2014-09-19 2646 浏览
荃灣廣場的和民居酒屋重新開業後的第一次晚餐,感覺挺新鮮。餐廳的面積比以前大了許多,格局布置得比以前更整齊,座位不會有過於擠逼的感覺。店員素質亦比以前有所提高,整體覺得不錯,環境舒服,食得舒服。前菜點左全份和民沙律,賣相同味道都十分美味,材料新鮮。而海老豚骨拉麵湯底濃厚,加了蝦醬令味道更加突出,帶出海鮮的味道,亦為拉麵作調味。雖然花了少少時間在等位上,但食物已值回票價。

雖然花了少少時間在等位上,但食物已值回票價。
2014-09-19
2014-05-10 2218 浏览
相信好多幫襯過和民嘅人都有呢個感覺-等位等得耐之餘,上菜又慢,又唔係咁食。不過,食完噚晚(9/5/2014)餐和民就幾滿意,亦好滿足。星期四果日上網見到荃灣和民做梗promotion-食幾多錢就送番半額嘅coupons,所以就提議去食,順便慶祝媽媽節。今次因為早去,所以等位嘅時間都唔係好耐,大約半個鐘。今晚仲有得坐卡位,正!(係301-304先係兩邊嘅位都係卡位架咋!)點菜方面,因為太多選擇,花多眼亂,又要考慮同枱各位的囗味,所以就叫咗而家做梗嘅Aeon餐(用Aeon 信用卡可以平幾十蚊嘅套餐。)我嗰晚申請咗,張卡嘅最大嘅好處係終身免年費,有得book位食和民,95折⋯⋯其他優惠各位就自己google吓。今次有二人餐同四人餐,分別係二百幾蚊同五百幾蚊。最後,揀咗二人餐同散叫幾樣。(食落發覺無揀錯,因為偷聽到坐後面枱果4個人都話:咁叫係抵食啲。各位有C9細胞嘅食家們都可以參考吓!)個二人餐有齊前菜,沙律,小食,飯。跟餐沙律雖然係得半份,夠每人分到一小碗,對於我哋四個泥講巳經好足夠,因為我哋對沙律興趣不大。(好懷念之前和民有個拉麵沙律 )食物味道方面不太多講,因為次次/間間和民煮出泥嘅都

個二人餐有齊前菜,沙律,小食,飯。

食物味道方面不太多講,因為次次/間間和民煮出泥嘅都係咁上下,連鎖餐廳嘅食物跟公式煮餸是常識吧!

每次去和民必食嘅梗係和P(和風比蕯)同鹽燒串燒盛合。我最欣賞嘅係和P你無論放喺枱面幾耐都係keep到脆口。不過當然啦,上面啲料放得耐就會凍咗,影響口感。
今次個串燒盛合食上到枱就凍哂嚕,大打折扣。

其次,炸雞軟骨又係必食嘅。食果時記住擠檸檬汁呀!

另外,今晚令本人有驚喜嘅係'東京月見豚肉飯'—驟眼睇啲肉好似吉野家嗰個牛肉飯。食落囗好有親切感-係梅菜肉片飯嘅味,無錯係梅菜味!啲紫菜食落有梅菜味(同枱嘅四位都有此感覺!)。在下孤陋寡聞,唔知係放得太耐定係呢啲就係東京月見風味。想喺日本餐廳食到'梅菜豬肉'嘅各位不妨一試。

服務方面,附牛肉火鍋上嘅兩個湯匙及日本白蛋可以顯示到餐廳對食客嘅果份細心。記得之前幫襯只係附上一隻普通嘅匙。

至於飲品方面,二人餐有兩杯跟餐飲料。杯青柑桔柚子蜜梳打係絕對冇叫錯,不過杯梅酒梳打就太多冰,飲落似梅味水。

最後埋單送番$230現金券,可以喺1/7-15/8喺新嘅荃灣廣場和民用。可以一次過用哂$230!

p.s. 今次有和民信用卡95折優惠
2014-05-09
庆祝纪念
母亲节
  • 和風比薩
2014-01-15 1055 浏览
好耐冇去和民了,啱啱出黎做野同舊同學通常去嘅地方, 鍾意佢坐得舒服又可以坐得耐, 最啱吹水, 荃灣呢間都好耐冇吃快走, 叫左和民沙律, 魚生飯等等, 魚生都算新鮮, $88都合理, 沙律好遲先黎, 差唔多食完個飯先黎, 唔知係咪好耐冇黎, 賣相同我記憶中的不一樣, 麻麻地吸引, 好在材料都新鮮, 唯一唔鍾意嗰啲煮到淋哂嘅西蘭花, 太淋了! 食物總算不過不失, 但要留意下啲衛生, 檯上放俾客人用嘅紙巾發現有污漬, 雖然自己都有可以唔用佢嗰啲, 但見到都感覺唔好, 希望注意下!
和民沙律
2014-01-13
2013-12-27 622 浏览
呢日食lunch...朋友仔話想食和民~好啦,我都好耐無食,咁就去食啦...去到,岩岩開門,坐低簡野食,款還算多...陸續有人入來...但侍應都夠人,算快手~叫野食...叫左個石鍋泡菜飯set野飲同沙律上左先之後...個飯都上去調味其實ok...只係個飯對石頭飯嚟講真係太凍...食完埋單...有種覺得唔值的感覺

去到,岩岩開門,坐低簡野食,款還算多...

陸續有人入來...但侍應都夠人,算快手~

叫野食...叫左個石鍋泡菜飯set

野飲同沙律上左先
野飲+沙律
之後...個飯都上去
石鍋泡菜飯
調味其實ok...只係個飯對石頭飯嚟講真係太凍...

食完埋單...有種覺得唔值的感覺

2013-12-18
2013-12-11 601 浏览
這個商場大多數餐廳門口比入內更熱鬧。所以拿了號碼籌還可以到商場逛幾圈...都未有位。哈哈, 絕對唔係講笑。是日晚餐~ 日式燒餅,尢魚夠晒多唔洗爭食,但份量略為細份d,不過睇返價錢都不太介意吧。這個牛肉飯一上台V先生已經係咁炒, 但第一次的鍋根本就唔熱連"咋咋"聲都無,所以整唔熟d牛, 叫待應換過竟然比人"窒"。這些服務態度出自和民真係覺得有點古怪。火鍋~食物到了, 但個爐等左好耐都未到。這個一件件叫, 好似有D貴, 因為好細粒今次WAITER比我地既感覺太差, 所以索性連甜品都唔叫。希望下次再黎有改善。
火鍋~食物到了, 但個爐等左好耐都未到。
這個一件件叫, 好似有D貴, 因為好細粒
2013-11-09 333 浏览
晚上十時許才覓食,選擇不多,得知和民營業至晚上十二時,而且換了新菜單,就特意來一試新菜。選擇和民,除了收得晏之外,這個時間來更不用排隊,想起某次晚飯時間等了個半小時有多,那種「餓過飢」的感覺,輪到你的時候已經不想吃了。(新) 特色海膽布甸  $33看完賣相可別誤會這道是甜品啊!這道是前菜海膽布甸,上層有海膽、蔥粒,側面綠色的應該是混入了沙律醬的芥辣,而下層是帶點奶香味的蒸蛋。我淺嚐了一口,想不到將這幾種滋味混合在一起能夠產生化學作用,所有用料都非常配合,感覺很清新,好像精心打造一樣,缺一不可。好味得一口接著一口,想要再來一份,可惜己經售罄。(新) 鮭魚冷豆腐  $33三文魚配沙律醬非常合拍,加上牛油果就更見清新。豆腐豆味濃郁,惟個人認為三文魚搭配豆腐好像沒什麼火花,好像純粹是因為怕太膩才加入豆腐似的,但整體而言味道亦不錯。(新) 豪華北海道海鮮飯  $88刺身也算新鮮,但份量略為少了一點,最後剩下飯不夠餸。而壽司飯的味道質感亦屬中下。(新) 海膽鮭魚子卷  $58三文魚子味道偏重,可能因為這個原因,幾乎吃不出有海膽的味道,壽司飯鬆散,劣。陶板明太子芝士玉子燒  $38蛋味濃,內層軟滑,
特色海膽布甸
海膽鮭魚子卷
(新) 海膽鮭魚子卷  $58
陶板明太子芝士玉子燒
陶板明太子芝士玉子燒  $38
蛋味濃,內層軟滑,與明太子亦相當夾,放在陶板上保持著溫度,吃完暖烘烘最適合現在轉涼的季節。
帶子壽司
帶子壽司  $26
帶子新鮮,入口即溶,壽司飯裡面是什麼並未有留意,而口感則有點鬆脆,不過敗筆之處仍然是那些壽司飯,但總括來說亦算OK。
2013-11-08
$180 (宵夜)
特色海膽布甸
鮭魚冷豆腐
陶板明太子芝士玉子燒
荃灣市廣場食肆選擇頗多,周日午時到和民不用等位。我一進入去,環顧餐廳內四周,有不少人都在吃石頭窩飯午巿套餐,相信應該不錯。,這個選擇唔錯。一人份量非常足,窩是真正熱烘烘,十分認真,飯在熱窩除可保溫,還可結有點飯焦。飯面有肉絲,菜,紅蘿蔔絲,芽菜,醃菜等及一隻生雞蛋,然後與調味及醬汁一起搞拌,咸味中又帶點甜甜辣辣,各不同材料味道與口感配合平衡。
石頭窩飯午巿套餐
2013-10-23
石頭窩飯午巿套餐
2013-07-28 249 浏览
本來是生日飯卻變成普通聚舊飯。。自上次在旺角文華的和民吃過後覺得不錯。。可惜已結業。。唯有轉到荃灣廣場裡再用餐。。看到menu還是繼續選擇困難症。。又想試新菜但又想再回味上次的食物。。「沙白蕃茄拉麵」:我沒意見,但友人說芝士粉稍少了點,蕃茄酸酸的頗醒胃。。「天婦羅烏冬」:沒特別驚喜,同樣把天婦羅浸在湯裡再吃。。友人點的是「紫薯牛奶」:有少許忌廉陪襯及奶味重,跟紫薯也超夾亦不會很甜;冰溶了會變稍淡味我的是「紫薯雲尼拿奶昔」:好像在吸已溶的雪糕,還有少許忌廉及紅豆陪襯「蜆肉芝士燒餅」:上檯不夠熱,蜆肉不是很多,芝士吃不到在哪裡「陶板明太子玉子燒」:自上次吃過後必點的食物,但這次好像縮了點水,較塌身還好依然軟熟甜品「抹茶芭菲」:抹茶雪糕不會很甜,綠色的cream 不錯,與紅豆也配合得很好,杯中很多粟米片,但吃到底超甜總括來說,整體是不錯的,待應都很有禮貌,等位的時間也不會等很久,亦不會趕客!
本來是生日飯卻變成普通聚舊飯。。
自上次在旺角文華的和民吃過後覺得不錯。。
可惜已結業。。唯有轉到荃灣廣場裡再用餐。。

看到menu還是繼續選擇困難症。。
又想試新菜但又想再回味上次的食物。。
沙白蕃茄拉麵
天婦羅烏冬
「天婦羅烏冬」:沒特別驚喜,同樣把天婦羅浸在湯裡再吃。。
紫薯牛奶(上) & 紫薯雲尼拿奶昔(下)
蜆肉芝士燒餅
陶板明太子玉子燒
抹茶芭菲

题外话/补充资料: 美中不足的是梳化位較逼
2013-07-27
信用卡優惠
紫薯牛奶(上) & 紫薯雲尼拿奶昔(下)
陶板明太子玉子燒
抹茶芭菲
2013-07-03 105 浏览
平時只睇食評...吾寫食評既我...今日終於忍吾住要寫一篇食評..今日撞正一田開張...原本想去隔離峰壽司食的...朋友話好耐冇食和民就入左去試...點知.中了很大個伏.首先...等位方面同峰壽司一樣...等左好耐先有得入...諗住坐低後可以落單好快有野食啦..點知吾係.嗌咗嘢食之後等咗應該有超過半個鐘都未有野食...見住之後入座嗰幾張檯啲客都有嘢食.心感不妙.就諗住叫個店員追下單.點知原來冇落到order.個店員行過嚟問我之前叫咗啲乜,佢仲話可能係其他同事太忙落漏咗.其實佢就係之前幫我落單嗰位.吾該自己落漏左單加冇記性就吾好賴啦...忙..我可以理解...但整個培訓都甘差...點做生意呀.

忙..我可以理解...但整個培訓都甘差...點做生意呀.
题外话/补充资料: 和民老世好似係大陸人...加上越食越垃圾.加價又份量又少又唔好食.以後見到都卻步了...
2013-06-28
2013-06-19 111 浏览
叫左幾樣野1.和民拉面 : 同公仔面質數差唔多 收$5X2.牛肉石頭鍋飯: 有幾條超級肥的肥牛+飯 冇汁 自己落左D豉油先食得落 仲要個石頭鍋甩左好多黑色灰出黎 食得多會生CANCER3.豪華壽司併盤: 還可 最正常

叫左幾樣野
1.和民拉面 : 同公仔面質數差唔多 收$5X
3.豪華壽司併盤: 還可 最正常
2013-06-16
當時和民仲有tea set o既時候,我同家人行完街,咁就入去和民食tea~~真係幾抵架,near $40的1份石鍋海鮮飯,有沙律,餐湯,飲品簡直就係lunch份量 個石鍋海鮮飯 有 八爪魚,3文魚,普通石鍋飯有的配料,仲有泡菜分開上tim ar,附有分開上的略spicy的酸辣醬~熱辣辣,攪拌後有飯焦~飲品熱柚子蜜~都好大杯~甜甜的~家人order的滑蛋豬扒鍋望落去都覺得好正
石鍋海鮮飯
石鍋飯的醬汁,泡菜~
攪拌後的石鍋海鮮飯
沙律
熱柚子蜜
吉列豬扒鍋,未加蛋~
2012-12-12 36 浏览
是日經過﹐咁岩lunch﹐便入左去食。不過D食物好像和從前相去甚遠。炸物係好普通的菜﹐不過也許係上菜遲了﹐D炸物的外皮部分軟軟的﹐也許是因為被水淋過吧﹐不過軟晒真係感覺好差﹐味道上很平凡。串燒﹐用青椒和紅椒串燒雞肉﹐好西式﹐雞肉好嫩口﹐夠滑﹐青椒和紅椒都夠新鮮﹐好爽口﹐不過在日式鋪頭吃西式野﹐有點唔慣。芝士跼年糕﹐好香芝士味﹐一啦D芝士黏左好長﹐年糕好煙韌。

芝士跼年糕﹐好香芝士味﹐一啦D芝士黏左好長﹐年糕好煙韌。
  • 芝士年糕
2012-11-15 35 浏览
忘記了先給相機吃先,和民沙律一上枱,9秒9時間內已被瓜分,也忘了為蘋果小姐飲杯,祝賀生日快樂! 和民沙律 - 今次的沙律有吞拿、蝦、蟹子、西蘭花,藩茄等,伴以胡麻醬,一貫和民作風,欠驚喜5色刺身 – 甜蝦、魷魚、帶子、北寄背、三文魚,賣相與圖片一致,食才算是新鮮特上/ 豪華壽司盛合 - 這個就與餐牌有分別,吞拿魚燒過,變成迂黑色的,帶子也少了一邊,鰻魚味淡,很乾,最大問題是壽司一夾即散,飯的黏性度或是手握度都有待提升串燒盛合 –有波菜牛肉串、雞軟骨、雞翼、豚肉卷,可惜又忘了影相,不然可給大家估下那是什麼,此菜式一上枱,我們也嘩了一聲,感覺「咁肉酸」,又散又爛,牛乾而冇味,不值一吃刺身盛岡冷麵 – 竟然是最後才上枱 (約半小時),有點韓式泡菜的辣,加上冰凍的感覺,夠透心,惟刺身像是送頭送味的,不是一片片,是碎邊的食品質素退步了,惟我們心情超靚,所以會給OK 臉!

食品質素退步了,惟我們心情超靚,所以會給OK 臉!
刺身
特上/ 豪華壽司盛合
2012-11-13
庆祝纪念
生日
特上/ 豪華壽司盛合
用餐日期:29/7/2012 (午餐)(系統的「用餐日期」依然係唔work囉,點搞先?) 我知星期日過來大商場的食肆食飯一定要等好耐,無計,想食嘛。我和媽子的策略:由爸爸等位,我和媽子去逛商場。到兩點鐘才有得進場…等很久哩!不過又因為過了最旺場時間,場內變得較靜閒。幸好,我們被安排到一個偏廳,內裡約有五﹑六張餐桌,只有三張有客人,較靜。媽子說:「如果這個時候坐外面落地玻璃餐桌,一定焗死呢!」我認同。另外,這個偏廳自成一角,沒有像外出的大堂這個嘈雜,環境寧靜和燈光柔和,日式的紅黑配搭都給食客帶來舒服的感覺。可能太遲吃午飯,所以特別肚餓,我們三人都被菜單上的 "石燒" "NEW" 和泡菜的那「兩隻辣椒」吸引了,點了三份不同的石燒飯套餐。另外也點了一份「天婦羅盛合」。套餐跟沙律。另外可以配搭冷熱飲品,和民有這一點好的是,除了平時會有的咖啡奶茶檸茶之外,還有一些特飲不用加錢。爸爸揀熱奶茶,我媽揀熱茉莉綠茶,而我則揀蜂蜜梅蜜梳打。有時想:石鍋飯是日式菜還是韓國菜?有沒有可以答我呢?而這三款石鍋飯之中,以較接近韓式的「石鍋泡菜飯(牛肉)」最好味。爸爸選的「石鍋星鰻魚飯」的鰻魚只舖了鍋面的一半面積
用餐日期:29/7/2012 (午餐)

(系統的「用餐日期」依然係唔work囉,點搞先?)

紅色和黑色的和式配搭。
到兩點鐘才有得進場…
套餐餐牌,星期日沒有較平價的日替便當。
餐前沙津。
我們點的幾款石燒飯套餐。
石鍋星鰻魚飯,飯和鰻魚較乾,差。
有時想:石鍋飯是日式菜還是韓國菜?有沒有可以答我呢?

而這三款石鍋飯之中,以較接近韓式的「石鍋泡菜飯(牛肉)」最好味。爸爸選的「石鍋星鰻魚飯」的鰻魚只舖了鍋面的一半面積。
跟餐牌圖片的不同,而且鰻魚﹑蛋絲都很燒得很乾,咬落去沒有汁,飯本身也燒得乾乾。有點失望。
石鍋月見豚肉飯,材料夠多。
媽子點的「石鍋月見豚肉飯」,因為有一隻生雞蛋在鍋內,把雞蛋攪均之後飯變得較濕,材料算豐富,味道都可以的。
石鍋泡菜飯(牛肉),正。
而我所點的「石鍋泡菜飯(牛肉)」,看賣相和餐牌圖片差不多像樣。
泡菜配石鍋飯,似乎是美妙不過呢!至於辣度,我又唔覺得有兩隻辣椒咁辣喎,是有泡菜獨特的辣但不大辣。其他材料都幾好味,生雞蛋亦發揮到其濕潤石鍋飯的功能。

不過,三款石鍋飯用留下的飯焦不多。我覺得食石鍋飯其中一個重點是食到鍋底的飯焦,所以,這三款石鍋飯都未算是成功的。
天婦羅盛合,正。
「天婦羅盛合」有三隻蝦﹑兩件蕃薯﹑兩件茄子﹑兩件冬菇和紅綠椒各一件,真是「盛合」,而且炸物所用的脆漿將食材包得住之餘,咬落去又夠爽,是優質的天婦羅炸物。
题外话/补充资料: 因為很久沒有光顧「和民」,待應員現在不是跪在客人旁邊點菜。請問「和民」何時取消這種特別的點菜模式呢?
石鍋泡菜飯(牛肉),正。
天婦羅盛合,正。
2012-08-24 48 浏览
差不多平均每個月都會食兩次和民^^因為喜歡呢度環境和氣氛都岩曬同朋友傾計.今次,兩個人叫左set壽司,味道無特別,不過不失.石頭飯~味道不錯.不會太乾身豚平燒~必食之中選,雞蛋包住軟滑的豚肉加上酸酸甜甜的醬汁,好juicy~good!忘記了是可樂餅或是忍簾餅....有點兒"火農",味道亦一般最後當然係甜品,又係必點的,好大碗,可以兩個人share食!綠荼雪糕,正!服務員亦好nice~好勤力加水~推介!
差不多平均每個月都會食兩次和民^^
因為喜歡呢度環境和氣氛都岩曬同朋友傾計.
今次,兩個人叫左set壽司,味道無特別,不過不失.
石頭飯~味道不錯.不會太乾身
忘記了是可樂餅或是忍簾餅....有點兒"火農",味道亦一般

服務員亦好nice~好勤力加水~推介!

2012-08-20
  • 豚平燒