2023-07-30 37 浏览
IFC一向俾人感覺昂貴,原來商場內都有一間價錢中等,性價比好高嘅中菜廳!Jiang Nan主打江南菜,款式多樣化,上海菜、四川菜、北京菜都可以食到。餐廳裝潢都高貴典雅,而且主要係包廂座位,私隱度高!特色小籠包一共有3款口味,分別係:黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功。三款小籠包都味道出色,小籠包皮做得夠薄,入面亦盛載滿滿嘅湯汁!冬陰功小籠包最特別,中泰fusion,入口係香辣鮮香嘅冬陰功湯汁,正!黑松露帶子小籠包都唔錯,黑松露香氣撲鼻,帶子增添鮮味!蒜泥黑豚肉卷黑豚肉包住青瓜,層層相間,賣相好靚!黑豚肉肉質結實,蒜泥味道香濃,青瓜嘅清新恰好平衡膩感,食起來非常清爽!主菜點咗招牌重慶水煮牛肉,牛肉份量好足料,而且用料都好靚,牛肉嫩滑肉味又濃!我最鍾意底下嘅薯粉,滑捋捋,吸收湯底嘅精華,好正!甜品推薦蔓越莓煎餅,好似車厘子咁,造型可愛突出!煎餅外皮金黃,內裏煙韌,帶有淡淡蔓越莓嘅果甜,完美嘅飯後甜品!另外仲點咗杯特飲,有兩隻可愛嘅冰沙鴨仔,消暑又清涼!
蒜泥黑豚肉卷
另外仲點咗杯特飲,有兩隻可愛嘅冰沙鴨仔,消暑又清涼!
2023-07-27 2294 浏览
記得IFC有間老字號上海菜館翡翠拉麵小籠包,去到先發現原來已經轉咗名叫「江南」,翻查一下才知道其實是翡翠拉麵小籠包的副線,除了經典上海菜,還提供一些創新菜式,和各式外省風味點心。餐廳格局和印象中差不多,都是行大眾化路線。點了幾道菜,價錢不算貴,而食物無論是食材質素、賣相和味道都有一定水平,是一間有保證的上海菜館。🥢點心🥟江南水晶素菜餃 $48餡料豐富,皮薄而煙靭,味道亦好豐富,出色👍🏻🥟金網豚肉鍋貼 $58全鮮肉製造,皮薄餡靚,湯汁豐盈鮮香,再加上一塊脆脆增加口感之餘亦非常美觀。🥗前菜🫑冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68好清新的菜色,白苦瓜爽甜,加上柚子汁好匹配酸酸味好開胃🍖江南水晶肴肉 $78肴肉鮮甜,味道剛好不會過咸,沾上鎮江醋一流。🍽️主菜🥬火腿津白 $98金華火腿切絲,重點在用高湯造成的芡汁,剛好娃娃菜能夠掛上,鮮甜味美。🐠 香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98魚柳酥炸夠香脆不油膩,配上香芒令味道更勝一籌。🍲主食🍝 蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88冷麵非常煙韌彈牙,拌上秘製醬汁和配菜,絕對是一流,必點推介。甜品🍧粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58使用了新鮮番石榴,還有果肉,味道不太甜,非常合口味。如

🥢點心
🥟江南水晶素菜餃 $48
江南水晶素菜餃

餡料豐富,皮薄而煙靭,味道亦好豐富,出色👍🏻

🥟金網豚肉鍋貼 $58
金網豚肉鍋貼

🥗前菜
🫑冰鎮柚子漬白玉苦瓜 $68
冰鎮柚子漬白玉苦瓜

好清新的菜色,白苦瓜爽甜,加上柚子汁好匹配酸酸味好開胃

🍖江南水晶肴肉 $78
江南水晶肴肉

肴肉鮮甜,味道剛好不會過咸,沾上鎮江醋一流。

🍽️主菜
🥬火腿津白 $98

🐠 香芒酥脆魚柳 配泰式辣醬 $98
香芒酥脆魚柳

魚柳酥炸夠香脆不油膩,配上香芒令味道更勝一籌。

🍲主食
🍝 蘋果絲拌蟹肉冷麵 $88
蘋果絲拌蟹肉冷麵

甜品
🍧粉紅佳人 (紅心番石榴甘露)$58
粉紅佳人

使用了新鮮番石榴,還有果肉,味道不太甜,非常合口味。

如果想品嘗上海菜,而又追求賣相和質素,「江南」是一個好選擇。最近HSBC 信用卡有優惠,比較抵食
2023-07-25
金網豚肉鍋貼
冰鎮柚子漬白玉苦瓜
江南水晶肴肉
香芒酥脆魚柳
蘋果絲拌蟹肉冷麵
粉紅佳人
2023-07-22 1637 浏览
同朋友喺中環IFC shopping完見到有 間新中菜, 門口餐牌見到食物相片都非常吸引,於是就選擇喺呢度食晚餐。呢度裝修簡單舒適,侍應姐姐非常有禮,簡單地介紹幾款菜式。我就揀咗夏天最啱食的幾款菜式。涼拌海膽茄子賣相一流, 茄子擺放像一個小山丘,頂部鋪滿金黃色海膽,配上醬汁,非常開胃。韭菜盒子非常喜歡食韭菜的我,呢個菜式相當滿意,皮鬆化餡料多。三角海鮮餃餃子的皮是紫藍色,仲有金漆點綴,靚到唔捨得食。皮薄餡靚,精緻的點心。水蜜桃🍑鬼馬蝦球我覺得呢個菜夏天食最啱,油炸鬼,新鮮蝦球,醬汁係沙律醬混入水蜜桃,清新可口。火腿津白用上湯煮成嘅的津白,再加上金華火腿,清淡又美味。蘋果絲伴蟹肉冷麵爽甜的蘋果絲伴上新鮮蟹肉,再配上冷麵,清爽又清新。蔓越莓煎餅蔓越莓非常有益,含水楊酸及維生素C有助美顏及保健,廚師非常有心思,煎餅煙靭,口感非常。再配上兩杯夏天特色凍飲, 今餐非常滿足。

涼拌海膽茄子

韭菜盒子
非常喜歡食韭菜的我,呢個菜式相當滿意,皮鬆化餡料多。

三角海鮮餃

水蜜桃🍑鬼馬蝦球

火腿津白
用上湯煮成嘅的津白,再加上金華火腿,清淡又美味。

蘋果絲伴蟹肉冷麵
爽甜的蘋果絲伴上新鮮蟹肉,再配上冷麵,清爽又清新。

蔓越莓煎餅

再配上兩杯夏天特色凍飲, 今餐非常滿足。
  • 蔓越莓煎餅
  • 韭菜盒子
  • 水蜜桃鬼馬蝦球
2023-07-21 80 浏览
位於IFC的精品中菜,環境有格調,感覺舒適🍀蘿蔔絲酥餅紅蘿蔔造型🥕底部有Oreo碎,賣相滿分💯口感外脆內軟,充滿蘿蔔香🍀特色小籠包有三款顏色嘅小籠包:黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦同冬陰公,味道各有特色,一咬開即刻爆汁🍀涼拌海膽茄子造型咁靚嘅茄子已經相當有好感🍆配醬汁酸酸甜甜好開胃🍀火腿津白娃娃菜煮得啱啱好,軟硬度適中,芡汁又唔會太濃稠☺️🍀重慶水煮牛肉水煮牛肉辣味好香,一開始食就會食唔停口🌶️除咗牛肉仲有薯粉同萵筍,配料相當入味🍀蔥油拌麵蔥油拌麵好香口,麵質幾唔錯,怕太乾仲有湯可以一齊食🍀蔓越莓煎餅造型精緻🌸煎餅好睇又好食😋仲擔心得個樣😅口感軟糯,蔓越莓酸甜度適中
位於IFC的精品中菜,環境有格調,感覺舒適
🍀蘿蔔絲酥餅
🍀特色小籠包
🍀涼拌海膽茄子
造型咁靚嘅茄子已經相當有好感🍆配醬汁酸酸甜甜好開胃
🍀火腿津白
娃娃菜煮得啱啱好,軟硬度適中,芡汁又唔會太濃稠☺️
🍀重慶水煮牛肉
🍀蔥油拌麵
蔥油拌麵好香口,麵質幾唔錯,怕太乾仲有湯可以一齊食
🍀蔓越莓煎餅
2023-07-20 77 浏览
朋友話想食上海菜🥢,約左係IFC商場既江南💖,位置方便,環境也不錯。😊青蘋果及西柚特飲🍆涼拌海膽茄子清新開胃前菜。🥢韭菜盒子(4件)很喜歡這道,外皮炸得香脆,裡面滿滿的韭菜。🔺三角海鮮餃(2粒)外型好精緻,味道亦很好,入面的海鮮好新鮮彈牙。🍑水蜜桃鬼馬蝦球清新水果菜色, 名字嘅鬼馬即是油炸鬼,而蝦球結實爽口👍🥬火腿津白蔬菜健康,浸在上湯入味。🍎蘋果絲拌蟹肉冷麵適合現在炎炎夏日,清新美味,新鮮蟹肉足料。🍓蔓越莓煎餅花花形狀好有藝術感, 外脆內軟煙煙韌韌,好正😍

青蘋果及西柚特飲

🍆涼拌海膽茄子

清新開胃前菜。

🥢韭菜盒子(4件)

很喜歡這道,外皮炸得香脆,裡面滿滿的韭菜。

🔺三角海鮮餃(2粒)

外型好精緻,味道亦很好,入面的海鮮好新鮮彈牙。

🍑水蜜桃鬼馬蝦球

清新水果菜色, 名字嘅鬼馬即是油炸鬼,而蝦球結實爽口👍

🥬火腿津白

蔬菜健康,浸在上湯入味。

🍎蘋果絲拌蟹肉冷麵

適合現在炎炎夏日,清新美味,新鮮蟹肉足料。

🍓蔓越莓煎餅

花花形狀好有藝術感, 外脆內軟煙煙韌韌,好正😍

2023-07-19
2023-07-20 53 浏览
呢排好鍾意食中菜,中環做完野就去咗ifc 內的江南Jiang Nan 食江南菜!餐廳私隱度好高,服務都好殷勤周到!蘿蔔絲酥餅($58)蘿蔔造型嘅酥餅躺在朱古力餅碎製成嘅泥土上,賣相可愛!蘿蔔絲酥餅外層鬆化,層次分明,入口毫不油膩!特色小籠包(黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功)($68)三款小籠包都各有特色,皮薄餡靚,好多湯汁。冬陰功小籠包盛載嘅肉汁正正係冬陰功,味道辣中帶鮮,好特別。黑松露帶子味就充滿松露香,蝦頭油鮮蝦好鮮,岀色!蒜泥黑豚肉卷($88)豚肉卷住清新嘅青瓜,配搭蒜泥喚醒味蕾,惹味又清爽嘅一道冷盤。重慶水煮牛肉($168)水煮牛肉份量慷慨,牛肉好高質,好有肉味,肉質軟腍,底下仲有薯粉,滑溜掛湯,不過水煮湯底就略嫌唔夠香辣。火腿津白($98)娃娃菜用高湯浸煮,味道鮮甜,金華火腿增添鹹香。蔥油拌麵($63)幼麵麵質唔錯,口感彈牙帶韌性!整體比較清淡健康,但個人都係鍾意邪惡d,多d蔥油,香味會更加提升!蔓越莓煎餅($58)好似一幅畫咁靚嘅甜品,擺成一朵花咁,藝術感十足!煎餅都好好食,煎至外皮金黃香脆,內裏煙煙韌韌,甜度啱啱好!另外仲點咗一杯荔枝爆珠梳打特飲,飲品上放咗兩隻黃色鴨仔,

蘿蔔絲酥餅($58)
特色小籠包(黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰功)($68)
蒜泥黑豚肉卷($88)
重慶水煮牛肉($168)
火腿津白($98)
娃娃菜用高湯浸煮,味道鮮甜,金華火腿增添鹹香。
蔥油拌麵($63)
蔓越莓煎餅($58)
另外仲點咗一杯荔枝爆珠梳打特飲,飲品上放咗兩隻黃色鴨仔,造型可愛,猶如在海中暢遊!第二杯仲有半價優惠!

1K
2023-07-20 75 浏览
👧🏻😋👅🍽✨造型點心一絕😋-江南 Jiang Nan by Crystal Jade🇭🇰 中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖 🇭🇰-🥟特色小籠包(3粒)$68💯蝦頭油鮮蝦, 黑松露帶子, 冬陰公各有特色, 個人最鍾意鮮蝦勁鮮甜一第一下咬落去飲到D汁直頭似蟹粉咁甜-🥕蘿蔔絲酥餅(2件)$58✨太罕見了! 蘿蔔形象既蘿蔔絲酥餅 (雖然係紅蘿蔔樣😂) 勁靚; 酥皮勁脆, 蘿蔔絲好幼滑-🥩 重慶水煮牛肉 $168💯$168! IFC! 咁多牛肉! 勁抵食! 水煮湯底唔會死鹹, 入面有寬粉, 金菇同萵筍, 啖啖滋味-🍜 蔥油拌麵 $63✨拌麵本身乾身, 附上一碗熱湯撈蔥油; 蔥油加上乾蔥絲勁香, 麵條彈牙滑身-🥬火腿津白 $98💯鹹香上湯浸滿津白, 火腿絲鹹香十足, 令本身鮮味既津白更提升一個層次-🍵茶位✨玫瑰花茶清香淡雅, 店員有提醒浸4-5分鐘先至飲會更加出味
👧🏻😋👅🍽✨

火腿津白 $98

🍵
茶位
2023-07-19 25 浏览
翡翠拉麵小籠包旗下嘅江南坐落於IFC,平日只係七點座無虛席,仲好多外國人慕名而來涼菜方面叫左個涼拌海膽茄子,面頭超多海膽碎乾,茄子沾滿燒汁,仲有少少花椒油味更香,一條條食唔停喺上海菜餐廳當然要叫小籠包,有個三隻味道嘅特色小籠包,個冬陰功勁出色,酸辣平衡,入面肉餡吸收晒冬陰功湯精華,超juicy 鍾意食辣嘅我哋叫咗重慶水煮牛肉,牛肉好大塊但都好入味,肉質鮮嫩,香麻鮮辣我哋驚唔夠飽就叫咗個蔥油拌麵做主食,但原來就咁食唔使配肉類已經好夠照,蔥油味直頭係齒頰留香最後甜品蔓越莓煎餅既莓味餅皮軟糯,包住香滑蓮蓉,兩啖食晒岩岩好

2023-07-19 57 浏览
小朋友開始放暑假,入完長洲玩到散晒,出到中環食晚飯(江南JIANG NAN),我們點了一個燻魚:沒有骨及甜甜地,適合我家小朋友吃,宮保蝦球:帶着略少微辣,肉質彈口,涼拌螺片:一口清脆,正,好合適夏天感覺,鮑魚飯:賣相好靚,飯粒粒均勻,鮑魚味香濃,當然不能少得甜品,流心角饀會自然會流出來,還有小朋友最愛嘅特飲,又可以拍照,又好飲。
2023-07-18 38 浏览
🌳特色小籠包黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰公三隻味都幾特別,個人比較中意蝦頭油鮮蝦,蝦味濃郁,食嘅時候仲有爆汁😆🌳涼拌海膽茄子好少見到咁精緻嘅茄子,擺盤滿分💯味道相當開胃🍆 🌳重慶水煮牛肉湯底味道濃郁,辣得黎好過癮,非常香口🌶️仲有好多配料,全部都好入味☺️🌳火腿津白上湯整得好好食,津白軟硬適中,我地對呢個菜讚不絕口🌳蔥油拌麵蔥絲好香,麵質彈牙,調味幾好🍜🌳蘿蔔絲酥餅 蘿蔔造型幾有趣,內外都係蘿蔔😂口感酥脆,擺耐咗食都依然咁好食🥕🌳蔓越莓煎餅蔓越莓味好突出,內外兼備,好睇又好味😋🦥江南 (中環)中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖
🌳特色小籠包
黑松露帶子、蝦頭油鮮蝦、冬陰公

🌳涼拌海膽茄子
好少見到咁精緻嘅茄子,擺盤滿分💯味道相當開胃🍆
🌳重慶水煮牛肉

🌳火腿津白
上湯整得好好食,津白軟硬適中,我地對呢個菜讚不絕口
🌳蔥油拌麵
蔥絲好香,麵質彈牙,調味幾好🍜

🌳蘿蔔絲酥餅
🌳蔓越莓煎餅
蔓越莓味好突出,內外兼備,好睇又好味😋

🦥江南 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖
2023-07-17 32 浏览
中環江南菜😋食物選擇比起想像中多 好鍾意特色小籠包 分為三種口味 包括黑松露帶子、冬陰功和蝦頭油鮮蝦 其中最鍾意嘅就係蝦頭油鮮蝦 每款都皮薄餡靚 肉汁好多 值得一試👍🏻京蔥爆安格斯牛柳條的牛肉非常嫩 醬汁調校得好好 牛肉都炒得好有鑊氣 唔錯☺️小食都有好多款式 有惹味嘅孜然羊肉春卷 亦有辣味十足嘅蒜泥黑豚肉卷😍鍾意食辣嘅話可以一試辣麻醬肉燥湯拉麵 麵質非常彈牙 怕辣嘅話可以叫小辣 食完辣嘢之後可以叫火腿津白 夠晒清新開胃🤩 甜品方面 推薦星空奶凍 充滿奶香 打卡亦都一流🥰📍江南 (中環)中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖
中環江南菜😋

甜品方面 推薦星空奶凍 充滿奶香 打卡亦都一流🥰

📍江南 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場2樓2018-20號舖
2023-07-17 36 浏览
這家餐廳的菜式非常豐富,我點了孜然羊肉春卷、特色小籠包、蒜泥黑豚肉卷、火眼津白、辣麻醬肉燥湯拉麵、星空奶凍和京蔥爆安格斯牛柳條。每一道菜都非常好吃,而且都有自己獨特的風味。孜然羊肉春卷的外皮酥脆,裡面包著嫩滑的羊肉和香氣十足的孜然粉,讓人一口接一口。特色小籠包分為三種口味,包括黑松露帶子、冬陰功和蝦頭油鮮蝦。黑松露帶子的味道非常濃郁,冬陰功的味道則非常清新,而蝦頭油鮮蝦的鮮味非常突出,三種口味都非常值得一試。蒜泥黑豚肉卷的肉質非常嫩,搭配上蒜泥的調味,讓人垂涎欲滴。火腿津白的湯頭非常濃郁,蔬菜清爽,讓人吃得非常滋味。辣麻醬肉燥湯拉麵非常香,辣麻醬和肉燥的味道搭配得非常完美,讓人吃得難以停止。京蔥爆安格斯牛柳條的牛肉非常嫩,搭配上京蔥和糖醋醬汁,是一道非常出出色的菜。星空奶凍非常美味,外層是滑溜的奶凍,質感夠滑,是一道非常好吃的甜品。總之,這家餐廳的菜式非常出色,每一道菜都非常好吃,而且價格也非常合理,非常值得一試。如果您想品嚐各種不同風味的美食,這家餐廳絕對是一個不錯的選擇。

蒜泥黑豚肉卷的肉質非常嫩,搭配上蒜泥的調味,讓人垂涎欲滴。

火腿津白的湯頭非常濃郁,蔬菜清爽,讓人吃得非常滋味。

2023-07-15 51 浏览
🐽 蘿蔔絲酥餅食落口感真係好香好脆,咬落去亦食到蘿蔔絲嘅甜,酥皮都係得嚟非常鬆脆,好好食🐽 蒜泥黑豚肉卷一道好考手既前菜,豬肉薄薄一片,肉質鮮嫩,蒜香味濃,好match黑豚肉嘅口感,辣辣地亦好開胃🐽 特式小籠包有黑松露味、泰式香辣風味,皮薄餡足,湯汁豐富,個皮係非常有彈性,啖啖肉餡同湯汁飛出嚟🐽 重慶水煮牛肉呢個更加係大癲,個牛肉煮得剛剛好,入口好嫩滑,而個湯底辣得適中,夠香辣,金菇薯粉等等配料都好足🐽 火腿津白火腿味濃配合津白嘅清甜,食落淡淡地但亦釣出到湯既鮮味,食落去絕對係人間美味。🐽 蔥油拌麵蔥香味十足,面條Q彈,特別係個蔥油醬,配上面條,真係完美。🐽 蔓越莓煎餅煎餅香脆,蔓越莓酸甜適中,相輔相成,食落好似食緊糖甘好得意🫶🏻
🐽 蘿蔔絲酥餅

🐽 蒜泥黑豚肉卷

🐽 特式小籠包

🐽 重慶水煮牛肉

🐽 火腿津白

🐽 蔥油拌麵
蔥香味十足,面條Q彈,特別係個蔥油醬,配上面條,真係完美。

🐽 蔓越莓煎餅
2023-07-12 51 浏览
約咗朋友行街,中午在IFC搵飯食,見到江南餐廳好似好靚咁,坐得又舒服,就決定試吓。見到好多人都食蘿萄絲酥餅,我哋又試吓,真係唔錯,佢賣相好掂,新鮮製作熱辣辣,口感酥脆,蘿蔔絲好豐富。竹笙上湯時蔬-芥蘭,份量滿足,竹笙十分鮮甜,芥蘭吸收晒上湯精華,非常鮮美,口感爽脆,熟度正好。京蔥爆安格斯牛柳條,一上枱就聞到非常濃郁嘅牛肉香味,即刻食指大動,牛柳非常嫩口,而且無渣,肉質很高質!下層鋪咗好多洋蔥,同牛柳好夾!士多啤梨奶凍,呢個甜品賣相好吸引,士多啤梨味好突出,奶凍口感爽滑,呢個甜品是個不錯的選擇。

2023-07-12 28 浏览
餐廳環境好舒適,裝修得很別緻,加上燈光柔和,好多卡位,很適合一家大細飯聚或者約朋友食飯。中式菜餚選擇相當豐富,主食、小菜、點心、甜心勁多選擇,價錢貼地。餐廳開在中環IFC,地鐵到達香港站直上E1出口去到商場2樓即到,實在很方便!三色小籠包三種顏色代表三種不同口味,分別是黑松露帶子、冬蔭公同蝦頭鮮蝦味,賣相討好,各有特色!餡料飽滿,一口咬落噴咗好多湯汁出嚟,要小心辣口。蘿蔔絲酥餅 可愛胡蘿蔔🥕造型好得意,外層非常香酥,入面有好豐富嘅蘿蔔絲,再用曲奇碎扮成泥土鋪底,必食推薦!蔥油拌麵 估唔到呢個拌麵咁好味,有驚喜!將麵同蔥油撈勻之後,拌麵很有滋味,麵很Q彈爽口,很適合夏天食用。酒糟糖心蛋,酒香味突出,糖心蛋好似啫喱口感,非常好味!

三色小籠包
餡料飽滿,一口咬落噴咗好多湯汁出嚟,要小心辣口。

蘿蔔絲酥餅

蔥油拌麵

酒糟糖心蛋,酒香味突出,糖心蛋好似啫喱口感,非常好味!