2023-06-20 98 浏览
一向聽馬鞍山係美食沙漠,但係近年商場大改革,有好多唔同嘅餐廳進駐,所以今日我同老公都特登過嚟馬鞍山食晚餐,見好耐冇食泰菜,所以就今次揀咗新泰呢一間泰國餐廳。之前母親節嘅時候,已經見到有好多食客大排長龍,所以一直都好想試!而今次好彩我哋有book位,所以唔使點排隊就已經入到嚟。聽日到餐廳裝修都幾好,有好多卡位可以坐,都幾闊落坐得幾舒服!睇到餐牌,都見到有幾多嘢食選擇!真係花多眼亂!而今次我哋就叫咗冬陰功,串燒,青芒果沙律!味道都幾好,份量又夠多,價錢真係幾合理!而最令我印象難忘嘅就係鴨胸生菜包,好少地方可以食!而呢個味道都幾唔錯!大家都可以一試!我哋都有叫馬沙文牛腩咖喱!呢個味道都幾特別,一啲都唔辣,又夠香,點印度烤餅食真係絕配!
睇到餐牌,都見到有幾多嘢食選擇!真係花多眼亂!
2023-06-18 61 浏览
今日同朋友去咗一間東南亞餐廳,食咗一頓好味嘅晚餐。餐廳嘅裝潢好有異國風情,燈光柔和,氣氛好舒服。首先,我哋叫咗一份蝦醬炒飯。呢道菜嘅味道好特別,蝦醬嘅香氣好濃郁,飯都煮得啱啱好,口感好好。蝦醬炒飯入面仲有啲青豆同埋玉米粒,加多咗啲層次感。之後,我哋又叫咗一份泰式金邊粉。呢道菜係我哋嘅必叫之一,因為我哋好鐘意泰國菜。金邊粉嘅湯汁好鮮美,而且微微有啲辣味,好開胃。裡面仲有啲豬肉、豆芽同花生碎,口感好豐富。金邊粉嘅粉條都好有嚼勁,煮得啱啱好。最後,我哋又叫咗一份肥牛湯河。呢道菜嘅湯汁好鮮美,牛肉都煮得好嫩滑,入口即化。湯河都好入味,同湯汁好好融合埋一齊,好好食。整餐飯食落嚟,每道菜都好好食,我哋都食得好滿足。服務員都好親切,令我哋有一個好好嘅用餐體驗。如果你想試吓東南亞風味嘅美食,呢間餐廳絕對係一個好好嘅選擇。

2023-05-22 195 浏览
眾所週知馬鞍山一直有「美食沙漠」嘅稱號,不過本人認為近年來已積極「洗底」,目的無非都是想為馬鞍山的居民提供更多具質素的美食,今次去咗馬鞍山廣場(海栢花園)入面尋找新面孔,就係呢間新泰東南亞餐廳,先講下嘢食嘅款式,餐牌列出嘅食物應有盡有,由於一行得兩人嘅關係,既要識食,更要惜食,我地就嗌咗以下呢幾樣嘢:蝦醬炒飯、巴東牛𦟌、鴨肉生菜包、印度酥餅。先講下蝦醬炒飯,材分別有蝦醬、肉鬆、臘腸、洋蔥、青豆等配料炒製而成,味道濃郁香辣,蝦醬又唔會令到整碟飯好咸,配上微微焦香的飯粒,非常開胃美味,巴東牛𦟌呢味餸係用厚切的牛𦟌搭配泰式香料烤製而成,口感豐富又帶甜味,醬汁亦可用嚟配搭酥餅,認真一流。最後就係鴨肉甜菜包,呢味餸以煎過的鴨肉切成小塊,搭配生菜、青椒、薄荷葉等配料,再以甜酸醬汁調味,最後包裹在生菜中食用,口感清爽、鮮嫩,唔識得辣嘅朋友可能要注意下,不過呢一道餸絕對係不可錯過嘅美食。

2023-05-15 223 浏览
今次去了新泰東南亞餐廳,感覺舒適闊落,氣氛不錯。點了幾道招牌菜,先試了118元的南瓜焗海鮮飯,這道飯看上去色澤金黃,讓人食指大動。入口後,味道鮮美,海鮮和南瓜的味道融合得很好,份量也很足。接下來是75元的馬拉盞通菜,這道菜口味偏辣,但不會太辣,吃起來很開胃。通菜的綠色在紅色馬拉盞的衬托下显得非常漂亮,味道也不錯。再來是108元的泰式炒花蛤,花蛤口感Q彈,加上泰式醬料的調味,非常開胃。大蒜和辣椒的味道也很突出,不失炒菜的風味。之後是98元的燒原隻魷魚,魷魚的口感非常嫩滑,燒得恰到好處,吃起來鮮美可口,不油膩。再來是88元的香芒軟殼蟹米紙卷,軟殼蟹的炸製非常香脆,加上芒果的酸甜味,讓整道菜的味道更加豐富。米紙也非常軟嫩,非常好吃。最後是68元的芒果糯米飯,糯米飯配上新鮮芒果,口感香甜,非常適合甜品或者下午茶。份量也很足,非常值得一試。總的來說,這次的用餐體驗非常不錯。每道菜的價格也很實惠,讓人覺得物超所值。如果你對東南亞菜式有興趣,那麼新泰東南亞餐廳是一個值得一試的好地方。

2023-05-15 142 浏览
是日母親節食飯,野食等好耐都未上,有食物更加係落單好耐先知原來無,極度離譜。由於等得太耐,屋企人對侍應態度唔好,侍應態度好差,講到食個飯咁忟做咩,想D人老母咁制,態度極惡劣。眼見其他枱都有漏單情況,追都無法,經理仲要話今日多人無辦法,唯有講句,你唔得唔好接咁多客,得失客人做咩,又係抵比人串。呢間野永不錄用啦

呢間野永不錄用啦
2023-05-06 156 浏览
馬鞍山新泰東南亞餐廳,之前都有食過呢間餐廳嘅其他分店,尖沙咀分店梗係排隊排到不得了,估唔到馬鞍山分店都唔弱, 7:00去到餐廳,門口都有幾多人等緊。我同朋友仔叫咗南瓜海鮮飯、馬拉盞通菜、芒果軟殼蟹咪紙卷、燒完條魷魚筒、炒蜆同芒果糯米飯。米紙卷基本上係東南亞美食代表之一,軟殼蟹同芒果嘅搭配簡直係一絕,好好味,同朋友仔都讚不絕口。魷魚筒雖然燒過,但係調味比較淡口,要靠醬汁提味。馬拉盞炒通菜,又係東南亞代表食物,惹味。炒蜆醬汁甜甜地,好味,不過份量就唔算多。南瓜海鮮飯,賣相一流,感覺上相對健康,而且味道都好唔錯,推介!食東南亞菜式,最尾一定要食芒果糯米飯,呢度嘅芒果糯米飯熱辣辣,更加滋味。整體來講,呢餐飯食得好滿足,會再回頭。

魷魚筒雖然燒過,但係調味比較淡口,要靠醬汁提味。
馬拉盞炒通菜,又係東南亞代表食物,惹味。
炒蜆醬汁甜甜地,好味,不過份量就唔算多。

整體來講,呢餐飯食得好滿足,會再回頭。
2023-05-06 101 浏览
近日,我們一行人光臨了位於馬鞍山的新泰東南亞餐廳,這裡的美食真是令人驚喜不已!我們品嚐了椒鹽軟殼蟹、馬拉盞通菜、越式蝦米紙卷以及麵包焗咖喱軟殼蟹,每道菜都散發出獨特的香氣,讓我們的味蕾感到無比滿足。首先,椒鹽軟殼蟹絕對是我的最愛之一。這道菜以新鮮的蟹腳裹上脆口的椒鹽調味,炸至金黃酥脆,入口時的鮮嫩口感令人難以忘懷。每一口都充滿了鮮甜的蟹肉和微辣的椒鹽風味,真是美味至極。另外,馬拉盞通菜是一道非常開胃的菜品。通菜的鮮脆和香氣與濃郁的馬拉盞醬汁完美融合,帶來一種獨特的口感。這道菜不僅讓人食指大動,還增添了一份清新的風味。越式蝦米紙卷是一道清爽的小吃,裡面包裹著新鮮的蝦肉和香濃的蝦米,搭配脆生菜和蘿蔔絲,每一口都充滿了豐富的口感。蘿蔔絲的清甜和蝦肉的鮮嫩相輔相成,讓人愛不釋手。最後,麵包焗咖喱軟殼蟹給我們帶來了一種令人驚艷的味覺享受。麵包外酥內軟,融合了咖喱的香氣,每一口都彷彿在品味著濃郁的咖喱蟹肉。這道菜的獨特創意讓我們的用餐體驗更加豐富多彩。

2023-04-25
2023-05-02 1777 浏览
馬鞍山站有2個商場,呢間鋪頭係有木馬果邊,佢地址係2樓,但係其實即係同木馬同層,好FAKE XD位置位於商場的角落,偏靜但是星期一入座率竟有八成,一班人又有的,有2-3個人的都有,客路都好趕。因為大約7點半入座,食到8點零竟然有D細枱要等位 (我坐門口附近卡位),有冇咁多人啊 哈哈哈...鋪頭主打東南亞菜,星馬泰都有得㨂。食食下仲有個送餐機械人著住燈同音樂送餐,願意應用AI robot 的餐廳,老闆都應該open-minded。打開menu發覺款式真係好多元化同創新,你會感受到D食材配搭係有心思,唔會一式一樣。小食同甜品都有大/小拼盤,特色飲品 (non alchol) 都係$40左右,食物份量超足料,我諗以上種種都係閒日星期一門庭若市的原因了~薄餅平時都係只有2-4件,呢間餐廳竟然成6件左右,當飯食都唔過份串燒 (雞、牛、豬)每款2件,食得出係即叫即燒,上枱仲係熱辣辣。雞肉同豬肉相對較嫩滑,2款醬汁任君選擇,好抵食!!燒豬頸肉每件豬頸肉的熟透度相差無多,調味剛好,估唔到大部份燒物都咁出色,份量足夠3個人分享,必食之一香芒軟殼蟹米紙卷微甜芒果肉及鬆脆軟殼蟹, 配上米粉、紅蘿蔔絲、青瓜絲

鋪頭主打東南亞菜,星馬泰都有得㨂。

薄餅

串燒 (雞、牛、豬)

每款2件,食得出係即叫即燒,上枱仲係熱辣辣。
雞肉同豬肉相對較嫩滑,2款醬汁任君選擇,好抵食!!

燒豬頸肉

香芒軟殼蟹米紙卷

微甜芒果肉及鬆脆軟殼蟹, 配上米粉、紅蘿蔔絲、青瓜絲及紙米卷,成功減低油膩感。

生菜及配料沾上酸汁,爽口醒胃。

珍多冰

椰汁及冰塊(好重要
)不會過多,食咁多煎炸食物,1杯凍飲走唔甩。

環境梳化舒服,裝修有格調

2023-04-24
2023-05-01 116 浏览
算是經常幫襯的一間食店,他們的廚房味道是一個主要因素,食材質素其實跟一般餐廳質素一樣,但同樣是雪蝦,這裡味道就較好。不過須注意是較為甜酸辣,雖然泰國菜都是這樣,幸好他的選擇也算ok,比如說想食得較生酮的話,有一些冇跟飯但又好味吃得飽的選擇,我自己比較多點各種肉生菜包,炒河粉,羊架,咖厘冬蔭公類。炒河粉類倒是特別做得不錯,雖然不同的菜式,有些味道可能倒帽式相似,因為來來去去也就幾樣調味。我會好心的講下,叫你諗清楚先叫的菜式:軟殼蟹、魚(有些整條有魚鱗),還有些菜式會跟泰式甜酸醬、就是你去餐記都一樣食過那些罐頭式同一個tone。衛生方面我有一次炒菜吃到底部,發現整張傳菜紙,幸好沒有甩油墨。這個出街食飯都會存在的問題,即使5星酒店也差不多其實眼不見為干淨,自己多注意。

2023-05-01
25 分钟 (外卖自取)
  • 自己試
2023-04-21 148 浏览
四朵金花又出動,今次揀咗馬鞍山泰菜,餐廳係啇場角落,真係要識路先搵到,裝璜唔錯,幾骨子,坐得舒服。點左椒鹽軟殼蟹、海鮮南瓜飯、串燒、香茅魚,轉頭有音樂聲,嚟左個機械人送餐,又幾得意嘅!試吓椒鹽軟殼蟹,炸得唔夠脆,有鹹味,冇香味;海鮮南瓜飯,飯底本身整得幾好,可惜南瓜唔靚,唔夠粉又唔夠稔;串燒牛比豬好,但沙爹醬都係少咗啲又唔夠味;最後香茅魚都算有心機,起肉脆炸賣相唔錯,但魚肉本身嘅味唔夠,亦冇香茅味。食過就算,唔算貴,但又唔會諗住再嚟囉!
食過就算,唔算貴,但又唔會諗住再嚟囉!
南瓜海鮮飯
香茅魚
2023-03-31 1223 浏览
馬鞍山俾人嘅印象都係美食沙漠,但其實近年都有唔少連鎖餐廳進駐了新港城。「新泰東南亞餐廳」係馬鞍山都有分店,之前係尖沙咀店已經食過,午市套餐都只係$75,仲可以加配小食同升級特飲,再加埋小食,人均都唔使$150 😆打開餐牌見午市套餐都有成7款選擇,而且仲會定期轉換餐牌,唔夠喉仲可以加$28 加配小食👍我地揀咗一人一款套餐,再加咗椒鹽軟殻蟹🦀🦀食完之後超滿足😆😆巴東牛肉配香飯一上台望到都流哂口水啦,橙紅色嘅巴東醬又惹味,而且放上枱就聞到椰奶嘅香氣,牛肉用咗牛腩位,有肉有筋👍🏻👍🏻最後忍唔住食到清碟用哂啲巴東牛肉醬嚟送飯😆😆星洲喇沙蝦米線哩款喇沙唔會過份濃味多油,而椰汁🥥味較突出,反而辣味就唔算多,喇沙嘅配料都算足料,有鮮蝦、魚片、豆卜、雞蛋🥚等,豆卜嗦哂啲喇沙湯,超滋味😋😋蒜蓉炒貴妃苗加$28 可以加點3款小食嘅其中一款,我地就揀咗健康嘅蒜蓉炒貴妃苗,貴妃苗新鮮爽脆加上蒜蓉粒就超惹味綠荳沙冰 加$8 就可以升級特飲,除咗指定泰式椰汁冰🥥、龍眼冰等,我地最有興趣嘅係綠豆沙冰😋😋將綠荳蓉打成如綿綿冰嘅細緻口感,既透心涼又解辣椒鹽軟殻蟹泰式小食又點少得椒鹽海鮮,我地就揀咗椒鹽軟殼蟹,$78 嘅份

巴東牛肉配香飯

星洲喇沙蝦米線

蒜蓉炒貴妃苗

綠荳沙冰

椒鹽軟殻蟹
泰式小食又點少得椒鹽海鮮,我地就揀咗椒鹽軟殼蟹,$78 嘅份量俾我地想像中多,雖然軟殼蟹唔係話炸到相當脆身,但就仲可以食到蟹肉👍🏻
  • 椒鹽軟殼蟹
2023-03-24 312 浏览
因為馬鞍山係美食沙漠,所以先可以有間咁難食既食市都排晒長龍。門面裝修係不錯,食物擺盤都好吸睛,但食市最重要係味道囉!明知一分錢一分貨,有質素既食材,成本太高,做生意係好難平衡,唯有廚師既廚藝搭夠啦!可惜⋯⋯!紙米卷淡而無味,粉皮一嚿黐一嚿,都唔知整咗幾耐;蝦醬炒飯,無蝦醬味,炒飯都可以完全唔熱,鍾意食炒飯都係想食熱飯啫!串燒羊,用炆羊腩既草羊,即使細細粒,都靭到食唔到,其中有粒菠蘿仲係壞既;最後明爐烏頭,唯一熱食,但魚鱗多到唔知點食。整體來講:淡而無味、全部無熱度。
門面裝修係不錯,食物擺盤都好吸睛,但食市最重要係味道囉!
紙米卷淡而無味,粉皮一嚿黐一嚿,都唔知整咗幾耐;
最後明爐烏頭,唯一熱食,但魚鱗多到唔知點食。
整體來講:淡而無味、全部無熱度。
2023-03-12 221 浏览
新泰咁出名相信有唔少人都食過而我之前就食過尖沙咀嗰間馬鞍山就第一次試同樣都係地方大性價比高星期五嘅夜晚仲好多人添————————又估唔到新泰有得叫Cocktail 叫左杯Mai Tai 同埋綠豆沙冰Mai Tai 好好似甜甜地嘅橙汁飛天通菜好好食炒得又香又夠翠綠最鍾意馬拉盞嘅炒法特別香另外仲叫咗個馬來西亞咖喱牛肉黃咖喱唔算特別辣配埋印度薄餅食,簡直一流羊肉串燒都好值得推介俾大家羊肉非常林個醬汁同埋其他配料加埋一齊簡直絕配平時食得芒果軟殼蟹卷多今次就簡簡單單食個大蝦米卷感覺上健康好多但味道就相對較清淡減肥人士絕對可以食最後仲叫咗個肉骨茶有幾條排骨仲有我最愛嘅豆卜分量一啲都唔野少—————-新泰絕對係我喺香港食過嘅泰菜頭3選擇又多嘢食,又好食!
新泰咁出名

炒得又香又夠翠綠
最鍾意馬拉盞嘅炒法特別香

另外仲叫咗個馬來西亞咖喱牛肉
黃咖喱唔算特別辣
配埋印度薄餅食,簡直一流

羊肉串燒都好值得推介俾大家

有幾條排骨仲有我最愛嘅豆卜
分量一啲都唔野少
—————-
新泰絕對係我喺香港食過嘅泰菜頭3選擇
又多嘢食,又好食!
2023-03-08 168 浏览
馬鞍山美食沙漠不再更多餐廳係依到開今次依間泰國菜有分店係尖沙咀,食過一次水準高上,所以黎到馬鞍山見到有佢唔洗稔就入左去馬鞍山廣場人流算多,好多餐廳晚上都要排隊,大家要有心理準備爆哂,所以等左幾個字先有張細檯比我地不過算乾淨綠豆沙冰 上次飲過,好正,健康feel唔太甜Mai-Tai仲有酒飲,好happy馬拉盞通菜唔太鹹,健康之選馬沙拉咖哩  & 印度酥餅perfect match牛肉正常滑牛果d,唔好要求太高串燒羊肉(4串)羊肉fans 必叫份量足,仲有羊架可試越式蝦米紙卷唔太重口味之選fresh馬拉肉骨茶天氣乾燥,有d 湯飲下不過d 肉仲多過湯,多d 湯就好
馬鞍山美食沙漠不再
更多餐廳係依到開

今次依間泰國菜有分店係尖沙咀,食過一次
水準高上,所以黎到馬鞍山見到有佢唔洗稔就入左去

馬鞍山廣場人流算多,好多餐廳晚上都要排隊,大家要有心理準備

爆哂,所以等左幾個字先有張細檯比我地
不過算乾淨

綠豆沙冰  &  Mai-Tai

綠豆沙冰
上次飲過,好正,健康feel
唔太甜

Mai-Tai
仲有酒飲,好happy

唔太鹹,健康之選

perfect match
牛肉正常滑牛果d,唔好要求太高

羊肉fans 必叫
份量足,仲有羊架可試

唔太重口味之選
fresh

馬拉肉骨茶
天氣乾燥,有d 湯飲下
不過d 肉仲多過湯,多d 湯就好

2023-03-05
綠豆沙冰  &  Mai-Tai
2023-03-01 141 浏览
今日約左朋友係馬鞍山行街 就決定食呢間新泰東南亞餐廳😎實在係食過番尋味呀😋佢個lunch set menu 好抵食 有正餐跟埋野飲🤤我同朋友一人各叫一個餐 第一個餐係 泰式海南雞飯🐔仲有冬瓜湯 個湯清清地 飲落去有啲胡椒味🤤真係好豐富 👍同埋海南雞都幾多 且雞肉好細滑😆 加埋油飯同埋薑蓉真係絕配☺️另外 仲叫左 濕炒什菌肉片河😜肉片真係都幾多!同埋啲汁好夠👍河粉食落去都好滑😆 仲有埋啲紅蘿蔔🥕西蘭花🥦 同埋菇 完全唔肥膩很健康!另外 我地仲叫左upgrade 優惠小食包括越南絲綢春卷有2舊春卷 同埋酸辣醬春卷外皮煙煙韌韌 春卷餡好多 除外 仲有叫 蒜蓉炒貴妃苗🥬貴妃苗用蒜蓉炒很好香 熱辣辣有獲氣!貴妃苗上仲有啲炸蒜🧄 很美味!椒鹽軟殼蟹都好大份🦀有好多舊炸得好香口 😋 就算擺左十分鐘先食都冇浸油膩感覺👍好酥脆 炸得啲粉漿唔厚 口感軟滑同埋環境好乾淨衛生 感覺很良好 加埋服務好周到 是一個很好既用餐時間😆👍下次再食😎

佢個lunch set menu 好抵食 有正餐跟埋野飲🤤

包括越南絲綢春卷
有2舊春卷 同埋酸辣醬
春卷外皮煙煙韌韌 春卷餡好多

除外 仲有叫 蒜蓉炒貴妃苗🥬
貴妃苗用蒜蓉炒很好香 熱辣辣有獲氣!
貴妃苗上仲有啲炸蒜🧄 很美味!

椒鹽軟殼蟹都好大份🦀有好多舊