2023-10-30 267 浏览
爸爸生日同佢慶生,揀咗位於尖沙咀嘅滿小館食中菜。澳洲龍蝦 $498 約一斤重,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,搭配著濃厚的上湯醬汁,正!! 伊麵底+$30伊麵索盡上湯,麵條煮得剛好,彈牙,亦有龍蝦的鮮味。 火焰古法燒腩叉 $168看起來非常誘人,香噴噴,表面燒烤得金黃有焦香,肉質嫩滑多汁。當侍應把火焰點燃,有著視覺和味覺嘅享受。 茶樹菇燉竹絲雞湯$68 蟲草花豬展燉雞湯$68看起來色澤誘人,清澈濃郁的湯汁充滿了鮮美的味道。雞肉燉得剛好,入口即化,搭配著香嫩的茶樹菇,每一口都令人陶醉。 杞子花膠浸大白菜膽 $148非常健康的菜式。花膠滋補,大白菜膽脆嫩可口,杞子花膠的滋味與其相得益彰,給這道菜增添了豐富的口感。 椰香鮮芒卷 $42  楊枝金露凍 $42椰香鮮芒卷是一個清爽的選擇,外皮煙韌脆,內餡是椰汁凍加芒果肉,好食!而楊枝金露凍則是布甸甜品,口感滑順,入口即化,芒果控必點!
爸爸生日同佢慶生,揀咗位於尖沙咀嘅滿小館食中菜。

澳洲龍蝦 $498
約一斤重,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,搭配著濃厚的上湯醬汁,正!!
 伊麵底+$30
伊麵索盡上湯,麵條煮得剛好,彈牙,亦有龍蝦的鮮味。

火焰古法燒腩叉 $168

茶樹菇燉竹絲雞湯$68 蟲草花豬展燉雞湯$68

杞子花膠浸大白菜膽 $148

椰香鮮芒卷 $42  楊枝金露凍 $42
2023-10-30 201 浏览
真心唔好食食物質素同味道差, 片皮鴨出黎既份量一定唔係一隻, 分分鐘得半隻.炸饅頭夾豬肉, 肉大過饅頭幾倍, 根本夾唔到, 同埋個饅頭硬到咬唔到.酸菜魚米線底, D魚又薄又少, 一D都唔抵.服務態度差, 本身張台唔大, 已經坐成10個人, 仲要我地留位上菜, OK既, 留左一個大空位, 但係D職員每次上菜都唔同角度, 我留位比你地上菜, 等於我地坐到好逼, 相對地, D職員黎收碟, 有幾次都整到我地.唯一可以接受既係大錢佬炒飯, 呢間餐廳真係唔推薦
真心唔好食

酸菜魚米線底, D魚又薄又少, 一D都唔抵.

唯一可以接受既係大錢佬炒飯, 呢間餐廳真係唔推薦
2023-10-29
2023-10-30 212 浏览
服務態度超差,個個員工黑口黑面,問一句都敷衍了事,好似唔願答咁,食物超級唔好食,燒味鴨扮片皮鴨!!豬肉配黃金饅頭,但啲饅頭硬過舊石頭!(有相,呢張相係上菜時果樣)真係見到都唔想食!!啲片皮鴨又燒到燶晒!啲皮厚到一個點!鐵板牛舌好似隔夜咁,又硬又難食!咁既質素真係差過一般茶餐廳!食物差!態度差!完全唔會再幫襯!平時真係好小會食寫評,但呢間真係太過份!真係10級提醒大家唔好相信呢間既好食評!試過就真係知100萬個中伏!!!!!!

2023-10-27 183 浏览
喺尖東搵嘢食 誤打誤撞入咗呢間中菜館 餐廳位置喺九龍香格裡拉酒店斜對面 蒜蓉粉絲蒸元貝 元貝唔係話大分大隻都但算鮮甜 粉絲索曬蒜蓉味好惹味火焰古法燒腩叉 一上檯就好喉十足 非常有睇頭 面頭有層桂花 側邊亦有肥膏 但我哋得兩個人食咁大夠肉就比較膩脆米柚子蜜蝦球 蝦球用咗蛋白漿炸過 外皮唔厚而且非常鬆脆 蝦肉雖然唔係特別大隻 但係都幾爽彈 加埋甜甜哋嘅柚子醬 個底仲配襯咗香脆嘅米通楊枝甘露凍 用乾冰上 非常有睇頭 面頭放左小小柚肉同芒果 布甸同樣有西米芒果同柚肉等楊枝甘露既食材滿小館尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖26383329

滿小館
尖沙咀麼地道63號好時中心地下30-41號舖
2023-10-19 6376 浏览
晚上去了麼地道號好時中心的「滿小館」,旁邊尖東站,十分方便,印象中它是間主打著名的中餐廳,場地寬敞,設有獨立房間。餐牌菜式選擇很多,中式小炒是主打,鑊氣十足,傳統粵菜、招牌燒味,海味等松茸淮杞燉螺頭湯品賣相吸引,潤肺養顏,燉湯花很多工夫,入口香濃中帶甘甜,誠意之作。火焰古法燒腩叉🌟招牌菜,賣相吸引,外層爽脆焦香,肉質半肥瘦,口感嫩滑甘香,鋪滿了桂花香汁,清爽中和解脂感,上菜時會即時烤熱,十分吸睛。蒜蓉粉絲蒸元貝元貝鋪滿了蒜蓉燒味道又香又濃郁,不膩也不會過咸,味道恰到好處,夠軟腍爽滑又飽滿!鍋貼小棠菜外脆內軟,墨魚肉質地嫩滑,色帶金黃又香脆,口感彈牙,友人大讚!海味雜菜煲上湯浸過後依然嫩綠,菜種及菇菌類款式多,口感爽脆,鮮味突出,瑤柱及蝦干材料十足,清而不膩,健康之選。六錦炒帶子蝦球蝦球爽口,帶子原粒鮮甜多汁,吃得出新鮮的味道,菌類炒得清爽不帶油,碧綠清脆可口。上湯焗虎蝦伊麵🌟賣相精緻,伊麵口感煙韌,原隻虎蝦十分吸引,蝦鮮味突出。吃中菜海鮮怎可少得冰凍啤酒,馬上點了日本的Orion,清新酒味甘苦易入口,解膩一流中餐食物水準很高,菜式選擇多,賣相吸引外,服務值得一讚,招呼到位,令客人有賓至

松茸淮杞燉螺頭

火焰古法燒腩叉🌟

蒜蓉粉絲蒸元貝

鍋貼小棠菜

海味雜菜煲

六錦炒帶子蝦球

上湯焗虎蝦伊麵🌟
賣相精緻,伊麵口感煙韌,原隻虎蝦十分吸引,蝦鮮味突出。

中餐食物水準很高,菜式選擇多,賣相吸引外,服務值得一讚,招呼到位,令客人有賓至如歸的感覺,十分滿意!✅
  • 火焰古法燒腩叉
  • 蒜蓉蒸大元貝
2023-10-17 312 浏览
首先,全餐廳很少服務員,在門口等了五分鐘,無人帶位,之後落單都等左15分鐘。不等叫人等。等到永遠。兩個人食晚餐,叫左三個餸。黑椒牛仔骨,成煲得三塊肉,附上的相片可見。火焰腩叉,又無味,又硬。與想像中差得很遠,還叫做招牌菜式。OMG! 格離台四人都叫了這個菜式,亦同樣說不行。豬潤浸白菜仔叫做好少少,我們都已經沒有要求了。其服務勁差,特別是唯一一個的男待應。貴公司十分應該提高服務質素。埋單勁快,男待應仲要黑面,唔講多謝。全場只有一兩人可落單,一兩人上菜。不建議大家去,水準極低。Poor restaurant, do not recommend.

兩個人食晚餐,叫左三個餸。

黑椒牛仔骨,成煲得三塊肉,附上的相片可見。

豬潤浸白菜仔叫做好少少,我們都已經沒有要求了。

埋單勁快,男待應仲要黑面,唔講多謝。

全場只有一兩人可落單,一兩人上菜。
不建議大家去,水準極低。

2023-10-17
餐廳內座位寬敞舒適,員工非常好,食物好食,性價比高,餐廳好老實,條魚(斑)唔夠一斤收返相應不足一斤的價錢,非常均真!播放員工都好親切友善!條斑非常滑非常鮮甜!鮑魚好軟綿綿 只有少少偏咸。酸梅涼瓜超好食!好驚喜!酸酸甜甜!好開胃!
2023-10-13
2023-10-11 195 浏览
在尖沙咀區想找一間坐得舒適又高性價比的餐廳都不易,這間位於尖東的中菜館剛好適合我和朋友們一邊談天,一邊品嚐美食。餐廳裝修時尚舒適,加上菜式價錢合理,難怪平日晚上都滿座!.✨冰鎮磯煮五頭南非鮑 $118✨冰鎮清酒五頭南非鮑 $118賣相搶眼有噴煙效果,五頭南非鮑都大隻,口感彈牙鮮味,前者醬味鮮甜香濃,後者帶淡淡清酒香,各有特色。.🦞上湯加拿大龍蝦 $238用上高質加拿大龍蝦,配以高湯烹調,更能品嚐龍蝦鮮味,龍蝦肉質細嫩彈牙又鮮味。店家還貼心已開殼,進食更方便。.🦐蝦多士 $58/位多士好香脆可口,上面還有原隻大海蝦,鮮甜又彈牙,口感充滿層次。.🐷火焰古法燒腩叉 $168這個又是打卡必點,有火焰效果。腩叉肥瘦相間,肉質軟嫩,外皮燒得焦香,配以桂花糖,味道更富特色。.🪿明爐燒鵝皇 例$158燒鵝皮好香脆,肉質嫩滑,咬下去肉汁四溢,十分滋味。.🥭楊枝金露凍 $42 份量不少,還有噴煙效果。果凍口感Q彈又滑溜,入面有不少新鮮芒果和柚子果肉,味道酸酸甜甜,完美平衡。.🥥椰香鮮芒卷 $42煙煙韌韌的糯米皮,包住香甜的新鮮芒果肉和椰香慕絲,香甜美味。.🫖茶 $14/位想不到餐廳有多款茶選擇,還有一些特
✨冰鎮磯煮五頭南非鮑 $118
✨冰鎮清酒五頭南非鮑 $118

🦞上湯加拿大龍蝦 $238

🦐蝦多士 $58/位

🐷火焰古法燒腩叉 $168

🪿明爐燒鵝皇 例$158
燒鵝皮好香脆,肉質嫩滑,咬下去肉汁四溢,十分滋味。

🥭楊枝金露凍 $42

🥥椰香鮮芒卷 $42

🫖茶 $14/位
想不到餐廳有多款茶選擇,還有一些特色口味,我們選了白桃烏龍,茶味甘香帶淡淡白桃香。
2023-10-11 4730 浏览
這間中菜館位於尖沙咀鄰近尖東站,主打新派精緻粵菜及手工點心,店內乾淨衛生,環境寬敞舒適,適合多人聚會。設有魚缸養飼多款鮮活海鮮,而且菜式均即叫即製非常新鮮。白桃鳥龍 - $14/位茶芥提供多款茶葉及花茶,還有罐裝及枝裝飲品;以燭火烘著保持茶的溫度。懷舊蝦多士 - $58/件金黃酥脆的蝦多士毫不油膩,大大塊蝦膠及去殼去腸的鮮蝦爽滑彈牙,蝦味十足!冰鎮磯煮五頭南非鮑 - $118厚肉爽身的五頭鮑,鮑魚味濃郁又鮮甜,嫩滑彈牙,清涼又帶著清淡的醬汁味道。冰鎮清酒五頭南非鮑 - $118這款則有著清酒的清爽,令其鮮味更突出。火焰古法燒腩叉 - $168/例牌肥瘦相間的五花腩油份恰到好處,軟腍又多汁,塗上一層亮麗的蜜糖,邊位更帶少少,上菜時加上酒精火焰,揮發出陣陣酒香。明爐燒鵝皇 - $158/例牌百吃不厭的燒鵝外脆內嫩,下庄更有肉瘦而不柴的鵝腿,其他鵝件亦相當入味,流出濃濃的鵝汁,更帶陣陣五香,越嚼越香,入口滿嘴脂香,好惹味!加拿大龍蝦 - $238/隻約一斤大蝦龍肥美飽滿,活龍蝦肉特別鮮嫩彈牙,濃厚的龍蝦味好鮮甜,尤其龍蝦鉗更是啖啖肉;較淡雅的上湯不喧賓奪主,有提鮮之用。椰香鮮芒卷 - $42

設有魚缸養飼多款鮮活海鮮,而且菜式均即叫即製非常新鮮。
白桃鳥龍

白桃鳥龍 - $14/位茶芥

懷舊蝦多士 - $58/件
冰鎮磯煮五頭南非鮑 & 冰鎮清酒五頭南非鮑
冰鎮磯煮五頭南非鮑 & 冰鎮清酒五頭南非鮑

冰鎮磯煮五頭南非鮑 - $118
冰鎮清酒五頭南非鮑 - $118

這款則有著清酒的清爽,令其鮮味更突出。
火焰古法燒腩叉

加拿大龍蝦
加拿大龍蝦

加拿大龍蝦 - $238/隻

椰香鮮芒卷 - $42
煙韌彈牙的芒果味餅皮撒滿爽口的椰絲,幼滑細膩的椰汁忌廉混入絲絲香甜的芒果肉,甜而不膩。
楊枝金露凍

楊枝金露凍 - $42
香滑細膩的楊枝金露凍,如布甸般綿密,有著濃厚的芒果及鮮奶香,更有葡萄柚肉和芒果粒,香甜富果香。
2023-10-10
2023-10-08 178 浏览
尖東滿小館中菜位置方便,响尖東站P2出口轉過彎就到今日放工約埋兩個同事吹水兼食飯睇睇菜單選擇好多,有平有貴我哋揀咗澳洲龍蝦兩食,用上湯焗龍蝦再加伊麵底,龍蝦炒到啱啱熟,一啲都唔韌,個上湯汁啲味入哂落個伊麵度,搞到個個都搶着食蒜蓉粉絲蒸元貝,元貝size啱啱好,而且師傅將佢開咗邊先至蒸,咁樣比較容易控制生熟度,而淋响上面嘅蒜油加埋粉絲食,超入味再嚟就叫咗佢嘅招牌菜:火焰古法燒腩叉,個叉燒一上枱已經好有氣勢,侍應點着火,將本身已經香噴噴嘅叉燒再燒番香啲。而叉燒上面有用桂花做嘅汁,令叉燒除咗鹹味甜味之外,仲多咗一陣桂花香。個做法仲係厚切,非常有口感,淨係睇到佢肥瘦相間,已經知道呢件叉燒不得了味菜胡椒豬肚雞煲,味菜選用甜嘅鹹酸菜,成煲豬肚雞煲味道非常濃郁,而甜味特別出眾,豬肚同雞肉都好食最後叫個清清哋嘅菜:金銀蛋浸菜心,睇得出餐廳用料靚同細心,菜心係選用最靚嘅菜遠部份,切咗個頭及完全冇花,而且菜亦都唔會過腍過硬,非常好食幾個同事都非常滿意呢一餐
尖東滿小館中菜位置方便,响尖東站P2出口轉過彎就到
今日放工約埋兩個同事吹水兼食飯
睇睇菜單選擇好多,有平有貴

再嚟就叫咗佢嘅招牌菜:

幾個同事都非常滿意呢一餐
2023-10-07 158 浏览
朋友介紹話呢度幾抵食,今晚去了尖東滿小館吃飯。火焰古法燒叉燒,上菜有個鐵網及底托盤,之後會點火,馬上聞到香濃嘅燒肉味,叉燒邊位燒得好脆身,梅頭的位置,肥瘦相間,偏向少肥嘅叉燒,入口啖啖肉又香又滑,面頭有少少桂花,所以叉燒入口有少少桂花蜜糖嘅香味!蒜蓉粉絲蒸元貝,火候控制唔錯,入口彈牙,有粉絲及生熟蒜蓉。澳洲龍蝦上湯焗,做緊特價,$468所以都想試一試,上枱龍蝦肉嘅份量都幾多,絕對冇偷工減料,個上湯幾入味,加埋底嘅少少伊麵,值得一試!味菜胡椒豬肚雞煲,份量好大煲,豬肚處理得好好,入口又香又脆,雞肉煮得好入味,而味菜有啲似潮州式帶甜味,整體味道甜味較重酸味較少。金銀蛋浸時蔬,面頭有啲皮蛋鹹蛋肉碎,加上個上湯都好美味。餐廳上枱賣相都幾有心思,見隔籬枱菜式好多時都有啲冰鎮,乾冰及火焰,味道出色,價錢算公道。
朋友介紹話呢度幾抵食,今晚去了尖東滿小館吃飯。

蒜蓉粉絲蒸元貝,火候控制唔錯,入口彈牙,有粉絲及生熟蒜蓉。

金銀蛋浸時蔬,面頭有啲皮蛋鹹蛋肉碎,加上個上湯都好美味。

2023-10-01 255 浏览
為了慶祝朋友升職,下班後到了位於尖東站旁的好時中心的「滿小館」吃粵菜,餐廳裝修混合中式和木系為主,大片全玻璃可望著街景,十分吸引,門面光鮮佔地面積大,座位闊落坐得舒適,設有獨立廂房私房菜,適合聚餐。餐牌選擇多,主打粵菜手藝,中式小菜,海鮮,燉湯,花膠海味等。茗茶有多款選擇,點了桂花烏龍,茶味清澈,香濃回甘。松茸淮杞燉螺頭 - 無味精粵藝湯品, 材料十足熬製,十分清甜又健康。六錦炒帶子蝦球 - 菇與豆類炒得夠香夠鍋氣,蝦球帶子數量多值得一讚,爽口彈牙。蒜蓉粉絲蒸元貝 - 賣相吸引大隻,鮮甜元貝肉質彈牙又滑嫩,煙韌彈牙,粉絲盡吸鋪滿濃郁的蒜蓉汁,非常惹味。上湯焗虎蝦伊麵 - 虎蝦非常大隻,份量大碟,鮮甜無比,惹味非常的蝦頭是我的最愛,伊麵口感爽滑,掛滿了上湯虎蝦湯汁!火焰占法燒腩叉 - 上菜時會點一點火,打卡一流,份量大件,焦香叉燒燒得帶金黃色,肉質口感爽滑,肥瘦均勻,不感肥膩,十分出色。鍋貼小棠菜 - 墨魚肉炸得外脆內軟,肉汁保留在薄皮內,邊緣位煎得很香脆,加入小棠菜剛好保留了水份。海味雜菜煲 - 青翠脆綠的各式菜清脆可口細棵鮮嫩,蝦乾數量多值得一讚,湯汁味道帶淡淡的鮮味,菜軟硬度剛好,

海味雜菜煲 - 青翠脆綠的各式菜清脆可口細棵鮮嫩,蝦乾數量多值得一讚,湯汁味道帶淡淡的鮮味,菜軟硬度剛好,份量同樣大碟。

Orion - 日本的牌子,微微苦澀的麥味獨特夠香濃,口感均勻,作為開胃飲品很適合。

整體來說,這晚飯性價比十足,同時食物質素水準很好,菜式選擇多賣相好,環境清雅,豐富的菜式選擇,定必回頭再次品嚐。
  • 六錦炒帶子蝦球
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
  • 上湯焗虎蝦伊麵
  • 火焰占法燒腩叉
1K
2023-09-27 297 浏览
中秋節快到了, 要約朋友聚會互祝中秋愉快,  到 尖沙咀 滿小館.吃飯談天,  這小館真不錯, 食品款式多, 價錢中位.步入餐廳, 地方寬敞,  裝修典雅.  氣氛熱鬧,  有大型酒吧, 各國名釀,活魚缸.   服務員安排座位,  即開茶及送上餐牌.  茗茶每位 $14, 有  餐牌有多頁, 價錢豐儉由人.有多款創意食品 , 不落俗套.涼衣白玉,   是蒜泥白玉的改良版.  這道前菜擺設好吸睛,  五花白肉掛放在竹架上,服務員淋上自制醬汁, 白玉混合了 鼓油, 蒜泥, 薑粒, 辣椒油, 鎮江醋醬汁, 十分惹味.  白玉脆口不膩, 口感爽彈, 越食越愛, 養生燉湯,  蟲草花豬展燉雞.  好健康, 湯料足, 火喉夠,  蟲草花, 圓肉, 豬展,  雞肉, 雞腳, 入口略帶點藥膳味, 湯燉得清香,  慢慢品嚐.飲湯後,  來個香脆炸物, 脆皮梅菜扣肉 ,  一客八件.  外皮炸粉鬆脆, 賣相不俗.  扣肉脂肪含量低, 肉質香口,  外脆內軟,  伴有梅菜加醬汁好惹味, 調味非常好. 是個新派梅菜扣肉 , 必食.黃金海虎蝦,   顏色賣相好靚.蝦肉彈牙鮮甜, 多肉厚身, 吸收了蛋黃的香味,
吃飯談天,  這小館真不錯, 食品款式多, 價錢中位.
步入餐廳, 地方寬敞,  裝修典雅.  氣氛熱鬧,
有大型酒吧, 各國名釀,
活魚缸.
有多款創意食品 , 不落俗套.
蟲草花豬展燉雞
脆皮梅菜扣肉
黃金海虎蝦,   顏色賣相好靚.
黃金海虎蝦
蝦肉彈牙鮮甜, 多肉厚身, 吸收了蛋黃的香味, 入口鹹香, 惹味又滋味.
龍井煙薰太爺雞,  鎮店食品,  點菜 20 分鐘便送到,  一開蓋煙燻味撲鼻而來, 煙燻龍井茶味香, 出品熱辣, 夠睇頭.
雞份量足, 皮脆肉嫩,  肉質新鮮, 滑口, 好肉少骨.
茶香煙燻味好特別,  雞肉滑嫩, 好滿意.
蝦多士配千島醬.
即叫即炸, 蝦多士夠大件, 炸得金黃色, 很香脆, 蝦膠上蓋滿滿黑芝麻, 好靚.  蝦膠飽滿豐富, 入口彈牙, 加點西式千島醬, 更醒胃.
蝦多士配千島醬
服務員介紹飯後甜品,   椰香鮮芒卷,  入口隹,  啖啖椰香味配鮮芒果肉,  味道清新, 不容錯過.
椰香鮮芒卷
食材和烹調質素優越, 貨真價實, 師傅廚藝好, 餐廳地點方便,  價錢合理, 會再來 !!
蟲草花豬展燉雞
蝦多士配千島醬
2023-09-26 372 浏览
今晚食了幾個特式中菜, 要同大家分享.   地點尖東 滿小館, 起初以為是滿州菜,  因為館子門面看似北方酒家.  朋友話是粵菜新派菜.館內,  設有酒吧,  不乏中國及世界名酒供應,  飲飲食食最適合. 裝修好雅緻, 有貴賓房及大廳,  朋友訂了檯, 我們兩人安排坐大廳.  侍應帶我們入座,  服務不錯.朋友叫了人參烏龍茶, 有燭臺保溫, 非常滿意.  滿小館有介紹特式小食, 我們喜歡懷舊蝦多士, 另外四個新派小菜,  有涼食, 有雞有肉又有蝦.  正合我心意. 懷舊蝦多士 ~ 炸得色澤金黃, 非常酥脆.   蝦肉爽彈, 是個極香口的餐前小食.涼衣白玉  ~ 擺設大方得體,  鮮甜五花腩肉片片排列在竹架上, Q 彈好吃. 配上 蒜泥辣椒油, 鎮江醋醬, 無比好食. 茶樹菇燉竹絲雞 ~先喝一口 熱呼呼的湯, 感覺真好, 暖到入心, 燉湯食材茶樹菇, 竹絲雞, 龍眼肉, 無加半點味精, 喝得健康.  湯香鮮甜, 充滿家的味道. 黃金海虎蝦,   黃金顏色, 賣相好靚.   海虎蝦巨型, 一碟有六隻.鮮甜蝦肉混合蛋黃的鹹香味, 比起蒜蓉蝦更好味.龍井煙熏太爺雞,   又名茶香雞, 先滷後熏
朋友叫了人參烏龍茶, 有燭臺保溫, 非常滿意.
滿小館有介紹特式小食, 我們喜歡懷舊蝦多士,
懷舊蝦多士
配上 蒜泥辣椒油, 鎮江醋醬, 無比好食.
涼衣白玉
茶樹菇燉竹絲雞 ~
先喝一口 熱呼呼的湯, 感覺真好, 暖到入心,
茶樹菇燉竹絲雞
黃金海虎蝦
鮮甜蝦肉混合蛋黃的鹹香味, 比起蒜蓉蝦更好味.
龍井煙熏太爺雞,   又名茶香雞, 先滷後熏,  打開蓋, 滲出陣陣炭燒迷入煙熏龍井茶香氣,
龍井煙熏太爺雞
慢煮溫控令肉質保持彈牙,  雞肉相當嫩滑, 啖啖肉, 又唔肥.  好回味.
脆皮梅菜扣肉 ,  第一次食, 感覺好潮, 因為炸粉把傳統的扣肉蓋住了, 擺設亮麗.
脆皮梅菜扣肉
外皮炸得酥脆,  內裡扣肉保持稔滑,  墊底梅菜比較少, 不用叫白飯配合,   這個新派梅菜扣肉, 比傳統的更叫好.
甜品也有多個選擇.
朋友至愛 椰香鮮芒卷,  時令芒果真好味,  手工椰香鮮芒卷,  不用遠去長洲食了.
椰香鮮芒卷
滿小館, 食物用料新鮮, 質素好.  廚藝出眾, 價錢中肯, 店員招呼好,  好滿意.
茶樹菇燉竹絲雞
龍井煙熏太爺雞
2023-09-23 318 浏览
幾年中秋無做節,今年終於可以無限時咁出去食,做節梗係要就長輩口味,揀返中/粵菜。係openrice見到呢間嘅食評好高分,啲點心尤其吸引。因為近中秋,餐廳預先通知先落單留餸同落$500訂,訂左1. 懷舊蝦多士 $58件係貴左啲,不過比出面食到既大件!一件有成83g。除左蝦膠抹多士面,蝦膠同多士中間加左隻蝦做夾心,令食時口感有層次好多!加埋係即炸,多士好脆,但唔會成口油,大推呀!2. 花雕醉乳鴿伴鵪鶉蛋3. 杏汁燉白肺,份量夠分7碗 (淨湯唔計湯料),湯足料煲到白雪雪,燉湯所以唔會好多油。豬肺洗得好乾淨無血腥/怪味,係工夫菜啊!如果煲得再濃郁啲就完美喇4. 酒糟鮑魚雞煲,砂鍋上熱辣辣,材料簡單但惹味,配飯一流!好大鍋,4個大人食都食唔晒,打包帶走都有2盒份量。好啱有6個或以上人一齊share 一煲👍🏼👍🏼👍🏼5. 杞子花膠浸大白菜 👎🏻花膠好大塊但有腥味,呢個餸唔特別可以skip6. 六錦炒帶子蝦球 帶子大大粒連露荀一齊炒

2. 花雕醉乳鴿伴鵪鶉蛋

6. 六錦炒帶子蝦球 帶子大大粒連露荀一齊炒