餐厅: 方叔叔重慶老火鍋 (太子集團中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
方叔叔久唔久要食一次 ,重慶老火鍋就是他們的最大賣點。真係會掛住佢嘅環境服務同埋食材。每一碟都好乾淨,又會教你大概落幾耐。坐低之後仲有甜品,食完之後又有生果。尖沙咀呢間分店第一次嚟,原來有海景,可以到處望住維港嘅景色,幾有氣氛!調味料都擺咗喺你面前唔使出去攞。咁啱撞正依家有 ⭐️7週年添飲優惠⭐️ 凡於店內惠顧一杯四大天王特飲 或 Sapporo 七寶札幌生啤,即可享無限添飲優惠。 一杯已經好大杯,仲有得refill真係好正!總的來說,方叔叔的重慶老火鍋和飲品都非常值得一試。加上海景的優美景色,這裡是一家用餐體驗非常棒的餐廳。🤍麻辣挑戰2人套餐 $435 武隆苕粉(半份)皇帝菜(半份)功夫萵筍片(半份)包漿豆腐(半份)鮮竹笙(半份)手打魚籽蝦滑(半份)鴨血(半份)嫩牛肉(半份)紐西蘭精品羊肉卷(半份)重慶耗兒魚(半份)千絲柏葉(半份)九宮格麻辣大紅鍋(2人套餐) 但係我就想食 鴛鴦鍋 加錢叫咗鴛鴦麻辣鍋 x 大骨滋補湯 $38@每人 加錢很值,鴛鴦麻辣鍋和大骨滋補湯做成的組合,更是完美。每一樣食材嘅份量,都好足夠兩個人,食完真係抱住個肚走。加咗杯嘢飲同埋甜品 已經超級滿足好夠食 🤍紅糖爆漿
方叔叔久唔久要食一次 ,重慶老火鍋就是他們的最大賣點。
真係會掛住佢嘅環境服務同埋食材。
每一碟都好乾淨,又會教你大概落幾耐。
坐低之後仲有甜品,食完之後又有生果。

調味料都擺咗喺你面前唔使出去攞。

🤍麻辣挑戰2人套餐 $435
武隆苕粉(半份)
皇帝菜(半份)
功夫萵筍片(半份)
包漿豆腐(半份)
鮮竹笙(半份)
手打魚籽蝦滑(半份)
鴨血(半份)
嫩牛肉(半份)
紐西蘭精品羊肉卷(半份)
重慶耗兒魚(半份)
千絲柏葉(半份)
九宮格麻辣大紅鍋(2人套餐)

但係我就想食 鴛鴦鍋 加錢叫咗
鴛鴦麻辣鍋 x 大骨滋補湯 $38@每人

加咗杯嘢飲同埋甜品 已經超級滿足好夠食
🤍紅糖爆漿糍粑 $68
紅糖爆漿糍粑香甜軟滑

🤍洛神花鮮橙特飲(凍) $48
四大天王特飲非常好喝,加$38就可以一直無限添飲。好香嘅生果味,充滿維他命。
Uncle Fong Hot Pot♨️🥢 Sea View Night🌅..天氣開始凍又係時間打邊爐♨️,今晚黎到尖沙咀既方叔叔來個正宗麻辣火鍋,悄悄告訴你呢間分店先睇到日落🌅,一邊欣賞醉人維港海景+日落火鍋,確係工作過後一種享受。.🔸鴛鴦麻辣鍋 $76先來揀個鍋底(普通辣 & 大骨滋補湯), 照顧到唔食辣既朋友。麻辣鍋夠香又帶麻,愈食愈過癮;豬骨湯同樣足料,大骨加上蘿蔔粟米,湯頭甜。🔸安格斯牛板翼(半份)$98🔸美國牛板腱(半份)$98🔸藤椒牛舌(一份)$108🔸紐西蘭精品羊肉卷(半份)$58🔸黑豚腩肉(半份)$48🔸北寄貝(一份)$168🔸沙白(半份)$48🔸青瓜花(一份) $38🔸稻庭烏冬(半份)$28🔸紅糖冰粉 $28
🔸敬送品嘗老樹文旦柚 $48
🔸水仙烏龍檸檬茶(凍) $48🔸生津止渴楊梅汁(凍)$48
🔸茶位/醬料湯底 $40牛肉類係火鍋必點,3款牛肉各有千秋🐮;羊肉 & 豬肉同樣不錯吃。海鮮類既季節限定✨ 沙白 & 北寄貝同樣新鮮;青瓜花🥒 脆嫩好吃。最後火鍋不能少既烏冬🍜,岩晒我呢個澱粉質人,煙韌彈牙。正好今年為方叔叔香港七週年有🥳,四大天王無制限添飲🍹,大大杯岩晒火

一邊欣賞醉人維港海景+日落火鍋,確係工作過後一種享受。

🔸鴛鴦麻辣鍋 $76

🔸敬送品嘗老樹文旦柚 $48

🔸水仙烏龍檸檬茶(凍) $48
🔸生津止渴楊梅汁(凍)$48
🔸茶位/醬料湯底 $40

正好今年為方叔叔香港七週年有🥳,四大天王無制限添飲🍹,大大杯岩晒火鍋來解渴解辣又下火!最後四川甜品唔少得紅糖冰粉,火鍋過後吃一口確是涼透心,大滿足!
×××[方叔叔重慶老火鍋 -Uncle Fong Hot Pot]×××
©尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓
2023-10-20 51 浏览
一直都想試呢間麻辣火鍋,終於搵到機會試😍一坐低就送上每人一碗糖水,都幾潤喉🥰九宮格麻辣火鍋,我問侍應點解會有9格,係唔係每個格有唔同味?原來每個格溫度有少許不同,中間係最高溫,適合烚牛/羊。十字格無咁高溫,適合烚菜。四角格就相對地最低溫,我地就用黎烚芋頭,唔同格放唔同食材,感覺上好似用盡全個鍋😌最初頭原本想散叫牛肉,但係侍應推薦牛肉拼盤,有牛小排,牛板翼,牛小排同牛舌,有晒四款我想食嘅牛,而且份量都唔細,好有滿足感🥳其他火鍋食材,羊肉卷,韭菜餃,芋頭,竹笙,油炸鬼,都正正常常。不過溫馨提示,食麻辣火鍋,盡量唔好叫菜,因為菜會吸晒啲辣油,變到好辣🤣紅糖糍粑可以解辣😋而家慶祝7週年,飲品做優惠,啤酒$38同特飲$48任飲,都幾抵🍺現場都幾多大陸人黎食,可能呢度算係比較正宗既麻辣火鍋🥘值得再黎食👍👍
一直都想試呢間麻辣火鍋,終於搵到機會試😍

一坐低就送上每人一碗糖水,都幾潤喉🥰

現場都幾多大陸人黎食,可能呢度算係比較正宗既麻辣火鍋🥘

值得再黎食👍👍

2023-10-14
  • 牛肉拼盤
2023-10-17 62 浏览
秋風起,又是火鍋的旺季,吃麻辣火鍋,首選方叔叔重慶老火鍋,之前去過將軍澳、銅鑼灣,今晚又來到尖沙咀,希望今季今年可以去其餘分店試試。嫩牛肉半份$48 ,牛肉沒有太多脂肪,鮮嫩美味,牛肉味道濃郁,雖然脂肪比不上和牛,不過個人最喜愛都是嫩牛肉。西班牙黑豚梅肉半份$88,黑豚肉切得比較厚身,有點像豬扒,不過尺寸少了很多,放在麻辣鍋內,可以帶出豚肉的鮮味。鮮龍躉片半份$78,龍躉片味道鮮甜,龍躉魚皮,煙煙韌韌,肉質爽口彈牙,無論放在雞湯或麻辣鍋內,同樣美味。麻辣牛肉半份$48,這個麻辣牛肉,每次來到這裏,是必點的一道火鍋配料,麻辣味道層次豐富,喜歡麻辣的必是這道配料。👍👍👍😍😍😍😍😍美國桶蠔半份$98,桶蠔的尺寸頗大,雖然只有兩隻,不過貴精不貴多,桶蠔鮮味十足,值得推薦。桂花蚌半份$88,只需放在窩裏2分鐘,便可享用爽脆鮮甜的桂花蚌了。鴛鴦麻辣鍋每人$38 ,養生花膠雞鍋每人另加$20,麻辣味道層次豐富,雞湯濃郁可口,就算不喜歡吃辣的,亦可以選擇雞湯鍋。青瓜花一份$38,店員解釋,這是青瓜的花,味道有點像青瓜,將青瓜花放在雞湯之內5分鐘,吸收了雞湯的鮮甜味道,就更加美味。紅糖冰粉$28 ,有多

紅糖冰粉$28 ,有多款果仁和提子乾,加上紅糖的甜味,冰粉味道變得更加層次豐富。😍😍😍😍😍
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 F̾i̾e̾r̾y̾ ̾a̾n̾d̾ ̾D̾e̾l̾i̾c̾i̾o̾u̾s̾ ̾W̾o̾r̾l̾d̾ ̾o̾f̾ ̾H̾o̾t̾p̾o̾t̾ @ 🌟 方叔叔重慶老火鍋《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:雙拼鴛鴦鍋:麻辣拼養生花膠鷄鍋 HKD 116安格斯牛板翼 HKD 196美國牛板腱 HKD 98紐西蘭精品羊肉卷 HKD 58手打四寶丸 HKD 58芝士丸 HKD 28青瓜花 HKD 38皇帝菜 HKD 28淮山條 HKD 28油條 HKD 18紅糖冰粉 HKD 28紅糖糍粑 HKD 38.👽 大媽最鍾意約朋友打邊爐吹水聚會!朋友仔鍾意食辣,今次揀呢間,就絕對高質,正宗麻辣,兼且地理位置超方便。.🥘 主打麻辣九宮格,一入門口已經聞到空氣瀰漫住濃烈嘅麻辣味,未食已經覺得肯定惹味非常!本身打算試特色九宮格,但見到有特別推介養生花膠湯,一於叫雙拼鴛鴦鍋:「麻辣拼養生花膠鷄鍋」,試曬兩款啦!一邊係麻辣湯底,辣味濃郁,麻辣風味豐富,絕唔係淨係靠辣油。另一邊係養生花膠鷄湯底,滋補又鮮美。.🥩 時令季節精選餐牌當然要試下,叫左「安格斯牛板翼」。牛板翼肉質鮮嫩多汁,完全無渣,可以食到牛肉嘅鮮美。.🐂
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
淮山條 HKD 28
油條 HKD 18
紅糖冰粉 HKD 28
紅糖糍粑 HKD 38

🐂 另外仲有「美國牛板腱」,牛板腱肉質鮮嫩,口感彈牙,保持到肉質嘅嫩滑同鮮美的味道,尤其夾麻辣湯底的香辣風味。

安格斯牛板翼

🐐 仲有就係「紐西蘭精品羊肉卷」,夾起唔會散,羊肉都係嫩滑,羊肉絕對係麻辣鍋嘅絕配,風味即刻出曬黎!

紐西蘭精品羊肉卷

🍡 除左肉肉,就當然要試下丸類。叫左「手打四寶丸」,有齊:香菜牛丸,香菜豬肉丸,蝦丸、墨魚丸。香菜牛丸,帶有芫荽嘅清新味道,香菜豬肉丸,就除咗芫荽味仲有豬嘅油香。蝦丸同墨魚丸則有海鮮嘅鮮,同超級彈牙嘅口感。

手打四寶丸

🧀 另外就係「芝士丸」,內裡滿滿嘅芝士餡料,感受到超濃郁香味同埋融化嘅口感。
🌼 呢個青瓜花真係清爽又開胃!青瓜切成花狀,經過熱鍋煮熟,保持了脆嫩的口感。吃起來清爽爽口,能夠中和辣味,為整個餐點增添了一份清新的風味。真係一道讓人回味無窮嘅涼爽小菜!

青瓜花

🥬 花膠湯底咁鮮,當然要點「皇帝菜」去索曬湯嘅精華啦!
🥒 仲有好養身嘅「淮山條」,切成條狀,保持脆脆嘅口感,索湯後美味又滋補。
🥖 要索湯就當然唔少得呢個「老油條」啦!炸得金黃酥脆,非常酥脆,搭配湯底真係一絕!

🍧 尾聲黎一個超特色嘅「紅糖冰粉」,冰粉細滑爽口,紅糖糖水甜而不膩,完美中和之前嘅辣勁。

紅糖冰粉

🫘 仲有「紅糖糍粑」,真係傳統又好味!糍粑好煙韌彈牙,紅糖嘅甜包裹住糍粑,裡面夾心又有黑糖,甜蜜非常。

紅糖糍粑

🌟 呢度位置真係超方便,食材優質,麻辣湯底正宗,定價亦物有所值,非常適合約埋朋友仔黎吹水聚餐呢。

📍 尖沙咀北京道12A號太子集團中心19樓
青瓜花
紅糖冰粉
紅糖糍粑
2023-10-04 98 浏览
放假又要食好西😂辣癮起就諗起麻辣火鍋,方叔叔想試好耐,但又怕好辣,問左唔食辣嘅男朋友都有興趣🤭咁就一定要去!去左尖沙咀分店,地方好大,座位好闊落,唔會坐得好逼,重點係有靚靚海景欣賞,已經覺得好chill…見到有二人套餐已經有好多野食,但見到仲有季節限定,都好想食🤤原來食物可點半份,咁就可以點多幾樣,啱晒我呢個為食鬼😂美國牛板腱$98、美國桶蠔$98、白鱔$58全部點半份,再點埋麻辣挑戰二人套餐$435,有武隆苕粉、皇帝菜、功夫萵筍片、包漿豆腐、鮮竹笙、手打魚籽蝦滑、鴨血、嫩牛肉、紐西蘭羊肉卷、重慶耗兒魚、千絲柏葉、九宮格麻辣大紅鍋,另外仲有季節限定,美國牛板腱$98、美國桶蠔$98、白鱔$58全部點半份,食辣野當然要狂飲野,點左洛神花鮮橙特飲$48、生津止渴楊梅汁$48,大大杯,非常解辣!開餐前店員送上雪耳糖水比我地潤下喉嚨,好窩心☺️麻辣湯底有幾種辣度,我地挑戰普通辣,上枱見到成鍋紅卜卜,好多辣椒😂店員仲話唔夠隨時可以任加😳但我地覺得已經夠辣喇🥵但唔會嗆喉,辣得過癮!整體而言,「方叔叔」的麻辣火鍋非常值得推薦。他們的食材種類繁多,提供了許多選擇。食材的質量很好,鮮嫩可口。麻辣湯底的味道

整體而言,「方叔叔」的麻辣火鍋非常值得推薦。他們的食材種類繁多,提供了許多選擇。食材的質量很好,鮮嫩可口。麻辣湯底的味道也很正宗,辣度適中。服務態度友好,讓人感到溫暖。如果你喜歡食辣,「方叔叔」一定唔會令你失望。

2023-09-26
  • 麻辣挑戰二人套餐
  • 美國桶蠔
  • 白鱔
  • 武隆苕粉
  • 紐西蘭羊肉卷
  • 包漿豆腐
方叔叔重慶老火鍋有好多開店,每次經過見到佢招牌嘅九宮格麻辣火鍋都覺得好吸引,終於book咗今晚去食,今日嚟到位於尖沙咀太子集團中心嘅分店,店員勁有熱情❤️‍🔥🤣服務好周到,凳都未坐暖就拎咗兩碗冰糖雪耳紅棗糖水俾我哋潤一潤喉😁👍🏻湯底我哋要鴛鴦麻辣鍋,一邊麻辣普通辣,一邊養生花膠雞鍋🤤麻辣好過癮,藥材味好出,食得出唔係d味精湯🌶️🥵花膠雞好足料,啖啖花膠好滋補☺️雞肉好嫩滑🐓 方叔叔嘅配料選擇都好多,最鍾意係佢可以半份/一份咁嗌,兩個人去食都唔怕試唔到好多款式😉以下係特別推薦:🤍嫩牛肉🐃平時唔食滑牛,但呢個超級嫩~必點🌟🤍桂花蚌🌼新鮮可口🌟🤍十秒牛舌👅爽口彈牙🤍手打墨魚滑🦑香濃可口🤍功夫萵筍片👨🏻‍🍳師傅好刀功~睇得又食得!🤍手打魚籽蝦滑🦐🤍武隆苕粉🍜類似薯粉,煙煙韌韌好好食!🌟🤍唐生菜🥬🤍白蘿蔔🤍韭菜餃🥟🤍烏冬🤤吸晒d湯嘅精華🤍水仙烏龍檸檬茶🍺珍寶size,爽!整體嚟講食物質素唔錯,有重慶火鍋風味~價錢亦合理,麻辣湯越食越過癮,鍾意食辣嘅朋友一定唔可以錯過😆

🤍嫩牛肉🐃平時唔食滑牛,但呢個超級嫩~必點🌟
🤍桂花蚌🌼新鮮可口🌟
🤍十秒牛舌👅爽口彈牙
🤍手打墨魚滑🦑香濃可口
🤍功夫萵筍片👨🏻‍🍳師傅好刀功~睇得又食得!
🤍手打魚籽蝦滑🦐
🤍武隆苕粉🍜類似薯粉,煙煙韌韌好好食!🌟
🤍唐生菜🥬
🤍白蘿蔔
🤍韭菜餃🥟
🤍烏冬🤤吸晒d湯嘅精華
🤍水仙烏龍檸檬茶🍺珍寶size,爽!

2023-09-05 102 浏览
呢個暑假成日要公公照顧謙謙, 藉住今日謙謙和婆婆都唔得閒,我就帶公公去食‘’方叔叔‘’慰勞下佢。呢到方叔叔緊係要點鴛鴦麻辣鍋啦! 點左麻辣小辣,麻香得來唔會濁親喉嚨咁就啱公公食。最鍾意呢到火鍋配料每樣半份可以叫多幾款,唔洗迫自己食哂全份。火鍋材料有藕片(半份) 、 鴨血(半份) 、 鰻魚(白鱔)(半份) 、 皇帝菜(半份) 、 鮮腐竹(半份) 、鮮竹笙(半份) 、 千絲柏葉(半份) 、 美國牛板腱 (半份) 、 嫩牛肉(半份) 、 珊瑚蚌(半份) 。材料新鮮最愛牛板腱肉味濃郁, 嫩牛肉份外嫩滑。始終食麻辣會口渴的,特別點了兩杯特飲, 洛神花鮮橙特飲(凍)和衝上雲霄百香果雞尾酒(含酒精),我飲前者甜甜酸酸king size 夠哂解渴,後者帶點點酒意公公啱哂。呢到必點係紅糖爆漿糍粑, 我鍾情佢煙韌口感又夠軟糯一咬中間紅糖漿爆出來好滋味。

2023-09-01 1124 浏览
食多咗方叔叔,再食其他麻辣火鍋,始終覺得唔夠味。等掛颱風,食餐好嘢慶祝下。鴛鴦鍋底,番茄湯同麻辣湯係我嘅最愛,番茄湯可以涮海鮮,麻辣湯底涮肉。可樂同唯怡豆奶,食火鍋點可以唔叫嘢飲,解辣一流。鵪鶉蛋,一早倒落湯底,煮耐少少,鵪鶉蛋索曬湯底味道,食落勁好味。美國桶蠔,蠔超級大,差唔多成隻巴掌大,煮滾後5分鐘可以食。蠔好肥美,落咗辣湯,食落更加鮮甜。重慶耗兒魚,哩個都要煮耐少少,魚肉入口即化,同埋冇骨。鰻魚(白鱔),鱔魚好大一件,微卷已經可以食,食落彈牙爽口,唔錯。小郡肝,已經預先醃制過,處理得幾乾淨,食落好脆口。大刀豬腰片,豬腰片得好薄身,唔好燙太耐,老咗就唔好食啦。豬腰一D都唔腥,處理得好好,加埋辣椒粉更加惹味。紐西蘭精品羊肉卷,羊肉肥瘦相間,唔會有羊膻,好味。美國牛板腱,牛肉睇落好高質,微涮已經有得食,牛肉入口好軟嫩,牛味都好重,唔錯。長城小白豬午餐肉,來方叔叔必叫,食落好重肉味,同埋有少少筋膜,豐富咗口感。幹貢菜,貢菜食落勁脆口,放落辣湯,嗦曬湯底辣味,勁惹味。食幾多次方叔叔都好,都係辣得好過癮,食得好滿足TIM。

可樂同唯怡豆奶,食火鍋點可以唔叫嘢飲,解辣一流

重慶耗兒魚,哩個都要煮耐少少,魚肉入口即化,同埋冇骨

小郡肝,已經預先醃制過,處理得幾乾淨,食落好脆口

紐西蘭精品羊肉卷,羊肉肥瘦相間,唔會有羊膻,好味

幹貢菜,貢菜食落勁脆口,放落辣湯,嗦曬湯底辣味,勁惹味

食幾多次方叔叔都好,都係辣得好過癮,食得好滿足TIM
2023-08-31
  • 美國桶蠔
  • 重慶耗兒魚
  • 鰻魚(白鱔)
  • 大刀豬腰片
  • 長城小白豬午餐肉
2023-08-30 85 浏览
今日又黎打邊爐,今次食鴛鴦麻辣鍋每位加$20有養生花膠雞鍋,好抵食!花膠桶唔細無血絲,雞件算多,令所有吸汁勁嘅餸料都好正。好似包漿豆腐、皇帝菜之類,好滋味嘅雞湯味。第一次食水母,口感似海蜇,好得意爽口,浸麻辣湯正!珊瑚蚌、龍躉片、滑溜鮮牛肉、淮山條等等,每次都order次次都靚。其他例如美國牛板腱都ok質素。苕粉淥一陣好煙韌Q彈,萵荀條同萵荀片兩種唔同爽脆清清地嘅口感超like。手打蝦滑都係抵食之選,有丸類彈牙口感不失蝦味。另外,服務例如加湯收碟禮貌都好到位。所以我都係常客。
花膠雞
珊瑚蚌
龍躉片
小水母
皇帝菜
第一次食水母,口感似海蜇,好得意爽口,

另外,服務例如加湯收碟禮貌都好到位。所以我都係常客。
花膠雞
珊瑚蚌
龍躉片
小水母
皇帝菜
2023-08-24 84 浏览
講到食麻辣火鍋,方叔叔個湯底真係完勝⭐️哩期仲有個赤熱promotion🔥挑戰免費湯底九宮格麻辣大紅鍋🔥特製既九宮格鍋,按不同既加熱溫度及牛油濃度,將火鍋分為3個層次😍 首選重慶辣湯,香辣刺激有層次,食過番唔到轉頭! 紅卜卜,睇見都流口水🤤中意哩度火鍋料可以半份半份咁叫,彈性d可以食多d野🫣海鮮類今期期間限定既海鮮鮮活海蟶,漲卜卜夾落去已feel到彈性,多汁鮮甜,必點☑️鮮龍躉片連埋少少皮位先好食,肉有彈性。愛美國桶蠔肥大既口感,夾住都覺得重😂又肥又厚入口超滿足🤤美國牛板腱板腱肉味同口感較為平均,正常質素。現炸豆皮(半份)必點!! 即炸薄脆鬆化,豆味突出,比起響鈴我更中意依個❤️鮮竹笙索左湯好刺激,最後仲叫左准山條同埋稻庭烏冬,烏冬落湯唔洗一陣已經變左深紅😂好似包左層辣湯係面咁,入哂味好辣好香堅好味😋生津止海楊梅汁全靠佢酸酸甜甜幫我解辣,仲好大杯添👍🏻賣單仲有荔枝送❤️係冰凍多汁又甜既,好欣賞💯

中意哩度火鍋料可以半份半份咁叫,彈性d可以食多d野🫣

海鮮類

鮮龍躉片連埋少少皮位先好食,肉有彈性。

愛美國桶蠔肥大既口感,夾住都覺得重😂又肥又厚入口超滿足🤤

美國牛板腱
板腱肉味同口感較為平均,正常質素。

現炸豆皮(半份)
必點!! 即炸薄脆鬆化,豆味突出,比起響鈴我更中意依個❤️

生津止海楊梅汁
全靠佢酸酸甜甜幫我解辣,仲好大杯添👍🏻

賣單仲有荔枝送❤️係冰凍多汁又甜既,好欣賞💯
2023-08-23 86 浏览
方叔叔 的 麻辣火鍋 夠辣又惹味,火鍋料可叫半份最岩我哋2個仲要今次有$68 日本生啤 任飲啤酒 當然即時過來食,來到8點都已滿座麻辣鍋配蕃茄湯,十分適合食小辣的朋友,普通辣都已經夠,因為會越煮越辣,蕃茄味都濃同香,再加湯味道都有淡到抵讚豬心第一次食,沒想到原來咁軟滑,薄切後輕輕煮食得幾好食嫩牛肉,肉質有口感,肉味都可以。鵝腸夠新鮮又夠爽口功夫萵筍片,超薄切,煮一煮就食仲食到爽口好味道。牛板腱牛味都濃口感薄身同嫩牛肉少厚軟熟口感不同豬大腸有少少卥水感,再加湯底再味道濃點,而且入面不多肥膏,好味不錯白鱔大片夠新鮮,現炸豆皮來到幾靚好薄身,煮幾十秒食仲有到豆皮獨有口感不會好淋身魚麵堅有魚味但不會太濃,口感幾滑不錯小白豬午餐肉,打邊爐點會唔叫,入面有不少肉粒啖啖肉唔會粉見啤酒有無限暢飲仲要日本札幌生啤都係$68點會唔叫,飲落去順又幾滑,麥味幾香又不會太濃,最後都飲咗3杯,喜歡啤酒朋友必叫。而我就飲汽水加冰,偷了少少朋友啤酒混來飲差不多食完再加個一個冰粉甜品,黑糖味剛好不會太甜又夠凍,冰粉好滑,配料勁多新鮮。最後連加一不用$400/人,價錢都合理而這裡坐得舒服和服務態度都好好

豬心第一次食,沒想到原來咁軟滑,薄切後輕輕煮食得幾好食

嫩牛肉,肉質有口感,肉味都可以。鵝腸夠新鮮又夠爽口

魚麵堅有魚味但不會太濃,口感幾滑不錯

小白豬午餐肉,打邊爐點會唔叫,入面有不少肉粒啖啖肉唔會粉

2023-08-17 136 浏览
無論咩天氣都愛打邊爐😜一直都好想來方叔叔重慶老火鍋,有好多分店,我地選了尖沙咀店。見食評有介紹午市二人火鍋套餐幾抵,所以我地選了下午時段來。環境好開揚,我地被安排近窗位置,可以望到維港景色嘆住打邊爐😍確實唔錯坐低已經送上2碗紅棗雪耳糖水😍好滋潤啊午市二人火鍋套餐湯底揀了雙拼鴛鴦鍋朋友唔食太辣所以麻辣選了普通辣🌶另一款養生花膠雞鍋先講個花膠雞鍋好多花膠🐔雞肉好嫩,個湯好鮮甜,我飲咗2碗先開始打邊爐😋麻辣雖然揀普通辣🤣🌶但我朋友已經覺得好辣🤭怕辣都可以整個油碟點解辣的😜加蒜泥🧄加葱花,加香油撈拌的套餐食材有美國牛板腱,鮮鴨血、手打蝦滑、午餐肉、稻田毛肚、 珊瑚蚌、田園菜藍、萵筍條、武隆苕粉、紅糖爆醬糍粑二人套餐咁多野食都係$398👍真心抵如果套餐唔夠食仲可以額外加錢選散點 半份/一份📍我地另外散點選了鮮活海蟶(一份)放落雞湯滾熟後更加鮮美十足,隻隻好飽滿🤤口感煙韌套餐得一碟牛當然唔夠我地食啦🦬📍散點叫多碟美國prime牛小排(半份)以上2款牛都值得食😋肉質好嫩📍再另外點個現炸豆皮(半份)新鮮炸起熱辣辣趣卜卜🔥又可以好似響鈴咁浸1,2秒落湯底食⏰️飲品點咗生津止渴楊梅汁唔算太甜,好解渴衝上雲霄
無論咩天氣都愛打邊爐😜

見食評有介紹午市二人火鍋套餐幾抵,所以我地選了下午時段來。

坐低已經送上2碗紅棗雪耳糖水😍好滋潤啊

套餐食材有
苕粉、紅糖爆醬糍粑
二人套餐咁多野食都係$398👍真心抵

如果套餐唔夠食仲可以額外加錢選散點 半份/一份

📍我地另外散點選了鮮活海蟶(一份)

放落雞湯滾熟後更加鮮美十足,隻隻好飽滿🤤口感煙韌

套餐得一碟牛當然唔夠我地食啦🦬
📍散點叫多碟美國prime牛小排(半份)
以上2款牛都值得食😋肉質好嫩

📍再另外點個現炸豆皮(半份)

飲品點咗
生津止渴楊梅汁
唔算太甜,好解渴

衝上雲霄百香果雞尾酒
哩個含酒精最啱我飲

倆杯都超級大杯😆真係好啱打邊爐可飲到尾👍

總括餐廳各店員好親切友善🥰
食材選料新鮮👍
值得加分點👉吃完麻辣火鍋身體會一陣味不用怕😅門口位置有部火鍋除味機🔫噴一噴冇哂味🤭如果怕個口有味,隔離仲有薄荷糖供應添👍

2023-08-16
  • 鮮活海蟶
  • 美國牛板腱
  • 美國prime牛小排
2023-08-16 66 浏览
方叔叔火鍋好滋味今日嚟到尖沙咀太子廣場的方法叔叔火鍋吃晚飯,方叔叔位於大廈的19樓,外望開陽海景,店舖裝修古典雅致。我們點了鴛鴦湯底,點了小水母,魚膘,鱔片,潮汕手打牛筋丸,嫩牛肉,香菜牛肉滑,手打蝦滑。這裏的嫰牛肉,真是不可不點的,牛肉十分嫩滑,有肉味,入溶化溶化,好吃。這兒的鱔片真是絕不欺場,又大碟又大件,又是厚切的,我短短的唱分零鐘,已是入口彈牙,充滿魚香味。這兒的魚膘,又是一絕,滿滿的一大碟,由服務生為我們把魚膘,略為剪開,方便烹煮。魚錶入口淡雅,外層滑滑的,又滑又爽。這兒的服務員,彬彬有禮,為我們介紹各式食材,使我有賓至如歸的感覺。
方叔叔火鍋好滋味

一直都想試【方叔叔重慶老火鍋】,今次終於品嚐了他們的九宮格麻辣大紅鍋,光是打卡已夠吸引,我們選的麻辣挑戰2人套餐亦超級抵食,一次過體驗了多款招牌推介食材。👍用餐前,店員先送上冰糖雪耳糖水滋潤腸胃,非常體貼。🥰 跟手混個傳統醬蘸食材,放入香油、醋、醬油、生蒜、香蔥……夠哂風味。😋接著九宮格麻辣大紅鍋,火紅紅的鍋底麻辣味道非常濃郁,香氣四溢。🔥 配上武隆苕粉、皇帝菜、功夫萵筍片、包漿豆腐、鮮竹笙等等,帶來豐富的麻辣層次感。😋除了基本的食材之外,方叔叔還提供了一些特色的食材,其中我最喜歡的手打魚籽蝦滑,有著彈牙的口感和鮮美的海鮮味道。😋在肉類方面,嫩牛肉和紐西蘭精品羊肉卷是我個人的推薦。嫩牛肉質地鮮嫩多汁,口感極佳;而纽西蘭精品羊肉卷則有著濃厚的羊肉香氣,是喜愛羊肉的人絕對不能錯過的選擇。😋此外,重慶耗兒魚肉質鮮嫩,帶有一絲絲的甜味,而千絲柏葉則口感脆爽。😋最後,還加點了桂花蚌和稻田毛肚。桂花蚌鮮美而稻田毛肚則口感煙韌。😋餐後的冰荔枝非常清甜,仲可以幫忙解辣。🥰 喜愛重慶麻辣火鍋,必要來試試啊!😊