2021-12-18 93 浏览
今次去一間位於旺角近大角咀嘅工業風慢煮餐廳,鋪面細細,裝修係屬於舊美式風格,舒適又前衛。Lunch 時間唔算多人,叫咗兩個lunch set 第一個係All day Breakfast配芝士龍蝦 ,依個配搭我都係第一次試,感覺非常之唔錯,芝士半熔,龍蝦亦尚算新鮮,肉質彈牙,配上黑松露炒蛋,適合重口味嘅朋友,仲有個芝士大啡菇,非常多汁。第二樣就係BBQ 豬肋骨配沙律,豬肋骨經慢煮後骨肉分離,非常入味,醬汁偏甜,沙律菜尚有一粒慢煮溫泉蛋,刺穿後撈埋啲菜一齊食,健康有營養。飲品方便就有伯爵紅茶。另外值得一提就係呢間餐廳採用自助服務形式,所以係唔會收加一服務費,醬汁餐具都係自己攞,無需他人代勞。

Lunch 時間唔算多人,叫咗兩個lunch set
飲品方便就有伯爵紅茶。
最近食好多鐵板燒扒類,想食得唔熱氣又想食扒扒😋男朋友推薦慢煮扒類都係唔錯嘅選擇👍🏻加上慢煮扒扒真係唔係度度都有,識食唔識搵既我地🤣誤打誤撞見網上介紹under vacuum嘅慢煮扒🥩好似好好味咁😆今日收工就黎太子搵食啦😋 一黎到就首先俾佢個聖誕裝修吸引左,有聖誕樹又有聖誕帽,超有聖誕氣氛🎅 周圍都貼左個小標籤,話俾客人知唔收服務費同佢個原因係因為為左製作更好嘅食物😌非常有heart❤ 美國安格斯西冷牛扒 🐄   $128食扒男朋友一定係揀西冷黎食🥩貪佢肉味最濃😋但係我地慢煮西冷都係第一次食🤣塊扒切開個下已經感覺到佢好鬆軟🍽輕輕一切就完美分離👏🏻西冷裡面有大量肉汁🤤咬落去肉味比一般鐵板西冷更濃郁😍但係口感就係一般鐵板西冷冇嘅幼滑😋而且好容易咬開無筋👍🏻估唔到西冷牛扒咁適合慢煮😍西冷上面仲有粒鵪鶉蛋🍳配合埋上面粒鵪鶉蛋一齊食😋蛋香同牛味撈埋一齊🤯香氣一齊爆發!轉下眼整碟西冷就冇晒😂真係超正😋 法式豬鞍🐖    $108豬鞍擺碟好靚🌟除左一大舊豬鞍之外🐷仲有蘋果伴碟🍎蘋果食落口時有少少玉桂味😳隨之而來係蘋果嘅甜味😌再之後係。。🤯紅酒嘅味道?!原蘋果索滿左紅酒🍷一塊伴碟蘋果都有3重層次味道😋主

美國安格斯西冷牛扒 🐄   $128

法式豬鞍🐖    $108
豬鞍擺碟好靚🌟除左一大舊豬鞍之外🐷仲有蘋果伴碟🍎蘋果食落口時有少少玉桂味😳隨之而來係蘋果嘅甜味😌再之後係。。🤯紅酒嘅味道?!原蘋果索滿左紅酒🍷一塊伴碟蘋果都有3重層次味道😋主角豬鞍當然更不得了!超。級。好。味🥳豬鞍一切就開👐🏻慢煮豬鞍特別腍特別入味🤤牛魔王男朋友都話佢同西冷不相伯仲👯🏻‍♂️我推薦豬鞍配埋蘋果一齊食🍎豬鞍嘅油膩俾蘋果化解埋👍🏻真係好搭嘅一個combo🤹🏻‍♂️

牛油果三文魚薄餅🥑    $98
雖然中文叫薄餅但實際上佢係長麵包🍞唔似薄批咁脆卜卜反而有d鬆軟嘅口感🥖有我鐘意嘅脆卜卜批底!而且煙三文魚好味🐟煙燻味咸咸香香🥰長麵包上面仲有好多芝士同牛肉果舖面!鍾意食牛油果同芝士控嘅我勁滿足☺

黑松露巴馬臣芝士薯條🍟    $38
🍟薯條新鮮炸好 熱辣辣🔥!上面有勁多巴馬臣芝士碎🧀個蛋黃醬又有黑松露醬係裡面😳外脆內軟嘅薯條食到4種唔同嘅味道😋黑松露同薯條味道好配合☺有種高級薯條嘅感覺🤣下次黎一定要再叫佢encore👍🏻

餐廳仲有唔同手工啤可以嘆😉飲住啤酒🍻嘆住扒扒🥩真係夫復可求😌絕對值得encore 再encore❤
2021-12-14 77 浏览
今天是假期,睡得晚了,起身便和老公出去嘆個brunch,我們去了慢煮工業開餐我們大約兩點到達,幸好剛有客人離開,我們便有位了。這裡是半自助式,取枱後,要自己到收銀處落order。我們叫了龍蝦(半隻)全日早餐,跟餐加$18 配latte,及燒烤豬仔骨配沙律,跟餐加$32 配鬼佬IPA 手工啤酒。這個龍蝦全日早餐簡直到無朋友,不單食材矜貴,而且份量很大,性價比超高龍蝦鮮甜肉嫩,加埋芝士焗更加香濃黑松露炒蛋果然非同凡響,炒蛋嫩滑,配埋黑松露特別惹味薯餅十分香口茄汁豆及沙律一定不可少,沙律好fresh,一吃便知是即叫即製的多士塗了些蜜糖,甜甜蜜蜜,而大啡菇加了芝士一起焗,更有質感燒烤豬仔骨可配沙律或薯條,我們揀了沙律,綠色健康。豬仔骨非常大份,肉嫩juicy,烤得非常惹味Latte 香濃軟滑

這個龍蝦全日早餐簡直
到無朋友,不單食材矜貴,而且份量很大,性價比超高
龍蝦鮮甜肉嫩,加埋芝士焗更加香濃
黑松露炒蛋果然非同凡響,炒蛋嫩滑,配埋黑松露特別惹味
薯餅十分香口
多士塗了些蜜糖,甜甜蜜蜜,而大啡菇加了芝士一起焗,更有質感
Latte 香濃軟滑
2021-12-12
午餐
2021-12-10 181 浏览
慢煮這個烹調法相信很多人都知道,但香港比較少餐廳烹調慢煮菜式,原因是需時太長,所以在數年前得知慢煮工房這間餐廳後,便和朋友去過幾次,食物質素出色,而且性價比高,這天想再次品嚐慢煮菜式,所以和朋友相約在慢煮工業吃晚飯。餐廳以歐美工業風裝潢為主,很有格調。碗碟和餐具上都刻上了餐廳的名字,既具代表性又美觀,打卡一流。餐牌上的慢煮菜式有幾款,我和朋友點了安格斯有骨肉眼牛扒和法式羊架,還點了一客迷你朱古力布朗尼配海鹽雪糕作甜品。安格斯有骨肉眼牛扒首先上桌,足足有十八安士,比我的臉還要大,配料有香草、鵪鶉蛋、牛油、蒜頭和沙律菜,不僅配料多,而且色香味俱全。牛扒表面有少許金黃色,切開後呈現漂亮的粉紅色,不愧是慢煮牛扒,完全鎖住肉汁,烹調得剛剛好,肉質很鮮嫩。法式羊架也不遑多讓,香氣撲鼻,賣相也一樣很吸引,同樣有金黃色香脆的外皮和粉紅色的肉。切開後能看見羊肉紋理分明,沾上薄荷醬後別有一番風味。羊架可以選擇3排或是8排,這次我們選擇了3排,如果多人分享的話,可以點8排。餐牌上也有不少菜式是份量較大供人分享,十分適合朋友聚會。晚餐的結尾當然要有甜品,我和朋友一起分享迷你朱古力布朗尼配海鹽雪糕,雪糕有多款口

法式羊架

晚餐的結尾當然要有甜品,我和朋友一起分享迷你朱古力布朗尼配海鹽雪糕,雪糕有多款口味選擇,因為朱古力味道濃烈,所以我們特意選味道較清淡的海鹽雪糕,果然很搭,溫熱的朱古力布朗尼幾乎入口即融,不會過甜,再配上海鹽雪糕冷熱交溶,十分美味。
迷你朱古力布朗尼配海鹽雪糕

餐牌上除了慢煮菜式外還有不少主食和小吃,下次如果和幾個朋友一起聚會時,會再來試其他菜式,當然也會向他們推介令人回味無窮的慢煮菜式😋

2021-11-25
法式羊架
迷你朱古力布朗尼配海鹽雪糕
  • 迷你朱古力布朗尼配雪糕
2021-12-08 71 浏览
中午時分,和朋友去了太子覓食。餐廳位於太子道西,裝飾已充滿聖誕🎄氣氛,很有節日感覺。分別要了兩個all day breakfast ,其中一個要安格斯慢煮牛肉,另一個要芝士龍蝦🦞。上枱時賣相吸引,而且十分豐富,為聖誕🤶打開了前奏。滿滿的芝士配上啡菇,香軟幼滑的雞蛋配黑松露醬,香脆多士可加6蚊轉窩夫,外脆内熱的薯餅有2件,還有甜甜地的焗豆。龍蝦作為主角,除了有啖啖肉,還很香口。牛扒亦毫不失色,香而稔,味道剛好。
2021-12-03 1897 浏览
呢間入選我的隱世美味餐廳列表的原因, 除了食物美味而且性價比仲要極高, 只不過不是位於太子中心位置, 但值得推介。今次朋友帶我第一次試, 選了他推介的雜菜沙律,菲力牛排配芝士加了炒雜菇伴碟, 牛油果三文魚薄餅及抹茶芝士蛋糕。雜菜沙律以為價值20蚊的雜菜沙律, 只是循例的蔬菜點綴, 點知上枱的是一大桶的新鮮雜菜, 配上餐廳自家製的酸甜沙律醬, 味道酸甜交雜, 非常開胃清新, 配合新鮮度極高和種類極多的蔬菜, 非常抵食。 有點後悔沒有再加配三文魚點綴。菲力牛排配芝士加了炒雜菇伴碟一件極為厚切的牛柳, 外層煎得剛好而且極為香口, 內裏肉汁豐富, 質感依然鮮嫩, 沒有加上太多的調味醃製, 但反而更突出牛柳的高質。 同樣值得一提是底下伴碟的一塊類似熱香餅的東西, 原來是一塊質感像雞肉的芝士軟餅, 質感煙韌同時芝士酥香味十足, 伴著牛柳來吃毫無違和感, 反而其鹹香進一步突出牛肉鮮味,非常驚喜!牛油果三文魚薄餅充滿沙律醬香的一款薄餅, 餅底鬆軟而且香脆, 配搭上甘醇而且軟熟的牛油果, 煙燻香味的三文魚, 組合出一個容易入口,令人吃不停口的味道, 同時是一個口感層次豐富的菜式。抹茶芝士蛋糕本身想叫的藍

雜菜沙律

菲力牛排配芝士加了炒雜菇伴碟

牛油果三文魚薄餅

抹茶芝士蛋糕

本身想叫的藍莓芝士蛋糕售罄, 但這個替工可能更 驚喜, 沒想到抹茶和芝士原來這樣夾的, 這裏的抹茶味沒有太苦澀, 有茶香並且帶有屬於抹茶的甘甜, 配搭濃滑的芝士, 配搭出一個一加一大於二的美味, 而且有點雪糕的質感, 作為完美的飯後甜品非常稱職。
2021-12-01
2021-11-29 83 浏览
今次又再舊地重遊,對上一次食慢煮應該都差唔多年半兩年前,當時因為覺得肉質太美味,仲買左個慢煮機,當然地,買完番去玩左兩次就冇玩到,直頭唔知去左邊。今次與友人前用,一來係sell 佢環境,兩來是免加一,性價比高。今次order 了蝦籽炸雞翼,菲力牛扒配炒雜菇,蜆肉蝴蝶粉,再加兩杯飲品。先說雞翼,炸得金黃鬆脆影,不油膩,單骨易食, 混合了蝦籽及胡椒碎,配啤酒應該會是不錯選擇。菲力牛扒是位於牛柳的尾部,屬於牛肉最嫩的部位,公認是較甜美的部位,所以份量不多,配上牛油雜菇就剛好一份主食份量。最後就是滿蜆肉蝴蝶粉, 本身怕太多芝士太膩,但一d 都唔會,因為係勁多蜆肉,蜆肉同蝴蝶粉比例去到40,60..蜆肉的鮮味滲入了蝴蝶粉中,配上香滑忌廉,食晒成碟都唔膩,非常值得推介。食左咁多野,埋單都係4百幾,感覺超值。

食左咁多野,埋單都係4百幾,感覺超值。

2021-11-28 85 浏览
入到餐廳,個裝修好特別好舒服💆🏻‍♀️,燈光昏暗。開始有少少聖誕佈置裝飾啦。🎉滿蜆肉蝴蝶粉見到好多枱都有叫,我諗係必嗌之選。我地都有叫到,真係好多蜆,感覺好似蜆仲多過蝴蝶粉咁。菲力牛扒配芝士牛扒肉好腍,煎到啱啱好,唔會太熟又唔會太生,好好食。😋蝦籽雞翼見到沙律醬入面有一點點嘅蝦籽,炸雞翼可以沾沙律醬食。飲品叫咗”香茅蜜桃烏龍茶”、“荔枝接骨木特飲”,2杯都係手調飲品。慢煮伯爵茶梨子配沖繩鹽雪糕最後仲有個甜品,係收銀處落單嘅時候同店員講有朋友生日,店員告知可以係隻碟度寫Happy Birthday + 朋友個名。店員仲送咗支好靚嘅心心蠟燭😍,又俾到個驚喜朋友。慢煮梨子好好食,溝埋鹽雪糕唔會太甜。

滿蜆肉蝴蝶粉

菲力牛扒配芝士
牛扒肉好腍,煎到啱啱好,唔會太熟又唔會太生,好好食。😋

蝦籽雞翼
見到沙律醬入面有一點點嘅蝦籽,炸雞翼可以沾沙律醬食。

慢煮伯爵茶梨子配沖繩鹽雪糕

2021-11-28 74 浏览
午飯時間突然間好想食 All day breakfast 同事推介位於太子道西西餐廳慢煮工業2021新假期食店大獎寧靜嘅環境,工業風嘅裝修我在這裏渡過一個美好的下午檸檬柚子味汽水檸檬Soda日本支裝汽水感覺好新鮮牛扒薯條牛扒好煙靭蜜糖多士炸薯條🍟薯條除卜卜熱辣辣All day breakfast🍳 牛扒,薯餅,黑松露炒蛋,沙律,茄汁豆,芝士蘑菇,西多士, 食完好滿足牛扒煎得剛剛好芝士蘑菇好出色整體來講份量好多一個人都食唔晒

午飯時間
突然間好想食 All day breakfast
同事推介位於太子道西西餐廳
慢煮工業
2021新假期食店大獎
寧靜嘅環境,工業風嘅裝修
我在這裏渡過一個美好的下午

一個人都食唔晒

外卖送餐
  • 全日早餐
2021-11-26 67 浏览
2021.11.24生日前朋友帶左我黎呢間餐廳🍴餐廳既裝修係我鍾意既工業風❤️亦設樓上雅座更顯味道🙃而提供既食物款式多姿多彩💁🏻‍♀️蝦籽雞翼 $48份量多而且炸到好脆口,沾上醬汁更惹味🤗滿蜆肉蝴蝶粉 (中size) 🦋$98中size都已經超大碟!滿滿既蜆肉包住成隻碟😮每一口蝴蝶粉都至少有兩粒蜆肉呀!真係好滿足呀🤤菲力牛扒🥩配芝士 🧀$128不得不讚既係咁既價錢都可以有咁高質素既牛扒食👍🏻色水好靚,亦好有牛味😋香茅蜜桃🍑特飲 $38味道唔會過甜,比較清新🌱荔枝接骨木特飲 $38同樣唔會驚過甜既情況,可以解油膩😗慢煮伯爵茶梨子🍐 $48店員好窩心寫上生日祝福字句!仲送上心型煙花蠟燭!好靚好驚喜🤡伯爵茶梨子咬落唔會過爽過甜,剛剛好!另配上一球雪糕,味道有數款!今次揀左沖繩鹽味!食落咸咸地好得意🥰仲有兩粒布朗尼蛋糕咬下好滿足😃
2021.11.24

生日前朋友帶左我黎呢間餐廳🍴
餐廳既裝修係我鍾意既工業風❤️
亦設樓上雅座更顯味道🙃
而提供既食物款式多姿多彩💁🏻‍♀️

蝦籽雞翼 $48
份量多而且炸到好脆口,沾上醬汁更惹味🤗

滿蜆肉蝴蝶粉 (中size) 🦋$98

菲力牛扒🥩配芝士 🧀$128
不得不讚既係咁既價錢都可以有咁高質素
既牛扒食👍🏻色水好靚,亦好有牛味😋

香茅蜜桃🍑特飲 $38
味道唔會過甜,比較清新🌱

荔枝接骨木特飲 $38
同樣唔會驚過甜既情況,可以解油膩😗

慢煮伯爵茶梨子🍐 $48
伯爵茶梨子咬落唔會過爽過甜,剛剛好!
仲有兩粒布朗尼蛋糕咬下好滿足😃

2021-11-24 85 浏览
放工晚上飯聚,今晚約了朋友位於太子這間西餐廳吃,這間自己已吃過幾次,因環境氣氛不錯,播放柔和音樂,邊吃邊同朋友談話,心境舒服,食物味道,每次吃都好有水準,今晚我們叫了燒烤豬仔骨豬仔骨燒得夠香口,肉霖好有燒烤汁味,份量剛剛好滿蜆肉蝴蝶粉細份量都大碟,蜆肉同蝴蝶粉都滿,蜆肉新鮮彈口,蝴蝶粉軟軟,好有口感,香蜆肉味黑松露煙肉火箭菜蛋簿餅特色長身簿餅,焗得皮脆同香黑松露味,煙肉同蛋滑身荔枝接骨木特飲荔枝同接骨木搭配,飲一口感受到2種味Yuzu from Japan特別濃柚子味
燒烤豬仔骨
豬仔骨燒得夠香口,肉霖好有燒烤汁味,份量剛剛好
滿蜆肉蝴蝶粉

黑松露煙肉火箭菜蛋簿餅
特色長身簿餅,焗得皮脆同香黑松露味,煙肉同蛋滑身
荔枝接骨木特飲

• 滿蜆肉蝴蝶粉
  • 黑松露煙肉火箭菜蛋薄餅
  • 燒燻豬仔骨
2021-11-20 159 浏览
間野又話收VISA,點知去到又話壞左只收現金,2021數碼年代無啦啦只收現金係咪應該要早講?咁都未到器肉,落order果陣同個staff講左唔夠現金,但因為朋友生日唔想尷尬同掃興,問佢可唔可以轉頭俾返,cashier個staff話ok無問題,點知唔夠5分鐘,另一個戴住口罩遮住半塊面都見到佢黑哂面嘅女侍應走埋黎,大大聲咁話「我哋呢度要畀咗錢先上得菜架!」其實一定要人俾左錢先有好多方法表達,如果條女唔係弱智咁我覺得佢係有心令到成件事尷尬,已經唔需要講啲野食咩質素,哩間野3個字講完:垃L圾
用餐优惠
試食活動
2021-11-19 97 浏览
今日朋友生日我訂咗太子嘅慢煮食晚飯,我之前去過太子白楊街慢煮食過一次,覺得嗰間幾好味,所以今日又同朋友訂左呢間位于太子太子道西試一試,睇吓係咪都咁好味,一入到去有少少工業風,仲有少少嘅聖誕裝飾,而呢間呢嗌嘢食嘅話係入到去收銀處同佢哋講你要食啲乜嘢落單嘅,跟住就坐返埋位等啲嘢食到,咁佢就會拎過嚟架,朋友仔今日叫左個滿蜆肉蝴蝶粉,佢仲要多個黑松露薯條,而我就叫咗個牛油果三文魚pizza講吓個蜆肉蝴蝶粉我哋嗌左個Double clam 真係好誇張,啲蜆肉係滿寫,同埋加埋啲芝士味好夾好好味,我朋友都話好正,而我叫嘅牛油果三文魚pizza呢都係滿滿芝士咬落去係有起司嘅,對於我呢啲芝士同你講我覺得係好好味,值得再encore
,佢仲要多個黑松露薯條,而我就叫咗個牛油果三文魚pizza
2021-11-15
庆祝纪念
生日
  • 滿蜆肉蝴蝶粉
  • 牛油果三文魚薄餅
2021-11-19 87 浏览
今天和家人到旺角花墟選購環保聖誕樹,買完後便順道到太子道西的「慢煮工業」吃晚餐。我喜愛這家餐廳的肉煮得特別腍軟,味道又不錯,所以經常來幫襯。今晚首先要嚐嚐這裏薄餅。“牛油果三文魚薄餅”,上面鋪上三朵花形的煙三文魚,份量還不少。薄餅裏面“鑲嵌”著牛油果,很清新的口感,特別適合喜歡清淡口味的朋友。“法式羊架”,煮得非常腍,羊味豐富多汁,用手拿著來吃,份外豪爽。“炸雞(半隻)”,外皮香脆,很入味,雞肉有口感,還有伴碟的辣蘿蔔。“燒烤豬仔骨”,全晚最美味的菜式,連骨的豬仔肉特別幼滑,味道又好,配上燒粟米,十分配合。“迷你朱古力布朗尼”,雖然叫“迷你”,但份量和一般的沒有分別,朱古力蛋糕裏面有果仁,一口一塊,是做得相當好的甜品。這家餐廳還有個特色,就是連晚市都免收加一,非常實惠。

今晚首先要嚐嚐這裏薄餅。

這家餐廳還有個特色,就是連晚市都免收加一,非常實惠。
2021-11-18 60 浏览
晚上工作後相約了友人去人氣西餐廳「慢煮工業 」吃晚飯,它有兩間分店,都位於太子,裝修是西式工業風,店面很大,環境很格調,這次座位安排了在二樓,氣氛很好。餐牌食物種類非常多,主打慢煮菜式,同時不設加一服務費。我們先點了開胃的凱撒沙律,沙律份量很多,有幾種不同的新鮮西式菜及蕃茄粒,賣相精致,面包粒酥炸後很香脆,加上沙律醬,十分清新又健康!小食點了蝦籽雞翼,雞翼是半骨,方便進食,而且炸得金黃香口,味道帶微辣,咬下去有很多肉汁,加上蝦子蛋黃醬,令味道更加豐富!芝士菠菜焗蠔,有三隻,芝士味非常濃,蠔身不會焗到乾身,令到蠔味很鮮甜!滿蜆肉蝴蝶意粉,是本晚我最喜愛的菜色!份量很大碟,蜆肉份量比蝴蝶意粉還要多!蝴蝶粉軟硬度剛好,有咬口,蜆肉大隻很鮮甜,完全沒有沙,秘製醬汁非常出色,濃稠適中,帶辣味及甘鮮,推介!牛油果三文魚薄餅,份量很大份,上菜時十分熱,薄餅是厚底,牛油果和大大片的三文魚很足料,加上滿滿的芝士溶化了,很滿足!另外點了一杯熱的 Mocha 咖啡,賣相精緻有心思,口感順滑,味道挺香,忌廉有厚度,不錯!整體來說,食物品質有水準,賣相及環境吸引,好像在外國當地酒館的氣氛,而且交通方便。 臨近地

餐牌食物種類非常多,主打慢煮菜式,同時不設加一服務費。

整體來說,食物品質有水準,賣相及環境吸引,好像在外國當地酒館的氣氛,而且交通方便。 臨近地鐵站,下次會再試其他新菜式!
2021-11-17
  • 蝦籽雞翼