2021-11-19 48 浏览
鐵板燒💁🏻‍♀️樂Teppanyaki ,好可惜book唔到bar枱位,睇唔到廚師即席燒嘅氣勢。如果可以坐吧枱同廚師交流同埋欣賞埋烹調,😬氣氛會更上一層樓。.茶飲好特別係青檸花旗心茶,🧚🏼甘香。.十八層海膽杯,🤗係餐廳自創。由唔同材料堆砌而成,有成18層咁多。黑魚子、海葡萄、鮑魚、燒白飯魚脆片、海膽、魷魚、牡丹蝦、帆立貝、花膠、海帶碎、吞拿魚茸、蟹肉、明太子沙律。各款食物都好新鮮,一次過食晒咁多款食物。😎爽!海膽好新鮮。.三款時令海鮮分別係鮑魚、龍蝦、蟶子皇。最鍾意係燒鮑魚,🤤肉質彈牙,燒完後又有少少焦香。.龍蝦就醬汁好出色,係沙律芝士醬。.主食係菇菌炒飯再加一隻雲朶蛋係面。賣相一流。🤤我鍾意食好乾身嘅炒飯所以無撈勻一齊食,飯有好香嘅菇味。.特色紙包花膠羊菌菇蜆湯,蜆味同埋菇菌味好突出。上到枱勁熱辣辣,🤗湯夠熱的話特別好飲。.人均消費:$1550..

茶飲好特別係青檸花旗心茶,🧚🏼甘香。

三款時令海鮮分別係鮑魚、龍蝦、蟶子皇。
最鍾意係燒鮑魚,🤤肉質彈牙,燒完後又有少少焦香。

龍蝦就醬汁好出色,係沙律芝士醬。

人均消費:$1550
2021-11-17 41 浏览
樂Teppanyaki 晚招牌菜“十八層海膽杯”好出名,今次專登為左佢而黎。星期六日完全滿座,想食既朋友記得book枱。今次食左十八層海膽杯一人前($1388),我為大家推介3款最特別既菜式 十八層海膽杯招牌既十八層海膽杯剩係個賣相就已經相當吸引,一定要用黎打卡(我仲好奇甘數數真係有十八層🤣)。海膽杯用左北海道紫海膽,淡淡晚甘甜鮮味配上多種唔同既海鮮食材,有松葉蟹肉、三文魚子、粒貝、藍鰭吞拿魚拖羅容、北歐花膠、凍磯煮鮑魚、櫻花魷魚、牡丹蝦等等,師傅好有心機佢配搭每一層既味道,所以食落去啖啖都有唔同既感覺,鮮濃清甜混合為一 時令特式炒飯 (雲朶炒飯)e個上枱既時候靚到仲以為佢係甜品黎🤣面層蛋白空氣感十足,好似梳乎里甘,炒飯配有蔥花、白松露醬,食落有淡淡焦香味 海膽雪糕甘大個女第一次食海膽雪糕,起初未食個時都有d驚驚地,心諗會唔會好怪,一d都想像唔到海膽同雪糕既組合,但點知好有驚喜!第一啖食落鹹鹹地,之後有海膽既回甘,偏向冰淇淋既質感,好特別😋整體食物質素:4 / 5💰性價比:4 / 5👍推薦指數:4 / 5

十八層海膽杯

時令特式炒飯 (雲朶炒飯)

海膽雪糕

😋整體食物質素:4 / 5
💰性價比:4 / 5
👍推薦指數:4 / 5
2021-11-13 55 浏览
🌟🌟🌟🌟十八层海胆杯 $368特色指数五颗星,吃完了不過癮,一杯很快就吃完了烧白饭鱼脆片,黑鱼子,北海道紫海胆,冲绳海葡萄,帆立贝,明太子沙律,牡丹虾,海胆鱿鱼,冻矶煮鲍鱼,北欧花胶,蓝稽吞拿鱼拖罗蓉,北海道粒贝,三文魚子,北海道松叶蟹肉,鲜海带碎。层峦叠嶂的,光看這些原料就知道一定好吃對不對😏😏😏
2021-11-10
十八层海胆杯
今日黎咗呢間位於佐敦嘅日式鐵板燒餐廳,坐喺bar枱可以睇住師傅即席炮製料理。我哋兩個人一人揀咗一款一人前套餐: 十八層海膽杯Omakase($1388)同火焰海膽甲羅燒套餐($888)。每款套餐都有前菜、沙律、主菜、主食、燒野菜、湯同甜品,海膽杯set就仲有3款海鮮加A5和牛,而甲羅燒set就有1款海鮮同1款肉類。Openrice訂位仲有8折優惠,鐵板燒黎講算係好抵食。叫咗嘢食,店員就幫我哋斟咗杯青檸花旗參茶,清一清腸胃就開始今日嘅豐富大餐。海膽最中先上嘅係前菜嘅海膽丸,彈牙嘅魚丸用最中餅皮夾住,一口咬落去鮮甜嘅海膽就湧哂出黎。楊枝甘露蘋果沙律有蘋果、柚子、西米等搭配嘅沙律,味道清甜好refreshing,而且入口有唔同口感。十八層海膽杯其中一款套餐主角登場,足足有18層海鮮疊而成,非常吸睛。其中除咗有重點嘅北海道紫海膽,仲有白飯魚脆片、黑魚子、沖繩海葡萄、三文魚子、磯燒鮑魚、牡丹蝦、櫻花魷魚、帆立貝、松葉蟹肉、藍鰭吞拿魚蓉、花膠、粒貝、明太子沙律同海帶碎。佔咗4層嘅海膽超級鮮甜,齒頰留香,加埋其他鮮味魚生海鮮,簡直係海洋協奏曲。火焰海膽甲羅燒另一款套餐主角嘅甲羅燒,上枱嘅時候用紙包住

海膽最中

楊枝甘露蘋果沙律

火焰海膽甲羅燒
另一款套餐主角嘅甲羅燒,上枱嘅時候用紙包住,經火一燒,甲羅燒就好似變魔術咁出現喺眼前。除咗海量松葉蟹蟹膏,面頭鋪滿黑魚子、海葡萄、海膽、洋蔥、蟹肉同三文魚子等。蟹膏甘香濃厚,入口細滑。

A5威士忌和牛厚燒
厚切和牛火候控制得好好,入口稔嫩帶油香,肉味香濃非常juicy,放喺烘脆嘅多士上面,多士吸收哂牛肉汁,加埋蒜片同爆珠,夾住一齊食唔錯。

豚肉薄切
另一款鐵板肉類係薄切豚肉,炒香嘅豚肉加埋香甜蜂蜜爆珠,提升咗肉嘅口感同味道層次。

斑馬瀨尿蝦
瀨尿蝦夠大隻,師傅先將瀨尿蝦拆殼起肉然後喺鐵板上面燒。瀨尿蝦肉鮮甜彈牙,食落啖啖肉。

海膽醬芝士焗龍蝦
師傅燒嘅時候離遠已經聞到好香。
濃濃嘅海膽醬加埋滿滿嘅芝士做出拉絲嘅效果,夠哂芝味。龍蝦肉好鮮甜,肉質彈牙爽口。

原隻鮑魚
鮑魚煙韌有咬口,值得一提係個酸甜醬汁做得出色。

櫻花蝦海膽焗花膠扒
花膠扒非常厚肉,口感爽脆,加埋櫻花蝦同帶微辣嘅醬汁炒香,非常惹味,食落啖啖都充滿膠質。

燒野菜
中間作為過場,師傅上咗一道燒甜薯,中間夾住棉花糖,又幾得意,不過整道菜就稍為甜咗少少。

主食
食完海鮮同肉類,師傅就為我哋炮製炒飯。飯底炒得好香,而且粒粒分明,加入咗蛋漿,令每粒飯都帶有蛋香。師傅仲好有心思用蛋白打成雲朵狀鋪喺飯面,再加入一隻生雞蛋黃,一碗色香味俱全而且好有層次感嘅炒飯就誕生喇。

特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
自家製海鮮湯,用料非常豐富,除咗花膠、羊肚菌、蜆、粟米等,仲加埋頭先隻瀨尿蝦蝦頭一齊用保鮮紙包住煮,鎖住材料嘅鮮味喺個湯入面,飲落特別清甜。

甘味
最後黎到甜品,朋友嘅係白桃蛋糕拼抹茶蕨餅,而我嘅係海膽雪糕。海膽同雪糕意外地好match,creamy嘅海膽融入細滑嘅雪糕之中,一入口,海膽嘅甘香就喺口入面散發開黎,令人回味。

總括黎講成餐飯都好有驚喜,感受到師傅對料理嘅熱誠同無限嘅創意。

樂Teppanyaki
佐敦偉晴街29-37號騏邦大廈地下6號舖

#佐敦 #樂Teppanyaki #teppanyaki #鐵板燒 #omakase
2021-11-05 78 浏览
天氣開始漸漸轉涼不期然令我諗起日本嘅鐵板燒今次我朋友介紹咗我過嚟依一間鐵板燒餐廳佢話除咗食物性價比高之外,師傅仲非常之好客建議要book枱,我地提早一星期就約好了因為活海鮮售完即止所以如果Walk in隨時可能冇咁多選擇有幾款唔同嘅套餐可以選擇我同大少都揀選左自己想食嘅套餐呢度嘅師傅非常之好客我就算set左菜單,師傅亦都幫我哋安排唔同嘅菜式等我哋可以試多幾款❤️海膽甲羅燒「一人前」❤️柳橙、楊枝甘露沙律前菜其實係預拌好嘅水果沙律,清甜得來,打開味蕾。海膽甲羅燒出場嘅排場吾惹少,用火焰🔥登場蟹殼裡滿滿的蟹膏之後在蟹膏上面再加上鮮甜蟹肉、海葡萄、海膽、黑魚子濃濃既蟹膏還在口裡久久不散味道濃郁,滋味非常鐵板海鮮 - 斑馬賴尿蝦師傅分開兩個味道左邊是白松露,右邊是蝦膏入口熟悉的感覺,令人眼前一亮帶著極其豐富呈橙紅色既蝦膏肉質和蝦膏最為飽滿,鵝肝山藥墊底,中間放了蟹膏,頂層再加上厚厚既鵝肝鵝肝尺寸特別肥大油厚鵝肝表層帶脆口感、鵝肝充滿油份,而山藥正好中和了它的膩,滋味到不得了。而且旁邊更有醃製了紅酒蘋果🍷鐵板燒可以即席睇住師傅嘅表演而且食物亦相當豐富,性價比超高❤️18層海膽杯「一人前」❤️柳橙、雪梨沙
天氣開始漸漸轉涼
不期然令我諗起日本嘅鐵板燒
今次我朋友介紹咗我過嚟依一間鐵板燒餐廳
佢話除咗食物性價比高之外,師傅仲非常之好客

建議要book枱,我地提早一星期就約好了
因為活海鮮售完即止
所以如果Walk in隨時可能冇咁多選擇
有幾款唔同嘅套餐可以選擇
我同大少都揀選左自己想食嘅套餐

呢度嘅師傅非常之好客
我就算set左菜單,師傅亦都幫我哋安排唔同嘅菜式
等我哋可以試多幾款

❤️海膽甲羅燒「一人前」❤️

柳橙、楊枝甘露沙律
前菜其實係預拌好嘅水果沙律,清甜得來,打開味蕾。

海膽甲羅燒
出場嘅排場吾惹少,用火焰🔥登場
蟹殼裡滿滿的蟹膏
之後在蟹膏上面再加上鮮甜蟹肉、海葡萄、海膽、黑魚子
濃濃既蟹膏還在口裡久久不散
味道濃郁,滋味非常

鐵板海鮮 - 斑馬賴尿蝦
師傅分開兩個味道
左邊是白松露,右邊是蝦膏
入口熟悉的感覺,令人眼前一亮
帶著極其豐富呈橙紅色既蝦膏
肉質和蝦膏最為飽滿,

鵝肝
山藥墊底,中間放了蟹膏,頂層再加上厚厚既鵝肝
鵝肝尺寸特別肥大油厚
而且旁邊更有醃製了紅酒蘋果🍷

鐵板燒可以即席睇住師傅嘅表演
而且食物亦相當豐富,性價比超高

❤️18層海膽杯「一人前」❤️

柳橙、雪梨沙律
咁一開始用咗水果作為沙律

前菜用上燒無花果,吃下去同樣有清甜感

18層海膽杯「一人前」
第一個主菜終於登場🥰
味覺同視覺都得到一級既享受,絕對不欺場
每層也不同食物及口感,很是鮮甜
層次豐富,啖啖都是大滿足

鮑魚
採用味鮮而有嚼勁的鮑魚
腰圓肉厚,鮑身飽滿。鮑魚肉質軟滑
師傅連內臟都煮成醬汁,再加上檸檬🍋
醬汁入口一點也不會苦澀。

蟶子皇
令食物保持原汁原味,發揮得恰如其分
加上紫蘇花作為點綴,鮮味非常。

龍蝦🦞(另加$100就有全隻)
師傅用上海膽芝士焗龍蝦嘅做法,實屬神來之筆
整個環境都彌漫著龍蝦的香味
龍蝦爽甜帶鹹香,肉質緊實有彈性,入口濃香、汁液四溢。
2021-11-05 46 浏览
招牌18層海膽杯omakase😍 仲試咗火焰海膽甲羅燒omakase 真係超豐富食到好飽☺️海膽杯包括有四層北海道紫海膽 仲有多款時令嘅刺身 例如帆立貝、牡丹蝦、海膽魷魚🦑 仲有磯煮鮑魚 再加埋三文魚子上去真係好新鮮 食到停唔到口😋另外做得好出色嘅就係佢嘅海膽醬芝士焗原隻龍蝦 再加左啲黑胡椒上去好入味🧀 而m用鐵板燒嘅形式去煎香龍蝦肉 食落去爽口彈牙 芝士味都超香濃👍🏻 而家仲做緊優惠加$100就有多一隻原隻龍蝦🦞另外仲食咗多款海鮮 包括好大隻嘅斑馬賴尿蝦 仲有蟶子皇同埋鮑魚 好耐未試過一晚可以食足咁多款海鮮🦐再邪惡啲嘅就係入口即溶嘅鵝肝 隻鵝肝可以話係成隻手板咁大 另外都食咗A5和牛🤩嚟到餐飯嘅尾聲仲有驚喜 個炒飯超好食 要撈埋上面嘅蛋汁🍳 蛋白嘅質感好似泡沫一樣 特別開胃🍛仲有特別啲嘅就係海膽雪糕🍧 充滿清香嘅海膽鮮味 同牛奶香味好夾☺️

今日終於都同朋友嚟到呢一間好特別嘅鐵板燒小店食鐵板燒!好耐之前已經聽到呢一間小店嘅師傅係來自某星級鐵板燒餐廳,嗰間餐廳係行內好出名嘅鐵板燒少林寺,喺呢度只要用1/2嘅價錢就享用到星級餐廳嘅質素真係令人好期待!!頭盤呢,係好特別嘅沙葛柚子沙律,唔單止賣相出色,仲好清新,好特別之後呢仲有一個好靚,打卡必點嘅海膽杯唔單止幾靚,仲好好食,唔同嘅食材帶到俾我地不同的口感,仲有不同嘅衝擊跟住衝擊我哋嘅係好新鮮,好甜好肥美,好多膏嘅聖子王,第一次食鐵板燒嘅烹調方式,師傅已經幫我哋去晒蝦殼,令我哋食得舒服,識得優美跟住我哋仲可以品嚐到好Juice嘅黑毛豬豬肋條,同埋好特別嘅牛肉蝦卷樂師傅嘅鐵板燒真係好特別,唔單止用料新鮮,仲會為咗有不同嘅口感、同埋唔同層次嘅味道去令食客有不同的衝擊
今日終於都同朋友嚟到呢一間好特別嘅鐵板燒小店食鐵板燒!

之後呢仲有一個好靚,打卡必點嘅海膽杯

沙葛沙律
十八層海膽杯可以一次過食晒多種海鮮,混合和配搭在一齊,味道幾特別,中上部份海鮮嘅味道偏濃味,中下部份海鮮味道偏淡,建議攪拌後食。海膽杯的海鮮層次分明,打卡一流😁
2021-10-11
2021-11-01 37 浏览
簡直係海膽專家,海膽杯一流。問廚師點解無油鐵板燒但野食唔燶,佢話係技術😎👍🏻唔油又香口海鮮又新鮮而且醬汁有驚喜,帶點fusion,值得一試最後海膽雪糕唔係到到都食到,非常圓滿
海鮮又新鮮
而且醬汁有驚喜,帶點fusion,值得一試
最後海膽雪糕唔係到到都食到,非常圓滿
2021-10-26 48 浏览
一間簡單的日式鐵板燒小店,感受到師傅對食物既熱誠同執著,喜歡小店既感覺,廚師同食客既交流,但都為佢地擔心,小店得幾枱客會捱唔住,希望佢地加油! 入返正題,因為生日週,最近不停食好西,上網搵到依間,決定試試環境裝潢個人感覺比較似台灣既日本風叫左兩個套餐,一個A5和牛鵝肝套餐 $880,一個海瞻醬芝士焗龍蝦套餐$880首先上左兩個沙律,加左D乾冰,有D效果呃下like一個甜,楊枝甘露加蘋果絲,一個辣咸,主要羽衣甘藍又辣又咸,怪燒白子,上枱好香入口好腥燒聖子,聖子彈牙,冇咩特別燒元貝,個汁幾好味鵝肝多士,煎得香,但鵝肝唔夠肥,油脂唔夠多,唔夠脆,冇膩口感覺,還可以吧~焦糖西京燒銀鱈魚,魚皮脆口,銀鱈魚有骨,依好味既但唔知係味有D overcook,成件事,有小小燶味中間上左個蕃薯夾綿花糖,幾搞笑,我唔知佢主題係咩,但我個人覺得唔配合蕃薯夾綿花糖,就係食到蕃薯同綿花糖,口感冇咩特別變化終於黎到主菜,薄A5和牛對唔住,真係唔話我都唔知佢係A5和牛,就咁睇我以為係普通肥牛,和牛正路入口即溶,但佢又冇依個變化,冇咩特別,強烈建議,如果餐廳要將和牛做賣點,可以再諗諗點改,其實餐牌有寫加$200可以升級
一間簡單的日式鐵板燒小店,感受到師傅對食物既熱誠同執著,
喜歡小店既感覺,廚師同食客既交流,但都為佢地擔心,
小店得幾枱客會捱唔住,希望佢地加油!

環境裝潢個人感覺比較似台灣既日本風

首先上左兩個沙律,加左D乾冰,有D效果呃下like
一個甜,楊枝甘露加蘋果絲,
一個辣咸,主要羽衣甘藍又辣又咸,怪

燒白子,上枱好香入口好腥

燒聖子,聖子彈牙,冇咩特別

燒元貝,個汁幾好味

蕃薯夾綿花糖,就係食到蕃薯同綿花糖,口感冇咩特別變化

終於黎到主菜,薄A5和牛
和牛正路入口即溶,但佢又冇依個變化,冇咩特別,
強烈建議,如果餐廳要將和牛做賣點,
可以再諗諗點改,其實餐牌有寫加$200可以升級,
但依個餐本身都800幾,再加$200,係小店,值唔值? 性價比又係點? 自己諗

雖然和牛有D搵苯,但海瞻醬芝士焗龍蝦係冇另我失望的~
佢真係原隻龍蝦係你面前燒,望住佢咁燒係幾開心的,嘻嘻
海瞻醬味道好濃,同芝士龍蝦好夾,有幾款芝士做到拉絲效果,不錯

有個湯,湯入面有D花膠? 因為我只食到D硬膠,都飲唔到鮮甜

最後係個炒飯加隻蛋,有心思有創意,炒飯粒粒分明,加蛋黃一齊食,口感特別

最後,成餐飯都係開心愉快,睇到廚師既用心同執著,
小店生存空間好小,仲要餐飯唔平,要諗多D變化,加油
2021-10-14
庆祝纪念
生日
  • 海瞻醬芝士焗龍蝦
2021-10-06 42 浏览
好開心比我有機會遇上一間咁有心嘅鐵板燒,每一道食材都用心製作,味道唔使講,同一款材料跟以往食過嘅餐廳處理方法大不同,好難用三言兩語就形容到,大家快啲去試吓就明,真係要推介比大家!
2021-09-18 73 浏览
今次試食鐵板燒餐廳-樂Teppanyaki,我地叫左兩個餐,同仲有佢地招牌菜「樂師傅招牌18層海膽杯」18層海膽杯用咗北海道紫海膽、凍磯煮鮑魚、松葉蟹肉、三文魚子、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北歐花膠、黑魚子等等,令你一次過享受18層刺身,成杯材料食落都好有鮮味,每層食落有唔同的味蕾驚喜,正阿😋時令沙津有野菜沙律同柚子沙葛叫做不過不失,無乜特别。主菜原條北海道喜之次皮脆肉嫩,成個口食完都係魚的油份😋原隻粒貝粒貝切好加蘆荀炒香,惹味又爽口👍燒羊架好味好嫩好juicy,加埋醬汁味道即時提升。白松露深海虎蝦白松露加上深海虎蝦真係好襯,個蝦頭煎到好脆,d肉又香又鮮甜,感覺上好食過平時食個d龍蝦💯A3和牛東洋卷自家制脆脆和牛芝士漢堡因為平時唔中意食漢堡扒,所以不大期望,但食落又幾好食,好多肉汁同加埋芝士,好邪惡阿😛燒野菜日本溫室茄子,茄子原汁原味,番薯🍠味道香甜紙包海鮮湯 裏面有花膠、大蜆、秋葵、日本白粟米、白粟米甜度都成有1 7、18度👍🏻,海鮮湯熱辣辣,味道鮮甜,平時唔中意食秋葵我都食晒,因為真係好好味。特色炒飯炒飯賣相好特别,就好似有雲朵係啲炒飯上面咁呀,蛋黃撈匀食都幾香,不錯。自家製海膽雪糕 🍦師
今次試食鐵板燒餐廳-樂Teppanyaki,我地叫左兩個餐,[北海道原條喜之次原隻粒貝套餐]同[A3和牛白松露深海虎蝦套餐]仲有佢地招牌菜「樂師傅招牌18層海膽杯」

時令沙津有野菜沙律同柚子沙葛
叫做不過不失,無乜特别。

主菜
原條北海道喜之次
皮脆肉嫩,成個口食完都係魚的油份😋

原隻粒貝
粒貝切好加蘆荀炒香,惹味又爽口👍

燒羊架
好味好嫩好juicy,加埋醬汁味道即時提升。

白松露深海虎蝦

A3和牛東洋卷
自家制脆脆和牛芝士漢堡

燒野菜
日本溫室茄子,茄子原汁原味,番薯🍠味道香甜

紙包海鮮湯

特色炒飯

自家製海膽雪糕 🍦
師傅自家研製嘅海膽雪糕,食落口感好似芝士咁滑溜,有好淡海膽的味道,第一次食到咁特別嘅雪糕

總結,不錯吃的,有機會下次再去😏

2021-08-21
  • 18層海膽杯
2021-09-10 60 浏览
👨🏻‍🍳烹調其實係藝術既一種,望到廚師即場為你準備食物,亦係我喜歡食鐵板燒既原因。今日黎到#楽teppanyaki 就睇下有咩必食推介啦!火焰海膽甲羅燒係乾冰既襯托下突顯到佢既美,由蟹蓋裝住既松葉蟹肉同蟹膏,再加上三文魚籽、海膽同黑魚子,味覺加視覺享受!十八層招牌海膽杯匯集多種高級海鮮既盛宴,每一層都有唔同口感,鮮味十足!醬燒白鱔甜甜既醬汁加上勁爽脆既肉質,魚迷切密錯過!鵝肝蟹膏多士用山藥做base 既多士,上層有蟹膏鵝肝,鹹淡適中!推介啊!🦞海膽醬芝士焗原隻龍蝦龍蝦彈牙多肉,配上自製海膽醬同水牛芝士係上面燒,進一步提升龍蝦既層次!🐚北海道煎北寄貝佈滿櫻花蝦既面層隱藏住一隻大大既北寄貝,一啖掃落口果下先正!🌤時令特色炒飯白雲同太陽,d飯粒粒分明,夠晒乾身!食到後期依然可以成碗食晒!🍦海膽雪糕係自家研發既海膽雪糕,味道好特別,食落有d似芝士味。🎩除左食物之外,廚師同店員都好親民。傾起計上黎,都會覺得好舒服。另外,佢地就利用魔術作為同客人溝通既一個channel! 令整個飯局增添左不少樂趣!呢餐飯食得好開心😆

今日黎到#楽teppanyaki
就睇下有咩必食推介啦!

火焰海膽甲羅燒

十八層招牌海膽杯
匯集多種高級海鮮既盛宴,每一層都有唔同口感,鮮味十足!

醬燒白鱔
甜甜既醬汁加上勁爽脆既肉質,魚迷切密錯過!

鵝肝蟹膏多士

🦞海膽醬芝士焗原隻龍蝦

🐚北海道煎北寄貝

🌤時令特色炒飯

🍦海膽雪糕
係自家研發既海膽雪糕,味道好特別,食落有d似芝士味。

呢餐飯食得好開心😆

2021-09-09 854 浏览
位於佐敦呢間「樂Teppanyaki」係新開嘅日本餐廳,主打日式鐵板燒。店鋪座位唔多,大約有20個,有Bar枱有普通枱。嗰次星期六去Full house呀!好彩訂咗位先去。打開餐牌就見到多款日式鐵板燒套餐:海鮮、A5和牛,連健康低卡路里零油海鮮套餐都有😆另外有鐵板燒海鮮及肉類可以單點嘅。不過單點價錢都唔平,加多少少錢叫套餐好似仲划算。▫️海膽醬芝士焗原隻龍蝦套餐(HKD880)鐵板燒套餐一人前價錢,總共有9款食物,小食、前菜甜品樣樣齊。其中三款仲要係主菜呢!▫️前菜 - 柚子沙葛▫️時令沙律主菜:▫️海膽醬芝士焗原隻龍蝦▫️焦糖西京醬煎銀鱈魚▫️北海道煎北寄貝▫️特色炒飯▫️燒野菜▫️特色紙包花膠蜆湯▫️甜品:海膽雪糕上菜係順住以上嘅次序。前菜及甜品係因應食材供應量及質素而發辦。前菜個沙葛味道帶少甜及爽口,加咗少少柚子絲後感覺更加refreshing!甜品海膽雪糕真係第一次食,海膽味唔算突出不過創意搭夠。第一款主菜海膽醬芝士焗原隻龍蝦係套餐嘅主角。師傅將大量水牛芝士及特製海膽醬混埋一齊,淋上原隻龍蝦後先用火槍燒至焦香。隻龍蝦都幾多肉,肉質都幾彈牙呢。焦糖西京醬煎銀鱈魚 - 我覺得呢個菜式夠晒創新,因為用咗

▫️海膽醬芝士焗原隻龍蝦套餐(HKD880)

▫️前菜 - 柚子沙葛

▫️特色炒飯
▫️燒野菜

▫️特色紙包花膠蜆湯
▫️甜品:海膽雪糕

焦糖西京醬煎銀鱈魚 - 我覺得呢個菜式夠晒創新,因為用咗焦糖嚟做個醬汁。西京燒醬汁本身就甜甜哋,加咗焦糖後味道唔會太甜之餘仲有陣焦糖香,好惹味呀!

北海道煎北寄貝 - 北寄貝味道好甘甜而且肉質夠晒肥厚。

套餐以外我哋仲叫咗以下嘅海鮮👇🏻😋

▫️18層海膽杯(HKD360) - 係店內嘅招牌菜!我見好多枱都有叫~除咗影相打卡,材料豐富亦都係多人點海膽杯嘅原因。

有燒白飯魚脆片、藍鯨吞拿魚拖羅蓉、北海道松葉蟹肉、沖繩海葡萄等。海膽杯用來自北海道嘅紫海膽,總共有4層分佈於隻杯裡面唔同嘅位置。咁多種海鮮放埋一齊,用隻匙羹舀嚟食,味道鮮甜,層次分明😋👍🏻

▫️火焰海膽甲羅燒 (HKD298) - 一隻北海道松葉蟹蓋最底層藏有大量蟹膏及蟹肉,淋上特製海膽汁。咪以為咁樣就算數😂蟹肉蟹膏上仲有沖繩海葡萄、三文魚籽,到最後放上一片紫海膽。咁多種海鮮味道集於一身,係唔係好吸引呢😋😋

以一人前鐵板燒套餐嚟講價錢唔算貴,食材矜貴菜式又夠創新。喜歡吃日式鐵板燒嘅朋友可以考慮吓。
最近同朋友發掘咗一間高質鐵板燒餐廳🍴, 坐吧枱可以睇住大廚👨🏻‍🍳大顯身手! 餐牌主推和牛、海鮮鐵板燒套餐, 整體質素高, 份量多, 而且用料新鮮! 店員好有禮貌, 服務好好, 一坐低會先呈上人蔘熱茶, 裏面仲有粒桔仔🍊點咗《海膽醬芝士焗原隻龍蝦套餐》, 另外再加招牌「十八層海膽杯」及和牛《前菜》沙葛多汁, 質感爽脆, 配上柚子皮, 令人開胃! 《時令沙律》上枱時, 器皿冒出白煙💨, 賣相好吸睛🤩! 無花果混合羽衣甘藍🥬, 配上黑醋汁, 味道酸酸甜甜的, 幾清新「樂師傅招牌十八層海膽杯」裏面一共有18款材料, 層次分明, 鮮味十足! 食材包括燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、三文魚子、凍磯煮鮑魚、牡丹蝦、櫻花魷魚、帆立貝、北海道松葉蟹肉、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道粒貝、北歐花膠、明太子沙律、鮮海帶碎等等1️⃣北海道煎北寄貝北寄貝好鮮甜, 上面佈滿櫻花蝦、煙肉粒, 令味道層次更加豐富!2️⃣焦糖西京醬煎銀鱈魚煎過嘅魚皮好香脆, 魚肉柔軟細嫩, 錫紙上有一層焦糖西京醬, 沾上特製焦糖西京醬汁一齊食用, 能提升魚肉味道3️⃣海膽醬芝士焗原隻龍蝦🦞分量超多! 適合二人食用海膽醬芝士味好有層次,

《前菜》
沙葛多汁, 質感爽脆, 配上柚子皮, 令人開胃!

《時令沙律》

「樂師傅招牌十八層海膽杯」

1️⃣北海道煎北寄貝

2️⃣焦糖西京醬煎銀鱈魚

3️⃣海膽醬芝士焗原隻龍蝦🦞
分量超多! 適合二人食用
海膽醬芝士味好有層次, 燒過嘅龍蝦鮮甜又惹味! 龍蝦肉厚身, 有彈牙嘅質感, 上面佈滿半溶海膽醬芝士, 仲有拉絲效果,「芝」味無窮♾️!

《時令特色炒飯》
呢個造型嘅鐵板燒炒飯真係第一次見, 好有特色😍!
打發過嘅蛋白像雲朵般☁️, 上面放上生雞蛋🥚 (用上日本雞蛋, 所以可以生食)。炒飯炒得好香, 粒粒分明

《特色紙包花膠蜆湯》
裏面有一塊花膠, 仲有冬菇、蜆, 花膠爽滑又滋潤, 個湯偏濃味

《牛匠.岩手和牛》
副廚同我哋講呢款係「威士忌和牛」, 日本牛匠岩手牛嘅日常飼料中加入威士忌粕, 令牛嘅油脂帶有濃郁香味, 油花分佈非常平均。
牛肉味濃郁, 口感鮮嫩, 咀嚼和牛粒時, 口腔滲出油脂香🤤~

《北海道原隻粒貝》
螺肉爽口彈牙, 會配上露筍

《自家製甜品
海膽雪糕 - 餐廳嘅自家製雪糕, 口感軟滑, 口味夠哂獨特!
2021-08-30