2018-07-15
呢個暑假我將會去泰國旅行,但係食泰國菜嘅心早已蠢蠢欲動,於是就喺香港嚟個熱身賽,黎位於沙田圍嘅「少爺泰」食泰國菜!店內裝修好靚,呢隻Tiffany綠色好搶眼,新潮得來又有格調。招牌菠蘿炒飯配大頭蝦 $168二話不說先點店內招牌,呢個菠蘿炒飯賣相真係不得了,極為霸氣!而且味道亦令人喜出望外,我影咗好耐相,但炒飯依然熱辣辣,仲好足料,有雞肉、菠蘿、提子乾、豬肉鬆,配搭得好好,真係好好食。大頭蝦肉質彈牙,又夠新鮮,插係菠蘿上面非常搶鏡呀!Combe小食拼盤(小) $52小食拼盤都冇令人失望,有蔗蝦、魚餅、泰式春卷等,點泰式辣醬或梅子醬都一樣咁滋味!金沙咸蛋軟殼蟹米紙卷$78米紙卷可以用驚為天人四個字來形容😂層皮柔軟有彈性,我好鍾意個口感,山菜又夠新鮮,沾芒果汁食超清新!咸魚炒通菜 $78朋友唔食得辣,所以揀咗鹹魚炒通菜,一樣好食。新鮮柚子沙冰$42帕差拉吉帝雅帕(泰公主)$48玻璃杯嘅造型係骷髏頭,幾特別,而且份量好多,清新解渴,推薦!如果出入開沙田圍,一定一定要嚟食少爺泰呀!
招牌菠蘿炒飯配大頭蝦 $168
大頭蝦肉質彈牙,又夠新鮮,插係菠蘿上面非常搶鏡呀!
Combe小食拼盤(小) $52
金沙咸蛋軟殼蟹米紙卷$78
咸魚炒通菜 $78
朋友唔食得辣,所以揀咗鹹魚炒通菜,一樣好食。
新鮮柚子沙冰$42
帕差拉吉帝雅帕(泰公主)$48
如果出入開沙田圍,一定一定要嚟食少爺泰呀!