興趣。

牡丹蝦壽司同三文魚壽司,新鮮!

蝦頭會幫你再炸嚟食,夠脆口!

串燒雞腎及燒鮮白鱔,岩哂送酒!

豚肉火鍋,湯好甜,唔錯!

最後有雪糕送
2017-10-16 1864 浏览
嗰日收工都成9點,朋友問我去唔去舖頭搵佢,然後一齊食啲野,我見反正差唔多時間就接佢收工啦朋友揀左間係附近酒店內既日式料理,朋友話呢度環境舒適,可以靜靜地咁同我傾下女人經睇完meun之後,發覺佢地既set同散點都差唔多價,我地又唔係肚餓,最後就決定單點小小咁慢慢食下傾下計我地先點左個“千上魚生沙律”HKd$98+10%魚生同沙律菜既份量係1:1,而且仲有脆脆係入面增加口感層次,調味不錯朋友就話上次食過既“北海道蟹羔”HKd$88+10%幾好食,今晚要食多次黎得食日本料理,無理由唔點返啲刺身壽司既刺身方面,“三文魚刺身”只係HKd$38+10%,仲要一客兩份就當然要點!原來仲係兩片厚切既三文魚腩除左抵食既三文魚刺身,我地仲要左兩客貴價既“赤鯥刺身”(HKd$80+10%)×2而壽司就要左兩件“三文魚籽壽司”(HKd$30+10%)×2同兩件“鮮帶子壽司”(HKd$58+10%)×2,鮮帶子壽司雖然係貴啲,但帶子又厚又鮮甜,令我地兩個都一食即讚食左幾樣生冷野,小小地都要叫返啲燒物熟食黎平衡下其中一樣就嗌左碟靚肉“宮崎煙黑豚”HKd$168+10%黑豚肉油脂十足,煙燻味濃,肉嫩味香另外仲叫左個

我地先點左個“千上魚生沙律”HKd$98+10%

黎得食日本料理,無理由唔點返啲刺身壽司

食左幾樣生冷野,小小地都要叫返啲燒物熟食黎平衡下

其中一樣就嗌左碟靚肉“宮崎煙黑豚”HKd$168+10%

黑豚肉油脂十足,煙燻味濃,肉嫩味香

另外仲叫左個“鹽燒牛舌”HKd$48,但我地食下食下,食完先知無影到

最後我地仲每人揀左款雪糕做甜品,我就揀左“日本抹茶雪糕”HKd$28+10%,雪糕偏重奶香,入口幼滑,小小一球為作結剛好

呢度收費唔算低,但食物質素係幾好,加上環境清幽寬落,店員服務主動有禮,整晚不停主動咁為我地添上熱茶,貼心非常
宵夜
2017-10-13 111 浏览
今晚同媽咪慶祝食生日飯,因為媽咪好懷念日本既美食,經朋友推介下揀左千上料理,果然名不虛傳🤗一進店,店員熱情歡迎我地,我同媽咪兩個人食,安排我地坐bar台😍😍可以睇住師傅整料理😍😍店員介紹下選左套餐豪華的享受😋😋,一共8道菜式,上至前菜下至甜品,好似食緊法式既日本料理,日本空運時令刺身,和牛、山蠔,日本海膽,樣樣菜式非常精緻,完全感受到師傅既用心,一定會再有下一次
2017-10-12 641 浏览
放工相約好友到尖沙咀行街,我早左少少到,咁就行陣走去收工朋友說想吃日本菜,生日既話事啦!所以就選了這間餐廳搭lift上左1/F,一出lift左看就看到,門口已經好日式風格🇯🇵坐下來看看餐牌由於餐牌太多,有套餐或散叫有壽司、刺身、手卷、串燒、爐端燒、揚物等等我們點左了以下食物1)千上魚生沙律超鮮味既刺身,配上沙律更突顯出鮮味2)北海道蟹糕超濃郁的蟹味,加上青瓜清新可口的感覺3)三文魚腩刺身、吞拿魚刺身、鮮帶子壽司、三文魚子壽司魚生很鮮味,帶子好大粒超新鮮魚子道味鮮甜,吞拿魚一般,三文魚腩肥美4)煙肉蠔卷煙肉+蠔都很少會食,口感都幾特別5)燒日本有機豆腐香脆的外表,豆腐的口感細滑6)柚子南瓜煮柚子味不多,南瓜的味道不錯7)宮崎煙黑豚香脆的外皮,肉質鮮美,有點似食乳豬的感覺8)椰子雪糕淡淡的椰子香味,好濃味,食落去有點椰絲,好有食椰子的感覺9)香蕉雪糕香濃的香蕉味,口感好細滑溶化口裡
放工相約好友到尖沙咀行街,我早左少少到,咁就行陣走去收工
朋友說想吃日本菜,生日既話事啦!所以就選了這間餐廳

坐下來看看餐牌
由於餐牌太多,有套餐或散叫有壽司刺身、手卷、串燒、爐端燒、揚物等等

我們點左了以下食物

1)千上魚生沙律
千上魚生沙律

超鮮味既刺身,配上沙律更突顯出鮮味

2)北海道蟹糕

超濃郁的蟹味,加上青瓜清新可口的感覺

3)三文魚腩刺身、吞拿魚刺身、鮮帶子壽司、三文魚子壽司

魚生很鮮味,帶子好大粒超新鮮

魚子道味鮮甜,吞拿魚一般,三文魚腩肥美

4)煙肉蠔卷
煙肉

煙肉+蠔都很少會食,口感都幾特別

5)燒日本有機豆腐

香脆的外表,豆腐的口感細滑

6)柚子南瓜煮
柚子南瓜煮

柚子味不多,南瓜的味道不錯

7)宮崎煙黑豚
宮崎煙黑豚

香脆的外皮,肉質鮮美,有點似食乳豬的感覺

8)椰子雪糕
椰子雪糕

淡淡的椰子香味,好濃味,食落去有點椰絲,好有食椰子的感覺

9)香蕉雪糕
香蕉雪糕

香濃的香蕉味,口感好細滑溶化口裡

2017-10-11
椰子雪糕
香蕉雪糕
2017-10-12 1348 浏览
由細玩到大的好姊妹下個月要結婚了,因為我當日要充當姊妹,所以特意約了出來談一談當日的rundown!所以我們找了靜一點的餐廳,走到粵海酒店一樓,開業了不久的千上日本料理共進晚餐!餐廳走傳統日本風裝修,以木為主調,問口有些木桶,裡面有很多日本酒,環境很大,店員安排我們坐包廂,真好,可以慢談!北海道蟹羔鹹香的蟹羔,不會有半點腥味,甘香!配搭青新的青瓜很適合!下面還有一點爽脆的海藻!千上魚生沙律這個沙律很特別,除了有角切的三文魚和油甘魚,還有一些天婦羅炸粉脆脆,增加了沙律的層次感,不會那麼單調!吞拿魚刺身、三文魚腩刺身三文魚腩非常肥美,一入口魚的油脂就慢慢浸出來,很鮮味!吞拿魚刺身沒有筋,新鮮!三文魚子壽司、帶子壽司侍應特別提醒要先吃三文魚子壽司,紫菜還是脆身,三文魚子卜卜聲,每粒都很飽滿!很鮮很滿足!帶子很厚,上面是柚子鹽,我建議不用沾醬油,會吃到帶子的鮮味!宮崎煙黑豚黑豚肥瘦均勻,肉質嫩及彈牙,細意品嚐會感受到淡淡的煙薰味,喜歡!燒日本有機豆腐、煙肉蠔卷我們點了兩款燒物,豆腐甜甜的,外面的皮有點像腐皮,裡面很滑!煙肉包住大大隻的蠔,燒得剛好,蠔很肥美juicy!大愛!柚子南瓜煮最後點了個

北海道蟹羔

千上魚生沙律

吞拿魚刺身、三文魚腩刺身
三文魚子壽司、帶子壽司
宮崎煙黑豚

燒日本有機豆腐、煙肉蠔卷

煙肉包住大大隻的蠔,燒得剛好,蠔很肥美juicy!大愛!

柚子南瓜煮

最後點了個清淡的南瓜煮,用了甜味的煮法,南瓜都很稔,吸了甜甜的湯汁,有點像甜食!
最後餐廳還送上雪糕,是自選味道,我選了抹茶味,朋友選了柚子!

靜靜的談談天,享受著美食,多美好!
2017-10-10
2017-10-12 97 浏览
今日同個外地返來既朋友食飯吹水佢又唔想行太遠,就到酒店樓下間日本料理醫肚,裏面環境幾寬敞舒服,幾寧静如想私穩到高d一大班人開party,可以選擇房間,坐低就叫d嘢食吹水,睇餐牌都好多選擇,就選一些一路食一路傾牛油果蟹籽沙律,賣相幾靚,蟹籽混和蔬菜絲一齊食,口感好爽,牛油果好清新酒盗芝士,未食過一於試吓,見賣相好似好普通,但食落原來好好味某些人會覺得鹹d,但配餅乾一齊食剛剛好或者配法包都可以,芝士食落细滑香濃,芝士上面既配料好爽滑個鹹鮮味好正食完之後即刻上網search,原來「酒盗」係指這東西可以佐酒,而且你一口接一口的喝酒,一口一口的以此伴送,身邊的酒不知不覺被它盜走,此乃歷史名食,所謂「酒盜」,是用海參腸、魚內臟(如木魚、吞拿魚等的肝腸內臟),加鹽腌漬半年以上才成。這個過程叫做「鹽辛」(shiokara),原來有噤多功夫,真係冇叫錯島池魚刺身、真鯛刺身、芥辣八爪魚壽司和香葱拖羅卷,刺身份量需然少,但食落都好鮮味,芥辣八爪魚,味道少少辣,八爪魚好彈牙。平時拖羅壽司食得多,但香葱拖羅卷未食過,一啖食入口,感受到香蔥既清新味和拖羅味,呢個整法比一件拖羅壽司既味更出銀雪魚西京燒,魚皮香脆,肉
今日同個外地返來既朋友食飯吹水
佢又唔想行太遠,就到酒店樓下間日本料理醫肚,

裏面環境幾寬敞舒服,幾寧静

如想私穩到高d一大班人開party,可以選擇房間,

坐低就叫d嘢食吹水,睇餐牌都好多選擇,就選一些一路食一路傾

牛油果蟹籽沙律

酒盗芝士

島池魚刺身、真鯛刺身、芥辣八爪魚壽司和香葱拖羅卷

銀雪魚西京燒,魚皮香脆,肉非常嫩滑

銀雪魚西京燒

日本燒雞翼,皮脆,肉juicy
日本燒雞翼

清酒煮蜆,飲啖蜆湯冇晒清酒既苦味,得返蜆既鮮甜味,蜆肉既鮮且甜,肉質彈牙

清酒煮蜆

迷你甘薯,一啖一粒,容易食,味道甘甜

迷你甘薯

最後叫左一個豆腐雪糕和薑味雪糕試吓
豆腐雪糕,豆腐味好濃,雪糕好滑,感覺好清新

豆腐雪糕

薑味雪糕,第一次食以為好辛辣,點知食落薑味濃而辣度剛剛好,越食越想食

薑味雪糕

食後感,食物可以,值得讚係服務態度,一見你冇茶,就加茶俾你
2017-10-06
酒盗芝士
島池魚刺身、真鯛刺身、芥辣八爪魚壽司和香葱拖羅卷
銀雪魚西京燒
清酒煮蜆
迷你甘薯
豆腐雪糕
薑味雪糕
今日星期日放假,同老公係尖沙咀行街,行完就醫肚!突然好想食日本嘢,附近餐廳好多都要等位,係寶勒巷經過,見到粵海酒店樓下有日本餐廳牌,有小小隱閉,但其實只要經酒店行一條短樓梯就到,點知上到去先知,原來酒店大堂,搭𨋢上一樓就得,哈哈哈⋯⋯!上到去,餐廳裝修幾有日本風味,因為平時都中意食開貴價少少既日本餐廳,見呢到既裝修都幾grand,心諗會唔會好貴。一坐低,打開menu,啲價錢係令我驚訝,點解食呢啲質素既食物,竟然可以完全稱唔上貴!太吸引啦!!(因為出面通常一般都會時令/偏貴)先黎一隻生豪,超鮮甜!經佢調較話既汁,同一般配檸檬&蠔汁好唔同!*睇住個師傅即開!我地坐bar台都幾方便,師傅整完我地即刻有得食!正!不過個樣cool cool地,哈哈!薄切魚,師傅好細心叫我地由淡到濃味咁食牛油果軟殼蟹卷,呢個普通,唔特別,無乜驚喜鵝肝蒸蛋(呢個送既^^)不過鵝肝細粒左啲,但個蛋超滑櫻花蝦壽司,好靚,出面一次都未食過,有驚喜,但味道就淡左啲,老公一般!超大篤海膽!我地最愛!!勁鮮甜!最愛!蟹肉蟹子沙律-青瓜絲係重點。切得超幼細!蟹膏玉子-推介!👍🏼👍🏼和牛- 正正常常,唔太特別,不過擺得幾心思最後.

一坐低,打開menu,啲價錢係令我驚訝

先黎一隻生豪,超鮮甜!

我地坐bar台都幾方便,師傅整完我地即刻有得食!正!
不過個樣cool cool地,哈哈!

薄切魚,師傅好細心叫我地由淡到濃味咁食

牛油果軟殼蟹卷,呢個普通,唔特別,無乜驚喜

鵝肝蒸蛋(呢個送既
^^)不過鵝肝細粒左啲,但個蛋超滑

櫻花蝦壽司,好靚
,出面一次都未食過,有驚喜,但味道就淡左啲,老公一般!

超大篤海膽
!我地最愛!!勁鮮甜!最愛!

蟹肉蟹子沙律-青瓜絲係重點。切得超幼細

蟹膏玉子-推介!👍🏼👍🏼

和牛- 正正常常,唔太特別,不過擺得幾心思

最後..有個女人經理問我哋食唔食雪糕,不過我同我老公都勁飽,但見餐廳新開就試吓啦。。。點知......從未見過嘅「原隻蘋果雪笆」。。。呵呵呵
,見到都好開心,食落好蘋果!

食完好滿足,所以真係從未寫過食評都一定要寫下。。皆因我諗呢到係新開,無乜人食,但其實性價比一流講真!啲嘢食質素真係全部都肯用新鮮嘢,一啲都唔搵笨!

難得尖沙咀咁貴租,都有咁既價錢咁既質素,下次一定會再幫襯!!

千上日本料理 - 酒店入面嘅「隱世」日本料理識講「213孖4」嘅人周圍都有,但字正腔圓咁講「いらっしゃいませ」嘅唔多;日本野周圍都食到,但想食啲有質素嘅日本料理,就唔係度度都做到。今次得到朋友捐窿捐罅咁帶咗我上酒店去食千上,除咗聽到純正日本口音嘅「いらっしゃいませ」之外,仲食到一餐好高質嘅日本野。入座之後,店員就遞上熱菜。店員同我地講由於間鋪都仲係新開張冇耐,所以餐牌、餐具擺設都好基本,同食物嘅價位唔太相襯,打算連餐牌餐具都用相機吞落肚嘅話可能會有啲失望。不過對大食7嘅我地黎講,食物嘅質素就更重要。「給我食物,其餘免談!」(左)左口魚、火炙帶子壽司,刺身,蟹羔玉子(右)鯛魚、火炙三文魚壽司,池魚刺身,溫室蕃茄海葡萄沙律等到一陣,侍應終於遞上食物。話明係日本野,擺相精美到你會唔想食是基本吧,尤其將唔同嘅單品放堆一齊,顯到更吸引更精美。相機食完一輪之後,我地就唔客氣開餐喇。厚切嘅三文魚,加上恰到好處嘅火炙,表面焦香而入面保留魚生嘅質感,結果就好似食棉花糖咁入口即溶,成口只剩低三文魚嘅鮮味同油脂香。池魚切條,同埋薑蔥包成繡花球形,賣相精美之餘仲辟到平時食池魚會食到嗁腥味,睇得又食得,師傅嘅心
千上日本料理 - 酒店入面嘅「隱世」日本料理

(左)左口魚、火炙帶子壽司刺身,蟹羔玉子
(右)鯛魚、火炙三文魚壽司,池魚刺身,溫室蕃茄海葡萄沙律

等到一陣,侍應終於遞上食物。話明係日本野,擺相精美到你會唔想食是基本吧,尤其將唔同嘅單品放堆一齊,顯到更吸引更精美。相機食完一輪之後,我地就唔客氣開餐喇。厚切嘅三文魚,加上恰到好處嘅火炙,表面焦香而入面保留魚生嘅質感,結果就好似食棉花糖咁入口即溶,成口只剩低三文魚嘅鮮味同油脂香。池魚切條,同埋薑蔥包成繡花球形,賣相精美之餘仲辟到平時食池魚會食到嗁腥味,睇得又食得,師傅嘅心思值得一讚。

(上,左至右)煙肉年糕串,安格斯牛柳粒,天婦羅,燒蠔
(下,左至右)肥牛大蔥卷,明太子雞肉串,烤羊架,吉烈野蠔

黎完一堆「生冷野」之後,侍應就上埋熱盤。日式串燒有一種好奇怪嘅魔力,明明款式來來去去都係個幾款,啲材料講唔上有幾矜貴,但總會令你一食就上癮,欲罷不能。強烈推介左上嘅煙肉年糕串,有齊「拉絲」、「流心」、「極邪惡」三大X假期元素,一食就上癮,減肥者要極度小心。肥牛大蔥卷又係另一種會上癮美食,肥牛嘅脂肪配合日本大蔥嘅爽甜簡直天衣無縫,配合杯Asahi就Perfect喇!估唔到我全晚最想encore嘅就係呢兩款串燒。

鐵板牛柳粒、泡菜豚肉鍋

食完刺身壽司串燒爐端燒之後,侍應就送上啲相對飽肚嘅一品料理,包括肉食獸嘅我最愛嘅鐵板牛柳粒同埋少數有蔬菜(!)嘅泡菜豚肉鍋。全晚相對失望嘅係,鐵板牛柳粒上嘅蒜片唔夠脆,滿足唔到我呢啲將炸蒜片當炸薯片咁食嘅蒜魔。

椰子味雪糕
食完之後店員就問埋我地想食咩雪糕,呢一晚分別有薑味同椰子味可以揀。椰子味雪糕偏椰奶味,但同時又有少許椰青水嘅清香,加上椰子肉粒,令到呢球雪糕甜而不膩。

食完個雪糕,我同個朋友就心滿意足咁埋單走。店員隨即再用標準口音嘅日文道別我地。由店員嘅標準發音,以及食物嘅質素,見到呢間店對細節都係有要求,希望店鋪日後愈做愈旺嘅時候,仍然保持到呢一份細心。
2017-10-08 862 浏览
同舖位的日本料理店大裝修後再開業, 何不走上去看個仔細。看見有壽司吧都會知道師傅們是對自己的功架非常有信心吧 !  海膽杯 $ 148 吃海膽杯並非一味要大、要多、要滿才叫做滿足,廚師懂得運用海膽的味道特點來配搭不同食材,這不是更好嗎 ? 這海膽杯裏用了蟹肉及帆立貝的鮮甜來伴著海膽的獨特甘味,以醋來調味及 ...加入了質感猶如果凍,味道帶海草鹹鮮的順菜,讓海膽杯的味道複雜起來。日本溫室水菜茄沙律 $ 88 吃過像海膽杯的濃味食物,是時候要清清味蕾,點來的沙律是看似沒有睇頭,沙律菜墊底,蕃茄開四邊,加上一束海葡萄、一堆海草及數粒粟米粒 ...... 。 直至吃過一口,切記:Don't judge a book by its cover,沙律是加了適量的柚子醋來調味,不會一口酸,水菜爽口而且菜味重,日本蕃茄既甜又香,它的果酸味是在最後一刻才泛出來,粒粒生粟米粒是超甜的,因為它們是北海道白粟米,可以生吃的粟米。 甜盡以後有海葡萄的鹹鮮,卜卜脆像魚子的口感。池魚刺身 $ 110 點一客刺身,但原來刺身將會以甚麼形態出現是不可預知的。 我們的池魚刺身,師傅切了兩厚片出來,其餘的切粒切絲再混入薑
同舖位的日本料理店大裝修後再開業,
何不走上去看個仔細。
看見有壽司吧都會知道師傅們是對自己的功架非常有信心吧 !

海膽杯 $ 148
日本溫室水菜茄沙律 $ 88
池魚刺身 $ 110
點一客刺身,但原來刺身將會以甚麼形態出現是不可預知的。 我們的池魚刺身,師傅切了兩厚片出來,其餘的切粒切絲再混入薑粒青蔥粒並造成球狀來。 池魚的肉質超爽,越嚼會越有魚脂甘香味走出來,加了薑粒青蔥粒是可以有辟魚油脂的膩味。
三文魚壽司 $ 28 / 件、真鯛壽司 $ 55 / 件
肥美的三文魚經師傅的火炙後,油脂全滲進飯裏,甘香得無與倫比,三文魚的口感亦柔軟細緻;反而 真鯛壽司 是主推清甜的魚味,口感柔軟,壽司飯是剛好的一口,飯質不會過軟,新鮮好吃 !
安格斯牛肉串 $ 68 / 串、煙肉芝士年糕串 $ 38 / 串
安格斯牛肉串是固然美味,煙肉芝士年糕串的味道也不遜,煙肉被燒烤得脆口而裹在內的芝士年糕是相對地軟溶,味道鹹香又有點甜,好味到要一口又一口的吃不停。
天盛 $ 38
天婦羅的麵衣不厚,吃進口是不會覺得一口油,裹在內的食材也沒有炸得乾而沒有水份。
泡菜豚肉鍋 $ 168
酸爽的泡菜鍋,豚肉鮮嫩,豆腐軟滑,蔬菜甘美鮮甜 ... 以簡單平凡的食材來釋放無窮的回味。
今餐的用餐經驗佳,算是物超所值吧 !

味道 4
環境 3.5