2008-08-13 25 浏览
5 Aug 2008今天去Elements 睇Mummy ! 就在圓方裡面睇下有咩好食~呢到之前係openrice見到佢好多"咸面" , 原來宜家都係由於我地趕時間, 一坐底就即刻order~跟著上菜都好快 我點了排骨擔擔麵: 麵都ok多份量, 麵質都係ok, 最鐘意係個湯底~好有花生味又唔會太辣! 但係排骨就炸到好乾, 唔係太得!男朋友點水煮牛肉麵: 淨係見到都好辣呀! 男朋友食到成身出哂汗~濕哂! 我試左少少~真係好辣, 果隻辣係麻辣! 真係攞命呀, 還有牛肉過熟有點靭!口水雞: 這個是冷盤! 食落凍凍地有少少甜甜地, 雞肉都算是嫩的 小籠包: 當然唔會好好味啦~ok la!裏面有好多汁但夾起無耐就會穿員工服務態度有改善既空間, 雖然唔係有咩事情發生但係如果可以講下"慢用"呀.."多謝"呀..令人感覺親切啲就好啦!整體而言是不過不失的, ! 適合趕住去睇戲人仕~因為上菜快
5 Aug 2008

由於我地趕時間, 一坐底就即刻order~跟著上菜都好快

整體而言是不過不失的, ! 適合趕住去睇戲人仕~因為上菜快

• 口水雞
2008-08-13 35 浏览
今晚去咗圓方到食"夏麵館",叫咗個排骨麵、醬爆茄子、小籠包同埋紅油抄手。個排骨麵幾好食,湯底清甜,大家可以不妨試下(推介)醬爆茄子就比較油(小吃多滋味,多吃壞肚皮)小籠包不俗都可以食下,紅油抄手我覺得幾好食(不錯)埋單$154( 兩個人)

個排骨麵幾好食,湯底清甜,大家可以不妨試下(推介)

醬爆茄子就比較油(小吃多滋味,多吃壞肚皮)

小籠包不俗都可以食下,

紅油抄手
我覺得幾好食(不錯)

埋單$154( 兩個人)
偷食咗塊o既排骨!
不錯!
湯底清甜!
^^
偷食咗塊o既排骨!
  • 排骨麵
2008-08-06 10 浏览
Elements首先跑出的竟是這家北方麵店。剛巧看戲前見不用勁排隊就試他一試。酸辣海蜇絲,酸比辣豐富,配不太夠凍的海蜇,怪怪的。主打的嫩雞煨麵,麵外表有點像米線,看來是很正宗、功夫熊貓打的那種中國麵,湯底也有點雞湯味,雞是散散的雞粒,本身就應該是清淡的菜式,也是唯一正常的一味。小籠飽,湯不是很多,但肉味也算是鮮的,只是皮厚了一點。咸肉津白,不咸的,整體又是淡吧。酒釀丸子,本是最後才上的,卻一早已來到,沒有叫起,服務也要扣點分吧?吃飽其他才吃,不熱之餘也稠稠的,味道也不很特別。不用排隊還勉強值一個ok的。吃過飯後的戲也縱人欲睡。名氣大,很多時都會累死人,信不過的。戲如是,食肆也如是。
試他一試。

吃,不熱之餘也稠稠的,味道也不很特別。

多時都會累死人,信不過的。戲如是,食肆也如是。
2008-07-29 7 浏览
朋友想食中餐,圓方價錢便宜的中餐館又不多,雖然知道此間食肆評價不甚佳,還是決定來這里斗膽一試。獅子頭面,$42,獅子頭叫人不甚滿意,雖然肉的比重不少,絕不欺場,可惜煮得火候不夠,入面未熟透,令人食得少許反胃。面是很彈牙又入了肉湯味的,反而好食過主角獅子頭。番茄蘑菇小排湯,$58,價錢不平,建議全名可以再加“缺料”二字,番茄與蘑菇都少得可憐。好在番茄湯夠鮮,味精落得很少;骨湯的味道體現不出來,似是煮好了才落了排骨。結論是喊面不至于,不過又實在是笑不出來。味道十分平庸,好在價錢不算貴,但要說是上海名店,真叫人匪夷所思。

今日因為同老婆&細佬去圓方間戲院睇蝙蝠俠(想試下會震既櫈所以從元朗老遠出黎),出到黎見有時間,老婆就話想食上海野,咁岩見到"夏麵館",又有人排隊喎,有人排隊既都唔會衰得去邊啦~好~排隊,入去~~入到去,睇下個餐牌見價錢都唔係話貴喎~又有d餓,就同細佬一人叫一個"排骨擔擔麵",老婆就叫"片兒川麵",再叫兩個小食"四喜烤夫"&"酸辣海蜇絲"~~上菜~先黎個"烤夫",食呀食~咦...點解個"烤夫"...咁多油既再黎"酸辣海蜇絲"...天呀~咁淡既,淡淡地都算...點解又係咁多油好,d麵黎喇....排骨冇味...d麵....唔識講,總之食唔到擔擔麵應有既味,只係得一個字=>"麻"..我未食過一碗擔擔麵,可以麻到我條脷,睇完蝙蝠俠都仲有麻既感覺到我老婆碗"片兒川麵",佢個麵我食左少少,呢個都不過不失ps:如果問我去開圓方會唔會再食過,我可以好快咁答你~~~~~唔會
),出到黎見有時間,老婆就話想食上海野

到我老婆碗"片兒川麵",佢個麵我食左少少,呢個都不過不失

• 叫左四樣
  • 叫好食既只有"片兒川麵"
2008-07-07 28 浏览
星期日落大雨,見無乜地方去就同屋企人行吓圓方,咪見佢平時無乜人原來假日一樣人山人海,食肆雖然唔少但係可供選擇不多,個人最怕個D所謂fusion菜,行過一間唔記得叫乜名,裝修好靚,睇吓個餐牌,佢話食湖南,上海同意大利菜,呢三個地方嘅菜真係大都扯唔埋,點fusion呀?唔係求其將D風馬牛擺埋一堆就叫做fusion.行嚟行去結果都係幫襯最多人個間,集體智慧有時都唔會差得去邊.講番呢間唔知得罪咗乜野人,點解喊面多過笑面,如果真係咁差就唔會排晒長龍,唔通D人個個都係傻嘅?依家響門口排隊比以前有秩序,排咗唔使半個鐘就有位,最快係兩個人,食咗排骨麵,其實係陽春麵加炸豬扒,湯無味,豬扒又乾,但麵質夠爽.雪菜牛肉兩面黃,麵炸得夠脆,正!小食有棒棒雞,即係雞絲粉皮,痳醬一流,好味,四喜烤麩,好入味,個汁好正,紅油抄手,皮滑餡靚,水餃反而普通咗D.水準其實唔差,當然有好多地方比佢好食但唔一定要話佢差,而家D人好鍾意一窩蜂,有人話好就齊齊話好,有人彈就一齊彈,做人應該人主見,唔好跟人口水尾!
  • 棒棒雞
  • 兩面黃
  • 四喜烤麩
  • 紅油抄手
2008-07-06 7 浏览
跟朋友決定了好久,才到圓方這邊來的,結果我覺得自己揀錯了朋友想吃擔擔麵,就走到夏麵館,陪她就好了,排左陣隊,waitress話有位,就入了 紅油抄手,味道還真的差得可以,一吃才知道是雲吞,不正式的做法,而且毫無辛辣之感,那些oil就真的只是oil,好油好油,雲吞好細粒好小家,一碟六粒近三十大元,怎計也不抵食不化算吧 辣肉麵,一上台還以為是生豬肉,食落口覺得好咸,麵的水準普通,碗子好大但麵並不多,女仔吃剛好,男仔就略遜一籌,普通的水準竟敢收我四十蚊,都算過份 小籠包,四件,這個就算不錯,上台之時還叫夠熱,內裡的湯汁也沒有漏出來,皮算薄,內裡的豬肉就不特別,相比之下叫合格有餘 擔擔麵,朋友讚好,我沒吃,也就不清楚水準  豆漿,淡口的,有點稀稀似溝了水的感覺,不過五蚊一杯,水準可以有幾高呢埋單每人around 80蚊,唔平,亦都唔抵,唔會有下次
跟朋友決定了好久,才到圓方這邊來的,結果我覺得自己揀錯了

擔擔麵,朋友讚好,我沒吃,也就不清楚水準

埋單每人around 80蚊,唔平,亦都唔抵,唔會有下次
這兒大抵是兩個窮人在elements唯一吃得起的餐館,而且從外邊看得到廚房,麵是即拉的,新鮮的無論如何差不到哪兒去吧,人龍又不長,於是便決定在這兒吃午餐。點了小籠包、糖醋小排骨和掠拌素什錦,主食因為W沒吃過炸醬麵所以要了這個嘗嘗,但一上來顏色已不對勁,是淡褐色的,混了肉碎,味道寡薄,只有鹹味,不像平常吃的炸醬那樣先甜後辣肉味濃郁層次豐富,麵也糊軟,毫無嚼勁,在超巿買包乾上海麵回家煮還比它好吃。小籠包倒還不錯,皮當然不及鼎泰豐那樣薄得透明,但也合格,湯汁很多,薑味頗重,消去肉餡的滯膩感;糖醋小排骨調味出色,但不知是排骨本身太瘦抑或煮得太老,肉質非常乾硬,嚼到後來嘴巴有點累......最最令人失望的是那個素什錦,高麗菜和蘿蔔絲之類的撒點油鹽水,份量只有兩口,居然有膽子賣28元,坑人之最。吃到中途居然有蚊子飛來飛去,天啊!!絕對沒有下次的了,店主沒法子改善的話,有良心一點還是把店收起來積點福吧。找一天要和W去吃一次真正的炸醬麵。

吃到中途居然有蚊子飛來飛去
找一天要和W去吃一次真正的炸醬麵。
炸醬麵超難吃
令人滿意的小籠包
考牙力小排骨和坑人素什錦
令人滿意的小籠包
2008-06-28 2 浏览
jun 20, 08,4人來dinner,叫咗 : 1) 蝦爆鱔背麵-個湯喺ok,但d鱔肉就好似魚乾咁,唔掂,麵就腍,呢點侍應已經提醒過 2) 煙燻蛋-個溏心都算喺合格,叫做交到功課,但個燻味就無嘜 3) 酸辣海蜇絲-ok,但無嘜辣味 4) 醬爆蝦腰-個豬腰始終都喺有少少"押"味,不過唔嚴重-個醬汁比較甜咗少少 5) 小籠飽-可以 6) 翡翠糯米燒賣-可以 7) 赤豆拉糕-ok,勝在唔多甜 8) 荔枝桂花糕-呢個就唔錯因有桂花香
jun 20, 08,4人來dinner,叫咗 :

1) 蝦爆鱔背麵

2) 煙燻蛋
-個溏心都算喺合格,叫做交到功課,但個燻味就無嘜

3) 酸辣海蜇絲
-ok,但無嘜辣味

4) 醬爆蝦腰
-個豬腰始終都喺有少少"押"味,不過唔嚴重
-個醬汁比較甜咗少少

-ok,勝在唔多甜

8) 荔枝桂花糕
-呢個就唔錯因有桂花香
2008-06-18 5 浏览
昨晚和兩位好姊妹到此晚飯,大少爺之前話過想試夏麵館,便加雙筷一起開餐。已經盡力擺脫先入為主的負面印象,但試完之後,結論是 "(劣)名不虛傳":-* 海蜇 --- 完全冇味* 粉皮 --- 份量少得可恥* 燜肉 --- 舊肉本身完全冇味又 "鞋口",如果冇咗d醬油相信會同煲完湯d豬肉差不多* 魚圓湯 --- 四個人都異口同聲話未食過咁完全冇味嘅魚丸,湯裡面有數片 "疑似" 豬皮的物體,口感古怪,食完都唔可以肯定究竟那是甚麼東東* 小籠飽 --- OK正常* 獅子頭 --- OK正常* 黃魚煨麵 --- 每人分唔到兩小片魚,湯好咸環境非常擠迫兼非常嘈吵(卡位座可能會好d),上菜快但冇人添茶,"拿拿林" 食完轉去樓上 Joia 繼續吹水,大少爺簡單一句 comment 話好彩冇特登帶佢媽咪來試咋!
* 海蜇 --- 完全冇味
* 粉皮 --- 份量少得可恥
* 小籠飽 --- OK正常
* 獅子頭 --- OK正常
* 黃魚煨麵 --- 每人分唔到兩小片魚,湯好咸

2008-06-16 12 浏览
平時都係lunch走去elements 食野...貪佢少人易搵位 一心諗住食千兩..點知一去到勁多人...最後轉過去對面既夏麵館... 勁多人..我坐個張檯係8人檯SPIT 開做4檯... 勁速點菜...食物如下: 1. 煙燻蛋 --- 本人十分之喜愛糖心蛋-->正2. XX 辣肉( forget the name >u<) --- > 一般3. 青瓜海蜇---> 一般4. 蟹粉小籠包--->當你食過xx豐之後, 我諗你會覺得呢度係幾難食既5.炸醬拌麵--->幾好味...連我babe都話good good good 可能太多人既關係...D order 都好亂..成日上錯菜...不過有樣野抵讚...即使你張飛過左5個number, 佢都會後補檯比你...唔洗你再排過...
一心諗住食千兩..
點知一去到勁多人...最後轉過去對面既夏麵館...
勁多人..我坐個張檯係8人檯SPIT 開做4檯...

勁速點菜...
食物如下:
1. 煙燻蛋 --- 本人十分之喜愛糖心蛋-->正
3. 青瓜海蜇---> 一般

冷盤
  • 炸醬拌麵
2008-06-15 4 浏览
見到好多食評都話佢地好服務好差, 但食物不錯, 抱著佢地有改善嘅心態去試下, 果然沒有失望而回。上星期六去試了以下食品。滷水素雞 – 說是冷盤, 其實是暖的, 素雞經滷過, 甜甜的滑滑的, 不過$28.00只有太概半條素雞有點貴。排骨担担麵 – 看見很多紅油的湯, 以為好辣, 原來都ok, 排骨少少硬(分開上), 麵質爽滑, 湯也香濃。八寶辣醬 – 有雞肉/豬肉/雞腎/青椒/蝦仔/辣椒/筍尖等等, 全部細細粒, 空口食稍咸, 所以最後加上蔥油拌麵。蔥油拌麵 – 估不到叫了一個好好味的麵 (個人認為啫), 有一堆煮過的蔥及有一些香油, 拌勻後已經好香好味, 麵質也爽滑。負責我們區域的待應木口木面, 每次都要叫才酙水, 不過沒有漏單情況, 而且上菜速度也算快。

• 蔥油拌麵
2008-06-09 11 浏览
Came here on a Saturday night after seeing the extremely long lines of other restaurants. There were a few tables before me but the total waiting time was about 15 min.I ordered a bowl of 黃魚煨麵, which was decent. The size was big enough to fill me up and there wasn't too much MSG. The noodles was a bit soggy, esp. since I had better noodles at other places (and at a lower price!). Also ordered 涼拌粉皮 and 麻辣螺肉, which were pretty good with enough taste.The only complaint I would have would be the

The only complaint I would have would be the time it took for all the food to get to the table, otherwise it's worth a try if you're around and want to shorten the waiting time.
  • 涼拌粉皮
2008-06-05 15 浏览
吓? 乜有裝修過咩?呢句係我去到第一句講既!well..話鬼知佢..有得食就得^o^2個人, 我地今次叫左以下食物~1)黃魚煨麵 <---我覺得都係雪菜黃魚麵比較好食...2)辣肉 <---唸住係小食, 就咁食lor , 點知..好古怪..配碗白飯好d3)白飯 <--- 同上4)上海雲吞 <--- aiya...個雲吞唔好食..但係個湯唔錯, 有d蝦仔5)coke <--想飲..haha其實我想話碗麵太大碗 , 2個人share左都覺得幾飽..如果細小小既話, 都可以試吓其他小食既~
吓? 乜有裝修過咩?呢句係我去到第一句講既!
well..話鬼知佢..有得食就得^o^
2個人, 我地今次叫左以下食物~
1)黃魚煨麵 <---我覺得都係雪菜黃魚麵比較好食...
3)白飯 <--- 同上
5)coke <--想飲..haha
其實我想話碗麵太大碗 , 2個人share左都覺得幾飽..
如果細小小既話, 都可以試吓其他小食既~

辣肉
上海雲吞
黃魚煨麵
2008-05-30 7 浏览
縱觀食評, 無論食物服務都有不少劣評, 原不想來試. 但在ELEMENT 又見到有不少人排隊, 便給他一次機會.隊很長但很快就到我們, 我們都在上海吃過原店, 但味道已遺忘了, 叫了黃魚燴麵, 担担麵, 麻辣腰片.先來腰片, 非常爽脆, 又切得非常幼細, 嫩口非常, 水準奇高.担担麵不夠辣, 可能要迎合香港人口味吧.拉麵 吃得出是新鮮貨.黃魚燴麵的麵像淋了的公仔麵, 但湯卻有非常濃的魚味, 魚塊亦不霉. 也算不錯.全程服務亦甚佳, 有禮, 上菜亦不慢, 是滿意的一餐飯

全程服務亦甚佳, 有禮, 上菜亦不慢, 是滿意的一餐飯
  • 麻辣腰片