2015-02-27 442 浏览
一直也很想試試奇樂雞煲,聞名已久它的麻辣雞煲及椰子雞煲。終於這次一行十人,能同時點兩款煲,結果卻有小許失望,只能說中規中矩。餐廳裝橫頗具風格,是簡約西洋風,與一般雞煲或火鍋店非常不同。先講酒,西餐配紅白酒;火鍋配啤酒,係好多人心中既固有定律。其實飮酒乃個人喜好,冇對錯之分,個人則認為白酒配雞煲火鍋亦有一種特別的爽快感。餐廳在餐酒方面頗具心思,有專人介紹不同的餐酒,而且頗仔細。最後選擇了德國白酒,非常有驚喜!口感與味道介乎於一般白酒與甜酒之間,沒有白酒的草澀味,又不會像甜酒那麼甜。充滿果香,質感醇厚,非常容易入口,女仕必喝之選。相比之下,餐廳卻沒花太多心機在食物上。麻辣雞煲:雞肉算頗入味,但肉質有點"鞋",不夠鮮嬾,而且切得太細嚿。麻辣汁味道沒太大驚喜,與一般雞煲相近。蔥和洋蔥不算特別新鮮,鮮甜爽脆度不足,而且切得太細小,量又多,以致吃火鍋時非常阻礙,需要將它們全部撈起。棷子雞煲:沒有濃郁棷子味,亦沒有濃郁雞味,味道絕對不夠香濃,只是像昇華版的豬骨湯。作為一個火鍋湯底,沒有特色亦不夠出色。同樣,雞肉較'鞋'。火鍋材料:賣相很吸引,擺放很整齊,每碟都有花朵及蔬菜作裝飾。質素當然比酒樓火鍋要

餐廳裝橫頗具風格,是簡約西洋風,與一般雞煲火鍋店非常不同。

Wine list
德國白酒

相比之下,餐廳卻沒花太多心機在食物上。

麻辣雞煲
麻辣雞煲

棷子雞煲
棷子雞煲

火鍋材料:
賣相很吸引,擺放很整齊,每碟都有花朵及蔬菜作裝飾。質素當然比酒樓火鍋要高,但以這個價錢來説,我會期望更高。除了牛肉、烏東,其他火鍋材料也是普通平凡不過。

肥牛:
$200一碟,與期望相約。肉質淋滑幼嬾,牛味濃郁,厚薄剛好,有入口融化的感覺。
手切肥牛、魚皮餃

烏東:
口感煙仞彈牙,是上等讚岐手打烏東。
烏東

丸類:
外表鮮明大大粒,味道與口感沒太大驚喜。
丸類

帶子:
切得非常求其,有些非常厚,有些非常薄,而且冇切斷。薄果啲放咗入火鍋後仲會自己散開。鮮甜味不足。

珊瑚蚌:
非常爽,爽到有點硬。而且大細參差,有啲好大嚿好厚,又有啲好細嚿。雖然珊瑚蚌本身味道不特出,但它的味道仍然比一般要淡。

豬潤:
在一些上等火鍋店,通常會有入口鬆軟的黃沙豬潤。這裏的卻只是普通豬潤,口感味道再也普通不過。

其他火鍋食材都沒任何特別,不算差亦不算好好。總而言之,在食物方面絕對有很大的進步空間!

德國白酒
手切肥牛、魚皮餃
烏東
  • 手切本地肥牛
2015-02-24 464 浏览
奇樂香辣雞煲今個冬天食左好多次雞煲同邊爐,一個禮拜總有2-3次。(愈黎愈擔心膽固醇既問題)早幾日又黎食奇樂,男朋友完左遴選話要食好多好多野。雞煲依然非常惹味,雞件亦夠新鮮嫩滑,不過價錢偏貴...因為佢用新鮮食材&靚料!本地手切肥牛都幾大碟,兩條友唔係好食得哂,油脂分佈都ok,肉質嫩滑,但牛味唔算濃。嚮鈴呢個嚮鈴超香脆👍就咁食都好正,不過重口味既我點都要過一過辣汁先滿足,一啖咬落去又辣又香又脆!成晚我最鐘意食呢個!脆肉鯇魚腩一上枱我以為係刺身,個樣好似油甘魚。碌一碌就食得,新鮮兼且肉質咬落有脆脆既感覺。

奇樂香辣雞煲
早幾日又黎食奇樂,男朋友完左遴選話要食好多好多野。
本地手切肥牛
嚮鈴
成晚我最鐘意食呢個!
脆肉鯇魚腩
一上枱我以為係刺身,個樣好似油甘魚。
碌一碌就食得,新鮮兼且肉質咬落有脆脆既感覺。
2015-01-27 987 浏览
冬天來臨,第一時間想到打邊爐吧! 當然雞煲也是大家首選之一,由於就近大家的工作地點,所以便選擇了山林道的奇樂香雞煲。到了門口後還要上一層樓梯才到,入面是寬敞的餐廳,都是以正方型和長方型的長枱為主。如果8-10人的話,會覺得不太方便吧~每一張枱旁邊都有一好幾條充電線,供不同款的手機用,是蠻貼心的,但其實充電的速度並不快的啊~椰子雞煲不愛吃辣的友人叫上了椰子雞煲,店員說是用上了嘉美雞,其實即是本地雞,由香港大學的雞道理農場研發出來的。用上了花雕酒醃的雞,一放入椰子湯底,很快便發出陣陣的香味,友人說味道不俗。重慶雞煲另外一款是我們愛辣的都叫了中辣的重慶雞煲,辣的是用上了粵黃雞。上來的是以黑色的一個小鍋和已經熟透的雞。叫人失望的是雞一點都不辣,連不能吃辣的朋友都一致認同,對於嗜辣的我來說,已經對這個雞煲興趣減半。店員說這是香港人的口味,所以不做這麼辣(是完全不辣吧?!),如要辣一點,要特別製作,我想第一次來的客人都不會知道吧? 雞只是表面的濃味,吃進去的時候完全感受不到味道。鮮腐竹煙靭非常,熟透後一點也不軟下來,已由於腐竹表面的油面,所以吸引不到湯的精華,味道一般。唧唧墨魚麵非常強烈的魚腥味呢
椰子雞煲
椰子雞煲
非常強烈的魚腥味呢.. 一點也不喜歡
白膳片
常吃到的膳是圓型厚身的,還是第一次嘗膳是片狀的,味道一般。
白膳片
食物的質素實在一般,不會再光顧餐廳! 主要的賣點是雞煲,但卻不覺得店主有認真的考慮香港人的口味,竟說這完全不辣的雞煲附合香港人的口味,難道我們是異類? 不相信第一次光顧的客人會知道廚房可以特製更辣? 普遍的雞煲店,質素都比這裡好很多!
2014-11-30
2015-01-18 1147 浏览
謝謝我的舊上司請吃飯. 訂了我想吃很久的奇樂.首先, 等位時在地下那層的負責人很風趣的, 哈哈!之後我先到樓上等朋友!來了一小個前菜, 是蒜泥青瓜, 辣得我呢…..不過很好吃! 那種辣很快就散去, 然後又很想再吃一口的感覺!因為不想一直吃辣, 點了椰子雞煲. 奇樂可以點不同的雞, 有本地雞或嘉美雞, 我點的嘉美雞(半隻). 雞是分開上的, 先用酒和杞子醃, 等椰子湯好了再放進去. 說老實, 雞沒什麼雞味, 覺得一般而已! 倒是湯很香, 裡面的椰子吸了味後, 超好吃!其他的菜也很新鮮, 覺得最喜歡是花膠, 這可是個人的喜好, 哈哈! 熟吃方面也點了"鬼馬油炸鬼"和"炸墨魚丸", 熱騰騰又脆!值得一試!環境很乾淨, 店裡面比較窄, 空氣不算太流通, 開了旁邊的窗會好些. 不過衣服還是因為太多人在火鍋而滿滿的味道, 這個可能需要自備去味的噴劑! 最值得欣賞是洗水間, 沒去過一家火鍋店有那麼乾淨的洗水間, 感覺很好!花費了HKD1400, 三人份量!覺得中上價錢, 不過也店員很親切, 服務很不錯, 絕對會再光顧的店.
謝謝我的舊上司請吃飯. 訂了我想吃很久的奇樂.
2015-01-16
2015-01-16 1040 浏览
椰子雞湯很淡,沒有什麼味道;所有肉類無肉味!!! (雞、牛、豬) (包括賣相很好那隻雞), O曬咀;碟碟餸都好細(非精緻); 唯一好味一點嘅黑松露帶子餃,忘記了~6-8粒盛惠$128;4人同行,$330/head,大家都寧願去番天后食啲明星火鍋,此行太不値!!對於Open Rice嘅評價完全有被欺騙嘅感覺,忍唔住開番個Acc等大家比較吓!

椰子雞湯很淡,沒有什麼味道;

2015-01-15
一品 offers the best spicy chicken hot pot but it is quite expensive.  奇樂 might be an option if you are price-conscious like me.This place was not as busy as 一品.  We were given a table as soon as we got there.  The restarant is very modern and most customers are actually quite young.  There was a set for 2 which seemed to include quite a lot of things: beef, dumplings, veggies, noodles and drinks.  It cost $489 which I think was a fair price.  I asked the lady if the set was really enough for 2.

This place was not as busy as 一品.  We were given a table as soon as we got there.  The restarant is very modern and most customers are actually quite young.  There was a set for 2 which seemed to include quite a lot of things: beef, dumplings, veggies, noodles and drinks.  It cost $489 which I think was a fair price.  I asked the lady if the set was really enough for 2.  She said it should be enough, especally we were 2 girls.  My friend and I decided to go for the set since we wanted to try a bit of everything.

The spicy chicken hot pot came first.  According to a staff, there was 1/4 chicken.  Frankly, if I go there again next time, I will not go for the set again since I prefer to have more chicken.

The dumplings are partlicularly good.  They put peanut butter into the dumplings.  Somehow the taste of peanut butter matches with the spiciness of the hot pot.
2014-12-14
2014-11-01 4767 浏览
近件大行其道的雞煲,戰場可說是遍及港九新界,一煲兩食的方法更合心多的香港人,只可惜太太對麻辣或重口味的食物不太欣賞,幸好,店方有不同的處理方法,轉要火鍋就不用煩。位處山林道的奇樂雞煲,整條街食肆林立,可說是少點功夫都未必站得住腳,地舖租金太貴,唯有轉往樓上舖。店內每張檯都有叉電服務,方便客人,的確窩心。望望點菜紙,先行選湯底,既然是店內名物是雞煲,用的又是新鮮雞,印象分已經加了。畢竟火鍋都是上火的食物,點了洛神花來平和一下最好,夠冰凍,喝起來很清甜芳香,不錯,總好過每次不是可樂便是竹蔗水吧!在好幾款湯底中選了椰子雞煲,而半隻雞是嘉美雞,事先用花雕酒泡浸過,杞子用來放入湯內,有了明目的效果,湯滾起放入雞件,然後再滾起息火,相隔十分鐘後揭開,奶白色的湯底有著香濃的椰子香味,呷一口,是下了椰漿的,味道調教得不錯。手切本地肥牛不到$200一碟,很划算,肉味及油花的比例的確比預期高,簡單的焯十零秒,還是吃得過的。即炸響鈴色澤淡雅,沒有炸得過火,又是泡浸在湯內,待響鈴變軟就可以,蘸滿了湯汁下,加上本身的豆香,令響鈴更添風味。每次吃火鍋,總會有人點一些未必食,但又會一定點的食物,丸是其中一樣,手打四
每次吃火鍋,總會有人點一些未必食,但又會一定點的食物,丸是其中一樣,手打四寶丸,有牛丸,墨魚丸,鯪魚丸和蝦丸,牛丸加入了果皮,增添了香味,有少許心思;墨魚丸很大路,爽口彈牙;鯪魚丸很腥;蝦丸反而是四款中最好味的,富有彈性又不死實。
海鮮是在下摰愛,貴妃蚌更是每次必點的配料,入口爽脆而有獨特的味道,再蘸點一下辣油,簡直是人間美味。
真的不明白豬紅點解切得薄如蟬翼,無疑很滑溜及鮮香,但令人感覺上偏貴。
雞子膽固醇有幾勁大家都知,年輕時可以掃清一碟而面不改容,但今時今日,食一粒都驚,但店主大方地送上一粒嘉美雞雞子,size比起一般的細上一半,焯熟後入口粉嫩又不覺臊,可惜只能吃一件,再多都怕怕。
奇樂水餃皇夠大隻,餡料是蝦仁、肉碎及木耳,包得紮實,不會一淥就散,而韮菜餃刴得細碎,咬開有一陣韮菜的芳香,太太最欣賞。
一向會在尾聲來個出前一叮,今次改要唧唧魚麵,老實說,魚味不太濃,肉質有點鬆散,貪得意還是可以,但想要點澱粉質的話,公仔麵是常識吧!
P.S : 店內柱子太多,盲眼位令服務員注意不到客人的招手,影響服務質素。
2014-10-14 5156 浏览
積積埋埋,今年都食咗唔少雞鍋,上品花雕雞鍋、鮮人參藥膳雞鍋、椰青嘉美雞煲、黃金芝士雞煲……等等,不得不佩服當中層出不窮嘅創意,只要肯動腦筋,創意無界限。一向喜歡試新嘢嘅我,從食友嘅食評得知一款「鮮雞冬瓜粥鍋」,清甜下火,就帶同老婆及朋友拜訪,一嚐「奇」味 。位處山林道近尾嘅奇樂香辣雞煲,門面大大個霓虹燈「奇樂」二字,好易認。餐廳環境有點點似飯堂 ,粗獷水泥地,木枱膠椅,可謂無乜太多餘嘅裝修,但乾浮企理,而且設計窩心實際,如餐枱下有充電器,樓梯口有多組衣櫃,就連冷氣也刻意調低少許,不怕一邊吃一邊冒汗啦!如果你喺怕凍之人,餐廳又有披肩供應,心思處處 。餐廳嘅口號就喺「食雞煲一定係食隻雞」,故此,佢哋主打3款鮮雞:泰安雞、嘉美雞及粵皇雞,重點均在於油脂少、雞味濃、無添加餵飼 。3張點菜紙分門別類,包括牛肉、其他肉類、丸類、餃子、海鮮、瓜菜、豆品、粉麵……等等,最有趣就連小食、串燒都有,但唔知會有幾多人會嗌。 麻辣青瓜、脆炸花生 $8餐前小食,合共先收$8,都喺像徵式收費,青瓜醒辣爽脆,花生鹹香甘脆。 竹蔗茅根 $48除啤酒、汽水以外,自家製嘅竹蔗茅根或洛神花都喺上佳嘅健康選擇,揀
麻辣青瓜、脆炸花生 $8
麻辣青瓜、脆炸花生
竹蔗茅根 $48
除啤酒、汽水以外,自家製嘅竹蔗茅根或洛神花都喺上佳嘅健康選擇,揀咗前者,貪其清甜滋潤,冰凍解渴。
竹蔗茅根
調味架
醬料無咩太大驚喜,都喺金蒜、辣椒、芫荽、蒜茸、蔥粒、七味粉,加上我哋想食得清啲,都無太大「混醬」。值得一讚喺調味架有蓋冚,整潔衛生,而且,無論點菜紙,抑或事後收費單,都唔見有收醬料錢,讓人覺得夠大方
調味架
鮮雞冬瓜粥鍋 $198(半隻)/ $338(一隻)

除咗依個「鮮雞冬瓜粥鍋」,店方仲有仍然大熱嘅「麻辣雞煲」及近嚟較新興嘅「椰子鮮雞煲」。以半個大冬瓜去頂兼挖空中心,放晌大鐵鍋內,將冬瓜注入米水作為打邊爐之用,講嚟又奇怪,食到尾都唔見啲米水由冬瓜滲出嚟,鐵鍋內仍然喺清水一鍋,又篤過個冬瓜,證實喺穿底,何解唔晌個底滲出嚟?此外,仲有一點頗有趣,當個鍋滾起時,只有冬瓜內啲米水湯滾跳起,但鐵鍋內清水依然悠悠淡定,認真奇趣無窮
,問極個店長都唔講我知點解。
鮮雞冬瓜粥鍋
雖然我哋點半隻新鮮嘉美雞嘅份量,但絕不可以小覤,足夠3-4人食用。的確雞嘅皮下脂肪好少,肉質非常鮮滑
,不過,都唔好煮太耐,個人覺得滾起個湯先放雞煮,5min左右差不多,亦唔好一次放大多雞件,因為「冬瓜粥鍋」空間比正常雞煲細好多。故此,品嚐依個鮮雞冬瓜粥鍋一定唔可以心急,要慢慢涮,慢慢嘆。
桶蠔 $190

當我哋點咗鮮雞冬瓜粥鍋,店長俾咗少少個人意見,就喺唔好揀太濃味嘅食物作火鍋料,否則個鍋變得濃濁。所以,海鮮類就幾合拍喇,桶蠔一客雖然只有6隻,但隻隻碩大無比,灼完都無乜點縮水,鮮甜味濃
桂花蚌 $98

仲以為碟底墊咗好多菜絲,實質大碟無欺場,桂花蚌夠新鮮,輕灼之後,口感爽脆,沾少少醬油、蔥花,味道更鮮。
桂花蚌
豬天梯 $58
本來心水揀一、兩款牛肉,不過,聽完店長建議就改選兩款豬肉類。其一就喺豬天梯,即喺豬下扒,平時甚少食嘅冷門食材,外形好獨特,入口有少少似豬軟骨,脆脆韌韌,唯美中不足喺有啲臊豬味,好似未洗得夠乾淨嘅豬肚咁。
豬天梯
黑豚肉 $68

一客只有7片,近$10一片,唔太肥,但油脂平均,初時因為喺豬肉關係,煮過籠而有啲韌,之後煮快少少,除幾濃肉味外,肉質細緻柔滑
手打四寶丸 $98

講明「手打」,有相你睇,四寶包括牛丸、鯪魚丸、蝦丸及墨魚丸。我哋整體覺得,牛丸加咗陳皮寧舍香,牛肉味濃,但口感似牛根丸,唔喺爽口一類;鯪魚丸幾有魚香,質感鮮爽;蝦丸加入咗蟹籽,亦留番少少蝦肉,爽彈有口感;而墨魚丸濃濃墨魚味,果然真材實料
手打四寶丸
鮮腐竹 $38

鮮腐竹堆到成碟小山丘,又喺無乜搵蔬菜墊高晒,份量十足。腐竹要灼熟不用花太多時間,食落豆味濃,口感軟軟滑滑。
秋葵 $30

秋葵用嚟打邊爐都算少見,其實太太幾鍾意佢滑潺潺嘅口感,更重要喺佢有益健康,上網查查就知,既清熱解毒,又對腸胃消化有幫助,據說更有治糖尿之效,防止貧血及骨質疏鬆,所以,多吃無妨
秋葵
什菇菜籃 $68
太太及朋友都喜歡食菜,一份什菇菜籃樣樣有就最好不過,菜籃擺得靚靚,感覺都好啲,但講到尾,蔬菜夠新鮮就好足夠嘞。
什菇菜籃
講明「粥鍋」,臨尾梗喺滾個粥嚟食,跟店員講要粥,佢會拎一碗粥水,加入湯底煮綿少少,收收水。雖然打咗成晚邊爐,但個粥煮出嚟出奇唔濁,清新淡雅,唔肥膩,米粒少少綿,感覺頗為健康
。事後再問過店員,粥水可添一、兩次,唔太過份店方都唔介意。有興趣仲可以刮少少內壁嘅冬瓜肉嚟食,好清甜,不過,唔好期望可以刮得好深,「煮」咗成晚,只喺薄薄一面煮腍咗。
粥水
整體無論個粥鍋,還是火鍋配料,都非常合心水,好適合想食清一點嘅朋友,而且,甚具質素,所以,我哋都食得樂在其中。從點菜紙,仲見佢有欄「不時不食私房菜」($498 / 位),定價或許有點高,如用料、質素夠上乘,相信值得一試!
手打四寶丸
秋葵
2014-09-27 4156 浏览
弟婦生日飯,佢想食雞煲,咁就揀左奇樂香辣雞煲。地點係食肆林立既山林道,一上去裝修簡潔,地方闊落,坐得舒服。食物方面,雞煲要小辣,雞唔肥,味道ok,有花生味,芫荽同洋蔥好入味,食到最後唔知點解變左甜甜地。安格斯肥牛OK蝦滑OK手打墨丸幾好食水餃話即包,但一上枱就出水,似雪櫃攞出黎多d餐肉普通貨色黑柏業OK其他料普普通通,無特別最特別係「鬼馬油炸鬼」小食, 岩岩炸起上枱,侍應話趁熱食,咁8件我地5個人一人夾一件。其中4個人都食到炸唔熟,d蝦膠係生。同侍應反映,佢話換過碟,之後叫我地將「咬過」同埋口入面吐出黎唔熟既都放埋上碟收走。但最後佢竟然將「咬過」同未食過既翻炸俾番我地就算,邊個咬過既點分,成鍋油又溝晒大家既口水,翻炸又燶得濟。如果唔想食我地一家人既口水尾就唔好去幫襯。
弟婦生日飯,佢想食雞煲,咁就揀左奇樂香辣雞煲
安格斯肥牛OK
蝦滑OK
手打墨丸幾好食
水餃話即包,但一上枱就出水,似雪櫃攞出黎多d
餐肉普通貨色
黑柏業OK
其他料普普通通,無特別
半生熟既「鬼馬油炸鬼」
2014-09-27
2014-09-07 4614 浏览
朋友訂左位請食飯,所以安安樂樂嚟到已經唔需要等位~ 我知道呢度除左辣雞煲出名之外,其實椰子雞煲也推介,我見我地人多,所以兩個煲都叫左~ 椰子雞煲嚟左先,其實一嚟到,侍應生已剎有介事咁叫我地要耐心等候,我地只叫半隻雞,呢隻叫嘉美雞,但老實說,其實我吃不出什麼分別~ 湯底滾起左之後,侍應放左隻雞入去,滾左成10分鐘,佢話食得,但我地打開個蓋食之際,都係未熟.................玩野~  之後我地再掉入去再焗多陣,或者我地唔係好鍾意陣椰子味.... 覺得有點怪的配搭到麻辣雞煲勒~ 好明顯我地真係情傾呢個煲,其實佢同一品有少少唔同嘅係,佢無俾花椒八角搶鬼哂啲味,而且仲俾我地食得出一品以外,好味雞煲的味道~ 雞也很滑,沒有滾耐左就好老嘅感覺~ 其實真係推介!
朋友訂左位請食飯,所以安安樂樂嚟到已經唔需要等位~

题外话/补充资料: 侍應真係欣勤到..........不得了................. 我地只係想用返自己蛋糕盒嘅刀切.... 佢都堅持俾把菜刀我地.......er.... 係好嘅...係無問題嘅......
2014-08-18
  • 麻辣雞煲
2014-09-02 4866 浏览
看食評,知道這裏有新鮮雞做火鍋,很久沒吃過新鮮雞,遂與太座來一試。地方簡約帶時尚,極欣賞有充電服務,就在每張檯下面,方便顧客是大勢所趨。喜歡喝椰子雞湯,便點個椰子新鮮雞煲,半隻嘉美雞,另外隨便點了些配料。鍋湯底送來時,已飄送著椰子香味,十分期待。半隻嘉美雞,用花雕酒和杞子浸著端來,這個做法甚得我心,花雕配雞,玫瑰露配豬已成為我近年為家庭成員烹調常用的酒類,除了辟腥,肉質還較鬆嫩,亦有酒香。待椰子湯底滾起,徐徐將整碟雞放入,再滾起即熄火,蓋好呆幾分鐘,令雞肉剛熟而保存嫩滑,肉味鮮甜,肉質有彈性,還有椰子香味,實非冰鮮雞可比。響鈴,鬼馬油炸鬼是現做的,在湯中焯幾秒已可進食,響鈴仍帶脆,很香豆味;鬼馬油炸鬼是將油炸鬼中間剖開,釀入蝦膠炸,也不錯。手打四寶丸,有牛丸,墨魚丸,鯪魚丸和蝦丸,質素很好,彈牙,鯪魚丸有陳皮,很喜歡。西洋菜,也許不當造,很老。秋葵,未試用來做火鍋,質感不錯,有益健康,不妨多吃。脆肉鯇魚腩,不要烚太久,會變韌。本地切肥牛肉,好腍,好有肉味。水餃皇,大大隻,有鮮蝦肉,好味。見個湯底咁靚,叫個出前一丁,煮個麵食,個湯好濃,好好味。每人約二百,算食得過。

鍋湯底送來時,已飄送著椰子香味,十分期待。

脆肉鯇魚腩,不要烚太久,會變韌。
見個湯底咁靚,叫個出前一丁,煮個麵食,個湯好濃,好好味。

每人約二百,算食得過。
2014-08-29 3767 浏览
超喜歡打邊邊, 雞煲當然係其中一個選擇. 見到零劣評, 就泥食下. 又覺得喺山林道開得都有返咁上下. 三個人, 叫咗個雞煲二人餐再加散叫食物. 個人其實好喜歡吃辣, 但因兩個朋友仔都唔食得辣, 就選擇左椰子嗰個. 其實我個人麻麻地椰子..當選擇食物既時候. 哥哥仔侍應真係醒目到不得了....."嘉美雞... 同..... 唔嘉美雞有咩分別呢...."? 朋友S"香港雞囉...... 無特別架" 朋友K即刻哥哥仔侍應彈出泥.... 詳細.. 係超NICE解釋中間既分別, 點乜嘢湯底應該選擇邊種雞.... 勁呀.我睇到PROFESSIONAL LAW!到個煲上, 就有人幫你煮, 幫你撩... 呢個就食親雞煲都係咁, 所以無乜特別....嘩! 戲肉!! 食雞!! 真係好得! 我做咗成千年人, 都未食過咁既雞! 超好味.. 唔只有雞味... 咬落去個口感都唔係嗰樣嘢! 但係我地叫半隻, 食兩食已經無...... >_<個餐有牛肉.... 我其實係齋人.... 唔駛食好多牛, 但兩位朋友原來仲"齋主"過我... 咁就我食啦... 佢唔係好多塊, 好似七八塊左右...... 我!!
又覺得喺山林道開得都有返咁上下.

三個人, 叫咗個雞煲二人餐再加散叫食物.

當選擇食物既時候. 哥哥仔侍應真係醒目到不得了.....

"香港雞囉...... 無特別架" 朋友K

我睇到PROFESSIONAL LAW!

嘩! 戲肉!! 食雞!!
個餐有牛肉.... 我其實係齋人.... 唔駛食好多牛, 但兩位朋友原來仲"齋主"過我... 咁就我食啦... 佢唔係好多塊, 好似七八塊左右...... 我!!!竟!!!! 然!!!!! 食!!!!!! 鬼!!!!!!晒!!!!!!佢唔係嗰啲普通既手切肥牛....... 牛肉味..好濃.... 嗱! 我去過過幾個舖位間"高高高", 海鮮好食, 但啲牛我都係覺得唔得囉........ 所以呢間奇樂, 我係會繼續泥... 要去多幾次.....

唔記得仲食左咩... 朋友仔話水餃又勁好味... 不過我就無食.
唔記得食油炸鬼... 下次要去食過.....

但.. 有故事架喎.
到食完... 個餐包甜品家麻... 咁我地就叫佢上甜品啦....... 個侍應(唔係之前個醒目仔哥哥)CHECK完一輪... 同我地講...... "賣晒"..... 下!! 依家唔係要你送喎..... 依家你個餐包喎阿姐...... 俾錢喎..
我地緊係唔放過佢啦...要佢FREE啤酒..... 減餐價...

又攪左一輪....
佢又返泥.. 話整緊..........

又攪左一輪....
甜品終於到... 雪糕LAW米池................
哈! 即整?即買JA 掛!

哈! 見我地三個人... 二人餐都俾三粒我地....

算啦...
都係打扮工啫....

小小意外... 算啦.. 都係會同值得再去既.....

2014-08-05
  • 牛肉. 嘉美雞
2014-08-24 4339 浏览
八月某一日.雨天在公司工作的時候 , 收到一位朋友 "老張" 的來電 , 他說他知道山林道有間新開的雞煲 , 問我有沒有興趣去食 ... 於是我反問他是否奇樂雞煲呢 ? 我妹妹曾經請我去食 !"老張" 答話 " 乜咁啱 , 擇日不如撞日 , 就今日老友鬼鬼去擦一餐 , 食雞煲飲啤酒 ~ "於是約定於 7 pm 在門口等 ~門面新潮富時代感 , 驟眼看來不似坊間的雞煲店 , 顯然沒半點佬味 , 看來是想吸納年輕 / 斯文客人 ~室內光鮮開揚 , 顏色鮮豔 , 檯與檯之間距離很足 , 空間感充足舒適度高 , 而且冷氣夠勁又無油煙味 , 地板亦不會黏笠笠 ~ 店方在每一檯都設有充電器 ~ 讚 !可能是因為時間尚早 , 我們是第一檯客 ! 侍應生前來為我們介紹他們所賣的雞煲有何特別之處 ... 他們除了供應冰鮮雞外 , 也採用品質佳、價格高的新鮮嘉美雞及粵皇雞 ~我與 "老張" 均異口同聲地選擇嘉美雞 , 雖然價錢是比冰鮮雞貴 $ 100 但是這一定是值得的 ! 無添加色素、抗生素、生長激素、防腐劑 的香港雞 , 信得過 !吃雞煲當然要有煲底 , 我們選擇了椰子新鮮雞煲 (半隻) $ 198雞
八月某一日.雨天

於是約定於 7 pm 在門口等 ~
嘉美雞
椰子新鮮雞煲
雞與湯底是分開上 , 未放雞入湯內灼之前 , 先試一口湯 , 奶白湯裏有大量杞子及椰肉 , 味道醇鮮帶重椰味 , 這個味道是我意想不到的因為一向的椰子雞煲湯底是較為清但多油 , 今次未落雞已有這種味道 , 真少有 ~
嘉美雞的肉質嫩滑而細緻 , 肉味甜 , 含豐富骨膠原 , 雞味濃郁 , 確是雞中皇牌 ~
當然不少得醬料盤 , 全部以乾身顆粒為主 , 是幫助添味而非搶食材本味 ~
吃完雞件後 , 我們分別點了一些火鍋生料 :
奇樂水餃皇 $ 98
水餃包得脹卜卜 , size 夠大又重手 , 餡料靚 , 蝦新鮮又彈牙 , 水餃皮厚薄適中 , 吃得出沒有加入味精 ~
魚皮餃
魚皮餃 $ 48
餃皮厚薄適中 , 柔軟度高 , 魚皮餃包得又大隻又飽滿 , 豬肉餡夠油香 , 吃得出有一種古舊的老店味道 , 然而油份卻不多 , 非常好吃 !
手拉四寶丸
手拉四寶丸 $ 98
四寶 ... 就是牛丸、蝦丸、墨魚丸及鯪魚丸 ~ 看得出是新鮮的貨色 , 材料算是不錯 , 然而味道平平 ~ 牛丸算是打得比較出色的 , 質感厚實肉味濃郁又彈牙 ~
即炸響鈴
即炸響鈴 $ 48
這是必點的 ! 響鈴炸得頗夠脆 , 放湯稍灼數秒便可 , 口感軟腍柔嫩 , 感覺妙不可言 !
手切本地肥牛
手切本地肥牛 $ 168
肥牛片切得厚薄相稱 , 盡顯廚師的刀功 ! 油脂分佈清晰 , 紋理分明 , 紅潤光澤 , 質感嫩滑 ~ 我愛吃五成熟 , 牛肉放湯稍灼即吃 , 入口鮮嫩 , 肉味夠濃 ~
黑豚肉 $ 48
廚師的刀功很到家 , 每塊肉片切得厚薄相稱 ~ 以坊間的一般雞煲店來說 , 黑豚肉並不常有 , 肉片半肥瘦 , 肉質細膩柔滑 ~
唧唧墨魚麵 $ 68
叫得唧唧 ... 就梗係要自已動手去唧 , 輕輕力按下膠袋 , 就會立即唧出墨魚麵 ! 有得食又有得玩 , 真過癮 ! 墨魚麵是很快熟 , 入口既彈牙又Q 韌 , 墨魚味濃 , 非常好吃 ~

這一餐真開心 , 吃得飽飽之餘 , 又因為是 " 老張 " 結賬 ! 果然夠朋友 ! 奇樂無窮也 ~ Ha ~ Ha ~ Ha ~ Ha ! 下次輪到我 pay ~
嘉美雞
椰子新鮮雞煲
魚皮餃
手拉四寶丸
即炸響鈴
手切本地肥牛
2014-08-18 5174 浏览
夏日炎炎,食咩好,緊係要去冷氣強勁既雞煲店食雞煲兼打邊爐啦!友人說這間雞煲好食,所以一早訂左位,係ISquare 睇完戲就過黎食野。等待雞煲時叫了鬼馬油炸鬼 HK$88.-油炸鬼開邊釀滿了蝦滑/墨魚滑,我唔識分,面頭再放些蟹籽裝飾,很漂亮。沾些甜酸醬,好好味。炸響鈴HK$48.-另送上了甜酸醬,一問之下原來是可以就這樣沾甜酸醬食或火鍋配食,友人試了沾甜酸醬,說很香脆,我當然是用黎火鍋索湯汁啦!叫了半隻麻辣粵皇雞煲(小辣)HK$198.-,另有加美雞及冰鮮雞可選,但個人覺得加美雞太瘦了,油脂不夠多,冰鮮雞也比較普通,來到這兒當然要試特別的雞啦!醬汁與一般雞煲店差不多,都很香濃而且帶一點甜味,雞件很入味,而且呢隻粵皇雞肉質很滑,又不會太肥膩,調味適中,雞件很快就被我們吃光光!加水後很快便打邊邊,食其他配料。醬料有一般的辣椒粒,蒜茸,蔥花,芫荽等,老闆說還有自家製的七味粉,但個人覺得雞煲已夠味,所以沒有加。奇樂水餃皇 HK$88.-這個水餃真的很大隻,很多餡料,有蝦仁,豬肉碎和木耳等。蝦仁很新鮮,入口非常爽口彈牙,餡料調味也恰到好處,非常好食!什菇菜藍HK$$68有數種蔬菜,有娃娃菜,生菜,
鬼馬油炸鬼
等待雞煲時叫了鬼馬油炸鬼 HK$88.-
炸響鈴
炸響鈴HK$48.-
麻辣粵皇雞煲
奇樂水餃皇 HK$88.-
什菇菜藍
什菇菜藍HK$$68
有數種蔬菜,有娃娃菜,生菜,金菇,白菜仔等,數量不是很多,但尚算足夠。
蔬菜很新鮮,就是有數塊生菜的尾部黃了。
黑豚肉HK$48.-
肥瘦得宜,色澤鮮明,肉質軟腍且美味,也不會有肥膩口感。
手打蝦滑
手打蝦滑HK$78.-
蝦滑很新鮮,煮熟後很好味。
手打墨魚丸
手打墨魚丸 HK$78.-
墨魚丸很新鮮,有味,口感也甚為彈牙。
 HK$88.-
白膳片片得很薄,很新鮮,但膳味不太特出,可能切得細片關係。
芝士腸_
芝士腸HK$32.-
一碟有很多,而且真的有芝士內涵。
燒夾心棉花糖
這間店也有賣串燒,叫了兩份燒夾心棉花糖 HK$13.-/份
以為是一串串的,點知上枱是一碟碟的,將兩份合一一起拍照。
餅底是烘烤過的,再塗上朱古力醬燒棉花糖,味道很香很甜,正!

另叫了一楂竹蔗茅根HK$48.-
竹蔗茅根味道清甜,不會太過甜,解渴一流。但忘了拍照。
题外话/补充资料: P.S. 枱的旁邊有充電線可為手機平板等充電,店家實在太有心啦!
2014-08-10
鬼馬油炸鬼
麻辣粵皇雞煲
燒夾心棉花糖
2014-08-15 5906 浏览
雞煲熱潮停不了,尖沙咀山林道也陸續出現雞煲店。小妹怕熱,天熱天時,吃雞煲火鍋簡直是自找苦吃,可免則免也﹗早前,聽聞奇樂雞煲推出清熱解暑的冬瓜盅粥水雞煲,煞是好奇﹗是晚,與表妹倆人結伴同往,一嚐其味。奇樂雞煲位處Mini Club隔離,門面以黑襯紅,店主更煞有心思地把雞隻的外形特徵融入「奇樂」兩字中,型格新潮中見創意無限。拾級而上,就是樓上用餐區。白牆白凳木枱,襯以柔和燈光,環境頗為寬闊舒適。所有雞煲配料及飲品都是在此開放式廚房角落準備的,井然有序,衛生情況教人滿意。廚房的左手邊內側,乃一間的貴賓房,放有兩張圓枱,並設有獨立廁所,適合一大班人聚會吃雞煲之用。想吃得豪一點,可預訂店家不時不食的特色私房菜($498/位)。貴賓房門外的牆壁,乃一大塊黑板,除了作指示廁所方向的用途外,還用彩色粉筆畫有得意可愛的公仔作裝飾之用。小店以「食雞煲,一定係食隻雞」為宣傳口號,除了常見的冰鮮雞外,店內還提供鮮美嘉美雞和味濃肉嫩粵皇雞,繼而炮製出麻辣雞煲、椰子雞煲和冬瓜粥雞煲。吃雞煲前,先上兩款小吃 – 香脆炸花生和香辣醃青瓜。吃雞煲,豈能沒有凍飲伴吃?飲品除了啤酒和罐裝汽水外,較特別的有竹蔗茅根和洛神花,

雞煲,豈能沒有凍飲伴吃?飲品除了啤酒和罐裝汽水外,較特別的有竹蔗茅根和洛神花,小妹揀了前者。先來一jar真材實料之作的竹蔗茅根$48,冰凍清涼無比之餘,可嚐出竹蔗彎蘿蔔的天然甜味,水準不錯。
侍應小心翼翼地送來(半隻)鮮雞冬瓜粥鍋$198,冬瓜切去頂部後,挖空中間的冬瓜肉,倒入稀稀的粥水,再把冬瓜置於加了水的平底鍋上,放在電爐板上加熱。由於冬瓜中間空間狹小,每次只可放入少量火鍋配料,較為費時,適合兩人享用。
此時,侍應又送來了火鍋醬料,讓食客自行調配自己喜歡的味道。小妹和表妹素來喜歡清淡原味,故絲毫沒有觸碰。
當粥水仍未翻滾時,最好先來一碟香脆而不油膩的炸響鈴作餐前小吃。小妹好香口之物,故喜沾上酸甜醬同吃,響鈴入口香脆鬆化非常,毫無油膩感。表妹怕熱氣,故選擇放入粥鍋中浸淋才吃。
女士始終對肉食興趣不大,如斯份量,我倆最後也未能完全消滅掉也。
新鮮嘉美雞皮薄肉嫩,脂肪並不多。放入粥水鍋煮熟後,入口肉質仍是鮮嫩無比,且甚有雞味。
肉類除了雞外,還有二十多款牛肉和豬內臟。小妹點了黑豚肉,表妹則點了牛心頂和手切本地肥牛。上枱時,肉的色澤鮮美亮麗,黑豚肉肥瘦相間,層次分明,誘人非常﹗
薄切黑豚肉放入鍋中,片刻已熟透。肉味鮮美,肉質軟腍而不韌,吃時,蘸上豉油同吃,更是滋味無窮﹗
火鍋,小妹最愛的乃丸類食品也。小店的餃、滑和丸類食物有逾十二款,水準均屬鮮爽上乘之作,值得一試。由奇樂水餃皇、韮菜餃、魚皮餃、芝士腸、手打墨魚丸和手打蝦丸拼湊而成的丸類拼盤,睇得又食得,無疑是小妹的最愛,一次過可以飽嚐數款的美食。
芝士腸魚皮餃屬一般貨色,不作細評也;墨魚丸蝦丸鮮味十足,滑不溜口之餘,口感也甚為爽彈。
奇樂水餃皇個子碩大,餡料飽滿,以原隻蝦、豬肉碎和黑木耳等入饌。咬下,汁豐味鮮之餘, 口感豐富兼具嚼勁。韮菜餃以鮮香韮菜和鮮味盅然的鯪魚肉為餡,創意十足,味道也甚佳。
粉麵除了常見的,還有唧唧魚麵和唧唧墨魚麵,小妹揀了後者。唧唧墨魚麵以一膠袋盛載,只要用力一唧,一條條墨魚麵就會由一小孔中唧出,蠻好玩的﹗墨魚麵稍嫌較為粗條,幸入口鮮爽彈牙非常。一小包的份量,足夠兩位女士飽肚有餘。
蔬菜瓜類和豆類菌類食物乃健康飲食不可或缺的重要一環,對人體甚為有益,故先後要了兩碟 - 秋葵、白蘿蔔、蓮藕片、油麥菜、鮮冬菇和鮮腐竹秋葵較少見,且具有醫治糖尿病之藥效,入口滑溜溜的,甚為過癮。
鮮腐竹被食友揶揄為「包書膠」,未淥時,的確是頗為「膠」的,且粘在一起,難以逐片挾起。淥熟後,入口豆味濃郁,口感也不賴。
小結:
除了以上食物外,還有海鮮類、小食和串燒類食物。惜只有倆人,且眼闊肚窄,未能一一盡試。若兩人結伴同往,可點盛惠$498的兩人套餐,包任選半隻雞煲、本地肥牛一碟、奇樂水餃皇兩隻、任選四款肉食、任選兩兩蔬菜、任選一款麵食、兩杯飲品和兩份甜品
2014-08-06