餐厅: 壹.01
资讯:

2024-09-12 275 浏览
觀塘名物除咗有塞車 仲有呢間台灣菜(・ˇ∀ˇ・)聽聞平日經常排長龍 呢次假日去都大致滿座.✿ 壹.01芒果魯肉飯 $⑥⓪.✿ 拉絲芝士火腿蛋餅 $④⑤.✿ 我不是章魚燒(4粒)|原味 $②③ // 明太子 $②⑤.✿ 蘇子手撕雞 $②⑧.✿ 飲品|0冰芋頭鮮奶 $②① // 爆珠馬蹄椰子水 $②⑧.傳說中嘅芒果魯肉飯聽落好新奇 但又出奇地夾魯肉嘅油香搭上芒果嘅香甜 好岩送飯 哈哈蛋餅同平時嗰啲唔同 外層似薄身嘅手抓餅 好脆口內餡亦足料 芝士拉絲效果一流其他小食飲品都不錯 抵食又大份 難怪咁有人氣啦~
觀塘名物除咗有塞車 仲有呢間台灣菜(・ˇ∀ˇ・)
聽聞平日經常排長龍 呢次假日去都大致滿座
✿ 壹.01芒果魯肉飯 $⑥⓪

✿ 拉絲芝士火腿蛋餅 $④⑤

✿ 蘇子手撕雞 $②⑧

傳說中嘅芒果魯肉飯聽落好新奇 但又出奇地夾
魯肉嘅油香搭上芒果嘅香甜 好岩送飯 哈哈
蛋餅同平時嗰啲唔同 外層似薄身嘅手抓餅 好脆口
內餡亦足料 芝士拉絲效果一流
其他小食飲品都不錯 抵食又大份 難怪咁有人氣啦~
2024-09-12 233 浏览
講到觀塘美食,一定唔少得呢間餐廳!餐廳主打豐富配料嘅台式飯類🍚,而且想健康、減碳水嘅話,仲可以選擇轉粉絲底👅。呢度好受歡迎,就算星期六嚟到,都全場爆滿。.🐙我不是章魚燒6粒($44)望落去,造型勁似迷你章魚燒!木魚絲同埋蛋黃醬日式嘅調味🇯🇵,配買炸香左嘅表層,好香口💥。咬落去先發覺原來裏面係花枝丸,花枝嘅味道都好濃郁。.🐥特盛紫菜手撕雞便當($79)推薦呢款特色便當,因為配料真係勁豐富👍🏻!呢一款我哋轉咗做粉絲底,裏面有榨菜、紅色腌菜絲、紫菜、嫩滑手撕雞等等嘅配料😍,撈埋一齊味道超級豐富,好滿足。.🥭壹.01芒果滷肉飯($60)芒果配埋滷肉原來好夾!芒果嘅清甜果香味,中和咗滷肉嘅油脂邪惡感🐷,而且同滷肉汁甜甜香香嘅味道好夾,好送飯。.🥤仙草雙檸冬瓜茶L ($27)呢個價錢就可以嗌到大杯嘅台式手搖飲品!裏面仙草嘅份量好足料🤤,食落口滑捋捋,冬瓜茶配埋檸檬味道好夾,唔會過甜🤩。.💦爆珠馬蹄椰子水($36)椰子水本身清甜,夾埋爆漿嘅馬蹄粒粒,味道更加fresh🥳,啱晒配埋濃郁嘅便當一齊食。
🐙我不是章魚燒6粒($44)
🐥特盛紫菜手撕雞便當($79)
🥭壹.01芒果滷肉飯($60)
🥤仙草雙檸冬瓜茶L ($27)
💦爆珠馬蹄椰子水($36)
2024-09-10
午餐
2024-09-12 246 浏览
觀塘除左塞車仲有壹.01一直都想食呢間台灣菜,最近得閒返小小🏖️可以去食啦。今次我哋食左:🌟必食推薦:脆炸鮮奶卷芋泥二文治💰43.2鮮奶卷外脆內熱,重點完全唔漏。食台灣菜一定要食芋泥,我覺得最特別係個夾餅,好似餅乾咁脆。🌟蜜汁紫菜排骨飯💰55.8紫菜好多包埋飯食好開胃,排骨份量好多,好酥香,加埋蜜汁調味,超滋味。🌟紫菜手撕雞飯💰53.1紫菜手撕雞飯有好多料,有紫菜,手撕雞面頭仲撒上芝麻,青瓜🥒,酸瓜,仲有個配菜唔知係咩。🌟風琴豆腐牛肉粉絲💰51.3風琴豆腐好有夜市風味,牛肉重牛味,粉絲索晒牛肉汁,超好味🤤🌟拉絲芝士蛋餅💰40.5食台灣菜必食芝士蛋餅,蛋餅超薄,拉絲芝士夠邪惡,我鐘意。總結:壹.01價錢平民,味道夠正宗,可以經常食。10分滿分味道:8/10環境:8/10價格:8/102人總數💰243(已加一)2」121.5#hkfoodieblogger #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram
觀塘除左塞車仲有壹.01
一直都想食呢間台灣菜,最近得閒返小小🏖️可以去食啦。

今次我哋食左:

🌟必食推薦:脆炸鮮奶卷芋泥二文治💰43.2

🌟蜜汁紫菜排骨飯💰55.8

🌟紫菜手撕雞飯💰53.1

🌟風琴豆腐牛肉粉絲💰51.3
風琴豆腐好有夜市風味,牛肉重牛味,粉絲索晒牛肉汁,超好味🤤

🌟拉絲芝士蛋餅💰40.5
食台灣菜必食芝士蛋餅,蛋餅超薄,拉絲芝士夠邪惡,我鐘意。

總結:壹.01價錢平民,味道夠正宗,可以經常食。

10分滿分

#hkrestaurants
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店
#觀塘 #觀塘美食 #古早味 #台灣美食
2024-09-11 244 浏览
觀塘工廠區,零舍多好嘢食,仲要超抵!今次呢個位置真係要朋友介紹先知,撞啱2:30後仲有九折優惠🈹蜜汁排骨便當$61即炸熱辣辣。脆卜卜嘅豬排大塊過啊仔塊面😂手撕雞便當$60滿滿嘅肉絲配青瓜🥒清新爽口拉絲芝士火腿蛋餅$40台式火腿蛋餅夾住拉絲芝士🧀口感一流👍🏻當然唔少得台式飲品🧋🥤全手作芋頭鮮奶$23仙草豆奶$17黑糖珍珠鮮奶$31#台式料理 #觀塘餐廳 #台灣美食#台式飲品 #珍珠奶茶 #工廠區美食
觀塘工廠區,零舍多好嘢食,仲要超抵!

蜜汁排骨便當$61
即炸熱辣辣。脆卜卜嘅豬排大塊過啊仔塊面😂

手撕雞便當$60

黑糖珍珠鮮奶$31

#台式料理 #觀塘餐廳 #台灣美食
#台式飲品 #珍珠奶茶 #工廠區美食
2024-09-11 247 浏览
最近一直想去食台灣菜,咁岩今日就比我發現左呢間台式特色餐廳,價錢親民之餘食物款式仲非常之多元化,店內裝修簡約整潔,仲有好多有趣既字句
平日晚市時間已經坐滿哂人,真係相當有人氣🔥 🥭🍖壹.01芒果魯肉飯 $60
魯肉飯+芒果一個好新鮮既配搭芒果肉好香甜,魯肉肥瘦均勻,仲有咸菜、蔥花等撈埋飯一齊食,口感豐富🤤味道好獨特唔好以為又咸又甜,但原來芒果同魯肉係好Match,非常之有驚喜! 🦑明明‧我不是章魚燒 (3粒)$25
一黎到見到個賣相睇落好似係章魚燒,
但其實係花枝丸,有驚喜又有心思既一道小食
外層炸到脆卜卜,花枝丸脆口彈牙
沾上醬汁、木魚 加埋明太子醬同埋青紅色配料,幾惹味 🧀拉絲芝士火腿蛋餅 $49
蛋餅唔會太乾身,入面仲有勁多芝士同火腿濃郁既蛋香搭配鹹香火腿,好有口感加上有拉絲令我食完一件又一件,好邪惡‼️ 🐮牛肉汁煮風琴豆腐 $12
外型製作成風琴狀既豆腐,索晒牛肉汁既鮮味 🥛脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治 $48
三文治就聽得多啦,二文治到底係咩黎?
原來係用兩塊脆餅乾再夾住啲芋泥餡
芋泥超香濃,唔會好甜好膩
炸鮮奶外脆內滑,入面仲係流心黎😍一咬已經爆曬啲鮮奶醬出黎 🍋雙檸冬瓜茶 (
平日晚市時間已經坐滿哂人,真係相當有人氣🔥

🥭🍖壹.01芒果魯肉飯 $60
魯肉飯+芒果一個好新鮮既配搭

🦑明明‧我不是章魚燒 (3粒)$25
一黎到見到個賣相睇落好似係章魚燒,
但其實係花枝丸,有驚喜又有心思既一道小食
外層炸到脆卜卜,花枝丸脆口彈牙
沾上醬汁、木魚 加埋明太子醬同埋青紅色配料,幾惹味

🧀拉絲芝士火腿蛋餅 $49
蛋餅唔會太乾身,入面仲有勁多芝士同火腿
濃郁既蛋香搭配鹹香火腿,好有口感
加上有拉絲令我食完一件又一件,好邪惡‼️

🐮牛肉汁煮風琴豆腐 $12
外型製作成風琴狀既豆腐,索晒牛肉汁既鮮味

🥛脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治 $48
三文治就聽得多啦,二文治到底係咩黎?
原來係用兩塊脆餅乾再夾住啲芋泥餡
芋泥超香濃,唔會好甜好膩
炸鮮奶外脆內滑,入面仲係流心黎😍一咬已經爆曬啲鮮奶醬出黎

🍋雙檸冬瓜茶 (大) $42
係店內既招牌特飲,加左青檸同檸檬
酸酸甜甜解渴得黎又好fresh ,消暑一流👍🏻

🧉零冰手作芋頭鮮奶 (中) $48
除左冬瓜茶特飲之外, 佢地既芋泥都好出名
超級多既芋泥搭配鮮奶一齊飲入口香滑
甜度適中,又可以食到芋頭顆粒,簡直係岩哂芋泥控!

只要Follow佢地社交平台係2:30後黎食會有9折優惠
呢間台灣菜唔單只CP值高,仲好好好抵食 !推薦大家要黎試下
係觀塘返工既朋友仔更加唔好錯過添啦!
2024-09-07
  • 雙檸冬瓜茶
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
  • 0冰手作芋頭鮮奶
2024-09-10 262 浏览
觀塘真係好多小店,如果係度番工食lunch都幾多選擇。壹。01提供茶飲、小食同各式便當,嚟食個輕食/正餐都得。明明 - 我不是章魚燒佢係一粒炸咗嘅花板丸,上面有一層明太子醬,賣相好可愛。特盛薑蔥手撕雞便當非常之咁豐盛,大量薑蔥、鵪鶉蛋、手撕雞、台灣腸、雜菜⋯食咗好多材料先搵到飯出嚟!脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治二文治其實係餅嚟,中間夾住芋泥。風琴豆腐牛肉粉絲少有牛肉飯配風琴豆腐,而飯亦可以轉粉絲,可以索番牛汁味。仙草雙檸冬瓜茶內有不少仙草,冬瓜茶加雙檸減低甜度。檸檬山楂荷葉茶 修身去脂必選,岩晒又想食又想消脂嘅人。🛎️必試指數:8/10🔆📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖#wingwingpiglife #wingwingpiglife_kt🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴#壹01 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘小店
觀塘真係好多小店,如果係度番工食lunch都幾多選擇。

壹。01提供茶飲、小食同各式便當,嚟食個輕食/正餐都得。

明明 - 我不是章魚燒
佢係一粒炸咗嘅花板丸,上面有一層明太子醬,賣相好可愛。

特盛薑蔥手撕雞便當
非常之咁豐盛,大量薑蔥、鵪鶉蛋、手撕雞、台灣腸、雜菜⋯
食咗好多材料先搵到飯出嚟!

脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治
二文治其實係餅嚟,中間夾住芋泥。

風琴豆腐牛肉粉絲
少有牛肉飯配風琴豆腐,而飯亦可以轉粉絲,可以索番牛汁味。

仙草雙檸冬瓜茶
內有不少仙草,冬瓜茶加雙檸減低甜度。

檸檬山楂荷葉茶
修身去脂必選,岩晒又想食又想消脂嘅人。

🛎️必試指數:8/10🔆
📍 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
🅆🄸🄽🄶 🅆🄸🄽🄶 🄿🄸🄶 🄻🄸🄵🄴
#壹01 #觀塘 #觀塘美食 #觀塘小店
2024-09-07
。O小姐。芋頭鮮奶控。日常。前排聽新聞講話觀塘日日大排長龍嘅茶餐廳都要執,今日做完嘢就過去睇一睇係咪真係真啦,順便睇吓咩景況,你都真係見佢哋拆緊嘢,諗一諗我都曾經喺嗰度食過幾餐…Anyway…行到嚟自然就要搵嘢食㗎啦,扶手電梯上一層,睇一睇原來都有幾間餐廳個喎,再上多層,見到呢間門面咁搞笑!觀塘除咗塞車,仲有101!睇嚟佢都係關注組嘅朋友。見呢一間入面咁多人,應該都唔會死錯人啦,所以就同朋友一齊啦,試吓佢啦!餐廳名叫做壹01 🙆🏻‍♀️ 即刻令我諗起台北101。 以佢真係食台灣嘢嘅,不過就同傳統嘅台灣嘢有啲唔同!先嚟一個熔岩蛋之戀(即係拉絲芝士火腿蛋餅)- 熱辣辣上枱一定要即刻食,佢個芝士真係堅拉到絲!同埋都足料嘅。另外叫咗個脆炸鮮奶卷拼古早芋泥二文治 - 見個名嘅時候一路都喺度諗緊乜嘢叫二文治呢?原來應該係佢有兩層,而外層係用餅乾🤔去夾中間全部都係我至愛嘅芋泥啊!呢個有驚喜喎,仲有就係個炸鮮奶,熱辣辣,又唔會話好膩!另外朋友想食我不是章魚燒 - 朋友真係本身以為佢係章魚燒,點不知係墨魚丸🤣但佢嘅外貌會真係令人哋以為佢係一個章魚燒嘅,都幾彈牙 。再嚟多個台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、
。O小姐。芋頭鮮奶控。日常。

拉絲芝士蛋餅

食到一枱都係

再嚟多個台北夜市小食拼盤(台灣腸、花枝丸、鹽酥雞)- 估唔到佢台灣場都有兩條,仲有好多粒鹽酥雞!!正呀!😆
小食拼盤

最尾仲嚟多個主食薑蔥排骨飯 - 聽講佢係出名嘅,個排骨成個碗咁大,啲薑蔥都多嘅,一個好好撈汁嘅排骨飯!😳

叫咗成枱嘢食,當然就一定要飲嘢啦!而喺台灣嘢飲嚟講,我最最最最最鍾意就係芋泥芋圓芋頭!所以我哋都叫嗌左 芝。芋頭鮮奶!冇冰,勁多芋頭!勁開心!飲完再加多個冬瓜茶攞走解油膩!😊
芝。芋頭鮮奶
冬瓜茶

食到好飽都係三百零蚊,原來下午茶或者晚餐仲要有九折!我哋食到咁飽,今晚都已經唔使食了!

如果喺附近返工嘅話,我覺得可以嚟食一食,價錢又唔係貴,又可以當自己去咗旅行食台灣嘢😏
2024-08-31
拉絲芝士蛋餅
食到一枱都係
小食拼盤
芝。芋頭鮮奶
  • 台北夜市小食拼盤
  • 熔岩蛋之戀
  • 芋泥鮮奶
話說我哋一家三口約埋公公婆婆去Party Room慶祝生日,食完Lunch發現隔離有間好多好評嘅台灣餐廳😍而且價錢實惠,兩點後有九折優惠💓決定order啲小食拎埋去Party Room一邊食一邊玩🤤🍽️ 熔岩蛋之戀 & 邪惡蛋之戀熔岩係一個拉絲芝士火腿蛋餅,蛋餅係Lisboy最愛嘅美食之一,仲有拉絲芝士同火腿,真係好味!而邪惡嘅意思係因為有芋泥同肉鬆嘅酥脆皮蛋餅🌮脆卜卜公公婆婆食到好開心🤤仲有肉鬆調味不得了!🍽️ 脆炸鮮奶卷 & 芋泥二文治呢個小食係我大推嘅其中一款小食😍鮮奶卷外脆內甜,Lisboy都食得🤤而芋泥都夠晒香甜,加埋脆卜卜嘅麵包皮夾成左二文治(不是三文治🥪喔)🍽️ 台北夜市小食拼盤呢個台式小食拼盤有有齊台灣夜市特色嘅小食台灣腸、鹽酥雞同埋花枝丸,全部都酥炸得好有台灣特色,鹽酥雞炸到外脆內軟,值得一讚!🍽️ 我不是章魚燒呢個係章魚燒系列,但係特別嘅地方就係有明太子章魚燒,出邊好少見,夠鮮味加埋章魚燒又係幾配合😝🍽️ 全手作芋頭鮮奶最後叫多杯台式手搖飲品俾Lisboy去party room飲😂呢個手作芋頭鮮奶就啱晒仲要飲奶嘅佢啦,加埋芋頭真係人間極品🧋由於已經食飽飽,叫咗少少小食都食唔晒

🍽️ 熔岩蛋之戀 & 邪惡蛋之戀

🍽️ 脆炸鮮奶卷 & 芋泥二文治

🍽️ 台北夜市小食拼盤

🍽️ 我不是章魚燒

🍽️ 全手作芋頭鮮奶

由於已經食飽飽,叫咗少少小食都食唔晒,估唔到呢間台灣食店質素幾高🤤
  • 脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治
完全冇唸過weekend 上黎官塘日昇中心去觀塘搵食真係要停一停唸一唸🤔朋友帶我去上樓食台灣菜👉🏻壹.01價錢比街鋪平1/3 逢星期一至六2:30 後只要follow 社交平台仲有9 折優惠😍這裡由幾位年青人創立,主打台灣便當,以性價比高打出名堂,難怪星期六都可以滿座。酥炸雞球 $20雞球粒粒香脆,冇鹽脆鷄咁重口味;食到鷄肉之餘炸粉亦不是太厚,香口小食。酥炸花枝丸$16另一款小食則十分有驚喜花枝丸彈牙,不會只吃到一口粉;重點是加上小許華鹽,令香味更突出。拉絲芝士火腿蛋餅$45蛋餅外皮煙靱,可惜並不是即整,沒有預期拉絲效果,相比其他食物味道比較淡,蛋餅非即點就失色不少。香蔥紫菜手撕雞飯$59點了少飯,但係份量一啲都唔少,肯定男仔都食得飽。手撕雞絕對足料,吃到大部份都係鷄肶肉,配埋超多香蔥和紫菜,加上少許醬油搽在珍珠飯上,簡單又飽肚,難怪是店子皇牌 。仙草豆奶豆奶取代牛奶感覺冇咁膩,而且滑滑的仙草超多,飲得好過引。雙檸冬瓜茶雖然是雙檸檬,但酸味又唔太出,冬瓜茶底比紅茶來得柔和一點,少甜易入口。

完全冇唸過weekend 上黎官塘日昇中心

去觀塘搵食真係要停一停唸一唸🤔
朋友帶我去上樓食台灣菜👉🏻

壹.01
價錢比街鋪平1/3
逢星期一至六2:30 後只要follow 社交平台
仲有9 折優惠😍
這裡由幾位年青人創立,主打台灣便當,以性價比高打出名堂,
難怪星期六都可以滿座。

炸雞球 $20
雞球粒粒香脆,冇鹽脆鷄咁重口味;
食到鷄肉之餘炸粉亦不是太厚,香口小食。

酥炸花枝丸$16
另一款小食則十分有驚喜
花枝丸彈牙,不會只吃到一口粉;
重點是加上小許華鹽,令香味更突出。

拉絲芝士火腿蛋餅$45

香蔥紫菜手撕雞飯$59
點了少飯,但係份量一啲都唔少,肯定男仔都食得飽。
仙草豆奶
豆奶取代牛奶感覺冇咁膩,而且滑滑的仙草超多,飲得好過引。

雙檸冬瓜茶
2024-09-09 255 浏览
之前聽觀塘返工嘅朋友講佢哋嗰邊有間台式料理幾好食,我就bookMark左,咁啱前日收工要去觀塘,即刻搵機會上去試吓先,雖然我8:00先去到,都仲幾旺場架😮睇下個menu發現價錢幾抵,性價比都幾高。 🟥熔岩蛋之戀 即係拉絲芝士火腿蛋餅,個蛋餅熱辣辣好好食,啲芝士真係可以拉到長絲出黎,必叫!🟨我不是章魚燒 & 明明— 我不是章魚燒叫之前我都心諗個名究竟係咩嚟嘅,原來佢真係唔係章魚燒,而係墨魚丸,明明嗰款上邊仲要有滿滿嘅明太子,口感豐富,兩款都好彈牙! 🟧風琴豆腐牛肉飯牛肉味香濃,薄切但係份量十足,我哋都食到停唔到口。 🟫飲品食台灣嘢點可以唔叫台式飲品呢?我哋今次叫咗雙檸冬瓜茶同埋黑糖珍珠鮮奶,冬瓜茶酸酸地夠晒清新,黑糖珍珠就啱晒鍾意飲甜嘢嘅我啦😍😍

🟥熔岩蛋之戀

🟨我不是章魚燒 & 明明— 我不是章魚燒

🟧風琴豆腐牛肉飯
牛肉味香濃,薄切但係份量十足,我哋都食到停唔到口。

🟫飲品

2024-09-08 197 浏览
“觀塘除左塞車 重有壹.01”一入嚟見到大大隻字寫響正中間真係笑咗出嚟😂響食物方面~呢間台式便當餐廳亦不乏玩味👍🏻🐔 椒蔥手撕雞粉絲 本身係跟飯🍚 但可以轉成粉絲~用椒麻醬料撈埋好好食👍🏻本身佢個手撕雞本身都有青瓜絲同芝麻撈過On side 仲有超惹味嘅京蔥同櫻花蝦所以成個便當嘅味道都好豐富😋🧀拉絲芝士火腿蛋餅蛋餅煎得金黃酥脆而且芝士拉絲超長‼️配上火腿嘅鹹香真係超正!🥛炸鮮奶•芋泥三文治呢個小食combo完全係我鍾意食嘅嘢炸鮮奶好滑好夠奶香味芋泥好足料同焗脆咗嘅多士一齊食一流🐙明明•我不是章魚燒食入口先知原來真係不是章魚燒😂😂係明太子醬+花枝丸😂😂😂🦑酥炸花枝丸呢個係無明太子醬嘅不是章魚燒😂😂佢哋嘅花枝丸炸得夠金黃酥脆~不錯吃!另外佢哋嘅飲品都好唔錯價錢亦好抵👍🏻芋頭鮮奶勁多芋泥又大杯古香奶茶只係$18杯!仲要茶香味十足~勁抵!
“觀塘除左塞車 重有壹.01”
一入嚟見到大大隻字寫響正中間真係笑咗出嚟😂
響食物方面~呢間台式便當餐廳亦不乏玩味👍🏻

🐔 椒蔥手撕雞粉絲
本身係跟飯🍚 但可以轉成粉絲~
用椒麻醬料撈埋好好食👍🏻
本身佢個手撕雞本身都有青瓜絲同芝麻撈過
On side 仲有超惹味嘅京蔥同櫻花蝦
所以成個便當嘅味道都好豐富😋

🧀拉絲芝士火腿蛋餅
蛋餅煎得金黃酥脆
而且芝士拉絲超長‼️
配上火腿嘅鹹香真係超正!

🥛炸鮮奶•芋泥三文治

食入口先知原來真係不是章魚燒😂😂
係明太子醬+花枝丸😂😂😂

🦑酥炸花枝丸
呢個係無明太子醬嘅不是章魚燒😂😂
佢哋嘅花枝丸炸得夠金黃酥脆~不錯吃!

另外佢哋嘅飲品都好唔錯
價錢亦好抵👍🏻
芋頭鮮奶勁多芋泥又大杯
古香奶茶只係$18杯!仲要茶香味十足~勁抵!

2024-09-07 174 浏览
相信觀塘人對壹.01 @1.01_一定唔會陌生結合創意與傳統台式美食 2:30pm後全單九折最近還推出了創新的小食💫我不是章魚燒人氣產品還有蛋餅 古早二文治 芋頭鮮奶等·🧆我不是章魚燒|明明 我不是章魚燒將章魚燒的概念與炸花枝丸結合 外皮很酥脆內餡彈牙有花枝顆粒 分別有原味/明太子味在經典上做了有趣的變化🐙連配菜也很好吃·🍢台北夜市小食拼盤如同夜市的縮影 有齊台灣腸 花枝丸 鹽酥雞特別是台灣腸 淋上蜜糖後 變得更惹味涮嘴·🍠邪惡蛋之戀(芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅)好足料 完美結合了鹹香的肉鬆與綿密的芋泥酥脆的外皮加上煙韌的麻糬 口感層次豐富·🍗炸花雕雞翼好有驚喜!沒想到花雕雞翼也有油炸的版本外皮酥脆 雞肉鮮嫩 每啖都滲透花雕酒的香氣·🍘蜜汁紫菜排骨飯紫菜的香氣搭配蜜汁 讓排骨不僅香脆內嫩還添了一層甜美的風味 除白飯外 還可轉粉絲·🍋雙檸冬瓜茶必點!冬瓜的甜美與檸檬的酸爽完美結合2款檸檬清新解渴 非常適合搭配小食一起吃.🧋珍珠奶茶珍珠Q彈有嚼勁 與濃郁的奶茶完美融合自選糖度冰量 既不會過甜 又能感受到茶香
相信觀塘人對壹.01 @1.01_一定唔會陌生
在經典上做了有趣的變化🐙連配菜也很好吃
🍢台北夜市小食拼盤
如同夜市的縮影 有齊台灣腸 花枝丸 鹽酥雞
特別是台灣腸 淋上蜜糖後 變得更惹味涮嘴
🍠邪惡蛋之戀(芋頭肉鬆脆皮麻糬蛋餅)
好足料 完美結合了鹹香的肉鬆與綿密的芋泥
🧋珍珠奶茶
珍珠Q彈有嚼勁 與濃郁的奶茶完美融合
自選糖度冰量 既不會過甜 又能感受到茶香
2024-09-07 124 浏览
小店位置唔算多 星期五放工去到 門口已經排滿人 排隊等20分鐘左右 睇得出人氣爆棚🔥叫左4款小食 1款便當 2杯茶飲 🫔🍱🧋食物種類多 價錢親民 而且菜式都有創意 唔係一般台灣菜式下午茶同晚市仲有9折 人氣勁都係有原因👍🏻最推薦係2款小食❤️‍🔥拉絲芝士火腿蛋餅 $45台灣野最中意食就係蛋餅 芝士超澎湃🧀蛋皮唔係淋晒 仲keep到脆脆地嘅口感芝士夾埋火腿炸鮮奶·芋泥二文治 $48炸鮮奶外層炸卷唔厚身 一咬就有香甜鮮奶溢出 甜度岩岩好🥛二文治外層係酥化餅乾 夾住軟綿芋泥 多重口感兩款炸物都炸得唔錯 乾身唔油膩蜜汁排骨便當 $68排骨加入蜜汁醃製 食落有蜜糖微甜味 中和炸排骨油膩感超大塊又厚身juicy 便當中有雜菜同台灣腸切片 台味滿滿其中一杯茶飲 叫左出面少見嘅檸檬山楂荷葉茶 $21見到荷葉同其他料浮面 好驚喜🫢竟然唔係用茶包有瘦身去脂功效 感覺好清新 加上檸檬同山楂嘅微酸鐘意特色花茶既朋友要試下😋

叫左4款小食 1款便當 2杯茶飲 🫔🍱🧋

見到荷葉同其他料浮面 好驚喜🫢竟然唔係用茶包
有瘦身去脂功效 感覺好清新 加上檸檬同山楂嘅微酸
鐘意特色花茶既朋友要試下😋
2024-09-07 223 浏览
今日同朋友放工喺觀塘食嘢,朋友帶咗我去工業區 嘅一間台式小店食晚餐, 呢間小店好方便地鐵站行幾分鐘就到, 價錢仲好實惠❤️。我哋叫咗個熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅), 脆炸鮮奶卷古早芋泥二文治, 特盛紫菜牛肉便當 我不是章魚燒同 兩杯黑糖珍珠鮮奶。熔岩蛋之戀:皮薄餡多, 蛋餅外皮包住拉絲芝士同醬汁加上鹹香嘅火腿 配搭得好完美, 層次豐富。古早二文治:佢係芋泥卷同鮮奶卷組合, 鮮奶卷外皮炸得香脆, 包住濃郁嘅流心鮮奶, 一咬落去就爆漿 好正👍, 芋泥卷啖啖芋香,口感豐富。明太子 我不是章魚燒: 佢真係唔係章魚燒嚟㗎😂, 彈牙好味,面頭再加上明太子醬倍感滋味。特盛紫菜牛肉便當:呢個便當好有驚喜, 未試過牛肉便當啲餸多嗰啲飯😂, 嫩滑嘅牛肉 加上好幾款嘅配菜 ,面頭再加上滿滿嘅香蔥同紫菜, 超超超豐富食得好滿足❤️
熔岩蛋之戀:
古早二文治:
明太子 我不是章魚燒:
特盛紫菜牛肉便當:

2024-09-07 125 浏览
#20240904 📝📍 #壹01 @1.01觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#壹01芒果魯肉飯 $60💭 究竟係咩機緣下會將呢兩樣野放埋一齊,真係諗極都諗唔明🤔但唔好理,甜既芒果同咸既魯肉一齊食又起到啲中和既作用,真係學佢menu話齋:睇落小奇怪,食落好和諧🥭佢隻米都好好味,叫台稉九號米,口感好似珍珠米,唔錯🍚.#蜜汁排骨便當 $68💭 個便當啲料好豐富,有雪菜、豆枝、鵪鶉蛋、台灣腸等等,樣樣野拆開都可以變做個小食咁,排骨淋得尼彈牙,食得出唔係鬆肉粉果隻淋,炸粉鬆脆唔硬,係勁好食🤤個飯底仲可以轉粉絲底有啲新奇,不過無咩汁好似都係飯夾啲🍱.#台北夜市小食拼盤 $45💭 其實有啲後悔叫左呢個,因為就算啲飯叫左少飯原來都幾多,拼盤入面有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞,有椒鹽基本上味道無得輸,不過實在太飽就真既😮‍💨.#魯肉汁蔬菜 $16💭 呢個係椰菜加西蘭花既配搭,講到底就係飯隔離啲配菜,用$16加份菜都幾抵食,魯肉汁都唔係淨係得汁,而係有埋肉粒,最特別係兜菜涼盤咁上,大熱天時食好岩🥦.#胚芽豆奶 #大 $19#黑糖珍珠 +$8#豆奶 #凍 #大 $14#特
#20240904 📝
#胚芽豆奶 #大 $19
#黑糖珍珠 +$8
#豆奶 #凍 #大 $14
#特濃芝士奶蓋 +$11
💭 好鐘意有豆奶呢個option,對唔飲得鮮奶既人尼講真係好friendly,仲可以加唔同既野變做自己心水既台式廢水,仲要特別讚佢隻飲筒無咁易溶可以一直插住,加分呀🧋
#觀塘美食 #觀塘黃店 #🐷在觀塘 #🐷_食