2022-08-21
慢煮呢個煮食方法如果喺屋企試,但係又冇專用既器具,就唯有自己用溫度計量住幾時要開火熄火,而且都唔係咁準同埋好難長時間咁慢煮。所以要食慢煮既野食,有時都係出街食又方便又好。今晚就去左食喺太子既慢煮工業,試下佢地既慢煮菜式。餐廳走工業風幾有情調👍🏻主菜我地叫左一個Fillet Mignon同Baby back ribs,另外再叫左個Caesar Salad平衡下。Caesar Salad好快就上菜。經典款沙律,但細節位都可以唔同。佢地既沙律菜新鮮,醬汁夠多,配料都豐富😋😋😋呢度既細節位唔同既地方係佢地既麵包粒同煙肉碎🥰🥰佢地既麵包粒唔係用平時d現成行野,係真係油炸出黎。雖然食落比起平時既係油d,但個厚實得黎又特別酥脆口感同埋果陣油香,係特別好食。煙肉碎都唔係一塊塊脆哂果d,而係深色一粒粒既煙肉除左有一般煙肉碎冇既口感,亦都特別咸香。只係兩個細節唔同,其實都夠加分😆😆😆主菜就等左一陣先上。菲力牛排因為係慢煮,唔洗揀幾成熟sear過既牛排,加上面頭有蒜頭、牛油同埋唔同香料,望落相當吸引用刀切開,牛排入面係粉嫩既顏色,而且顏色均勻,應該係慢煮既效果。經過慢煮既牛排,保留到肉既原汁原味而且熟度控制
呢度既細節位唔同既地方係佢地既麵包粒同煙肉碎🥰🥰
煙肉碎都唔係一塊塊脆哂果d,而係深色一粒粒既煙肉
除左有一般煙肉碎冇既口感,亦都特別咸香。
只係兩個細節唔同,其實都夠加分😆😆😆
主菜就等左一陣先上。菲力牛排因為係慢煮,唔洗揀幾成熟
用刀切開,牛排入面係粉嫩既顏色,而且顏色均勻,應該係慢煮既效果。經過慢煮既牛排,保留到肉既原汁原味而且熟度控制得好🤤🤤🤤
肉質夠林,牛味都香濃,肉汁都一路切一唔流哂落喺底果塊Hallomi芝士上面
除左蒜頭牛油黑椒,Thyme既香味都令牛排既味道更上一層樓。牛排配搭Hallomi芝士,我都係第一次咁食,但呢個配搭又幾得意。牛排既肉汁同芝士都幾夾,而且芝士煙韌得黎帶咸香,令到成個菜式更加豐富👍🏻👍🏻
至於個ribs,我就更加期待🥰
因為豬肉唔同牛肉,牛排平時都會食五成三成熟,但豬就一定要全熟😌
所以慢煮至全熟既ribs,食之前就不停諗,究竟肉質會有幾嫩滑。切開一咬,果然冇失望😍
成舊ribs既肉,冇一個位係會覺得啖肉有d韌或者有d柴
肉質咁細嫩既ribs,印象中真係好似冇咩點食過。調味就係經典bbq sauce,酸甜咸得黎又有煙熏味。保持到細嫩肉質既慢煮rib,冇得輸😋😋😋
除左主菜既rib自己,配菜都有驚喜
除左有一截燒粟米,我地仲幫個ribs加左Oscar topping,即係蟹肉蘆筍配奶油醬
🦀蟹肉鮮甜,蘆筍係好幼身果種,燒完之後個甜味都幾突出🤩🤩🤩
本身呢幾樣配菜都已經唔錯,但係再加埋個奶油醬就更加豐富
奶油醬又濃又滑,而且個奶油味重,無論配蟹肉加蘆筍定配粟米食都非常夾👍🏻👍🏻👍🏻
我地仲叫左枝Toffee Apple Cider
第一次見幾特別,入口有淡淡焦糖香,偏甜,沖淡左啤酒既苦,岩女仔飲😆😆😆
整體黎講,成餐都做得唔錯。下次再黎應該會試埋個甜品,因為個紅酒煮梨配茶味雪糕好似幾吸引。