2017-10-08 111 浏览
位於尖沙咀新開既日式料理係酒店入面架 搭LIFT 上1樓直出就望到位置都易搵 係馬會附近一入到去 空間又大 座位又寬敞日本FEEL濃 ,裝修精緻 日本溫室蕃茄 夾起個D叫 海葡萄 ,我第一次食炸口感幾爽  無咩味 都幾特別 上網查後 ;被視為沖繩健康的食材又增長知識了 開胃小菜 到刺身啦﹗ 叫左個海膽杯杯好令 入面D食材都係第一次見幾款食材MIX埋一齊 海膽超好食係我食過既海膽之中 最唔腥 最容易入口既新鮮食物份量岩岩好 無多無少 夠喉十分推介 海膽杯 !!!壽司: 三文魚 / 真鯛 好好食 一淡岩岩好刺身:池魚  (個人第一次食) 壽司最岩我個人口味 天婦羅 / 燒蠔  新鮮煮起 安格斯牛肉串 每粒一淡份量 肉汁唔錯  煙肉芝士年糕 口感最特別 芝士係一粒粒 溶左既口感 煙肉唔係好咸個隻 況菜豚肉鍋 - 都幾大碗 但一個人食岩岩好料多 新鮮 多菜 有幾塊肥牛 有豆腐/ 姑/ 菜/ 麵條都幾正 最後緊係要叫番個甜品 我叫左豆腐味既雪糕日本雪糕係正 奶味味道濃度適中一淡就食到豆腐味 唔錯 好好食

位於尖沙咀新開既日式料理
係酒店入面架 搭LIFT 上1樓直出就望到
位置都易搵 係馬會附近
一入到去 空間又大 座位又寬敞
日本FEEL濃 ,裝修精緻

日本溫室蕃茄 夾起個D叫 海葡萄 ,我第一次食炸
又增長知識了
開胃小菜

刺身啦﹗ 叫左個海膽杯
杯好令 入面D食材都係第一次見
幾款食材MIX埋一齊 海膽超好食
係我食過既海膽之中 最唔腥 最容易入口既新鮮食物
份量岩岩好 無多無少 夠喉
十分推介 海膽杯 !!!

壽司: 三文魚 / 真鯛 好好食 一淡岩岩好
刺身:池魚  (個人第一次食)
壽司最岩我個人口味

日本雪糕係正 奶味味道濃度適中
一淡就食到豆腐味 唔錯 好好食
2017-09-26
2017-10-08 577 浏览
男友說他在馬會贏了一點點錢,要請我吃頓好的,我說要吃日本菜,他竟然帶我到酒店的日本餐廳吃啊!在粵海酒店的一樓有著一家千上日本料理。門口看起來好高級的樣子餐廳頗大的,除了典型座位,還有些可以圍著師傅坐的。因為人不多,我們兩人可以坐六人沙發座看著餐牌隨意點了刺身、壽司、前菜、炸物、燒烤和鍋物等,不同煮法的料理都試,看看餐廳的水準。日本溫室蕃茄也稱為水果蕃茄,可以生吃,味道超甜又多汁,上面一串串的海葡萄第一次吃,好清爽,口感像蟹子呢!池魚刺身份量其實頗多,切成一條條的,肉質嫩滑,鮮味十足,混了薑蔥味道更突出。真鯛壽司和火炙三文魚壽司各有特色,真鯛滑,火炙三文魚入口即溶,滿口都是豐腴三文魚油的感覺好幸福海膽杯是我的最愛,又厚肉,味道又濃郁,好鮮甜,配底下也鮮甜的帆立貝好正好正熟食一碟過起,這裡已有三款燒物和一款炸物啊~燒蠔配上黑松露感覺更豪華!兩樣都是味道獨特又重的食材,但原來混在一起不會奇怪,是非常香呢!天婦羅的炸漿薄,不會有粉粉的感覺。炸蝦咬下去外脆內爽,蕃薯和南瓜就外脆內軟~安格斯牛肉串烤得剛剛好,只用簡單的鹽和黑椒調味已足夠,咬下去牛味甚濃又多肉汁煙肉芝士年糕更是驚喜,先是煙肉香脆,然

看著餐牌隨意點了刺身壽司、前菜、炸物、燒烤和鍋物等,不同煮法的料理都試,看看餐廳的水準。

熟食一碟過起,這裡已有三款燒物和一款炸物啊~

煙肉芝士年糕更是驚喜,先是煙肉香脆,然後年糕質感非常軟糯又煙靭,很好咬口,內裡的芝士溶掉又爆出來,味道口感都好豐富

主食的鍋物選了泡菜豚肉鍋,湯的酸辣味平均,浸著不同蔬菜都入味。豚肉切得薄,不多脂肪卻不會靭~ 豆腐好滑,底部的粉條也好滑溜

店家還送了甜品,豆腐雪糕~ 非常喜愛這清淡中帶有重黃豆味的雪糕

這餐真的不便宜,但無論刺身還是熟食類的質素都高,又精緻又好吃,男友這樣豪一次逗得我好高興
2017-09-29
做節也不一定要吃中菜的,今晩決定與寶寶吃豪一點,就去尖沙咀吃新開的日本菜吧!位於粵海酒店的千上日本料理很有派場,環境舒適,走高檔路線,所以價錢跟不便宜。我們沒有點 omakase,反而散點了多款食物。前菜的千上魚生沙律 ($98),除了有新鮮的沙律菜外,還有幾款切粒魚生和魚籽。最驚喜的是沙律鋪滿天婦羅碎,令整體更香口。這個價錢來説也頗掋食。北海道蟹羔 ($88) 賣相精緻,把食物放在雞尾酒杯裡。蟹羔偏鹹,而且蟹味十分香濃,配上青淡爽口的青瓜,味道一濃一淡更是妙配。這一碟是三文魚刺身 ($36),赤鯥刺身 ($180),鮮帶子壽司 ($116),三文魚籽壽司 ($60)。魚生真的很新鮮,肉質鮮甜。赤鯥刺身最難忘,雖然價錢貴,但確是一分錢一分貨。口感爽脆,味道甘甜,是刺身中的極品。串燒煙肉蠔卷 ($88) 是厚身煙肉包著鮮甜 juicy 的蠔,味道很夾。燒日本有機豆腐 ($58) 有驚喜,豆腐非常滑溜,而豆腐皮燒得香脆,表面還帶點微焦。太好吃了,每人兩件不夠喉。宮崎煙黑豚 ($168) 雖然昂貴,但絕對值得。黑豚肉燒得外表香脆,肉質稔而嫩滑。柚子南瓜煮 ($78) 煮得超稔,連南瓜皮也可以

柚子南瓜煮 ($78) 煮得超稔,連南瓜皮也可以吃。配上柚子湯汁,味道清甜無比。

最後店員還送上日本豆腐雪糕 ($28) 和羗味雪糕 ($28)呢~

2017-10-04
2017-10-06 182 浏览
國慶假期有親人在祖國來訪,老爸常說六七年代所有香港人都會幫忙國內親戚,寄錢寄糧少不免,但現在中國強大,我們的表親生活還不錯,來港旅遊不時爭請食飯,話說過來我參加這類親聚比較少,今次表親知道我喜歡吃日本菜式,就在入住的粵海酒店一樓千上料理宴客,盛情難卻,只好應約。環境寬敞舒適,裝潢簡約,定位及質素符合酒店形象,我們似服務人員建議每類食品嚐一些。大廚細心地為所有食物獨立分份。以牛油果蟹子沙律開始,清爽醒胃,蟹子新鮮卜脆,調味可以,但牛油果太生,失了豐腴軟棉之討好口感。在沒有期望下,酒盜芝士又幾美味,原來簡單的配些鹹餅,脆軟對比令味道大大昇華。刺身壽司拼盆包括島池魚、真鯛、芥辣八爪魚及香拖羅卷,新鮮度接受,刺身厚切大片口感好,壽司組合有創意,賣相不俗,不妨亦欣賞一下旁邊配菜師傅的刀功。燒物拼盆包括我最喜歡的銀雪魚西京燒、日本雞翼、 迷你甘茨,魚肉幼滑細緻,燒至恰到好處,雞翼大只微焦頗香脆,日本迷你紫薯非常甜美。最後來過清酒煮蜆,酒香蜆甜。再以薑汁雪糕作終結。偶爾親聚,溫馨感覺很不一樣。

大廚細心地為所有食物獨立分份。
牛油果蟹子沙律
牛油果蟹子沙律
刺身壽司拼盆

燒物拼盆
燒物拼盆
最後來過清酒煮蜆,酒香蜆甜。
再以薑汁雪糕作終結。

偶爾親聚,溫馨感覺很不一樣。
2017-10-02
2017-10-06 162 浏览
今日老細請食飯,同事興奮不已。投票之後決定食日本菜,仲夠膽毫不客氣話要去酒店食幸好老闆好豪氣,最後決定到尖沙咀粵海酒店的千上日本料理去到寶勒巷已經見到入口,如果唔想行長長的樓梯就可以經酒店大堂內的𨋢上一樓。出咗𨋢的左手邊便是千上日本料理。一入到鋪內便看見開放式的工作枱。可能是新開的關係所以客人不算多,而我們一行四人被安排左私隱度很高的卡位同事吃的東西我就不多介紹啦,先介紹我所點的。1).日本溫室蕃茄沙律~番茄非常清甜,無渣多汁而放在面上一串串的是海葡萄,口感有點像一串串的蟹籽,細細粒外殼爽脆,唯一不同的是海葡萄味道很淡。2).池魚刺身~師傅已預先把池魚和薑蔥及醬油等調味好在再砌成球型。薑蔥的味道蓋過了池魚的腥味,只剩下池魚的鮮甜,非常聰明的做法喔!另外我也點了三文魚壽司和真鯛壽司。三文魚的表面輕輕被火槍烤過後變得香香的,而內裏卻保持着三文魚的柔潤感覺接着大家都很期待的海膽杯隆重登場!大大舊的海膽上放了一點金箔,氣派十足!海膽十分creamy,口感軟滑,味道鮮甜,不帶任何異味下層的鮮味蟹肉也不少呢!配上清清的菊花花瓣感覺份外出色安格斯牛肉串上桌時還是熱辣辣的!牛味很濃,口感有咬口得來不韌

幸好老闆好豪氣,最後決定到尖沙咀粵海酒店的千上日本料理

出咗𨋢的左手邊便是千上日本料理。

一入到鋪內便看見開放式的工作枱。

同事吃的東西我就不多介紹啦,先介紹我所點的。
1).日本溫室蕃茄沙律~番茄非常清甜,無渣多汁

另外我也點了三文魚壽司和真鯛壽司

海膽杯

接着大家都很期待的海膽杯隆重登場!

大大舊的海膽上放了一點金箔,氣派十足!

海膽十分creamy,口感軟滑,味道鮮甜,不帶任何異味

下層的鮮味蟹肉也不少呢!配上清清的菊花花瓣感覺份外出色

安格斯牛肉串上桌時還是熱辣辣的!牛味很濃,口感有咬口得來不韌不老,火候控制得很好

煙肉芝士年糕手法非常創新,烤得外表微脆的煙肉包着香濃煙韌的芝士年糕,雖然不是昂貴的食材但是非常好吃

天婦羅有大蝦南瓜和番薯,令人驚喜的是炸漿非常的薄。南瓜和番薯也非常的甜,脆脆的外層下棉棉糯糯的口感非常成趣

三色燒蠔一點也不腥,蠔味甚濃!

泡菜豚肉鍋

最後點了泡菜豚肉鍋,湯底的泡菜味非常濃郁。
最喜歡是內裏的薯粉,非常煙韌彈牙,超級超級喜歡

而且內裏也有很多蔬菜,正合主張多菜少肉的我呢

2017-09-27
2017-10-05 129 浏览
隔離部門同事幫左我一個大忙,要請佢食餐勁報答一下佢,佢中情日本野,所以今晚揀左呢間千上日本料理。餐廳位於寶勒巷粵海酒店一樓,一出電梯已感受到高級感覺,餐廳不斷播放著九十年代日文歌,令人感覺很輕鬆,座位是典型日本料理設計,乾淨而優雅。餐牌包羅各種日式料理,由前菜到刺身,壽司,扮物,串燒,小食。點完餐,很快前菜就送到,是溫室蕃茄沙律,蕃茄清甜爽脆,表面還有海葡萄,相當醒胃。海膽杯配池魚刺身,上邊有少量金薄,增添高貴感,海膽相當鮮甜有質感,下邊池魚刺身厚肉彈牙,最底鋪左蟹肉亦很鮮甜,很滿足。火灸三文魚壽司,入口即融,油香同火灸香味佈滿口中,真鯛壽司,鯛魚油份極高,魚味夠,非常美味,池魚刺身是用左日式蔥油醃製,味道非常夾,不用再點豉油也食到魚嘅鮮味,幾特色。黑松露鵝肝燒蠔,黑松露味道濃郁,配埋鵝肝真係夠晒惹味,生蠔更加鮮味十足,忍唔住飲埋殼入邊嘅汁。安格斯牛肉串,牛肉燒得香之餘亦完全唔韌,好正。什錦天婦羅,炸粉做得夠薄夠脆,炸蝦亦鮮甜彈牙,好高質。煙肉芝士年糕,年糕煙韌配芝士濃香,很美味。泡菜豚肉鍋,很足料,有豆腐,豚肉,泡菜,豚肉夠腍身,湯底味道恰到好處。最後是甜品:雪糕,椰子味道有大量椰肉

餐牌包羅各種日式料理,由前菜到刺身壽司,扮物,串燒,小食。

安格斯牛肉串,牛肉燒得香之餘亦完全唔韌,好正。

什錦天婦羅,炸粉做得夠薄夠脆,炸蝦亦鮮甜彈牙,好高質。

煙肉芝士年糕,年糕煙韌配芝士濃香,很美味。

最後是甜品:雪糕,椰子味道有大量椰肉,香蕉味道很特別,有很香濃香蕉味,朋友大讚好味道。

埋單約$1800,除開每人不用一千元,在尖沙咀酒店食一餐好食嘅高級日本料理,價錢相當合理。
2017-10-03 99 浏览
又到星期三 又係時候搵食今晚媽媽話想食日本野 即搵行過寶勒巷 見到有間新開日本菜 即入地方幾大 不過比較少人 可以岩岩開叫店員介紹左啲野食 味道同擺盤都唔錯蟹羔玉子 非常精緻 蝦肉鮮甜彈牙 玉子嫩滑島池魚同真鯛刺身 魚味濃 有咬口 左口壽司 入口魚油大爆發 加上微微燒過入口有少少焦焦味 更正帶子壽司夠晒大粒 肉感鮮甜豚肉蘆筍卷 入口比想像中軟林咸咸嘅豚肉 配上清甜嘅蘆筍 平均返味蕾重有燒羊架 羊味濃 入口非常juicy嫩滑最後係牛柳粒 有啲靱 略為失望
又到星期三 又係時候搵食

咸咸嘅豚肉 配上清甜嘅蘆筍 平均返味蕾

重有燒羊架 羊味濃 入口非常juicy嫩滑

最後係牛柳粒 有啲靱 略為失望
2017-09-30 91 浏览
朋友介紹去食晚飯,當晚去到嚇左我一跳....一入到去淨係見到一台客,吳見壽司師父又吳見侍應,當堂呆左心諗吳方好食得去邊啦!咁我係就坐房既,待應都好有笑容好有耐性同禮貌咁介紹邊啲好邊啲吳好,真係好好!以下都係得嗌左既食飯,由於太多不能盡post! 但真係值得一試,尤其係佢介紹啲魚生,簡直齒頰留香!日本生蠔,食完齒頰留香魚生類海膽蟹肉杯賣相一流,食落新鮮,蟹肉好友鮮味生牛肉燒油甘魚炸三文魚魚皮,但真係好薄同好趣卜卜,食落又吳係好油鰻魚,好滑,吳太乾,岩岩好咖啡豆腐荔枝香蕉雪糕,吳係講笑!絕對同出面有牌子既雪糕有得fight,吳會得個奶味,又吳笑甜!

日本生蠔,食完齒頰留香

魚生類

海膽蟹肉杯
賣相一流,食落新鮮,蟹肉好友鮮味

生牛肉

燒油甘魚

炸三文魚魚皮,但真係好薄同好趣卜卜,食落又吳係好油

鰻魚,好滑,吳太乾,岩岩好

2017-09-28 71 浏览
刺身、壽司、日本料理在香港的確很普遍。好味的 ,新鮮的,用心的,確不多。今天是我們的紀念日子當然要食得好,所以特別揀左一間新開的日本料理,真心值得一讚。 日式的裝修,環境優雅,舒適。服務真係好細心,每上一道菜都會解釋一番,有些新穎食材,我地問,佢地都隨口可答得出食物名稱及來源地,的確專業!日本溫室水蕃茄沙律 - 溫室蕃茄好清新鮮甜,加上淡淡的海葡萄及沙律菜,配上黑醋汁,好fresh!池魚刺身 - 廚師特地磨了薑蓉俾我地送池魚,味道好夾,池魚刺身好新鮮,細細片,好彈牙。鯛魚及火灸三文魚腩 - 鯛魚新鮮,無腥味,口感一流,好彈牙。三文魚超肥美,火灸過好香口!海膽杯 - 新鮮海膽上鋪了一片靚靚的金薄,美感即升幾倍,視覺藝術!海膽鮮甜香滑,海膽帶子好彈牙,蟹肉又多又好鮮甜!下層仲配左三款日本新鮮的海藻,各有不同口感,當中有隻滑滑的,第一次食,好特別!安格斯牛肉串及煙肉芝士年糕串 - 安格斯牛肉串好香口,油膩入口即溶,又不失彈牙口感!煙肉芝士年糕好特別好夾好好食!外亂內軟的代表作!雜錦天婦羅 - 大蝦天婦羅夠新鮮,但真的不及溫室南瓜及日本蕃薯有驚喜,超級天然甜!南瓜好creamy, 軟綿綿!黑松
刺身壽司、日本料理在香港的確很普遍。好味的 ,新鮮的,用心的,確不多。今天是我們的紀念日子當然要食得好,所以特別揀左一間新開的日本料理,真心值得一讚。 日式的裝修,環境優雅,舒適。服務真係好細心,每上一道菜都會解釋一番,有些新穎食材,我地問,佢地都隨口可答得出食物名稱及來源地,的確專業!

黑松露鵝肝燒蠔 - 蠔好新鮮,鵝肝好香滑,帶有淡淡黑松露味,香烤後帶點表面脆脆的,內里香濃,十分夾!

泡菜豚肉鍋 - 微微泡菜的辣味,有豚肉、金菇、冬菇、娃娃菜、小棠菜、豆腐及粉絲,豚肉口感剛好,油膩均勻,豆腐滑一滑,粉絲好彈牙,整體都好好食!

用心做的菜的確能感動人,我好鐘意!
2017-09-28
  • 海膽杯
  • 煙肉芝士年糕
  • 池魚刺身
  • 雜錦天婦羅
  • 黑松露鵝肝蠔
2017-09-27 261 浏览
尖沙咀食肆多籮籮, 食日本菜既多不勝數, 最近又有一間日本料理新店開張.此日本料理店位於尖沙咀寶勒巷的粵海酒店之內,除了千上Senkami日本料理外,同層還有潮州酒家。裝潢簡潔光亮,播放著80-90年代日語慢歌。可能新張不久,眼見還有些大畫還未掛上。如果用埋筷子座會更加好這兒除了單點外還有CHEF OMAKASE, 不過OMAKASE需要提早預訂,所以今次吃單品。好高貴既海膽杯 $148除了日本海胆和金箔,內裡還有滑潺潺海草及帆立貝粒,師傅再加咗獨家調味,整杯好夾  ! 前菜刺身壽司共冶一爐 ,師傅好好心機將我地D零零碎碎單點組合起來 , 視覺上立即變豐富。單品變組合1單品變組合2將條狀刺身卷成波波很可愛刺身夠厚身啖啖肉又新鮮 !香濃蟹膏玉子,師傅再加咗甘蝦,好match海葡萄溫室蕃茄沙律,海葡萄滿滿海水味又好爽脆好好好欣賞這個青瓜左口魚邊壽司燒過之後呢滿滿油香倒意想不到的是師傅將各款燒物和炸物組合成拼盤而非一串一碟咁上檯,令原本零零散散的食物變得好有睇頭 畫面更富立體感 !單品變組合3單品變組合4 鐵板蒜片牛柳粒,如果蒜片可以再炸耐D乾身D會再香脆D便會更正 !泡菜豚肉鍋 ~ 豚肉份

如果用埋筷子座會更加好

好高貴既海膽杯 $148

單品變組合1

單品變組合2

池魚刺身

將條狀刺身卷成波波很可愛

島池魚刺身,真鯛刺身

刺身夠厚身啖啖肉又新鮮 !

蟹羔玉子

香濃蟹膏玉子,師傅再加咗甘蝦,好match

日本溫室蕃茄

海葡萄溫室蕃茄沙律,海葡萄滿滿海水味又好爽脆

青瓜
好好好欣賞這個青瓜

鮮帶子壽司,右口壽司

左口魚邊壽司燒過之後呢滿滿油香

畫面更富立體感 !

煙肉芝士年糕,安格斯牛肉串,天盛,吉烈炸蠔
單品變組合3

豚肉露筍卷,三色雞肉串,燒蠔,燒羊架
單品變組合4

泡菜豚肉鍋
泡菜豚肉鍋 ~ 豚肉份量可不少, 來到尾醒當要要食番D蔬菜啦

日本薑味雪糕, 香桃雪皅

日本薑味雪糕 , 每一口都有淡淡薑味又過於辛辣,正!
🍑水蜜桃雪皅 夠清新香甜 !
题外话/补充资料: 席間不時來添熱茶,尾段還主動換一杯新熱茶 !!!! 夠主動又細心. 店員還會主動問意見,看看有什麼地做得可以再好些,讚!
2017-09-21
島池魚刺身,真鯛刺身
日本溫室蕃茄
青瓜
日本薑味雪糕, 香桃雪皅
  • 島池魚刺身
  • 真鯛刺身
尖沙咀粵海酒店嘅一樓新開左間日本料理嘅餐廳 於是決定今晚同媽媽黎食 到去環境格局都非常日式 而且招呼周到 覺得好似處身於日本 位置非常寬闊坐得好舒適 一坐低店員就為客人送上熱茶 落完order之後都要等返咁上下時間 因為廚師即叫即做 上枱款款菜式都好精緻 果然係色香味俱全蟹羔玉子玉子上邊有啲大蟹子同一隻甜蝦 平時我係唔會食蟹子 但今日見呢啲好似好得意 就食咗粒 發現好似爆爆珠嘅口感 然後會滲出一點鹹香 又幾好食喎 跟住就比我食晒^_^日本溫室番茄呢個不論買相定味道都好好 主要原因都係因為食材新鮮 番茄好清甜 撈左啲日式醬汁 唔會油膩 好清新嘅感覺真鯛刺身島池魚刺身池魚刺身平時我唔係一啲好鍾意食刺身嘅人 對上一次食就係「壽司之神」嗰次 因為對於啲生嘅食物 我都係覺得要揀啲高質嘅餐廳先穩陣 今日呢間當然無問題 新鮮直到 即叫即切 令我覺得可以放心食 食落果然全部都鮮味十足 又唔會有陣腥味 點咗佢哋嘅豉油唔會覺得好鹹 而且可以提升嗰個味覺海膽杯呢個海膽杯真係有驚喜 下面有啲好似啫喱嘅沙律 之後上面係痴咗金箔嘅海膽 中間係有啲撈左醬嘅帶子刺身 味道鮮甜 口感很讚喔 平時去其他日本餐廳都唔會見到
日本溫室番茄
真鯛刺身
島池魚刺身
池魚刺身

海膽杯
呢個海膽杯真係有驚喜 下面有啲好似啫喱嘅沙律 之後上面係痴咗金箔嘅海膽 中間係有啲撈左醬嘅帶子刺身 味道鮮甜 口感很讚喔 平時去其他日本餐廳都唔會見到有呢啲款式 真係值得一試
左口魚邊壽司、鮮帶子壽司、燒三文魚腩壽司、鯛魚壽司
壽司方面火炙帶子同埋左口魚邊都係十分滿意 左口魚邊就係比目魚上面嗰條野 嗰度係一條條魚肉 之後夾帶啲魚脂 可謂入口即溶 而且佢哋嘅壽司飯真係做得好好食 燒三文魚腩又係唔錯 食落都係脂香十足 鯛魚壽司睇佢好似一團野 其實都好食 點左豉油一啖食左 發現原來有少少薑嘅成份撈左係入面 又出奇地夾喎
燒羊架
食羊肉我最怕就係嗰陣羶味 佢呢個燒得唔錯 出面既邊位燒到脆香 而入面就保持鮮嫩多汁 而且唔會食到陣好羶嘅味道
黑松露鵝肝燒蠔
黑松露同鵝肝都好配喔 黑松露味濃 而鵝肝帶點甜甜的味道 唯獨係我唔係好鍾意食生蠔 佢呢個燒完之後都係生生地
明太子雞肉串
鹹香嘅明太子配上嫩滑嘅雞肉 佢雞肉燒到外脆內滑 味道唔錯呢
安格斯牛肉串
我最鍾意就係呢個牛肉串 超級好食 佢牛肉嘅熟成度燒得啱啱好 唔會過生 唔會過熟 而且脂肪分布均勻 咬落啲脂香係口中散發 真係無得頂
豚肉蘆筍卷
蘆筍爽脆 而豚肉燒得脆香 係好好食 但唯一嘅唔好就係豚肉過肥
煙肉芝士年糕
呢個菜式真係好有創意 脆煙肉入邊係包住芝士同年糕 咬落又脆又煙韌 口感特別 佢呢隻芝士應該唔係普通嘅芝士 用咗係類似芝士磚嗰種嘅芝士 鹹香十足 但食落整體就偏鹹
吉列炸蠔
呢個新鮮炸起 口感香脆 而隻蠔係入面又唔會變得乾硬 不過我都係麻麻地食蠔
泡菜豚肉鍋
呢個入邊有好多蔬菜同薯粉 豚肉新鮮味香 泡菜湯底唔會太辣 感覺唔錯
鐵板蒜片牛柳粒
炸蒜片同埋洋蔥一齊炒牛柳粒 白洋蔥吸晒牛肉既香氣 變得超好食 但呢碟牛柳粒個人略嫌肉質做得過熟 牛柳粒本身無乜脂肪 整體口感變得較鞋
最後當然不忘食甜品啦 我地點左一個椰子雪糕同埋豆腐雪糕 味道真係超級正
豆腐味嗰種豆腐香真係神級濃郁 我都好懷疑自己係咪就係食緊豆腐 但口感依然好creamy
椰子雪糕仲勁 椰汁味香濃之餘 入面仲有一條條椰絲乾 分量仲要唔少 口感同味道都好正
食完今晚覺得好滿足 日式料理就係每樣少少 你可以食到好多款式 而且每樣野嘅賣相都好靚 不論係擺碟定出菜時間都非常講究 佢哋會出左一set菜 等客人食完再整下一輪 大家食日式料理嗰陣時記住預留多啲時間 慢慢享受啊~
2017-09-20 148 浏览
尖沙咀日本野一向都多,系呢邊返工大大話話都食過好多間,聽同事講尖沙咀最近開左間新日本菜, 女友突然想食日本野就不如試試佢啦!餐廳位於酒店既1/F, 潮州菜隔離, 唔太難搵魚生壽司先上,兩個字,新鮮!選擇又時令主食有唔同既串燒,燒物,仲有一個鐵板牛柳粒。唔同既串燒都好好味,特別個羊燒到好香口,好好味呀!天婦羅做到無得頂,完全唔同一般坊間既水準,完全超水準!食完仲有美味豆腐味雪糕作結, 個味道直頭好似飲豆漿咁, 無得頂呀!

餐廳位於酒店既1/F, 潮州菜隔離, 唔太難搵

魚生壽司先上,兩個字,新鮮!選擇又時令

2017-09-18
2017-09-19 207 浏览
聽朋友介紹尖沙咀粵海酒店新開左間日本餐廳,仲提議我地黎試下,一向鍾意食日本菜既我當然冇問題啦。店內裝修簡潔寬敞,亦有日式餐廳風味。海膽杯-配有蟹肉及鮮帶子(左至右)日本溫室蕃茄沙律、池魚刺身、真鯛壽司、三文魚壽司(左至右)火炙帶子壽司、火炙左口魚壽司、池魚刺身、蟹膏玉子(左至右)安格斯牛肉串、煙肉芝士年糕、三式天婦羅、吉列炸蠔(左至右)豚肉露荀卷、三色雞肉串、燒羊架、燒蠔鐵板蒜片牛柳粒豆腐雪糕總括而言,前菜、壽司及刺身都好鮮甜味美,屬水準之作。熟食很香口,我特別喜歡燒羊架及吉列炸蠔,鐵板牛柳粒亦十分嫩滑惹味

店內裝修簡潔寬敞,亦有日式餐廳風味。

海膽杯-配有蟹肉及鮮帶子

(左至右)日本溫室蕃茄沙律、池魚刺身、真鯛壽司、三文魚壽司

(左至右)火炙帶子壽司、火炙左口魚壽司、池魚刺身、蟹膏玉子

(左至右)安格斯牛肉串、煙肉芝士年糕、三式天婦羅、吉列炸蠔

(左至右)豚肉露荀卷、三色雞肉串、燒羊架、燒蠔

豆腐雪糕

總括而言,前菜、壽司刺身都好鮮甜味美,屬水準之作。熟食很香口,我特別喜歡燒羊架及吉列炸蠔,鐵板牛柳粒亦十分嫩滑惹味
2017-09-18