2019-11-19
山珍菌湯鴛鴦鍋+重慶辣湯底係每人$38,咁樣叫其實都幾抵!超愛菇湯因為湯底本身已經有好多唔同種類嘅菌!重慶夠麻夠辣,而且唔會得死辣,好香!先講內臟類!稻田毛肚—同平時唔同,勁大塊,食落好爽口!鮮黃喉—同毛肚一樣好大塊,我哋自己整細咗佢咁食,容易控制熟嘅程度!鮮鵝腸—無怪味,好新鮮所以唔會好似食香口膠咁!鴨血—比起之前食好食咗,唔會散,煮耐咗唔記得都唔會散!海鮮類!手打蝦滑,好彈口,再加上蝦籽都好好食!手打墨魚滑,比起蝦滑再彈牙啲,推薦!鰻魚,新鮮,而且連埋鰻魚皮就有好濃嘅魚味,但又唔會太腥!肉類!曉宇嫩牛肉同麻辣牛肉食法唔同,嫩牛肉食口感同肉味,麻辣牛肉就夠哂刺激!黑豚腩肉—肥瘦均勻,唔會只係食豬油落肚!最後,特色迷你燕餃細細粒好特別,但係其實佢調味好濃,食落好重味道!蔬菜類!打邊爐最推薦嘅係凍豆腐,因為吸晒湯底嘅味道!一大班人食梗係要叫一個田園菜籃,有唔同嘅菜滿足晒咁多個!另外都叫咗好多吸湯底嘅蔬菜,好似金針菇、鮮木耳、白蘿蔔、土豆片、冬瓜,全部都半份咁叫就可以試多啲唔同嘅嘢!其他類!紅糖糍粑,煙煙韌韌,甜絲絲可以好解辣!另外必食曉宇茗粉,放落重慶辣湯底到,真係一流!