2011-07-10 30 浏览
星期五同同事一行七人去咗康怡嗰間和民食晏,跟據張單我地喺 12.19 pm 叫咗:- 鯖魚燒定食 x 2- 流心芝士漢堡定食- 焗海鮮飯- 石鍋月見豚肉飯- 什錦魚生壽司飯配冷蕎麥麵- 冷野菜豚肉定食首先到嘅竟然係我嘅焗海鮮飯,分量一般,個飯比較乾身,同佢張相有 d 距離。之後陸陸續續都有嘢到,唯獨是兩條魚唔知游咗去邊。兩個同事問咗起碼三個唔同嘅人叫佢地跟,個個都無回音。差唔多到食飯時間完都無影,再問,個員工話三四分鐘,過咗三四分鐘另一個員工又話應該一兩分鐘,我地夠晒鐘,點食呀? 結果同事取消兩碟魚兼埋單。之後我問個員工攞投訴表佢話無,之後個經理嚟咗,又係一大串 "唔好意思",點解 D 人唔明唔好意思唔係大晒呢?兩個同事等咗差唔多成個鐘都無得食呀,你唔好意思又點呢?得個講字又無行動表示。循例又話會同員工講,無下次咁,我即刻同佢講,已經唔係第一次啦 (我上個月同同事去食,又係要問幾個員工,差唔多夠鐘要走,三催四請先有得食,仲要連落單個員工都唔記得自己落過咩添),茶餐廳服務質素都無咁差啦。服務差,食物同價錢都一般,全部同事一致決定以後唔會再去食

- 鯖魚燒定食 x 2
- 流心芝士漢堡定食
- 焗海鮮飯
- 石鍋月見豚肉飯
- 什錦魚生壽司飯配冷蕎麥麵
- 冷野菜豚肉定食

2011-07-08
2011-07-07 28 浏览
Watami continues to surprise on a monthly basis, I admit! The new or seasonal dishes that come out each month are really FUN to eat, and despite most of the food being previously frozen are cooked to a very good standard. Watami is probably the best quality Fast Food restaurant in the world to me, and I'm continually amazed by how they could keep such standards across the board and still come up with new menus on a regular basis! This is not the 1st time I've covered Watami and it's probably my 20th time eating here - as my friends or family enjoy coming here for some cheap quaffer of a wine over a casual Japanese meal, but the last visit is always most surprising than the meal preceding it !
チーズせんべい
This is a Parmesan cheese crisp of sort, went very well with the Red Australian wine. 8/10

Red Wine from Australia, $29 for 2 glasses.
Jacob's Creek Shiraz Cabernet. Buy 1 Get 1 Free. A perennial favourite and quite drinkable on a daily basis. If I wanted a good Burgundy or a quality Rhone I'll keep those to a finer dining meal! 6.9/10

黃身とろ牛つくね
Fatty Yellow Beef is made into Tsukune hamburger like balls. These were slightly under-grilled and lacked that perfect combination between a Well Caramelised / Pyrolysed fat / Maillard reaction / Flame Grilled taste profile
Not bad, but needs a bit more charring to achieve above described effects to take it to a better level. Eggy dip was a good afterthought! 6/10

青ねぎ牛肉巻串
Another winner, This was beefy and wrapped with the greener parts of the spring onions. At only $29 for 2 skewers, what is there to complain about, seriously? 8/10

釜たきパエリア
Spanish Paella served in a Japanese 釜飯 style. Interesting. The slightly chili sauce with the lemon and herbs is added in by the customer after it has started boiling - after which you must wait around 15-20 minutes until the flame dies down before consuming! This was more fun than being truly tasty but at only $52 and 552 Kcal, it was a fun experience and totally edible. Not impressive, but for a fast food restaurant this is more than a pass. 6.9/10

野菜のいため (豚肉入り)
A popular stir fried vegetables with pork slices. Not much pork but what there was it was kinda tasty. A nice mixture of a variety of vegetables. Done even better than many proper Izakaya's do on a regular basis.... 7/10

焼き鯖
Grilled Mackerel is fattily oily and served with daikon oroshi and a lemon wedge. This could have been more grilled on the outside but it wasn't too far off from being ideal. The fish quality itself was good enough without the oft associated fishiness from poorly stored Mackerel-Saba fish.

豚平焼
Grilled Egg Omelette with Pork, Cheese, Egg and Cabbage is a typical Kansai affair, and here it is once again cooked to a an exceptional degree. Also found in Tonbe in Wanchai, the version here is surprisingly even of a higher standard. At $43, it is pretty good value for money!

2011-06-15 21 浏览
「和民」是我家較常光顧的食肆之一,每次想外出吃飯但又未有心水目標的話,「和民」必然是家人後備之選。假期前夕,當然又是發揮無飯主婦本色的大好時機 ,見兒子回港後,一家人還未來過這兒用膳,今晚就不作它想。每到星期五晚,出外吃飯的人,總是特別的多,雖然已提早於 6:45 pm 到達,仍需輪候 25 分鐘才能入座。番閱餐牌期間,店員推介一個東亞信用卡客戶尊享之 7 折限定 2 人前套餐,見價錢也頗實惠,只需 $214,就點了一份另加洋蔥圈一客。平時去開「和民」,前菜的沙律通常都是較迷你的,不過這份二人餐的照燒雞沙律,竟然以一個扁身闊口大湯碗盛載,而且望落去份量十分之多,絕無欺場。沙律材料以生菜、紫洋蔥、蕃茄、粟米和照燒雞件配上沙拉醬,蔬菜夠新鮮、照燒雞亦香濃可口,吃來甜酸醒胃,真不錯。至於兩款小食,炸雞軟骨不止造型可愛,而且仲炸得夠曬金黃香脆,口感非常豐富,絕對是佐酒的尚佳之物。另一款青蔥牛肉卷,以薄薄的牛肉片卷著青翠的蔥段,牛肉切得厚薄適中,口感都幾鬆軟,加上青蔥入口也很細嫩,再醮以醒胃的醬汁,簡直是魅力沒法擋。整個套餐最令人失望的要算是這個明太子香薯比薩,個 pizza 看來是早
7 折限定 2 人前套餐
照燒雞沙律
炸雞軟骨
青蔥牛肉卷
明太子香薯比薩
整個套餐最令人失望的要算是這個明太子香薯比薩,個 pizza 看來是早已焗好並且擺放了一段時間才端上桌,拿上手時連一丁點兒熱力也沒有,而且個批底,邊位咬落太硬,中心位又太淋,真令人失望。幸而 pizza 的餡料,味道還算不錯,明太子口感十足,薯仔片吃來亦頗軟糯,如果能換上熱辣香脆的超薄餅底,相信無論口感和層次,必能提升不少。
石鍋黑椒牛肉飯
牛肉火鍋
材料煮腍後也蠻好吃
主菜的石鍋黑椒牛肉飯,水準向來不俗,侍者一放上那個熱得來仍有點燙手的石鍋後,老公已快速地把牛肉片、粟米和蔥花伴勻。黑椒的香氣伴和著微燶的飯焦,吃來香濃惹味,再加埋那些嫩滑多汁的牛肉,口感真係夠曬豐富。至於另一道主菜,可從牛肉火鍋、相撲火鍋當中二擇其一,由於我家一老一少都是嗜牛一族,當然揀選了前者。這牛肉火鍋,其實以金菇、豆腐和蔬菜為主,牛肉份量不算多,不過就另附上雞蛋一隻,而且全部材料煮腍後也蠻好吃,只是略嫌味道稍微過鹹。
南國梳打、芒果牛乳
飲品方面,芒果牛乳主要是以芒果糖漿、芒果汁和牛奶調製而成,可惜芒果同牛奶溝均後,味道一點也不配合,入口怪怪的。至於另一杯南國梳打,則以熱情果加芒果肉調製,飲落味道甜甜酸酸,反而比芒果牛乳好喝得多。這個二人餐其實份量頗足,絕對夠 3 個人食。
炸洋蔥圈
另外,由於兒子未試過這裡香脆誘人的炸洋蔥圈 ($38),所以特別點了一客給他品嘗。其實這份洋蔥圈的水準比上次來吃時更棒,不單酥香鬆脆,連內裡的洋蔥入口都充滿汁液,真的不錯,老公仲話這洋蔥圈簡直是百吃不厭呢!

2011-06-10
7 折限定 2 人前套餐
2011-06-05 12 浏览
大多數去依間野都要等好耐. 以前會覺得佢多野食選擇, 而且都幾OK好味, 又相對地平, 不過D服務真係好一時時, 所以最近都無乜點去LU.*****牛利片自己煎==========整左出黎, 又幾好味, 岩岩好D油份, 又容易煎, 而且香口.都幾好依個餸.*海鮮石頭飯 =========好多海鮮下, 大蝦(最多),帶子,再以蟹子同紫菜增加味道同質感差, 食落會覺得配合得幾好.*串燒併盤=======有5樣野食:1隻CHICKEN WING,3舊雞肋骨(?),3舊牛肉包著D VEGETABLE黎燒,4粒帶子,4舊肉粒.鐘意D帶子同牛肉VEGETABLE卷多D, CHICKEN WING就好似乾得滯.*木魚海鮮PIZZA============好惹味, D汁好正, D蝦OK, 最鐘意D木魚, 上枱果時郁郁下, 又特別好味喎~*超大杯珍珠奶茶============我個朋友飲既, 唔知咩味, 應該同出面果D差不多掛?不過, 就真係好大好大杯囉..*COOKIE & CREAM 既DRINK ======================佢有分有酒同無酒2種.我要左無酒果隻,好甜, 有OREO係

*****

牛利片自己煎
==========
Watami Japanese - 110605 - 07
Watami Japanese - 110605 - 06
整左出黎, 又幾好味,
岩岩好D油份,

Watami Japanese - 110605 - 05
好多海鮮下,
大蝦(最多),
帶子,
再以蟹子同紫菜增加味道同質感差,
食落會覺得配合得幾好.

串燒併盤
3舊雞肋骨(?),
3舊牛肉包著D VEGETABLE黎燒,
4粒帶子,
4舊肉粒.

鐘意D帶子同牛肉VEGETABLE卷多D,
CHICKEN WING就好似乾得滯.

木魚海鮮PIZZA
============
Watami Japanese - 110605 - 03
好惹味,
D汁好正,
D蝦OK,
最鐘意D木魚, 上枱果時郁郁下, 又特別好味喎~

超大杯珍珠奶茶
============
Watami Japanese - 110605 - 02
我個朋友飲既,
唔知咩味, 應該同出面果D差不多掛?
不過, 就真係好大好大杯囉..

COOKIE & CREAM 既DRINK
======================
Watami Japanese - 110605 - 01
佢有分有酒同無酒2種.
我要左無酒果隻,
好甜, 有OREO係上面, 可以督佢落去浸散黎食, 會更加甜.

*****

其實, 我算真係幾鐘意D野食既味道.

不過, 我又唔想無情情受氣, 開心變唔開心, 咁食乜都唔會覺得好味, 所以可以既話, 依家多數去大戶屋.
人地大戶屋D野食幾精緻, D人又好, 搵次寫比大家睇.

Watami Japanese - 110605 - 01
Watami Japanese - 110605 - 02
Watami Japanese - 110605 - 03
Watami Japanese - 110605 - 04
Watami Japanese - 110605 - 05
Watami Japanese - 110605 - 06
Watami Japanese - 110605 - 07
2011-04-25 25 浏览
晚上若然唔想煮飯的話,有時都會去住處附近的快餐店或茶餐廳攪掂,不過除此之外,其實我和家人較常光顧的食肆還有 misocool 同「和民」,貪其口味大眾化,選擇又多,而且價錢也算經濟。經過一星期的辛勞工作,假期前夕真的不想再往廚房裡鑽,醒起早前曾在報章剪起「和民」的 $20 折扣券,於是提議和老公一起到這裡吃晚飯。素知「和民」一向旺場,約咗老公 7:15 pm, 雖然已經提早咗出門口,誰知去到餐廳門外已經站滿了輪候的食客,幸好排在我前面的兩位顧客都等得不耐煩,自動消失,所以只係等咗大約二十分鐘就可入座了。由於這晚只得兩口子吃飯,唔想點太多食物,以免做成浪費,所以只選了一個石窩飯,兩款小吃和一份甜品。老公點的石窩黑椒牛肉飯 ($42) 基本上其賣相和食味,同 Pepper Lunch 的黑椒牛肉飯真的分別不大,石窩由侍者端上檯到老公手快快地以沸騰的醬汁撈飯時,仍不斷發出熱力逼人的「吱吱」響聲,單係聽聲已令人胃口大開。其實發明用石窩來盛載食物真的十分聰明,皆因石窩保溫度高,有些可長達兩、三小時,就算慢慢吃,仍可保持內裡食物的熱力。至於這窩牛肉飯,飯底雖然形成了少許飯焦,但入口沒有
有 $20 折扣券更抵食
石窩黑椒牛肉飯
黑椒汁香濃惹味又不太辣
至於這窩牛肉飯,飯底雖然形成了少許飯焦,但入口沒有燶味,反而吃來香氣撲鼻,加上牛肉切得甚為薄身,脂肪比例均稱,經石窩高温燒後,更能鎖住內裡肉汁的鮮味,況且這些牛肉,咬落肉質腍滑香軟,口感細嫩,唯一缺點只是鬆化度略嫌不足,不過配上惹味但又不太辣的香濃黑椒汁同吃,口內散發著陣陣牛肉的肉香,味道也蠻不錯。
牛油焗帶子
聽人講去「和民」吃飯,牛油焗帶子 ($37) 是必點項目之一,但我和家人竟然一次都未吃過,這次就點來試試。以小煎 pan 奉上的焗帶子,份量絕不算多,一客 7 粒,是名符其實的小吃。帶子外形彷如一元硬幣般大小,以其體積來說,雖稱不上肥大肉厚,但入口還算鮮嫩,吃得人口腔滿是香草的氣味,只可惜濃烈的醬油味把牛油的酥香完全蓋過了,加上味道略嫌偏鹹及過份油膩,整體感覺未算十分出色。
炸洋蔥圈
內裡的洋蔥仍充滿汁液
在門外等位其間,見有食客點了一份炸洋蔥圈 ($37),觀其賣相和功架皆十分吸引,所以一坐下也嚷着要點一客。這份洋蔥圈,共有 12 個,端上檯時並非平面放在碟上,而是以一個曬衣架的形式續個圈掛在金屬柱上,外貌甚為壯觀。剛炸起的洋蔥圈,入口香脆乾爽,只是酥脆度略欠了一點點,但吃來毫不油膩,熱氣還直往口腔內衝,而且咬落內裡的洋蔥仍充滿汁液,令口感帶點濕潤,再蘸上千島醬汁同吃,味道也真的不賴。
紅豆班伴朱古力雪糕
紅豆班伴朱古力雪糕 ($22),本來這份班是配綠茶雪糕的,但我對朱古力情有獨鍾,既然有得揀,當然把綠茶轉成我愛吃的朱古力雪糕了。紅豆克餅皮做得都算唔錯,薄薄的,入口沒有一團粉的感覺,而內裡紅豆餡料份量也絕不欺場,味道甜得來又不膩喉,吃完都唔會有漏的感覺,當然配合埋冰凍的朱古力雪糕,簡直是味覺的享受,為我倆的晚飯畫上完美的句號。

用埋 $20 折扣券,結賬只需 $131.8, 經濟抵食。

2011-04-21
有 $20 折扣券更抵食
2011-03-06 13 浏览
點了相撲手火煱, 滿煱是沙, 沙粒全混進湯裡, 尤其吃到後半, 沙都沉到湯底, 混進豆腐和蔬菜裡, 每舀一口湯, 都吃得牙齒"咯咯"作響. 服務態度雖好, 但效率欠佳, 連生的牛肉也要等二十分鐘. 吃過的日本餐廳之中, 這真算是天地一沙煱了.

服務態度雖好, 但效率欠佳, 連生的牛肉也要等二十分鐘.

吃過的日本餐廳之中, 這真算是天地一沙煱了.
2011-03-06
2011-01-21 11 浏览
要趕住睇戲, 但又未食野,見兩點鐘, 唔算係繁忙時間啦, 應該唔會等好耐...於是就去左和民,一去到, 門口冇waiter咪自己行入去囉,見門口幾張空枱冇人執,入到去又有好多空枱冇人執....之後終於有waiter見到我地.........叫我地出返去攞張飛比我地,等左5分鐘心諗, 都唔係繁忙時間, 點解都會咁...係咪人手唔夠,,,?!第一次去呢間分店, 竟然有咁差嘅印象~~~一入到去, 即刻叫野食,好彩都趕得切食~!好彩啲食物都好好味...否則, 呢間餐廳都會差到落谷底~!我地叫左兩個定食,一個煙肉蛋漢堡扒定食 ($54),一個滑蛋豬扒鍋定食 ($54).個煙肉蛋漢堡扒好好味,D配菜好多, 好colourful,件漢堡扒好好味, 好juicy, D汁都好好食, 好正~!個滑蛋豬扒鍋都好得意,先嚟個鍋,自己打隻蛋落去,搞呀搞.,...咁就食得喇,每個定食都有沙律同麵豉湯同飲品,呢個價錢真係唔錯,好抵~!
要趕住睇戲, 但又未食野,
見兩點鐘, 唔算係繁忙時間啦, 應該唔會等好耐...
於是就去左和民,
一去到, 門口冇waiter咪自己行入去囉,
見門口幾張空枱冇人執,
入到去又有好多空枱冇人執....
之後終於有waiter見到我地.........
叫我地出返去攞張飛比我地,
等左5分鐘

心諗, 都唔係繁忙時間, 點解都會咁...
係咪人手唔夠,,,?!
第一次去呢間分店,
竟然有咁差嘅印象~~~

一入到去, 即刻叫野食,
好彩都趕得切食~!

好彩啲食物都好好味...
否則, 呢間餐廳都會差到落谷底~!

我地叫左兩個定食,
一個煙肉蛋漢堡扒定食 ($54),
一個滑蛋豬扒鍋定食 ($54).

個煙肉蛋漢堡扒好好味,
D配菜好多, 好colourful,

件漢堡扒好好味, 好juicy,
D汁都好好食, 好正~!

個滑蛋豬扒鍋都好得意,
先嚟個鍋,
自己打隻蛋落去,
搞呀搞.,...
咁就食得喇,

每個定食都有沙律同麵豉湯同飲品,
呢個價錢真係唔錯,
好抵~!

跟餐奉送的沙律
跟餐奉送的沙律
2010-10-15 2 浏览
看完“我的家在紫禁城”展覽後, 便到附近的“和民”醫肚。這是我最常去的日式料理; 因為食物款式多變同有創意, 價錢合理又服務週到。 今次以DBS信用卡的優惠, 吃了一個二人套餐($210), 食物如下:帶子剌身–帶了尚算新鮮, 但份量實在太少了炸海老帶子沙律–沙律菜新鮮爽脆, 炸過的蝦同帶子因脆漿太多而有些油淋淋, 不過日式芝麻醬汁幾好味青蔥牛肉卷–牛肉片厚薄適中, 包著青蔥作串燒, 不太咸亦有牛肉味明太子露筍雞肉卷–雞肉卷著明太子同露筍, 以吉列方法炸, 配搭不錯辣辣泡菜炒飯–辣辣地又足料, 好開胃牛肉火鍋–湯汁帶點甜, 材料充足, 牛肉味濃南國梳打–以梳打水溝芒果同熱情果, 味道一般 焦糖蛋糕配雪糕(追加) - 味道唔錯, 但不突出抹茶雪糕餡蜜丸子(追加) - 抹茶雪糕與紅豆是絕佳配搭, 丸子煙韌, 蒟蒻粒爽裝修是一貫曰式餐廳風格, 燈光昏暗; 環境乾淨舒適!員工勤力醒目有禮貌, 而且好有耐性, 剩下兩枱客也不會催促離開; 好喜歡這裡可以慢慢用膳, 只是抽氣不太行, 希望有所改善!
看完“我的家在紫禁城”展覽後, 便到附近的“和民”醫肚。

帶子剌身–帶了尚算新鮮, 但份量實在太少了
辣辣泡菜炒飯–辣辣地又足料, 好開胃
牛肉火鍋–湯汁帶點甜, 材料充足, 牛肉味濃
南國梳打–以梳打水溝芒果同熱情果, 味道一般
焦糖蛋糕配雪糕(追加) - 味道唔錯, 但不突出

裝修是一貫曰式餐廳風格, 燈光昏暗; 環境乾淨舒適!
2010-10-08
  • 青蔥牛肉卷
  • 牛肉火鍋
2010-09-29 12 浏览
同2位友好聚會, 隨便比大家吐吓苦水。地點方便她們, 去了康怡廣場的”和民”。 7:00pm到達, 唔多人。食物:清酒煮蜆:一上枱..嘩…好似比人食過咁….份量…少得可憐。味道好一般, 唔覺有清酒味。鰻魚卷:4 件, 味道OK, 食到有鰻魚、有一粒芝士的物體。一口豆腐:7粒, 明明係鐵板上…但一D都唔熱 ( 中間D木魚都唔郁)。豆腐..無咩味。Sushi set:6件, 味道OK。不過D壽司飯好散, 一”夾”就爛哂。棒棒餃子:又係鐵板上…不過..又係唔熱…味道..一般啦。串燒set:呢個最唔得, 一D都唔似燒過, 又唔熱, 又無味。Total: $258.5Service: ok, 大部份都有禮貌。 但上菜時唔多理你感受, d食物可以”隊”在你面前都得囉。 環境:ok, 都坐得舒服, 不過就暗咗d。食物:真係唔多掂。

食物:
棒棒餃子:又係鐵板上…不過..又係唔熱…味道..一般啦。

Total: $258.5

2010-09-27
2010-08-03 17 浏览
從網站下載了張「和民」$30 現金券,決定今午來這裡吃午餐。其實這兒絕對是一間可以讓人享受時間和空間的好地方,加上美輪美奐的裝修,的的式式的餐具和傳統的日式食物,無怪乎這裡門外總是站滿了等位的人群。記得以前曾看過一段報導,是關於香港和民的發跡史:一名中年男人,到日本與《和民居食屋》的老闆洽淡香港的代理權,不過遇到無情的拒絕,後來他毅然放棄在香港如日方中的事業,到日本和民當一個打雜達兩年之久,最後其誠意終於使他能夠在香港開設和民在海外的第一間分店,而在短短幾年間,就開了近十三間分店,所以堅毅絕對是成功的要訣。說回食物,這次我們就從午市定食和主餐牌內挑選了數款美食:-什菌雞肉雜炊 ($39) -- 日本人的雜炊亦即是煮泡飯,把米飯倒進小火鍋的湯底內以慢火烹煮,讓飯盡收湯底精華,把所有的美味都吸進飯裡。至於這個雞肉雜炊,其實即是我們廣東人叫的"雞湯飯",以一個石窩盛載着,放上檯時還冒着煙,簡直熱氣迫人。飯窩內的雞粒味道也不差,雖然估計不會用上甚麼新鮮雞,但吃來甚有雞味,而且份量也不少,入口味道濃郁,滲著雞油脂香。至於各式菇菌,入口也很順滑,味道清香,厨子除了加入白飯外,更加進香葱、雞蛋、鹽和

什菌雞肉雜炊 ($39) -- 日本人的雜炊亦即是煮泡飯,把米飯倒進小火鍋的湯底內以慢火烹煮,讓飯盡收湯底精華,把所有的美味都吸進飯裡。至於這個雞肉雜炊,其實即是我們廣東人叫的"雞湯飯",以一個石窩盛載着,放上檯時還冒着煙,簡直熱氣迫人。飯窩內的雞粒味道也不差,雖然估計不會用上甚麼新鮮雞,但吃來甚有雞味,而且份量也不少,入口味道濃郁,滲著雞油脂香。至於各式菇菌,入口也很順滑,味道清香,厨子除了加入白飯外,更加進香葱、雞蛋、鹽和胡椒粉等同煮,令泡飯吃來頗為香滑,面頭還伴入了紫菜,所以米飯入口時,盡是雞肉什菌的鮮甜,非常精彩。

和風比薩 ($39) -- 這個 pizza 可以說是老公的至愛,幾乎每次到訪和民,這比薩例必成為檯上客。其實這 pizza 的餡料也很簡單,只有叉燒、照燒雞肉和大量葱花,批底焗得又薄又脆,有少少像吃印度的 Papadum, 入口香酥帶脆,啖啖雞肉,口感豐富,配合埋面頭的照燒雞醬,香口惹味,甜中帶點微酸,味道清新,非常醒胃。不過由於批底做得太薄,所以散熱亦特別快,如果不襯熱吃的話,只要放上一陣子,食味會迅速下降,口感會變得較靱,有點像吃硬口餅乾,因此建議各位,當 pizza 一放上檯就要盡快把它幹掉。

魷魚燒 ($39) -- 魷魚的營養價值極高,蛋白質含量達 16-20%, 但脂肪含量極低,只有1% 不到,因此,熱量亦低,對怕胖的人來說,吃魷魚是一種好的選擇。有人認為魷魚含有很高的膽固醇,但根據科學分析,這些膽固醇幾乎完全存在於魷魚的內臟裡,而這道魷魚燒已先將內臟除去,因此食用時不必顧慮膽固醇過高。此外,魷魚肉中還含有礦物質,如鈣、磷及維生素 B1 等,都是維持人體健康所必需的營養成份。至於這碟魷魚燒,魷魚厚肉多汁,乾度適中,味道鮮香,入口煙韌彈牙,配合碟旁的酸甜千島醬同吃,風味十足。

焗海鮮飯定食 ($49) -- 這款焗海鮮飯用薄薄的扁身焗盆盛載着,放上桌時還熱騰騰的,香氣襲人,內裡的海鮮除鮮蝦仁外,還有帶子、魷魚和蟹柳等,材料十足。這焗飯的海鮮與飯粒是全部經預先炒過,再配搭濃香的芝士和茄汁,加上特製白汁一起焗製,所以色澤看上去略帶橙黃,賣相確令人食慾大增。這飯吃起來有別於一般的焗飯,入口味道香濃,海鮮也很鮮甜彈牙,飯粒不覺漿口,惟份量確實少了一點。至於跟餐的迷你沙律麵豉湯,沙律賣相非常求其,只簡單放上一把生菜、粟米粒和紅蘿蔔加上麻醬。生菜和粟米稱得上爽口,麻醬則甜甜酸酸,不過味道無甚驚喜,只覺入口清涼爽脆,食味一般。另這裡的麵豉湯內裡材料相信有昆布、柴魚片及味噌等,不過飲落層次感單薄,只覺鹹味十足,總欠缺一份該有的大豆芳香。

柚子蜜梳打 (跟餐) -- 柚子含有豐富維生素 C 及纖維,有助強健體魄,改善疲勞及腸道健康。冬天喝一杯溫熱的柚子蜜,能令身體和皮膚感覺滋潤,而夏天喝一大杯預先冰好的柚子蜜,涼快清爽感覺比淨喝冰水來得直接。至於這裡的柚子蜜梳打,味道淡淡的,柚子味非常薄弱,用匙把梳打與柚子蜜攪拌一起,入口總算夠冰凍,以解渴角度來說,絕對成功,但總覺欠缺了點柚味香濃,味道清甜的特質。

總括來說,和民食品價格便宜,食譜豐富,餐廳裝修也算講究,絕對是三五知己聚腳地的寵兒,加上其細細碟的食物絕對能滿足香港人愛選擇,愛嘗新的本性,就算叫到一滿桌都是小吃,然後滿足地把每一碟都吃個乾淨,埋單時也不會是一個嚇人一跳的數字,就像今餐連優惠券也只是 $152.60。

Lunch Menu
麵豉湯
柚子蜜梳打
2010-08-02
2010-06-24 18 浏览
今天下午老公去完稅局回來,提議一家人去附近的「和民」吃下午茶餐,我當然不會反對。這間「和民」以傳統的日式棕木作主調,並以啡色及紅色為主色彩,有現代和溫暖的感覺。餐廳的環境格局,以半開放式的裝修,加上偏柔微暗的燈光效果,營造高雅氣氛。至於食物方面,「和民」是以提供小食為主,所以食物份量不會像美式食物般大件頭,適合喜愛試多些不同菜式的顧客。這裏的下午茶餐售價,平均比午市定食價平約 $10 - $15, 確也非常抵食。石鍋味噌牛肉飯 ($29) -- 這個石鍋飯放上桌時,賣相有點像吉野家的牛肉飯,不過這鍋飯就簡直熱力逼人,而且還聽到鍋內滋滋聲作響,我立時用鐵匙把下面的飯和面頭的牛肉、醬汁伴勻。由於叫了多款食物都陸續上桌,我忙於執拾枱面及拍照,到吃這飯時發現鍋內有片片飯焦,吃來煙韌香脆,濕潤的牛肉飯與金黃香口的飯焦同吃,有種雙重滋味的感覺。至於牛肉肉質鬆化,濃濃的牛肉味,配合埋帶有咸味的日本調味料 “味噌”,味道反而剛剛好,吃來不覺太鹹,煞是美味,老公和兒子都讚這個飯又平又好食。石鍋海鮮飯 ($39) -- 原本應該叫焗海鮮飯,但我一時大意,竟然又點了個石鍋飯,這款飯包括有多種材料,如雞蛋、

石鍋海鮮飯 ($39) -- 原本應該叫焗海鮮飯,但我一時大意,竟然又點了個石鍋飯,這款飯包括有多種材料,如雞蛋、泡菜、芽菜、三文魚、蘿蔔絲、帶子、魷魚、蔥等,雖然材料豐富,但吃來非常辛辣,加上每款食材都切得比較細小,放在口裏也很難感覺其鮮味,口感實屬一般,幸好飯鍋熱力四射,內裏鍋巴也夠焦脆。

和風比薩 ($34) -- 這個 pizza 上的材料有叉燒、照燒雞肉和花,再加上照燒雞醬,吃來又薄又脆,照燒雞醬甜中帶微酸,口味清爽,非常醒胃,水準不俗。不過未知是否廚房人手不足,抑或固意讓客人自己動動手,這比薩竟然還未碌開,要勞煩我家的大少爺幫忙分開一件件吃。

鮭魚卷 ($10x2) -- 鮭魚其實是所有三文魚(Salmon)、鱒魚(Trout)和鮭魚(Char)三大類的統稱。這裡的鮭魚卷其實是三文魚卷,一碟三件,比起一般壽司店的三文魚細卷 size 大一點,但飯粒壓得未夠結實,三文魚太細粒,也吃不出甚麼味道來,幸好外層卷著三文魚的紫菜夠脆口,拌上日式甜醬油同吃,總算也可滿足我這饞嘴鬼。

跟餐迷你沙律 + 麵豉湯 -- 跟餐沙律反而有點驚喜,內裏有幾片生菜、洋葱絲、粟米粒和適量的芝麻醬。菜和粟米都很爽口,芝麻醬甜甜酸酸,食味清新,入口涼浸浸,很是美味。至於麵豉湯內裡有昆布、柴魚片及味噌三種材料,不過喝來麵豉味過濃,鹽份過高,稍嫌鹹了一點。

跟餐凍檸茶 (2杯) 凍奶茶 (1杯) -- 跟餐的餐茶實不值一提,無論檸茶或奶茶,茶味完全欠奉,甜度更極之低,未知是否要顧及港人健康要求而大幅調低飲品的糖份,導致兩杯飲料淡而無味,真是飲之無味,棄之可惜。

紅豆綠茶雪糕 (原價 $9, 現在免費) -- 這甜品其實是綠茶雪糕一球配上一堆大粒的紅豆,抹茶雪糕口感不算幼滑,不像一般雪糕般甜美,但是帶著點點茶香,而這微微的苦澀味正好與豆味香甜的紅豆配合得天衣無縫,入口冰涼清爽,絕對是夏日甜品之選。

其實「和民」的食品菜式種類豐富,價錢也頗大眾化,就以今餐為例,結賬連加一共 $134.20,可稱得上價廉物美,有時間的話,相信我還是會再來試試其它菜色的。

Tea Set Menu
凍奶茶
免費贈券
紅豆綠茶雪糕
2010-06-24
$44.80 (下午茶)
Tea Set Menu
2010-06-03 18 浏览
癮這回事真是很難解釋的, 總之忽然想吃一樣東西的時候, 非要千方百計吃到才心息, 否則就會忐忑不安, 心緒不寧之類...今期的癮是蜆烏冬, 為什麼想吃就真的不知道了。曾在天后的順壽司吃過很美味的大蜆烏冬, 只是近日俗務纏身, 無法抽身前去, 鰂魚涌的幾家日本料理又沒有這味供應 (單點清酒煮蜆倒是有的, 只是價錢比較貴而且我也吃不了那麼多), 無計可施之下, 唯有來和民碰碰運氣。時候尚早人客不算多, 服務生很快已來給我落單了。現在的和民餐牌真的值得一讚, 每項食品都有標示所含的熱量, 要注意卡路里的客人大可留意一下。而每客含 200 卡路里以下的食品便會標示為低卡路里之選呢。先點了清酒煮蜆 ($39) (這個是低卡食品來的!), 但找遍整個餐牌都不見有淨烏冬可點 (牛肉烏冬就有, 冏), 只好問問服務生, 他給我提議了餐牌上沒有的湯烏冬, 售 $25, 把蜆放到湯裡吃比較好搭。(服務分即時上升!)點菜後服務生送來意見表一張, 欸現在人人來吃飯都要填表吶...觀乎剛才服務生的表現 (還要是實習生呢!), 就給他填一填給個讚啦! (可是交了表才醒起忘了在「提議增加的食品」一項中填上冷烏冬,

時候尚早人客不算多, 服務生很快已來給我落單了。

(可是交了表才醒起忘了在「提議增加的食品」一項中填上冷烏冬, 我好想吃啦~~)

蜆跟烏冬一同上桌, 蜆呢當然是小碼的, 不大覺有酒味該是煮的時候都蒸發了, 鮮味不是很夠, 且有一點點腥, 下了點蔥花, 算是看的比吃的好。烏冬嘛怎也不算很驚天動地的啦, 腍腍地, 湯也是例牌得很那種稀釋了的濃縮湯底囉, 但總算是止了癮, 舒服哂!

不認不認還須認, 我其實是一個甜魔來的, 因為當我發現了甜品竟然有笑來美餅, 還要是低卡兼只賣 $9 之後, 實在沒有不吃的理由。選了黃豆粉味的, 餅和粉是分開的供顧客自行混合。一客笑來美餅都有 5 粒的, 相當抵食, 吃著像涼粉, 又近似糖不甩。

只是, 一癮既平一癮又起, 快快埋單去, 冒著之後上課遲到的危險, 飛奔去對面吉之島買多幾盒笑來美餅回家再戰!
  • 笑來美餅
2010-05-26 6 浏览
為補祝某人生日,我們一行十一人來這裡吃晚飯。叫了一個四人餐及散叫大量食物,所有食物如下:帶子刺身(優惠價):只有幾片兼很細小,沒有味。紙包雞飯(優惠價):份量少,但調味很好,令整個飯很好味。炸洋葱圈(優惠價):(沒吃)有十多個圈掛在柱上,賣相不錯。海老帶子沙律:炸帶子有七至八件,海老很少,味道一般。和民沙律:有吞拿魚沙律、麵包粒、炸蝦等,味道ok。軟殼蟹沙律:份量算多,味道不錯。凱撒沙律:(沒吃)牛肉火鍋:湯汁香濃,配料豐富,牛肉味道和口感俱佳,不錯。海鮮牛奶火鍋:湯汁沒牛肉火鍋那麼濃味,反而是香滑。配料豐富,香滑好味!豬扒鍋:豬扒夠焾,但略嫌不夠肉鮮味。配上蛋汁,好味!豪華壽司盛合:包括灸燒帶子、三文魚、鰻魚。卷得稍為鬆散,味道不過不失。炸雞軟骨:(沒吃)豬軟骨:很焾和入味。三文魚野菜卷:米紙卷著三文魚、水牛芝士和青瓜絲,感覺很清新。雜菌野菜炒豚肉:雖然材料普通,但炒得不油膩,好味。廣島燒餅:一大堆的配料如雞肉、海鮮、木魚絲等,燒餅的味道沒什麼特別,但那個燒汁很野味。明太子芝士豆腐:沒有芝士味,所謂的豆腐也沒有豆腐的豆香和嫩滑。牛油焗帶子:ok刺身併盤:ok天婦羅盛合:(沒吃)有蝦,
為補祝某人生日,我們一行十一人來這裡吃晚飯。

叫了一個四人餐及散叫大量食物,所有食物如下:

帶子刺身(優惠價):只有幾片兼很細小,沒有味。

紙包雞飯(優惠價):份量少,但調味很好,令整個飯很好味。

炸洋葱圈(優惠價):(沒吃)有十多個圈掛在柱上,賣相不錯。
海老帶子沙律:炸帶子有七至八件,海老很少,味道一般。
和民沙律:有吞拿魚沙律、麵包粒、炸蝦等,味道ok。
軟殼蟹沙律:份量算多,味道不錯。
凱撒沙律:(沒吃)
牛肉火鍋:湯汁香濃,配料豐富,牛肉味道和口感俱佳,不錯。

豬扒鍋:豬扒夠焾,但略嫌不夠肉鮮味。配上蛋汁,好味!

炸雞軟骨:(沒吃)
豬軟骨:很焾和入味。

雜菌野菜炒豚肉:雖然材料普通,但炒得不油膩,好味。

牛油焗帶子:ok
刺身併盤:ok
天婦羅盛合:(沒吃)有蝦,蕃薯,金菇,茄子,樣子炸得ok,不太油,份量很多。
刺身盆岡冷麵:配料有三文魚、蝦、帶子、北寄貝、蘿蔔、青瓜、芽菜等。配料沒什麼特別,反而是冷麵好味~不太硬,有嚼勁及彈力。整碗麵入口清涼,感覺很清新。

和民拉麵:(沒吃)配料有烚蛋、豬軟骨、叉燒等,尚算豐富。
石鍋蒜香海鮮飯:材料頗豐富,有蝦、帶子、拆蟹肉和蟹子等,加上蒜蓉,又香又好味!

石鍋泡菜飯:太辣。

魚生飯:很細碟,味道ok。

雪糕(跟四人餐):紅豆或芝麻味。試了紅豆味,有細細的紅豆粒,雪糕尚算幼滑,口感和味道很好。

飲品(跟四人餐):蜜桃或奇異果飲品。起初以為是果汁,後來才知道是梳打水加鮮果。試了奇異果梳打,只有四粒奇異果肉,而且太多冰。
朱古力溶岩蛋糕伴雪糕:相片的賣相漂亮,但實際上又不是那麼漂亮~ 蛋糕的朱古力味香濃,有點像brownie。朱古力醬也算香濃,芒果和抹茶雪糕味道較薄弱。整體味道ok。

食物大部份都好味,不過每碟的份量十分少,所以頗貴。可讚的是環境尚算舒適及清靜。

朱古力溶岩蛋糕伴雪糕
2010-05-13
庆祝纪念
生日
  • 海鮮牛奶火鍋、石鍋蒜香海鮮飯、紅豆雪糕
媽媽話要食日本野, 但又唔肯去多人既地區, 咁得返康怡廣場既和民居食屋, 平日係唔駛等位既, 而且唔係貴, 可以試多幾款食物食評如下 ~ 炸一口芝士 ~ $29 有 5 粒, 粒粒都勁多芝士, 但配一個味似士多啤梨果 Jam 既醬, 有點奇怪.炸雞軟骨 ~ $29 一碟, 份量都唔少, 但好多油, 好肥膩, 唔鍾意!豬扒鍋 ~ 都好大份, 上枱時連埋一個爐, 一路熱住一邊自己加雞蛋, 好味! 石鍋蒜香海鮮飯 ~ $49 好熱, 要小心食, 有飯焦, o岩晒喜好食飯焦既朋友. 材料份量一般, 只係響飯面, 不過都 OK五目釜飯 ~ 其實係海鮮飯, 但食法較特別, 上枱時係湯浸住一 d 未熟既米粒, 要放響個爐仔上等佢自煮約 15 分鐘先食得, 雖然幾得意, 但飯熟後飯粒幾硬幾乾, 麻麻地囉.鰻魚釜飯 ~ 呢個鰻魚釜飯都係要等 15 分鐘等佢自煮, 但鰻魚係分開上, 等到飯熟時, 鰻魚已經凍晒, 大殺風景, 味道一般.和風一口牛肉 ~ $49 一客得 7 粒, 中間有一堆白籮蔔蓉, 牛肉好香, 燒汁好正, 白籮蔔蓉好清新, 食埋就可以中和返牛肉既熱氣, 呢個必食!笑來美餅(抹茶味 & 黃豆

食評如下 ~

笑來美餅(抹茶味 & 黃豆粉味) ~ 各 $9, 雖然好平, 但要每人叫一客, 因一客只有5粒, 但好好味, 軟林林而且好清新, 飯後甜品必選!

總括黎講, 食物都 OK 啦, 係幾十蚊價錢既質素囉.
服務方面, 每枱都有一個私家叫人鐘, 侍應無得扮忙扮睇唔到, 一響鐘即刻要黎到客人面前, 呢點最好, 侍應都幾有禮貌既!

每人大約食 $100 啦, 唔係貴, 可以一試!

炸一口芝士 ($29)
炸雞軟骨 ($29)
豬扒鍋 ($49)
和風一口牛肉 ($49)
石鍋蒜香海鮮飯 ($49)
五目釜飯 ($49)
鰻魚釜飯 ($49)
笑來美餅(抹茶味 & 黃豆粉味) 各 $9
2010-04-28
炸一口芝士 ($29)
豬扒鍋 ($49)
和風一口牛肉 ($49)
石鍋蒜香海鮮飯 ($49)
笑來美餅(抹茶味 & 黃豆粉味) 各 $9
2010-04-24 31 浏览
因為媽咪有和民信用卡, 所以每年生日月份(4月)就會有張$100現金券寄黎屋企, 每年都係3月尾就寄到黎, 好準時, 呢張信用卡又永久免年費, 所以真係好扺!!! 不嬲都好鍾意食和民, 通常都係去銅鑼灣, 今次係第二次黎呢間食, 不過我對呢間和民真係徹底失望, 以後都係唔會黎呢間食, 食黎食去都係銅鑼灣好食D, 之前試過九龍灣一樣係唔好食.一早book左位一打開個餐牌, 已經打左個突 , 點解同我響網上面見到果個都唔同ge, 之前諗定想食ge野咁arm都無, 咩事呀, 無得食, 你就唔好擺個餐牌上網啦, 一係就注明邊間分店會無邊樣邊樣野食啦...是但啦, 又要再諗過食乜...最後點左次次都會食ge 豬扒鍋 同 野菌雜菜炒(豚肉) 點左3樣未食過ge: 炸軟殼蟹, 和民特製紙包雞飯, 仲有個唔知乜鬼燒餅風味鱆魚餅(想上和民個網搵返個名都搵唔到, 重申一次, 既然個餐牌唔同, 你就咪鬼擺個跣人ge餐牌上網啦...)因為生日正日惠顧, 除左可以用$100現金券之外, 仲可以免費送多杯$30以下飲品, 我地就就住個價錢, 揀杯$29, 諗住最抵, 點知賴哂野... (P.S. 原來網上餐牌D

一早book左位

一打開個餐牌, 已經打左個突

是但啦, 又要再諗過食乜...

最後點左次次都會食ge 豬扒鍋 同 野菌雜菜炒(豚肉)

因為生日正日惠顧, 除左可以用$100現金券之外, 仲可以免費送多杯$30以下飲品, 我地就就住個價錢, 揀杯$29, 諗住最抵, 點知賴哂野... (P.S. 原來網上餐牌D飲品價錢, 又係同實際餐牌上面ge唔同...)

落單時, 我已經即刻講明: 唔該俾支辣椒仔我吖, 個waiter話好呀, 結果所有食物黎到, 都係無辣椒仔ge, 唯有再叫佢多一次, 拎俾我呀!!! 真係躁哂底, 話左D人三摧四請都唔會理你或者拎野俾你, 尤其當你落左單之後....

好, 講返D食物...

先黎豬扒鍋: 個侍應淨係放低隻蛋, 但係就拎埋成盤豬扒鍋+/-其他客人ge食物去拎個爐, 我最初淨係見到隻蛋都打左個突, 心諗佢係咪唔記得左放低碟豬扒, D侍應ge行為真係令人費解, 與其拎住咁重ge野去拎個爐, 點解唔一早放低埋豬扒? 又或者俾左其他食物俾其他客人, 先至一次過去拎個爐同放低蛋+豬扒? 好啦, 一打蛋殼, 個蛋黃散ge, 根據父母親大人從小教導, 用正常手法打蛋, 如果蛋黃係散ge, 即係隻蛋唔新鮮, arm 唔arm就唔知喇, 不過之前打蛋真係好少見蛋黃係散ga lor, 算... 好彩, 豬扒鍋味道尚算正常, 同我不嬲食開ge差唔多好味...

跟住黎野菌雜菜炒(豚肉): 全枱最好食係呢碟lor, (竟然!!!)
保持一貫水準, 送到黎熱辣辣, 好好味~ (因為我地唔鍾食生ge菜, 所以通常都唔會叫沙律)

炸軟殼蟹:
咩事呀, 使唔使咁細隻呀, 一人一啖都無哂喇, D白色醬幾好味, 但係唔知乜東東, 唔似普通沙律醬或奇妙醬, 想去網上餐牌搵下, 對唔住, 又係響網上餐牌搵唔到ge... 不過, 我想話全碟最好味只係D醬, 隻軟殼蟹其實唔好食, 超油, 又唔脆, 食落口淨係覺得飲左一口油, 真係唔好試呀!!!

杯特飲而家先至黎, 叫做mango snow mountain, 個名幾好聽, 個樣幾靚, 話有芒果粒, 芒果糖漿, 芒果汁, 鮮奶, 好似好正咁, 好啦, 我試下先, 先試飲下面一層(黃色), 又幾好味喎, 再試飲上面一層(白色), 嘩無味ge, 水黎ga?
媽咪好似我咁飲, 佢嫌下面一層甜左少少, 試圖將兩層溝埋, 溝完就賴野喇, 我試一啖, 由本身有半杯有味道, 而家成杯都無味, 早知唔好搞, 淨係飲下層, 唔明點解搞完之後可以成杯都無味, 最後我地兩個都唔想飲, 俾左阿爸搞掂佢, 佢飲"完", 發現原來半杯都係冰
, D本來已經好少ge芒果粒仲要夾雜響D冰度, 我見無聊響度liu, 係liu極都liu唔到ga, 最後我地好似飲左杯凍水, 真係好彩呢杯野唔使錢, 唔係我真係發癲...

跟住唔知乜東東燒餅風味炸鱆魚餅黎喇, 有D燒餅汁響上面, 係一向ge味道, 炸鱆魚餅食落去唔脆, 明明條邊望落去好似脆, 但係食落去都係唔脆, 有D麵粉味, 有D鱆魚味, 不過唔知佢幾多溝幾多, 但係就少左燒餅一向有ge多菜, 所以食一舊都好漏... 我鍾意食D燒餅有多D菜響入面

和民特製紙包雞飯, 之前睇網上食評, 都已經見到人comment好細份, 但係我唔信邪, 真係又賴野, 打開左塊紙, 真係細份到嘔lor, 你睇下隻羹個size就知喇, 應該兩羹就可以KO佢, 但係我地3個人分, 好野, 一人有三分之二羹, 減肥!!! 雖則味道都唔錯, 有芝士焗, 但係真係好唔抵lor...

唉, 再循例點我最愛ge朱古力芭菲~

媽咪叫行過ge侍應點此甜品, 我地見唔到佢有無落單, 枱面張紙亦都無話加單, 個甜品超耐都唔黎, 平時響銅鑼灣食, 就算當時全場爆滿, 都唔使等咁耐個甜品都未到, 因為頭先試過D侍應唔記得拎辣椒仔ge事件, 所以我見等得太耐, 摧左一下, 嘩, 佢幾唔老皮呀, 話:"幫你地落左單ga la!"
好喇, 個甜品終於黎喇, 一望佢個樣, 我開始明白發生D咩事, D雪糕融哂喇, 整好就快D拎俾客人啦, 三摧四請都唔拎黎!!!
跟住叫佢拎多兩隻羹, 又係超耐都未拎到, 兩隻羹je, 使唔使拎咁耐呀? 我唔等喇, 食住先, 阿爸阿媽自己等, 我驚我再唔食住先, 陣間真係飲奶呀!

全程無人幫我地加水, 直到我地埋單時

全部waiter都"懶"有禮貌, 一有人入黎就講日文歡迎佢地, 但係佢地個樣個個都係嬲爆爆, 咁你唔好講好過喇...

雖然減左$100係好抵, 但係如果用同樣ge價錢, 咁我會去銅鑼灣lor, 唔會再黎呢度, 不過其實我都有半年無去過恆隆, 唔知會唔會又變差...
豬扒鍋
野菌雜菜炒(豚肉)
軟殼蟹
2010-04-22
庆祝纪念
生日
豬扒鍋
野菌雜菜炒(豚肉)