2010-12-05 146 浏览
9月30日, 喺沙田行咗一輪, 夜晚再選擇食馳名雞粥~ 講起沙田, 最出名嘅雞粥真係無人不識, 但係點解咁出名, 就未必人人都知~ 就好似我地咁, 都係第一次慕名而來, 喺搜尋之下, 都有幾多間食店以沙田雞粥為招來, 咁我地就揀咗嚟大圍嘅強記~::: 鮑魚雞粥 ::: $30招牌雞粥配上鮑片, 看上去平平無奇, 白晒晒嘅粥, 雞肉同埋鮑片都好似好清好淡… 不過, 食一口粥就發覺金玉其中! 綿綿粥底嘅鮮甜味好天然, 完全唔似有落味精, 再加上少少鮑魚片吊下味, 令味道更加突出! 雖然鮑魚係罐頭鮑, 但係食落好似有醃過, 有d味~ 反而雞有味但係肉地比較嚡口, 舊舊都係雞胸肉, 俾雞背肉就會好d~ ::: 紅燒乳鴿 ::: $45除咗雞粥外, 我地都好想食乳鴿, 紅燒比滷水好係因為食得到佢燒出嚟嘅香脆, 更加香口~ 呢度嘅乳鴿比較大隻, 以致肉質比較實, 亦比較韌… 燒出嚟亦唔算好香, 可能一早燒咗叫先番一番熱… 我地都係鍾意食bb鴿多d, 不過$45有咁大隻都ok嘅, 總括只係麻麻地…::: 啫啫田雞煲 ::: $65另外叫咗個煲仔菜, 驚喜地呢個啫啫田雞煲好好味! 啫啫煲一上枱仲有’啫

::: 鮑魚雞粥 ::: $30

::: 紅燒乳鴿 ::: $45

::: 啫啫田雞煲 ::: $65
另外叫咗個煲仔菜, 驚喜地呢個啫啫田雞煲好好味! 啫啫煲一上枱仲有’啫啫’咁聲, 香氣撲鼻! 食落熱辣辣, 材料夠大堆頭亦好新鮮, 除咗有田雞之外, 仲有豬潤同乾蔥~ 田雞份量好多, 咬落都幾爽口入味, 唔錯唔錯! 而更有驚喜嘅係豬潤~! 真係十分新鮮, 配上獻汁更加爽口味道更濃郁! 好怕一d茶餐廳嘅啫啫煲用上霉嘅豬潤, 又淋又有腥味… 可能呢度平時有賣開豬潤粥, 所以佢地嘅豬潤流量大d, 會新鮮d~ 推介!

食完沙田雞粥感覺係滿足, 如果仲有番d以前大排檔feel會仲好添~ 睇到有咁多間沙田雞粥, 下次都可以再試下第二間~
鮑魚雞粥
足料
啫啫田雞煲
沙田雞弼
2010-11-17 35 浏览
去大圍玩完打算試下出名的雞粥。到店後就被安排上二樓。上面一陣味又污穢,老公和我只想快吃走人。試想枱上方柱上有一堆不知是塵或spider web 真的沒胃口。雞粥很綿算可口,但同枱另兩位的很快變得很水。最好味要算椒鹽賴廖蝦可是蝦很小。九菜豬紅還是潮式店好吃。最恐怖是數豉椒炒蜆從沒吃過如此難吃的,不香不辣有種說不出的怪味。怎可能煮得一點都沒豆豉辣椒味!也沒有wok氣,蜆太小,做平價的麵豉蜆湯還可以,但要清乾淨沙。

okay
2010-11-15
okay
2010-08-01 123 浏览
這天本來想入沙田,但最後沒有去到,只是去了大圍,順道來到這間「強記」一試它的招牌雞粥。原來這裡的位置都和大和圍火車站有一段距離,不像「楓林小館」那麼容易找,不過在附近的報紙攤和水果店問過街坊之後,都不難找到它的所在。也許因為是週末吧,去到之時差一點要等位,幸好終於不用,不過就要搭檯坐囉!雖然這裡的環境只是一般的街坊小店格局,華麗陳設、典雅裝修欠奉,可生意就真的不錯呢!叫了一碗「鮑魚雞粥」、一隻「紅燒乳鴿」、一碟「椒絲腐乳炒通菜」和一碟「太和骨」作為這晚的晚餐。1)「鮑魚雞粥」:粥底較稀,但頗為綿滑,味道亦足,雞件大概有五、六件,鮑片就有三塊,吃落感覺都不錯。2)「紅燒乳鴿」:乳鴿肉地不錯,肉質頗嫩,雖然味道稍稍鹹了點,但不算太過份,收貨了。3)「椒絲腐乳炒通菜」:這道菜其實炒得幾夠鑊氣和惹味,可惜師傅太重手,下得腐乳太多,味道過鹹,我還勉強算是接受到,但老婆大人卻不大滿意,最後終於要叫番罐冰凍可樂解渴才再吃下去。4)「太和骨」:其實我不知道這道菜「太和」的意思是什麼,不過見個名幾得意,又未食過,所以叫來試試,問伙計時他說是酸酸甜甜的,相信都應該不會難吃吧!到上菜後吃在口中,覺得這「太和

4)「太和骨」:其實我不知道這道菜「太和」的意思是什麼,不過見個名幾得意,又未食過,所以叫來試試,問伙計時他說是酸酸甜甜的,相信都應該不會難吃吧!到上菜後吃在口中,覺得這「太和骨」都幾好味和開胃,炸過的肉排加上酸酸甜甜又帶有少許微辣的醬汁,不會太肥膩,都算不錯!
不過最後終於也是吃不完,為兔浪費,結果還是把少部分剩下來的「太和骨」帶回家中,留待第二天享用。

埋單差不多二百元,以一頓晚飯來說,不算特別便宜,也不算太昂貴,單以這裡的食物水準來計,還算合理,假如來到大圍的話,這店都可以一試的。

鮑魚雞粥(碗)
太和骨
2010-07-10 93 浏览
今晚有波睇, 所以約埋三五知己係朋友家中打牌, 打到咁上下, 去左大圍強記食:1) 沙田田雞粥 $110 - 本人對田雞唔太好, 但煲起上黎既田雞雞粥, 好似較普通雞甜d, d肉又嫩滑d, 個粥底好棉, 個人好鐘意食; 2) 紅燒乳鴿 $45 - 好好食, 呢個真係無得頂, 最緊要係趁熱食, 淡淡肉, 好味3) 椒鹽白飯魚 $65 - 呢個同之前兩味餸相比就較為遜色, 普通一味; 4) 鼓椒炒花甲 - 花甲雖然夠大隻, 但勁多沙, 而且炒得勁咸, 之後飲左勁多水都頂唔順, 可以唔叫, 無謂令味蕾受罪;5) 椒絲付乳通菜 - 又係咸, 估唔到普通既一味菜都no good;總括黎講去呢到, 食雞粥同乳鴿得架喇, 呢個簡直係絕配, 其他既不食也罷 ............

沙田田雞粥
椒鹽白飯魚
鼓椒炒花甲
椒絲府乳通菜
2010-06-12
沙田田雞粥
  • 沙田雞粥
2010-06-08 36 浏览
我好 like 食粥, 特別係 "強記" 雞粥...所以就同亞媽去食...飽魚雞粥 $30.00 - 真係好好味. 啲粥好 "眠" 椒絲腐乳炒通菜 $38.00 - 炒得好有 "what" 氣京都骨 $55.00 - 酸酸甜甜真係好正呀
飽魚雞粥 $30.00 - 真係好好味. 啲粥好 "眠"

京都骨 $55.00 - 酸酸甜甜真係好正呀

飽魚雞粥
京都骨
2010-05-20
飽魚雞粥
京都骨
  • 鮑魚雞粥
I had a very awesome dinner here at shatin chicken congee. The congee itself of course was really good, the congee soaked all the chicken oil which made it contained a really strong taste of chicken. Beside that, i also ordered a couple of deep fried dish which were the oyster cake and the fish stomach. They both tasted really good, but it was a bit too heavy to have two deep fried dishes at the same time since we only had 4 people. So keep in mind that the portion are pretty big. Overall, i rate this restuarant pretty high and definitely coming back next time!
osyter cake
chicken congee
2010-04-25
osyter cake
chicken congee
2010-03-19 96 浏览
正宗雞粥究竟係唔係呢間? 定係o向火炭/沙田???不過唔緊要, 因為我地真係想食雞粥o者~~~雞粥 $25一碗, 粥底好綿好靚, 不過雞同蔥花o既份量就少d, 如果雞佢切細舊少少但多幾舊的話可能碗粥會更入味~~~另一隻size係$100一窩, 如果食豪d加埋鮑魚就$30一碗啦~~~ $30 豉油王炒麵, 好大碟呀, 不過真係好似都幾出名因為好多枱都有order !!! overall 佢炒得唔錯wor, 因為唔會好油, 有時炒麵會用太多油而令個麵食落去啖啖油ma, 但呢度唔會wor, 抵讚~ $68 美極xxx牛柳粒, 哈哈, 唔記得個全名, 但個key words係正確o既!!! 雖然幾貴但俾個美極吸引住~~~ 其實一上到碟o個隻美極味已經攻哂出o黎, 勁開心, 配料就仲有d青椒同腰果粒粒, 不過食食下就有d失望, 因為d牛柳粒好細粒啊~ 而且份量好少, lee個價錢完全唔值.........oh~~ 俾個美極兩個字欺騙左tim~ 原先想食乳鴿tim嫁, 不過成$45一隻我就覺得太貴所以冇試, 不過見其他order上枱個樣都ok o既....... 不過講到食乳鴿, 都係沙田龍華個名
正宗雞粥究竟係唔係呢間?
定係o向火炭/沙田???

不過唔緊要, 因為我地真係想食雞粥o者~~~

不過講到食乳鴿, 都係沙田龍華個名響d, 而且由細食到大, 深感情d~~~ 唔知呢幾年o既水準點呢???
炒麵
美極xxx牛柳粒
2010-03-13
炒麵
美極xxx牛柳粒
沙田強記雞粥原來有兩三間,之後先知原來呢間已經轉左手 (見附圖,招牌都唔同左色,所以之前話都係唔update架喇,小心),唔怪得招呼客人既態度同之前其他人講既唔同哂。Fine! 就算當幫趁新店,都唔係咁對客掛?詳情唔講喇,大家大家真係要試下去,一定要試下!講番野食,我地一家人點左:雞粥 (一定要試啦,講到咁好!?),介蘭,椒鹽九肚魚,煎蠔餅,乳鴿。個雞粥開頭兩啖以為好野,粥好有雞味,好大窩,一人食左幾碗...之後就口渴都死,相信都係味精既問題,自己去試一次就知講乜。介蘭不用提。椒鹽九肚魚可以食。煎蠔餅炸到好油,係好香好脆,係超大份,但好似係粉黎播,都唔及老廟三成!乳鴿普通,炸到乾哂。當我埋單時,亞爸亞媽亞妹用埋怨既眼神掘住我,今次真係去錯左第二間,Oh! No. 攞番架車,又俾d污漕水彈到成條呔都係油,激死我。
沙田強記雞粥

詳情唔講喇,大家大家真係要試下去,一定要試下!

講番野食,我地一家人點左:

介蘭
不用提。

椒鹽九肚魚
可以食。

煎蠔餅

乳鴿
普通,炸到乾哂。

• 白飯,真係好好味!
2010-01-09 31 浏览
成日聽人講沙田雞粥好好味, 就由港島區坐車又轉車入去一試,到大圍站已是晚上的 7 點多,快步找這家有名的食店,終於找到了~看一看 - - -> 不用排隊之餘,空位多的是...心想不是去錯嗎?但門口大大個招牌寫名,服務態度不錯,盡管一試,嘩 !!! 炸鴿 - 不錯, 值得推介、金菇沙嗲肥牛 - 應該係獨門秘制, 黃中一點青, 竟然加埋青椒一起煮, 整個菜見水汪汪的青椒味, 都是首次見識、雞粥 - 名呼其實的雞 + 粥, 不過粥底也不錯, 雞的多少也不在話、炸雞翼 - 大隻但唔入味、總結:真係估佢唔到 ~~
成日聽人講沙田雞粥好好味,
就由港島區坐車又轉車入去一試,
到大圍站已是晚上的 7 點多,
快步找這家有名的食店,
終於找到了~
看一看 - - -> 不用排隊之餘,
空位多的是...
心想不是去錯嗎?
但門口大大個招牌寫名,
服務態度不錯,
盡管一試,
嘩 !!!
炸鴿 - 不錯, 值得推介、
炸雞翼 - 大隻但唔入味、
總結:真係估佢唔到 ~~
2009-12-14
  • 炸鴿
2009-12-03 20 浏览
同朋友慶祝生日~我突然好想食雞粥~所以揀左去強記~個雞粥都幾好味~粥底都幾靚~個蠔餅都ok~不過d 醬汁就麻麻~乳鴿真係一流~好好味~值得一試~個太和骨都幾好味~呢間強記既小菜有番咁上下水準~但係.....千祈唔好叫個焗魚腸!!好難食!!洗得唔乾淨~勁苦!!!我未食過d 咁難食既焗魚腸......本身好好地...魚腸真係扣曬分....
同朋友慶祝生日~我突然好想食雞粥~所以揀左去強記~

個雞粥都幾好味~粥底都幾靚~

個蠔餅都ok~不過d 醬汁就麻麻~

乳鴿真係一流~好好味~值得一試~

個太和骨都幾好味~呢間強記既小菜有番咁上下水準~

但係.....
千祈唔好叫個焗魚腸!!

本身好好地...魚腸真係扣曬分....
  • 燒乳鴿
2009-09-27 30 浏览
想起雞粥,你會想起哪裡?對!是TVB的電視劇裡,麻煩的女主角必點的一個地方的美食:沙田唔...正確來說是大圍!這天來到大圍,不是不試試看嘛!從網上找,先是到wiki看到強記兩個字,然後才從openrice找到強記雞粥唔,地點易找,是從火車站大圍道一直走,油站的對面嘛!很好!我早已預計服務態度一般了,因為始終不是什麼大集團,也不是很高昂的收費有一般的大排檔的招呼我已經滿意了餐牌上有兩樣東西是我會想叫的分別是雞粥與炸乳鴿但是.......未免太貴了吧!一個乳鴿居然要$45!?也罷,其實我認為自己吃一個粥已經夠了吧,於是便單點一個雞粥粥未到之前,我就一直在想,雞粥嘛...會是怎樣的美味呢?「該是用雞和其他東西作鮮味的粥底,當客人單的時候把新鮮肥美的雞件放入粥內再煮那粥本身就會有香濃的雞味,而雞件也不至會變得老身吃的時候,也應該會發現作粥低的雞被煮得變成雞絲一樣...」但結果...只是來了一個白粥加3件雞.....................回家後才發覺真正的強記是河畔強記......這次的故事,教訓我們,資料搜集不要馬馬虎虎...不然...會落得一個白痴下場...
想起雞粥,你會想起哪裡?
對!是TVB的電視劇裡,麻煩的女主角必點的一個地方的美食:
沙田

唔...正確來說是大圍!
這天來到大圍,不是不試試看嘛!

唔,地點易找,是從火車站大圍道一直走,油站的對面嘛!

很好!

有一般的大排檔的招呼我已經滿意了

餐牌上有兩樣東西是我會想叫的
分別是雞粥與炸乳鴿
但是.......未免太貴了吧!一個乳鴿居然要$45!?
也罷,其實我認為自己吃一個粥已經夠了吧,於是便單點一個雞粥
粥未到之前,我就一直在想,雞粥嘛...會是怎樣的美味呢?
「該是用雞和其他東西作鮮味的粥底,當客人單的時候
把新鮮肥美的雞件放入粥內再煮
那粥本身就會有香濃的雞味,而雞件也不至會變得老身
吃的時候,也應該會發現作粥低的雞被煮得變成雞絲一樣...」

回家後才發覺真正的強記是河畔強記......

這次的故事,教訓我們,資料搜集不要馬馬虎虎...
不然...會落得一個白痴下場...
2009-09-26
2009-07-05 14 浏览
時常聽說沙田雞粥和乳鴿好好味, 所以同老公來試下.上網OPEN RICE 最多人講這間, 我們就揀了這間去到6:30PM, 無咩人, 不用等位.我們點了雞粥, 豉油王炒麫, 南乳鱔片, 炸乳鴿, 汽水雞粥: D粥無咩雞味, 好似粥和雞分開煲, 不過D雞都幾鮮味豉油王炒麫: 好難食, 味道好D似干炒牛河, 但配落"豉油王炒麫", 就怪怪地, 不明白點解成為推介菜式南乳鱔片: 算是最好味的, 鱔片幾大件, 南乳配鱔片, 幾特別, 幾MATCH炸乳鴿: OK好食是日令我最深刻不是各款食物, 而是那個點菜的姐姐(比較年青那位)由我們入去, 點菜, 上菜, 至埋單, 全程black face!!!真的不明白??
時常聽說沙田雞粥和乳鴿好好味, 所以同老公來試下.

上網OPEN RICE 最多人講這間, 我們就揀了這間
去到6:30PM, 無咩人, 不用等位.
我們點了雞粥, 豉油王炒麫, 南乳鱔片, 炸乳鴿, 汽水

豉油王炒麫: 好難食

炸乳鴿: OK好食

真的不明白??
2009-07-03
  • 南乳鱔片
2009-06-25 100 浏览
六月二十一日 (星期日)今日和老公仔繼續計劃歐遊事宜...差不多完結,又是吃晚餐的時候...老公仔想起上次到火炭吃雞粥的滋味...今晚決定特地到大圍吃"強記"來到約七時,要等位...等了約三十分鐘在樓上的一個角落,我很肚餓,快快點餸:雞粥粥本身較稀,而且雞味不太濃厚,有點失望至於雞肉都尚可,但略嫌少了點與火炭相比簡宜相差甚遠...煎蠔餅很大塊很大塊份量十足味道尚可,略嫌炸得太久,太乾身而且沒有甜酸醬...幸好蠔的數量充足,差不多每啖都吃到...算收貨啦!豉油皇乳鴿是這裡的名菜之一豉油做得很香,乳鴿都肉質都不錯但不知乳鴿是不是太幼,不見太多肉可吃...味道都算不錯的總括而言,可以接受,但吃一次但夠了...都是火炭好好多希望下次有機會造訪沙頭角
六月二十一日 (星期日)

來到約七時,要等位...等了約三十分鐘

在樓上的一個角落,我很肚餓,快快點餸:

雞粥
粥本身較稀,而且雞味不太濃厚,有點失望

至於雞肉都尚可,但略嫌少了點
與火炭相比簡宜相差甚遠...

煎蠔餅
很大塊很大塊份量十足
味道尚可,略嫌炸得太久,太乾身
而且沒有甜酸醬...
幸好蠔的數量充足,差不多每啖都吃到...算收貨啦!

豉油皇乳鴿
是這裡的名菜之一
豉油做得很香,乳鴿都肉質都不錯
但不知乳鴿是不是太幼,不見太多肉可吃...味道都算不錯的

總括而言,可以接受,但吃一次但夠了...都是火炭好好多
希望下次有機會造訪沙頭角
2009-06-21
2009-05-30 34 浏览
第一次同班大學同學聚舊兼做節,提議去食雞粥,因為之前食過而且野食都唔錯點左幾樣例牌菜乳鴿、蠔餅同埋雞粥,果然係招牌菜,乳鴿皮脆卜卜,肉嫩多汁,蠔餅唔乾,炸漿份量唔會太多,雞粥好鮮好綿另外不得不讚太和骨,酸酸辣辣咁幾得意,而且同老細講話唔想要咁多肉,佢好好人咁幫我地轉做斑塊另外既沙拉骨、椒鹽鮮魷拼豆腐同埋辣東風螺都好有水準老細介紹我地試新菜美極牛柳粒我唔食牛無試到,朋友話好惹味最適合送酒,又介紹我地食炒瀨粉,果然真係好食過炒麵,而且價錢一樣,掃完一round唔夠再encore一碟,不過幾難夾今次既食物仍然保持水準又抵食,成班人飽到嘔兼打包幾隻乳鴿都唔過千,而且服務都幾好,老細唔嫌我地煩有問必答,另外收銀個小妹妹(應該係老細個女)又靚女又好笑容,同佢傾計搭訕又唔嫌我地煩,不過佢好似唔係成日係個度,班friend已經約好下次再去過撞下運氣!

點左幾樣例牌菜
另外既沙拉骨、椒鹽鮮魷拼豆腐同埋辣東風螺都好有水準

2009-05-27
  • 炒瀨粉、雞粥、乳鴿、蠔餅
2009-05-27 6 浏览
值得推介雞粥, 好濃的雞味, 粥好滑蠔餅, 真係好好食, 份量好夠, 無沙, 好多蠔乳鴿, 多肉, 皮脆我約埋朋友再去
值得推介

雞粥, 好濃的雞味, 粥好滑
蠔餅, 真係好好食, 份量好夠, 無沙, 好多蠔
乳鴿, 多肉, 皮脆

我約埋朋友再去
2009-05-25