2008-12-09 48 浏览
師傅同好友毛毛都好耐冇見, 約佢食飯真係難過登天, 好唔容易先至就啱時間; 見到面先決定食咩啦, 起初決定食米線, 但到最後都係揀左呢間食店, 所以話善變始終係女仔嘅天性! 入到去人唔算多, 地方光猛乾淨, 坐底後就即刻睇下有咩好食, 由於上次同好友食家"乜都放入窿"黎過一次, 所以今次心中有數, 於是就柯打左秘制炸雞球定食, 而好友毛毛師傅真係冇咩點理佢柯打左咩添!由於炸雞需時, 所以落單時侍應已經講明要等幾個字, 好野自然要等耐d, 終於等到炸雞登場, 一眼望埋去已經非常吸引, 炸雞一籃有六件, 而且件件都好大件! 呢個炸雞定食有蒸蛋, 麵豉湯, 沙律同前菜; 先試下個湯, 麵豉湯味道中, 唔會太咸或太, 味道討好; 前菜師傅就冇食到; 沙律係菜絲沙律, 入口清爽開胃, 當食完件炸雞後, 再食少少沙律, 中和口感, 一d都唔膩, 正呀; 蒸蛋就非常滑身, 滑到唔使咬已經可以吞得, 好味; 而主菜炸雞炸得好香好脆, 而雞身好鬆好滑, 真係送飯食又得, 空口食又得, 絕對好味過KFC多多聲, 真係冇得頂呀!總括黎講食物質素真係非常出色, 環境舒服, 服務有禮, 而呢個定食嘅價錢絕對化算

總括黎講食物質素真係非常出色, 環境舒服, 服務有禮, 而呢個定食嘅價錢絕對化算, 七十二蚊咁多野食, 絕對抵食; 難得可以同好友毛毛食飯, 加上呢度咁正, 師傅真係食左一餐非常開心而又飽嘅晚餐, 一個月內兩次光顧, 足以證明有幾正, 雖然今次唔係首選, 但如果比師傅揀呢間一定會係首選, 好肯定仲有機會再黎, 而笑臉一定會比!
秘制炸雞球定食
炸雞球
餐牌, 菜絲沙律, 蒸蛋, 白飯
秘制炸雞球定食
炸雞球
2008-11-19 16 浏览
再一次同好友食家"乜都放入窿"四圍搵食, 本來一至決定去老尖食卡巴, 皆因好友食家"乜都放入窿"話呢間野好正, 介紹師傅一定要試, 可惜去到高朋滿座, 想搵個位坐下都冇, 唯有轉場, 由於好友食家"乜都放入窿"一早已經做好兩手準備, 而後備正正係呢間食店!入到去竟然唔算多人, 地方光猛乾淨, 一坐底梗係要睇下有咩好食啦, 睇左好耐發覺樣樣都好吸引, 樣樣都想食, 諗左好耐, 最後師傅都係揀左個貴d嘅蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯定食, 而好友食家"乜都放入窿"就柯打左火燒藍鰭吞拿赤身飯定食!邊閒談邊等, 好快就有得食! 先講下師傅嘅蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯定食, 定食有麵豉湯, 沙律, 蒸蛋同前菜; 搶先試下啖湯, 麵豉湯味道唔會過濃過咸, 味道唔錯; 而前菜就有茄子, 味道可以, 不過不失; 沙律就係菜絲沙律, 入口清爽開胃, 一流; 蒸蛋就非常滑身, 唔使點咬已經可以吞得, 正呀; 至於主菜蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯, 蔥花確實非常多, 黑毛和牛牛肋骨嘅件數唔算好多, 不過佢又抵死到送飯啱啱好, 黑毛和牛牛肋骨肉身夠鬆夠香, 確實美味, 正呀; 而好友食家"乜都放入窿"嘅火燒藍鰭吞拿師傅亦有幸一

邊閒談邊等, 好快就有得食! 先講下師傅嘅蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯定食, 定食有麵豉湯, 沙律, 蒸蛋同前菜; 搶先試下啖湯, 麵豉湯味道唔會過濃過咸, 味道唔錯; 而前菜就有茄子, 味道可以, 不過不失; 沙律就係菜絲沙律, 入口清爽開胃, 一流; 蒸蛋就非常滑身, 唔使點咬已經可以吞得, 正呀; 至於主菜蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯, 蔥花確實非常多, 黑毛和牛牛肋骨嘅件數唔算好多, 不過佢又抵死到送飯啱啱好, 黑毛和牛牛肋骨肉身夠鬆夠香, 確實美味, 正呀; 而好友食家"乜都放入窿"嘅火燒藍鰭吞拿師傅亦有幸一試, 發覺味道夠鮮, 肉身唔會燒得過火, 係有少少腥啦, 但整體尚算唔錯!

總括黎講食物質素出色, 環境舒服加上服務殷勤有禮, 而價錢並算合理, 師傅揀左個貴嘅要成百五蚊, 而好友食家嗰個就係九十八, 可以接受; 師傅食日式定食都唔少, 但真係冇咩邊間好似呢間咁正, 所以一定有下次, 因為師傅仲有好多野想試, 笑臉一定要比啦, 點走得甩呢?
是次好彩有好友食家"乜都放入窿"嘅兩手準備, 否則都未必食到咁正嘅食物!
蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯定食,
火燒藍鰭吞拿赤身飯定食
蔥鹽燒黑毛和牛牛肋骨飯定食,
火燒藍鰭吞拿赤身飯定食
2008-11-04 19 浏览
星期一晚下了班一個人吃晚飯,選了位於金馬倫道的DORAYA,曾查看Openrice的評論,發現此食肆的評價非常正面,於是便獨個兒試它一試…未去前聽朋友說此店頗有日本民間食堂感覺,以吞拿魚及定食形式作主打,友人又說此店之日藉老闆乃本港最大之吞拿魚供應商之一,但又云吞拿魚乃在南美洲海灣養殖而非深海捕獲…反正自己又不是什麼專家,未有功力分辨藍鰭黃鰭…反正好吃便是!到達食店!沒別緻装修、一派實力派格局。翻了一看餐牌,點了一個鉄火丼定食,此乃吞拿魚(赤身) 最基本、而又最難取巧的食品。簡單將赤身(吞拿魚背位) 切開幾片鋪在飯上就成。個人認為第一口魚生飯應什麼也不下,先嚐一嚐魚本身的油香,鮮甜度及魚肉的彈性,然後才加醬油同吃。有日本友人曾說香港人其實不太接受赤身,原因乃赤身之所以深紅色,是因為該部份是全條魚最充血的部份。濃烈的魚味其實與腥味真是一線之差,所以很多時香港人一別說愛吃吞拿魚,因為愛它的鮮甜。但另一邊他們又大量調製WASABI醬油「槳糊」好將魚生「浸」入用作「辟腥」之用…真是矛盾非常!鉄火丼定食到,鉄火丼、茶碗蒸、前菜(木魚絲茄子) 、咸菜及味噌湯。其實,此店走的是日式食堂風格,樸樸實實

鉄火丼定食到,鉄火丼、茶碗蒸、前菜(木魚絲茄子) 、咸菜及味噌湯。其實,此店走的是日式食堂風格,樸樸實實就對了!而跟定食的茶碗蒸、前菜、咸菜及味噌湯都算有板有眼,絕對符合食堂標準,可惜,鉄火丼的赤身先不要提刀功(一看厚薄不一) ,又不要扮講究什麼小町、月光米。最起碼要講的赤身,簡單來說,單看赤身的顏色及魚味都太不對板!其餘的已無須多提…

結帳走出店外,一路行一路想,除酒店及某幾間名店會叫整尾吞拿魚外,大部份日式食店都只會叫已切好的吞拿魚部位來用,我相信此供應商賣出的吞拿魚如每條均留取10%的「剩餘物」,其實以足夠放於旗下食店使用。坦白說,見到其他食客一邊一邊讚,而老闆又物盡其用兼賺到$$$,彼此WinWin。我這些少數人的「微言」就真的微不足道。
....
2008-10-20 8 浏览
這是我連續2個週末從東莞跑去吃Doraya了. 那個藍鰭吞拿魚扒定食就是好吃.第一次配的是醋飯, 很美味, 魚肉很鮮美, 口感沒話說.第二次配的就是白米飯了, 在上述的美味中又冒出了明顯的燒烤的味道. (澆上的燒烤汁味, 在醋飯裡不是很明顯)真的好吃喔, 不過他們的蕎麥麵就一般般了.

第一次配的是醋飯, 很美味, 魚肉很鮮美, 口感沒話說.

(澆上的燒烤汁味, 在醋飯裡不是很明顯)

真的好吃喔, 不過他們的蕎麥麵就一般般了.
藍鰭吞拿魚扒定食!!!! 王道!!!!!!!
10粒星滿分Tuna O-toro set bigger size $2653***3 Toro itself – 唔覺有大toro既感覺, 魚片薄冇口感, 有根, 仲要係唔新鮮有腥味6******6 飯 – 唔錯都可以chopped tuna set $886******6 chopped tuna – mixed 蔥粒, 可以接受6******6 飯 – 唔錯都可以4***4 侍應服務合理厠所 – 冇去到不能評分是次每人$192
10粒星滿分
6******6 飯 – 唔錯都可以
chopped tuna set $88
6******6 飯 – 唔錯都可以

4***4 侍應服務合理
厠所 – 冇去到不能評分
是次每人$192
2008-10-06 1 浏览
Having read some of the reviews here, my boyfriend and I decided to give it a try. We arrived at around 18:30 and were led to a table immediately.We ordered 藍鰭吞拿魚扒定食, 藍鰭吞拿魚蓉定食, 藍鰭吞拿魚刺身 and 玉子, and everything arrived within 10 minutes!Needless to say, the food was delicious. The fish in 藍鰭吞拿魚扒定食 was cooked just about right, the sashimi was fresh and 玉子 was made to order.I was thoroughly impressed and will definitely go back!

藍鰭吞拿魚扒定食
藍鰭吞拿魚扒定食
2008-10-04 20 浏览
這餐廳記在我的試食名單內超過半年之多,早就想來試一直久仰的吞拿魚定食,今天終於有機會。店的位置十分易找,加上有一塊大招牌,一看便看到。沿著樓梯走下去,終於到了。店內環境比想像中大,下午接近二時,可能剛過午飯時間,很多空枱任均選擇,隨便選了一個牆邊位置坐下來。看來也有不少日本人到訪,估計食物應該頗正宗有質素的。店鋪內裝比想像中平凡,其中一部冷氣機更不停的滴水,坐位還挺舒適。服務生的服務態度亦主動有禮,看見水杯沒水懂得自動為客人加水,對客人亦言語有禮,經常笑容掛面,幾好。來這裏的主要原因是被這裏出名的吞拿魚定食所吸引,餐牌上吞拿魚的款色也蠻多,有刺身,有火炙的,亦有吉列的吞拿魚……定食價錢由八十幾到二百幾都有,果然是一間以賣吞拿魚聞名的小店。除了吞拿魚,這裏還有和牛,鯖魚……等定食。經過三心兩意的選擇,決定來個特上藍鰭吞拿魚腩壽司飯定食。等了約五分鐘,定食便送到。定食中包括前菜,蒸蛋。今天的前菜是小弟由自小不大喜歡的茄子,儘管吃一點試試。還可以接受,茄子煮得好腍,入口便隨即化開。一向不喜歡浪費珍貴的食物,所以也會吃完它,其實應不是難吃的,只是自己的口味問題。蒸蛋足料,調味幾好,味道不錯。只

等了約五分鐘,定食便送到。定食中包括前菜,蒸蛋。今天的前菜是小弟由自小不大喜歡的茄子,儘管吃一點試試。還可以接受,茄子煮得好腍,入口便隨即化開。一向不喜歡浪費珍貴的食物,所以也會吃完它,其實應不是難吃的,只是自己的口味問題。蒸蛋足料,調味幾好,味道不錯。只是如果蛋可以再滑一點更好,蒸得稍為老了些少。

特上藍鰭吞拿魚腩壽司飯,單看外表已經對版,足料有九片大魚腩刺身,平均地鋪在醋飯上,份量上己值回票價。每一件魚片肥廋和荕的分怖平均,表面清楚可見一層閃閃的魚油,肥美十足。而且魚片每件的厚度適中,不致於太厚難於入口,正合心意。急不及待夾一件來吃,剛放進口中的魚片隨即溶化,魚味十足,口中盡是魚油的甘香,果然是既新鮮又肥美的吞拿魚。米飯方面,吃得出是有質素的日本米,店內自稱是用新潟魚沼產的日本米。飯煮得不太腍,正適合用來作丼,吃的時候輕易一小舊一小舊的夾起來吃,醋的味道亦恰到好處。頗有誠意有質素的一個刺身丼。

埋單二百四十左右,$220的一個定食,實在不便宜,但可以吃到如此高質素的丼,絕對是物超所值。下次再來試吞拿魚扒定食。
特上藍鰭吞拿魚腩壽司飯定食
近鏡,足足九片的大魚腩
再近鏡,好肥美呀
門口
特上藍鰭吞拿魚腩壽司飯定食
近鏡,足足九片的大魚腩
再近鏡,好肥美呀
籃鰭吞拿魚蔥花魚腩蓉定食, 照燒雞 (chicken teriyaki) 今晚finally去了這食晚飯 。 之前有行過,menu 都好像有看過,但那時覺得太貴而沒去食 (*現在都是貴的)。 前天,看了openrice的comments,覺得應該不錯,所以決定開飯。籃鰭吞拿魚蔥花魚腩蓉定食 x 1 ($88) >> 好味,好新鮮,飯好好食 (好軟,口感好好)照燒雞 (chicken teriyaki) x 1 ($68) >> 都ok (男朋友叫,我無食)Sapporo (Large)定食既steam egg,好好食,好鍾意。Environment: OK!Service: 唔錯,至少有fill up, clear the table without asking them to do so.I will try 籃鰭吞拿魚slices 定食。

今晚finally去了這食晚飯

Sapporo (Large)

定食既steam egg,好好食,好鍾意。

Environment: OK!

I will try 籃鰭吞拿魚slices 定食。
2008-08-23 8 浏览
星期五一個人在尖沙咀好肚餓,不想去foodcourt,又想食得好一點,於是走去Doraya定食。一向都知Doraya出名亦多人去食,門口已排了一條長人龍,本打定輸數無位,哪知道一個人反而有得搭檯,等了不到兩分鐘已能搶先入坐,Yeah~~~!我點了藍鰭吞拿魚扒定食,我本身其實很怕食吞拿魚生,覺得魚味很淡,沒三文魚美味,間中碰到不夠新鮮的更是腥得交關;但這兒的吞拿魚,可能是來貨新鮮加煮法不同,雖是半生熟,加入黑椒粒和醬汁同煮後,一點兒也不腥,而且出乎意料之外地好味道。另外蒸蛋也不錯,夠味道亦煮得十分之滑。其實定食份量也不算少,厚厚的吞拿魚扒啖啖肉,再吃光那一大碗白飯,我覺得已很夠飽。唯一不太滿意是價錢,如果不是那麼貴,會更有衝動再去。

• 藍鰭吞拿魚扒定食
2008-08-15 4 浏览
今日同朋友出街,朋友ysd同我講話不如食Doraya,我未try過,當然話好啦~*food>>我同朋友都食個個籃鰭吞拿魚扒飯定食。~*個蒸egg好好食,好香,食到差唔多係底既時候,我食到有雞粒,o~好好食我覺得。d 蒸egg好香好滑,朋友都話好食,不過佢話無之前gum好。~*個飯呢~~~其實我一向唔太喜歡食fish...haaaa""""第一口食既時候,覺得有d腥,唔知係唔係因為一d生一d熟既問題...因為當我食差唔多熟既,我就覺得唔腥,anyway...其實係我自己既問題~xdxd因為其實都真係幾好食,特別係d飯,好好食,加埋d醬油,真係超好食,我第一次食哂街外店既飯~xd不過朋友就話吞拿魚蔥花魚蓉飯好食d。~*環境>>一入到去,覺得好好呀,感覺好舒服,如果唔係因為要睇film,真係想坐多陣~*服務>>好好呀,個個waitress都好好服務呀~*我會再去食~去try佢地其他既~因為真係okay架~****

food>>
我同朋友都食個個籃鰭吞拿魚扒飯定食。~*

環境>>

服務>>
好好呀,個個waitress都好好服務呀~*

同friend 慶祝生日~去了定食 Doraya 食~餐廳裝修麻麻~氣氛有點怪怪的~想食極上吞拿魚腩定食..但你好貴~所以叫了個吞拿魚蔥花魚蓉定食~係真的好好味~不過份量有點小~同行的幾個男仔都唔夠飽~想食多一份~味道其實真係唔錯~但可惜不太surprise
同friend 慶祝生日~去了定食 Doraya 食~
餐廳裝修麻麻~
氣氛有點怪怪的~
想食極上吞拿魚腩定食..
但你好貴~
所以叫了個吞拿魚蔥花魚蓉定食~
係真的好好味~不過份量有點小~
同行的幾個男仔都唔夠飽~
想食多一份~
味道其實真係唔錯~但可惜不太surprise

• 吞拿魚蔥花魚蓉定食~
2008-08-12 21 浏览
男友好耐之前已經想食呢間, 為既就係佢既珍珠米.. 點左特選藍鰭吞拿魚片定食 -- 加大籃鰭吞拿魚扒飯定食都真的很不錯, 佢 d 吞拿魚好新鮮好美味. 而且呢度有很多講日文的人黎食既, 所以我界定左呢間為很地道的店. 會再來 !
男友好耐之前已經想食呢間, 為既就係佢既珍珠米.. 點左
特選藍鰭吞拿魚片定食 -- 加大
會再來 !

特選藍鰭吞拿魚片定食
2008-08-05 8 浏览
魚生好新鮮!我次次去都會食吞拿魚蔥花魚蓉飯。(ねぎとろ)再加埋佢地嗰個山芋蓉(とろろ)真係一絕...正確嘅食法將魚蓉,蔥花,醬油,wasabi放落山芋蓉度攪均,然後放返上去碗飯度。不妨試試呢個食法。
魚生好新鮮!

• 吞拿魚蔥花魚蓉飯
2008-07-20 10 浏览
我記下這店在我的must-try notebk 裡已久,早就想帶tenny 來這裡吃。這天晚上,終於有機會跟他來嚐一下~ 裡以藍鰭吞拿魚為名,所以來到這裡,我和tenny 就必試一下她的藍鰭吞拿魚。另外,這裡用的是日本新瀉高品質良米哩。 環境跟我的想像有點不一樣‧‧‧我以為是高雅一點的,日式一點的‧‧‧坐著坐著,整家餐廳都全滿了。既然來到這裡,就別吃牛肉定食、天婦羅定食、咖哩定食呀,當然首選藍鰭吞拿魚定食~ 最後選了這個: 籃鰭吞拿魚扒飯定食 $98 (本マグロのステーキ丼定食)除了主蔡,還有湯、漬物、蒸蛋。這吞拿魚是grilled 的,本來我們還擔心,怕會grill 得太熟。結果,根本不用多費心,看,表面雖是烤熟的,但只是薄薄一層,裡面的肉還很嫩滑,肉汁保留,魚扒會在口中溶化。一口,既有燒烤特有的香味,又有魚生新鮮的滋味。doraya 是真的很不簡單。 甜蝦他他壽司飯定食 $88 (甘海老のたたき定食)驚喜~ 好吃得很,入口有特強的甜蝦鮮味,真正愛魚生的人,就會愛惜口中這鮮而不腥的味道。甜蝦他他幼滑無比,只想一口口的放進口,完完全全地擁有這感覺和味道,不想將之跟壽司飯攪拌在一起。==

籃鰭吞拿魚扒飯定食 $98 (本マグロのステーキ丼定食)

除了主蔡,還有湯、漬物、蒸蛋。

甜蝦他他壽司飯定食 $88 (甘海老のたたき定食)

========================
歡迎來我的blog 看更多的食評和pics:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=7391
2008-07-04 8 浏览
牆上貼滿餐牌, 我與男友都花多眼亂。最後點了兩個定食,男友點了 吞拿魚扒定食, 而我就要吞拿魚蓉定食。吞拿魚蓉定食---蒸蛋不錯, 夠熱而且很滑。魚蓉飯雖然細細碗, 但女士們都應該夠吃。吃到最後我已經剛飽, 魚蓉切得很細膩, 不用咬, 而且很有吞拿魚味, 點上專用的吞拿魚醬油, 感覺細膩, 總覺得這款飯好適合女士們不得不提他們的白飯底, 很有咬口, 比一段的壽司飯更好吃, 軟硬適中。吞拿魚扒定食---男友這款魚扒飯外表很吸引, 青綠的蔥粒鋪滿紅紅的吞拿魚上, 再加上白芝麻的點綴, 令我也不禁試吃幾口。魚扒的味道和質感是說不出的好味肉質爽口, 甚至比我那碗魚蓉飯更好味下次我也要叫這一款!!!吃飽後, 總是不想進食其他東西, 好讓那陣淡淡的吞拿魚味留在口中
牆上貼滿餐牌, 我與男友都花多眼亂。

肉質爽口, 甚至比我那碗魚蓉飯更好味
下次我也要叫這一款!!!

正~吞拿魚扒飯
正~吞拿魚蓉飯