2018-08-14 113 浏览
狂風暴雨都阻止唔到香港人黎排隊朝聖😂等左半個鐘終於試到幸福堂既黑糖珍珠鮮奶~奶味黑糖味果然好突出 都即係話有小小過甜既 😂😂珍珠正常 有咬口👌 不過成兜珍珠擺出嚟炒好似有d唔衛生咁😛
2018-08-14 121 浏览
排左半個鐘 叫左杯黑糖珍珠 唔洗5分鐘就有 速度唔錯 摸摸個杯底 黑糖珍珠仲係熱既 目測都有幾多珍珠 第一啖飲 奶味比老虎堂好 珍珠有咬口同時有焦糖香 每粒珍珠都俾黑糖糖漿包住 論珍珠既話 老虎堂真係麻麻 但總體其實好普通 如果咁岩經過唔趕時間排下試下都可以 要認真去排黎飲就唔抵
黑糖珍奶
1K
2018-08-14 1807 浏览
一間接一間飲料店開幕,週日過海食午飯,飯前就黎巡巡鋪,原本我都唔係效率咁高嘅人,諗住幸福堂、珍煮丹是但試一間啦,點知後者未開門。咁就唯有排下幸福堂啦,開門前黎到,前面都有廿人;唔好以為老虎堂冇人等,條龍差唔多長。門面唔大,排成一條隊,拎飲品嘅會集中喺店面;過程唔算流暢,並非不停接單,而係買下又停下,等佢炒珠,部份人買十杯八杯又要入袋包裝,變相效率唔高,最終等左45分鐘。標榜手炒黑糖,有店員會喺店面炒珍珠。名字叫幸福堂,店前有個籤筒可以抽籤仔、百子櫃附籤文註解,好在抽到【上上】啊大佬。餐牌供應十多款飲品,例如鮮奶、奶茶、紅、綠茶、泰茶、抹茶等,定價$22-38。原本聽人講話第一日只有黑糖鮮奶一款,仲以為我第二日去,會比較齊全,點知都係得黑糖奶同檸檬類唔想排咁耐飲杯吸引力唔高嘅檸檬,所以最後買左兩杯黑糖奶。焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶 $30賣相唔錯,黑糖倒滿杯邊,紋路持久。珍珠份量1/4,到手微溫。鮮奶並非封口,喺面頭加一層所謂厚奶再炙燒,炙燒效果做樣而已,對味道影響不大。唔搞勻直接飲,黑糖都唔夠香甜濃郁,味道主要來自珍珠本身跟餐牌指示攪拌18下之後,只有奶味。用明治奶,毫無疑問,奶味很重。珍珠

唔想排咁耐飲杯吸引力唔高嘅檸檬,所以最後買左兩杯黑糖奶。
焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶 $30
跟餐牌指示攪拌18下之後,只有奶味。用明治奶,毫無疑問,奶味很重。珍珠有微微黑糖味,質地偏軟腍,待溫度降低後食會好啲。不過,最大嘅缺點係飲左半杯後,一粒粒嘅粉末感覺好明顯,兩杯如是

焰遇幸福黑糖珍珠鮮奶
排隊45分鐘都唔算太難受,至少當日冇落雨,排兩、三個鐘,就不了。味道方面普普,不在回訪之列,可能我個人較嗜甜,哈哈。

平時飲黑糖但又嫌太甜嘅朋友,或許會覺得適合。
2018-08-12
等候时间
45 分钟 (堂食)
2018-08-14 62 浏览
黑糖珍珠鮮奶$28佢嘅黑糖珍珠係手炒既係你面前整落去個杯度幾欣賞佢嘅黑糖珍珠 黑糖甜香 夠煙韌彈牙😋佢嘅黑糖甜度亦都適中唔會係好甜嗰隻.🥛牛奶開頭飲係幾好飲但係唔覺得係鮮牛奶嘅感覺奶味唔夠香濃 普普通通飲左一半之後味道偏淡😕簡單啲來講🤔珍珠唔錯牛奶爭啲🤷🏻‍♀️.幸福堂仲有一個特色就係有得求籤😆(係咪大家都唔係迷信好似冇見好多人講)抽左支籤之後就可以喺黑色櫃度拎返自己號碼既籤文💁🏻‍♀️反正都排咪玩埋嚕😝
黑糖珍珠鮮奶$28

飲左一半之後味道偏淡😕
簡單啲來講🤔
珍珠唔錯牛奶爭啲🤷🏻‍♀️

幸福堂仲有一個特色就係有得求籤😆
(係咪大家都唔係迷信好似冇見好多人講)
抽左支籤之後就可以喺黑色櫃度
拎返自己號碼既籤文💁🏻‍♀️
反正都排咪玩埋嚕😝
2018-08-13 64 浏览
【台灣超人氣🤩】焰 遇 幸 福 黑 糖 珍 珠 鮮 奶 ($30)話說,又一人氣台式飲品店於8月10日開幕🙆🏻‍♀️ 之前去台北都沒機會喝,今次終於可以一試😆開幕那天雖然下大雨,不過還是超多人的😝 購買招牌黑糖珍珠鮮奶,還有買一送一優惠,超抵呢🙌🏻飲品一到手,就見到顏色超美,是滿滿的黑糖啊🤤 客人都可以見珍珠粒粒以人手用黑糖粉古法炒製,而奶蓋上面還有一層黑糖粉炙燒😱,真心整杯都超重黑糖味‼️ 奶底夠滑也夠香😍 如果珍珠再Q彈一點就perfect了☺️朋友說比台北喝的好😝 不過有時候真的要看彩數啊,很depend on店員的手勢呢,而我當天喝的就很高質!然後試了朋友的芒著繃繃跳 ($38),除了上面有超可愛兔兔外,還有超濃郁愛文芒沙冰😋,好有驚喜!

2018-08-12 1616 浏览
今曰天雨,本以為來等待的人唔多,點知人龍和老虎堂不相伯仲!有趣的是,店外放置了求簽筒,顧客可自行取簽,再去簽櫃取簽。既然黑糖珍珠鮮奶是他們的招牌,當然要試試看。黑糖珍珠鮮奶$30這黑糖珍珠是店員即炒的,然而個人覺得是卓頭居多,要以先試味道為真。等待了三十分鐘,黑糖珍珠鮮奶終於到手。這鮮奶由於不是密封的,不能倒搖,只能用飲管拌勻。幸福紋理沒有虎紋清晰,而飲品表面有燒得焦黃的黑糖在鮮奶表面,賣相不錯。這鮮奶的奶味沒有老虎堂咁香濃,而黑糖珍珠味道香甜,沒有黑糖獨特的焦香味道,口感也比較軟身。整體甜甜地,味道平穩,沒有老虎堂的咁驚喜。相對運作方面,雖然兩邊的人龍一樣長。但老虎堂的人流是比較快的,由於店員勤快,顧客一個接一個的。而這邊只有三個店員,一個炒珍珠,一個包飲品,但負責收銀的那一個有時候包飲品,有時候叫號,令顧客有時候呆著等,或許是首天營運,有點兒混亂吧。然而,我試了多家黑糖珍珠鮮奶,不論是喜茶、comebuy ,丸作、還是天仁茗茶、老虎堂和幸福堂,最終我還是對老虎堂念念不忘。但對於幸福堂,倒是一試無妨。

今曰天雨,本以為來等待的人唔多,點知人龍和老虎堂不相伯仲
!有趣的是,店外放置了求簽筒
,顧客可自行取簽,再去簽櫃取簽。

既然黑糖珍珠鮮奶是他們的招牌,當然要試試看。

黑糖珍珠鮮奶$30

這黑糖珍珠是店員即炒的

2018-08-12
等候时间
40 分钟 (堂食)
2018-08-12 167 浏览
【台灣過江黑糖幸福堂】正式開幕第二天 #幸福堂 • 招牌 #黑糖珍珠鮮奶 $30 幸福從來得來不易 五點十 排到六點十 出名用古法手炒黑糖至濃稠 每粒珍珠被黑糖漿沾滿 整體鮮奶味濃 值得一試 齊來擁抱幸福吧
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶
Happy Friday ❤️同朋友瘋狂一戰🙈首戰開張「幸福堂」😱新體驗。現抄黑糖珍珠❣️ 現時火紅IG 台式飲品,重係稱第一,試試便知🤗🤗👉🏻全日集中係「手抄黑糖珍珠鮮奶」🤚🏻👉🏻排左1.5 個鐘,癲了‼️買一送一,然後這麼近那麼遠,排到我地突然停左😭😭😭一直望住佢抄🙈👉🏻拎上手的感覺只係想快點啜一啖呀❣️排到好口乾😅👉🏻所有味道甜度不能修改,未撈時啜啖黑糖珍珠好重,果下都幾甜,後尾再撈埋飲就岩岩好!👉🏻珍珠唔太多,但還可接受!因為畢竟一多,甜度就會多左,珍珠口感會一開始軟綿綿,應該係岩岩熱抄好,同奶撞埋一齊有小小冷暖交融感!👏🏻👏🏻👏🏻👉🏻呢點會比較特別,即係珍珠會形成兩個口感‼️👉🏻之後d 冰會令到黑糖珍珠硬身左,珍珠就變得有咬口‼️👉🏻個人認為要排咁耐,就➡️性價比唔太高‼️但是日買一送一$15 杯就小小中和返!👉🏻個人仍是教偏愛「小茶堂」😙個人心目中性價比高之選❤️—�—�—正價:$30 (買一送一)幸福堂

👉🏻全日集中係「手抄黑糖珍珠鮮奶」🤚🏻
手抄黑糖珍珠鮮奶

👉🏻拎上手的感覺只係想快點啜一啖呀❣️排到好口乾😅

👉🏻呢點會比較特別,即係珍珠會形成兩個口感‼️
👉🏻之後d 冰會令到黑糖珍珠硬身左,珍珠就變得有咬口‼️
👉🏻個人仍是教偏愛「小茶堂」😙個人心目中性價比高之選❤️
—�—�—
正價:$30 (買一送一)
幸福堂
2018-08-11 1277 浏览
銅鑼灣渣甸街上原本有隻老虎,呢幾日,老虎迎來左佢既幸福💕⋯⋯「幸福堂」。同「老虎堂」一樣,「幸福堂」都系台灣過江龍勇闖香港,兩間鋪一牆之隔,齊齊主打大賣黑糖珍珠奶!好似火星撞地球咁擦出火花,「老虎」的人龍就屈入後巷打蛇餅,「幸福」的人龍就一字排開見不到尾,即使落緊雨都依然揚揚灑灑壯觀又有趣,行過路過就算唔幫襯的人都忍不住駐足圍觀。而我,今天原本系來探老虎,見到「老虎」的「幸福」那麼近,點都要沾下「老虎」的光,「幸福」來了⋯⋯主打系^焰遇幸福^黑糖珍珠鮮奶,當然仲有十幾種名字有趣又賣相靚仔的飲品,比如水母勇闖大海鮮,爺爺泡的茶,喝掉優綠....全部都好吸引,全部都想試,不過今天只是試業,所以只賣主打黑糖珍珠鮮奶。幸福的指南,如何正確喝到幸福滋味?Step 1:抽一隻戀愛籤詩看看戀愛的運勢。店家可能擔心大家排隊太無聊,邊等邊玩個小游戲解解悶。Step 2:來張幸福合照並打卡紀念幸福時刻。相信大家都會迫不及待影靚相。Step 3:先攪拌18下,讓珍珠變得更Q彈。點解系18下?Step 4:最後對身邊的他/她說一聲有你真幸福。哈哈,排左咁耐終於有得飲,一定好幸福。我地排左大概半個鐘,終於輪到我

幸福的指南,如何正確喝到幸福滋味?
Step 1:抽一隻戀愛籤詩看看戀愛的運勢。
店家可能擔心大家排隊太無聊,邊等邊玩個小游戲解解悶。

Step 2:來張幸福合照並打卡紀念幸福時刻。
相信大家都會迫不及待影靚相。

Step 3:先攪拌18下,讓珍珠變得更Q彈。
點解系18下?

Step 4:最後對身邊的他/她說一聲有你真幸福。
哈哈,排左咁耐終於有得飲,一定好幸福。

我地排左大概半個鐘,終於輪到我們買,等的時候都抽左籤,居然抽中左籤王!有賞的喔。哈哈

估唔到店家咁認真,竟然仲整左個解籤箱,可以跟自己抽到的籤去尋返籤文。大家都好開心而好奇咁抽來玩,笑一笑,心情都好d。

人頭湧湧,終於企到最前,心情激動,影返張相打個卡,正宗古拉手炒黑糖珍珠鮮奶。
大大的招牌,仲有短片做緊宣傳,十足十台灣風格。

店員將黑糖炒到黏稠後再加入珍珠一齊炒,炒多幾下令到珍珠均勻痴住黑糖,裝入杯時將黑糖珍珠沿住杯轉一圈,再撞入鮮奶,撞出獨特迷人的幸福紋,保證左珍珠的新鮮,
陣陣黑糖香,好誘人。

登登登登,「幸福」到手,迷人的幸福紋,濃郁的黑糖香,令人愛不釋手,影左無數咁多張相之後終於捨得淺嚐,杯面有一層火烤灸燒過的黑糖,這就是傳說中的焰遇幸福。

這種特別的方法即系用火烤炙燒黑糖的方法,令黑糖變得更香濃,上層暖暖的,下層冰冰的,冲撞出的鮮奶入口更滑。
記得要攪拌喲!撞吖撞!好特別!回味無窮!

老虎的幸福,幸福,幸福....
如果你問我,下次來探「老虎」還是品「幸福」,我會答你,「老虎」同「幸福」各有各特色,各有各精彩,既然一場來到,何不探老虎又品幸福?(如果晤洗排隊就最好了)
題外話:晤知兩間店系咪同一個老細?賣鮮奶真系會發達,好過印銀子。咁個排隊法....好驚驚,好在速度快,其實等得時間可以接受啦,影下相好易過,一系買住「老虎」來排「幸福」咯!
2018-08-11
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 黑糖珍珠鮮奶
2018-08-11 294 浏览
黑糖珍珠鮮奶 $30開張第二日就去試一試,人龍都幾長,但比想像中快,連埋拎到杯嘢飲大概用咗40分鐘。好嘅地方係,落單後很快就有得拎,因為佢地不停地整定!最上層有黑糖被火槍燒過嘅痕跡,杯邊有「幸福紋」,最底就是黑糖珍珠。第一啖飲落去,即刻飲得出係明治個隻牛奶,呢一款黑糖珍珠鮮奶只能用飲管搞匀,唔可以上下搖的!搞匀後,更覺黑糖味少,感覺牛奶同黑糖分開咁。幸福堂嘅門口就可以見到有店員人手抄黑糖,再倒入杯內,雖則如此,但似乎味道方面旁邊那家較優勝。

黑糖珍珠鮮奶 $30

2018-08-11 70 浏览
焰遇幸福黑糖珍珠珍珠($30)黑糖風真係擋都擋唔住🤣!又一間人氣過江龍 幸福堂 8月10日喺銅鑼灣開幕喇!🔥🔥 一波未平,一波又起,佢仲要開喺某全港最具人氣嗰間既隔離,睇黎呢間來頭唔細,好似幾勁揪喎😎雖然黎到又係叫例牌既黑糖珍珠鮮奶😂 但呢度最特別之處係佢店面有人手喺你面前即炒黑糖珍珠,感覺更新鮮,拎上手仲感受到黑糖既温度😍,仲有黑糖粉滲喺面頭,再炙燒,黑糖香氣四溢,未飲都流緊口水🤤攪匀後,飲一啖,Wow 😱 同平時坊間果啲黑糖珍珠鮮奶好唔同,黑糖味好濃郁,奶味好香好滑,黑糖同鮮奶絕對係1比1,甜度尚可,如果有得少甜就更好。珍珠大大粒好煙韌,我可以敢講,直到目前為止,佢係我飲過最好飲既黑糖珍珠鮮奶,無得輸👍🏻 温馨提示:保守估計應該要排1.5-2.5小時(3小時左右就最穩陣),大家要加油啦☺️

焰遇幸福黑糖珍珠珍珠($30)