2024-11-06 129 浏览
今晚同朋友去左銅鑼灣正潮樓吃晚飯。我們點了潮州炒香飯,糖醋煎伊麵,鵝六寶(鵝肉,鵝蛋,鵝掌,鵝翼,鵝腸,鵝肝),鵝紅脆皮九肚魚,方魚炒芥蘭,反沙芋頭。先飲杯功夫茶,潮州菜特色先功夫茶入口。潮州炒香飯:材料豐富,炒飯炒得好香口。糖醋煎伊麵:煎好左伊麵,又唔會燶又夠香。自己再加糖同醋去自行調節味道。鵝六寶(鵝肉,鵝蛋,鵝掌,鵝翼,鵝腸,鵝肝):鵝肉唔會太韌,夠晒滑又唔會太肥。滷水汁底香甜又唔會太鹹。鵝蛋香口,又入晒滷水汁味道。鵝掌,鵝翼都有口感又味道好。鵝肝香味十足,咬落質感都好好。鵝腸爽口彈牙。鵝紅:鵝紅唔會一夾就散,都幾好味道。脆皮九肚魚:外脆內熱,魚味夠鮮甜。方魚炒芥蘭:芥蘭苗新鮮爽甜,方魚干香口。反沙芋頭:煮好既糖熱辣辣在面,芋頭熱辣辣夠晒粉。配合得幾好,幾好味道。

先飲杯功夫茶,潮州菜特色先功夫茶入口。

潮州炒香飯:材料豐富,炒飯炒得好香口。

鵝紅:鵝紅唔會一夾就散,都幾好味道。

脆皮九肚魚:外脆內熱,魚味夠鮮甜。

方魚炒芥蘭:芥蘭苗新鮮爽甜,方魚干香口。

2024-11-04
2024-11-05 99 浏览
最近去咗一間潮州酒家,餐廳環境優雅,係一個享受美食嘅好地方。**煎蠔餅**:蠔餅煎得金黃香脆,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,蠔的鮮味充分保留**炒芥蘭**:芥蘭鮮嫩爽脆,炒得火候剛好,口感清新爽口,帶有淡淡嘅臘肉香氣,簡單而美味。**厚菇焗鮑魚**:鮑魚鮮甜嫩滑,配上香菇嘅濃郁香氣,焗得恰到好處,味道層次豐富,口感非常細膩。**潮州炒香飯**:米飯炒得粒粒分明,配料豐富,有蝦、臘腸等,每一口都充滿潮州風味,味道鮮美可口。**椰汁雪耳**:雪耳清涼爽口,配上椰汁嘅香甜,甜而不膩,係一個非常完美嘅甜品,為整個用餐畫上完美嘅句號。

2024-11-05 107 浏览
前排朋友介紹話呢間「正潮樓」有幾款招牌菜真係吾錯,加上自己又係鍾意試新野既人,所以今次就決定過黎一試,睇下係咪真係咁出色。鵝片 $168鵝片口感非常滑嫩,咬落去好有彈性,加上鵝香四溢,真係一啖一啖食到停吾到口。底下鋪滿鹵豆腐同花生,鹵豆腐吸收咗鵝汁既味道,鹹香味十足,配埋花生既脆口,真係好有層次感香炒瑤柱鬆 $338呢道瑤柱鬆真係食材豐富,瑤柱、香菇、豬肉碎等等,每一口都食到滿滿既鮮味同香氣。包係生菜葉度黎食,生菜帶有清新同脆口,完美中和左瑤柱鬆既濃郁味道,咁樣夾埋一齊黎食真係特別開胃煎韭菜粿 $68韭菜粿煎得金黃香脆,外皮帶少少焦香,咬開之後就見到入面滿滿既韭菜餡,吾會過重亦吾會搶味,反而好好帶出韭菜本身既鮮甜味,配埋淡淡既米香,真係好美味, 比起煎餃, 餡料更豐富, 外層煙韌鹹菜炒香飯 $128炒飯粒粒分明,鹹菜炒得爽口又不會過鹹,食落仲可以感受到D雞蛋碎既滑嫩,整體黎講味道平衡得好好,每一口都充滿濃郁既米飯香。呢碟炒飯就算吾配餸菜, 都會令人食完忍吾住想再食多一碗食飽飽後,真心覺得「正潮樓」呢間餐廳既味道真係值得一試,不論係味道定係食材質素都係吾錯,睇黎之後會成為自己食潮州菜既新

鵝片 $168

香炒瑤柱鬆 $338

煎韭菜粿 $68

鹹菜炒香飯 $128

食飽飽後,真心覺得「正潮樓」呢間餐廳既味道真係值得一試,不論係味道定係食材質素都係吾錯,睇黎之後會成為自己食潮州菜既新熱點!
巧手精緻潮菜之選🥢 平日值得來一試❤️..想食潮洲菜❓不妨來試試呢間古色古香既潮洲館,由灣仔分店開到黎銅鑼灣,多款巧手手工菜,仲有功夫茶🫖、特色潮洲甜品 & 粿類,值得一試呢!而且服務亦十分好~仲設有包廂,適合大顆兒聯宜聚餐,夠晒私穩度,仲有鮑參翅肚名貴菜式質素都不差,選擇夠晒多元化。🔸鵝粉肝 $128 / $238🔸滷水鵝片 $168招牌鵝片😍 色澤油潤~有肉味食落甘香又軟淋滑,調味得宜又入味;厚切鵝肝食落粉香十足,滷水拼盤當然唔少得底層既豆腐 & 提生,好豐富。🔸汕頭煎蠔烙 $188潮洲菜點可以唔少得蠔餅🖤!有厚度~邊皮煎至微焦香脆,而內裡薯粉食落煙韌有蛋香,夾雜滿滿蠔仔肉,飽滿大大粒沾點魚露即時提鮮,整體口感好好。🔸梅汁焗豬手 $168Plum Sauce話梅汁平日少見~醬汁令炆煮豬手🐽 肉質更鬆化,豬皮Q 彈滿滿膠原😍,伴以生菜吸滿肉汁精華。我是一枚食肉獸👻!🔸普寧鹹麵線 $138麵條煙韌有彈性又唔易斷,配料同炒乾身又香口,第一次食炒麵線~..×××××ש銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖..

巧手精緻潮菜之選🥢 平日值得來一試❤️

仲有鮑參翅肚名貴菜式質素都不差,選擇夠晒多元化。

🔸鵝粉肝 $128 / $238

🔸滷水鵝片 $168

🔸汕頭煎蠔烙 $188
潮洲菜點可以唔少得蠔餅🖤!有厚度~邊皮煎至微焦香脆,

🔸梅汁焗豬手 $168
Plum Sauce

🔸普寧鹹麵線 $138

×××[正潮樓]×××
©銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖
2024-11-04 98 浏览
最近喺公司附近見到呢間中餐廳,突然興致起想食中菜就同男朋友一齊去食。.好明顯呢間係潮州菜,一入座先有功夫茶飲,有好正宗嘅感覺😂.然後都叫咗啲潮州好經典嘅菜式汕頭煎蠔烙佢啲蠔全部都好大粒,個邊邊位做到好脆口,而中間食落去亦好原汁原味咁保持到蠔嘅鮮味。食落去風味同平時啲蠔餅有少少唔同,佢呢個唔會話太乾身。普寧豆腐外表炸得好香脆,但入面又keep到豆腐嗰種軟腍腍嘅質感,平時比較少食到呢款菜式,都幾特別。鵝肉而呢個價錢嚟講,呢個鵝肉都算份量十足!豬油炒蕃薯苗隔離一條條嗰啲係豬油,用嚟炒番薯苗油香十足,唔知係咪因為有豬油嘅原因,所以食落去番薯苗特別嫩口潮州炒香飯亦即係臘味飯,炒得都算乾身,而且配料好足時不時食到蝦同臘腸。估唔到佢呢度嘅份量都幾大,所以最尾費事浪費打包咗拎走,個人覺得呢個價錢算係大件夾抵食
好明顯呢間係潮州菜,一入座先有功夫茶飲,有好正宗嘅感覺😂

然後都叫咗啲潮州好經典嘅菜式

普寧豆腐

鵝肉
而呢個價錢嚟講,呢個鵝肉都算份量十足!

豬油炒蕃薯苗

潮州炒香飯

2024-11-03 44 浏览
這一晚,兩夫妻來到銅鑼灣,就在這間高級潮州菜館吃了一頓潮州晚餐。這館子位於沒有那麼喧鬧的新寧道,環境相對寧靜。雖然這裡地方不大,也有兩間獨立廂房,而且環境亦算雅致,館子裡的一位男侍應,招呼也甚好。我倆點了一個「晚市特價套餐」,再點了半份「鵝粉肝」 ($128/半份)和一道「火腿護國菜」($78),做這天的晚餐。這套餐可在四款名貴菜式:「紅燒魚翅」($568/位)、「紅燒燕窩」($568/位)、「厚菇焗鮑魚」($488/位)和「厚菇炆海參」($438/位)中任選一款,再在餐牌上指定的二十款菜式隨意配搭,1-2位可選3款,3-4位可選5款,餘此類推,而我就揀了「厚菇焗鮑魚」、「滷水拼盤」、「脆皮九肚魚」和「潮式炸蝦棗」。主菜未到,前菜花生、菜甫和潮州單叢功夫茶先行送上。「厚菇焗鮑魚」是這套餐中的主打菜式,爽嫩的青菜,厚身的冬菇作為綠葉,襯托著以刀叉享用,軟腍滑溜,鮑汁美味,入味可口的原隻鮑魚,是偶爾一嚐,令人回味的美食。「滷水拼盤」有鵝片、豬腩肉、鵝紅和滷水豆腐,各款材料都十分入味,我特別喜歡那鵝紅,爽滑而富口感,雖然只得一件,卻是出色之作。「脆皮九肚魚」和「潮式炸蝦棗」都好吃,兩者中,尤

主菜未到,前菜花生、菜甫和潮州單叢功夫茶先行送上。

脆皮九肚魚」和「潮式炸蝦棗」都好吃,兩者中,尤以「脆皮九肚魚」為佳,炸得又香又脆,因為加上了檸檬汁調味,吃來沒有那麼上火,味道也更好。

鵝粉肝」 共有三件,鵝肝下各有一片滷水豆腐墊底。中式鵝肝與西式鵝肝兩者做法大相逕庭,各有各的好吃,雖然我比較愛吃西式的煎鵝肝,但粉嫩的中式鵝粉肝我也喜歡。
火腿護國菜」是這菜館餐牌中四款湯羹中的其中一款,所謂護國菜,其實即是蕃薯葉。這道帶有歷史典故的潮州有名湯羹,主要材料只有幼嫩的蕃薯葉,經爆炒後,加入上湯煨製,再配以火腿茸,喝來鹹鹹香香的,湯中又有蕃薯苗的嫩滑口感,我都幾喜歡。
這家高級潮州館子的價錢雖然不算便宜,不過各款菜式就的確甚有水準。
  • 厚菇焗鮑魚
  • 滷水拼盤
  • 脆皮九肚魚
2024-11-03 84 浏览
上排過著忙到只要求”果腹”續命嘅生活,忙完過後終於變返正常,同事加友人就即刻話要食返餐好嘅,放工後就黎咗呢間食潮菜。呢到環境佈局優雅,有圓枱/卡位,亦設有獨立房間,無論幾多人組合都適合。安排坐卡位,夠寬敞舒適,侍應先送上功夫茶作welcome drink,仲有菜脯及脆花生作小食。踏入初秋,梗加想多一點湯水,呢度嘅湯羹類以位計,可以各色其式。我就鍾情呢客老菜脯燉豬肚 ($78)。打開蓋見到煙飄出黎,熱度十足。材料豐富,有幾件豬肚,入口夠腍無異味; 深色嘅老菜脯入口唔咸,湯嘅味道帶點胡椒味,少少香辣味,飲完有些少暖胃感覺。而友人想飲清淡少少,火腿護國菜 ($78)就岩佢啦。以前傳統上係以(鷄油豬油)高油性封面,依加迎合健康飲食都會少油,以蕃薯葉打爛成蓉,入口比較清淡。呢客汕頭煎蠔烙 ($128),出鏡率相當高,分別送上魚露及胡椒粉伴食。邊位煎得金黃香脆,中間部份滿佈蠔仔,隻隻都飽滿,沾D魚露加胡椒粉趁熱食,正正。香口嘢唔好比佢停,黎多客普寧豆腐 ($98),一客有12件,相當抵食。香炸至金黃色,外型似炸魚片頭,點埋個蔥醋汁食,外脆內有豆腐嘅豆香味及嫩滑口感。去食潮菜多數食滷水嘢,見餐牌上有
而友人想飲清淡少少,火腿護國菜 ($78)就岩佢啦。
去食潮菜多數食滷水嘢,見餐牌上有豆醬焗嫩鷄 ($198),就想試下。
以瓦煲上枱,可保持原煲熱度。隻鷄有幾大從隻鷄翼大少已知一二,鷄件斬成細件,方便容易掛汁入味,係做到嘅,食到豆醬嘅咸香味,醬汁上有層油,若然少油會仲好,可以用黎撈白飯食。
炒菜都要選擇帶點潮汕味,點客方魚炒芥蘭 ($138)。方魚入口卜卜脆,芥蘭應該選用芥蘭苗,每條都清脆無半點渣,入口食到清甜芥蘭味,對得住呢口價。
無限用餐時間,今餐可以慢慢食慢慢嘆。
2024-10-28 139 浏览
要潮爆好似爭D......正潮樓一丁點也不“爭D”!在銅鑼灣鬧市中出現古色古香的裝潢已經一點也不簡單,推門進店立即有幾位親切的店員熱情的招呼,坐下後店員更不停為我們端茶,茶杯經常出現“常滿”狀態,如此好招呼有點不好意思呢!既然略感不好意思便要肆意點菜!這個生醃海蝦頭盤看圖便已想吃,一放進口,蝦味更是迅速爆滿口腔。汕頭煎蠔烙是“潮流”名菜,果然一試難忘,啖啖蠔肉令人感到滿足。既然“潮流興蠔”便不必剎掣,繼續叫蠔!這個脆皮酸甜蠔算是新派造法,每人一客,意猶未盡!是時候清一清腸胃!這個朥粕春菜煲就恰到好處!朥粕一詞對我十分陌生,親切的店員立即解釋為肥猪肉、猪脂肪煎取的油,即廣東人俗稱的豬油渣,長知識!原本點了芋頭炒香飯以為要填飽肚子,可是我們倆吃了一口已肚飽了,還打包了昨明日午餐呢!這算是潮州版的一泊(門口有泊車位)兩食吧!
要潮爆好似爭D......正潮樓一丁點也不“爭D”!

2024-10-28 142 浏览
店名:正潮樓地址:銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈地鋪B號1. 魚露浸花甲 $218花甲脹卜卜,冇泥又冇沙,只系用簡單嘅醬汁調一調味,味道ok,份量都唔少㗎2.汕頭煎蠔烙 $128蠔洛份量十足,師傅一開四,每一塊蠔烙都至少有五至六粒蠔仔系入邊,入口啖啖都系蠔仔,有少少胡椒粉吊味好香,好滿足🤗🤗3.脆皮酸甜蠔(2只)$116份量十足,炸漿薄身,再用埋酸甜醬調味,食落口惹味十足,記住要趁熱食,凍咗口感就爭好遠㗎喇4.梅汁焗豬手 $168豬手好腍好軟,配埋梅汁一齊煮,入口酸酸甜甜好開胃,配埋白飯撈汁一流,佢仲有生菜喺底,生菜好嫩滑,配埋梅汁非常好食5.甜椰汁雪耳 (熱)$48椰汁椰味重,配埋雪耳好好食,雪耳數量都好多,真系入口啖啖都系椰汁同雪耳,雪耳爽身既,用尼個甜品作結尾,非常滿足~6.白飯(2碗)$247.茶介(2位)$24總價連加一$798
店名:正潮樓

• 汕頭煎蠔烙
  • 脆皮酸甜蠔
  • 梅汁焗豬手
2024-10-25 229 浏览
環境5分:潮州店中裝修得幾高級,完全唔似傳統打冷店,大堂有個電視,圓枱最啱一大班人或者一家大細,仲有房同卡位,好舒適,環境可以畀五分。衛生5分:新舖非常之乾淨同光鮮,衛生一樣畀五分。服務5分: 年輕服務員爽手唔囉唆,落單,加茶,上菜都好有效率,態度好好,滿分。味道5分:1)    半份鵝粉肝同鵝片一隻碟拼左上,大大件鵝肝厚身但潤滑,D鵝片黐埋層皮先最好食,好鬼juicy同軟淋,個調味教得好好,响低果D花生同豆腐入曬味最正,配埋白醋一絕。2)    蝦棗拼蟹棗每樣各四粒,炸到脆卜卜,蝦味蟹味好濃郁,一上碟熱辣辣,炸到好通透,點個甜醬好好食。3)    汕頭煎蠔烙成隻碟咁大,好似pizza咁一開四,煎到金黃色,D蠔仔大大粒有蠔味唔腥。4)    煎韮菜粿一碟有四隻,煎到好靚,韮菜餡都好多,個韮菜味好濃烈好香。抵食5分:平均每人三百幾蚊非常飽肚,地方咁好坐,又有咁正宗傳統潮州菜的款式,抵食絕對值五分。
環境5分:
衛生5分:
新舖非常之乾淨同光鮮,衛生一樣畀五分。
功夫茶

2024-10-24
功夫茶
蝦棗拼蟹棗
2024-10-24 190 浏览
我今日放工後,約同好友去位於銅鑼灣新寧道8號中國太平大廈第一期地下B號舖的正潮樓食潮式菜餚,裝修古雅,坐得舒服。我地點左:鵝粉肝Groose Liver(半份)$128,鵝片Sliced Groose Meat $168,厚菇焗鮑魚 Braised Abalone with Shiitake Mushroom $218,肉碎蠔仔粥 Poached Congee with Fresh Oyster and Minced Pork $198。鹵水鵝片和鵝肝好味又好食,飽魚焗得軟腍入味,肉碎蠔仔粥的粥底鮮甜,蠔仔肥美,整體黎講係好美味的潮洲菜餚。

• 鹵水鵝片
  • 鹵水鵝粉肝
  • 肉碎蠔仔粥
  • 厚菇焗鮑魚
2024-10-24 102 浏览
好久未吃潮洲菜,朋友推介這家餐廳,就特意過來吃😍「魚露浸花甲」花甲肉質鮮嫩,嚼起來彈牙,魚露的鹹香恰到好處,不會壓過花甲的鮮味,與花甲的鮮甜交融。推薦推薦!!!「汕頭煎蠔烙」內裡的蠔肉好大顆!鮮嫩多汁,每一口都能感受到海鮮的鮮香和麵糊的味道。配上魚露,味道更突出。食物份量大。「欖仁南瓜羮」欖仁南瓜羮的口感非常順滑,南瓜的天然甜味不會過於膩口,內裹材料十足,包含多種豆及玉米粒。「豬油炒蕃薯苗」蕃薯苗的葉片鮮嫩,色澤翠綠,加上用豬油炒香,簡單而有層次感。「芋頭炒香飯」芋頭炒香飯的口感豐富,米飯粒粒分明,芋頭外酥內軟,芋頭味濃。工作人員服務態度很好!見到對每桌客人都有講有笑!!
好久未吃潮洲菜,朋友推介這家餐廳,就特意過來吃😍

「魚露浸花甲」

「汕頭煎蠔烙」

「欖仁南瓜羮」

「豬油炒蕃薯苗」

「芋頭炒香飯」

工作人員服務態度很好!見到對每桌客人都有講有笑!!
媽媽想食潮州菜,特別係想食潮州翅,見到呢間潮州菜好多好評又好正宗,仲要有優惠套餐,就帶佢去食佢最好嘅係,套餐一個人都可以叫! 要左一個紅燒魚翅套餐 ($568),仲可以簡三款小菜,我哋分別要咗滷水拼盤,魚露浸花甲,同埋脆皮九肚魚! 先講魚翅!正如好多潮州酒家,潮州翅真係滿滿既魚翅!紅燒汁味道恰到好處,唔會太濃味 🤩🤩 另外,仲會興住佢!保持溫度 👍🏻👍🏻滷水拼盤真係好出色!滷水味唔會太咸,又有滷水香味 🥰🥰🥰 真心!必叫!脆皮九肚魚,薄薄嘅皮,大大舊既九肚魚 😆 好少可見有咁大舊 魚露浸花甲都好好食,鮮味十足,可惜一人份只有四粒 😆唔夠候另外仲叫咗個食潮州菜必食嘅 肉碎蠔仔粥 ($88/一碗)估唔到佢一碗都好大! 仲要粒粒蠔仔都脹卜卜,好新鮮 🤤🤤🤤 仲有脆脆嘅方魚,肉碎,芹菜等等 👍🏻👍🏻係一個滿分嘅蠔仔粥 💯💯最後我哋要咗個 福果甜芋泥 ($48)芋泥軟綿綿,而甜度適中,配合白果嘅咬口 🤩美美的畫上一個完美句號
佢最好嘅係,套餐一個人都可以叫!

脆皮九肚魚,薄薄嘅皮,大大舊既九肚魚 😆 好少可見有咁大舊

魚露浸花甲都好好食,鮮味十足,可惜一人份只有四粒 😆唔夠候

另外仲叫咗個食潮州菜必食嘅 肉碎蠔仔粥 ($88/一碗)

最後我哋要咗個 福果甜芋泥 ($48)

2024-10-23 205 浏览
晚上跟朋友來到銅鑼灣的正潮樓吃晚餐。😆餐廳長這樣。 menu的照片很美 ☺前菜脆皮酸甜蠔蠔肉鮮嫩,外皮炸得金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音。酸甜的醬汁恰到好處,既不過於膩口,又能提升蠔的鮮味,好開胃。 😍油泡南澳鮮魷魷魚的鮮美在油泡後更為突顯,搭配特製的醬料,讓人回味無窮。調味剛剛好,讓我感受到海鮮的原汁原味。糯米雞翼 雞翼的肉質嫩滑,糯米的香氣與雞肉的味道完美融合。最重要的是這道菜一點也不會鹹。香煎玉米烙玉米量很豐富,每一口都能感受到玉米的甘甜,外皮煎得剛剛好。我覺得不配砂糖一起吃都很夠味。
晚上跟朋友來到銅鑼灣的正潮樓吃晚餐。😆

餐廳長這樣。

menu的照片很美 ☺

前菜

脆皮酸甜蠔
蠔肉鮮嫩,外皮炸得金黃酥脆,咬下去時發出清脆的聲音。

油泡南澳鮮魷

糯米雞翼

香煎玉米烙
玉米量很豐富,每一口都能感受到玉米的甘甜,外皮煎得剛剛好。

我覺得不配砂糖一起吃都很夠味。

2024-10-21
$391.5 (晚餐)
  • 油泡南澳鮮魷
  • 脆皮酸甜蠔
2024-09-10 647 浏览
同朋友一齊去咗正潮樓食飯😋 主打滷水老鵝頭頸和滷老鵝掌🤪🤪🖐🏻 滷水老鵝頭頸和老鵝掌 超大塊肉呀🤩 每一塊郁啖啖肉超入味🤩 加上秘製滷水醬汁,正潮樓採用澄海區嘅獅頭鵝~🍄厚菇焗鮑魚 超厚嘅鮑魚!!口感爽滑,啖啖肉呀!用上墨西哥新鮮鮑魚,配以肉質豐潤嘅厚菇,加入老雞、豬骨、豬手等慢火炆煮 10 小時製作而成。🦀富貴石榴蟹一道已經失傳嘅潮州菜式,以點心形式呈上,白色透薄外皮喺雞蛋白,將新鮮肉蟹蒸熟拆肉配搭蝦馬蹄等餡料包裏係蛋白皮內,蒸熟加上蟹膏作點綴、賣相精緻紅燒燕窩🥬玉枕白菜逐漸失傳的傳統潮州手工,精選豬頸肉搭配鮮蝦蝦米同香菇,包喺津白菜葉裡面,再經過炆煮入味,咬入口清爽味道層次豐富!🦪脆皮酸甜蠔外脆香內酸甜鮮嘅蠔!百感交集於一身!🍲香炒瑤柱鬆傳統嘅潮州菜,用上瑤柱、馬蹄、韭菜、肉鬆一同翻炒,一絲絲咁味道完美結合🐟梅汁蒸馬友魚魚肉鮮嫩夠哂滑啊!用上新鮮馬友魚,加入梅子汁進行蒸製~🎃欖仁南瓜羹香滑既南瓜同欖仁熬製而成 口感濃郁香甜 營養豊富🥬火腿護國菜呢道喺潮汕地區的特色傳統菜式,用上番薯葉同經過烘乾嘅金華火腿製作之成嘅惹味茶式,護國菜=番薯葉。🍚芋頭炒香飯新鮮芋頭切粒炒至香軟起沙,與飯粒
同朋友一齊去咗正潮樓食飯😋 主打滷水老鵝頭頸和滷老鵝掌🤪🤪

🖐🏻 滷水老鵝頭頸和老鵝掌

🍄厚菇焗鮑魚

🦀富貴石榴蟹

紅燒燕窩

🥬玉枕白菜

🦪脆皮酸甜蠔
外脆香內酸甜鮮嘅蠔!百感交集於一身!

🍲香炒瑤柱鬆

🐟梅汁蒸馬友魚
魚肉鮮嫩夠哂滑啊!用上新鮮馬友魚,加入梅子汁進行蒸製~

🎃欖仁南瓜羹
香滑既南瓜同欖仁熬製而成 口感濃郁香甜 營養豊富

🥬火腿護國菜

🍚芋頭炒香飯
新鮮芋頭切粒炒至香軟起沙,與飯粒混合一起,入口粒粒分明超級香口😳

🍝菜脯炒粿條
這道菜以粿條和菜脯炒製而成 爽口菜脯與彈牙既粿條相 互搭配重白胡椒味
小知識:粿條同河粉喺2種嚟,製作過程當中加入唔同比例嘅薯粉及澱粉。粿條米香味較濃滑嫩;河粉呈透明相對較彈韌。

🥮桔餅姜薯粿
姜薯喺潮汕地區特有嘅薯類,姜薯磨成泥狀,入口煙煙韌韌嘅糕點